Bästa induktionsspisen just nu.

Induktionsspis test 2023

Om du ska köpa en ny induktionsspis / varmluftsspis och vill ha den som är bäst av de bästa har du kommit rätt!

 

Denna sida ger dig inte bara svaret vilken spis som är bäst i test, vi berättar även för dig var du kan köpa den till bästa pris. Vi har granskat de aktuella expert-testerna som finns, pratat med vitvarubutikerna och det viktigaste av allt - fått reda på vad konsumenterna som köpt spisen tycker.


Våra toppval just nu

Bästa induktionsspis

Bosch HLS79W320U

Induktionsspis bäst i test Bosch HLS79W320U
 • Ugn med pyrolys

 • Optimal fördelning av temperatur i ugn

 • Plattor värms upp snabbt

 • Enkel rengöring tack vare platta som går ända ut till kanten

 • Touch-knapparna är känsliga mot vätska

Bästa keramiska spisen

Electrolux EKC6051BOW 400V

Induktionsspis bäst i test Electrolux EKC6051BOW 400V
 • Kall ugnslucka

 • Enkel att hålla ren

 • Barnsäker

 • Ingen pyrolys

priser i samarbete med Prisjakt

Köpguide 

Att välja induktionsspis är ett viktigt val eftersom den kommer finnas med under väldigt många år. Dessutom kostar de ofta en hel del pengar och vi vill gärna att dessa ska vara väl investerade. Därför har vi listat några av de viktigaste egenskaperna för en bra induktionsspis här nedan.


Dessa egenskaper ska en induktionsspis ha:


 • Användarvänlig - det ska vara enkelt att använda och den ska vara lätt att förstå.
 • Barnsäker – vi vill gärna att den ska ha en barnsäkring så små barn inte kan bränna sig.
 • Lätt att rengöra - Ja som sagt, den ska vara lätt att hålla ren.
 • Snabb uppvärmning – plattorna ska reagera snabbt och snabbt bli varma så du sparar tid och energi.
 • Varmluft - så värmen sprids jämnt i ugnen.
 • Energieffektiv – vi vill att ugnen ska vara märkt med A eller en än högre märkning. Men en sådan märkning kan du spara flera 100-lappar samtidigt som dessa är mer miljövänliga.
 • Och lägsta möjliga pris - såklart!

Induktionsspis bäst i test 2023

Efter att ha granskat experttesterna, pratat med flera kända vitvaruleverantörer och framförallt tagit del av konsumenternas upplevelser sin ugn har vi vinnaren Bosch HLS79W320U!


Induktionsspis bäst i test – Bosch HLS79W320U

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

Prisjakt de bästa priserna på Bosch HLS79W320U
prisjämfört med Prisjakt

 

Bosch induktionsspis

Bosch HLS79W320U är en spis med induktion med en stilren design som blev topplistad av experttestet hos Råd & Rön. Spisen har också väldigt många köpare som är nöjda med sitt köp.

 

Tack vare att spis med induktionshäll är det blixtsnabbt, nu behöver du inte vänta på att vattnet ska koka längre! Den värmer också bara när det finns en kastrull eller stekpanna på den och eftersom den har en glasyta är den lätt att hålla ren.

 

Testvinnaren har bland annat fyra induktionszoner, en omstartsfunktion, en effektförstärkningsfunktion på alla zoner och en direktväljning som är en enkel kontroll av hällen.

 

Det är en spis med ugn där ugnen har en kapacitet på 63 liter och har en varmluftsfunktion i 3D vilket gör att värmen fördelas optimalt i ugnen. Du kan samtidigt baka i tre nivåer.

 

Du får också med en baktermometer som du ansluter till ugnen som ser till att det alltid är rätt temperatur för maten du har i ugnen. Ugnen har också AutoPilot 30 som är 30 förinställda program. När du har placerat rätten i ugnen väljer du helt enkelt ett lämpligt automatiskt program från menyn, ställer in vikten och trycker på "Start". AutoPilot fixar resten. Den bestämmer rätt tillagningsmetod, temperatur och tillagningstid. Det stängs till och med när maten är klar.


Det är en ugn med pyrolys där pyrolysfunktionen hjälper dig att rengöra ugnen. Tryck bara på Start, ugnen värms upp till maximalt 480 ° C och alla matrester bränns bort. Torka bara av med en fuktig trasa när ugnen är kall igen.


Specifikationer - induktionsspis 60 cm

 • Energiklass: A
 • Färg vit
 • Sladdlängd: 120 cm
 • Typ av kontakt: Levereras utan kontakt. Denna spis måste installeras av en auktoriserad elektriker.
 • Antal plattor: 4
 • Ugnsfack: 63 liter
 • Mått (H * W * D): 90 cm * 60 cm * 60 cm
 • Vikt: 66,6 kg


Bosch induktionsspis - det säger konsumenterna

Som alltid här på Bäst i test Guiden vill vi veta vad konsumenter som redan har köpt och använt produkten vi rekommenderar tycker om det. Det är trots allt de som vet hur den fungerar bäst i vardagen. Här kan du läsa några av de recensioner Bosch HLS79W320U har fått;

 

"Bytte ut min 15-åriga Bosch-spis och hade ingen tvekan om att jag ville ha en ny Bosch. Bra med pyrolys och induktionshäll. Gott om plats för en bakplåt i lådan under ugnen. Full pott."

 

"Köpte den i början av december och fick testa den ordentligt genom jul med julmiddag och kalkon. Mycket lätt att använda, snabb och ger bra resultat på maten."

 

"Har letat efter en spis som har både funktionalitet och design. Gillade den här och jag blev verkligen väldigt nöjd. Snabbt, tyst och med tillräckligt med funktioner. Riktigt nöjd."

 

"Letar du efter en spis med funktioner du använder nästan hela tiden. Den här spisen är verkligen komplett med välfungerande funktioner."

 

"Köpte den direkt innan jul så vi har inte provat alla funktioner ännu. Är riktigt nöjda med spisen men eftersom det är första gången vi har en induktionshäll tar det ett tag att man vant sig vid att det inte finns några vred. Den är väldigt snabbt i uppvärmningen och blir kall direkt när du stänger av värmezonerna eller tar bort kastrullen från hällen vilket är helt fantastiskt. Ugnen är helt fantastisk!"

 

"Hittills är vi mycket nöjda med spisen."


"När vår keramiska häll på vår gamla spis sprack bestämde vi oss för att köpa en ny. Valet föll på den här.

 

Jag gillar verkligen att glasplattan längst upp går heeeeelt ut till kanten, vilket förenklar rengöringen.

 

Pekpanelen på hällen är enkel att använda och tydlig, du kan trycka "+" eller "-" 100 gånger för att justera plattornas styrka. Du kan också välja 2 plattor för stora eller avlånga grytor.

 

För er som inte har provat induktion tidigare fungerar den väldigt bra. Du måste bara ha kastruller för det, t.ex. Ikea som vi har.

 

Jag har inte testat ugnen så mycket än, men den verkar hålla vad den lovar. Det blir snabbt varmt och fördelar värmen väl. Den har också en pyrolysfunktion, dvs allt är gyllene rent.

 

Glaset på glaset blir inte heller varmare än att du kan röra den oavsett hur mycket värme som har varit på, vilket är positivt för barn.

 

"Allt som allt väldigt nöjd. + på att du kan gå till Boschs webbplats för att beställa reservdelar och tillbehör direkt till dörren. "

 

"Fungerar bra. Induktionshällen har stora och bra zoner."


Här köper du induktionsspisen till bästa pris
Keramisk spis bäst i test 2023

För dig som bara vill ha en vanlig enkel spis och inte bryr dig så mycket om induktion och pyrolys har vi här en billigare testvinnare. Denna spis har fått fina betyg i tidigare experttester och har många nöjda köpare. Den bästa keramiska spisen just nu är Electrolux EKC6051BOW.


Bästa keramiska spisen just nu -  Electrolux EKC6051BOW


Fördelarna med - Electrolux EKC6051BOW är många:


 • Detta är en keramisk spis med en kall ugnslucka, vilket är en stor fördel för dig med barn.
 • Ugnens kapacitet är på 72 liter. Den keramiska kokplattan är 60 centimeter och har 4 stycken plattor (zoner) inkluderat en dubbelplatta.
 • För att spara tid och energi så värms plattorna upp väldigt snabbt.
 • I och med att spisen har en blank häll är den också väldigt enkel att hålla ren.
 • Ugnen har en extra stor fläkt som bidrar med att alla rätter steks jämnt oavsett var du placerar maten i ugnen. Ugnen har också grillfunktion, varmluft, pizza/paj-funktion, upptiningsfunktion och gratineringsfunktion.
 • Spisen har energiklass A -10% som betyder att ugnen 10% mer energieffektiv än andra spisar som har energiklass A.
 • Barnsäker.

 

Om du vill ha mer information om spisen kan du klicka in här på Electrolux hemsida.


Så säger konsumenterna om spisen

I och med att det finns så få experttester på denna spis har vi tagit extra mycket hänsyn till vad konsumenterna tycker om testvinnaren, och det är ju trots allt de som har bäst erfarenhet av spisen.


Överlag kan vi se att köparna av denna spis är nöjda med sitt köp. Här nedan kan du läsa några av kommentarerna spisen Electrolux EKC6051BOW fått:


”Detta är mitt val för spisen har solid kvalitet och alla basfunktioner. Den har extra stor varmluftsugn (72 liter) med blank emalj, keramisk häll och ett vred som är lätt att greppa. Det jag avstår från är induktionsplattor och finurligheter, där med blir den så prisvärd.”

 

”Är en helt utmärkt spis med väldigt bra pris. Många bra program, solid, tyst rymlig, barnsäker, välfungerande och lätt att göra ren. Skulle jag köpa en spis igen hade jag definitivt valt denna".

 

”Är väldigt nöjd med spisen. Det är väldigt enkelt att titta in i ugnen och hålla ett öga på maten. Praktiskt barnsäker som låser både plattor och ugn. Rymlig inuti. Får bla äntligen plats med en hel ”hemlagad” pizza botten. Bra pizza/paj funktion. Blir snabbt varm".

 

”Är väldigt nöjd med spisen. Det är väldigt enkelt att titta in i ugnen och hålla ett öga på maten. Praktiskt barnsäker som låser både plattor och ugn. Rymlig inuti. Får bla äntligen plats med en hel ”hemlagad” pizza botten. Bra pizza/paj funktion. Blir snabbt varm".

 

”Här får du mycket för pengarna. En bra solid spis. Tycker väldigt mycket om den stora ugnen, och att ugnsluckan är enkel att öppna samtidigt som den är barnsäker. Blir inte heller varm utanpå".

 

”Jag köpte denna spisen för 3 veckor sedan och jag är supernöjd :)”.

 

”Alla mina behov hos en spis har denna spis, matlagningen går nu som en dans!”


 

Här köper du testvinnaren till bästa pris

Genom att du köper spisen på Internet sparar du inte bara pengar utan också tid och energi. Med tanke på att spisen väger 53 kg är det också en fördel att få den hemlevererad. Beställer du spisen via länkarna här på sidan kan du också beställa den med leverans in till ditt kök och bortforsling av din gamla spis.

 

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.

Så gjorde vi testet

Vi har tagit reda på vad de kunniga experterna säger om de olika modellerna av induktionsspisar just nu. Detta har vi gjort genom att ta del av resultaten från experternas tester, där de ger betyg på viktiga faktorer som spisens effektivitet, justering av temperatur, säkerhet (låsbara plattor) och om rengöring går enkelt till.


Men för att få en komplett bild av hur bra induktionsspisarna (som presterar bra i experternas tester) är har vi även tagit hänsyn till de svenska användarnas omdömen från olika forum och sociala-medieplattformar. 


Dessa omdömen har varit ledande för oss eftersom konsumenterna har längre erfarenhet av spisar än experterna, eftersom de använder dessa dagligen och under en längre tid. Deras omdömen visar därför goda indikationer på hur spisarna presterar samt om deras kvalitet håller genom åren.


Test induktionsspis - keramisk spis - experternas omdömen

Här har vi dessvärre bara några få experttester att luta oss mot, men de vi har är relevanta och aktuella.

 

Råd & Rön, juni 2021: har testat 31 olika spisar. Här råder det ingen tvekan om att Bosch och Siemens gör de bästa spisarna. Bosch tar 6 av de 10 bästa positionerna och Siemens tar 4 av de 10 bästa positionerna. Med 65 poäng vardera delar Bosch HLS79W320U, Bosch HLS79W350U, Bosch HLS79Y350U, Bosch HLT79Y320U, Siemens HL9S7Y320U och Siemens HL9S7Y340U förstaplatsen.

 

Danska Tænk, januari 2021; har testat 20 olika spisar. Bäst i detta test var Bosch HLS79Y350U, Bosch HLT79Y320U, Siemens HL9S7Y320U och Siemens HL97Y340U som alla fick 65 poäng vardera.


Råd & Rön, juni 2016: Testade 7 spisar med induktionshäll. Bäst i detta test blev Siemens HA85854OUO med 71 poäng. Den är bra både på matlagning och bakning. Den är speciellt bra på att hålla rätt temperatur i ugnen. I och med att testvinnaren är väldigt dyr utnämner Råd & Rön andra och tredjeplatsen till Bra köp i och med att dessa är några tusenlappar billigare. Först ut kommer Bosch HCA628120U med 65 poäng. Med bara ett poäng mindre kommer Cylinda SIB 4162 KV och utnämns också till Bra kö av magasinet.

 

Råd & Rön, juni 2014: Testade 6 keramiska spisar och på en delad förstaplats med 61 poäng var kom Electrolux EKC6051BOW och Bosch HCE622123V. Andraplatsen med 60 poäng gick till Elektro Helios SK6554.
Nya energimärkningar 2021

I mars 2021 introducerades en ny skala för energimärkning. Denna nya klassificering, som sträcker sig från A - G, gör det enklare att se vilka vitvaror och maskiner som faktiskt har en bra energiklass. Tidigare var det inte ovanligt att nästan alla produkter rörde sig i spannet A - A+++, vilket minst sagt var förvirrande. A är ju bra - så vad är då skillnaden mellan A och A+++? Nu behöver vi inte undra över detta längre då klasserna över A har tagits bort. Läs mer om de nya energiklasserna här.
Kampanjpriser hos Tretti, WhiteAway och eNemo

TIPS: Just nu är det REA hos flera vitvaruhandlare som erbjuder upp till 50 % rabatt! Tänker du köpa nya vitvaror är det därför smart att först kolla igenom deras utbud, för att se vad som passar dig.


De erbjudanden som är aktuella idag är:

 

 • Tretti har upp till 50% rabatt på dessa vitvaror. Klicka in på fliken "erbjudanden" på deras hemsida.
 • WhiteAway ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror. Klicka in på fliken "erbjudanden" på deras hemsida.
 • eNemo ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror. Klicka in på fliken "erbjudanden" på deras hemsida.


Behöver du låna pengar till dina köp kan vi tipsa om bästa privatlånet här.


Lycka till med dina inköp!
Vanliga frågor och svar

 • Hur fungerar induktionsspis?
  En spis med induktionshäll är en teknik som gör att magnetfält från hällen inducerar strömmar till kastrullerna eller stekpannan för få dem varma. En induktionshäll är omgående sval efter användning.
 • Vad är Pyrolys?
  Är en process där smuts upphettas i en syrefri varm miljö så at den faller sönder utan att den förbränns. Gör att en ugn blir i princip som ny igen.
 • Vad är en keramisk spis?
  Har du en keramisk spis eller häll värms den upp med värmeelement. Spisen blir inte omgående sval efter användning. 

Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har induktionsspis rea på ovanstående varmluftsspis. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa spisen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig! Passa även på att läsa testet gällande bästa stekgrytan här. Letar du efter det bästa kreditkortet kan du läsa vår jämförelse.
 

Bäst i test Guidens tester inom vitvarorDu hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.
Anita Carlsen

Bäst i test: Induktionsspis - varmluftsspis

Anita - redaktör på Bäst i test Guiden sedan 2013. Anita är utbildad frilansjournalist och undersköterska och har i över 20 år djupdykt på inre utveckling, fysiskt och psykiskt välmående och har en gedigen erfarenhet inom hälsa och friskvård.

 

De specialinteressen som Anita djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom skönhet & hälsa samt hem & hushåll.


Ursprungstestet skrevs 2019-04-05 och uppdaterades senast

Läs även: