Braskamin bäst i test

Test braskamin 2022

Ska du köpa braskamin och vill veta vilken som ger dig mest kamin för pengarna? Då har du kommit helt rätt! Vi har tagit reda på vad experterna tycker, och sedan sammanslagit resultaten här på vår hemsida. På så sätt kan du vara säker på att du gör ett bra köp direkt, och kan undvika dåliga och dyra felköp. 

 

Men inte nog med det! Vi tar även upp vad som är viktigt att tänka på som ägare av braskamin, hur denna skall underhållas och vad du ska passa dig för! Läs mer här nedan!


I vårt braskamin test hittar du:Bästa braskamin just nu

priser i samarbete med Prisjakt


Braskaminer är mycket användbart under vinterhalvåret när elpriserna börjar skena. Med en bra kamin kan du hålla stora ytor varma och bekväma. Men då är det viktigt att du faktiskt har en bra kamin. Om den ej kan sprida värme på ett effektivt sätt spelar det ingen roll. 


Vilken braskamin ska jag köpa? 

Det finns alltid skäl till att vissa braskaminer är dyrare än andra. Och svaret stavas kvalitet. Dyra braskaminer är generellt bättre på att hålla värmen och erbjuda maximal funktion. Detta gör kaminen till en effektiv värmekälla som blir en stor fördel under vinterhalvåret när elpriserna sticker i väg.


Både gamla som nya braskaminer funkar bra, men har du en äldre sådan är det viktigt att den är besiktigad av en behörig sotare. Detta måste också göras när du köper en ny kamin, men är framförallt nödvändigt för att en äldre sådan ska fungera optimalt. Nyare braskaminer har ofta modern teknik som ser till att optimera luftflöden för att skapa de bästa förhållanden för effektiv värmespridning. 


Moderna braskaminer är väldigt effektiva när det gäller värmefördelning och styrning av lufttillförsel. Och det är stor skillnad mot traditionella braskaminer. Det de nya gör så bra är framför allt lufttillförsel, där de kan automatiskt styra syretillförsel beroende på temperatur, tid och syrenivå. Detta bidrar till att lufttillförseln är optimal samtidigt som braskaminen inte släpper ut lika mycket skadliga partiklar.


Men trots att det kanske kostar en del att investera i braskamin finns det flera fördelar: 

 

 • Trä är billigt
 • Sparar energi och pengar (om den används som huvudsaklig värmekälla)
 • Varmt hem, minska elräkning
 • Sinnesfrid – perfekt 
 • Fin dekor


Braskamin gjutjärn eller täljsten

Detta beror självklart lite på hur du vill att din braskamin ska se ut, men det finns även lite intressant fakta som kan vara bra för dig som spekulant att veta. En braskamin i täljsten avger lägre temperatur under en längre tid, medan en braskamin i gjutjärn avger högre temperatur under kortare tid. Detta beror på att gjutjärn blir varmare snabbare än täljstenen. Men när du väl har eldat färdigt ser täljsten till att värmen håller längre, vilket kan vara till fördel.


Elda på rätt sätt

En nackdel med att elda i brasa är dock att det kan vara mycket farligt ifall det görs på fel sätt. Därför är det viktigt att man har uppsikt och inte övereldar (eldar för mycket under kort tid). Detta kan leda till att rökgaserna får en alltför hög temperatur, vilket är en brandrisk.


Men det är också viktigt att elda på rätt sätt för att minska utsläpp av sot och andra farliga ämnen. För att minska sotutsläpp är det viktigt att elda uppifrån. Detta innebär att du lägger större vedklabbar på botten och tunnare, och enklare antända kvistar, på toppen. Detta ger optimala förhållanden för att skapa en bra glödbädd. När allting är i gång kan du snabbt springa ut och ta en check på skorstenen. Är röken i princip osynlig så är allt som det ska… men är den svart eller gulaktig är det tecken på sotutsläpp som bör korrigeras. Ring din lokala sotare för att ta reda på problemet. 


Veden du eldar med ska vara torr, men inte för torr! Är veden för torr får du inte ut samma värme och dessutom brinner veden mycket snabbare. Perfekt ved ska även ha lite fukt i sig för att ge bästa värmande effekt. Och tänk på att inte lägga veden för tätt! Det är viktigt att bränslet har bra lufttillförsel så att elden kan pågå länge i bra takt.

 

Tänk på att efter ni har eldat att ni låter askan svalna. Ibland kan glöden hållas kvar i hela 2 dygn. Ska du sopa undan så se till att lägga glödresterna i en plåtburk med lock och eldsäkert underlag. 
Braskamin gjutjärn bäst i test 2022

Braskamin bäst i test just nu kommer från erkända Contura och heter Contura 856 Style


Bästa braskamin i täljsten just nu - Contura 856 Style


Contura 856 Style är en braskamin som har fått pris av både RedDot och IF Design Awards för bästa braskamin. Det är en svart kamin med gjutjärnslucka och fönster från tre håll så du enkelt kan se hur elden tar sig. Toppen är också i gjutjärn och röken leds ut på toppen till skorstenen. Men du kan välja ifall du hellre vill ha toppen i täljsten


Det är en modern braskamin med automatisk startfunktion. Detta funkar genom att den automatiskt reglera luft under upptändning, vilket gör kaminen helt oberoende från inomhusluften. Det går därför att ha luckan stängd under upptändning. Och tack vare att kaminen är tillverkad i gjutjärn är den väl förberedd för kraftiga temperaturförändringar. Glöm bara inte att stänga till så det inte kommer in alltför mycket luft som får elden att brinna för häftigt.


En annan funktion hos Contura 856 Style är Refuelling Boost Function. Denna funktion låter dig rädda glöd som håller på att dö. Detta gör den genom att skicka in luft underifrån och ge glöden nytt syre. Tack vare detta finns det inte samma behov för att använda en ny braständare. 


Den sista finessen är en väldigt tacksam sådan. Denna braskaminen har en välfungerande asklåda som tyst glider ut när det är dags att tömma. Och med dess smarta konstruktion hålls spill till minimum. Det är inte världens jobbigaste grej, men ingen gillar att plocka upp aska från golvet.


Braskaminen ger en effekt på 5kW och kan värma upp en yta på 120kvm
Här kan du köpa braskamin bäst i test till lägst pris

Bästa pris får du när du beställer braskaminen online. Då kan du dessutom få den levererad direkt till hemmet och beställa hjälp med installering. 

Detta säger experterna

IF Design Award: Contura tog hem IF Design Award 2021. Kaminen tog hem detta priset tack vare sin design och funktion, där dess moderna teknik ser till att hem kan värmas upp på ett, nästan, koldioxid-fritt sätt. De gillar även att kaminen har smarta funktioner såsom automatisk start och förmågan att rädda en döende glöd. 


Red-Dot: Contura tog även hem Red-Dot pris för design med anledning av sin sofistikerade design och tidlösa estetik. Även här prisas kaminens funktioner som ser till att eldningen är enkel, säker och utan ansträngning. 


Tips 1: Om du hellre är intresserad av en gasolkamin kan vi rekommendera dig att läsa vårt test om den bästa gasolkamin just nu! Letar du istället efter en eldstad att ha utomhus kan vi tipsa dig om att läsa vårt test om bästa eldstaden just nu. För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta.


Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har braskamin rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa braskaminen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Vanliga frågor och svar

 • Ska jag ha en modern eller äldre braskamin?
  Detta beror helt på dina egna preferenser. Men i huvudsak är en modern sådan mer effektiv när det gäller att få en effektiv värmespridning i huset. Vidare är det också viktigt att hålla en äldre kamin i toppskick för att den ska fungera optimalt.
 • Braskamin i täljsten eller gjutjärn?
  Braskaminer i täljsten håller värmen längre men tar lite längre tid att värmas upp, medan en braskamin i gjutjärn värms upp snabbt men är sämre på att hålla värmen länge.
 • Vilken är den bästa braskaminen just nu?
  Den bästa braskaminen just nu är Contura 856 Style!
Bäst i test Guidens klimattester
Philip Andrén

Bäst i test: Braskamin

Testet skrevs och uppdaterades senast