Cykelhjälm test - cykelhjälm bäst i test

Tester på bästa cykelhjälmen 2023

Ska du köpa cykelhjälm och vill veta vilken som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt. Vi har läst de senaste testerna från experter, testlabb och på internet. Och inte nog med det! 


Vi har också tagit reda på vad konsumenterna tycker om de olika cykelhjälmarna som finns att köpa just nu. Allt för att hitta den bästa cykelhjälmen som erbjuder det allra bästa skyddet. Vårt arbete har vi sedan sammanställt till dig i detta cykelhjälm test, så att du kan undvika jobbiga och kostsamma felköp.


I detta test har vi tagit fram en cykelhjälm bäst i test och en utmanare till bästa cykelhjälmen. 


Bästa cykelhjälmarna 2023

Cykelhjälm bäst i test

Giro Syntax

Cykelhjälm bäst i test Giro Syntax
  • MIPS-skydd

  • Bra ventilation

  • Lätt

  • Tyngre pga MIPS-skydd

Uppblåsbar cykelhjälm bäst i test

Hövding 3.0

Cykelhjälm bäst i test Hövding 3.0
  • Som en airbag

  • Digital & smart

  • Kan kännas klumpig runt halsen

priser i samarbete med Prisjakt


Därför ska du ha cykelhjälm

Enligt en artikel från Sveriges Radio från 2018 skadas årligen ca 2000 personer så allvarligt i cykeltrafiken att de måste uppsöka akut sjukvård. Allra vanligast är skador på armar och ben men skallskador är inte ovanligt. I nästan alla dödsolyckor på cykel är skallskador den faktor som har gjort att personen i fråga har avlidit. Det tråkiga här är att en stor del av dessa dödsolyckor hade haft en annan utgång om personen hade använt hjälm. 


Våra krav på en cykelhjälm bäst i test

När vi har utsett vår testvinnare har vi framförallt tittat på två aspekter: 


  • MIPS-skydd - tillåter hjälmen att rotera i förhållande till huvudet vilket minskar rotationsvåld när hjälmen tar emot backen. MIPS-hjälmar har genom bevis visat att hjärnan utsätts för mindre skada.  
  • Bra passform - viktigt att hjälmen täcker pannan, bakhuvudet och hjässan för bästa skydd. Cykelhjälmen bäst i test ska fungera för både dam och herr.
Cykelhjälm bäst i test 2023

Efter att ha läst experter och konsumenternas recensioner finns det en cykelhjälm som framträder extra bra för pendlaren och vardagsmotionären som där med blir bäst i test. Bästa cykelhjälmen heter Giro Syntax

Cykelhjälm bäst i test - Giro Syntax

(Klicka på bilden för mer information om det bästa priset just nu!)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 21 mars 2023

De bästa priserna på Giro Syntax


Giro Syntax är en skyddande, lättanvänd och bra cykelhjälm som passar pendlaren och vardagscyklaren utmärkt. Med en stilren design och otroligt lätt vikt glömmer du snabbt bort att du har något på huvudet.


Syntax har MIPS-skydd som motverkar rotationsvåld och är mycket bekväm att använda. Med 25 luftventiler på toppen får du även ett utmärkt luftflöde som leds om till toppen av ditt huvud och kyler.  


Hjälmen går att justera till perfekt passform tack vare att Giros egna Roc Loc 5. Dess justeringsdesign är såpass enkel att du kan göra det med en hand medan du befinner dig på cykeln! Detta justeringssystem förbättrar även hjälmens komfort och stabilitet. 


Användare som köpt denna hjälm uppger att de känner sig extra säkra när de vet att de har den senaste tekniken som skydd. De säger även att den är lätt och har utmärkt ventilation. 


Detta säger konsumenterna

Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi ju även veta vad användarna tycker, det är ju trots allt de som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel; 


"Justerbar, komfortabel och bra passform."


"Mycket nöjd med denna hjälm, spenderade lång tid med att bestämma mig för vilken det skulle bli. Så lätt på huvudet att jag alltid glömmer att jag har den på mig."


"Denna hjälmen sitter mycket skönt och ser bra ut!"


"Fantastisk bra cykelhjälm, bra kvalitet och ett mycket bra pris."


"Passformen är perfekt!"


"Lätt vikt, andas bra, enkelt att få till rätt passform och bra säkerhet."


Här köper du bästa cykelhjälmen till lägst pris

Cykelkraft säljer just nu Giro Syntax för 779 kr. Frakten ingår i priset.

779 kr är det lägsta priset just nu för Giro Syntax!

Träningsmaskiner säljer Giro Syntax just nu för 928 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

Outnorth säljer Giro Syntax för 1252 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Hövding cykelhjälm - utmanaren

Efter att ha läst vad både experterna och konsumenter tycker har vi tagit fram en alternativ testvinnare. Det är svenska Hövding 3.0 som med sin uppblåsbara "hjälm" har tagit hem fina utmärkelser från experter och konsumenter i hela världen. Läs mer här nedan om Hövding cykelhjälm!


Uppblåsbar cykelhjälm bäst i test - Hövding 3.0

Klicka på bilden för mer information om bästa pris just nu!)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 21 mars 2023

De bästa priserna på Hövding 3.0


Hövding 3.0 cykelhjälm är som en airbag för ditt huvud. Vid eventuell olycka blåser den upp och lägger sig som ett skydd runt ditt huvud. Istället för att den bärs på huvudet liknar det mer en sele som bärs runt halsen. Förutom lite extra vikt (800g) på axlarna är den komfortabel att bära. 


Här kan du se en video som visar hur Hövding 3.0 fungerar.


Hövding 3.0 är även utrustad med bluetooth för anslutning till din smartphone. På din smartphone kan du se när du behöver ladda Hövdingens batteri samt statistik om hur långt du har cyklat samt hur lång tid det tog. Du kan även lägga in nödsituationskontakter (ICE) och se hur din cykling påverkar klimatet.  


En utlöst Hövding kan inte återanvändas. För att fortsätta känna dig lika säker på cykeln måste du därför köpa en ny. Dock kan du (efter olyckan) vända dig till ditt försäkringsbolag för att de ska täcka kostnaden (minus självrisk) för en ny. Detta kan verka snopet men rekommendationer från experter är att du köper en ny hjälm efter en olycka, även om den yttre skadan på hjälmen inte är märkbar. 


Detta säger användarna om Hövding

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi även reda på vad konsumenterna tycker om sin produkt, här kommer några exempel;


"Bra hjälm." 


"Utmärk!"


"Glad ägare av en Hövding!" 


"Glad att nu äga min fjärde Hövding." 


"Mycket bättre än föregående modell."


"Rekommenderas starkt."


"Topklass!" 


Nackdelarna då? De vill vi ju också veta. En del användare tycker att det kan bli lite svettigt efter en tids användning samt att Hövdingen hindrar huvudrörligheten en del. Utöver det får Hövding 3.0 väldigt goda betyg!


Här köper du den uppblåsbara cykelhjälmen till bästa pris

Outnorth säljer Hövding 3.0 för 3228 kr. Frakten är inkluderad i priset.

3228 kr är det lägsta priset just nu för Hövding 3.0!

Designtorget säljer just nu Hövding 3.0 för 3499 kr. Frakten ingår i priset.
Så gjorde vi testet

Vi har tagit reda på hur cykelhjälmarna har presterat i experternas ögon. Här har de i sina testlabb genomfört tester där cykelhjälmarna har utsatts för stötar och kraschar för att se hur väl de skyddar huvudet. Viktigt för experterna har bland annat varit hjälmarnas passform, vikt, ventilation, hur pass stötskyddande materialet är samt vilken säkerhetscertifiering hjälmen har. 


Men utöver experternas tester har vi även tagit vägt in användarrecensioner i vår bedömning. Här har vi sett vilken feedback användarna ger och hur pass nöjda de har varit med sina köp. Anledningen till att vi har vägt in de svenska användarnas omdömen är för att de har möjlighet att testa hjälmarna under en längre tid och har därför en bättre uppfattning ifall de håller vad de lovar, och hur väl de har skyddat vid krasch. 


Genom att kombinera hjälmarnas specifikationer, experternas tester och användarnas omdömen har vi fått en komplett bild över hur väl hjälmarna funkar. Och här har det varit tydligt att en stor favorit är Hövding 3.0 - vilket har varit ledande för oss när vi har utsett cykelhjälm bäst i test.


Cykelhjälm test - experternas omdömen

Cyclingnews: Tycker att Giro Syntax är en toppenhjälm som erbjuder bra kvalitet till ett förmånligt pris. De tycker även att den ger en mycket bra passform. 


Bicycling.com: Rekommenderar Giro Syntax på grund av dess komfort, prestanda och pris. Trots sitt låga pris tycker de att den upplevs som en riktig proffs-hjälm!


Tidningen M3: Gillar att Hövding är så justerbar, lättanvänd och att den synkar väl med din smartphone. När de presenterar sina nackdelar nämner de att Hövding 3.0 medför en "viss begränsning i huvudrörlighet" samt att det kan bli lite svettigt efter en tids användande. Utöver det tycker M3 att Hövding 3.0 är en produkt som imponerar och blir mer värd desto mer du cyklar. 


Läs om cykelhjälmar i vårt cykelhjälmstest.Glöm inte hjälmen! 
Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om den bästa cykelhjälmen önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den hjälm som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa Cykelhjälm


Tips 1: Om du vill läsa vårt test där vi utser de bästa el-cyklarna just nu kan du klicka här! 


Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har cykelhjälm rea på ovanstående produkter. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa cykelhjälmen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Bäst i test Guidens tester för bästa friluftslivet samt jakt & fiskePhilip Andrén

Bäst i test: Cykelhjälm

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och skapar musik.Ursprungstestet skrevs och uppdaterades senast