Det här är den bästa kolsyremaskinen just nu.

Kolsyremaskin test 2022

Om du ska köpa en kolsyremaskin och vill veta vilken som är den bästa just nu har du kommit helt rätt! Vi på Bäst i test Guiden har granskat alla aktuella experttester, pratat med experterna och viktigast av allt – tagit reda på vad konsumenterna tycker om sin kolsyremaskin!

 

Allt detta har vi summerat här på testet om bästa kolsyremaskinen så du ska slippa ett dåligt köp och så du får den bästa kolsyremaskinen till bästa pris med en gång!


I testet kan du läsa om
Bästa kolsyremaskin

Sodastream bäst i test

SodaStream Genesis Megapack

Kolsyremaskin bäst i test SodaStream Genesis Megapack
 • Otroligt enkel användning

 • Sladdlös och stilren

 • Perfekt mängd kolsyra

 • Måste skruva fast flaskan

priser i samarbete med Prisjakt

 

Detta en kolsyremaskin

En kolsyremaskin kan med ett enda knapptryck förvandla vanligt vatten till kolsyrat. Detta är möjligt tack vare kolsyre tanken som sitter i maskinen. Med enkla knapptryck matar du stilla vatten med kolsyra, vilket ger vattnet dess bubblor. Hela processen är otroligt enkel. 


Men din kolsyremaskin har fler användningsområden än enbart vatten; med smaker kan du skapa egen cola, fanta, sprite - ja i princip vilken läsk du vill. Dessutom är det billigt; en kolsyrepatron räcker till ca 60 L dryck och kostar endast 39 kr att byta ut. Kolsyremaskinen ger därför en bra möjlighet att spara pengar, om du gillar läsk.


Det är bara fördelar med att ha en kolsyremaskin. För det första ser det rent designmässigt fint ut i köket. Du slipper bära hem tunga flaskor från affären. Det är miljövänligt. Du har alltid gott kolsyrat vatten hemma. Barnen dricker gärna mer vatten när det bubblar lite, inte minst när de får vara med och tillaga det själva.

 

Du kan tillaga eget bubbelvatten eller drinkar med smak om du önskar det. Antingen köper du färdiga essenser eller så gör du helt egna smaker med bär, frukter, saft – ja här är det bara fantasin som sätter stopp! Och sist men inte minst, du kan spara mycket pengar på att göra ditt egna bubbelvatten i stället för att köpa det i butiken.

 

Vi ställer följande krav på kolsyremaskinen

 

 • Användarvänlig - den ska vara lätt att förstå och använda

 • Sladdfri - så du kan använda den var du än befinner dig

 • Kunna variera mängden kolsyra - så alla i familjen får den mängd de önskar

 • Fin design - den ska trots allt stå framme i köket

 • Testvinnare och uppskattad av användarna - självklart

 • Så lågt pris som möjligt - den ska inte kosta en förmögenhet att köpa den bästa kolsyremaskinen


Vilken kolsyremaskin är bäst - och sämst?

SodaStream har sedan länge varit den tillverkare som har gjort de mest populära maskinerna, inte konstigt eftersom de var de första som gjorde kolsyremaskinen till en populär produkt för köket. Och än idag är det SodaStream som håller sig på topplistan, både bland experter och vanliga konsumenter. 


Dock är det inte enbart SodaStream som dominerar marknaden; det finns uppstickare, exempelvis kammade KitchenAid hem Råd och Röns test från 2017. Det bör dock nämnas att denna kolsyremaskin togs fram i ett samarbete mellan Sodastream och KitchenAid; där KitchenAid har stått för designen och SodaStream för tekniken.


De kolsyremaskiner som har presterat sämst i Råd och Röns test är Isi Classic Sodamaker och SodaStream Jet. Dessa kolsyremaskiner ska du alltså inte köpa. 


Nu på senare år har det svenska bolaget Aarke kommit med sin kolsyremaskin, Carbonator, som har fått väldigt bra betyg av konsumenterna, framförallt för dess design som liknar en öl-tapp. Resultatet är bra, men eftersom vi har uppdraget att utse den mest prisvärda vinnaren, kan inte Aarke ta hem förstaplatsen; skillnaden i resultat från SodaStream är för liten, och dessutom finns inte alla smaker som vi så gärna vill ha. 

Kolsyremaskin bäst i test 2022

Efter många timmars sök och granskning blev valet enkelt. Det handlar om en maskin från erkända SodaStream och modellen heter Genesis.


Bästa kolsyremaskin just nu: SodaStream Genesis Megapack

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 3 december 2022

De bästa priserna på SodaStream Genesis Megapack


På bara några sekunder förvandlar SodaStream Genesis vanligt vatten till förfriskande kolsyrat vatten. Den har enkel, fin och stram design som tar liten plats på köksbänken. Den har en droppbräda som gör den lätt att rengöra.

 

SodaStream Genesis är väldigt enkel att använda och om du vill ha en bruksanvisning så kan du läsa manualen här. Att få mängden av kolsyra är enkelt; för normal mängd kolsyra ska du trycka tre gånger, men om du önskar mer kan du alltid trycka 1-2 gånger till. 


Du får med en original SodaStream kolsyrepatron som ger dig upp till 60 liter färdigt bubbelvatten och en enliters kolsyreflaska. Denna kolsyre patron kan köpas på nytt och kostar dig endast 39 kr och finns hos de flesta detaljhandlarna.

 

Smartson korade Genesis till bäst i test och skrev att det är ”en bra maskin som är värd priset”.

 

Både Råd & Rön samt danska Tænk utser SodaStream Genesis som ett bra köp med en klar andraplats och summerar det hela med att ”den gör lika gott bubbelvatten som den dyrare testvinnaren”.

 

Läs mer om testvinnaren här på SodaStreams hemsida. Du kan också se ett YouTub-klipp på hur SodaStream Genesis fungerar.

 

Detta säger användarna om SodaStream Genesis

”Är väldigt nöjd med den… alltid kolsyrat vatten på plats. Helt fantastisk ☺", ”Smakar bra och vi har sparat pengar på att inte lägre köper kolsyrat vatten”, ”Har använt min SodaStream under några dagar och är väldigt nöjd med den. Lätt att använda och den står tryggt på köksbänken.”, ”En otroligt bra investering, lätt att hantera och att använd.”, ”En perfekt detalj i mitt kök med tanke på att den tar så lite plats.”

 

”Fungerar superbra! Skulle önska att den var lite tyngre så maskinen står stadigare när man skruvar bort flaskan men då får man betala lite mer för en annan maskin. Bara ++++.”, ”Jag köpte en SodaStream till min dotter i julklapp för att hon älskar bubbelvatten. Och vi har redan sparat in pengar på att göra eget, snabbt och enkelt. Och jag har själv börjat dricka mer vatten, och det behövde jag verkligen.”, ”Snygg och funktionell med alla tillbehör, kan verkligen rekommenderas!”, ”Ett otroligt prisvärt köp som jag är väldigt nöjd med.”

 

Olämpligheter då? Vi vill gärna veta vad som är negativt med kolsyremaskinen innan vi köper den, så vi kan väga in detta när vi ska bestämma oss. Det som någon påpekar är att den är viktmässigt lite för lätt så de är rädda för att den ska välta när de skruvar åt eller bort flaskan. En påpekar att det kan 

 Sodastream test - experternas omdömen

TV2 Hjälper dig, 2017: Har testat tre maskiner från SodaStream och två från Aqvia. Bäst ut med tärningskast 6 blev SodaStream Spirit med lovorden ”Det är enkelt att montera flaskan med att bara placera in flaskan och den ser fin ut.” Andraplatsen med tärningskast 5 gick till 3!) maskiner. Det handlar om Aqvia Balance, SodaStream Jet och Aqvia Exclusive.

 

Råd & Rön och danska Tænk: Har testat 9 kolsyremaskiner. Bäst i detta test blev KitchenAid 5KSS1121 med 83 poäng. Detta är den dyraste maskinen i testet. Andraplatsen med 79 poäng går till SodaStream Genesis som får utnämningen ”Bra köp”. SodaStream Spirit får 75 poäng i detta test.

 

DinSide, 2014: Din Side gjorde ett test mellan Aqvia och SodaStream. Slutsatsen i detta test är att ”Båda kolsyremaskinerna gör det de ska, ger vattnet bubblor, och skillnaderna är små. Det är enklare att sätta dit flaskan med SodaStreamen och den är mer intuitiv, men om du vet vad du ska göra med Aqvia-maskinen är den inte heller dum”. De väljer slutligen att utnämna Aqvia till vinnaren.

 

Smartson, 2011: I sitt test med sju olika kolsyremaskiner får Sodastream Genesis och AGA Aqvia Exclusive dela på förstaplatsen med 19 av 25 poäng var. Andraplatsen går till SodaStream Jet med 15 av 29 poäng.

 Sodastream smaker

En av de stora fördelarna med en sodastream är alla smaker du kan tillsätta. Dessa essenser är enkla att blanda med vatten tack vare dess kork som fungerar som doseringsmått. Och som en liten bonus har vi letat efter vilka smaker som användarna tycker bäst om och var du köper dem till bästa pris. SodaStreams egna smaker får väldigt goda betyg och bäst pris på dessa färdiga essenser får du hos NetOnNet. Nedan listar vi de bästa smakerna;

 

 

Den smak som vi på Bäst i test Guiden gillar allra mest är Citron och Lime. Den smakar väldigt likt Sprite men är inte riktigt lika söt - något vi gillar! Den sämsta i vår mening är energidrycken och sockerfri cola. Det finns även smaker som är framtagna direkt av läsktillverkaren Pepsi; exempelvis Pepsi, Mountain Dew och 7 Up. Dessa smaker går också att hitta på NetOnNet. 
Här köper du kolsyremaskinen till bästa pris

Bästa priset på SodaStreamen hittar du på internet. Då får du den också hemskickad till dig direkt, vilket är bekvämt och enkelt.


Hos Teknikproffset kan du köpa SodaStream Genesis Megapack för 796 kr. Frakten är inkluderad i priset.

796 kr är det lägsta priset just nu för SodaStream Genesis Megapack!

Hos Webhallen köper du SodaStream Genesis Megapack för 799 kr. Frakten ingår även i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 842 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

MediaMarkt säljer SodaStream Genesis Megapack just nu för bara 946 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Vanliga frågor och svar

 • Vilken kolsyremaskin är bäst?
  Den bästa kolsyremaskinen just nu är Sodastream Genesis. Denna kolsyremaskinen ger dig det allra bästa resultatet med de finaste bubblorna samtidigt som den är enkel att använda. Dessutom har den en stilren design och ett schysst pris!
 • Hur funkar en kolsyremaskin?
  En kolsyremaskin pressar in kolsyra i stilla vatten. Detta gör att du enkelt kan skapa kolsyrat vatten utan att behöva gå till affären och köpa dyra märken. Dessutom sparar du på miljön eftersom du inte kommer använda så många flaskor.
 • Hur använder man en sodastream?
  Användningen av en sodastream går väldigt snabbt och är hur enkelt som helst, tryck bara på knappen 3 gånger så har du kolsyrat vatten på under 30 sekunder!
 • Hur länge håller en sodastream patron?
  En kolsyrepatron för sodastream skall enligt sodastream själva räcka till 60 liter dryck. Använder du den ofta kommer du märka att du sparar en hel del pengar på att inte köpa färdiga burkar och flaskor. När kolsyrepatronen är tom märks det genom att det inte kommer någon kolsyra, men det är lugnt, du kan köpa en ny patron på närmaste detaljhandel för cirka 39 kr.
 • Hur mycket rymmer en sodastream flaska?
  En sodastream flaska rymmer 1 liter dryck. Det finns både plast- och glasflaskor som passar till sodastreams kolsyremaskiner.
 • Hur byter jag patron på sodastream?
  Du byter patron genom att ta bort locket på baksidan. Se till att denna är helt tom innan du byter. Skruva sedan försiktigt bort patronen och ersätt den gamla med den nya. Sätt sedan på locket igen och tryck några gånger på kolsyre-knappen för att säkerställa att den funkar på rätt sätt.
Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har kolsyremaskin rea på ovanstående testvinnare. På så vis kan du göra ett riktigt fynd = den bästa kolsyremaskinen till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig.


Tips: För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med  lån med låg ränta.
Ett urval av Bäst i test Guidens tester av köksmaskiner


Philip Andrén

Bäst i test: Kolsyremaskin

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden är utbildad musikproducent och vidareutbildar sig just nu på sidan om jobbet på Bäst i test Guiden inom ”International Business”. 


De specialintressen som Philip djupdyker i på Bäst i test Guiden finner du inom områdena ljud & bild, teknik, motor och ekonomi.


Testet skrevs och uppdaterades senast