Alla test av mikrovågsugnar

Den bästa mikrovågsugnen 2021

Om du ska köpa mikrovågsugn och vill veta vilken som är bäst just nu har du kommit helt rätt! Vi har läst alla aktuella experttester, pratat med vitvarubutiker och inte minst tagit reda på vilka mikrovågsugnar som konsumenterna tycker är bäst. Allt detta har vi sedan sammanställt till dig på denna sida, så att du enkelt kan ta rätt beslut och köpa den bästa mikron.


Innehållsförteckning


 

Fördelar med en mikrovågsugn

Den största fördelen är förstås att det går väldigt fort att värma mat i en mikrovågsugn. När barnen ska på träning eller andra aktiviteter är det praktiskt att bara sätta in tallriken i mikron och få färdig mat på några minuter. Den är också bra när inte alla har möjlighet att äta mat samtidigt, men vill ha varm mat när de kommer hem.

 

Den andra fördelen är att du kan tina matvaror på några ögonblick. Här krävs det dock lite mer av mikrovågsugnen än vid vanlig uppvärmning av mat, eftersom upptining handlar om att få maten från djupfryst till rumsvarm, utan att värma maten för mycket. Och ju större vara, desto större utmaning eftersom maten ska vara lagom uppvärmd - rakt igenom. Är den kall i mitten och kokt på ytan, har mikron misslyckats.

 

Du kan också använda en bra mikrovågsugn för att "fräscha upp" bakverk eller bröd, så att det smakar och doftar nybakat när dina gäster kommer på besök.

 

mikrovåsugn


Vi ställer följande 5 krav på mikrovågsugnen

I vissa länder, t.ex. Frankrike, är det vanligt att man lagar mat från grunden i sin mikrovågsugn, medan vi här i Norden främst använda den för uppvärmning och för att tina matvaror. Därför har vi inriktat oss på att hitta en bra och prisvärd mikrovågsugn, utan finesser som t.ex. grill eller varmluft.

 

 1. Enkel att använda: Eftersom din mikro säkert kommer att användas för att värma och tina mat i första hand, behöver vi inte en värstingmikro med inställningar och funktioner som sällan används. Istället vill vi ha en mikrovågsugn som är enkel att använda i vardagen och snabbt ger ett bra resultat.
 2. Testvinnare och uppskattad av konsumenterna: Självklart ska du ha den mikrovågsugn som vunnit i experternas tester och som dessutom rekommenderas av de svenska konsumenterna i köket.
 3. Jämnt resultat: Det ska bli ett bra och jämnt resultat när du värmer eller tinar din mat. Maten ska inte vara het på utsidan och kall i mitten, när du plockar ut den ur mikron.
 4. Till både familjer och dig som bor ensam: Mikrovågsugnen ska vara lagom stor och fungera både för en familj och ett hushåll med bara en person. Vi letar därför efter en fristående modell. 
 5. Lägsta möjliga pris - förstås! Här letar vi efter den mest prisvärda mikrovågsugnen just nu. Med mer pengar finns det alltid dyrare produkter att köpa, men vi inriktar oss på en mikro som är bra på det vi ska använda den till - till en bra summa pengar.

 
Mikrovågsugn bäst i test

Efter noggrann genomgång av experternas testresultat, kontakt med vitvaruhandlare och sammanställning av konsumenternas upplevelser, blir valet ganska enkelt. Den bästa mikrovågsugnen just nu är Samsung GE87MC.


Testvinnare just nu Samsung GE87MC

(Klicka på bilden för att få mer information om lägsta priset på mikron)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 14 juni 2021

De bästa priserna på Samsung GE87MC


Detta är en bra familjemicrovågsugn på 800 watt med en nettovolym på 23 liter, grillfunktion och den har ett tredubbelt distributionssystem som säkrar ett perfekt resultat antingen du ska tillaga, värma eller tina mat. 

 

Testvinnaren har en roterande tallrik på 29 cm så att du även får plats med större tallrikar och digital tidsstyrning för exakt tidsangivelse. Den har också keramisk beläggning på insidan vilket gör att den dels är antibakteriell, men också lätt att rengöra  efter att du använt den.

 

Microvågsugnen har en Eco-inställning som gör att du sparar upp till 40% energi i Stand-By-mode vilket resulterar i att du med ett knapptryck sparar pengar, ström och skador på miljön... Det finns även automatiska program för olika typer av rätter, vilket gör det enkelt att få till rätt resultat när du själv är osäker. 

 

Läs mer om denna mikrovågsugn här på Samsungs hemsida.

 

Detta tycker experterna om mikron

Samsung har placerat sig bra i testerna de senaste åren och fått topplaceringar med sina modeller i bland annat Aftonbladet, Råd & Rön, ICA Kuriren och hos Smartson. Tidningarna skriver saker som; "Lättanvänd utan onödigt krångliga menyer, har många effektlägen" , "En högpresterande mikro av god kvalitet" och "Bäst är Samsung, den största mikron. Den är bra på att såväl koka, värma och tina som att tillaga och fördelar värmen jämnt i rätterna". Läs gärna fler detaljer längst ned på denna sida.

 

Så säger konsumenterna om sin Samsung GE87MC

Som alltid här på Bäst i test Guiden lägger vi stor vikt vid vad de konsumenter som redan köpt en produkt, tycker om den. Och när det gäller denna mikrovågsugn är användarna mycket nöjda.

 

De skriver bland annat; "Snygg design och enkel att använda. Många funktioner. Bra köp! "," Bra och nödvändiga funktioner till ett rimligt pris "," Köpte den här micron för en månad sedan och den är utmärkt. Värmer jämnt och bra och har en fin design. Mycket nöjd! "," Bra med grillfunktion. Du har allt du vill till ett rimligt pris".

 

Här köper du bästa mikrovågsugnen billigast

Tretti.se säljer Samsung GE87MC för 1089 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

1089 kr är det lägsta priset just nu för Samsung GE87MC!

Whiteaway erbjuder Samsung GE87MC just nu för 1089 kr. Frakten ingår även i priset.

eNemo säljer den för 1089 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Hos Elon kan du köpa Samsung GE87MC för 1287 kr. Frakt ingår i priset.
Billig och enkel mikrovågsugn

För dig som bara vill ha en enkel och billig mikrovågsugn utan en massa finesser är Andersson MEO 1.0 ett väldigt bra val. 

Enkel och billig mikrovågsugn - Andersson MEO 1.0

(Klicka på biden för mer information och det lägsta priset)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 14 juni 2021

De bästa priserna på Andersson MEO 1.0


Andersson MEO 1.0 är en enkel mikrovågsugn med många nöjda ägare. Mikron är perfekt för dig som inte vill ha en massa onödiga knappar och funktioner utan där det viktigaste är just att kunna värma och tina upp mat.

 

Mikron har en volym på 20 liter och effekten är 700W. Den har 5 olika energilägen och en avfrostningsfunktion som tar bort frost och is från frysta livsmedel. Glasplattan är roterande med en diameter på 25,5 cm, så det finns gott om plats i mikrovågsugnen.

 

Mått:

 • Bredd 44 cm
 • Höjd 25,8 cm
 • Djup 33,3 cm
 • Vikt 10,2 kg

 

Som sagt är detta en mycket enkel mikrovågsugn, men den värdesätts mycket av konsumenter som redan har köpt och använt den ett tag. Här kan du läsa några av de recensioner som Andersson MEO 1.0 har fått;

 

"Köpte den till min svärfar som behöver en enkel mikrovågsugn utan alltför många knappar. Det fungerar utan problem för honom."

 

"Bra om du behöver en billig mikrovågsugn. Den värms bra och tar inte mycket plats."

 

"Okej liten mikro som gör vad den ska till ett bra pris."

 

"Bra pris för en enkel och bra mikro. Jag använder bara mikron för att värma mat eller tina. Jag är nöjd."

 

"Det dyraste är INTE det bästa. Den här är den bästa jag har köpt, väldigt billigt och fantastiskt att använda, inga oförståeliga knappar, bara enkla vred. Passar en helt vanlig tallrik."

 

"Bra mikro till ett lågt pris. Fungerar bra på alla effekter. Värmer jämnt."

 

"Användarvänlig och anständig mikrovågsugn till ett lågt pris. Också lätt för äldre att förstå"

 

"Enkel och lättförståelig mikrovågsugn som fungerar utmärkt. Tydliga kontroller som är lätta att greppa. Värmer jämnt och bra. Ett riktigt fynd som rekommenderas!"

 

"Inget att klaga på! Lång sladd, kraftfull, bra storlek och enkel!"

 

"Bra mikro till ett bra pris. Har inte haft några problem med denna. Inget behov av att spendera mer pengar på en mikro än det här, när du får något så bra till ett så bra pris :)".

 

"Billig liten och mycket bra mikro. Om du bara behöver en liten mikro fungerar det bra. Maten blir varm och den tar liten plats".

 

Nackdelar då? Dessa vill vi såklart veta innan vi köper produkten. Vissa köpare av mikrovågsugnen har sagt att de tycker att det är dumt att man inte kan ställa in exakt tid och vissa säger att maten värms lite ojämnt och en person tycker inte att den poppar popcorn så bra.

 

Här köper du Andersson MEO 1.0 till lägst pris

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 699 kr. Frakten är inkluderad i priset.

699 kr är det lägsta priset just nu för Andersson MEO 1.0!

Dessa experttester kan du ta del av

Råd & Rön, november 2019: Testade 68 mikrovågsugnar. På förstaplats med 73 poäng kom Whirlpool MWF420. På andraplats med 71 poäng kom Whirlpool MWP101 och på tredjeplats med 70 poäng kom Whirlpool MCP345


Råd & Rön, februari 2015: Testade 32 mikrovågsugnar och guldmedaljen gick till Whirlpool GT 281 som fick hela 76 poäng. Andraplatsen fick delas av tre ugnar och gick till Samsung GE87MC, Sharp R-242 samt Whirlpool JC 216. Dessa fick 70 poäng vardera.

 

Aftonbladet/Wise Guide, oktober 2014: 6 mikrovågsugnar testades och tidningen konstaterade att den dyraste mikron - var den sämsta. Bäst i test med 4 PLUS blev Samsung MG23F3C1EAS. Flera mikrovågsugnar fick betyget 3 PLUS men Aftonbladet ger Rusta Fasett rostfri andraplatsen, medan tredjeplatsen gick till Sharp R-622STWE.

 

Hus & Hem, oktober 2012: Bäst i test blev mikron Severin 7803 som fick 4 av 5 poäng. Bästa budgetval blev Rustas modell Fasett rostfri som också fick 4 av 5 poäng.

 

Smartson, januari 2012: Av 8 testade mikrovågsugnar blev Whirlpool GT 285 bäst i test med hela 23 av 25 poäng. Andraplatsen, med 21 poäng, gick till Samsung ME89F-1S. Bronsmedaljen och titeln 'Bästa budgetval' gick till OBH Nordica 7502 Epsilon.

 

ICA Kuriren, oktober 2011: ICA Kuriren testade 10 mikrovågsugnar och det var bara en av dessa som klarade av att både tina, värma och laga mat på ett bra sätt. Vinnaren heter Samsung MW82Y och den fick högsta möjliga betyg; 5 av 5. Två mikrovågsugnar fick dela på andraplatsen med 4 poäng vardera och dessa var Novaline P80D20P-G5 och Menuett 801-029.

 

Testfakta, november 2010: Testfakta gjorde ett mikrovågsugnstest under slutet av 2010 och hittade en klar vinnare av de 7 enkla modeller som kom till start. Whirlpool VT261/WH fick 4,0 av 5,0 poäng och experterna summerar med orden; "Mycket snabb upptining och mest användarvänlig." Strax därefter, med 3,9 poäng, kom Electrolux EMM21000W som Testfakta menar har "Genomgående bra prestanda."

 

Fristående eller integrerad mikrovågsugn

Det finns olika fördelar med båda. Med en fristående modell kan du ta med den var du vill vilket ger ett flexibelt användande. Dessutom är de fristående mikrovågsugnarna billigare än de integrerade varianterna. En annan fördel är att du också kan ta den med dig när du flyttar. Med en inbyggd mikrovågsugn får du dock den estetiska vinsten i att den inte är synlig, något som är vanligt i moderna kök, men du kommer behöva betala lite mer samt att du inte har lika stor frihet när det kommer till val av mikrovågsugn. 
Kampanjpriser hos Tretti, WhiteAway och eNemo

TIPS: Just nu är det REA hos flera vitvaruhandlare som erbjuder upp till 50 % rabatt! Tänker du köpa nya vitvaror är det därför smart att först kolla igenom deras utbud, för att se vad som passar dig.


De erbjudanden som är aktuella idag är:

 

 • Tretti har upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.
 • WhiteAway ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.
 • eNemo ger dig upp till 50% rabatt på dessa vitvaror.


Lycka till med dina inköp!
Tips! Du som går med i vår Facebookgrupp får information i ditt flöde när någon av de stora butikskedjorna har REA på denna mikrovågsugn. På så vis kan du göra ett riktigt fynd; Den bästa mikron till det lägsta priset. Klicka bara på Gilla så sköter vi bevakningen åt dig!

 

När du köpt den bästa mikrovågsugnen kanske du också vill ha den bästa kaffebryggaren till ditt kök. Vi vet också vilken diskmaskin som vunnit bäst i test och vilken induktionshäll som är bäst enligt experter och konsumenter. Läs även om bästa ugnen till ditt kök här. För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta.


Vanliga frågor och svar

 • Hur rengör jag min mikrovågsugn?
  Det finns lite olika huskurer för att rengöra din mikrovågsugn. En av de vanligaste är att använda lite såpa. Blanda 2 delar såpa och 3 delar vatten i en skål (mikrovågssäker). Ställ denna skål i mikron och låt den köras. 2-4 minuter. Ta ut skålen efter den har kört (tänk på att vara försiktig då skålen är varm) och torka sedan rent med en fuktig kökshandduk. För att vara helt säker på att allt är torrt kan du efteråt torka med en vanlig pappershandduk. Du kan även göra samma process som här ovan men med ättika. Blanda 1 del ättika och 4 delar vatten och gör samma steg.
 • Vilken är den bästa mikrovågsugnen just nu?
  Mikrovågsugn bäst i test är Samsung GE87MC. Denna mikrovågsugn ger dig bra och jämna resultat varje gång. Den har dessutom bra och smarta funktioner samt en bra volym vilket gör det enkelt att mikra mat i både stora och små mängder.
 • Hur fungerar en mikrovågsugn?
  Med hjälp av ett elektronrör, magnetron, sätts det fart på vattenmolekylerna som finns i maten. När mikron är igång börjar dessa molekyler röra på sig allt snabbare, vilket resulterar i att maten blir varm. Det är alltså inte värme som strålar från mikron, utan det är mikrovågorna som får de små vattenmolekylerna i maten att röra sig.


Anita Carlsen

Bäst i test: Mikrosvågsugn

Testet skrevs och uppdaterades senast