Företagslån - jämför företagslån - bästa företagslånet.

Bästa företagslånet 2023 - jämför företagslån

Behöver ditt företag låna pengar? På denna sida har vi samlat låneförmedlare med höga betyg som jämför företagslån så att du enkelt ska hitta det bästa företagslånet 2023. Du får snabbt och enkelt reda på hur mycket du kan låna och till vilken ränta via dessa förmedlare. 


Fortsätt läsa recensionerna nedan för att ta reda på vilka olika banker och långivare som är bäst i test när det kommer till företagslån! 


Oväntade utgifter kan snabbt försvåra tillvaron för alla företag och behovet ökar därmed snabbt efter ett kassatillskott. I dessa fall är ett företagslån ofta en enkel och smidig lösning för att åter få balans i verksamheten. Ett företagslån är till för dig med bolag som behöver förbättra sin likviditet eller hantera oförutsedda utgifter. 

 

Ett företagslån kan även tas av nystartade företag i början av deras livstid för att komma igång med verksamheten och eventuella anställningar. Du kan även använda företagslånet för att finansiera marknadsföring av företagets tjänster och produkter. Självklart kan du också ansöka om ett företagslån om ni planerar att genomföra ett förvärv. 


Du kan ansöka om ett företagslån oavsett bolagsform; aktiebolag, enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag.


Jämför företagslån

Det är inte lätt att veta vilket företagslån som är bäst för just ditt företag. Därför är det viktigt att jämföra olika långivare med varandra. Krea, Creddo, Lendo, Zmarta och CapitalBox är några av de förmedlare som låter dig jämföra olika långivare för att hitta det bästa företagslånet för just dig.

 

De presenterar olika alternativ för dig med förslag på vart du kan få låg ränta med den bästa totala kostnaden för din verksamhet per månad.


Räkna på ditt lån direkt och läs mer om förmedlarnas respektive erbjudanden längre ned på sidan.


Företagslån ränta: I fältet ränta skriver vi 0% då räntan alltid sätts individuellt.

50000 - 5000000 kr

Lånebelopp

0 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • 19 anslutna långivare, 1 UC

 • Låna med betalningsanmärkning

 • Återbetalningstid upp till 5 år

10000 - 30000000 kr

Lånebelopp

0 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • Över 20 anslutna långivare, 1 UC

 • Du kan lån upp till 30 Mkr

 • Högt betyg hos Trustpilotr

10000 - 10000000 kr

Lånebelopp

0 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • 20 anslutna långivare, 1 UC

 • Snabba svar

 • Återbetalningstid upp till 5 år

10000 - 5000000 kr

Lånebelopp

0 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • 10 anslutna långivare

 • Godkänner även företag med betalningsanmärkningar

 • 1 UC

20000 - 3500000 kr

Lånebelopp

0 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • 10 anslutna långivare

 • Godkänner även företag med betalningsanmärkningar

 • 1 UC


Företagslån småföretag

Krav: lån till småföretag

För att bli beviljad ett företagslån krävs oftast en borgensman – precis som vid ansökan av ett vanligt banklån. Att gå i personlig borgen innebär att någon, eller flera, med nära koppling till företaget, oftast med plats i styrelse eller ledning, åtar sig rollen som borgensman. 


Skulle företaget inte lyckas återbetala lånet är det borgensmannen som blir återbetalningsskyldig. 

 

Ett företagslån kan också delas ut utan borgensman, det vill säga ett s.k. blancolån. När du ansöker om ett blancolån för ditt företag gäller samma regler som när du ansöker om ett privat sådant. 


För att du ska kunna få ett företagslån ska ditt bolag ha en ordnad ekonomi och allra helst ska du inte ha några betalningsanmärkningar eftersom detta påverkar långivarnas beslut negativt. Företaget måste även vara registrerat i Sverige och ha existerat i åtminstone 6 månader. Personen som ansöker om företagslånet måste också vara bosatt i Sverige och ha en betydande roll i företaget.

 

När det gäller ditt bolags omsättning brukar ett minimikrav vara 50 000kr/mån eller 600 000kr/år. För större lånebelopp vill långivarna ofta att du kompletterar med affärsplan, bokslut och kontoutdrag för att få en ännu bättre bild av ditt bolags finanser. 


Är du osäker på hur formulering av dessa handlingar går till finns det gratis rådgivning att få från flera tjänster online. Även statliga myndigheter som Arbetsförmedlingen och Nyföretagscentrum erbjuder gratis rådgivning. 
Bäst företagslån


Lendo företagslån

Gör allt jobb och hittar det lån som är bäst företagslån för just ditt företag. Det tar endast 24 timmar för dem att få fram erbjudanden från 19 olika långivare och du väljer själv ifall du vill acceptera eller strunta i deras förslag. Det är helt gratis att göra en ansökan och du erbjuds alltid den lägsta räntan. 


För att du ska uppfylla kriterierna för att ta del av Lendos verktyg måste ditt företag vara aktivt och registrerat i Sverige. Du som söker lånet måste även ha ett registrerat uppdrag i företaget, exempelvis VD eller annan styrande roll i bolaget.  


Du kan ansöka om lån upp till 5 miljoner kr med 5 år som längsta löptid. Ansökan är helt kostnadsfri och är inte bindande. När du ansöker om lån via Lendo tas 1 kreditupplysning på företaget via Upplysningscentralen. Är ansökan om företagslån till din enskilda firma eller ditt handelsbolag tas istället en kreditupplysning av dig som privatperson. 


Trustpilot har Lendo ett utmärkt totalbetyg på 4,6 av 5! Läs mer hos Lendo och ansök om företagslån hos dem.Läs mer hos Lendo och ansök om företagslån hos dem.


Krea företagslån

Om du letar efter finansiering för ditt företag, är ett lån via Krea ett bra val. Krea är en låneförmedlare som har hjälpt över 20 000 företag med finansiering och kan hjälpa dig att hitta den bästa finansieringslösningen efter dina behov.

 

Hos Krea kan du enkelt ansöka om företagslån mellan 10 000 SEK upp till 30 miljoner kronor och du får personlig rådgivning under hela låneprocessen. Oavsett om ditt företag har haft betalningsanmärkningar eller inte, är det möjligt för dig att ansöka om lån via Krea. Räntan sätts individuellt för varje ansökan.

 

Du får svar på din ansökan inom upp till två bankdagar. Krea tar endast en UC tots att du får svar från flera banker, så din kreditvärdighet kommer inte att påverka genom din ansökan genom deras tjänst.

 

Krea har även ett högt betyg hos Trustpilot, hela 4,7 i betyg på en femgradig skala, vilket vi tycker är ett riktigt gott betyg. Läs mer hos Krea och ansök sedan om företagslån hos dem.Läs mer hos Krea och ansök om företagslån här.

Creddo företagslån

Creddo är en låneförmedlare av företagslån registrerade hos Finansinspektionen. Hos Creddo får du en kostnadsfri icke bindande jämförelse från fler än 20 långivare. Du får snabbt svar, inom 24 timmar på vardagar, med olika ränteerbjudanden från långivarna och pengarna betalas även dem ut snabbt om du uppfyller kraven.

 

Creddo är ett bra val för dig som ska ansöka om lån till småföretag eller till dig som driver ett medelstort företag. Flertalet kunder återfinns inom branscherna bygg, restaurang, handel och skönhet.

 

Hos Creddo kan du låna från 10 000 kronor till 10 miljoner kronor. Tack vara att din förfrågan jämförs mellan flera långivare ökar chansen till lägre räntor att du får en bra ränta på ditt företagslån. Läs mer hos Creddo och ansök om företagslån hos dem.Läs mer hos Creddo och ansök om företagslån här.

Zmarta företagslån

Hos Zmarta kan du ansöka om företagslån upp till 5 000 000 kr med 5 år som längsta löptid. Ditt företag måste vara registrerat i Sverige och du som ansöker ska ha ett betydande- och registrerat företagsengagemang i företaget. 


När du ansöker om företagslån hos Zmarta tas endast 1 kreditupplysning på bolaget trots att ansökan jämförs bland flera långivare. Du slipper helt att lägga tid på att hitta den bästa lånelösningen för ditt företag samtidigt som du får den lägsta räntan. 


Ansökan hos Zmarta är helt gratis och går mycket smidigt. Det enda du behöver ange är personnummer, e-mail, telefonnummer samt ditt företags uppskattade omsättning. Därefter tas en kreditupplysning och du signerar sedan låneansökan snabbt och smidigt med BankID. 


Zmarta har över 2000 svenska kunder som har skrivit omdömen på Trustpilot och får i genomsnitt 4,7 av 5 poäng. Detta är ett riktigt bra resultat! Läs mer hos Zmarta och ansök om företagslån hos dem.Läs mer hos Zmarta och ansök om företagslån hos dem.

CapitalBox företagslån

Hos CapitalBox kan du som företagare som har en årsomsättning på minst 420 000 SEK ansöka om företagslån upp till 3 500 000 kr med två år som längsta löptid. Det tillkommer inga extra kostnader om du väljer att lösa lånet tidigare. 


Kravet för att få låna är att ditt företag måste vara registrerat i Sverige, att alla ägare av företaget är bosatta i Sverige, företaget har varit verksamt i minst sex månader och att företaget har ett svenskt bankkonto.


CapitalBox erbjuder även refinansieringslån för företags som har tidigare dyra lån och krediter. 


Ansökan hos CapitalBox är helt gratis. Den är inte bindande och går mycket snabbt och smidigt att genomföra. Det enda du behöver ange är bolagets organisationsnummer, e-mail, telefonnummer, hur mycket du önskar låna samt en beskrivning av din verksamhet. 


Därefter tas en kreditupplysning och du får oftast din utbetalning redan inom ett dygn om ditt företag uppfyller kraven. CapitalBox kundtjänst lyfts ofta fram som väldigt hjälpsamma och duktiga.


CapitalBox har hundratalet svenska kunder som har skrivit omdömen på Trustpilot och får i genomsnitt 4,8 av 5 poäng. Läs mer hos CapitalBox och ansök om företagslån hos dem.Läs mer hos CapitalBox och ansök om företagslån hos dem.


Andra sätt att få in pengar till ditt bolag

 • Riskkapital – förlorar en del kontroll i ditt bolag men å ena sidan behöver du inte oroa dig om ersättning i form av ränta eller garantier för att den som investerat ska få tillbaka sin investering. 
 • Peer-2-peer – privatpersoner som lånar ut pengar till företag utan bank som mellanhand. När det gäller P2P-lån finns det digitala plattformar som agerar mellanhand. 
 • Företagskredit – används när utgifter är större än intäkter. Ofta en hög ränta eftersom det är ett kreditkort men lyckligtvis är återbetalningsvillkoren schyssta och flexibla. Kostar dig ingenting förrän du börjat använda krediten. Dessutom betalar du endast för den summa du använder – inte för beloppet du har beviljats checkkredit för. 
 • Factoring – har du svårt att få lån av en bank kan du istället för att vänta på att din kund betalar fakturan belåna dina egna fakturor och du får därmed pengar direkt. Du betalar en avgift till factoring-firman för tjänsten.
 • Låna till dig själv - Du kan även låna ut pengar till ditt företag och få ränta på dem. Detta är ett vanligt tillvägagångssätt för personer som har ett eget sparat kapital. Du måste dock vara beredd på att alla pengar går förlorade om ditt företag inte går runt.

  Det är även viktigt att allting bokförs på rätt sätt eftersom det finns olika regleringar kring lån via privata medel beroende på företagsformen. Därför kan det vara en bra idé att rådgöra med en redovisningsekonom.


Få bästa räntan på ditt företagslån - jämför ränta företagslån

Räntan beror på många faktorer. Dels bolagets och borgensmannens ekonomi. Sedan spelar företagets ekonomiska situation och kostnader in. Även tidigare betalningsanmärkningar hos antingen bolag eller borgensman spelar en stor roll eftersom dessa ses som riskfaktorer av långivarna. 

 

Vilken typ av ränta du kan välja beror på långivaren. De ränteformer du kan välja mellan är rörlig, fast eller räntetak. 

 

Rörlig ränta är beroende på marknadsräntan. Denna formen lönar sig mest om det är ett lägre lånebelopp som du kan betala tillbaka snabbt när marknadsräntan fortfarande är låg. Det är även rekommenderat att du har en viss marginal utifall marknadsräntan skulle höjas och därmed öka kostnaden för ditt lån. 

 

Med fast ränta vet du redan i förväg hur mycket lånet kommer att kosta och eftersom räntan är densamma under hela lånets tid. Marknadsräntan påverkar inget alls. Skulle du dock vilja betala och amortera extra mycket på ditt lån kan långivaren kräva att du betalar en ränteskillnad. 

 

Lån med räntetak är detsamma som ett lån med rörlig ränta förutom att det finns en maxnivå på räntan. Denna har du och långivaren kommit överens om i ett tidigare skede och fungerar som ett tak. Denna form medför ofta att du som låntagare betalar en avgift till långivaren för säkerheten av att det finns ett tak som räntan ej kan överstiga. 

 

Eftersom det är långivarna själva som bestämmer räntesatsen är det till din fördel att jämföra lån hos olika banker. Med effektiva och kostnadsfria tjänster som exempelvis hos Krea, Creddo, Lendo och Zmarta får du erbjudanden från en rad olika långivare och kan därför snabbt ta reda på vilken långivare som erbjuder den bästa räntan.  


Kreditupplysning företagslån

Oftast tas en kreditupplysning när du söker ett företagslån. Långivarna vill även veta borgensmannens ekonomiska situation. Skulle det komma fram att det finns en betalningsanmärkning är det fortfarande inte omöjligt att bli beviljad ett lån. Det är som sagt företagets och borgensmannens ekonomi i helhet som bedöms. 


Varje betalningsanmärkning behandlas som en riskfaktor men trots detta kan du bli beviljad ett lån, dock ofta till en högre ränta som resultat av riskfaktorerna. 

 

Du amorterar antingen månadsvis eller en gång i kvartalet. Det är dock inte ovanligt att företag betalar tillbaka sina lån efter en kort tid då lånen ofta tas för att täcka oförutsedda utgifter. Då måste dock långivaren/banken vara OK med detta. Ibland kan det förekomma avgifter ifall du väljer att lösa ut lånet i förtid. 


Kreditbetyg företag

Betala alltid dina fakturor och leverantörer i tid! På så sätt undviker du betalningsanmärkningar och håller företagets betalningshistorik i gott skick.
Vanliga frågor och svar

 • Kan jag bli beviljad ett företagslån även fast bolaget har en betalningsanmärkning?
  Ja! Bankerna ser dock betalningsanmärkningar som potentiella risker och kan därför ge dig en högre ränta.
 • Kan jag ta ett företagslån till min enskilda firma eller mitt handelsbolag?
  Du kan ta ett företagslån till alla bolagsformer. Det som skiljer sig är att kreditupplysningen kommer att tas på dig som privatperson eftersom din privatekonomi är direkt relaterad till dessa bolagsformer.
 • Vad ligger räntan på?
  Normalt sett ligger räntan på ca 3% men beroende på långivarnas kreditbedömning kan denna bli lägre eller högre. Exempelvis är ditt företags ekonomi samt val av borgensman är några faktorer.
 • Vad är kraven för att ta ett företagslån?
  Ditt företag måste vara registrerat och aktivt i Sverige. Du som tar lånet måste även ha ett registrerat engagemang hos bolaget, exempelvis en plats i ledning eller styrelse.
Tips: Går du i lånetankarna kan du följa vår Facebook-grupp så får du snabbt information när något händer inom företagslån. På så vis får du redan på när något speciellt händer kring vart du får bäst företagslån.


Bäst i test Guidens låneguider


Philip Andrén

Bäst i test: Företagslån

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Ursprungstestet skrevs 2020-09-04 och uppdaterades senast