Espressomaskin bäst i test

Kaffemaskin test: Bästa espressomaskin 2023

Ska du köpa espressomaskin och vill veta vilken som är bäst just nu? Då har du kommit helt rätt!


Som vanligt här på Bäst i test Guiden har vi tittat på de olika espressomaskiner som experterna testat och vägt samman deras betyg med konsumenternas utlåtanden och där av fått fram våra testvinnare. Vi har tagit fram två vinnare i testet från de välkända märkena DeLonghi och Melitta.


I testet kan du läsa om vår prisvärda vinnare som vi gett betyget bäst i test och en lite dyrare maskin som vi utsett till "bästa premiumval".


Bästa espressomaskinerna 2023

Delonghi Espressomaskin

Delonghi Magnifica S ECAM

Espressomaskin bäst i test Delonghi Magnifica S ECAM
 • Kaffekvarn med 13 olika inställningar

 • Vattenbehållare på 1,8 L

 • Prisvärd

 • Dubbelshot blir ingen riktig dubbelshot

 • Hade kunnat göra kvarnen lite enklare

Espressomaskin bästa premiumval

Melitta Barista TS Smart

Espressomaskin bäst i test Melitta Barista TS Smart
 • Enkel att använda och rengöra

 • Inbyggd kaffekvarn

 • Ger utmärkt resultat

 • Snygg design

 • Dyr

 • Tar mycket plats på köksbänken

priser i samarbete med Prisjakt


Köpguide: espressomaskin guide - hel- eller halvautomatisk?

Helautomatisk espressomaskin

Det finns olika varianter, bland annat och hel- och halvautomatiska. En helautomatisk kaffemaskin innebär att alla delmoment kan skötas direkt i maskinen. Denna har då en inbyggd kvarn och inbyggd mjölkskummare. Detta underlättar processen med att få till en perfekt kopp kaffe eller den perfekta koppen av valfri espressobaserad dryck.


Givetvis kan funktionerna variera från olika modeller och tillverkare, men i stora drag sköts hela processen automatiskt genom att enbart trycka på en knapp.


Är funktioner och flexibilitet viktigt är en helautomatisk espressomaskin det bästa alternativet för dig eftersom du får ut lite mer av din maskin.


Halvautomatisk (manuell) espressomaskin

En halvautomatisk är mer av en manuell sådan. Ska du köpa en sådan gäller det att du är en riktig espresso-fantast, eftersom det krävs en del arbete och kärlek under tillredningen. Det kan ta lite tid att lära sig den rätta tekniken och för att få processen att gå så smidigt som möjligt, men när allting sitter kan du förvänta dig ett resultat där arom och crema står i fokus och blir så bra som det kan bli.


Fördelar med espressomaskin

Några av fördelarna är dels att maskinen ger dig kaffe där kokningen sker under rätt temperatur. Din kopp espresso kommer därför smaka och dofta ännu bättre än med en vanlig kaffebryggare. Men förutom smak är det lätt att använda maskinerna. Ofta är det endast ett knapptryck som står mellan dig och en god kopp kaffe.


Sammanfattning av fördelarna:

 • Lättare att göra bra kaffet
 • Enkel att rengöra
 • Brygger snabbt och i rätt mängd
 • Få alltid till 'creman' (skummet på toppen)


Espressomaskin - hur den fungerar

Espressomaskinen används för att framställa den populära kaffedrycken espresso. Detta görs genom att vatten (som nästan befinner sig vid kokpunkt) skjuts med högt tryck genom en "puck" som är packad med malet kaffe. 


Maskinen har funnits sedan 1886 och har sina rötter i Italien.
Espressomaskin bäst i test 2023

Efter att ha läst tester, pratat med experter och hört vad konsumenterna säger så har vi plockat fram en testvinnare för er. Bästa espressomaskin för hemmabruk är Delonghi Magnifica S ECAM 21.117.


Utöver de två testvinnarna i detta test finns det andra märken som också håller mycket god kvalitet, bla. Philips, Jura, Saeco, Isomac och Gaggia.

Bästa espressomaskinen just nu - Delonghi Magnifica S ECAM 21.117

(Klicka på bilden för att få mer information om lägsta priset på produkten)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på Delonghi Magnifica S ECAM Visa färre priser Visa fler priser


Bäst i test-vinnaren kommer från erkända Delonghi som gör espressomaskiner i alla olika storlekar och prisklasser. Magnifica S är ingen värstingmodell men det är en bra maskin med kompakt design för dig som älskar kaffe - och inte kräver alla finesser som finns på de dyrare maskinerna. Den gör bra kaffe, punkt.


Delonghi ECAM Magnifica S är helautomatisk och har en vattenbehållare på 1,8 L och en behållare som rymmer 250g kaffebönor.


Även om Magnifica S har några år på nacken så gör den god användning av sin något äldre teknik. Den har t.ex. automatisk avstängningsfunktion så att den stängs av ifall du lämnar den på. Utöver det finns det även ett automatiskt avkalkningsprogram och ett automatiskt rengöringsprogram så du slipper rengöra den själv.


Maskinen kommer med inbyggd mjölkskummare och inbyggd kvarn vilket gör det möjligt att brygga riktigt gott kaffe av hög kvalitet. Dessutom finns det inga gränser för vilket typ av kaffe du vill göra; espresso, caffe latte, cappuccino - den kan göra allt, 2 koppar åt gången.


Maskinen erbjuder flera olika funktioner som gör bryggandet enkelt. Totalt finns 13 inställningar - imponerande med tanke på att det finns maskiner som kostar det dubbla men endast erbjuder upp till 5 inställningar.


Att Magnifica S har 13 inställningar gör den till en gömd juvel på kaffemarknaden som även kommer locka purister eftersom du har större kontroll över hur ditt kaffe blir. En annan finess med kaffekvarnen är att det både går att använda kaffebönor och färdigmalet kaffepulver.


Magnifica S ECAM är ett bra val från ett erkänt märke, Delonghi, som tillåter nybörjare och kaffeexperter att njuta av en perfekt espresso.  Läs mer på Delonghi hemsida.


Specifikationer

Effekt: 1400 W

Tryck: 15 bar

Typ: Helautomatisk

Volym: 1,8 L

Vikt: 9,2 kg


Jämför med Melitta espressomaskin här.


Så säger konsumenterna om Delonghi Magnifica S ECAM 21.117

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi även reda på vad konsumenterna tycker om sin produkt, här kommer några exempel;


"Den passar bra till alla koppstorlekar. Jag har haft stora muggar och små espressoglas och det funkar lika bra varje gång. Jag gillar även mjölkskummaren som är enkel att hantera för att få skum till din latte eller cappuccino", "Jag har använt den varje dag i nästan ett år nu. Jag har aldrig haft problem med den.

Väldigt lite rengöring behövs. Enkel att använda och den gör fantastiskt kaffe", "Älskar den, snabb leverans och fantastiskt kaffe".


Och finns det några nackdelar med Delonghi Magnifica S ECAM 21.117? De vill vi ju självklart också veta! I stora drag så finns det inget ökänt problem med denna mer än små petitesser som att kvarnen låter lite mycket.


Här köper du testvinnaren från Delonghi

Komplett säljer just nu Delonghi Magnifica S ECAM för 3650 kr. Frakten ingår i priset.

3650 kr är det lägsta priset just nu för Delonghi Magnifica S ECAM!

Whiteaway erbjuder Delonghi Magnifica S ECAM just nu för 3650 kr. Frakten ingår även i priset.

eNemo säljer den för 3650 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 3650 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Tretti.se säljer Delonghi Magnifica S ECAM för 3678 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

ComputerSalg säljer just nu Delonghi Magnifica S ECAM för 3723 kr. Frakten ingår i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 3724.45 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Proshop säljer den för 4052 kr. Frakten ingår i priset.
Melitta espressomaskin - bästa premiumval

Räcker maskinen från Delonghi inte till? Är du på jakt efter en större och kraftfullare maskin med inbyggt mjölksystem och inbyggd kaffekvarn? Perfekt, då vi har tagit fram maskinen för dig!


Om du behöver en större och helautomatisk har vi tagit fram ett premiumval för dig. Denna kommer med inbyggd kaffekvarn, mjölkskummare, värmehållare, display och automatisk avstängning. 


Premievinnaren har presterat bra i experternas tester och toppar bl.a. Råd och Röns senaste test! Bästa premiumval just nu är en Melitta Barista TS Smart.


Bästa premiumval bland espressomaskiner just nu - Melitta Barista TS Smart

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på Melitta Barista TS Smart Visa färre priser Visa fler priser


Det som gör Melitta Barista TS Smart till en premiumvinnare är dess stora utbud av funktioner samt att den gör ett gediget intryck av kvalitet.


Kaffemaskinen är mycket enkel att använda och gör allt jobb åt dig; det enda du behöver göra är att fylla på vatten och kaffe vid behov. Sedan är det bara att trycka på önskad kaffedryck och maskinen sätter igång med kokandet.


De flesta av funktionerna på kaffemaskinen styrs med touch. På panelen kan du välja kaffesort och sedan styra storlek och intensitet. Här gäller det i början att prova sig fram för att hitta den styrka som passar dig bäst.


Maskinen är rätt stor, en konsekvens av att ha många funktioner under huven. Exempelvis finns det inbyggd kaffekvarn med två behållare för olika böntyper, uppskattat för finsmakaren som gärna varierar styrka på bönorna. Men om du inte använder bönor eller redan är ägare av en kaffekvarn finns det en ränna för färdigmalet kaffe.


Vattentanken i kaffemaskinen har en volym på 1.8L och har sensorer som automatiskt stoppar kaffekokandet ifall det inte finns något vatten kvar. Maskinen låter även dig veta ifall du behöver fylla på kaffe.


För att hålla underhåll till minimum har kaffemaskinens vattenfilter inbyggd teknik som bidrar till att du inte behöva avkalka kaffemaskinen lika ofta. Men det beror också lite på vart du bor och hur hårt vattnet är där du bor.


I mjölksystemet på Barista TS Smart så hittar du det i en separat behållare med en slang som båda ingår vid köp. Detta gör det enkelt att ställa in mjölkbehållaren i kylen och underlättar när det kommer till rengöring.


De flesta delarna går att köra i diskmaskin, vilket är uppskattat då de är enklare att rengöra. Men det finns även program som automatisk rengör och avkalkar kaffesystemet och maskinen. Detta görs med hjälp av rengörings- och avkalkningstabletter från Melitta.


Här nedan kan du se en snabb film där användaren gör sig en cappuccino.


För att sammanfatta är Melitta Barista TS Smart en grym maskin som har allt du kan tänkas behöva. Den är enkel att använda och har ett mycket uppskattat mjölksystem - även det enkelt att använda ifall du gillar mjölk till kaffet. Maskinerna görs i materialet plast och rostfritt stål.


En nackdel är dess pris, den är väldigt dyr, men då är det viktigt att förstå att du får väldigt mycket kaffemaskin för pengarna. Och med ett märke som osar kvalitet kommer din Melitta servera kaffe över många år.


Specifikationer

Effekt: 1400 W

Tryck: 15 bar

Typ: Helautomatisk

Volym: 1,8 L

Vikt: 10,5 kg


Jämför med DeLonghi espressomaskin här.


Så säger konsumenterna

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi även reda på vad konsumenterna tycker om sin produkt, här kommer några exempel;


Mycket gott kaffe speciellt cappuccino. Lätt att hålla rent då den sköljer själv vid uppstart och avstängningen.

Enkelt rengöringsprogram. vid användande av mjölk. Avkalkning en gång varje år när man har vattenfiltret."


"En fantastisk maskin. Kunde inte tänka mig något bättre. Har gått varm sedan jag fick den. Med andra ord helt enkelt bäst."


"Super bra och vilken gott kaffe och skummjölk är fantastiskt."


"Den är enkel att använda, är extremt väldesignad, har massor av användbara funktioner."


"En riktigt fin maskin med flera bra funktioner. Kaffet blir riktigt bra och man kan ställa in det precis efter sin smak. Jag gillar att den väljer bönor automatiskt beroende på vilken kaffe man väljer. Maskinen är användarvänlig och väldigt tyst jämfört med andra. Man kan även styra den via telefonen, vilket gör det ännu enklare att ställa in hur man vill ha sitt kaffe.

Väldigt gott kaffe! Vi hade en Melitta tidigare som höll i 7 år. För oss var valet självklart att välja Melitta igen."


"Jag förstår att den blivit testvinnare i flera länder - den gör sagolikt gott kaffe. Espresson, med riklig crema, och den silkeslena Cappuccinon med perfekt gjort mjölkskum gör familjen på strålande humör.

Gillar också att ett stort antal kaffedrinkar presenteras i Barista-appen, och som görs direkt via Bluetooth. Ett plus också för enkel och automatisk rengöring. Jag rekommenderar Barista TS till alla kaffeälskare!"


Här kan du köpa Melitta Barista TS Smart till bästa pris

För att du ska få bästa pris på maskinen har vi tagit fram priser från bra butiker här nedan. Bästa pris får du alltid när du beställer online. Då kan du även få den levererad direkt hem till dörren, vilket är bekvämt och enkelt.


Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.


eNemo säljer den för 10257 kr. Frakten är inkluderad i priset.

10257 kr är det lägsta priset just nu för Melitta Barista TS Smart!

ComputerSalg säljer just nu Melitta Barista TS Smart för 10355 kr. Frakten ingår i priset.

Amazon säljer Melitta Barista TS Smart just nu för bara 10627 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Hemmy.se säljer just nu Melitta Barista TS Smart för 10666 kr. Frakten ingår i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 10678 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Whiteaway erbjuder Melitta Barista TS Smart just nu för 10784 kr. Frakten ingår även i priset.

Proshop säljer den för 10948 kr. Frakten ingår i priset.

Confident Living säljer Melitta Barista TS Smart för 10993 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.
Jämför espressomaskiner - specifikationer


Effekt:
Kaffekvarn:
Placering:
Tryck:
Typ:
Volym:
Bredd:
Djup:
Höjd:
Vikt:
Delonghi Magnifica S ECAM
Delonghi Magnifica S...
Delonghi Espressom...
1450 W
Ja
Fristående
15 bar
Helautomatisk
1.8 liter vattentank
238 mm
430 mm
351 mm
9.2 kg
Melitta Barista TS Smart
Melitta Barista TS S...
Espressomaskin bäs...
1400 W
Ja
Fristående
15 bar
Helautomatisk
1.8 liter vattentank
259 mm
467 mm
372 mm
10.5 kg
Så gjorde vi testet

När vi gjorde testet av espressomaskiner samlade vi in information från kända expertkällor såsom tester från branschtidningar och oberoende experter. Dessa källor ligger till grund för att verifiera testvinnarnas egenskaper och prestanda. Ett urval av dessa testresultat presenterar vi i testresultatsdelen här på sidan.


Vi kompletterade sedan dessa expertkällor med åsikter från användare som köpt dessa espressomaskiner. Konsumenterna som testat produkterna är ju de sanna experterna.


Genom att samla in feedback från dessa användare kunde vi få en bättre förståelse för hur maskinerna fungerar i praktiken, samt vad användarna uppskattar och inte uppskattar hos maskinerna.


Priset har också varit en viktig faktor i vårt test. Vi har jämfört priserna på olika maskiner och vägt dem mot de olika egenskaperna och prestandan för att hitta de bästa espressomaskinerna för pengarna.


I testet har vi begränsat oss till att enbart titta på maskiner som ligger i prisklassen upp till cirka 10 000 kr.


Efter att ha samlat in alla dessa data och vägt in de olika faktorer här ovan har vi kommit fram till vinnarna i vårt test.


Test espressomaskin - experternas omdömen

Råd & Rön: I detta test hamnar Melitta Barista Smart TS på en delad förstaplats på 86 poäng. Den tar hem flest poäng i delmomenten; espresso (doft, smak, utseende), temperatur, två koppar samtidigt samt förmåga att skumma mjölk.


Beantocupcofee: har även testat Melitta Barista TS och ger den ett högt betyg på 9,5/10. De tycker att det är en bra maskin som passar för alla kaffesorter. De gillar även att den erbjuder många valmöjligheter samt dess enkla användning med hjälp av touch-skärmen.


Expertsreviews: Ger full pott till Melitta Barista TS Smart och beskriver den som en (nästan) helt perfekt kaffemaskin. De hyllar maskinens flexibilitet, dess enkla rengöring, samt att det finns två bönfack samt att du även kan använda färdigmalet kaffe. När det gäller nackdelarna


Råd & Rön gav 2014 förstaplatsen i sitt kaffemaskin test till Magnifica S.


Coffeedino ger Magnifica S 9.5 av 10 poäng. De avslutar testet med "Detta är en av våra favoritmodeller och vi rekommenderar den starkt till alla".


Tyska kaffebloggen Coffeeness testade Magnifica S och gav den toppbetyget 5 av 5. De gillar att den är kompakt, rimligt prissatt och att det finns flera kvarninställningar. De gillar inte att det ibland blir stopp i kaffekvarnen om du kör på fina inställningar på kvarnen samt att det inte finns någon display.


Tech-bloggen digitaltrends ger Magnifica S 3.5 stjärnor av 5. De gillar att den är enkel att använda, att den gör god espresso samt dess självreningsfunktion.


Beantocupcoffee: har gjort ett stort test om Melitta Caffeo CI och säger att "Melitta Caffeo CI är ett utmärkt val om du letar efter en premium espressomaskin utan att gå över 10.000SEK barriären. Den gör otroligt bra espresso och cappuccino, är enkel att använda och ser bra ut i köket, vi rekommenderar den!". Förutom dessa lovord gav beantocoffee Caffeo CI 9 av 10 poäng!


Techradar: testade Melitta Caffeo CI och tycker att den ger dig kafévärdigt kaffe varje gång den används. De gillar att den är miljövänlig, dess kaffe och att den erbjuder många val för hur ditt kaffe ska smaka. De gillar inte att den upplevs som klumpig samt dess fula mjölkbehållare. De yrkar dock på att det är den bästa maskinen under 10.000SEK och ger den 4 av 5 stjärnor.


Tyska kaffebloggen Coffeeness ger Melitta Caffeo CI 4,5 stjärnor av 5. De gillar att det finns två behållare för kaffebönorna som du enkelt kan växla mellan, att den är snabb i serveringen och att den är tyst. Förutom detta gillar de även att städningen är enkel och att maskinen är kompakt. Det som inte gillas är den lilla droppbrickan, mjölkbehållaren i plast samt att vissa förinställningar är "konstiga".


I Råd o Röns test med 31 stycken får Melitta Caffeo CI 69 poäng. Vinnaren i deras test kommer från Delonghi och heter PrimaDonna Elite ECAM och kostar mellan 13.000-17.000 SEK och fick 82 poäng. I detta test fick även maskiner från Gaggia, kända för sin kaffemaskin Gaggia Classic, bra betyg.


Tidningen M3: Testade kaffemaskinen Siemens eq.9 och gav den ett totalbetyg på 4/5. De gillar att den erbjuder ett bra dryckesutbud med flera inställningar. Men den hyllas även för sin tysta drift, användarvänlighet och kvalitetskänsla. Men som alltid finns det en nackdel, som inte är så ovanlig när det gäller fina kaffemaskiner, och det är att den är DYR.
Sammanfattning

Efter att du läst vårt test önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den maskin som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare


Tips 1: Om du hellre vill ha en kaffemaskin med kapslar kan vi tipsa dig om att läsa vårt test om den bästa kapselmaskinen just nu!


Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående maskiner. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa espressomaskinen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Vanliga frågor och svar

 • Vad är crema för något?
  Är det gyllenbruna skummet som täcker espressons översta yta där de kraftiga smakerna sitter.
 • Vad betyder ordet bar när man pratar om espressomaskiner?
  En espressomaskin använder ett trycksystem när den hettar upp vattnet som pressas genom det finmalda kaffet. Tryckes anges i "bar".
 • Vad är en tamper?
  Är ett verktyg som du använder när du manuellt tillagar en espresso för att få kaffet att jämnt och tillräckligt hårt packat ligga i maskinens portafilter.
Ett urval av Bäst i test Guidens tester av köksmaskiner


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.
Philip Andrén

Bäst i test: Espressomaskin

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Testet uppdaterades senast

Läs även: