Det här är den bästa kolsyremaskinen just nu.

Kolsyremaskin test 2023 - för perfekt bubbelvatten 

Om du ska köpa en kolsyremaskin och vill veta vilken som är den bästa just nu har du kommit helt rätt! Vi på Bäst i test Guiden har granskat alla aktuella experttester, pratat med experterna och viktigast av allt – tagit reda på vad konsumenterna tycker om sin kolsyremaskin!

 

Allt detta har vi summerat här på testet om bästa kolsyremaskinen så du ska slippa ett dåligt köp och så du får den bästa kolsyremaskinen till bästa pris med en gång!


Bästa kolsyremaskinen

Sodastream bäst i test

SodaStream Genesis Megapack

Kolsyremaskin bäst i test SodaStream Genesis Megapack
 • Otroligt enkel användning

 • Sladdlös och stilren

 • Perfekt mängd kolsyra

 • Måste skruva fast flaskan

Lyxig kolsyremaskin - utmanaren

Aarke Carbonator III

Kolsyremaskin bäst i test Aarke Carbonator III
 • Snygg design

 • Perfekt mängd kolsyra

 • Enkel att använda

 • Endast en flaska ingår

 • Flaska måste skruvas på

priser i samarbete med Prisjakt

Köpguide

Detta en kolsyremaskin

En kolsyremaskin kan med ett enda knapptryck förvandla vanligt vatten till kolsyrat. Detta är möjligt tack vare kolsyre tanken som sitter i maskinen. Med enkla knapptryck matar du stilla vatten med kolsyra, vilket ger vattnet dess bubblor. Hela processen är otroligt enkel. 


Men din kolsyremaskin har fler användningsområden än enbart vatten; med smaker kan du skapa egen cola, fanta, sprite - ja i princip vilken läsk du vill. Dessutom är det billigt; en kolsyrepatron räcker till ca 60 L dryck och kostar endast 39 kr att byta ut. Kolsyremaskinen ger därför en bra möjlighet att spara pengar, om du gillar läsk.


Det är bara fördelar med att ha en kolsyremaskin. För det första ser det rent designmässigt fint ut i köket. Du slipper bära hem tunga flaskor från affären. Det är miljövänligt. Du har alltid gott kolsyrat vatten hemma. Barnen dricker gärna mer vatten när det bubblar lite, inte minst när de får vara med och tillaga det själva.

 

Du kan tillaga eget bubbelvatten eller drinkar med smak om du önskar det. Antingen köper du färdiga essenser eller så gör du helt egna smaker med bär, frukter, saft – ja här är det bara fantasin som sätter stopp! Och sist men inte minst, du kan spara mycket pengar på att göra ditt egna bubbelvatten i stället för att köpa det i butiken.

 Vi ställer följande krav på kolsyremaskinen

 

 • Användarvänlig - den ska vara lätt att förstå och använda

 • Sladdfri - så du kan använda den var du än befinner dig

 • Kunna variera mängden kolsyra - så alla i familjen får den mängd de önskar

 • Fin design - den ska trots allt stå framme i köket

 • Testvinnare och uppskattad av användarna - självklart

 • Så lågt pris som möjligt - den ska inte kosta en förmögenhet att köpa den bästa kolsyremaskinen


Vilken kolsyremaskin är bäst - och sämst?

SodaStream har sedan länge varit den tillverkare som har gjort de mest populära maskinerna, inte konstigt eftersom de var de första som gjorde kolsyremaskinen till en populär produkt för köket. Och än idag är det SodaStream som håller sig på topplistan, både bland experter och vanliga konsumenter. 


Dock är det inte enbart SodaStream som dominerar marknaden; det finns uppstickare, exempelvis hamnar märken som Aarke och Aga högt upp på listan i Råd och Röns test från 2022. Nu på senare år har det svenska bolaget Aarke kommit med sin kolsyremaskin, Carbonator, som har fått väldigt bra betyg av konsumenterna, framförallt för dess design som liknar en öl-tapp. Resultatet är bra, men eftersom vi har uppdraget att utse den mest prisvärda vinnaren, kan inte Aarke ta hem förstaplatsen; skillnaden i resultat från SodaStream är för liten, och dessutom finns inte alla smaker som vi så gärna vill ha.


De kolsyremaskiner som har presterat sämst i Råd och Röns test är My Soda och SodaStream Jet. Dessa kolsyremaskiner ska du alltså inte köpa. 
Kolsyremaskin bäst i test 2023

Efter många timmars sök och granskning blev valet enkelt. Det handlar om en maskin från erkända SodaStream och modellen heter Genesis.


Bästa kolsyremaskin just nu: SodaStream Genesis Megapack


På bara några sekunder förvandlar SodaStream Genesis vanligt vatten till förfriskande kolsyrat vatten. Den har enkel, fin och stram design som tar liten plats på köksbänken. Den har en droppbräda som gör den lätt att rengöra.

 

Enkel användning

SodaStream Genesis är väldigt enkel att använda och om du vill ha en bruksanvisning så kan du läsa manualen här. Att få mängden av kolsyra är enkelt; för normal mängd kolsyra ska du trycka tre gånger, men om du önskar mer kan du alltid trycka 1-2 gånger till. 


Prisvärd och med tillbehör

Du får med en original SodaStream kolsyrepatron som ger dig upp till 60 liter färdigt bubbelvatten och en enliters kolsyreflaska. Denna kolsyre patron kan köpas på nytt och kostar dig endast 39 kr och finns hos de flesta detaljhandlarna.

 

Smartson korade Genesis till bäst i test och skrev att det är ”en bra maskin som är värd priset”.

 

Både Råd & Rön samt danska Tænk utser SodaStream Genesis som ett bra köp med en klar andraplats och summerar det hela med att ”den gör lika gott bubbelvatten som den dyrare testvinnaren”.

 

Läs mer om testvinnaren här på SodaStreams hemsida.

 

Detta säger användarna om SodaStream Genesis

Som vanligt på Bäst i test Guiden är de svenska konsumenternas betyg en viktig faktor för oss när vi utser en bäst i test vinnare. När det gäller SodaStream Genesis är konsumenterna mycket nöjda, här kommer några exempel:


"Snygg att se på. Lätt att byta patron. Rejält stor knapp att trycka på. Bästa köpet på länge."


"Lite plastig och känns inte alltid 100% stabil. Annars fungerar den bra."


"Underbar, använder den dagligen och dricker mer vatten än tidigare när jag bara drack loka och ramlösa."


"Mycket lätt att använda. Modellen är fin. Den väger lite och är lätt att flytta runt."


"Funkar precis som jag vill. Extra flaskor ett definitivt plus."


"Har uppskattats av hela familjen. Nu slipper vi bära hem vatten och läsk från affären."


Här kan du köpa SodaStream Genesis till bäst prisLyxig kolsyremaskin bäst i test 2023

Om design är viktigt för dig har vi tagit med en utmanare till testvinnaren från SodaStream. Och det är ingen mindre än Aarke, som med sin grymma prestanda, snygga design och enkla användning, är en värdig utmanare till Sodastream. Läs mer här nedan om Aarke Carbonator 3.


Lyxig kolsyremaskin - Aarke Carbonator III

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Aarke Carbonator III


Aarke Carbonator 3 är definitivt den snyggaste kolsyremaskinen på marknaden och kommer i sex olika färger, och är dessutom just prissatt! 


Snygg kolsyremaskin

Den fungerar som de flesta andra kolsyremaskiner, men istället för att ha en knapp på toppen som hos SodaStreams har du istället en spak som du drar i för att tillföra kolsyra till ditt vatten, vilket ger en lyxigare känsla. När du drar i spaken kommer en jämn och kontinuerlig pust av kolsyra. Och likt en SodaStream säger den till när det är dags att sluta fylla på med kolsyra.


En nackdel är att Aarke inte gör sina egna patroner, men deras kolsyremaskin har byggts för att kunna passa med SodaStreams patroner, vilket gör det enkelt att byta när patronen är slut.


Enkel påskruvning

När patronen är slut sätts denna in underifrån och skruvas på plats. Här har Aarke gjort det enkelt och facket som patronen stoppas in i passar perfekt patronens dimensioner vilket gör den enkel att skruva på plats.


Detta säger användarna om Aarke Carbonator 3

"Marknadens snyggaste bubblare. Är lite av en prydnad i köket, andra bubblare får man gömma undan."


"Enkelt handhavande även om man måste skruva fast flaskan. Har sett att andra har tyckt det är svårt att skruva fast flaskan men båda jag och min fru har då hittills lyckats på första försöken så jag hoppas det håller i sig."


"Jag är väldigt nöjd med den. Känns gedigen och väldesignad."


"Snygg design, stilren och enkel. Gaspatronen stoppas lätt in underifrån och vrids på plats. Simpelt handtag för att bubbla vattnet."


"Väldigt gedigen och bra kolsyremaskin. Funkar perfekt och är så snygg."


Här kan du köpa Aarke kolsyremaskin till lägst pris

Hos Webhallen köper du Aarke Carbonator III för 2269 kr. Frakten ingår även i priset.

2269 kr är det lägsta priset just nu för Aarke Carbonator III!
Så gjorde vi testet

När vi har undersökt vilken som är den bästa kolsyremaskinen just nu har vi jämfört de olika kolsyremaskinernas specifikationer och sett vilka som erbjuder mest till bästa pris. Men under vårt letande har vi också insett att många konsumenter värderar design högt när det gäller köksprylar. Men givetvis ska detta också kombineras med god prestanda. 


Till vår hjälp har vi tagit reda på vad experterna säger om de olika kolsyremaskinerna som finns att köpa just nu. Här kan de i sina tester jämföra mer på detaljnivå och ge en god bild om hur väl maskinerna levererar kolsyra, hur enkelt det är byta patron och vilken kvalité som maskinerna håller. 


Men förutom experternas testresultat har vi även behövt undersöka vad de svenska konsumenterna som har köpt dessa kolsyremaskiner tycker, det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt. Här blir det även tydligt att se ifall de olika kolsyremaskinerna håller vad de lovar och vilka tydliga nackdelar som finns. Men i fallet av både SodaStream och Aarke har en betydande majoritet varit eniga om att det är två bra kolsyremaskiner, vilket har varit ledande när vi utser dessa till testvinnare och utmanare.


Kolsyremaskin test - experternas omdömen

Råd & Rön: I sin undersökning från 2022 hamnade SodaStream Genesis på förstaplats och Aarke Carbonator 3 på andraplats. SodaStreamen får lite bättre betyg när det gäller att få patronen på plats samt för rengöring och underhåll. Men med endast en skillnad på 2 poäng totalt är de nästan likvärdiga när det gäller prestanda, dock får du mer för pengarna när du köper en SodaStream genesis, framförallt med deras "megapack" där en extra flaska och patron ingår.


CNET: Ger Aarke Carbonator 3 ett betyg på 8/10. Här får den beröm för sin snygga design, byggkvalitet, enkla användning, bra resultat samt ett bonuspoäng för att sodastreams patroner går att använda i Aarkes kolsyremaskin. Men de nämner även nackdelen om att den är dyr. 


TV2 Hjälper dig, 2017: Har testat tre maskiner från SodaStream och två från Aqvia. Bäst ut med tärningskast 6 blev SodaStream Spirit med lovorden ”Det är enkelt att montera flaskan med att bara placera in flaskan och den ser fin ut.” Andraplatsen med tärningskast 5 gick till 3!) maskiner. Det handlar om Aqvia Balance, SodaStream Jet och Aqvia Exclusive.

 

Råd & Rön och danska Tænk: Har testat 9 kolsyremaskiner. Bäst i detta test blev KitchenAid 5KSS1121 med 83 poäng. Detta är den dyraste maskinen i testet. Andraplatsen med 79 poäng går till SodaStream Genesis som får utnämningen ”Bra köp”. SodaStream Spirit får 75 poäng i detta test.

 Sodastream smaker

En av de stora fördelarna med en sodastream är alla smaker du kan tillsätta. Dessa essenser är enkla att blanda med vatten tack vare dess kork som fungerar som doseringsmått. Och som en liten bonus har vi letat efter vilka smaker som användarna tycker bäst om. SodaStreams egna smaker får väldigt goda betyg och bäst pris på dessa färdiga essenser får du hos återförsäljarna av kolsyremaskinen. Nedan listar vi de populäraste smakerna;

 

 • Citron och lime
 • Apelsinsmak
 • Colasmak
 • Sockerfri colasmak
 • Energidryck

 

Den smak som vi på Bäst i test Guiden gillar allra mest är Citron och Lime. Den smakar väldigt likt Sprite men är inte riktigt lika söt - något vi gillar! Den sämsta i vår mening är energidrycken och sockerfri cola. Det finns även smaker som är framtagna direkt av läsktillverkaren Pepsi; exempelvis Pepsi, Mountain Dew och 7 Up. Dessa smaker går också att hitta på NetOnNet. 
Här köper du kolsyremaskinen till bästa pris

Bästa priset på SodaStreamen hittar du på internet. Då får du den också hemskickad till dig direkt, vilket är bekvämt och enkelt.


Vanliga frågor och svar

 • Vilken kolsyremaskin är bäst?
  Den bästa kolsyremaskinen just nu är Sodastream Genesis. Denna kolsyremaskinen ger dig det allra bästa resultatet med de finaste bubblorna samtidigt som den är enkel att använda. Dessutom har den en stilren design och ett schysst pris!
 • Hur funkar en kolsyremaskin?
  En kolsyremaskin pressar in kolsyra i stilla vatten. Detta gör att du enkelt kan skapa kolsyrat vatten utan att behöva gå till affären och köpa dyra märken. Dessutom sparar du på miljön eftersom du inte kommer använda så många flaskor.
 • Hur använder man en sodastream?
  Användningen av en sodastream går väldigt snabbt och är hur enkelt som helst, tryck bara på knappen 3 gånger så har du kolsyrat vatten på under 30 sekunder!
 • Hur länge håller en sodastream patron?
  En kolsyrepatron för sodastream skall enligt sodastream själva räcka till 60 liter dryck. Använder du den ofta kommer du märka att du sparar en hel del pengar på att inte köpa färdiga burkar och flaskor. När kolsyrepatronen är tom märks det genom att det inte kommer någon kolsyra, men det är lugnt, du kan köpa en ny patron på närmaste detaljhandel för cirka 39 kr.
 • Hur mycket rymmer en sodastream flaska?
  En sodastream flaska rymmer 1 liter dryck. Det finns både plast- och glasflaskor som passar till sodastreams kolsyremaskiner.
 • Hur byter jag patron på sodastream?
  Du byter patron genom att ta bort locket på baksidan. Se till att denna är helt tom innan du byter. Skruva sedan försiktigt bort patronen och ersätt den gamla med den nya. Sätt sedan på locket igen och tryck några gånger på kolsyre-knappen för att säkerställa att den funkar på rätt sätt.
Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har kolsyremaskin rea på ovanstående testvinnare. På så vis kan du göra ett riktigt fynd = den bästa kolsyremaskinen till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig.


Tips: För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med  lån med låg ränta.
Ett urval av Bäst i test Guidens tester av köksmaskiner


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.
Philip Andrén

Bäst i test: Kolsyremaskin

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Ursprungstestet skrevs 2019-06-04 och uppdaterades senast