Vad kostar det att låna 300000?

Att förstå vad det kostar dig att ta ett lån på 300000 kronor varierar från fall till fall, men det finns en del nyckelfaktorer som spelar in i beslutet som blir din kostnad. Här på denna sida ska vi gå igenom dessa så att du kan få reda på vad det kostar att låna 300000 samt hur du kan ta ett låna pengar med låg ränta.


Vad kostar det att låna 300000?


Vad kostar det att låna 300 000?

  • Räntekostnader: Beror på räntesatsen och låneperioden. Ett exempel på 5% ränta över 5 år ger en räntekostnad på cirka 39 500 kronor, och en totalsumma för lånet på 339 500 kronor. Vad kostar det att låna 600000?
  • Uppläggningsavgift: Varierar mellan långivare. Kan exempelvis vara 1500 kronor.
  • Aviavgifter: Mindre månatliga eller kvartalsvisa avgifter, t.ex. 20 kronor i månaden. 
  • Total kostnad (inklusive exempel på avgifter): Förutom lånebeloppet, cirka 41 700 kronor i ränta och avgifter över 5 år, beroende på specifika villkor och avgifter. 
  • Låneperiodens inverkan: En längre låneperiod minskar månadskostnaderna men ökar den totala räntekostnaden. En kortare period ökar månadskostnaden men minskar den totala räntekostnaden.
  • Din ekonomiska situation: Din inkomst, skuldkvot och betalningshistorik påverkar vilken ränta du kan få.  Hur mycket får jag låna med min nuvarande lön?


Hur mycket betalar man i månaden på ett lån?

Kostnaden du betalar beror på de villkor som är kopplade till ditt lån. Så låt oss därför köra ett exempel. 


Om du tar ett lån på 300 000 kronor med en ränta på 5% och återbetalningstid på 5 år (60 månader) innebär det, efter beräkningar för ett annuitetslån, att lånekostnaden varje månad blir ungefär 5661 kronor. Detta inkluderar både amortering och räntekostnader men inga uppläggnings- eller aviavgifter. Dessa skiljer sig åt beroende på vilken bank du går till för att ta lånet. Se därför till att alltid jämföra olika långivare för att få den allra bästa räntan. Exempelvis kan du med att se vad du kan få för ränta hos låneförmedlaren Advisa


Vad kostar det att låna 600000?


Hur får jag bättre ränta?

För att få en bättre ränta krävs det att du har en sund ekonomi med en stadig inkomst samt inga tidigare betalningsanmärkningar. Med andra ord krävs att du använder sunt förnuft i din ekonomi och inte drar på dig dyra och onödiga skulder, då detta visar banken att du är en trovärdig person som betalar dina räkningar i tid och håller en generellt låg skuldnivå. Philip Andrén

Bäst i test: Vad kostar det att låna 300000?

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast