Mikrovågsugn bäst i test 2024: Enkel och snabb uppvärmning med bästa micron

Om du ska köpa mikrovågsugn och vill veta vilken som är mikrovågsugn bäst i test har du kommit helt rätt! 


Bästa mikrovågsugn bäst i test, liten micro bäst i test, mikrovågsugn test, bästa micron


Bästa mikrovågsugn 2024

Whirlpool MCP 345 har fått högsta betyg som bästa mikrovågsugn i vårt test 2024, tack vare dess pålitlighet och användarvänlighet. Mikron har en kapacitet på 25 liter och en maxeffekt på 800 watt. För en budgetvänlig alternativ, Andersson MEO 2.1 erbjuder bra prestanda till ett lägre pris. Vi har analyserat experttester och konsumentrecensioner för att ge dig de bästa rekommendationerna. Köp den bästa mikron nu!


De 2 bästa mikrovågsugnarna 2024


Köpguide för mikrovågsugnar

5 krav på micro bäst i test:

I vissa länder, t.ex. Frankrike, är det vanligt att man lagar mat från grunden i sin mikro, medan vi här i Norden främst använda den för uppvärmning och för att tina matvaror. Därför har vi också antagit uppgiften att hitta en bra och prisvärd micro bäst i test, utan finesser som t.ex. grill eller varmluft.


 1. Enkel att använda: Eftersom din micro säkert kommer att användas för att värma och tina mat i första hand, behöver vi inte en värstingmikro med inställningar och funktioner som sällan används. Istället vill vi ha en modell som är enkel att använda i vardagen och snabbt ger ett bra resultat.
 2. Testvinnare och uppskattad av konsumenterna: Självklart ska du ha den micro som vunnit i experternas tester och som dessutom rekommenderas av de svenska konsumenterna i köket.
 3. Jämnt resultat: Det ska bli ett bra och jämnt resultat när du värmer eller tinar din mat. Maten ska inte vara het på utsidan och kall i mitten, när du plockar ut den ur mikron.
 4. Till både familjer och dig som bor ensam: Den ska vara lagom stor och fungera både för en familj och ett hushåll med bara en person. Vi letar därför efter en fristående modell.
 5. Lägsta möjliga pris - förstås! Här letar vi efter den mest prisvärda mikrovågsugnen just nu. Med mer pengar finns det alltid dyrare produkter att köpa, men vi inriktar oss på en mikro som är bra på det vi ska använda den till - till en bra summa pengar.Jämför mikrovågsugnar bäst i test

Effekt:
Kapacitet:
Bredd:
Höjd:
Djup:
Vikt:
Bäst i test mikrovågsugnen 2024 - Andersson MEO 2.1 - Bäst i test
Andersson MEO 2.1
Bästa billiga mikr...
800 W
20 L
44 cm
25,8 cm
35,5 cm
10 kg
Bäst i test mikrovågsugnen 2024 - Whirlpool MCP 345 - Bäst i test
Whirlpool MCP 345
Mikrovågsugn bäst...
800 W
25 L
52 cm
30 cm
42,5 cm
15 kg


Fristående eller inbyggd mikrovågsugn

Det finns olika fördelar med båda. Med en fristående modell kan du ta med den var du vill vilket ger ett flexibelt användande. Dessutom är de fristående varianterna billigare än de integrerade varianterna. En annan fördel är att du också kan ta den med dig när du flyttar.


Med en inbyggd mikrovågsugn får du dock den estetiska vinsten i att den inte är synlig, men du kommer behöva betala lite mer samt att du inte har lika stor frihet när det kommer till val av mikrovågsugn.


Fördelar med mikrovågsugn:


 • Snabb uppvärmning

Den största fördelen med att använda mikrovågsugn är förstås att det går väldigt fort att värma mat. När barnen ska på träning eller andra aktiviteter är det praktiskt att bara sätta in tallriken i mikron och få färdig mat på några minuter. Den är också bra när inte alla har möjlighet att äta mat samtidigt, men vill kunna få varm mat när de kommer hem.


 • Effektiv upptining

Den andra fördelen är att du kan tina matvaror på några ögonblick istället för att vänta på att en vanlig ugn ska värmas upp. Här krävs det dock lite mer av mikrovågsugnen än vid vanlig uppvärmning av mat, eftersom upptining handlar om att få maten från djupfryst till rumsvarm, utan att värma maten för mycket.


Men ju större matvara, desto större utmaning eftersom maten ska vara lagom uppvärmd - rakt igenom. Är den kall i mitten och kokt på ytan, har mikron misslyckats. Här spelar mikrovågens prestanda stor roll, bl.a. vilken effekt denna har. Vanligast effekt idag är mellan 500 - 900 W.


 • Bevarar smak och kvalitet

Du kan också använda en bra mikrovågsugn för att "fräscha upp" bakverk eller bröd, så att det smakar och doftar nybakat när dina gäster kommer på besök.


Nya energimärkningar

Sedan mars 2021 är det nya energimärkningar som gäller. De tidigare märkningarna, som sträckte sig långt över A (A+, A++, A+++), är nu borta. Den nya skalan går från A - G och gör det enklare att skilja medelmåttig energieffektivitet mot väldigt bra sådan.Bästa mikrovågsugnen 2024: Whirlpool MCP 345


Vilken är mikrovågsugn bäst i test?

Efter noggrann genomgång av experternas testresultat, kontakt med vitvaruhandlare och sammanställning av konsumenternas upplevelser, blir valet ganska enkelt. Bästa mikrovågsugn just nu är Whirlpool MCP 345.


Whirlpool mikrovågsugn bäst i test

Detta är en fristående mikrovågsugn på 800 watt med en nettovolym på 25 liter, grillfunktion och den har ett bra distributionssystem som säkrar ett perfekt resultat antingen du ska tillaga, värma eller tina mat.


Testvinnaren har en roterande tallrik på 28 cm så att du även får plats med större tallrikar och digital tidsstyrning för exakt tidsangivelse. Den har också keramisk beläggning på insidan vilket gör att den dels är antibakteriell, men också lätt att rengöra efter att du använt den. Utöver detta är denna ugn i rostfritt stål vilket ytterligare underlättar underhåll.


Den har ett Auto-Clean som hjälper till att hålla mikrovågsugnen ren men det rekommenderas att du ändå tar och skrubbar rent då och då. Slutligen finns det även automatiska program för olika typer av rätter, vilket gör det enkelt att få till rätt resultat när du själv är osäker.


Specifikationer om Whirlpool MCP 345:

 • Effekt: 800 W
 • Volym: 25 liter
 • Grillfunktion: Ja
 • Bredd: 52 cm
 • Höjd: 30 cm
 • Djup: 42,5 cm
 • Vikt: 15 kgHär kan du köpa Whirlpool MCP 345Användarnas omdömen och recensioner om Whirlpool MCP 345

Som alltid här på Bäst i test Guiden lägger vi stor vikt vid vad de konsumenter som redan köpt en produkt, tycker om den. Och när det gäller denna mikro är användarna mycket nöjda. 


Fördelar med Whirlpool MCP 345

Användarna betonar att mikrovågsugnen har alla tänkbara funktioner, vilket gör att den har många olika användningsområden. Den värmer och tillagar maten effektivt, samt bevarar matens smak och kvalitet. Den större storleken uppskattas för dess förmåga att rymma större tallrikar, vilket underlättar matlagningen.


Perfekt för att snabbt värma frysta bröd och andra matvaror!


Nackdelar med Whirlpool MCP 345

En nackdel är att mikron inte har automatisk avstängning, utan kräver manuell avstängning efter användning.


Billig mikrovågsugn bäst i test 


Andersson MEO 2.1 - billig mikrovågsugn

Vilken är den bästa billiga mikrovågsugnen? För dig som bara vill ha en enkel och billig mikrovågsugn är Andersson mikrovågsugn MEO 2.1 den bästa billiga mikrovågsugnen. Läs mer här nedan!


Liten mikrovågsugn

Andersson MEO 2.1 är en liten mikrovågsugn i rostfritt stål / krom med många nöjda ägare. Mikron är perfekt för dig som inte vill ha en massa onödiga knappar och funktioner utan där det viktigaste är just att kunna värma och tina upp mat.


Mikron har en volym på 20 liter och en effekt på 800W. Den har 5 olika energilägen och en upptiningsfunktion som tar bort frost och is från frysta livsmedel. Glasplattan är roterande med en diameter på 24,5 cm, så det finns gott om plats.


Specifikationer om Andersson MEO 2.1 

 • Effekt: 800 W
 • Volym: 20 liter
 • Bredd: 44 cm
 • Höjd: 25,8 cm
 • Djup: 35,5 cm
 • Vikt: 10,0 kgHär kan du köpa Andersson mikrovågsugn

de bästa priserna på Andersson MEO 2.1Användarnas omdömen och recensioner om Andersson mikrovågsugn

Något som värdesätts av användarna är att denna modell är en gedigen basmodell som gör vad den ska, och inte så mycket mer. Här kan du läsa några av de recensioner som Andersson MEO 2.1 har fått:


Fördelar med Andersson MEO 2.1

Denna mikron uppskattas på grund av dess användarvänlighet. Även äldre, lite mer otekniska personer kan använda mikron utan problem då den inte har alltför många knappar. Ett plus är att den också är lite mindre och inte tar för mycket plats, och passar en vanlig tallrik. Priset är också väldigt bra!


"Enkel, lättförståelig och liten mikro som fungerar utmärkt. Tydliga kontroller som är lätta att greppa. Värmer jämnt och bra. Ett riktigt fynd som rekommenderas!"


Nackdelar med Andersson MEO 2.1

Vissa köpare av mikron har sagt att de tycker att den känns lite plastig.


Så gjorde vi testet mikrovågsugn bäst i test

När vi har undersökt vilken mikrovågsugn som är bäst i test just nu har vi låtit både experter och vanliga användare vägleda oss i vårt val. På expertsidan har vi besökt vitvaruhandlarna och hört vilka mikrovågsugnar som de rekommenderar nu efter faktorer som effektivitet, tallriksstorlek, energiförbrukning, funktioner och pris. Detta har gett en bra överblick över vilka mikrovågsugnar som ligger bra till just nu.


Därefter har vi tagit reda på vad testinstitut som Råd & Rön tycker om dessa mikrovågsugnar, eftersom experterna där kan utsätta mikrovågsugnarna för utförliga tester för att se ifall dessa håller vad de lovar. Här har de bland annat inkluderat delmoment som resultat på fryst mat, energiförbrukning och hanterbarhet (användarvänlighet).


Men förutom att se vad experterna i varuhusen och testerna säger har vi även velat se hur vanliga svenska konsumenter tycker om vår testvinnare. Detta eftersom vanliga användare ofta har möjlighet att testa produkter under mycket längre tid än experter, och kan du berätta om det finns tydliga nackdelar med produkten samt ifall dess kvalitet håller under längre tid. Användarnas recensioner har därför också varit högst ledande för oss när vi har utsett den bästa mikrovågsugnen.


Testvinnarna av mikro bäst i test


Här köper du mikrovågsugnen till bästa pris


Här köper du Andersson MEO 2.1 till lägst prisbra mikrovågsugn, små mikrovågsugnar, snygg mikrovågsugn, fristående mikrovågsugn bäst i testTest mikrovågsugn - experternas utlåtanden om bästa mikrovågsugn

Test mikrovågsugn 2022

Råd och Rön gav Whirlpool MCP 345 en fjärdeplats med 70 poäng och utmärkelsen "Bra köp". Här fick den bra betyg när det gäller resultat, energiförbrukning och hanterbarhet - vilket betyder enkel användning.


Test mikrovågsugn 2022

Råd och Rön testade 68 modeller. På förstaplats med 73 poäng kom Whirlpool MWF420. På andraplats med 71 poäng kom Whirlpool MWP101 och på tredjeplats med 70 poäng kom Whirlpool MCP345.


Test mikrovågsugn 2015

Råd och Rön testade 32 stycken och guldmedaljen gick till Whirlpool GT 281 som fick hela 76 poäng. Andraplatsen fick delas av tre ugnar och gick till Samsung GE87MC, Sharp R-242 samt Whirlpool JC 216. Dessa fick 70 poäng vardera.


Äldre tester

Aftonbladet/Wise Guide testade 6 ugnar och tidningen konstaterade att den dyraste mikron - var den sämsta. Bäst i test med 4 PLUS blev Samsung MG23F3C1EAS. Flera fick betyget 3 PLUS men Aftonbladet ger Rusta Fasett rostfri andraplatsen, medan tredjeplatsen gick till Sharp R-622STWE.


Hus och Hem Bäst i test blev mikron Severin 7803 som fick 4 av 5 poäng. Bästa budgetval blev Rustas modell Fasett rostfri som också fick 4 av 5 poäng.


Smartson testade 8 modeller och Whirlpool GT 285 bäst i test fick hela 23 av 25 poäng. Andraplatsen, med 21 poäng, gick till Samsung ME89F-1S. Bronsmedaljen och titeln 'Bästa budgetval' gick till OBH Nordica 7502 Epsilon.


ICA Kuriren testade 10 stycken och det var bara en av dessa som klarade av att både tina, värma och laga mat på ett bra sätt. Vinnaren heter Samsung MW82Y och den fick högsta möjliga betyg; 5 av 5. Två fick dela på andraplatsen med 4 poäng vardera och dessa var Novaline P80D20P-G5 och Menuett 801-029.


Testfakta gjorde ett test under slutet av 2010 och hittade en klar vinnare av de 7 enkla modeller som kom till start. Whirlpool VT261/WH fick 4,0 av 5,0 poäng och experterna summerar med orden; "Mycket snabb upptining och mest användarvänlig." Strax därefter, med 3,9 poäng, kom Electrolux EMM21000W som Testfakta menar har "Genomgående bra prestanda."

Tips

När du köpt den bästa mikrovågsugnen kanske du också vill ha den bästa köksfläkten till ditt kök. Läs också om vilken som har korats till diskmaskin bäst i test och induktionshäll bäst i test enligt experter och konsumenter. 


Att utrusta ett hem med rätt hushållsapparater kan göra stor skillnad i vardagen. En frysbox erbjuder extra utrymme för att frysa in mat i större mängder, perfekt för hushåll som vill lagra mat effektivt. En tvättmaskin med inbyggd torktumlare håller kökshanddukar rena och fräscha. Om du har större tvättbehov kan det vara bättre med en separat torktumlare och tvättmaskin.


Induktionsspis med varmluft representerar det senaste inom matlagningsteknik, kombinerar snabb upphettning med energieffektivitet. Ett kylskåp eller kylfrys är grunden i varje kök, och håller matvaror färska längre. Slutligen är en bra vinkyl ett måste för vinälskaren!


Läs även om den bästa ugnen till ditt kök här. Letar du efter det bästa kreditkortet kan du läsa vår jämförelse. För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta.


Du som går med i vår Facebookgrupp får information i ditt flöde när någon av de stora butikskedjorna har mikrovågsugn rea på dessa testvinnare. På så vis kan du göra ett riktigt fynd - den bästa mikron till det lägsta priset. Klicka bara på Gilla så sköter vi bevakningen åt dig!


Frågor och svar om mikrovågsugnar

 • Rengöra mikrovågsugn - hur gör jag?
  Det finns lite olika huskurer för att rengöra din mikrovågsugn. En av de vanligaste är att använda lite såpa. Blanda 2 delar såpa och 3 delar vatten i en skål (mikrovågsugnssäker). Ställ denna skål i mikron och låt den köra i 2-4 minuter. Torka sedan rent i mikron.

  Du kan även göra samma process som här ovan men med ättika. Blanda 1 del ättika och 4 delar vatten och gör samma steg.
 • Vilken är den bästa mikrovågsugnen 2024?
  Den bästa mikrovågsugnen 2024 är Whirlpool MCP 345. Den har fått högsta betyg tack vare dess pålitlighet, användarvänlighet och bra prestanda vid uppvärmning och tina mat. Den har en kapacitet på 25 liter och en effekt på 800 watt.
 • Hur fungerar en mikrovågsugn?
  Med hjälp av ett elektronrör sätts det fart på vattenmolekylerna i maten. När mikron är igång börjar dessa molekyler röra sig, vilket resulterar i att maten blir varm.

  Det är alltså inte värme som strålar från mikron, utan det är mikrovågorna som får de små vattenmolekylerna i maten att röra sig.
 • Vilken effekt ska jag ha på mikron?
  Det vanligaste idag är effekter mellan 500-1000W. Men ibland har vissa modeller en grillfunktion som då kan röra sig upp mot 1200W. Men vanligast är att de ligger på 800 - 900 W.
 • Vilken är mikrovågsugn bäst i test 2024?
  Enligt våra tester och recensioner är Whirlpool MCP 345 den bästa mikrovågsugnen 2024. Den har fått höga betyg för sin pålitlighet och användarvänlighet.
 • Vilken mikro bäst i test rekommenderas för budgetmedvetna?
  För dig som letar efter en budgetvänlig mikrovågsugn är Andersson MEO 2.1 ett utmärkt val. Den erbjuder bra prestanda till ett lägre pris.
 • Vilken är en bra enkel mikrovågsugn för äldre?
  Andersson MEO 2.1 är en enkel mikrovågsugn som är lätt att använda, vilket gör den perfekt för äldre.
 • Finns det en billig mikrovågsugn som är bra?
  Ja, Andersson MEO 2.1 är en billig mikrovågsugn som erbjuder bra prestanda för sitt pris.
 • Vilken är den bästa mikrovågsugn för små hushåll?
  För små hushåll rekommenderar vi en liten mikrovågsugn som Andersson MEO 2.1.
 • Vilka är fördelarna med en fristående mikrovågsugn?
  En fristående mikrovågsugn som Whirlpool MCP 345 är flexibel och kan placeras var som helst i köket, vilket gör den praktisk och enkel att flytta vid behov.
 • Vilken är den bästa liten mikrovågsugn på marknaden?
  En av de bästa små mikrovågsugnarna på marknaden är Andersson MEO 2.1, tack vare dess kompakta design och effektiva uppvärmning.
 • Vad är viktigt att tänka på vid köp av en mikrovågsugn?
  Vid köp av en mikrovågsugn är det viktigt att tänka på effekt, kapacitet, om den har en roterande tallrik och vilka automatiska program som finns. En digital tidsstyrning och keramisk beläggning är också fördelaktigt för enkel användning och rengöring.
 • Hur mycket kostar en bra mikrovågsugn?
  Priset på en bra mikrovågsugn kan variera. Whirlpool MCP 345 kostar cirka 2 000 kr, medan billigare alternativ som Andersson MEO 2.1 kostar runt 1 200 kr. Det är viktigt att hitta en modell som är prisvärd men som uppfyller dina behov.
 • Är det bättre med en fristående eller inbyggd mikrovågsugn?
  En fristående mikrovågsugn är mer flexibel och billigare, medan en inbyggd modell ger en mer estetisk look i köket men är oftast dyrare.

Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner och kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor och övrigt till hemmet.Anita Carlsen

Bäst i test: Mikrovågsugn

Anita - redaktör på Bäst i test Guiden sedan 2013. Anita är utbildad frilansjournalist och undersköterska och har i över 20 år djupdykt på inre utveckling, fysiskt och psykiskt välmående och har en gedigen erfarenhet inom hälsa och friskvård.

 

De specialinteressen som Anita djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom skönhet & hälsa samt hem & hushåll.


Vill du komma i kontakt med oss kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast