Det här är den bästa bordsfläkten just nu.

Fläkt bäst i test 2023 - test av golv- & bordsfläktar

Ska du köpa en fläkt och vill veta vilken som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt!


I testet har vi tittat på de olika fläktarna som användarna har testat och vägt samman deras betyg och där av fått fram våra testvinnare.


Det finns olika typer av fläktar och därför har vi tagit fram tre vinnare i testet. En tyst golvfläkt från Xiaomi som vi utsett till tyst fläkt bäst i test, och en billig och prisvärd bordsfläkt från Deltaco som kan kopplas via USB. 


Testvinnarna 2023

Tyst fläkt bäst i test

Xiaomi Mi Smart Fan 2

Fläkt bäst i test Xiaomi Mi Smart Fan 2
 • Tyst

 • Kontrolleras från din smartphone

 • Kraftfull

 • Måste monteras

Bästa bordsfläkt

Deltaco FT-758

Fläkt bäst i test Deltaco FT-758
 • Liten och effektiv

 • Laddas via USB

 • Låg ljudnivå

 • Liten fläktdiameter

priser i samarbete med Prisjakt

Golvfläkt bäst i test 2023

Om du vill ha en fläkt som klarar av att kyla ned en större yta är det en golvfläkt du vill ha. Vi har tagit fram golvfläkten bäst i test just nu, och det är en tyst fläkt från Xiaomi. 


Bästa tysta golvfläkt just nu - Xiaomi Mi Smart Fan 2

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 21 mars 2023

De bästa priserna på Xiaomi Mi Smart Fan 2


Xiaomi har tagit den klassiska golvfläkts-designen och gjort den mycket snyggare med en modern finish. Visst ser det fortfarande ut som en fläkt, men den stör inte resten av rummet och smälter snyggt in. Fläkten väger 3 kg och står stabilt på sin fot. Den går att höja och sänka från 60 cm upp till 100 cm.


Det är en 7 + 5 fläkt som ger en härlig bris. Direkt på fläkten finns 4 inställningar, men det är en stor fördel att ansluta fläkten till din smartphone eftersom reglaget då går att ställa in från 0 till 100, och du kan helt optimera fläktens styrka efter dina egna preferenser.


Oavsett om du kör den på full styrka är den väldigt tyst från 30,5 dB (58 dBA). Att använda fläkten i sovrummet går utmärkt! Som tidigare nämnt kan du ställa in den enkelt via din smartphone på ett reglage som går till 100. Men du kan även aktivera funktionen Natural Breeze för en mindre och naturlig bris. 


Den har även en roterande funktion där den kan rotera som mest 140 grader från höger till vänster. Du kan styra fläkten helt via din smartphone genom Mi Home appen. 


Detta tycker konsumenterna

"Läget Natural Breeze gör att det upplevs som att man öppnar ett fönster med pulserande vind."


"Jag gillar den. Väldigt tystgående och har bra luftflöde. Gillar även den lägsta hastigheten, blir endast som en lätt bris. Bra grej!"


"Är överlag väldigt nöjd och ljudnivån är bra. Lite lägre pris och något lägre motorljud på lägsta inställningen så hade det varit en klockren femma."


"Bra kvalité, bra app, bra vind. Önskar att man kunde styra fläkten upp och ner i appen."


"Riktigt bra fläkt. Tyst och styrs via app."


"Fantastisk fläkt nästan helt ljudlös."


"Mycket nöjd. Väldigt tyst på lägsta nivå, och kan ha den på när jag sover. Fungerar utmärkt med Google Home. Appen fungerar ok."


Här köper du golvfläkten till bästa pris

Hos Webhallen köper du Xiaomi Mi Smart Fan 2 för 999 kr. Frakten ingår även i priset.

999 kr är det lägsta priset just nu för Xiaomi Mi Smart Fan 2!

Clas Ohlson säljer just nu Xiaomi Mi Smart Fan 2 för 1048.95 kr. Frakten ingår i priset.
Bästa bordsfläkten just nu

Denna lilla fläkt från Deltaco är en riktig luftkanon! Med dess 2 hastighetslägen ser den till att öka luftflödet och svalka ner under varma sommardagar. Den är liten (fläktdiameter på endast 18cm) och mycket enkel att använda. Tack vare skyddet på framsidan håller den även borta nyfikna små fingrar. 


Bästa bordsfläkten just nu - Deltaco-FT758

(Klicka på bilden för att få mer information om bästa priset på fläkten)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 21 mars 2023

De bästa priserna på Deltaco FT-758


Det smarta med denna bordsfläkt är att den är liten och flexibel. Den laddas via USB istället för ett vanligt el-uttag. Du kan därför plugga in den i datorn, i en powerbank eller smartphone-laddaren för att den ska sättas igång. Du kan alltså ta med den nästan överallt! 


Fläkten svalkar effektivt trots sin lilla storlek. Tyvärr oscillerar inte bordsfläkten men den går att vrida och vända 360 grader för att luften ska siktas dit du önskar. 


Den är väldigt tyst - max 30dB enligt tillverkaren, trots att den körs på högsta hastighet. Du kan därför njuta av en god natts sömn i ett svalt sovrum eller jobba ostört i ett svalt arbetsrum.


Detta tycker konsumenterna

Denna bordsfläkt har (likt många andra fläktar) tyvärr inte fått så mycket uppmärksamhet från experterna. Konsumenterna å andra sidan, gillar denna fläkt väldigt mycket. Detta är ett bra kvitto på att det är en produkt som uppskattas och fungerar. Här kommer några exempel:


"Förvånansvärt bra grejer för nästan inga pengar alls. Lämplig till nörden vid skrivbordet som vägrar gå ut i sol och värme ;) Relativt tysta är de också. Köpte 2 st för ca ett halvår sen. 2 olika hastigheter samt av/på-knapp på baksidan. Hade den haft 1 till setting med ännu högre hastighet hade jag gett 10/10." 


"Bästa usb fläkten jag hittat."


"En mycket prisvärd fläkt som är förvånansvärt kraftfull. Större än de flesta USB-fläktarna också med sin diameter på 18 cm. Fungerar mycket bra att koppla ihop med en vanlig mobilladdare och använda."


"Genial fläkt! Har två hastighetslägen, den första låter bokstavligen talat ingenting och den snabbare nivån hörs bara om en är i dess absoluta närhet. Usb-sladden sitter fastmonterad i fläkten så om längden är ett problem krävs adapter för att förlänga."


Här kan du köpa den lilla bordsfläkten till bäst pris

ComputerSalg säljer just nu Deltaco FT-758 för 295 kr. Frakten ingår i priset.

295 kr är det lägsta priset just nu för Deltaco FT-758!
Bästa Dyson fläkten

Dyson är ett märke som erbjuder moderna och effektiva fläktar, ofta med en finess där de även renar luften, vilket är bra för familjemedlemmarna som är allergiker eller för dig som prioriterar ren och frisk luft. Men dessvärre är det rätt dyra, och vi har därför tagit reda på vilken Dyson fläkt som är bäst sett till prestanda och pris. Och vinnaren är ingen mindre än Dyson Pure Cool Link Tower. Läs mer här nedan! 


Bästa Dyson fläkt - Dyson Pure Cool Link Tower

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 21 mars 2023

De bästa priserna på Dyson Pure Cool Link Tower


Dyson Pure Cool Tower är en bladlös fläkt som är mycket effektiv. Fläkten har en bred oscillation (350 grader) och ger ett stadigt flöde av kall luft under årets varmaste månader.


Men med Dyson Pure Cool Tower får du inte endast en fläkt, du får en luftrenare också. På basen av fläkten sitter ett filter som renar luften från föroreningar så som pollen, ozon, matos, kemikalier och andra partiklar vi gärna vill ha bort från luften vi andas in. 


Filtret i luftrenaren är ett HEPA-filter, som håller allergener borta och gör det lite enklare för de familjemedlemmar som är pollenallergiker. Denna indikation är synlig som en graf som visar hur hög/låg luftföroreningen är i rummet, är den hög kommer luftrenaren att jobba på för fullt för att få ner denna till acceptabla nivåer. 


På displayen som sitter vid basen av fläkten får du se indikationer på luftkvalitet i realtid. Här kan du även se temperatur och luftfuktighet samt vilken inställning som fläkten körs på. 


Det finns tio olika lägen att välja mellan. Dessa kan du ställa in med Dyson appen (Pure Cool Link) eller med fjärrkontroll. Experterna gillar dock appen något mer eftersom du har enkelt kan ställa in hur fläkten skall blåsa sin luft och hur den ska oscillera. 


Du kan också ställa in scheman för fläkten, exempelvis så fläkten går ner i effekt under kvällar när du skall sova; vilket håller nere ljudnivån. Ljudnivån för denna fläkt ligger på 62 dB när den körs på maxläge, och ca 42 dB när den ligger på mellannivåerna. Men oavsett om fläkten körs på lägre effekt jobbar luftrenaren alltid på som vanligt. 


Dyson Pure Cool Tower är ett bra alternativ för dig som vill ha bra kylning och luftkvalitet under sommaren. Men det är även en bra produkt för dig som vill ha lite extra värme under vintern, och även då hålla luften så ren som möjligt.


Detta tycker konsumenterna

Här listar vi vad konsumenterna som har köpt Dyson Pure Cool Link Tower tycker. Det är ju trots allt de som har den bästa erfarenheten av det vardagliga användandet av fläkten. Här kommer några exempel: 


"Riktigt bra, relativt tyst på hastighet under 5 vilket är bra blås, jag sover med den på har på 3 av 10 funkar bra o fläktar riktigt skönt ! Bästa fläkten ja haft."


"Köpte en Dyson Pure Cool Tower luftrenare / fläkt för ungefär en månad sedan. där den ersatte en 6-årig Dyson golvfläkt i vårt vardagsrum. Det är mycket effektivt för att rena luften från partiklar och lukt medan det tyst skickar en behaglig bris ut i vardagsrummet."


"Det tar bort pollen och kyler snabbt ner rummet till en behaglig temperatur."


"Gör jobbet som det ska."


"Fungerar helt perfekt och är tyst vid drift."


"Snygg design, enkel installation. Det verkar som ett bra fläkt med tillräcklig kraft och intressanta och användbara funktioner."


"Min andra, nu för sovrummet."


Här köper du Dysons fläkt till lägsta pris

Riktpriset för denna Dyson fläkt är drygt 5000 kronor. Men du kan få den billigare ifall du beställer den online från andra återförsäljare. När du beställer den online kan du även få den levererad direkt till dörren. 


Komplett säljer just nu Dyson Pure Cool Link Tower för 4490 kr. Frakten ingår i priset.

4490 kr är det lägsta priset just nu för Dyson Pure Cool Link Tower!
Så gjorde vi testet

När vi gjorde testet utgick vi från de produkter som har bra kvalité och kommer från bra varumärken. Vi har även sett vilka fläktar som har presterat bra i testlabben och experternas tester. 


Utöver dessa faktorer är konsumenternas utlåtanden kring produkterna i hög grad vägledande för oss. Konsumenterna som testat produkterna är ju de sanna experterna. Vi har därför spenderat extra tid att hitta information om olika fläktar och vilka experterna och konsumenterna är mest nöjda med. 


Slutligen har vi även utgått från att testvinnarna ska vara just prissatta. 


Bästa golvfläkt från Xiaomi är en mycket bra golvfläkt som kombinerar en traditionella fläkt med modern teknik. Här kan du reglera styrkan på fläkten direkt från din smartphone för att få ett optimalt luftflöde för varje tillfälle. Dessutom är den otroligt tyst för att du inte ska störas av dess drift under nattid. 


Den lilla fläkten från Deltaco är en bra pryl att ha på kontoret och är enligt användare överraskande effektiv för att vara så liten. Dessutom är den enkel att ta med och kan enkelt kopplas i datorn tack vare att den är USB-driven. 


Fläkten från Dyson är en riktig premiumprodukt som passar dig som både vill ha en luftrenare och fläkt i ett och samma paket. Detta gör det till en smart lösning för allergiker eller dammkänsliga. Den har kantats av goda omdömen från både experter och användare som hyllar den för sin förmåga att kyla ned samtidigt som den är väldigt tyst då den är bladlös. 


Givetvis finns det några nackdelar med Dysons fläkt, och allra främst är det priset. Detta spiller även över på luftrenings-filter som behöver bytas efter ett tag, då även dessa är rätt dyra.


Dysons kombinerade fläkt och luftrenare tar bland annat hem 5/5 poäng från experterna på T3. Här hyllas den för sin effektiva rening av luft som fångar upp 99,95% av små partiklar som förorenar luften. De gillar även att fläkten är kraftfull och utrustad med nattläge för att inte störa sömnen. 
Köpguide

Fördelar med fläkt

För dig som inte vill investera i en luftvärmepump (som också kan användas för att kyla ner en stor mängd luft), är en bords- eller golvsfläkt ett bra alternativ. Effektiva fläktar bidrar till ett svalt inomhusklimat under varma sommardagar. 


Det finns flera fördelar med detta. För det första blir det möjligt att vistas inomhus, vilket kan vara en ren pina under sommarens heta dagar, framförallt om du bor i lägenhet. Men allra viktigaste fördelen är att du sover bättre om sovrummet är svalt. Här finns dock ett problem: en del fläktar ger ifrån sig ljud vilket gör det svårt att somna, därför är viktigt att köpa en tyst fläkt som inte stör. 


Och av bra sömn kommer endast bra saker. Exempelvis blir det enklare att koncentrera dig; som du säkert vet är det svårt att hålla koncentrationen uppe när det är hett och din vardag kan snabbt bli lidande. Då är en bordsfläkt en bra lösning på problemet. 


Dessa krav ställer vi på fläkten

 • Tyst - först och främst vill vi gärna ha en bordsfläkt som är tyst då det blir otroligt störande om fläkten ger ifrån sig för mycket ljud när vi ska sova. 
 • Flera inställningar - fläkten ska ha olika nivåer så att du kan kontrollera hur kallt det ska bli.
 • Timer - Då behöver du inte vakna mitt i natten och stänga av, eller att behöva tänka på att glömma stänga av den när du lämnar, bara lämna den på och låt timern köra klart!
 • Lätt att rengöra - alltid en fördel!
 • Energieffektiv - Det kan vara varmt i många timmar under en varm sommar så därför bör fläkten ta så lite energi som möjligt, både för miljön och plånbokens skull!
Fläkt bäst i test.


När du nu har hittat den bästa bordsfläkten kan vi även tipsa dig om att läsa om den bästa luftvärmepumpen. Här hittar du även samtliga vår test inom kategorin klimat. Om du är kaffesugen efter ha läst detta test med så mycket information så avslöjar vi här vilken kaffebryggare som är bäst!

 

Tips 1: Det finns flera olika typer av fläktar, därför kan vi tipsa dig om att även läsa våra tester om portabel luftkonditionering och luftrenare, som är bra komplement till fläktar.


Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har bordsfläkt rea på ovanstående fläktar. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa fläkten till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Vanliga frågor och svar

 • Vilken bordsfläkt är tystast?
  Tystaste fläkten i vårt test är Xiaomi Mi Smart Fan 2 med en ljudvolym på endast 30,5 dB.
 • Vilken fläkt kyler bäst?
  Dyson Pure Cool Link Tower är den fläkt som kyler allra bäst i detta test. Denna bladlösa fläkt med bred rotation ger ett kallt flöde av luft som kyler ner rummet till en behaglig nivå.
 • Pelarfläkt eller golvfläkt?
  En pelarfläkt skickar en större luftström. Men ofta är de dyrare än en vanlig golvfläkt, som är ett mer prisvärt val. Dock skickar golvfläkten luft från ett mindre område.
Bäst i test Guidens klimattester
Philip Andrén

Bäst i test: Bordsfläkt

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och skapar musik.Ursprungstestet skrevs och uppdaterades senast

Läs även: