Laserskrivare bäst i test 2024: Bästa skrivaren för lilla kontoret

Letar du efter en bra laserskrivare men samtidigt prisvärd laserskrivare? Då har du kommit helt rätt. Efter sju år på fältet som datatekniker, där service av skrivare ingått, har vi lärt oss ett och annat.


Test laserskrivare bäst i test råd och rön, bästa laserskrivare svartvit bäst i test laserskrivare test


Vi nöjer oss dock inte med våra egna erfarenheter, utan lyssnar också på experterna för att ta reda på laserskrivare bäst i test. I vårt test laserskrivare har vi utsett bästa laserskrivare för hemmabruk.

 

Läs mer om den bästa svartvita laserskrivaren nedan!


Bästa laserskrivaren (mono)

 


Om bästa monolaserskrivaren

Dokumentstorlek:
Typ:
Hastighet:
Gränssnitt:
Bredd:
Djup:
Höjd:
Vikt:
Bäst i test laserskrivaren 2024 - HP LaserJet MFP M234dwe - Bäst i test
HP LaserJet MFP M234...
Bästa monolaserskr...
A4, A5, A6, Foto (10x15), B5
Monolaser
30 sidor/min
USB, Bluetooth, Nätverk (RJ45), Trådlöst nätverk
368 mm
298.6 mm
388 mm
7.6 kg


Köpguide

Viktigt att veta innan ditt köp av skrivare

Laserskrivarna har utvecklats mycket det senaste decenniet och kännetecknas idag av både lågt pris och snabba utskrifter. De kostar ofta lite mer i inköp än bra bläckstråleskrivare, men är billigare vid varje utskrift. Dessutom är de traditionellt sätt mer driftsäkra och stabila och därför vanliga på kontor.


En stor fördel är också att de inte torkar in som bläckpatroner ofta gör. Det spelar ingen roll om du låter din skrivare stå oanvänd i en månad eller två - när du startar den ger den lika fina utskrifter igen. Allt detta är stora fördelar med laserskrivare jämfört med bläckstråleskrivare.

 

De stora märkena inom detta område är HP, Canon, Samsung och Brother som alla gjort skrivare under många år. HP är den största tillverkaren på mindre skrivare, medan Canon (och Xerox) är vanliga på större kontor.


Samsung är en lite mindre spelare i dessa sammanhang och många användare upplever att de inte riktigt har samma höga kvalité som de andra aktörerna. Detsamma gäller även Brothers laserskrivare, som ofta får lägre betyg och poäng i testerna än sina konkurrenter.

 

Laserskrivare, färglaserskrivare eller bläckstråleskrivare?

Vet du inte riktigt vad du önskar för skrivare? Då hjälper vi dig med det första beslutet som handlar om vilken teknik din skrivare ska ha. 


Är det bästa en laserskrivare eller en bläckstråleskrivare? Och om du ska ha en laserskrivare, vill du då kunna skriva ut i färg ibland eller bara i svart?

 

Priset och hastigheten på utskrifterna skiljer ofta mycket mellan de olika skrivarna, så här gäller det att köpa rätt skrivare. Vår guide nedan hjälper dig att hitta den skrivare som passar just dig bäst, beroende på hur du vill använda din nya skrivare.

 

Välj en multifunktionsskrivare om du vill kunna:

 • Skriva ut i färg eller svartvit
 • Få mycket bra kvalité, även när jag skriver ut färgfotografier
 • Jag har inte så bråttom med utskrifterna
 • Jag skriver inte ut så många sidor vid varje tillfälle
 • Jag skriver ut ofta (i alla fall en gång i veckan)
 • Jag vill kunna skanna och kopiera

 

Välj en laserskrivare (svartvit) om du vill kunna skriva ut:

 • Så billigt som möjligt
 • Bara svartvita utskrifter
 • Många sidor
 • Snabba utskrifter
 • Långa perioder kan skrivaren stå, utan att användas

 

Välj en bra färglaserskrivare om du vill skriva ut:

 • Utskrifter i färg eller svartvit (men kanske inte fotografier i första hand)
 • Många sidor
 • Snabba utskrifter
 • Låta skrivaren stå i långa perioder, utan att användas

 Laserskrivare bäst i test 2024: HP LaserJet MFP M234dwe

 

Vi väger in historik och erfarenhet och vänder blickarna mot den tillverkare som är känd för att göra stabila skrivare; HP. Tar vi sedan del av experternas tester och väger in vad användarna sagt om sin skrivare, kommer vi fram till att den bästa laserskrivaren just nu är en HP laserskrivare med hög kvalitet som heter HP LaserJet MFP M234dwe. Den har vi gett titeln laserskrivare svartvit bäst i test.


Bästa skrivaren för lilla kontoret

HP LaserJet MFP M234dwe är en liten laserskrivare för lilla kontoret, hemarbetsplatsen eller för dig som har behov av att enkelt kunna skriva ut många sidor varje månad. Nytt för denna gången är att denna HP skrivare även kan skriva ut i färg och inte bara svartvitt.

 

Gråskaleutskrifter med upplösning på 600 x 600 dpi

Upplösningen är 600 x 600 dpi, vilket är fullt tillräckligt för vanliga svarta/gråskale utskrifter och den kan spotta ut 29 sidor per minut om det skulle behövas. Från viloläge kommer första utskriften redan efter 8 sekunder.

 

Dubbelsidiga utskrifter

Den kan skriva ut dubbelsidigt (för att spara papper och porto) och är konstruerad för att printa upp till 2 000 sidor per månad. De två pappersmagasinen rymmer 150 respektive 100 ark.  


Anslut laserskrivaren via Wi-Fi och Ethernet 

HP har tagit fram en så kallad "plug and play"-lösning, vilket innebär att tiden från installation till att skrivaren är i drift är otroligt kort. Välj hur du vill ansluta din skrivare till din dator med hjälp av pekskärmen som återfinns på framsidan. Anslutningarna är Ethernet eller Wi-Fi. Här rekommenderas att den ansluts via Wi-Fi för att slippa vara ansluten till skrivaren med kabel när du vill skriva ut. 


Du kan även hitta bra laptop för hemmabruk samt bra stationär dator för hemmabruk i våra andra tester.


Stöd av olika printsystem

Beroende på vilken dator ni använder kan ni använda olika "print-system"; t.ex. rekommenderas Apple AirPrint för Mac-användare medan PC-människor kan välja Google Cloud Print eller HP ePrint. Det går även bra att enkelt skanna in dokument och dela till fildelningsprogram som Dropbox och Google Drive tack vare HP Smart-appen.


Specifikationer:

 • Utskrift per minut: 29 sidor
 • Upplösning: 600 x 600 dpi
 • Storlek magasin: 150 och 100 ark
 • Koppling: Ethernet eller Wi-Fi (trådlöst)
 • Storlek: 37 x 30 x 24 cm
 • Vikt: 8 kgHär köper du HP LaserJet MFP M234dwe till bästa pris

Du köper denna laserskrivare enklast på internet. Du får den också hemskickad direkt.
Användarnas omdömen och recensioner om laserskrivaren HP LaserJet MFP M234dwe 

Konsumenterna menar att HP LaserJet MFP M234dwe är en kompakt och lättplacerad skrivare som skriver ut både snabbt och snyggt - helt i jämförelse med betydligt dyrare skrivare. Den är lätt att installera och man får mycket för pengarna.

 

Nackdelar med HP LaserJet MFP M234dwe 

Vissa tycker att det är för små pappersmagasin, då de rymmer 150 pappersark. En annan tycker att den har långsam utskriftshastighet. För hemmakontoret är denna skrivare i vår mening god nog för att uppfylla kraven, framförallt med tanke på det låga priset.Extra erbjudande - 3 års garanti!

HP bjuder just nu dessutom på förlängd garanti när du köper skrivaren direkt hos dem. Beställer du nu ingår nämligen hela 3 års garanti!Tips - Billigast toner till denna skrivare

När du behöver ny toner är originaltoner billigast och enklast att köpa direkt från HP. Med koden BITINK20 får du nämligen 20 % rabatt på alla toner. På så vis betalar du bara 2 959 kr för den stora tonerkassetten HP 26X (för 9 000 sidor).

 

Du kan också välja standardkassetten HP 26A för bara 1 759 kr (efter din 20 % rabatt) som klarar av att skriva ut 3 100 sidor. Vilken du än väljer, är frakten gratis! 

 

Därför finns det ingen anledning att snåla. Vi har varit med på många skrivarreparationer där billiga tonerkassetter läckt toner och förstört hela skrivaren. Och det kan bli dyrt.


Bäst i test på Facebook

Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har laserskrivare rea på ovanstående produkter. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa laserskrivaren till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Så gjorde vi testet om laserskrivare

Att peka ut den bästa laserskrivare svartvit / mono laserskrivare bäst i test 2024 är inte lätt. Det finns få tester att utgå ifrån, även internationellt, och resultatet spretar åt olika håll. Dessutom är det vanligt att äldre testade skrivare har utgått utan någon jämförbar ersättare.


Det spontana skulle vara att lyfta in Samsung Xpress SL-M2825ND som vinnare och det är absolut en prisrätt och uppskattad skrivare för hemmakontoret. Rapporter om instabilt WiFi och en känsla av låg kvalitet har dock lett oss till att söka en annan vinnare, med tanke på behovet av högre hastighet och pålitlighet för mindre kontor. Detta motiverar valet av en mer påkostad laserskrivare.


Vad vi kollar på när vi utser bäst i test laserskrivare

En bra laserskrivare erbjuder snabb utskriftshastighet, vilket har varit ett huvudkriterium för vår testvinnare som klarar upp till 29 sidor per minut. Vidare har användarvänlighet varit avgörande, där HP:s skrivare möjliggör trådlös utskrift via Wi-Fi. Det är lika enkelt oavsett om du har en Mac eller PC. Bästa laptop med pekskärm hittar du här.


Användarvänligheten är även något som speglas av laserskrivarens användare som tycker att den har en enkel anslutning till Wi-Fi och att de snabbt kommer igång med att skriva ut sina papper.


Eftersom laserskrivaren främst används av privatpersoner var det också viktigt i våra jämförelser av olika skrivare att just laserskrivaren erbjuds till ett bra pris.Bästa skrivaren för lilla kontoret, bra laserskrivare för hemmabruk, skrivare bäst i test råd och rön, prisvärd laserskrivare med scanner bäst i testTest laserskrivare - experternas omdömen om bästa laserskrivare

Eftersom det är så liten efterfrågan idag på laserskrivare som bara skriver ut i svart, finns det inte så många aktuella jämförelsetester att tillgå. Nedan listar vi ett urval gällande föregångaren.


Laserskrivare test 2020

Tidningen Råd och Rön testade 163 skrivare av olika sorter. I deras test vann bläckstråleskrivaren Epson EcoTank ET-7700. Bästa laserskrivare blev Lexmark MS321dn. På delad tiondeplats hamnade HP LaserJet Pro M404dn som efter flera år på marknaden fortfarande utmärker sig som en av de bästa och mest prisvärda laserskrivarna just nu!


Cartridges Direct tycker att M404dn är en bra laserskrivare som maximerar effektiviteten för en större arbetsgrupp. Cartridges nämner bl.a. att du; med många anslutningsmöjligheter, mångsidighet och snabb printning på flera medier och storlekar hittar du inte en bättre och mer prisvärd printer.


Laserskrivare test 2018

Tidningen Råd och Rön har nu 25 gråskalelaser i sin sammanställning och högst upp i listan hittar vi HP Laserjet Pro MFP M26nw som får 71 poäng. Andraplatsen delas av fyra skrivare och dessa är HP Laserjet Pro M130fw, HP Laserjet Pro M26NW, Lexmark MS317dn och Brother DCP-1612W. Dessa får 70 poäng var.


Laserskrivare test 2016 och äldre

PC Mag testade föregångaren LasterJet Pro M402dw och gillade dess snabba arbetshastighet men menar att dess kostnad/ark är lite för hög för att vinna testet. 


PC för alla sammanställe tre tidigare laserskrivartest. Två av dessa skrivare var från Samsung som också fick högsta betyg, 8 av 10. Det handlar om billiga laserskrivare  av modellerna Samsung Xpress SL-M2022W och Samsung Xpress SL-M2070FW.


ICA-Kuriren testade 5 svartvita skrivare under 1 000 kronor och Bäst i test blev HP Laserjet Pro P1102W. Denna skrivare fick betyget 5 av 5 och omdömet; "Förutom att den är busenkel att installera – trots att den är trådlös – stödjer den också mobil utskrift. Den har också ett nätt format."


Om du sitter på ett litet företag kan det också vara intressant att se på vilket sätt du kan skicka nyhetsbrev billigt till dina kunder. Du kanske också vill veta vilket som är det bästa webbhotellet just nu - och det har vi tagit reda på! Andra bra saker att komplettera det lilla kontoret är ett vikbart laptopbord, bra hörlurar och kanske även en bra surfplatta.


För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.


Vanliga frågor och svar

 • Hur fungerar en laserskrivare?
  En laserskrivare använder en laserstråle för att överföra bilden från en elektronisk bild till papper.
 • Vad kostar en utskrift med laserskrivare?
  Cirka 40 öre per textsida.
 • Vad är trumma till laserskrivare?
  Det är en central del i laserskrivaren. Denna används för att överföra bilden från den elektroniska bilden till papper.
 • Vad är monolaserskrivare?
  En monolaserskrivare är en snabb laserskrivare som skriver ut i svartvitt.
 • Vilken laserskrivare är bäst i test?
  Vi har utsett laserskrivare bäst i test som är HP LaserJet MFP M234dwe. Det är en riktigt bra laserskrivare, men också prisvärd laserskrivare. Läs mer om den bästa laserskrivaren enligt oss här på Bäst i test Guiden!

Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna datorer, datortillbehör, gaming, IT-tjänster, skrivare & scanner & tablet.Christopher Holmerin

Bäst i test: Laserskrivare

Christopher - VD på Bäst i test Guiden är utbildad civilekonom och systemvetare med över 20 års erfarenhet inom medier, marknadsföring och kommunikation. Christopher har ansvarat över flera svenska och internationella sajter inom bland annat nyheter till hem & trädgård, inredning, båtliv med flera andra intresseområden. 


Utöver erfarenheten inom medier har Christopher också arbetat som universitetslärare. De specialintressen som Christopher djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom privatekonomi, teknik, hem & trädgård samt träning.


Vill du komma i kontakt med oss kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast