multivitaminer bäst i test

Multivitaminer test 2021

Ska du köpa vitamintillskott och vill veta vilket som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi har läst alla tester som presenterats den senaste tiden i tidningar, från testlabb och på internet. Och inte nog med det! 


Vi har också tagit reda på vad konsumenterna tycker om de olika tillskotten som finns att köpa just nu. Allt för att hitta de bästa tillskotten och därmed undvika dåliga felköp. 


Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig den bästa multivitaminen NU!


Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig bästa D-vitaminstillskottet NU!


Vitamintillskott - för vem?

Är vitamintillskotten verkligen nödvändiga? För någon som är medelålders, mår bra och har en sund diet och livsstil finns det egentligen ingen anledning att inta vitamintillskott. Om du däremot är äldre, gravid, äter speciell kost eller rentav har brist av vissa vitaminer tjänar tillskott dig väl. 


När Livsmedelsverket svarar på vem som behöver extra vitaminer och mineraler ger de mycket bra råd. Extra D-vitamin rekommenderas till alla barn upp till 2 års ålder, de som inte äter fisk, de som bär heltäckande kläder under sommaren samt alla äldre över 75. De rekommenderar även extra tillskott av folsyra för kvinnor som planerar att bli gravida. När det gäller vitamin B12 rekommenderas det till veganer och de som helt utesluter animaliska livsmedel från sin diet. 


Viktigaste vitaminerna

A-, B-, C- och D-vitamin. A-vitamin är livsviktigt och finns främst i livsmedel från djur. Det kan dock komma i form av karotener, exempelvis betakaroten, som är växtformatet av A-vitamin. B- och C-vitaminerna är vattenlösliga och behöver därför tillföras varje dag. Genom att äta frukt och grönsaker får du i dig C-vitamin. B-vitamin får du i dig främst från kött, mjölkprodukter och spannmål. Är du vegan är det därför en god idé att inta extra tillskott av B-vitamin emellanåt.


D-vitamin bildas i huden från solens strålar och dess uppgifter är primärt att bibehålla ett stabilt nervsystem och anpassa ditt immunförsvar. D-vitamin är även essentiellt för uppbyggande av tänder och skelett. Förutom solljus får vi D-vitamin genom att äta fet fisk, t.ex. lax och makrill. Rekommenderat dagligt intag av D-vitamin är mellan 10-20 mikrogram.


Dosering av vitaminer

Vissa av vitamintillskotten har väldigt höga doser, i vissa fall upp till 100x den dagliga rekommenderade dosen! Detta betyder inte att du kommer må 100x bättre - tvärtom! Överdosering är aldrig bra och detta gäller självklart även vitaminer. Exempelvis kan en överdosering av B6 resultera i nervskador. Var därför måttlig och dosera enligt din läkares rekommendation om du lider av vitaminbrist.


Multivitamin bäst i test

Efter att ha rådfrågat apotekspersonal, läst vad experterna rapporterar samt sett vad konsumenterna tycker är valet enkelt. Den bästa multivitaminen just nu är Mivitotal Plus från Bringwell Hela Pharma.


Bästa multivitaminen just nu - Bringwell Hela Pharma Mivitotal Plus

(Klicka på bilden för mer information om det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 5 augusti 2021

De bästa priserna på Bringwell Hela Pharma Mivitotal Plus 1000ml


Mivitotal multivitaminsdryck är ett enkelt sätt att säkerställa att du får i dig alla nödvändiga vitaminer och mineraler. Det är ett flytande tillskott som med fördel blandas ut med juice eller vatten. Multivitaminen innehåller 15 vitaminer, 18 olika aminosyror, 9 mineraler, Q10 och antioxidanter. Multivitaminen har en smak av citron och lime men eftersom B-vitamin för med sig en rätt äcklig smak rekommenderas det att du blandar multivitaminen med vatten eller juice för en mer behaglig smak. 


Vitaminerna som ingår i tillskottet är bl.a. A-, B-, C- och D-vitaminer som alla har en viktig funktion i kroppen. Tillskottet av C- och D-vitamin håller bibehåller immunförsvarets och musklernas normala funktion. Tillskottet av B12 motverkar trötthet och utmattning. Med både preformerat A-vitamin och betakaroten håller du syn, hud och slemhinnor i fungerande skick. 


Mivitotal innehåller även vitamin B9, även kallat folsyra, vilket är viktigt för fosters tillväxt och tillverkning av röda blodkroppar. Folsyra stimulerar även produktionen av mjölk hos gravida kvinnor. 


Tillskottet kan användas av hela familjen - även av barn från 3 år. Rekommenderad dos är 1-2 msk 2 gånger per dag i samband med måltid. 


Mivitotal är ett perfekt tillskott för dig som inte får i dig alla nödvändiga vitaminer från ordinarie måltider eller för dig som har vitaminbrist.   


Här köper du multivitaminen till bästa pris
Detta säger experterna

Svenska Dagbladet: skriver om D-vitamin och vikten av detta för att undvika sjukdom. De skriver att bland annat att de som får för lite av vitaminen kan drabbas av extrem trötthet och andra negativa åkommor. För ca 2 år sedan uppdagades det att stora delar av Sveriges befolkning har för låga halter D-vitamin vilket resulterade i att mejeri- och växtprodukter numera berikas med mer D-vitamin för att motverka bristen. 


SVT: I programmet Fråga Doktorn ställs en fråga om "solljus och extra D-vitamin gör dig mindre sjuk". Allmänläkare Karin Granberg och infektionsläkare Maria Furberg svarar att "D-vitamin har betydelse för immunförsvaret. På sommaren räcker det att vara ute en liten stund för att få i sig nog med D-vitamin via solljuset. På vintern är det svårare då kan man vara hjälpt av vitamintillskott."


TV4: Doktorn Mikael Sandström sätter fast en grundregel om när du bör ta tillskott av vitaminer och mineraler. I många fall anser han att behovet är överdrivet och att du främst ska ta tillskott ifall du har en brist av det eller om din nuvarande situation kräver det, exempelvis om du är gravid eller gammal.  


Detta säger konsumenterna

Här kommer några exempel på vad användarna säger om vitamintillskottet. Det är ju oftast de som har bäst erfarenhet av en produkt. 


"Mivitotal gör verkligen själ för namnet ! Man märker ganska snabbt hur allting i kroppen förbättras. Högsta betyg helt klart!" 


"Brukar använda denna då jag går på diet då kosten brukar bli lite ensidigare under dessa tider. Tar ca 15ml per dag och jag tycker den gör sitt jobb då jag känner mig piggare och har mer ork under diet. Däremot om du redan äter en balanserad kost så kommer detta troligtvis inte hjälpa dig så mycket." 


"Har använt den under längre period och tycker mig tydligt se skillnad i hur ofta jag är förkyld jämfört med perioder jag varit utan. Smakar helt OK och blandas lätt i vatten. Mixa med juice för att helt bli av med smaken."


"Helt underbart! Ändra INTE smaken då den smakar "nyttigt" och håller mig frisk konstant. En j***la mirakeldryck om jag får säga det själv!" 


"Riktigt bra innehåll och jag känner mig lite piggare på kvällarna och orkar lite mer helt allmänt. Smaken är hemsk jag tog den första gången bara en matsked utan juice eller något och jag spydde nästan, men blanda med ett glas juice och det försvinner."
D-vitamin 

Rätt nyligen har det kommit fram ny forskning om D-vitamin och framförallt bristen på denna. Den rekommenderade dosen för oss nordbor höjdes för inte så längesen. Forskare och läkare är överens om att vi behöver mer D-vitamin, framförallt äldre och små barn. Nyligen har forskarna även börjat se samband mellan D-vitaminsbrist och luftvägsinfektioner. 


Aftonbladet hänvisar till flertalet studier där D-vitaminsbrist tas upp en som en bidragande faktor till immunförsvaret oförmåga att bekämpa allvarliga luftvägsinfektioner som exempelvis covid-19. Eftersom D-vitamin är nödvändigt för anpassningen av immunförsvaret har det en betydande roll när det kommer till just infektioner och virus. I en studie vars resultat publicerades i British Medicinal Journal rapporterades det att D-vitaminstillskott har en skyddande effekt mot luftvägsinfektioner. Patienter som hade brist på D-vitamin var de som fick allra bäst effekt efter att ha getts tillskott, enligt studien.  


Att ett tillskott av ska förhindra covid-19 finns det dock inga konkreta bevis för. Oftast har de som lider av D-vitaminsbrist andra riskfaktorer vilket gör dem mer känsliga mot luftvägsinfektioner. På samma sätt har de som inte lider av D-vitaminsbrist oftast en sund diet och hälsosam livsstil vilket i sin tur gör att deras immunförsvar bekämpar infektioner och virus bättre.


Enligt Livsmedelsverket är RDI* av D-vitamin runt 10-20 mikrogram beroende på hur gammal du är samt hur mycket solljus du exponeras för. Detta kan du oftast få i dig genom en balanserad kost med mycket fisk. Om du inte äter fisk eller berikade livsmedel rekommenderas ett dagligt tillskott av D-vitamin på 10 mikrogram och är du över 75 år kan du öka detta tillskott till 20 mikrogram. 


*rekommenderat dagligt intag


Om du känner att du får i dig de flesta vitaminerna men inte tillräckligt med D-vitamin rekommenderar vi just nu tillskottet från Puori som säkerställer att du får i dig tillräckligt med D-vitamin, även när solen inte vill titta fram och i brist på fisk.


Bästa tillskottet av D-vitamin - Puori D3 D-vitamin

(Klicka på bilden för mer information om det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 5 augusti 2021

De bästa priserna på Puori D3 D-vitamin


Puoris vitamintillskott innehåller 120 tabletter av högkvalivativ D-vitamin. För att säkerställa maximal upptagning av kroppen har Puoris D-vitaminstillskott blandats med kokosolja. Detta, eftersom D-vitamin binds i kroppens fett


I vissa sällsynta fall kan D-vitaminstillskott orsaka allergiska reaktioner eftersom en stor andel D-vitamin utvinns från fårull. Detta tillskott är dock helt säkert för dig eftersom kapslarna är lösta i kokosolja. 


RDi är 1 kapsel per dag och detta bör ej överskridas. har säljer erbjuder Puori D3 D-vitaminen


Här köper du D-vitamin till bästa pris
Vitamin- och kosttillskott skall brukas om du behöver dem. Generell konsensus av både dietister och läkare är att om du äter en nyttig och välbalanserad kost, finns det ingen anledning för tillskott. Dock, om du har brist av vitaminer, äter särskild diet, är äldre eller gravid så rekommenderas det att du intar tillskott för att hålla rätt nivåer i kroppen och må så bra som möjligt.


betakaroten - folsyra


Det bästa tillskottet av vitaminer får du naturligt genom bra mat!
Tips 1: För att ta hand om din kropp räcker inte bara vitamintillskott. Du behöver se till att aktivera din kropp och äta nyttigt. Vi kan därför tipsa dig om de bästa löparskorna just nu! Med enastående dämpning, hållbarhet och stabilitet förvandlas löpandet till ren njutning (förhoppningsvis!)  


Tips 2: I influensa och virustider är det viktigt att skydda dig så gott du kan mot virus och bakterier. Detta gör du med den bästa handdesinfektionen just nu! 


Tips 3: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående vitamintillskott. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!

Populära tester inom kategorin hälsa & personvård


Philip Andrén

Bäst i test: Multivitamin

Testet skrevs och uppdaterades senast