Braskamin bäst i test, bästa baskaminen, test braskamin 2023, bästa kaminen med kokplatta, spiskassetter bäst i test, täljstenskamin bäst i test, braskamin täljsten bäst i test, braskaminer bäst i test, braskamin, gjutjärnskamin bäst i test, braskamin test, kamin bäst i test, bästa kaminen, bästa braskaminen, bästa täljstenskaminen.

Braskamin bäst i test 2024 - billig uppvärmning i höst och vinter

Ska du köpa braskamin och vill veta vilken som ger dig mest kamin för pengarna och som är braskamin bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt! Till vårt braskamin test har vi tagit reda på vad experterna tycker, och sedan slagit samman resultaten här på vår hemsida för att utse den bästa kaminen


På så sätt kan du vara säker på att du gör ett bra köp direkt, undviker dåliga och dyra felköp och får en effektiv och bra kamin.


Men inte nog med det! Vi tar även upp vad som är viktigt att tänka på som ägare av braskamin, hur denna skall underhållas och vad du ska passa dig för! Läs mer här nedan!


Bästa braskaminerna just nu


Köpguide

Braskaminer är mycket användbart under vinterhalvåret när elpriserna börjar skena. Med en bra kamin kan du hålla stora ytor varma och bekväma. Men då är det viktigt att du faktiskt har en bra kamin. Om den ej kan sprida värme på ett effektivt sätt spelar det ingen roll.


Vilken braskamin ska jag köpa?

Det finns alltid skäl till att vissa braskaminer är dyrare än andra. Och svaret stavas kvalitet. Dyra braskaminer är generellt bättre på att hålla värmen och erbjuda maximal funktion.


Detta gör kaminen till en effektiv värmekälla som blir en stor fördel under vinterhalvåret när elpriserna sticker i väg.


Både gamla som nya braskaminer funkar bra, men har du en äldre sådan är det viktigt att den är besiktigad av en behörig sotare. Detta måste också göras när du köper en ny kamin, men är framförallt nödvändigt för att en äldre sådan ska fungera optimalt.


Nyare braskaminer har ofta modern teknik som ser till att optimera luftflöden för att skapa de bästa förhållanden för effektiv värmespridning.


Moderna braskaminer är väldigt effektiva när det gäller värmefördelning och styrning av lufttillförsel. Och det är stor skillnad mot traditionella braskaminer. Det de nya gör så bra är framför allt lufttillförsel, där de kan automatiskt styra syretillförsel beroende på temperatur, tid och syrenivå.


Detta bidrar till att lufttillförseln är optimal samtidigt som braskaminen inte släpper ut lika mycket skadliga partiklar.


Men trots att det kanske kostar en del att investera i braskamin finns det flera fördelar:


 • Billig värme - ved är billigt!
 • Sparar energi och pengar (om den används som huvudsaklig värmekälla)
 • Sinnesfrid
 • Fin dekor


Tänk på hur du vill använda din braskamin. Är det för att höja 'mysfaktorn' i hemmet är det bra med en braskamin med stora fönster, så du kan se lågorna. Det är även en bra idé att bestämma vilket bränsle du vill använda då en del eldas med trä, kol eller kan skifta mellan dessa två. Slutligen är det bra att komma ihåg att när det gäller braskaminer får du vad du betalar för.


Braskamin gjutjärn eller täljsten

Detta beror självklart lite på hur du vill att din braskamin ska se ut, men det finns även lite intressant fakta som kan vara bra för dig som spekulant att veta.


En braskamin i täljsten avger lägre temperatur under en längre tid, medan en braskamin i gjutjärn avger högre temperatur under kortare tid. Detta beror på att gjutjärn blir varmare snabbare än täljstenen. Men när du väl har eldat färdigt ser täljsten till att värmen håller längre, vilket kan vara till fördel.


Elda på rätt sätt

En nackdel med att elda i brasa är dock att det kan vara mycket farligt ifall det görs på fel sätt. Därför är det viktigt att man har uppsikt och inte övereldar (eldar för mycket under kort tid). Detta kan leda till att rökgaserna får en alltför hög temperatur, vilket är en brandrisk.


Men det är också viktigt att elda på rätt sätt för att minska utsläpp av sot och andra farliga ämnen. För att minska sotutsläpp är det viktigt att elda uppifrån. Detta innebär att du lägger större vedklabbar på botten och tunnare, och enklare antända kvistar, på toppen. Detta ger optimala förhållanden för att skapa en bra glödbädd.


När allting är i gång kan du snabbt springa ut och ta en check på skorstenen. Är röken i princip osynlig så är allt som det ska… men är den svart eller gulaktig är det tecken på sotutsläpp som bör korrigeras. Ring din lokala sotare för att ta reda på problemet.


Veden du eldar med ska vara torr, men inte för torr! Är veden för torr får du inte ut samma värme och dessutom brinner veden mycket snabbare.


Perfekt ved ska även ha lite fukt i sig för att ge bästa värmande effekt. Och tänk på att inte lägga veden för tätt! Det är viktigt att bränslet har bra lufttillförsel så att elden kan pågå länge i bra takt.


Tänk på att efter ni har eldat att ni låter askan svalna. Ibland kan glöden hållas kvar i hela 2 dygn. Ska du sopa undan så se till att lägga glödresterna i en plåtburk med lock och eldsäkert underlag.


Fördelar med ny braskasmin

Tack vare att de nya braskaminerna är mer täta och effektiva kan du minska bränslekostnaden med 20%. En annan fördel är att du kan minska miljöutsläpp med 50-85%.


Täljstenskamin bäst i test 2024


Bästa täljstenskaminen just nu kommer från märket Kaminexperten och heter Delia. Delia har vi utsett till täljstenskamin bäst i test.


Delia är en braskamin i täljsten som har hög energieffektivitet och bra konvektion.


Braskaminen är klädd i värmelagrande sten och har ett frontglas så du enkelt kan se den rogivande elden. Det gör att den passar perfekt i vardagsrummet där mysfaktorn ska maxas!


Braskaminen är mycket effektiv och trycker ut en effekt på hela 8 kW. Denna värme varar extra länge och sprids väl, eftersom den är i täljsten. Avsvalningstiden är på 7 timmar.


Denna braskamin är inte bara praktisk för värmen i bostaden, utan även en snygg inredningsdetalj som lyfter hela rummet. Uttag för uteluftsanslutningen finns bakom kaminen för att inte störa estetiken.


Denna braskaminen har dessutom en asklåda och är utrustad med skakroster.


Specifikationer

Effekt: 8 kW

Anslutning: Toppansluten

Vikt: 277 kg

Bredd: 55,5 cm

Djup: 47,5 cm

Höjd: 175 cmHär kan du köpa braskamin täljsten bäst i test till lägst pris

Bästa pris får du när du beställer braskaminen online. Då kan du dessutom få den levererad direkt till hemmet och beställa hjälp med installering. Att få hjälp med installation är mycket viktigt när du köper en braskamin eftersom en felaktig installation täcks inte av hemförsäkringen ifall en olycka skulle ske!Braskamin gjutjärn bäst i test 2024


Bästa gjutjärnskamin just nu kommer också från Kaminexperten och heter Andorra. Andorra har vi utsett till gjutjärnskamin bäst i test.


Braskamin Andorra är en högkvalitativ, vedeldad kamin i gjutjärn och yttre hölje av rostfri stålplåt samt frontglas för att se eldlågorna. Den har bra konvektion och värmen sprider sig väl i bostaden. 


Den kommer i svart eller grå färg, och toppen kan du välja att ha i täljsten


Tack vare att kaminen är tillverkad i gjutjärn är den väl förberedd för kraftiga temperaturförändringar. Glöm bara inte att stänga till så det inte kommer in alltför mycket luft som får elden att brinna för häftigt. 


Det som är bra med Kaminexpertens braskaminer är att förbränningskammarens delar är utbytbara. Du erbjuds dessutom en stilfull vedkorg vid köp av braskamin Andorra - inte helt fel!


Specifikationer

Effekt: 8 kW

Anslutning: Toppanslutning

Vikt: 110 kg

Bredd: 51 cm

Djup: 45,5 cm

Höjd: 110 cmHär kan du köpa braskamin gjutsten bäst i test till lägst pris


Jämför braskaminer


Effekt:
Anslutning:
Vikt:
Bredd:
Djup:
Höjd:
Bäst i test braskaminen 2024 - Braskamin Delia - Bäst i test
Braskamin Delia
Braskamin täljsten...
8 kW
Toppansluten
277 kg
55,5 cm
47,5 cm
175 cm
Bäst i test braskaminen 2024 - Braskamin Andorra - Bäst i test
Braskamin Andorra
Bäst i test braska...
8 kW
Toppanslutning
110 kg
51 cm
45,5 cm
110 cmSå gjorde vi testet om braskamin bäst i test

När vi har undersökt vilken braskamin som är bäst i test just nu har vi undersökt specifikationerna för de olika braskaminerna för att se om de erbjuder bra effekt för uppvärmning samt klarar av att värma en större yta. Men för att få en bättre bild av kaminernas prestanda har vi även tagit reda på vad experterna tycker. Här har de grundligt kunnat testa hur kaminerna sprider värme, hur väl luftflödena fungerar samt hur enkla de är att använda och sätta igång.


Testvinnare

Kaminexperten Delia - Täljstenskamin bäst i test


Kaminexperten Andorra - Gjutjärnskamin bäst i testråd och rön braskaminer, täljstenskamin, effektiv kamin, bästa kaminen för uppvärmning, kamin bäst i test 2023, kassett öppen spis bäst i test, test braskaminer, braskamin täljsten, välja kamin, köpa kamin, bäst i test kamin, kamin gjutjärn, termatech vs contura, braskamin panadero omdöme, contura kamin, kaminer bäst i test, bästa braskaminen 2023, insatskamin bäst i test, täljstenskaminer bäst i test, kamin täljsten, liten braskamin, braskamin contura, köpa braskamin, liten kamin, bäst i test braskamin, bästa kamin, bästa vedkaminen, prisvärd kamin, contura braskamin, bäst i test braskamin 2023, braskamin pris, braskamin gjutjärn, braskamin bäst i test 2023, vilken kamin ska man välja, braskaminer, kamin som håller värmen länge, kamin test.Tidigare testvinnare var Aduro 9 Air med sin täljstenskamin från skandinaviska märket Aduro, eftersom den kunde värma en stor yta - hela 140 kvm.


Contura 856 Style vann titeln bästa gjutjärnskamin och har fått pris av både RedDot och IF Design Awards för bästa braskamin.Test braskamin - detta säger experterna

IF Design Award: Contura tog hem IF Design Award 2021. Kaminen tog hem detta priset tack vare sin design och funktion, där dess moderna teknik ser till att hem kan värmas upp på ett, nästan, koldioxidfritt sätt. De gillar även att kaminen har smarta funktioner såsom automatisk start och förmågan att rädda en döende glöd.


Red-Dot: Contura tog även hem Red-Dot pris för design med anledning av sin sofistikerade design och tidlösa estetik. Även här prisas kaminens funktioner som ser till att eldningen är enkel, säker och utan ansträngning.


Råd och Rön skriver artikeln "Elda med måtta i braskaminen" där de ger dig råd kring eldning. Tips

1. Om du inte vill elda med ved kan vi tipsa dig om en gasolkamin eller etanolkamin. Letar du istället efter en eldstad att ha utomhus kan vi tipsa dig om att läsa vårt test om bästa eldstaden just nu


2. Den mest effektiva värmen får du med en bra luftvärmepump, alternativt billig pellets.


För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta.


3. Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har braskamin rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa braskaminen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Vanliga frågor och svar

 • Ska jag ha en modern eller äldre braskamin?
  Detta beror helt på dina egna preferenser. Men i huvudsak är en modern sådan mer effektiv när det gäller att få en effektiv värmespridning i huset. Vidare är det också viktigt att hålla en äldre kamin i toppskick för att den ska fungera optimalt.
 • Braskamin i täljsten eller gjutjärn?
  Braskaminer i täljsten håller värmen längre men tar lite längre tid att värmas upp, medan en braskamin i gjutjärn värms upp snabbt men är sämre på att hålla värmen länge.
 • Vilken är täljstenskamin bäst i test just nu?
  Den bästa täljstenskaminen just nu är braskaminen Delia. Den har vi utsett till täljstenskamin bäst i test.
 • Vilken är gjutjärnskamin bäst i test?
  I vårt test braskamin har vi utsett braskaminen Andorra till den bästa gjutjärnskaminen just nu. Andorra har vi fått vår stämpel som gjutjärnskamin bäst i test.

Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor och övrigt till hemmet.Philip Andrén

Bäst i test: Braskamin

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast