Vilken matkasse är bäst undrar du? Läs vårt matkasse test om den bästa matkassen. Vi har gått igenom flera matkassar för att hitta matkasse bäst i test. Vi har tittat på både en prisvärd matkasse, en nyttig matkasse för att utse bästa matkassen 2023.

Bästa matkassen 2024: Prisvärd och nyttig matkasse

Den eviga frågan “Vad blir det för mat?” kan ställas i all välmening, men den kan också orsaka stor frustration. Att ständigt få höra tjatet kan lätt få bägaren att rinna över, framförallt om man ska hinna jobba, lämna och hämta barnen på skolan samt få allting att gå ihop.


Tack och lov finns hjälp att få till en god och enkel middag via bästa matkassen med hemleverans. Du får exakta ingredienser och enkla middagsrecept som direkt eliminerar matfrågan - men hur bra är egentligen matkasse bäst i test? Läs vårt matkasse test och få svaret.


Matkasse bäst i test: 5 favoriter


Köpguide: välj den bästa matkassen för dig

Det finns flera olika aktörer att välja bland, med olika inriktning och priser. Hur ska man tänka?


1. Identifiera dina behov

Äter du växtbaserat, förekommer allergier i hushållet eller önskar familjen barnvänliga måltider? Vill du dessutom att det ska gå fort att laga maten eller går det bra om det dröjer lite?


2. Välj inriktning

En del matkassar mer avancerade, andra innehåller mer frukt och grönt, vissa är anpassade efter intoleranser. Det finns nästan alltid en matkasse barnfamilj med enkla och näringsrika rätter.


3. Hemleverans

Självklart är det också viktigt att kolla om matkassen kan levereras hem till dig, då det är nästan hela poängen med att beställa en färdig matkasse - den ska spara tid! Slutligen kommer även en av de mest kritiska punkterna - priset!


4. Pris

Priset bör vara inom en schysst ram och i viss mån motsvara det man betalar om man hade handlat all mat i butik. För en familj med 2 vuxna och 2 mindre barn så brukar matkostnaden landa på 4000 - 6000 kr i månaden. En matkasse för en familj på 4 personer bör därför kosta drygt 1000 kronor per vecka.
5 anledningar till varför du ska ha en matkasse

 • Enklare planering - inga fler debatter om vad som ska serveras hemma och du slipper gå till mataffären och gå runt i cirklar för att du inte kan bestämma dig.
 • Nyttig mat - för att du ska må bättre, helt enkelt!
 • Goda recept - få möjligheten att utforska fler rätter och ingredienser av hög kvalitet.
 • Inspiration - ta med dig det du lärt från recepten i matkassen och tillämpa på din egna rätter.
 • Pris och svinn - du får den mängd mat du och din familj behöver, och minskar risken för att handla alldeles för mycket mat som sedan slängs.


Hur fungerar matkassar?

Matkassarna anpassas helt efter dina behov och levereras ända fram till dörren. Du väljer antal portioner som matkassen ska innehålla, vilka rätter du vill ha och hur ofta de ska levereras. Smidigt och enkelt!


De har inte heller någon bindningstid och du kan avsluta prenumerationerna när du vill. Tiden för när du senast måste säga upp abonnemangstjänsten innan nästa matkasseleverans är bokad, varierar mellan de olika matkasseföretagen.
Bäst i test matkasse från Middagsfrid

Efter att ha läst tester, pratat med experter och sett vad konsumenterna säger så har vi plockat fram en vinnare bland matkassar bäst i test för er. Vår vinnare har varit med i matkasse-gamet väldigt länge och är ingen mindre än Middagsfrid matkasse.


Bästa matkassen just nu - Middagsfrid

 (Klicka på påsen för mer information på Middagsfrids hemsida)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 29 februari 2024

De bästa priserna på Originalkassen

Originalkassen, Barnkassen, Supersnabba kassen, Flexitariankassen, Kalorismarta kassen och Lättlagade kassen.


3 middagar för 4 personer, ord.pris 888 kronor - 74 kr per portion

4 middagar för 4 personer, ord.pris 988 kronor - 61,75 kr per portion

5 middagar för 4 personer, ord.pris 1108 kronor - 55,75 kr per portion


För Vegokassen gäller följande priser:


3 middagar för 4 personer, ord.pris 848 kronor - 70,67 kr per portion

4 middagar för 4 personer, ord.pris 948 kronor - 59,25 kr per portion

5 middagar för 4 personer, ord.pris 1048 kronor - 52,4 kr per portion


Middagsfrid matkasse bäst i test. matkasse välja recept och tillaga dem snabbt via deras mat kasse.


Bästa matkassen

Lång erfarenhet och har vunnit bästa matkassen flera gånger

Middagsfrid har funnits sedan 2007 och har väldigt lång erfarenhet av matkassar. De var de första i världen med tjänsten att leverera planerade matkassar med råvaror och tillhörande recept.


Mestadels svenska och ekologiska varor

Förutom lång erfarenhet så har de toppbetyg när det gäller kvalitet av deras råvaror. De undviker tillsatser och e-nummer i ingredienserna och väljer i första hand svenska och ekologiska råvaror. Recepten följer de viktiga kostråden för ett långt och friskt liv, och hjälper dig att äta nyttigare och mer varierat.


Stort utbud av matkassar

De har flertalet matkassar som passar alla typer av familjer och håller sig kontinuerligt uppdaterade gällande mattrender och årstid, t.ex. levererar de Sommarkassen som går att beställa mellan vecka 19 och 33.


Leveranser på söndag/måndag

Leveranser sker runt om i hela landet, antingen på söndagar eller måndagar. Dock kan de inte leverera kassarna överallt, så klicka in och se om din ort tillhör de områden som kan få matkasse hemleverans.
Välj matkasse från Middagsfrid om:

 • Du vill ha mat lagad från grunden utan onödiga tillsatser.
 • Du vill inkludera mer grönsaker i din kost och vill ha mestadels svenska eller ekologiska råvaror.
Experternas omdömen om Middagsfrid

“Bäst variation av proteiner presterar Middagsfrid som erbjuder en bred veckopalett uppdelade på både vegetariskt, fisk, kyckling, kött och skaldjur. Det är bra att äta varierat och att man serverar vegetariska alternativ regelbundet hemma, så man undviker att göra en grej av att här har vi minsann det vegetariska alternativet.”.


-Dietisten Sara Ask i Dagens Nyheter


“Snygg och trevlig presentation som inspirerar, man vill laga rätterna. Bra variation smakmässigt och vad gäller råvaror.”.

- Dietisten Kajsa Asp Jonson i Aftonbladet, där Middagsfrid utsågs som testvinnare med 8/10 i betyg.


“En varierande meny, men ibland lite spretig. Vissa rätter ser jättehärliga ut, men sen kommer grillad halloumi med grönsaker. Det är för enkelt. Man kanske blir besviken en dag, men som helhet är menyn verkligen ett lyft för familjen.”.


- Årets kock 2016 Jimmi Eriksson i Aftonbladet


Konsumenternas omdömen och recensioner om Middagsfrid

Fördelar

Många kunder är nöjda med Middagsfrid matkasse. En kund har använt tjänsten i nästan ett år och uppskattar särskilt Originalkassen som passar perfekt för en familj på fyra, medan en annan har varit kund sedan barnen var små och värdesätter matens variation och ekologiska inslag. Även flexitariankassen och tilläggskassarna med mellanmål och frukt är uppskattade.


Nackdelar

En kund påpekade att portionerna var en aning små för aktivt tränande ungdomar i familjen.


Vad vi tycker på Bäst i Test Guiden

Leverans och förpackning

Leveransen kom packade i vanliga matkassar, utan kylklampar eller ispåsar. 


Fördelar

Vid första anblick såg råvarorna ut att vara av hög kvalité - grönsakerna var fina och färska och köttet kom från särskilda svenska gårdar. Mängden grönsaker var också anmärkningsvärd, den var mer generös än hos övriga kassar generellt sett.


Nackdelar

Nackdelen är att kassen levereras utan kylpåsar. Eftersom vi var bortresta så hann maten stå i rumstemperatur utanför dörren i två timmar innan vi kom hem och kunde packa in dem i kylen, vilket inte var optimalt. Det kan därför vara bra att se till att vara hemma och tillgänglig under leveranstimmarna.


Mängden mat

Middagsfrid var generösa med såväl kött/fågel/fisk som kolhydrater och grönsaker. Här får de full pott!


Recept

Recepten tar i snitt 15-20 minuter att tillaga och är välbalanserade i smakerna. De lyckas därmed att kombinera snabba och goda måltider till ett bra pris.


Vi rekommenderar Middagsfrid för dig som vill ha goda, prisvärda middagar serverade på bordet på kort tid!
HelloFresh - billigaste matkassen

HelloFresh är den billigaste matkassen 2023. Den passar perfekt för dig som vill spara tid på mathandlingen och samtidigt få kontroll över matbudgeten hemma.


Billigaste matkassen just nu - HelloFresh

 (Klicka på påsen för mer information på HelloFreshs hemsida)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 29 februari 2024

De bästa priserna på HelloFresh matkasse (valfri)

Familjevänligt, Vegetariskt, Snabbt och enkelt, Kalorismart, Fisk och grönsaker, och Världens kök


3 middagar för 4 personer, ord.pris 780 kronor - 65 kr per portion

4 middagar för 4 personer, ord.pris 950 kronor - 59,37 kr per portion

5 middagar för 4 personer, ord.pris 1090 kronor - 54,5 kr per portion


Läs vår Hellofresh recension och hitta Hellofresh matkasse pris på din matkasse.


Tydliga instruktioner

Det är svårt att göra fel med HelloFresh. Du får enkla recept med tydliga bilder (steg för steg) som kan få vilken nybörjare i köket som helst, att servera en god middag till hela familjen.


Få importerade ingredienser

HelloFresh försöker i största möjliga mån samarbeta med lokala, svenska leverantörer och minska på importerade produkter i matkassarna. All kyckling är exempelvis svensk.


Minskat matsvinn

Ingredienserna som levereras i matkassen kommer anpassade till mängden som står i recepten. Du kan därför laga goda rätter helt utan matsvinn.


Leveranser hela veckan

HelloFresh levererar i hela Sverige under hela veckan, från måndag till söndag, till skillnad från de andra matkasseföretagen som endast levererar på söndagar och måndagar.
Välj HelloFresh om:

 • Du vill ha en matkasse som hjälper dig att spara tid och pengar.
 • Matlagning inte är din starka sida och du behöver enkla instruktioner och recept.
Experternas omdömen om HelloFresh

Tyvärr finns inga expertrecensioner om HelloFresh just nu, därför fokuserar vi på konsumenternas åsikter och vår egna recension.


Konsumenternas omdömen och recensioner om HelloFresh

Fördelar

Kunderna på HelloFresh uppskattar att recepten är enkla att följa och att man lär sig nya matlagningstips. Recepten är också välsmakande och varierande, och ingredienserna är smidigt packade i praktiska förpackningar i rätt mängd. De är även förpackade separat för varje recept så man vet vad som ska användas till vad. Många kunder återkommer till HelloFresh efter att ha testat andra matkassealternativ på grund av dess höga kvalitet, smak och enkla tillvägagångssätt.


Nackdelar

Generellt sett är kunderna mycket nöjda med HelloFresh. De negativa kommentarerna handlar oftast om mängden mat eller detaljer kring leveransen. De som påpekar mängden mat är familjer med växande barn som äter mycket. Några säger också att det tar längre tid att laga maten än vad som står på instruktionerna. 


En del återkommande kunder är besvikna på receptutbudet och tycker att recepten oftast är samma, med samma råvaror som kommer vecka efter vecka, om än i lite olika tappning och smaksättning.


Matkasse hälsosam via Hellofresh matkasse som även är billig. En bra barn matkasse.

Vad vi tycker på Bäst i Test Guiden

Leverans och förpackning

Matkassen kom välförpackad i en stor kartong med flera kylda småpåsar inuti, en för varje recept. Inuti varje receptpåse fanns ispåsar för kylvarorna, som man fick plocka ur innan man la påsarna i kylen.


Fördelar

En av de stora fördelarna med HelloFresh matkasse är att råvarorna och ingredienserna är indelade recept för recept. Det underlättar och sparar tid när man är mitt uppe i middagshetsen. På det sättet vet man att man har alla ingredienser framme och behöver inte leta i kylen, eller råka ta en råvara som ska användas till ett annat recept. Det smarta är att påsarna och recepten är markerade med en bokstav så att man enkelt kan para ihop ett recept med en ingredienspåse.


Nackdelar

Denna smarta funktion kommer också med några nackdelar. De bruna pappåsarna är ogenomskinliga och gör det svårt att ha en översikt av råvarorna i kylen, särskilt de färska grönsakerna. Det hände att flera grönsaker tyvärr hunnit bli trötta i påsen innan tillagningen, särskilt mot slutet av veckan. En lösning är att plocka ur alla färska grönsaker och lägga dem i grönsakslådan i kylen där hållbarheten förlängs, men detta motverkar samtidigt den smarta idén om att ha ingredienser packade efter recept.


Mängden mat

HelloFresh levererade mer potatis och ris i förhållande till protein, till skillnad från Linas matkasse, där proteinmängden ofta var större i relation till kolhydraterna. Det kan vara något att ha i åtanke om man följer en viss kosthållning eller har en särskild preferens.


Recept

Recepten var väldigt enkla och tidsåtgången var väl anpassad för en middag som tillagas på en vardag. Med det sagt var middagarna något enkla i smakerna, men helt godkända.


Vi rekommenderar HelloFresh för dig som vill underlätta middagshetsen hemma och nöjer dig med enkla middagar utan större krav!
Matkomfort - bästa premiumkassen

Matkomfort är premiumkassen för dig som vill ha det allra bästa, och gärna betalar lite mer för det. Duktiga kockar förbereder såser, grytor och fonder från grunden i deras kök, och du behöver bara fixa det sista med maten hemma.


Bästa premiummatkassen - Matkomfort

 (Klicka på påsen för mer information på Matkomforts hemsida)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 29 februari 2024

De bästa priserna på Premiumkassen

Matkomforts Premiumkasse


3 middagar för 4 personer, ord.pris 1325 kronor - 110,41 kr per portion

4 middagar för 4 personer, ord.pris 1565 kronor - 97,81 kr per portion

5 middagar för 4 personer, ord.pris 1830 kronor - 91,5 kr per portion

6 middagar för 4 personer, ord.pris 2055 kronor - 85,63 kr per portion

8 middagar för 4 personer, ord.pris 2495 kronor - 77,97 kr per portion


Deras övriga kassar (Vego Premium, Hälsolådan, Familjefavoriter och Bas) har lägre priser.


Förberett av kockar

Denna lyxiga matkassen kommer med grönsaker i säsong och såser som har lagats från grunden av Matkomforts kockar. På bara 5-20 minuter har du en vällagad middag serverad hemma.


Omsorgsfullt valda råvaror

I premiumkassen kan du vara trygg med att du får svenska råvaror av högsta kvalitet. Matkomfort har höga krav på sina leverantörer, där finner vi bland annat Bjärefågel, Cubegreens och Skärgårdsslakteriet.


Portionsanpassat

Allt ska ätas upp, med andra ord. Med Matkomfort slipper du få råvaror och livsmedel över som du inte vet hur du ska göra av med. Allt är portionsanpassat i minsta detalj.


Leveranser på söndag/måndag

Matkomfort levererar framförallt i södra Sverige. Leveranserna sker på söndagar eller måndagar. Skriv in ditt postnummer för att se till att just din adress kan få leverans till dörren.
Välj Matkomfort om:

 • Du vill unna dig middagar som om du vore på restaurang.
 • Du vill spara maximalt med tid men inte tumma på kvalitén.
Experternas omdömen om Matkomfort

För Matkomfort saknas just nu expertutlåtanden, så vi förlitar oss på konsumenterna i detta fall.


Konsumenternas omdömen och recensioner om Matkomfort

Fördelar

Konsumenterna tycker att maten är god, vällagad och levereras i generösa portioner. Råvarorna är alltid färska - ibland får man färsk fisk och räkor till och med. De flesta känner att det är en riktigt premiumkasse, vilket motiverar det högre priset.


Nackdelar

Vissa önskar en större variation på rätterna och sen har man alltid olika preferenser på vad man gillar och inte.
Linas matkasse - bästa veganska/vegetariska kassen

Linas matkasse är en annan trotjänare som har funnits i över 10 år och grundades av en dietist. Hälsa, miljö och hållbarhet genomsyrar därför samtliga recept. Och det här med växtbaserad kost - det har de verkligen koll på!


Bästa veganska/vegetariska matkassen - Linas matkasse

(Klicka på påsen för mer information på Linas matkasses hemsida)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 29 februari 2024

De bästa priserna på Linas matkasse Vegan / Vegetariskt

Vegan, Vegetariskt, Linas Express, Barnfamilj, Klassiskt och inspirerande, ViktVäktarna, Enkelt och lättlagat, Laktosfri och Glutenfri


Linas matkasse pris:

3 middagar för 4 personer, ord.pris 889 kronor - 74,08 kr per portion

4 middagar för 4 personer, ord.pris 998 kronor - 62,44 kr per portion

5 middagar för 4 personer, ord.pris 1099 kronor - 54,95 kr per portion


Linas matkasse hemleverans och Linas matkasse priser hittar du här. Testa matkasse hos dem och få en hälsosam matkasse om du söker nyttiga matkassar.Bäst matkasse Linas matkasse har bra råvaror. En bra matkasse barn. Du får matkasse pris via testet. De erbjuder vegetarisk matkasse barn. Ta del av deras matkasse barn recept.


Näringsberäknat och balanserat

Samtliga recept hos Linas matkasse är näringsberäknade av nutritionister för att se till att du får i dig alla nödvändiga näringsämnen. Det är extra viktigt för dig som äter vegetarisk eller vegansk mat.


Stor variation

Det är inte lätt att äta varierat alla gånger. Med Linas matkasse kan du välja bland ett stort utbud av recept som är anpassade för både vuxna och barn. De jobbar ofta med välkända matprofiler som Frida Ronge, Zeina Mourtada och Filip Poon.


Bra råvaror och minskat svinn

Du får alltid färska råvaror av hög kvalité där kött, fågel, fisk och grönsaker i största möjliga mån kommer från Sverige och är ekologiska. Menyerna är också smart planerade så att inget går till spillo.


Leveranser på söndag/måndag

Matkassarna levereras runt om i hela landet på söndagar eller måndagar. Skriv in ditt postnummer för att se till att just din adress kan få leverans till dörren.
Välj Linas matkasse om:

 • Du vill börja äta mer grönt och vill underlätta matplaneringen.
 • Du äter vegetariskt eller veganskt i dagsläget och vill se till att du äter nyttigt och varierat.
Experternas omdömen om Linas matkasse

“Överlag så höll recepten, råvarorna och instruktionerna en mycket hög nivå. Jag, min sambo och vår dotter var mycket förtjusta i maten, med vissa undantag. Rätterna var generellt lite för krångliga för att passa min dotters smak. Recepten låg på en aning högre ambitionsnivå än vad jag vanligtvis brukar hålla på vardagarna och skulle nog säga att både ett eller två recept nog mer är anpassade för att lagas på helgen.”.


Matprofilen Gustav Johansson från Jävligt Gott.


“Bra med grönsaker och trevliga tillbehör. Gott för vuxna men kanske inte den mest familjeanpassade; för barn känns rätterna lite för extrema. Kombination av många konstiga namn och kraftiga smaker som exempelvis gorgonzola, caesardressing och västerbottenost. Bra variation annars”.
- Dietisten Kajsa Asp Jonson i Aftonbladet, där Linas matkasse fick 7/10 i betyg.


“Vissa rätter ser jättehärliga ut. Gyros till exempel. Menyn är varierad och maten på bilderna ser god ut. En av få som har bra bilder.”.


- Årets kock 2016 Jimmi Eriksson i Aftonbladet.


Råd och Rön testade tre matkassar i sitt test från tre olika leverantörer; City Gross, Linas Matkasse och Middagsfrid.


Konsumenternas omdömen och recensioner om Linas matkasse

Fördelar

Kunderna är nöjda och uttrycker att recepten har hög smaknivå, särskilt de vegetariska rätterna. Måltiderna är välplanerade och går snabbt att tillaga med exakta mängder råvaror. Det stora utbudet av recept samt temaveckorna med rätter från olika länder, är också väldigt uppskattat.


Nackdelar

En del kunder skulle gärna skippa att få kryddpaketen som samlas på hög efter ett tag med en löpande matkasseprenumeration, medan andra uppskattar att kryddor medföljer i matkassen.


Vad vi tycker på Bäst i Test Guiden

Leverans och förpackning

Matkassen levererades felfritt och varorna kom väl förpackade. Kylvaror kom exempelvis kylda med ispåsar. 


Fördelar

Recepten var väldigt goda och inspirerande. Vi har ätit många nya rätter hemma, som vi annars inte skulle laga, och fått ny inspiration med nya smakkombinationer!


Nackdelar

Ibland var recepten dock lite otydliga. Det stod "1 bit ingefära" på två olika recept, men ena ingefärsbiten var nästan dubbelt så stor som den andra. Andra livsmedel kom i exakta mått, exempelvis sojapåsarna som var uppmätt i exakt mängd.


Mängden mat

Mängden protein som man fick till varje rätt var generös, däremot kunde mängden ris och grönsaker varit större. Till en måltid ökade vi mängden ris från eget skafferi, då förpackningen som levererades var väldigt liten, och hade inte räckt till 4 portioner.


Recept

Vi håller med en del kunder om att vissa recept var lite avancerade för att göra på en vardagskväll efter jobbet, även för den matlagningsintresserade - exempelvis rimmad torsk med rotsellerikräm, brynt smör, kokt potatis och kål- och äppelsallad. Det innebär, å andra sidan, att måltiderna håller mycket hög kvalité samt känns vällagade och lyxiga jämfört med andra kassar. 


Överlag är vi positiva till Linas matkasse och rekommenderar den till dig som vill äta mer varierat och få ny inspiration!
ICAs matkasse - bästa laktosfria matkassen

Vi har nog alla någon gång hamnat på ICA.se när vi har googlat på ett recept. Nu kan du få de bästa laktosfria recepten med alla varor hemskickade till dörren - enkelt och smidigt!bästa matkassen för laktosfri mat är ICAs matkasse. Även en bra matkasse familj.Familjens Favoriter Laktosfri


3 middagar för 4 personer, ord.pris 589 kronor - 49,1 kr per portion


ICAs övriga matkassar (Familjens Favoriter och Familjens Favoriter Vego) har andra priser.


Omtyckta recept

ICAs matkasse är ett urval av de mest populära recepten på ICAs receptsida och passar både barn och vuxna. Du får testa på alla möjliga rätter och kanske hittar du en ny familjefavorit där hemma?


Varierad matkasse

I matkassen blandas fisk, kött, fågel och vegetariskt. Köttet är alltid svenskt, förutom i vissa halvfabrikat. Ekologiska- och KRAV-produkter levereras i så stor utsträckning som möjligt. Frysta varor kommer ibland.


Näringsriktig och prisvärd

Samtliga recepten av ICA är näringsberäknade och anpassade för att vara näringsriktiga för dig och din familj. Ett stort plus är att ICAs matkasse är bland de billigaste matkassarna på marknaden!


Leveranser på måndagar

ICA erbjuder upphämtning av matkassar på din valda butik eller hemleverans, endast på måndagar. Undantag förekommer om det är röd dag.
Välj ICAs matkasse om:

 • Du vill ha enkla och goda rätter med högt betyg av svenska folket och som passar hela familjen.
 • Laktosfritt är ett måste, och du nöjer dig med det enkla och prisvärda alternativet.
Experternas omdömen om ICAs matkasse

”Känns väldigt mycket som en familjekasse. Enkel matkasse, basic, men utan att bli tråkig. Bra variation med olika typer av smaker och råvaror som kött, skaldjur och fisk. ”Barnens recept” gör att man släpper in fler yngre kockar i köket, roligt och bra i utbildningssyfte. Bra val av fetter i recepten: enbart oljor, inget smör. Crème fraiche och kokosmjölk i såserna. En stark fyra.”


- Dietisten Kajsa Asp Jonson i Aftonbladet, där ICAs matkasse fick 6/10 i betyg.


”Tråkig meny. Den är varierad men när man läser receptet är det inte direkt jättekul. Köttfärssås med pasta eller tråkig alaska pollock-fisk med ärtor och potatis, det kan vem som helst ta fram ur frysen. Saknar matglädjen rakt igenom. Bra grej att man försöker få med barnen i köket. Men i stort: lite för enkelt och tråkigt.”


- Årets kock 2016 Jimmi Eriksson i Aftonbladet.


Konsumenternas omdömen och recensioner om ICAs matkasse

Fördelar

Många kunder uppskattar att vegetariska recept förekommer i matkassen. Recepten är väldigt enkla och klassiska utan krusiduller, som uppskattas av hela familjen. Ett annat plus är priset och att man samlar stammispoäng hos ICA med matkassarna.


Nackdelar

Åsikterna om de vegetariska recepten är delade. Många uppskattar dem, medan andra önskar att de kunde ha struntat i dessa, eftersom man bara får 3 middagar i kassen. För den som tycker om matlagning och vill inspireras av nya, olika smaker finns nog bättre matkassar. Utöver det är det inte så många nackdelar.
Jämför matkassarna


Menyvariation:
Ekologiskt:
Leveranstäckning:
Lägsta portionspris:
Leveransdagar:
ICAs laktosfria matkasse
ICAs laktosfria matk...
Klassisk och modern
Vissa
Hela Sverige
49,1 kr/port
Måndag
HelloFresh matkasse (valfri)
HelloFresh matkasse...
Internationellt kök med fokus på snabba måltider
Begränsat
Hela Sverige
54,5 kr/port
Alla dagar
Premiumkassen
Premiumkassen
Bästa premiummatka...
Säsongsbetonad svensk mat
Ja, till stor del
Stockholm med omnejd
77,97 kr/port
Söndagar och måndagar
Linas matkasse Vegan / Vegetariskt
Linas matkasse Vegan...
Bästa veganska/veg...
Varierat och familjeanpassat
Vissa
Stor del av Sverige
54,95 kr/port
Söndagar och måndagar
Originalkassen
Originalkassen
Varierande och familjevänlig
Ja, till stor del
Främst stora städer
52,4 kr/port (vego)
Söndagar och måndagar
Så gjorde vi vårt matkassar test

I vårt test matkasse har vi som vanligt här på Bäst i Test Guiden pratat med både experter och konsumenter för att få ett så bra svar på frågan som möjligt, allt för att du ska kunna hitta den bästa matkassen och göra ett så klokt köp som möjligt.


I vår undersökning av den bästa matkassen har vi kikat på många måltider och undersökt vad experterna säger om de olika kassarna som går att beställa just nu. Experterna har ofta analyserat dessa efter ett dietperspektiv, där dietister får säga vad de tycker om innehållet i kassen, både vad gäller smak och näringsvärde. Därefter har de presenterat en vinnare.


Men för att få en bättre uppfattning om hur bästa matkassarna är har vi även inkluderat de svenska konsumenternas omdömen. Detta har gett oss en bättre överblick över hur experternas favorit ses av de som faktiskt beställer kassen, och om de tycker att den är prisvärd och erbjuder nyttiga och goda recept - som är enkla att tillaga.


Utöver testvinnaren Middagsfrid finns det såklart flera andra aktörer som har väldigt bra matkassar så som bland annat Linas matkasse - Hello Fresh - Matkomfort - City Gross matkasse - Coop matkasse - Ica matkasse.
Få ut det mesta av din matkasse

De flesta matkasseföretag känner ett ansvar för folkhälsan och hjälper dig att äta nyttigare genom att följa de viktiga kostråden. Det förutsätter att du faktiskt äter maten. Hitta nya favoriträtter och kanske en möjlighet att byta ut den allt så heliga taco-fredagen (på gott och ont).


matkasse nyttig, nyttiga matkassen


Du får dina matkassar med goda rätter hemlevererade i priset.


Tips!

Priset per portion blir lägre om du köper en större matkasse. Om du är ett singelhushåll rekommenderar vi att du ändå beställer den största matkassen för en hel familj, eftersom du kommer ner i portionspris och får många matlådor framöver. Var också uppmärksam på nykundserbjudanden som förekommer på de olika matkassetjänsterna. Läs mer om bästa spartipsen här.


Få till en trevlig middagsstund genom att:


Med digital läxhjälp för barnen sparar du ännu mer tid. 


Gå med i vår Facebook-grupp och få information när matkasseåterförsäljarna har erbjudanden. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa matkassen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig! 
Vanliga frågor och svar

 • Kan jag välja mellan glutenfria, veganska och vegetarisk matkassar?
  Ja, vi har utsett de bästa matkassarna inom dessa olika kategorier och du kan även göra egna val efter att du bestämt leverantör och kasse.
 • Hur länge håller ingredienserna i en matkasse?
  Produkterna som medföljer i kassarna har en hållbarhet på minst en vecka. I de fall hållbarheten är kortare (exempelvis fiskvaror) så framkommer det tydligt.

  Oavsett kan det vara bra att använda sunt förnuft och sinnena till att bedöma kvalitén på råvarorna.

  Känsliga råvaror som bör användas först är exempelvis fisk, skaldjur, kyckling och vissa finbladiga grönsaker.

  Livsmedel som håller länge är rotsaker, frysvaror och skafferivaror.
 • Hur levereras matkassarna?
  Kassarna levereras med bud hem till dörren.
 • Behöver jag ha några extra ingredienser hemma?
  Ja, vissa basvaror måste du själv införskaffa. Det är oftast ingredienser som du redan har hemma i skafferiet, eller ingredienser som du använder sällan eller lite av när du lagar mat. Exempelvis olja, smör, salt och kryddor.
 • Vilken är den bästa matkassen just nu?
  I vårt test matkasse bäst i test har vi utsett Middagsfrid till den bästa matkassen just nu.
Du hittar fler tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor och övrigt till hemmet.
Christina Ho

Bäst i test: Matkasse

Christina är utbildad näringsfysiolog från Stockholms Universitet och Karolinska Institutet, med erfarenhet inom hälso- och sjukvårdsbranschen, hälsotech samt life science. Hon har stort intresse för mat, hälsa och skönhet och experimenterar ofta med nya produkter.


Hör gärna av dig till Christina om du har frågor om de bästa produkterna inom hälsa, matlagning och kök, skönhet, träning samt hem och hushåll.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]


Testet uppdaterades senast