Bästa laserskrivaren till hemmet eller det lilla kontoret.

Laserskrivare test 2023 - bästa printern

Ska du köpa en snabb och prisvärd laserskrivare? Då har du kommit helt rätt. Efter sju år på fältet som datatekniker, där även service av skrivare ingått, har vi lärt oss ett och annat. Vi vet vad som fungerar - och vad som inte fungerar!

 

Men vi nöjer oss förstås inte bara med våra egna erfarenheter, utan lyssnar också på experterna för att få veta vilka skrivare som vunnit i testerna den senaste tiden. Och, som vanligt här på Bäst i test Guiden, lägger vi också stor vikt vid vad användarna tycker om sina skrivare, eftersom de oftast har längst erfarenhet av hur printern fungerar i vardagen.

 

Allt detta har vi sammanställt på denna sida, så att du enkelt kan se vilken som är den bästa svartvita laserskrivaren idag.


Ta mig direkt till den bästa laserskrivaren!Bästa monolaserskrivaren

Bästa monolaserskrivaren

HP LaserJet MFP M234dwe

Laserskrivare bäst i test HP LaserJet MFP M234dwe
 • Kompakt

 • Billig i drift

 • Wi-Fi

 • Litet magasin

 • Relativt långsam

priser i samarbete med Prisjakt
 


Köpguide

Viktigt att veta innan ditt köp av skrivare

Laserskrivarna har utvecklats mycket det senaste decenniet och kännetecknas idag av både lågt pris och snabba utskrifter. De kostar ofta lite mer i inköp än bläckstråleskrivare, men är sedan billigare vid varje utskrift. Dessutom är de traditionellt sätt mer driftsäkra och stabila och därför vanliga på kontor.


En stor fördel är också att de inte torkar in som bläckpatroner ofta gör. Det spelar ingen roll om du låter din skrivare stå oanvänd i en månad eller två - när du startar den ger den lika fina utskrifter igen. Allt detta är stora fördelar med laserskrivare jämfört med bläckstråleskrivare.

 

De stora märkena inom detta område är HP, Canon, Samsung och Brother som alla gjort skrivare under många år. HP är den största tillverkaren på mindre skrivare, medan Canon (och Xerox) är vanliga på större kontor.


Samsung är en lite mindre spelare i dessa sammanhang och många användare upplever att de inte riktigt har samma höga kvalité som de andra aktörerna. Detsamma gäller även Brothers laserskrivare, som ofta får lägre betyg och poäng i testerna än sina konkurrenter.

 

Ska du köpa laserskrivare, färglaserskrivare eller bläckstråleskrivare?

Vet du inte riktigt vad du önskar för skrivare? Då hjälper vi dig med det första beslutet som handlar om vilken teknik din skrivare ska ha. 


Är det bästa en laserskrivare eller en bläckstråleskrivare? Och om du ska ha en laserskrivare, vill du då kunna skriva ut i färg ibland eller bara i svart?

 

Priset och hastigheten på utskrifterna skiljer ofta mycket mellan de olika skrivarna, så här gäller det att köpa rätt skrivare. Vår guide nedan hjälper dig att hitta den skrivare som passar just dig bäst, beroende på hur du vill använda din nya skrivare.

 

Laserskrivare vs bläckstråleskrivare

Jag vill kunna:

 • Skriva ut i färg eller svartvit
 • Få mycket bra kvalité, även när jag skriver ut färgfotografier
 • Jag har inte så bråttom med utskrifterna
 • Jag skriver inte ut så många sidor vid varje tillfälle
 • Jag skriver ut ofta (i alla fall en gång i veckan)
 • Jag vill kunna skanna och kopiera

Se då vår sida med multifunktionsskrivare / bläckstråleskrivare här

 

Jag vill kunna skriva ut:

 • Så billigt som möjligt
 • Bara svartvita utskrifter
 • Många sidor
 • Snabba utskrifter
 • Långa perioder kan skrivaren stå, utan att användas

Läs vidare nedan om Laserskrivare svartvit

 

Jag vill kunna skriva ut:

 • Utskrifter i färg eller svartvit (men kanske inte fotografier i första hand)
 • Många sidor
 • Snabba utskrifter
 • Långa perioder kan skrivaren stå, utan att användas

Se då vår sida med bästa färgskrivare laser

 Laserskrivare bäst i test 2023

Vi erkänner - att peka ut den bästa laserskrivare svartvit / mono laserskrivare 2023 är inte lätt. Det finns få tester att utgå ifrån, även internationellt, och resultatet spretar åt olika håll. Dessutom är det vanligt att skrivarna i testerna med några år på nacken, har hunnit utgå utan någon jämförbar ersättare.

 

Det spontana skulle vara att lyfta in Samsung Xpress SL-M2825ND som vinnare och det är absolut en prisrätt och uppskattad skrivare för hemanvändare. 

 

Men rapporter om instabilt WiFi och "billighetskänsla" gör att vi måste gå en annan väg för att hitta en vinnare. Vi vill ju att skrivaren även ska fungera på ett litet kontor med högre krav på hastighet och pålitlighet. Det gör att vi blickar mot en lite mer påkostad skrivare.

 

Vi väger in historik och erfarenhet och vänder blickarna mot den tillverkare som är känd för att göra stabila skrivare; HP. Tar vi sedan del av experternas tester och väger in vad användarna sagt om sin skrivare, kommer vi fram till att den bästa skrivaren just nu är en HP laserskrivare med hög kvalitet som heter HP ENVY Inspire 7224e.


Bästa laserskrivare svartvit / mono laserskrivare 
HP LaserJet MFP M234dwe

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på HP LaserJet MFP M234dwe

 

HP LaserJet MFP M234dwe är en liten laserskrivare för det lilla kontoret, hemmaarbetsplatsen eller för dig som har behov av att enkelt kunna skriva ut många sidor varje månad. Nytt för denna gången är att denna HP skrivare även kan skriva ut i färg.

 

Upplösningen är 600 x 600 dpi, vilket är fullt tillräckligt för vanliga svarta/gråskale utskrifter och den kan spotta ut 29 sidor per minut om det skulle behövas. Från viloläge kommer första utskriften redan efter 8 sekunder.

 

Den kan skriva ut dubbelsidigt (för att spara papper och porto) och är konstruerad för att printa upp till 2 000 sidor per månad. De två pappersmagasinen rymmer 150 respektive 100 ark. Anslutningarna är Ethernet eller Wi-Fi. 


HP har tagit fram en så kallad "plug and play"-lösning, vilket innebär att tiden från installation till att skrivaren är i drift är otroligt kort. Välj hur du vill ansluta din skrivare till din dator med hjälp av pekskärmen som återfinns på framsidan. Här rekommenderas att den ansluts via Wi-Fi för att slippa vara ansluten till skrivaren med kabel när du vill skriva ut.


Beroende på vilken dator ni använder kan ni använda olika "print-system"; t.ex. rekommenderas Apple AirPrint för Mac-användare medan PC-människor kan välja Google Cloud Print eller HP ePrint. Det går även bra att enkelt skanna in dokument och dela till fildelningsprogram som Dropbox och Google Drive tack vare HP Smart-appen.


Specifikationer:


Utskrift per minut: 29 sidor

Upplösning: 600 x 600 dpi

Storlek magasin: 150 och 100 ark

Koppling: Ethernet eller Wi-Fi (trådlöst)

Storlek: 37 x 30 x 24 cm

Vikt: 8 kg


 Konsumenterna menar att HP LaserJet MFP M234dwe är en kompakt och lättplacerad skrivare som skriver ut både snabbt och snyggt - helt i jämförelse med betydligt dyrare skrivare. Den är lätt att installera och man får mycket för pengarna.

 

Nackdelarna med denna skrivare, för det finns ju nackdelar med alla saker. En nackdel som strykts är att de tycker att det är för små pappersmagasin, då de rymmer 150 pappersark. En annan är att den har långsam utskriftshastighet. Men för hemmakontoret är denna skrivare i vår mening god nog för att uppfylla kraven, framförallt med tanke på det låga priset.

 

Så köper du skrivaren till bästa pris

Du köper denna skrivare enklast på internet. Då får du den också direkt hemskickad, vilket är praktiskt.


HP säljer laserskrivaren för bara 1890 kr när du klickar här, och frakten ingår i priset. Ange Bäst i test Guidens rabattkod HPLJM234BTG för att få detta pris!

1890 kr är det lägsta priset just nu för HP LaserJet MFP M234dwe!

Extra erbjudande - 3 års garanti!

HP bjuder just nu dessutom på förlängd garanti när du köper skrivaren direkt hos dem. Beställer du nu ingår nämligen hela 3 års garanti som du kan läsa här!
Tips

Billigast toner till denna skrivare

När du behöver ny toner är originaltoner billigast och enklast att köpa direkt från HP. Med koden BITINK20 får du nämligen 20 % rabatt på alla toner. På så vis betalar du bara 1 959 kr för den stora tonerkassetten HP 26X (för 9 000 sidor).

 

Du kan också välja standardkassetten HP 26A för bara 1 159 kr (efter din 20 % rabatt) som klarar av att skriva ut 3 100 sidor. Vilken du än väljer, är frakten gratis! Läs mer och beställ direkt här!


Det finns även pirat-toner (även kallad "miljötoner" eftersom det låter bättre) att köpa hos t.ex. NordicInk. Men denna kostar ungefär lika mycket som originaltoner om du använder rabattkoden ovanför. Dessutom tillkommer porto.

 

Därför finns det ingen anledning att snåla. Vi har varit med på många skrivarreparationer där billiga tonerkassetter läckt toner och förstört hela skrivaren. Och det kan bli dyrt...


Bäst i test på Facebook

Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har laserskrivare rea på ovanstående produkter. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa laserskrivaren till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Så gjorde vi testet

Det som en laserskrivare gör bäst är att de skriver ut snabbt - och det har varit ett av kriterierna när vi har tagit fram vinnaren i detta testet: med en möjlighet att skriva ut upp till 29 sidor per minut. Men förutom hastighet har vi även tittat på hur enkelt det är att använda skrivaren. I fallet med HP:s skrivare är detta ett exempel på riktigt användarvänlighet eftersom det går att skriva ut helt trådlöst direkt över Wi-Fi. Detta går lika enkelt oavsett om du är Mac- eller PC-användare.


Användarvänligheten är även något som speglas av laserskrivarens användare som tycker att den har en enkel anslutning till Wi-Fi och att de snabbt kommer igång med att skriva ut sina papper.


Eftersom laserskrivaren främst används av privatpersoner var det också viktigt i våra jämförelser av olika skrivare att just laserskrivaren erbjuds till ett bra pris.


Test laserskrivare - experternas omdömen

Eftersom det är så liten efterfrågan idag på laserskrivare som bara skriver ut i svart, finns det inte så många aktuella jämförelsetest att tillgå. Nedan listar vi ett urval gällande föregångaren.


Tidningen Råd & Rön, juni 2020: Testade 163 skrivare av olika sorter. I deras test vann bläckstråleskrivaren Epson EcoTank ET-7700. Bästa laserskrivare blev Lexmark MS321dn. På delad tiondeplats hamnade HP LaserJet Pro M404dn som efter flera år på marknaden fortfarande utmärker sig som en av de bästa och mest prisvärda laserskrivarna just nu!


Cartridges Direct, februari 2020: Tycker att M404dn är en bra laserskrivare som maximerar effektiviteten för en större arbetsgrupp. Cartridges nämner bl.a. att du; med många anslutningsmöjligheter, mångsidighet och snabb printning på flera medier och storlekar hittar du inte en bättre och mer prisvärd printer.

 

Tidningen Råd & Rön, vintern 2018: Tidningen har nu 25 gråskalelaser i sin sammanställning och högst upp i listan hittar vi HP Laserjet Pro MFP M26nw som får 71 poäng. Andraplatsen delas av fyra skrivare och dessa är HP Laserjet Pro M130fw, HP Laserjet Pro M26NW, Lexmark MS317dn och Brother DCP-1612W. Dessa får 70 poäng var.


PC Mag, Jan 2016 testade föregångaren LasterJet Pro M402dw och gillade dess snabba arbetshastighet men menar att dess kostnad/ark är lite för hög för att vinna testet. 

 

PC för alla, våren 2015: Sammanställe tre tidigare laserskrivartest. Två av dessa skrivare var från Samsung som också fick högsta betyg, 8 av 10. Det handlar om billiga laserskrivare  av modellerna Samsung Xpress SL-M2022W och Samsung Xpress SL-M2070FW.

 

ICA-Kuriren, hösten 2013: Testade 5 svartvita skrivare under 1 000 kronor och Bäst i test blev HP Laserjet Pro P1102W. Denna skrivare fick betyget 5 av 5 och omdömet; "Förutom att den är busenkel att installera – trots att den är trådlös – stödjer den också mobil utskrift. Den har också ett nätt format."

 

Om du sitter på ett litet företag kan det också vara intressant att se på vilket sätt du kan skicka Nyhetsbrev billigt till dina kunder. Du kanske också vill veta vilket som är det bästa webbhotellet just nu - och det har vi tagit reda på! För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest och testet om bärbar dator bäst i test.

 Vanliga frågor och svar

 • Hur fungerar en laserskrivare?
  En laserskrivare använder en laserstråle för att överföra bilden från en elektronisk bild till papper.
 • Vad kostar en utskrift med laserskrivare?
  Cirka 40 öre per textsida.
 • Vad är trumma till laserskrivare?
  Det är en central del i laserskrivaren. Denna används för att överföra bilden från den elektroniska bilden till papper.
Bäst i test Guidens skrivare och scanner-tester


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna datorer, datortillbehör, gaming, it-tjänster, skrivare & scanner & tablet.
Christopher Holmerin

Bäst i test: Laserskrivare

Christopher - VD på Bäst i test Guiden är utbildad civilekonom och systemvetare med över 20 års erfarenhet inom medier, marknadsföring och kommunikation. Christopher har ansvarat över flera svenska och internationella sajter inom bland annat nyheter till hem & trädgård, inredning, båtliv med flera andra intresseområden. 


Utöver erfarenheten inom medier har Christopher också arbetat som universitetslärare. De specialintressen som Christopher djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom privatekonomi, teknik, hem & trädgård samt träning.


Testet uppdaterades senast