ffp3 munskydd bäst i test, bästa munskyddet, köpa munskydd tyg köpa, munskydd tyg tvättbar

FFP3 munskydd bäst i test 2024 - bästa munskyddet just nu

Minska risken att bli smittad samt minska risken att smitta andra genom att bära ett bra munskydd. Speciellt under förkylningstider på platser där det är svårt att undvika att hålla avstånd. Vi har utsett munskydd bäst i test, både engångsskydd och tvättbara munskydd i tyg.


Det bästa munskyddet fångar upp partiklar som du andas ut och förhindrar samtidigt att du själv ska andas in andra oönskade partiklar. Läs mer om FFP3 munskydd bäst i test nedan!


Bästa munskydden 2024


Munskydd bäst i test


Det bästa skyddet just nu är det som erbjuder bra funktionalitet, filtrering och återanvändning. Efter att ha undersökt vad experterna tycker och samtidigt tagit hänsyn till prisnivå blir svaret enkelt. Det bästa munskyddet är KN95-masken.


Ett N95 munskydd filtrerar bort 95% av luftburna partiklar. Den fästs enkelt på ditt ansikte med hjälp av elastiska gummiband och har generellt sett en tätare passform än de andra skydden på marknaden. N95 uppfyller kraven för skyddsnivån FFP-2 (filtering facepiece), vilket är världshälsoorganisationen WHO:s rekommendation. Numera finns FFP3 munskydd vilket är det senaste som rekommenderas.


Skyddet gör sitt jobb bra och minimerar risken för att andas in oönskade partiklar. Men, eftersom den inte har någon ventil för andning samt att den sitter tätt kan det bli jobbigt att ha den på sig i mer än 2 timmar. Dock är detta ett bra tecken - det betyder att den sitter tätt. Precis som den ska göra. 


N95 maskerna kan du bära flera gånger men det rekommenderas att du byter ut dem regelbundet ändå. Går du med samma mask under en längre tid finns andra problem genom att skyddet blir fuktigt och en plats där bakterier stortrivs. Risken är då att du faktiskt gör mer skada än nytta med ditt skydd.Här köper du testvinnaren till lägst prisAnvändarnas omdömen och recensioner om munskyddet

Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi gärna veta vad användarna tycker. Det är ju oftast de som har bäst erfarenhet av en produkt. När det gäller skydden är det dock inte många användare som har lämnat recensioner men här kommer några exempel; 


"Välgjorda masker, jag kommer köpa flera." - Mark


"Denna masken sitter bra." - TC


"Ingen dålig produkt." - Carmen


"Fungerar perfekt." - Antonio


Munskydd tyg bäst i test - designade munskyddDetta tvättbara munskydd i svart tyg är återanvändbara och täcker näsa och mun vilket skyddar andra i din närhet mot spridning av aerosoler, exempelvis från nysning och hosta. Den sitter tätt på ansiktet och formad efter ansiktet vilket ger bästa möjliga passform. Därmed minskas risken för att du ska andas in oönskade partiklar. Med ett stretchigt tyg av polyester och bomull blir det även lätt att andas igenom.  

Skyddet är tvättbart och upplevs inte som jobbigt att bära och passar därför bra att bära även under träning. Efter användning kan den tvättas i maskin (30 grader) eller handtvättas för att sedan återanvändas. 


Innehåller 5 styck i tyg


OBS!
Skyddet ger inget garanterat skydd mot det pågående Coronaviruset. Det hjälper dock till att minska spridningen av din egna hosta och nysningar. 


Här köper du munskydd tyg till bästa pris


Engångsmunskydd - munskydd 3 lager bästa prisDessa CE märkta engångsmunskydd i tre lager är enkla och används endast en gång, upp till tre timmar. De har elastiska band samt ett litet metallklipp ovanför näsan vilket möjliggör bästa möjliga passform. 


Skyddet är gjort av tre tyglager och skyddar de i din närhet mot oönskade partiklar i form av stänk och droppar från kroppsvätskor. Genom att fånga dessa partiklar i utandningen minskas risken för infektion. Det kan även användas för att motverka inandning av damm och smuts. 


Skyddet ska slängas efter varje användning. De är CE-godkända.Här köper du munskydd 50 pack till bästa prisAnvändarnas omdömen och recensioner om engångsmunskydd

Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi gärna veta vad användarna tycker. Det är ju oftast de som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel; 


"Mycket bra kvalitet, nöjd och belåten och tryggare." - Alf


"De är bra och prisvärda." - Andam


"Bra bra bra." - Barros


"Var OK att använda." - Anita


"Lätt att använda i vardagen." - Margareta


"Uppfyllt mina förväntningar!" - Yvonne


"Snabb leverans." - HelenaPS: Munskydd barn

Dessa engångsskydd finns även att köpa till de yngre barnen. Så passa även på att köpa munskydd barn här via länken.


Test munskydd - experternas omdömen

Aftonbladet tar upp styrkorna hos de olika typer av munskydd. När det gäller skydd för både bärare och människor runtomkring är det N95-masken som erbjuder bra skydd mot oönskade partiklar.


Trots att det inte finns några bevis för att skydden faktiskt minskar smittspridningen är experterna (forskare & läkare) överens om att de har en betydande roll för att hålla nere antalet smittade. Karolinska Institutet menar bl.a. att mask av tyg drar ner smittorisken och skriver om de bästa tillvägagångssätten för att skapa en egen, hemmagjord, sådan. 


Anledningen till att det inte finns några bevis för att mask minskar risken för smittspridning beror på att en sådan utredning och experiment hade varit oetisk att genomföra. 


Kungliga Vetenskapsakademien, som är en av Sveriges högsta instanser för vetenskap och forskning, gick ut med pressmeddelandet att de rekommenderar "god ventilation liksom användning av mask" vid trånga utrymmen som exempelvis inomhusmiljöer och framförallt inom kollektivtrafiken. 


Aftonbladet rapporterar att Folkhälsomyndigheten öppnar upp för munskyddskrav på allmänna platser. Enligt FHM:s generaldirektör, Johan Carlsson, är frågan "inte död". De avråder inte heller de som använder mask att sluta. 


Folkhälsomyndigheten rekommenderar för tillfället inte munskydd för allmänheten. De menar att en mask bidrar till att bäraren rör vid ansiktet mer samt att människor med milda symtom skulle ge sig ut i samhället vilket i själva verket skulle öka smittspridningen. De fortsätter dock att undersöka huruvida ett tvång skulle påverka smittspridningen. 


De hänvisar även till en studie gjord av Karolinska Institutet och McMaster Universitetet i Kanada som menar att mask kan minska risken för smittspridning. De menar att det finns litteratur som tydligt pekar på detta samt att "dessa bevis bör vara mer än tillräckliga för att rekommendera användningen av munskydd".


USA:s Folkhälsomyndighet rekommenderar alla medborgare att bära munskydd.  


Genom att klicka på länken kan du se hur munskydd minskar spridningen av partiklar.ce märkta munskydd tyg apotek, tvättbart munskydd apoteket, munskydd tyg ce märkt tvättbart, n95 munskydd ce märkt tyg

Minska risken för ut- och insläpp av oönskade partiklarTips:

Sätt på dig munskyddet på rätt sätt

Först och främst ska du se till att tvätta händerna eller använd handsprit innan du sätter på dig skyddet. Förutom att se till att munskyddet sitter tätt mot huden, är det viktigt att tänka på följande: 


 • Tvätta händerna med tvål och vatten
 • Se till att bandet sitter hårt bakom öronen / runt öronen så skyddet inte glider ner
 • Rör helst inte vid din mask med händerna när du bär den.
 • När du tar bort din mask, rör inte vid ditt ansikte innan du har desinficerat dina händer.
 • Tvätta din tygmask regelbundet i tvättmaskinen. Ett engångsskydd ska användas enbart en gång.
 • Stanna hemma om du känner dig dålig


Munskydd med motiv

För dig som vill ha egendesignade roliga munskydd med motiv kan vi tipsa om hur du enkelt syr dina egna. Läs mer här.


TestvinnareDoz Apotek säljer Engångsmunskydd för 20 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

20 kr är det lägsta priset just nu för Engångsmunskydd!

Apoteket MEDS säljer Engångsmunskydd för 88 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

Apotek Hjärtat säljer Engångsmunskydd för 88 kr. Frakten är inkluderad i priset.


Vanliga frågor och svar

 • Skyddar munskydden mot coronavirus?
  Experterna är oeniga om huruvida skydden minskar smittspridningen av coronaviruset. Munskydden minskar dock risken för att du själv ska smitta någon annan eftersom partiklarna fastnar i munskyddet under utandning.
 • Vilka munskydd filtrerar bäst?
  De munskydd med FFP-beteckning 2-3 är de som ger bäst filtrering och rekommenderas av världshälsoorganisationen, WHO.
 • Är det krav på munskydd?
  I Sverige råder inget krav på munskydd eftersom det inte finns några konkreta bevis om skydden verkligen skyddar mot virus. Det bästa skyddet mot virus är fortfarande att tvätta händerna och hålla avstånd!
 • Hur länge håller ett munskydd?
  Ett engångsskydd ska enbart användas en gång. De tvättbara tygskydden kan du återanvända liksom N95-masken.
 • Hur använder man munskydd?
  Tvätta händerna noga eller använd handsprit innan du sätter på dig munskyddet. På engångsskyddet finns det en blå sida som ska vara utåt. Sätt sedan på det och andas normalt.
 • Var köper man FFP3 munskydd?
  I den inledande fasen av pandemin var det väldigt svårt att få tag på dem. Nu finns det att köpa båda FFP3 munskydd och FFP2 munskydd på apoteke och välsorterade butiker.
 • Vad innebär personlig skyddsutrustning?
  Personlig skyddsutrustning är enligt Arbetsmiljöverket utrustning som används som skydd. Det kan vara allt från ansiktsmask till skyddskläder, till skyddsskor och hörselskydd.


Populära tester inom kategorin hälsa & personvård


Philip Andrén

Bäst i test: Munskydd

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast