Munskydd bäst i test. Detta är det bästa munskyddet just nu! Skydda dig och de i din närhet mot oönskade partiklar!

Munskydd bäst i test 2021

För att minska risken att själv bli smittad samt minska risken att smitta andra är det bra att ha ett bra munskydd. Självklart är det även viktigt att hålla avstånd, tvätta händerna och undvika större folksamlingar. Ett bra munskydd fångar upp de partiklar som du andas ut och förhindrar samtidigt att du själv ska andas in andra oönskade partiklar. I vårt munskydd test har vi tagit fram det bästa munskyddet just nu som vi gett titeln munskydd bäst i test. Vi har även en utmanare till testvinnaren som är vårt munskydd tyg bäst i test och ett bästa engångsmunskydd som är vårt munskydd bästa pris.


Innehållsförteckning


Bästa munskyddet 2021

Munskydd bäst i test

KN95 Ansiktsmask 2-pack

Munskydd bäst i test KN95 Ansiktsmask 2-pack
 • Filtrerar bort 95% av luftburna partiklar

 • Extra starkt andningsskydd

 • Skyddar de i din närhet

 • Kan max användas 3-4 gånger

Munskydd bästa pris

Engångsmunskydd

Munskydd bäst i test Engångsmunskydd
 • Skyddar mot droppar och stänk från mun och näsa

 • Lätt att använda och andas igenom

 • Elastiska band

 • Kan endast användas en gångDetta säger experterna

Trots att det inte finns några bevis för att munskydden faktiskt minskar smittspridningen är experterna (forskare & läkare) överens om att de har en betydande roll för att hålla nere antalet smittade. Karolinska Institutet menar bl.a. att munskydd av tyg drar ner smittorisken och skriver om de bästa tillvägagångssätten för att skapa en egen, hemmagjord, sådan. 


Anledningen till att det inte finns några bevis för att munskydd minskar risken för smittspridning beror på att en sådan utredning och experiment hade varit oetisk att genomföra. 


Kungliga Vetenskapsakademien, Nov 2020: Kungliga Vetenskapsakademien, som är en av Sveriges högsta instanser för vetenskap och forskning, går nu ut med pressmeddelandet att de rekommenderar "god ventilation liksom användning av munskydd" vid trånga utrymmen som exempelvis inomhusmiljöer och framförallt inom kollektivtrafiken. 


Aftonbladet, 18 Aug 2020: Rapporterar att Folkhälsomyndigheten öppnar upp för munskyddskrav på allmänna platser. Enligt FHM:s generaldirektör, Johan Carlsson, är frågan "inte död". De avråder inte heller de som använder munskydd att sluta. 


Folkhälsomyndigheten: Rekommenderar för tillfället inte munskydd för allmänheten. De menar att ett munskydd bidrar till att bäraren rör vid ansiktet mer samt att människor med milda symtom skulle ge sig ut i samhället vilket i själva verket skulle öka smittspridningen. De fortsätter dock att undersöka huruvida ett munskyddstvång skulle påverka smittspridningen. 


De hänvisar även till en studie gjord av Karolinska Institutet och McMaster Universitetet i Kanada som menar att munskydd kan minska risken för smittspridning. De menar att det finns litteratur som tydligt pekar på detta samt att "dessa bevis bör vara mer än tillräckliga för att rekommendera användningen av munskydd".


USA:s Folkhälsomyndighet rekommenderar alla medborgare att bära munskydd.  


Genom att klicka på länken kan du se hur munskydd minskar spridningen av partiklar.
Munskydd bäst i test

Det bästa munskyddet just nu är det som erbjuder bra funktionalitet, filtrering och återanvändning. Efter att ha undersökt vad experterna tycker och samtidigt tagit hänsyn till prisnivå blir svaret enkelt. Det bästa munskyddet är KN95-masken

Munskydd bäst i test - N95

(Klicka på bilden för mer information om det bästa priset just nu!)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 21 april 2021

De bästa priserna på KN95 Ansiktsmask 2-packN95 masken filtrerar bort 95% av luftburna partiklar. Den fästs enkelt på ditt ansikte med hjälp av elastiska band och har generellt sett en tätare passform än de andra munskydden på marknaden. N95-masken uppfyller kraven för skyddsnivån FFP-2 (filtering facepiece) vilket rekommenderas av världshälsoorganisationen, WHO. 


Munskyddet gör sitt jobb bra och minimerar risken för att andas in oönskade partiklar. Men, eftersom den inte har någon ventil för andning samt att den sitter tätt kan det bli jobbigt att ha den på i mer än 2h. Dock är detta ett bra tecken - det betyder att den sitter tätt. Precis som den ska göra. 


N95 maskerna kan du bära flera gånger men det rekommenderas att du byter ut dem regelbundet ändå. Går du med samma mask under en längre tid finns det nämligen en stor chans att det blir fuktigt och en plats där bakterier stortrivs. Risken är då att du faktiskt gör mer skada än nytta med ditt munskydd.


Detta säger konsumenterna

Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi gärna veta vad användarna tycker. Det är ju oftast de som har bäst erfarenhet av en produkt. När det gäller munskydden är det dock inte många användare som har lämnat recensioner men här kommer några exempel; 


"Välgjorda masker, jag kommer köpa flera." - Mark


"Denna masken sitter bra." - TC


"Ingen dålig produkt." - Carmen


"Fungerar perfekt." - Antonio


Här köper du munskyddet bäst i test till lägst pris

CDON.COM säljer bästa munskyddet just nu för 98 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

98 kr är det lägsta priset just nu för KN95 Ansiktsmask 2-pack!

VidaXL säljer munskyddet för 179 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

Munskydd i tyg bäst i test - utmanaren

Återanvändbar - munskydd tyg bäst i test

(Klicka på bilden för mer information om bästa pris just nu!)Detta återanvändbara munskydd täcker näsa och mun vilket skyddar andra i din närhet mot spridning av aerosoler, exempelvis från nysning och hosta. Den sitter tätt på ansiktet och formad efter ansiktet vilket ger bästa möjliga passform. Därmed minskas risken för att du ska andas in oönskade partiklar. Med ett stretchigt tyg av polyester och bomull blir det även lätt att andas igenom munskyddet.  


Munskyddet upplevs inte som jobbigt att bära och passar därför bra att bära även under träning. Efter användning kan den tvättas i maskin (30 grader) eller handtvättas för att sedan återanvändas. 


Innehåller 2 munskydd


OBS!
Munskyddet ger inget garanterat skydd mot coronaviruset. Det hjälper dock till att minska spridningen av din egna hosta och nysningar. 


Här köper du munskydd tyg till bästa pris

För tillfället är Tvättbar tygmask slut i samtliga butiker

Engångsmunskydd - munskydd bästa pris

Kirurgiskt engångsmunskydd - munskydd bästa pris

(Klicka på bilden för mer information om det bästa priset just nu!)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 21 april 2021

De bästa priserna på EngångsmunskyddDessa munskydd är enkla och används endast en gång. De har elastiska band samt ett litet metallklipp ovanför näsan vilket möjliggör bästa möjliga passform. 


Munskyddet är gjort av tre tyglager och skyddar de i din närhet mot oönskade partiklar i form av stänk och droppar från kroppsvätskor. Genom att fånga dessa partiklar i utandningen minskas risken för infektion. Det kan även användas för att motverka inandning av damm och smuts. 


Munskyddet ska slängas efter varje användning. De är CE-godkända.


Detta säger konsumenterna

Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi gärna veta vad användarna tycker. Det är ju oftast de som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel; 


"Mycket bra kvalitet, nöjd och belåten och tryggare." - Alf


"De är bra och prisvärda." - Andam


"Bra bra bra." - Barros


"Var OK att använda." - Anita


"Lätt att använda i vardagen." - Margareta


"Uppfyllt mina förväntningar!" - Yvonne


"Snabb leverans." - Helena


Här köper du munskyddet till bästa pris

Apotek365 säljer munskyddet för 48 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

48 kr är det lägsta priset just nu för Engångsmunskydd!

Apotek Hjärtat säljer munskyddet för 179 kr. Frakten är inkluderad i priset.Testvinnare munskydd - Experternas omdömen

Aftonbladet: Tar upp styrkorna hos de olika typer av maskerna. När det gäller skydd för både bärare och människor runtomkring är det N95-masken som erbjuder bra skydd mot oönskade partiklar.


Minska risken för oönskade partiklar. Hitta munskydd bäst i test här!

Munskydd minskar risken för ut- och insläpp av oönskade partiklar


Tips för maximalt skydd

Förutom att munskyddet ska sitta tätt mot huden utan några chanser för luft att sippra igenom är det viktigt att tänka på följande: 


 • Rör helst inte vid din mask med händerna när du bär den.
 • När du tar bort din mask, rör inte vid ditt ansikte innan du har desinficerat dina händer.
 • Tvätta din tygmask regelbundet i tvättmaskinen. 
Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om de bästa munskydden önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa det munskydd som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa munskydd

Vanliga frågor och svar

 • 🦠 Skyddar munskydden mot coronaviruset?
  Experterna är oeniga om huruvida munskydden minskar smittspridningen av coronaviruset. Munskydden minskar dock risken för att du själv ska smitta någon annan eftersom partiklarna fastnar i munskyddet under utandning.
 • 😷 Vilka munskydd filtrerar bäst?
  De munskydd med FFP-beteckning: 2-3 är de som ger bäst filtrering och rekommenderas av världshälsoorganisationen, WHO.
 • 😷 Varför är det inget munskyddstvång i Sverige?
  Pågrund av att det inte finns några konkreta bevis om munskydden verkligen minskar smittspridningen. Det bästa skyddet mot coronaviruset är fortfarande att tvätta händerna och hålla avstånd!


Philip Andrén

Bäst i test: Munskydd

Testet skrevs och uppdaterades senast