Soundbar bäst i test - bästa ljudlimpan

Tester på bästa soundbar 2021

Ska du köpa en soundbar eller ljudlimpa som den även kallas för och vill veta vilken som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi har läst alla aktuella tester som presenterats den senaste tiden i tidningar, från testlabb och på internet. Och inte nog med det!


Vi har också tagit reda på vad konsumenterna tycker om de olika ljudlimporna som finns att köpa just nu. Allt för att hitta den bästa soundbaren och få minimalt med problem i framtiden. Vårt arbete har vi sedan sammanställt till dig på denna sida, så du kan undvika jobbiga och kostsamma felköp.


I detta test har vi valt att ta med två soundbars. Den ena, vår testvinnare, är en lite billigare variant som passar alla hem. Den trycker ut bra ljud och kan dessutom spela högt. Den andra soundbaren, vår premiumvinnare, är en riktig värstingmodell som lämpar sig bäst för ljudentusiasten eller dig som vill ha det absolut bästa.


InnehållsförteckningBästa soundbar 2021

Soundbar bäst i test

Sonos Beam

Soundbar bäst i test Sonos Beam
 • Enkel anslutning

 • Bra ljud

 • Enkel och kompakt design

 • Sämre ljudkvalitet vid hög volym

 • Ingen dolby atmos

Premiumvinnare soundbar

Sennheiser Ambeo Soundbar

Soundbar bäst i test Sennheiser Ambeo Soundbar
 • Bästa möjliga ljudet från en soundbar

 • Bred ljudbild

 • Stöd för Dolby Atmos

 • Dyr


Därför ska du ha en soundbar

En ljudlimpa/soundbar är ett kompakt format av ett hemmabiosystem. Du slipper allt trassel med sladdar och dessutom kan du oftast styra allting med samma fjärrkontroll. Med större användarvänlighet blir din soundbar snabbt en trogen kompanjon i hemmet som ger filmerna en extra dimension av ljud. Dock är det viktigt att du köper rätt soundbar för att få den bästa ljudbilden. Läs hela vårt test här nedan!

Soundbar bäst i test 2021

Efter att ha läst tester av experter och konsumentomdömen framträder en tydlig testvinnare; bästa soundbar just nu är Sonos Beam.

 

Soundbar bäst i test - Sonos Beam

(Klicka på bilden för det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 14 juni 2021

De bästa priserna på Sonos Beam


Sonos Beam är en högt presterande soundbar som låter otroligt bra. Den ser till att filmen, musiken eller spelet låter som det förtjänar att göra. Med dess 5.1-system finns det gott om kraft för att skapa den bästa, tredimensionella, ljudupplevelsen. 

 

Det som gör ljudet så otroligt bra i Sonos Beam är framförallt hur dess högtalare är riktade. Med högtalare som riktas både uppåt och i sidled studsar ljudet på ett smart sätt för att skapa optimal surroundkänsla

 

Sonos soundbar har även förmågan att analysera ljudsignalen i realtid tack vare Trueplay-rumskorrektion och kan därför optimera ljudet via iOS-enheter. Detta medför att du bl.a. tydligt kan uppfatta röster i filmen trots att volymen är låg. Det är även vid lägre volym som ljudet blir mer dynamiskt och engagerande och finns därför aldrig något behov av att dra på ordentligt, om du inte ska lyssna på din favoritmusik.

 

Basregistret når ner till 50Hz vilket inte är den riktigt djupa bas som vi gärna vill åt. Men ljudlimpan packeterar fortfarande ordentligt med kraft vilket gör att basen definitivt känns av och passar för ett normalstort vardagsrum. Har du ett större sådant och vill åt väldigt djupt basomfång råder vi dig att titta på vår premiumvinnare. 


De utgångar du har tillgång till är:

 • 1x HDMI (TV-ARC)
 • 1x Ethernet


När du ansluter denna soundbar till din TV via HDMI-ARC så kan du kontrollera ljudet och TV:n med samma fjärrkontroll. Du kan även använda dig av touch-kontrollerna på själva soundbaren för att styra volym. Ansluter du ljudlimpan till Amazon Alexa eller Google Assistant går detta även att göra med röstkommando. Du kan även ansluta denna soundbar till Apples AirPlay 2. 


Sonos Beam 
är en otroligt funktionell och bra soundbar som kommer passa dig som ska köpa din första soundbar men även dig som är lite mer insatt och finsmakare inom ljud. Med stöd för de flesta streamingtjänster kan du även spela musik från denna soundbar. Det går att ansluta till soundbaren via både Wi-Fi och Bluetooth men allra lättast är det med Sonos applikation till smartphone. Tack vare den smarta mjukvaran får du automatiskt uppdateringar.


Sonos Beam ger dig ett enastående ljud från en kompakt design. Något av det allra bästa är att ljudlimpan endast är 65cm lång och tar därför ingen större plats på Tv-bänken. 
Detta säger konsumenterna om ljudlimpan

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi hänsyn till vad konsumenterna tycker. Det är ju trots allt de som kan sin produkt allra bäst. Här kommer några exempel;


"Enkel att installera och Hdmi-arc är väldigt nice då den synkar med tv:n och du kan styra volym med tv:ns fjärr."


"Det enda jag ångrar med dessa är att jag inte köpte dem tidigare! Kvalité i allt, rakt igenom. Superenkelt att instalera och komma igång, som någon skrev här nedan måste man göra vissa inställningar (enkelt med appen) plus att att ställa in rätt ljud ut från TV'n för att få ut full ljudkvalité. Bor i lägenhet och där räcker den till mer än väl utan extern baslåda, galet nöjd!"


"Sonos väljer man för totalupplevelsen och för att göra fru och barn nöjda med handhavandet. Allt funkar klockrent."


"Sjukt bra ljud :)"


"Som alltid med Sonos, så är det första man lägger märke till den otroliga kvalitetskänslan. Den är tung och installationen är superenkel. Ljud- och funktionsmässigt finns det inget att klaga på. Man bör dock vara medveten om att basen kanske inte räcker om man har ett större rum och är kräsen, men då kan man komplettera med en Sub i efterhand (vilket jag gjorde). Kommer definitivt att bli två Sonos One för att få en fullständig surround!"


"Snygg, bra ljud för att vara enbart en Soundbar och väldigt enkel installation."


"Helt mållös! Enastående soundbar."


"Perfekt högtalare för en person som har ett lite mindre vardagsrum och inte nödvändigtvis vill ha den tyngsta basen. Detta är min första produkt från Sonos och jag är tagen med häpnad över kvalitén. Högtalaren är otroligt välbyggd och ljudet är riktigt klart och den spelar förvånansvärt mycket bas. Basen låter som bäst och mer balanserat på volymer under 75%. Den fungerar lika bra för musik, tv och film. Även fast man inte har småhögtalare gör den ett bra jobb med ljudet framtill, ljudbilden är bred och om exempelvis en bil kör från höger till vänster i filmen hör du det också!"


Här köper du testvinnaren till lägsta pris

ComputerSalg säljer just nu soundbaren för 4778 kr. Frakten ingår i priset.

4778 kr är det lägsta priset just nu för Sonos Beam!

MediaMarkt säljer soundbaren just nu för bara 4829 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Hifi Klubben säljer just nu Sonos Beam för 4829 kr. Frakten ingår i priset.

Dustin Home säljer just nu soundbaren för 4849 kr. Frakten ingår i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 5055.89 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Hos Coolshop kan du köpa soundbaren för 5099 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.
Premiumvinnare - Soundbar 2021

För riktiga Hi-Fi-nördar och basknarkare så har vi tagit fram en premiumvinnare som klassas som den bästa soundbaren som hittills har skapats. Med enbart denna soundbaren får du ett djupt, punchigt basregister och en bred ljudbild. Premiumvinnaren heter Sennheiser Ambeo Soundbar SB01

Premiumvinnare - Sennheiser Ambeo Soundbar SB01

(Klicka på soundbaren för mer information om det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 14 juni 2021

De bästa priserna på Sennheiser Ambeo Soundbar


Ambeo Soundbar är Sennheisers första kommersiella högtalare. Den är väldigt dyr och väldigt stor men om du älskar bra ljud och kvalitet så är den för dig. 


Soundbaren är 126,5cm lång och väger hela 18,5kg. Det är därför viktigt att den får vila på en stabil TV-bänk eller bord. Det är också viktigt att den får stå relativt fritt på TV-bänken eftersom den har 13 drivare. Sex woofers och 3 tweeters sitter på framsidan. Sedan har du två extra som sitter på vardera sida samt två till på toppen av soundbaren. Tweetersen på ovansidan är där för att uppfylla höjdkraven för Dolby Atmos. Tack vare alla woofers och tweeters så slipper den förlita sig på lösa bak- och takhögtalare. 


Basen från soundbaren når ända ner till 30Hz så du kommer inte tycka att den känns klen. Förutom att basen är djup så följer den snyggt med i resten av ljudbilden. Även surroundljudet är imponerande bra. Filmmaterial med Dolby Atmos och Ambeo-tekniken skapar en bred ljudbild där du uppfattar ljud som kommer ovanifrån och även (nästan) bakom dig. Allt detta utan extra högtalare. 


När du köper denna soundbar får du även med dig en liten mätmikrofon som ska placeras vid TV-soffan och helst i öronhöjd. Denna mätmikrofonen hjälper soundbaren att kalibrera ljudet så du får den bästa ljudupplevelsen som möjligt. Det rekommenderas av Sennheiser att du inte sitter närmre än 2m ifrån soundbaren för att få bästa ljudupplevelsen. 


De ingångar du har tillgång till är:

 • 4x HDMI varav en har stöd för eARC 
 • 1x Ethernet (Wi-Fi funkar självklart också)
 • 1x USB - endast för uppdateringar av mjukvara
 • 1x Optisk ingång
 • 1x Stereo RCA
 • 1x subbas-uttag - ifall du vill lägga till ännu mer bas!


eARC-kabeln betyder att soundbaren kan föra vidare 4K och HDR (Dolby Vision inkluderat) till TV:n. Inte nog med det kan den även ta emot ljudsignaler från TV:n vilket är särskilt användbart när du använder streamingtjänster som t.ex. Netflix och HBO där det finns mycket material som är Dolby-aktiverat. 


När soundbaren står på plats så är det enkelt att komma igång eftersom Sennheisers Smart Control app, som finns både till iOS och Android, guidar dig steg för steg i installationsprocessen.
Detta säger konsumenterna 

Som vanligt nöjer vi oss dock inte med att bara se till experttesterna, utan vill också veta vad konsumenterna tycker. Det är ju trots allt dessa som oftast har längst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel; 


"Låter fantastiskt." 


"Fantastisk Atmos-lösning med bara en soundbar. Den är inte billig men den låter fantastiskt. Jag kommer inte behöva köpa ett nytt biosystem på ett bra tag. Den behöver definitivt en väggmonterad TV eftersom den är högre än andra soundbars. Den är också tyngre och ser bäst ut ifall den sitter på en vägg". 


"Låter som ett stort ljudssystem." 


"Fantastiskt ljud och bra funktioner. Den är väldigt stor så du behöver ha din TV monterad på en vägg för att soundbaren inte ska täcka för TV:n. Den behöver inte en separat subwoofer, dock har jag vant mig vid en sub så kommer köpa en att komplettera med senare." 


"Har använt den ett par veckor nu och ljudet är fantastiskt, definitivt den bästa soundbaren jag någonsin har hört. Atmos-effekterna är väldigt bra också, bättre än vad jag trodde de skulle vara."


"Fantastiskt ljud! Klar dialog, effekter, magi!"


"Den låter fantastiskt. Mycket estetiskt tilltalande. HDMI switchen fungerade bättre än de flesta andra soundbars jag har testat. Overhead-effekter låter bra." 


"Riktigt grym soundbar!"


Här köper du premiumvinnaren av soundbars 

Hifi Klubben säljer just nu Sennheiser Ambeo Soundbar för 24998 kr. Frakten ingår i priset.

24998 kr är det lägsta priset just nu för Sennheiser Ambeo Soundbar!
Testvinnare soundbar - experternas omdömen

The Verge: har testat Sonos Beam och gillar att den är enkel att installera och att den ger en ordentlig uppgradering från det vanliga Tv-ljudet. De tycker att Beam är en av få produkter som faktiskt gör det den lovar och levererar ett ljud i kompakt format vilket öppnar en ny dimension från de vanliga Tv-högtalarna. I sin slutsummering skriver de att "Sonos Beam är det enklaste sätt att addera en smart-högtalare till ditt vardagsrum och samtidigt uppgradera ditt Tv-ljud".


Techradar: gillar att Sonos Beam erbjuder samt att det är en ljudlimpa som packeterar ett ordentligt ljud trots dess kompakta designen. Att ljudlimpan har tillgång till HDMI ARC är också något de gillar eftersom det låter dig styra volymen med Tv-remoten. När de gäller nackdelarna med Beam nämner Techradar att det inte finns något stöd för dolby atmos (något som finns på Sonos dyrare Arc-modell), samt att appen inte är optimerad för hemmabio. 


CNET: ger Sonos Beam 4/5 stjärnor. De gillar att det är den billigaste ljudlimpan som ger tillgänglighet till två röststyrningar samt att dess expanderade ljud har förmågan att fylla ett mindre vardagsrum till fullo. 


What HiFi: tycker att Sonos Beam är den bästa soundbaren just nu. De gillar framförallt ljudlimpans det imponerande 3D-ljudet, basens djup och de smarta lösningarna för streaming och multiroom-möjligheterna. De ger denna ljudlimpa totalt 5/5 stjärnor. 


Ljud & Bild: skriver om Samsung Q96R och rekommenderar den särskilt. De passar även på att skriva att dess lillebror, vår testvinnare Q86R, är exakt likadan förutom att den inte kommer med extra bakhögtalare. Den utses till "Bästa köp" och beskrivs som välbalanserad. De gillar även att den ger ett "äkta surroundljud".


WhatHIFI: ger Sennheiser Ambeo Soundbar 5/5 stjärnor tack vare dess rika och naturliga ljud, dynamik och detaljrikedom och dess övertygande surround-effekt. De enda nackdelarna som de tar upp är att den är stor, dyr och lite svår att positionera. De avslutar sitt test med att skriva; "Detta är den bästa soundbaren vi har testat och det bästa sättet att få surroundljud i ditt rum utan att fylla det med små, individuella högtalare"


TEK: har testat Sennheiser Ambeo Soundbar och ger den 8,5 poäng. De sammanfattar allt med: "Även om Ambeo Soundbar saknar lite djup bas är resten av ljudet något av det bättre vi har hört - och inte minst vi har hört från en soundbar. Detta är en produkt som tar itu med det mesta av vad du matar den med. Oavsett om det är film eller musik så är det en soundbar som ger dig ljud av högsta kvalitet"


EISA: tycker att Sennheiser Ambeo Soundbar är den bästa soundbaren 2019-2020. Bland lovorden skriver de att den får till krispig diskant och rum-skakande bas. De gillar även Sennheisers smartphone-app som gör den enkel att använda. 


Ljud och Bild: testade 6 soundbars och korade Sennheisers soundbar till "Världens bästa soundbar"De skriver "Ambeo Soundbar är en kompromisslös soundbar. Men själva konceptet soundbar är en kompromiss. Så då är frågan vem den är gjord för. Den är helt klart Bäst i test. Vi är mer osäkra på om vi skulle vilja säga: spring och köp". Andra soundbars i testet var bl.a. Samsung HW-Q96R och Bose Soundbar 700 & Bass Module 700.


ger soundbaren 4/5 stjärnor. De gillar det otroligt detaljerade ljudet, det snygga användargränssnittet samt att den har stöd för Dolby Atmos. De gillar inte att den är stor och därför lite klurig att montera fast. 


WhatHIFI: ger Sennheiser Ambeo Soundbar en 3:e plats i sitt soundbar-test där de presenterar de 11 bästa soundbarsen för 2020. Förstaplatsen togs hem av Sonos Beam


Techradar: har testat Samsung HW-MS660 och är mycket positiva i sin recension. De ger soundbaren 5/5 stjärnor och gillar framförallt det kraftfulla ljudet, basen, stödet för många källor och att du inte behöver en extern subbas för att kunna njuta av ljudet. De gillar inte att stereo-effekten är lite limiterad samt att den inte har stöd för Dolby Atmos


Ljud och Bild: har testat Samsung HW-MS660 och är väldigt imponerade. De ger det 6/6 poäng och summerar allt; Samsung har gjort en soundbar med tydligt och rent ljud och den har också mer bas än du kanske tror eftersom den inte har en separat subwoofer. 


TEK: Ger Samsung HW-MS660 7,5/10 poäng tycker att den är bra. De gillar att den leverar skarpt ljud till dialog, att den fungerar bra även utan subwoofer, att den kan hängas på väggen samt att den kan utökas med subwoofer och separata satellithögtalare. När det kommer till nackdelar nämner de att den bara har en (1st) HDMI-ingång, att den inte spelar lika högt som andra soundbars och att designen är lite tråkig. 


Trusted Reviews: ger Samsungs soundbar 5/5 stjärnor och tycker att det är en väldigt bra soundbar med snygg design och bra ljud. De tycker att basen presterar så väl att det ej behövs någon separat subwoofer. När det kommer till nackdelar så gillar de inte att det bara finns en HDMI-port samt att ljudet låter aggressivt vid maxkapacitet.

 
Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om de bästa ljudlimporna önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker dåliga produkter och kan köpa den ljudlimpa som passar dig allra bäst. 


Testvinnare - Bästa soundbar 2021hemmabiosystem bäst i test

Maxa hemmabio-upplevelsen med den bästa soundbaren just nu!
Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående soundbars. På så vis kan du göra ett riktigt fynd = den bästa soundbaren till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig.


Tips 2: Om du vill kombinera den bästa soundbaren med den bästa TV:n kan du läsa vårt test om den bästa TV:n just nu!
Philip Andrén

Bäst i test: Soundbar

Testet skrevs och uppdaterades senast