Cykelhjälm test - cykelhjälm bäst i test

Bästa cykelhjälmarna för barn och vuxna

Ska du köpa cykelhjälm och vill veta vilken som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt. Vi har läst de senaste testerna från experter, testlabb och på internet. Och inte nog med det! 


Vi har också tagit reda på vad konsumenterna tycker om de olika cykelhjälmarna som finns att köpa just nu. Allt för att hitta den bästa cykelhjälmen som erbjuder det allra bästa skyddet. Vårt arbete har vi sedan sammanställt till dig i detta cykelhjälm test, så att du kan undvika jobbiga och kostsamma felköp.


I detta test har vi tagit fram en cykelhjälm bäst i test och en utmanare till bästa cykelhjälmen. 


Bästa cykelhjälmarna 2023

Cykelhjälm bäst i test

Hövding 3.0

Cykelhjälm bäst i test Hövding 3.0
 • Löses snabbt ut

 • Ansluts till din smartphone

 • Bästa skydd mot rotationsvåld

 • Begränsar huvudrörlighet något

 • Kan bli svettigt

 • Kan ej återanvändas

Utmanaren

Giro Syntax

Cykelhjälm bäst i test Giro Syntax
 • MIPS-skydd

 • Bra ventilation

 • Lätt

 • Tyngre pga MIPS-skydd

Scott cykelhjälm

Scott Arx Plus 2020 MIPS

Cykelhjälm bäst i test Scott Arx Plus 2020 MIPS
 • Vinnare i Råd & Röns test

 • MIPS skydd

 • Bra pris

 • Inte finaste designen

Bästa cykelhjälm för barn

Giro Scamp MIPS

Cykelhjälm bäst i test Giro Scamp MIPS
 • Bra skydd med MIPS

 • Komfortabel

 • Bra ventilation

 • Brett storleksregister

 • Ofta slut i lager

priser i samarbete med Prisjakt

Därför ska du ha cykelhjälm

Enligt en artikel från Sveriges Radio från 2018 skadas årligen ca 2000 personer så allvarligt i cykeltrafiken att de måste uppsöka akut sjukvård. Allra vanligast är skador på armar och ben men skallskador är inte ovanligt. I nästan alla dödsolyckor på cykel är skallskador den faktor som har gjort att personen i fråga har avlidit. Det tråkiga här är att en stor del av dessa dödsolyckor hade haft en annan utgång om personen hade använt hjälm. 

Våra krav på en cykelhjälm bäst i test

När vi har utsett vår testvinnare har vi framförallt tittat på två aspekter: 


 • MIPS-skydd - tillåter hjälmen att rotera i förhållande till huvudet vilket minskar rotationsvåld när hjälmen tar emot backen. MIPS-hjälmar har genom bevis visat att hjärnan kan utsättas för mindre skada enligt en artikel från KTH.
 • Bra passform - viktigt att hjälmen täcker pannan, bakhuvudet och hjässan för bästa skydd. Cykelhjälmen bäst i test ska fungera för både dam och herr.
Hövding cykelhjälm - Cykelhjälm bäst i test

Efter att ha läst vad både experterna och konsumenter tycker har vi tagit fram en alternativ testvinnare. Det är svenska Hövding 3.0 som med sin uppblåsbara "hjälm" har tagit hem fina utmärkelser från experter och konsumenter i hela världen. Läs mer här nedan om Hövding cykelhjälm!


Cykelhjälm bäst i test - Hövding 3.0

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Hövding 3.0


Smart airbag för huvudet

Hövding 3.0 cykelhjälm är som en airbag för ditt huvud - som skyddar 8x gånger bättre än en traditionell cykelhjälm vid en olycka. Vid eventuell olycka blåser den upp sig på 0,1 sekunder och lägger sig som ett skydd runt ditt huvud. 


Många experter är överens om att Hövding gör skäl för att vara cykelhjälmen bäst i test, framförallt när det kända Franska testinstitutet Certimoov testade hövding. I deras test från 2020 var det ingen cykelhjälm som hade fått så bra resultat som Hövding, framförallt eftersom hjälmen gav ett utmärkt skydd mot rotationsvåld - en stor fara för hjärnan vid kollisionsskador på cykel. 


Kompakt och stilren

Förutom att du får det bästa skyddet du kan ha på en cykel slipper du samtidigt bära en jobbig hjälm. Vi vet alla att cykelhjälmen är otroligt viktig, men att många i vuxen ålder drar sig pga det estetiska. Men Hövding har lyckats lösa detta problemet på ett snyggt sätt, och istället för att den bärs på huvudet liknar det mer en sele som bärs runt hals/nacke. Hövding 3 väger ca 800 g men är komfortabel att bära tack vare dess jämna fördelning över axlarna.


Utrustad med smart teknik

Hövding 3.0 är även utrustad med bluetooth för anslutning till din smartphone. På din smartphone kan du se när du behöver ladda Hövdingens batteri men även få statistik över hur långt du har cyklat samt cyklingens påverkan på klimatet - om det är av intresse. 


Den bästa funktionen enligt oss är att du kan lägga in nödkontakter (ICE-kontakter) som kontaktas ifall det har varit en nödsituation. 


Nackdelar och kritik

En utlöst Hövding kan inte återanvändas. För att fortsätta känna dig lika säker på cykeln måste du därför köpa en ny. Dock kan du (efter olyckan) vända dig till ditt försäkringsbolag för att de ska täcka kostnaden (minus självrisk) för en ny. 


Att köpa en ny Hövding kan verka snopet, men då är det viktigt att experter även rekommenderar att du köper en ny hjälm ifall en vanlig sådan också har utlösts, detta är för att kollisioner tär på hjälmen, även om skadan inte är märkbar.


Något vi även måste adressera är Folksams kritik mot Hövding 3 där de har tagit bort sin rekommendation av Hövding. Detta beror på att det idag finns elcyklar som kan färdas upp till 45 km/h, och i denna hastighet hinner inte Hövding utvecklas i tid. Men idag finns det inga cykelhjälmar som är framtagna för kollisioner för över 40 km/h. Hövding är även tydliga med att det är en hjälm för cyklar, alltså hastigheter upp till 25 km/h. 


När det gäller andra nackdelar finns det en del användare som tycker att det kan bli lite svettigt efter en tids användning, eftersom det blir som en liten halsduk. Andra användare tycker att den hindrar huvudrörligheten något. Utöver det är användarna mycket positiva till sina köp av Hövding 3.0.


Sammanfattning

Trots att Hövding är dyrare än vanliga hjälmar och har mottagit kritik från det kända försäkringsbolaget Folksam väljer vi att utse Hövding 3.0 till cykelhjälm bäst i test eftersom den ger det allra bästa skyddet för ditt huvud när du färdas på cykel. Tänk bara på att om du ska färdas på en snabb elcykel (upp till 40 - 45 km/h) behöver du en annan typ av hjälm.


Här kan du se en video som visar hur Hövding 3.0 fungerar.


Detta säger användarna om Hövding

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi även reda på vad konsumenterna tycker om sin produkt, här kommer några exempel:


"Bra hjälm." 


"Utmärk!"


"Glad ägare av en Hövding!" 


"Glad att nu äga min fjärde Hövding." 


"Mycket bättre än föregående modell."


"Rekommenderas starkt."


"Toppklass!" 


Här köper du den cykelhjälm bäst i test till lägsta pris

Smartasaker erbjuder den för 3349 kr. Frakten är inkluderad i priset.

3349 kr är det lägsta priset just nu för Hövding 3.0!

Outnorth säljer Hövding 3.0 för 3478 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Designtorget säljer just nu Hövding 3.0 för 3499 kr. Frakten ingår i priset.
Giro Syntax - prisvärd cykelhjälm

Om du inte cyklar lika mycket och inte vill lägga så mycket pengar på en bra hjälm har vi tagit reda på vilka andra alternativ som finns på marknaden just nu. Och efter att ha läst experters och konsumenternas recensioner finns det en cykelhjälm som framträder som ett positivt och bra alternativ för vardagsmotionären, och det är Giro Syntax.


Utmanaren - Giro Syntax

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Giro Syntax Visa färre priser Visa fler priser


Giro Syntax är en skyddande, lättanvänd och bra cykelhjälm som passar pendlaren utmärkt. Med en stilren design och otroligt lätt vikt glömmer du snabbt bort att du har något på huvudet.


Syntax har MIPS-skydd som motverkar rotationsvåld och är mycket bekväm att använda. Med 25 luftventiler på toppen får du även ett utmärkt luftflöde som leds om till toppen av ditt huvud och kyler.  


Hjälmen går att justera till perfekt passform tack vare att Giros egna Roc Loc 5. Dess justeringsdesign är såpass enkel att du kan göra det med en hand medan du befinner dig på cykeln! Detta justeringssystem förbättrar även hjälmens komfort och stabilitet. 


Användare som köpt denna hjälm uppger att de känner sig extra säkra när de vet att de har den senaste tekniken som skydd. De säger även att den är lätt och har utmärkt ventilation. 


Detta säger konsumenterna

Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi ju även veta vad användarna tycker, det är ju trots allt de som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel:


"Justerbar, komfortabel och bra passform."


"Mycket nöjd med denna hjälm, spenderade lång tid med att bestämma mig för vilken det skulle bli. Så lätt på huvudet att jag alltid glömmer att jag har den på mig."


"Denna hjälmen sitter mycket skönt och ser bra ut!"


"Fantastisk bra cykelhjälm, bra kvalitet och ett mycket bra pris."


"Passformen är perfekt!"


"Lätt vikt, andas bra, enkelt att få till rätt passform och bra säkerhet."


Här köper du Giro Syntax till lägst pris
Utmanaren - Scott cykelhjälm

Är du ute efter en traditionell cykelhjälm vill vi lyfta fram Scott Arx Plus MIPS - som är testvinnare i Råd & Röns stora cykelhjälmstest. 


Utmanaren - Scott Arx Plus 


Scott ARX Plus MIPS är en cykelhjälm som kombinerar den modern säkerhetsteknik till ett relativt bra pris. Detta visar sig bland dess recensioner, framförallt hos Råd & Rön, där Scott ARX Plus MIPS står som vinnare i deras cykelhjälmstest. 


Fördelarna med denna cykelhjälm är främst MIPS-tekniken som möjliggör att hjälmen kan glida relativt mot huvudet vid vinklade stötar och därigenom hjälpa till att minska rotationsvåld vid en olycka. Hjälmen erbjuder också bra passform och många val till justering för att få en perfekt fit. För ventilation finns det stora ventilationshål som släpper in luft. 


Nackdelarna som en del användare har rapporterat är fokuserade runt hjälmens passform och design, som en del menar bidrar till ackumulering av fukt runt nacken vid cykeltur under varma dagar. Det är dock viktigt att notera att dessa nackdelar kan variera beroende på individuella preferenser och huvudform. 


Här kan du köpa Scott cykelhjälm till bästa pris

För tillfället är Scott Arx Plus 2020 MIPS slut i samtliga butiker
Bästa cykelhjälm för barn

Giro Scamp MIPS är en hjälm som håller ditt barn säkert, samtidigt som det är en snygg hjälm som är utrustad med smarta funktioner för att ge optimalt skydd och komfort. 


Cykelhjälm barn bäst i test - Giro Scamp MIPS

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Giro Scamp MIPS


En av de stora fördelarna med Giro Scamp är dess kompakta form och utmärkta täckning, vilket ger en känsla av trygghet för framförallt föräldrar. Hjälmen är också utrustad med 8 ventiler, vilket ger en överlägsen ventilationsförmåga och bekvämlighet under cykelturer. 


För att säkerställa smidig justering och rätt passform för ditt barn är den utrustad med Roc Loc Jr-systemet, som tillsammans med spännet med klämskydd gör det enkelt att få hjälmen att sitta perfekt på huvudet.


En annan fördel är att det finns ett brett storleksregister, vilket innebär att ditt barn kan växa i hjälmen och använda den under längre tid. 


Sammanfattningsvis är Giro Scamp MIPS en utmärkt cykelhjälm för barn. Den kombinerar säkerhet, komfort och smarta funktioner, inklusive den banbrytande MIPS-teknologin.


Här köper du bästa cykelhjälmen för barn till bäst pris

Cykelkraft säljer just nu Giro Scamp MIPS för 499 kr. Frakten ingår i priset.

499 kr är det lägsta priset just nu för Giro Scamp MIPS!

Jollyroom säljer Giro Scamp MIPS för 578 kr. Frakten är inkluderad i priset.
Så gjorde vi testet

Vi har tagit reda på hur cykelhjälmarna har presterat i experternas ögon. Här har de i sina testlabb genomfört tester där cykelhjälmarna har utsatts för stötar och kraschar för att se hur väl de skyddar huvudet. Viktigt för experterna har bland annat varit hjälmarnas passform, vikt, ventilation, hur pass stötskyddande materialet är samt vilken säkerhetscertifiering hjälmen har. 


Men utöver experternas tester har vi även tagit vägt in användarrecensioner i vår bedömning. Här har vi sett vilken feedback användarna ger och hur pass nöjda de har varit med sina köp. Anledningen till att vi har vägt in de svenska användarnas omdömen är för att de har möjlighet att testa hjälmarna under en längre tid och har därför en bättre uppfattning ifall de håller vad de lovar, och hur väl de har skyddat vid krasch. 


Genom att kombinera hjälmarnas specifikationer, experternas tester och användarnas omdömen har vi fått en komplett bild över hur väl hjälmarna funkar. Och här har det varit tydligt att en stor favorit är Hövding 3.0 - vilket har varit ledande för oss när vi har utsett cykelhjälm bäst i test.
Cykelhjälm test - experternas omdömen

Cyclingnews: Tycker att Giro Syntax är en toppenhjälm som erbjuder bra kvalitet till ett förmånligt pris. De tycker även att den ger en mycket bra passform. 


Bicycling.com: Rekommenderar Giro Syntax på grund av dess komfort, prestanda och pris. Trots sitt låga pris tycker de att den upplevs som en riktig proffs-hjälm!


Tidningen M3: Gillar att Hövding är så justerbar, lättanvänd och att den synkar väl med din smartphone. När de presenterar sina nackdelar nämner de att Hövding 3.0 medför en "viss begränsning i huvudrörlighet" samt att det kan bli lite svettigt efter en tids användande. Utöver det tycker M3 att Hövding 3.0 är en produkt som imponerar och blir mer värd desto mer du cyklar.


Läs om cykelhjälmar i vårt cykelhjälmstest.Glöm inte hjälmen! 
Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om den bästa cykelhjälmen önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den hjälm som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa Cykelhjälm


Tips 1: Om du vill läsa vårt test där vi utser de bästa el-cyklarna just nu kan du klicka här! 


Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har cykelhjälm rea på ovanstående produkter. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa cykelhjälmen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Bäst i test Guidens tester för bästa friluftslivet samt jakt & fiskePhilip Andrén

Bäst i test: Cykelhjälm

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Ursprungstestet skrevs 2020-06-12 och uppdaterades senast