Alla test av mikrovågsugnar.

Mikrovågsugn bäst i test 2023

Om du ska köpa mikrovågsugn och vill veta vilken som är bäst just nu har du kommit helt rätt! För detta test av mikrovågsugnar har vi läst alla aktuella experttester, pratat med vitvaruhandlare och inte minst tagit reda på vilka av alla olika mikrovågsugnar som konsumenterna tycker är bäst. Allt detta har vi sedan sammanställt till dig på denna sida, så att du enkelt kan ta rätt beslut och köpa den bästa mikron.


De bästa mikrovågsugnarna just nu

Testvinnare mikrovågsugn

Samsung GE87MC

Mikrovågsugn bäst i test Samsung GE87MC
 • Snygg design och enkel att använda

 • Värmer jämnt

 • Bra och nödvändiga funktioner

 • Svårt att se in i mikron

Utmanaren - billig mikrovågsugn

Andersson MEO 2.1

Mikrovågsugn bäst i test Andersson MEO 2.1
 • Enkel mikrovågsugn som värmer jämnt

 • Liten

 • Bra pris

 • Inga extrafunktioner

priser i samarbete med Prisjakt

Köpguide

Fördelar med mikro

Den största fördelen med att använda mikrovågsugn är förstås att det går väldigt fort att värma mat. När barnen ska på träning eller andra aktiviteter är det praktiskt att bara sätta in tallriken i mikron och få färdig mat på några minuter. Den är också bra när inte alla har möjlighet att äta mat samtidigt, men vill kunna få varm mat när de kommer hem.

 

Den andra fördelen är att du kan tina matvaror på några ögonblick istället för att vänta på att en vanlig ugn ska värmas upp. Här krävs det dock lite mer av mikrovågsugnen än vid vanlig uppvärmning av mat, eftersom upptining handlar om att få maten från djupfryst till rumsvarm, utan att värma maten för mycket. 


Men ju större matvara, desto större utmaning eftersom maten ska vara lagom uppvärmd - rakt igenom. Är den kall i mitten och kokt på ytan, har mikron misslyckats. Här spelar mikrovågens prestanda stor roll, bl.a. vilken effekt denna har. Vanligast effekt idag är mellan 500 - 900 W.

 

Du kan också använda en bra mikrovågsugn för att "fräscha upp" bakverk eller bröd, så att det smakar och doftar nybakat när dina gäster kommer på besök.


Fristående eller inbyggd mikrovågsugn

Det finns olika fördelar med båda. Med en fristående modell kan du ta med den var du vill vilket ger ett flexibelt användande. Dessutom är de fristående varianterna billigare än de integrerade varianterna. En annan fördel är att du också kan ta den med dig när du flyttar. 


Med en inbyggd mikrovågsugn får du dock den estetiska vinsten i att den inte är synlig, men du kommer behöva betala lite mer samt att du inte har lika stor frihet när det kommer till val av mikrovågsugn.


Nya energimärkningar

Sedan mars 2021 är det nya energimärkningar som gäller. De tidigare märkningarna, som sträckte sig långt över A (A+, A++, A+++), är nu borta. Den nya skalan går från A - G och gör det enklare att skilja medelmåttig energieffektivitet mot väldigt bra sådan.


Vi ställer följande 5 krav

I vissa länder, t.ex. Frankrike, är det vanligt att man lagar mat från grunden i sin mikro, medan vi här i Norden främst använda den för uppvärmning och för att tina matvaror. Därför har vi också antagit uppgiften att hitta en bra och prisvärd modell, utan finesser som t.ex. grill eller varmluft.

 

 1. Enkel att använda: Eftersom din micro säkert kommer att användas för att värma och tina mat i första hand, behöver vi inte en värstingmikro med inställningar och funktioner som sällan används. Istället vill vi ha en modell som är enkel att använda i vardagen och snabbt ger ett bra resultat.
 2. Testvinnare och uppskattad av konsumenterna: Självklart ska du ha den micro som vunnit i experternas tester och som dessutom rekommenderas av de svenska konsumenterna i köket.
 3. Jämnt resultat: Det ska bli ett bra och jämnt resultat när du värmer eller tinar din mat. Maten ska inte vara het på utsidan och kall i mitten, när du plockar ut den ur mikron. 
 4. Till både familjer och dig som bor ensam: Den ska vara lagom stor och fungera både för en familj och ett hushåll med bara en person. Vi letar därför efter en fristående modell. 
 5. Lägsta möjliga pris - förstås! Här letar vi efter den mest prisvärda mikrovågsugnen just nu. Med mer pengar finns det alltid dyrare produkter att köpa, men vi inriktar oss på en mikro som är bra på det vi ska använda den till - till en bra summa pengar.

 Bästa mikrovågsugnen 2023

Efter noggrann genomgång av experternas testresultat, kontakt med vitvaruhandlare och sammanställning av konsumenternas upplevelser, blir valet ganska enkelt. Bästa mikrovågsugn just nu är Whirlpool MCP 345.


Bästa mikrovågsugn - Whirlpool MCP 345

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Whirlpool MCP 345


Whirlpool mikrovågsugn

Detta är en fristående mikrovågsugn på 800 watt med en nettovolym på 25 liter, grillfunktion och den har ett bra distributionssystem som säkrar ett perfekt resultat antingen du ska tillaga, värma eller tina mat. 

 

Testvinnaren har en roterande tallrik på 28 cm så att du även får plats med större tallrikar och digital tidsstyrning för exakt tidsangivelse. Den har också keramisk beläggning på insidan vilket gör att den dels är antibakteriell, men också lätt att rengöra  efter att du använt den. Utöver detta är denna ugn i rostfritt stål vilket ytterligare underlättar underhåll.

 

Den har ett Auto-Clean som hjälper till att hålla mikrovågsugnen ren men det rekommenderas att du ändå tar och skrubbar rent då och då. Slutligen finns det även automatiska program för olika typer av rätter, vilket gör det enkelt att få till rätt resultat när du själv är osäker. 


Specifikationer

 • Effekt: 800 W
 • Volym: 25 liter
 • Grillfunktion: Ja
 • Bredd: 52 cm
 • Höjd: 30 cm 
 • Djup: 42,5 cm
 • Vikt: 15 kg

 

Så säger konsumenterna om Whirlpool MCP 345

Som alltid här på Bäst i test Guiden lägger vi stor vikt vid vad de konsumenter som redan köpt en produkt, tycker om den. Och när det gäller denna mikro är användarna mycket nöjda.

 

"En mycket bra micro med alla funktioner man kan tänka sig, en utmärkt produkt."


"Är supernöjd med min nya micro! Den är lite större - vilket underlättar då man kan använda lite större tallrikar."


"Strålande val utifrån alla möjligheter att värma och laga mat."


"Köpte den på juldeal och ångrar inte köpet, den värmer maten mycket bättre och lyckas också hålla kvar matens smak, vilket jag annars tidigare haft problem med mikrovågsugnar."


"Nu fryser jag småfrallorna och sätter dom i mikron och får krispiga som nybakade varje morgon."


"Skönt att slippa stekos och annat, jag lagar all mat i den här. Skulle dock köpt en vit istället för svart, nu lär man sig förvisso maskinens funktioner utan att behöva se visuellt vilken spak man ska dra i."

 

Här köper du mikrovågsugnen till bästa pris

Hos Elon kan du köpa Whirlpool MCP 345 för 2188 kr. Frakt ingår i priset.

2188 kr är det lägsta priset just nu för Whirlpool MCP 345!
Mikrovågsugn billig - utmanaren

För dig som bara vill ha en enkel och billig mikrovågsugn är Andersson mikrovågsugn MEO 2.1 det bästa valet för dig. Läs mer här nedan!

Enkel, liten och billig mikrovågsugn - Andersson MEO 2.1

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Andersson MEO 2.1


Andersson MEO 2.1 är en liten mikrovågsugn i rostfritt stål / krom med många nöjda ägare. Mikron är perfekt för dig som inte vill ha en massa onödiga knappar och funktioner utan där det viktigaste är just att kunna värma och tina upp mat.

 

Mikron har en volym på 20 liter och en effekt på 800W. Den har 5 olika energilägen och en upptiningsfunktion som tar bort frost och is från frysta livsmedel. Glasplattan är roterande med en diameter på 24,5 cm, så det finns gott om plats.

 

Mått:

 • Bredd 44 cm
 • Höjd 25,8 cm
 • Djup 35,5 cm
 • Vikt 10,0 kg

 

Detta tycker användarna

Något som värdesätts av användarna är att denna modell är en gedigen basmodell som gör vad den ska, och inte så mycket mer. Här kan du läsa några av de recensioner som Andersson MEO 2.1 har fått;

 

"Köpte den till min svärfar som behöver en enkel mikro utan alltför många knappar. Det fungerar utan problem för honom."

 

"Bra om du behöver en billig mikro. Den värms bra och tar inte mycket plats."

 

"Okej liten mikro som gör vad den ska till ett bra pris."

 

"Bra pris för en enkel och bra mikro. Jag använder bara mikron för att värma mat eller tina. Jag är nöjd."

 

"Det dyraste är INTE det bästa. Den här är den bästa jag har köpt, väldigt billigt och fantastiskt att använda, inga oförståeliga knappar, bara enkla vred. Passar en helt vanlig tallrik."

 

"Bra mikro till ett lågt pris. Fungerar bra på alla effekter. Värmer jämnt."

 

"Användarvänlig och anständig mikro till ett lågt pris. Också lätt för äldre att förstå"

 

"Enkel och lättförståelig mikro som fungerar utmärkt. Tydliga kontroller som är lätta att greppa. Värmer jämnt och bra. Ett riktigt fynd som rekommenderas!"

 

"Inget att klaga på! Lång sladd, kraftfull, bra storlek och enkel!"

 

"Bra mikro till ett bra pris. Har inte haft några problem med denna. Inget behov av att spendera mer pengar på en mikro än det här, när du får något så bra till ett så bra pris :)".

 

"Billig liten och mycket bra mikro. Om du bara behöver en liten mikro fungerar det bra. Maten blir varm och den tar liten plats".

 

Nackdelar då? Dessa vill vi såklart veta innan vi köper produkten. Vissa köpare av mikron har sagt att de tycker att den känns lite plastig.

 

Här köper du Andersson MEO 2.1 till lägst pris

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 1290 kr. Frakten är inkluderad i priset.

1290 kr är det lägsta priset just nu för Andersson MEO 2.1!

Så gjorde vi testet

När vi har undersökt vilken mikrovågsugn som är bäst i test just nu har vi låtit både experter och vanliga användare vägleda oss i vårt val. På expertsidan har vi besökt vitvaruhandlarna och hört vilka mikrovågsugnar som de rekommenderar nu efter faktorer som effektivitet, tallriksstorlek, energiförbrukning, funktioner och pris. Detta har gett en bra överblick över vilka mikrovågsugnar som ligger bra till just nu. 


Därefter har vi tagit reda på vad testinstitut som Råd & Rön tycker om dessa mikrovågsugnar, eftersom experterna där kan utsätta mikrovågsugnarna för utförliga tester för att se ifall dessa håller vad de lovar. Här har de bland annat inkluderat delmoment som resultat på fryst mat, energiförbrukning och hanterbarhet (användarvänlighet). 


Men förutom att se vad experterna i varuhusen och testerna säger har vi även velat se hur vanliga svenska konsumenter tycker om vår testvinnare. Detta eftersom vanliga användare ofta har möjlighet att testa produkter under mycket längre tid än experter, och kan du berätta om det finns tydliga nackdelar med produkten samt ifall dess kvalitet håller under längre tid. Användarnas recensioner har därför också varit högst ledande för oss när vi har utsett den bästa mikrovågsugnen.


Mikrovågsugn test - experternas utlåtanden

Råd & Rön, november 2022: I detta test hamnade Whirlpool MCP 345 på en fjärdeplats med 70 poäng och utmärkelsen "Bra köp". Här fick den bra betyg när det gäller resultat, energiförbrukning och hanterbarhet - vilket betyder enkel användning.


Råd & Rön, november 2019: Testade 68 modeller. På förstaplats med 73 poäng kom Whirlpool MWF420. På andraplats med 71 poäng kom Whirlpool MWP101 och på tredjeplats med 70 poäng kom Whirlpool MCP345


Råd & Rön, februari 2015: Testade 32 stycken och guldmedaljen gick till Whirlpool GT 281 som fick hela 76 poäng. Andraplatsen fick delas av tre ugnar och gick till Samsung GE87MC, Sharp R-242 samt Whirlpool JC 216. Dessa fick 70 poäng vardera.

 

Aftonbladet/Wise Guide, oktober 2014: testade 6 ugnar och tidningen konstaterade att den dyraste mikron - var den sämsta. Bäst i test med 4 PLUS blev Samsung MG23F3C1EAS. Flera fick betyget 3 PLUS men Aftonbladet ger Rusta Fasett rostfri andraplatsen, medan tredjeplatsen gick till Sharp R-622STWE.

 

Hus & Hem, oktober 2012: Bäst i test blev mikron Severin 7803 som fick 4 av 5 poäng. Bästa budgetval blev Rustas modell Fasett rostfri som också fick 4 av 5 poäng.

 

Smartson, januari 2012: Av 8 testade modeller blev Whirlpool GT 285 bäst i test med hela 23 av 25 poäng. Andraplatsen, med 21 poäng, gick till Samsung ME89F-1S. Bronsmedaljen och titeln 'Bästa budgetval' gick till OBH Nordica 7502 Epsilon.

 

ICA Kuriren, oktober 2011: ICA Kuriren testade 10 stycken och det var bara en av dessa som klarade av att både tina, värma och laga mat på ett bra sätt. Vinnaren heter Samsung MW82Y och den fick högsta möjliga betyg; 5 av 5. Två fick dela på andraplatsen med 4 poäng vardera och dessa var Novaline P80D20P-G5 och Menuett 801-029.

 

Testfakta, november 2010: Testfakta gjorde ett test under slutet av 2010 och hittade en klar vinnare av de 7 enkla modeller som kom till start. Whirlpool VT261/WH fick 4,0 av 5,0 poäng och experterna summerar med orden; "Mycket snabb upptining och mest användarvänlig." Strax därefter, med 3,9 poäng, kom Electrolux EMM21000W som Testfakta menar har "Genomgående bra prestanda."
Kampanjpriser hos Tretti, WhiteAway och eNemo

TIPS: Just nu är det REA hos flera vitvaruhandlare som erbjuder upp till 50 % rabatt! Tänker du köpa nya vitvaror är det därför smart att först kolla igenom deras utbud, för att se vad som passar dig.


De erbjudanden som är aktuella idag är:

 

 • Tretti har upp till 50% rabatt på dessa vitvaror. Klicka in på fliken "erbjudanden" på deras hemsida.
 • WhiteAway ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror. Klicka in på fliken "erbjudanden" på deras hemsida.
 • eNemo ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror. Klicka in på fliken "erbjudanden" på deras hemsida.


Lycka till med dina inköp!
Tips! Du som går med i vår Facebookgrupp får information i ditt flöde när någon av de stora butikskedjorna har REA på dessa testvinnare. På så vis kan du göra ett riktigt fynd; Den bästa mikron till det lägsta priset. Klicka bara på Gilla så sköter vi bevakningen åt dig!

 

När du köpt den bästa mikrovågsugnen kanske du också vill ha den bästa kaffebryggaren till ditt kök. Vi vet också vilken diskmaskin som vunnit bäst i test och vilken induktionshäll som är bäst enligt experter och konsumenter. Läs även om bästa ugnen till ditt kök här. Letar du efter det bästa kreditkortet kan du läsa vår jämförelse. För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta.
Vanliga frågor och svar

 • Rengöra mikrovågsugn - hur gör jag?
  Det finns lite olika huskurer för att rengöra din mikrovågsugn. En av de vanligaste är att använda lite såpa. Blanda 2 delar såpa och 3 delar vatten i en skål (mikrovågssäker). Ställ denna skål i mikron och låt den köras. 2-4 minuter. Torka sedan rent i mikron.

  Du kan även göra samma process som här ovan men med ättika. Blanda 1 del ättika och 4 delar vatten och gör samma steg.
 • Vilken är den bästa mikrovågsugnen just nu?
  Mikrovågsugn bäst i test är Samsung GE87MC. Denna mikrovågsugn ger dig bra och jämna resultat varje gång. Den har dessutom bra och smarta funktioner samt en bra volym vilket gör det enkelt att mikra mat i både stora och små mängder.

  Men vill du spara in pengar och fortfarande köpa en funktionell och liten mikrovågsugn är Andersson MEO 2.1 ett bra val!
 • Hur fungerar en mikrovågsugn?
  Med hjälp av ett elektronrör sätts det fart på vattenmolekylerna i maten. När mikron är igång börjar dessa molekyler röra sig, vilket resulterar i att maten blir varm.

  Det är alltså inte värme som strålar från mikron, utan det är mikrovågorna som får de små vattenmolekylerna i maten att röra sig.
 • Vilken effekt ska jag ha på mikron?
  Det vanligaste idag är effekter mellan 500-1000W. Men ibland har vissa modeller en grillfunktion som då kan röra sig upp mot 1200W. Men vanligast är att de ligger på 800 - 900 W.
Bäst i test Guidens tester inom vitvaror


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.
Anita Carlsen

Bäst i test: Mikrosvågsugn

Anita - redaktör på Bäst i test Guiden sedan 2013. Anita är utbildad frilansjournalist och undersköterska och har i över 20 år djupdykt på inre utveckling, fysiskt och psykiskt välmående och har en gedigen erfarenhet inom hälsa och friskvård.

 

De specialinteressen som Anita djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom skönhet & hälsa samt hem & hushåll.


Ursprungstestet skrevs 2018-10-05 och uppdaterades senast