Sous vide bäst i test 2023 - bästa köksprylen för hemmakocken
Ska du köpa sous vide och vill veta vilken som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi har läst alla aktuella tester från experter, testlabb och på internet.
Och inte nog med det! Vi har också tagit reda på vilken sous vide som de svenska konsumenterna tycker om mest. Allt för att du ska kunna göra ett klokt val och undvika dåliga och dyra felköp.
Bästa sous vide maskinen
Köpguide
Detta är en sous vide cirkulator
Sous Vide är en matlagningsmaskin som använder sig av en cirkulator som kan ställa in temperatur till maximal precision. Det lämpar sig bra när du lagar mat som kräver en konstant och jämn temperatur under en längre tid.
Fördelar med sous vide
Perfekt konsistens, smak, bibehållen volym (exempelvis förlorar kött ca 40% av sin volym när det torkar ut) och maximal flexibilitet i köket och mer tid till annat. Sous viden gör långkok enkelt och till ett rent nöje eftersom du slipper ha konstant övervakning och alltid får bra resultat!
Så funkar det
Fyll på vatten i en behållare och slut sedan in maträtten i en matlagningspåse som sluts och skapar vakuum. För extra smak kan det vara en god idé att marinera innan du stoppar ned i vakuumpåsen. Sätt sedan ner påsen i behållaren med vatten och låt sous viden värma upp vattnet.
Du bestämmer själv vilken temperatur och hur länge det ska tillagas. Om du är osäker på hur länge maträtten ska tillagas står det oftast i recept. Tänk på de ofta blir brännheta på baksidan. Hur du placerar den på diskbänken är därför viktigt så ingen bränner sig.
Tekniken fungerar perfekt när du tillagar kött, men du kan enkelt använda den för alla typer av maträtter, även fisk eller vegetariskt. För en mer detaljerad beskrivning kan du se arbetsflödet här.
Bästa sous vide just nu
När vi har jämfört de olika modellerna har vi tittat på vilken sous vide som erbjuder mest funktionalitet och bästa resultat till allra bäst pris. De produkter som passar in allra bäst på våra kriterier är Sous vide från OBH Nordica och Anova. Men sett till pris och resultat blir testvinnaren Anova Precision Cooker Nano.
Bästa sous vide just nu - Anova Precision Cooker Nano (Klicka på produkten för mer information om det bästa priset just nu!) Här köper du testvinnaren: Lägsta butikspris per den 28 november 2023
Visa färre priser Visa fler priser
Anova Precision Cooker Nano – är den sous vide som gillas av experter och konsumenter allra mest just nu. Och detta är inte konstigt med tanke på vad denna kan erbjuda. Med enkla kontroller och en snygg och simpel design är den enkel att använda.
Med Precision Cooker Nano får du även tillgång till deras app som möjliggör användning av sous viden på distans. Dock är Nano-modellen begränsad till bluetooth vilket betyder att du måste vara i hemmet för att den ska parkopplas. Med Anovas större modeller har du möjlighet till koppling via Wi-Fi vilket möjliggör användning på distans så länge du har internet-koppling på din telefon. Du får även en hel del användbara recept och tips.
På en tydlig display ser du exakt temperatur och återstående tid som kan sänkas eller höjas med ett enkelt knapptryck. Du kan även ställa in timer, antingen genom knapptryck eller den tillhörande appen. Knapparna på displayen används genom touch.
Den är liten men effektiv vilket medför att den ej tar upp mycket plats i kastrullen. Den ska klara av att värma upp kärl med en totalvolym på ca 10L. Att nå höga temperaturer tar inte alltför lång tid och när den väl har nått den önskade temperaturen piper den till så du vet att det är dags. Den har hög byggkvalitet med en finish i rostfritt stål för att garantera maximal livslängd.
Appen är välutvecklad och enkel att förstå sig på med 3 tydliga sektioner. På den första, My Recipes, kan du spara dina egna favoritrecept. På de andra; Guides och Recipes hittar du recept och instruktioner för olika maträtter. Appen hjälper dig hitta inspiration till nya maträtter och kan även användas för att styra tillagningen på distans.
Stekt köttbit till vänster och köttbit lagad i sous vide till höger
Specifikationer
Pumpkapacitet: 8 liter per minut
Bredd: 5,6 centimeter
Höjd: 32,5 centimeter
Vikt: 0,7 kilogram
Volym: 20 liter
Effekt: 750 watt
Anova Precision Cooker Nano är en perfekt instegsmodell som kommer passa alla behov som hemmakocken kan tänka sig ha. Den är effektiv, liten och prisvärd och därför vår testvinnare här på Bäst i test Guiden. Fortsätt läs testet här nedan för att ta reda på vad de svenska konsumenterna och experterna tycker.
Detta säger konsumenterna om bästa sous vide
Anova är en av de mest populära tillverkarna just nu och uppskattas av experter världen över. Men som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi ju gärna veta vad de svenska konsumenterna säger. Det är ju trots allt de som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel på vad de tycker om sitt köp:
”Har använt denna ett par gånger nu och är supernöjd med resultatet. Värmer snabbt upp vattnet till önskad temperatur och håller det bra. Kontakten med telefonen fungerar som det ska med blåtanden. Kan rekommendera denna!”
”Helt fantastisk produkt till bra pris! Vet inte hur jag överlevde utan den tidigare. Har lyft min matlagning till nya höjder.”
”Funkar som den ska, har sina begränsningar om man har ett stort kärl.”
” Har givit bort den i present och bara hört positiv respons!”
” Skulle valt den med wifi så jag kan starta den från appen även när man inte är hemma.Den har också lite bättre effekt och det hade varit bra.”
” Mycket användbar”
”Gav bort den i present och mottagaren är nöjd”
”Enkel att använda med ett fantastiskt resultat!!”
”Fungerar precis så bra som jag hoppats och läst att den skall göra. Absolut inget att klaga på. Lätt att hantera och tempen stämmer exakt med min kalibrerade termometer. Håller tempen +-0,1 grader!”
”Precis vad jag sökte efter. Snabb och håller temperaturen på en tiondels grad när. Supernöjd”
”Den gör det den ska utan problem. Volymkapaciteten är kanske lite låg, och den har ett ganska enträget surrande ljud som gjorde att den blev förpassad till en skrubb under matlagningen. Men om du funderar på att prova Sous Vide så är den ett utmärkt val med tanke på vad man får för pengen!”
”Bra och kompakt, enda negativa är att fästet sitter lite för långt ned vilket blir lite opraktiskt ibland.”
”Nöjd, fungerar som tänkt!”
”Fungerar som tänkt. Framförallt enkel”
”Funkar bra och prisvärd”
”Riktigt bra sous vide”
”Fungerar till det den ska. Något liten kapacitet kanske, men det fungerar att laga tillräckliga mängder.”
Köp Anova sous vide till lägsta pris här
Bästa pris på Anova Precision Cooker Nano får du när du köper den online. Då kan du dessutom beställa hem den direkt till dörren, vilket är smidigt och bekvämt!
Tretti.se säljer Anova Precision Sous Vide Nano för 1290 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.
1290 kr är det lägsta priset just nu för Anova Precision Sous Vide Nano!
Hos Cervera kan du köpa Anova Precision Sous Vide Nano för 1499 kr. Frakt ingår i priset.
Whiteaway erbjuder Anova Precision Sous Vide Nano just nu för 1499 kr. Frakten ingår även i priset.
eNemo säljer den för 1499 kr. Frakten är inkluderad i priset.
Proshop säljer den för 1572 kr. Frakten ingår i priset.
Bagaren och Kocken säljer Anova Precision Sous Vide Nano för 1578 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.
Hos Webhallen köper du Anova Precision Sous Vide Nano för 1649 kr. Frakten ingår även i priset.
ComputerSalg säljer just nu Anova Precision Sous Vide Nano för 2285 kr. Frakten ingår i priset.
Så gjorde vi testet
Vi började med att samla in relevant information från experternas tester och användare som redan har hunnit köpa och prova olika sous vide som finns på marknaden just nu. Här har vi sökt efter recensioner och omdömen i relevanta forum, läst experternas artiklar och intervjuat andra matexperter. Dessa omdömen har hjälpt oss identifiera avgörande faktorer hos en bra sous vide, samt vilka funktioner som användarna önskar allra mest.
Det allra viktigaste har varit att hitta en sous vide som håller jämn temperatur under hela tillagningen, eftersom även små skillnader i temperatur kan komma att påverka hela resultatet. Experternas tester har här varit ledande eftersom de, under sina tester, har haft möjlighet att se hur väl de olika produkterna håller temperaturen.
Efter att ha läst experternas tester och användarnas omdömen, som båda har varit ledande för oss i vår undersökning, har vi valt ut de sous vides som ger allra bäst resultat.
Sous vide test - experternas omdömen
Tom's Guide: Är väldigt positiva genom hela sin recension och nämner enbart saknaden av Wi-Fi-stöd som negativt. De gillar att den är effektiv, har en välfungerande app samt enkla kontroller och intuitiv användning.
Wired: Tycker att Anova sous vide är en bra instegsmodell och att den presterar väl. De rekommenderar den för dig som inte vill lägga ner flera tusen men fortfarande ha en kvalitativ produkt.
Tech Gear lab: Tycker att Anova Precision Cooker Nano är en toppenmodell till ett lågt pris. De ger den totalt 80/100 poäng och menar att den är ett mycket bra verktyg i köket. I sitt test som fick pågå i en timmes tid höll den jämn temperatur genom hela testet. De avslutar testet med att skriva att Anova Precision Cooker Nano är en av deras favoriter någonsin då den paketerar imponerande cirkulationskraft i ett mer överkomligt format än konkurrenterna.
The Wirecutter: Utser Anova Precision Cooker Nano till bäst i test i deras sous vide test. De tycker att den håller jämn temperatur, är mycket enkel att använda samt att den har en väldigt schysst prislapp. Detta gör den till en värdig vinnare hos The Wirecutter.
Råd & Rön: Testade 10 modeller i maj 2017. I deras test vann OBH Nordica 7948 Precision hem förstaplatsen på 73 poäng. På andraplats kom Anova Wifi Precision Cooker med 69 poäng.
Sammanfattning
Efter att du läst vårt test önskar vi att vi kunnat vägleda dig till ett klokt val så du har möjlighet att undvika fallgroparna och kan köpa sous viden som passar dig bäst.
Testvinnare - Bästa sous vide 2023
- Anova Precision Cooker Nano - Sous vide bäst i test
Med en sous vide blir det enkelt att få till den där perfekta köttbiten
Sous vide recept
Något av det allra bästa är att du kan använda den för nästan alla maträtter och livsmedel. Här har vi tagit fram en lista på goda recept och hur du ska göra för att få allra bästa resultat.
Flankstek sous vide
Flankstek är ofta svårt att få till riktigt bra. Men när det väl görs rätt smakar det otroligt gott. Lyckligtvis är det i princip omöjligt att misslyckas när du tillagar en flankstek. För en fin rosa färg på köttet kan du låta den ligga i vattenbadet i 4 timmar på ca 54 grader.
Efter tillagningen bör du ge steken lite yta genom att steka den snabbt i en varm stekpanna. Låt sedan köttet vila i några minuter innan det serveras. När kött får vilas hinner proteinerna i köttet stabiliseras vilket gör att mindre saft går förlorad när du börjar skära i det.
Fläskfilé sous vide
För att få en fläskfilé genomstekt kan du köra den på 70 grader i 2-3 timmar. Men vill du ha den lite röd och mör räcker det med 62 grader. Det bästa är att när fläskfilé tillagas i vakuum spelar det ingen roll hur mycket fett filén har.
Julskinka sous vide
Tillaga julskinkan under 12 timmar på 68 grader, detta görs med fördel under natten innan julskinkan skall ätas. När denna är klar kan bre din blandning på svålen och sätta in julskinkan i ugnen i 10 minuter på drygt 200 grader. Obs! Tänk på att förbereda en kastrull som är stor nog för julskinkan!
Fläskytterfilé sous vide
Här gäller detsamma som för fläskfilé.
Högrev sous vide
För att få riktigt mört högrev som smälter likt smör i munnen ska du helst låta det ligga i 24 timmar. Vakuumförpacka köttbitarna och garnera med smör, salt och krydda. Sätt värmen på 57 grader. När köttbiten är klar i sous viden kan du grilla eller steka på den för att få en fin yta. Skär sedan upp och servera!
Lax sous vide
Att tillaga fisk sous vide går snabbt och enkelt. Ofta brukar man säga att den bästa temperaturen för fisk är runt 50 grader och du behöver då endast köra den i cirkulatorn i ca 30 minuter. Då får du ett riktigt bra resultat där fisken är smakrik och mör. Tiden beror dock lite på tjockleken av fisken; tjocka filéer behöver en längre tillagningstid än tunnare bitar.
Kyckling sous vide
Temperaturen när du tillagar fågel ska ligga mellan 65 och 70 grader beroende på hur genomstekt du vill ha den. Låt den ligga i vattenbadet i 2 till 3 timmar. Att låta den ligga längre är bra ifall ni lagar hela kycklinglår med ben, då får ni ett mycket fint resultat där benen hjälper till med att smaksätta kycklingen. Är det kycklingbröst räcker det med 2 timmar.
När det gäller ankbröst sous vide behöver vi vara lite mer försiktiga med värmen. Ställ in cirkulatorn på 58 grader och låt den värmas under 1,5 timme. När detta är klart kan du steka ankan snabbt med i en varm stekpanna för att få yta.
Bre på marinering innan du sätter ner matbiten i vakuumkokaren för bästa smak
Tips!
Här listar vi tips och råd till dig på frågor som vi har fått från er besökare.
Sous vide påsar
Tänk på att alla maträtter som tillagas sous vide måste ligga vakuumförpackade i en påse innan de sänks ner i vattenbadet, annars funkar det inte. Och för att göra det enkelt att vakuumförpacka dessa påsar är det en fördel att ha en vakuumförpackare.
Bäst i test på Facebook
Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har sous vide rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa sous vide till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.
Andra köksmaskiner
Om du är intresserad av fler smarta köksprylar kan vi rekommendera dig att läsa testet om det bästa fritösen, airfryern eller testet om den bästa espressomaskinen. Och, vad är en matlagare utan en matberedare?
Läs även vårt test om bästa våffeljärnet här. Vi kan även tipsa om bästa kolsyremaskinen om du gillar att dricka kolsyrat vatten samt testet om bästa stekgrytan.
Vanliga frågor och svar
Ett urval av Bäst i test Guidens tester av köksmaskiner
Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.

Bäst i test: Sous Vide
Philip AndrénPhilip - redaktör på Bäst i test Guiden.
Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.
Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.
Testet uppdaterades senast