Eltandborste bäst i test, den bästa eltandborsten just nu!

Eltandborste bäst i test 2022 

Ska du köpa eltandborste och vill veta veta vilken eltandborste som är bäst i test? Då har du kommit helt rätt. Vi har läst alla aktuella experters eltandborste test och pratat med både experter och konsumenter, allt för att du ska kunna göra ett så klokt val som möjligt. Vårt arbete har vi sedan sammanställt på denna sida där vi listat årets bästa eltandborste! 


I testet kan vi läsa om:Bästa eltandborste 2022

Eltandborste bäst i test

Philips DiamondClean 9000 HX9913

El-tandborste bäst i test Philips DiamondClean 9000 HX9913
 • Enkel laddning

 • App som förbättrar din rutin

 • Whitening - polerar dina tänder

 • Bra program och inställningar

 • Dyr

Prisvärd eltandborste

Oral-B 2000

El-tandborste bäst i test Oral-B 2000
 • Bra pris

 • Bra standard-eltandborste

 • Fullt batteri håller ca 1 vecka

 • Få extra funktioner

priser i samarbete med Prisjakt


Därför ska du ha en eltandborste

Att borsta tänderna är grunden för att ta väl hand om dina tänder och munhygien generellt. Men för att få bästa resultat bör du använda en el-tandborste eftersom dessa är mycket mer effektiva medel för att få ta bort plack och få vitare tänder. Dessutom slipper du arbeta lika hårt för att upprätthålla en förstaklassig munhygien.


Fördelen med el-tandborstar är att de vibrerar och roterar för att få bort plack. Vibrationerna i tandborsten bidrar till effektiv rengöring och triggar igång salivproduktionen, som hjälper till att rengöra ytterligare. Med små huvuden är eltandborsten väldigt "träffsäker" vilket gör det enklare att komma åt alla delar av munnen.


En annan fördel med el-tandborstar är att de idag är väldigt smarta. T.ex. så finns det en rad modeller som håller koll på den rekommenderade borstnings-tiden på två minuter. Nya el-tandborstar påminner dig därför när tiden är över samt när det är dags att byta sida i munnen efter ca 30 sekunder. 


Olika typer av tandborste

När det gäller den elektriska tandborsten finns det två typer: roterande och soniska. Om du ska byta till eltandborste och vill ha det mest effektiva bör du gå efter en sonisk. Dessa vibrerar vilket bland annat ser till att tandkrämen tränger in bättre mellan tänderna.


Det finns två typer av el-tandborstar, roterande och soniska. Det råder lite debatt kring vilken som är bättre än den andra men vad tandläkare världen över enas om är att el-tandborstar är bättre än manuella. 


När vi har utsett testvinnaren har de viktigaste egenskaperna varit resultat och användning. Tandborsten ska ha goda omdömen från både experter och användare som indikerar på dess goda egenskap. Tandborsten ska ge en effektiv rengöring och hjälpa dig att få vitare tänder genom att få bort missfärgningar och plack.

 Philips eltandborste - bäst i test 2022

Efter att ha läst tester, pratat med experter och självklart undersökt vad konsumenterna säger så blir valet enkelt. Bästa eltandborste 2022 är Philips DiamondClean 9000. Läs mer här nedan!


Bästa eltandborste just nu - Philips Sonicare DiamondClean

(Klicka på bilden för mer information om lägsta pris just nu)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 1 juli 2022

De bästa priserna på Philips DiamondClean 9000 HX9913


Philips eltandborste blir bäst i test eftersom den har imponerat tandborstvärlden med sin Sonicare-serie. Detta är mer än bara en tandborste, det är en komplett tandvårdslösning. Dessa tandborstar är "soniska" (vibrerar) och gör ca 62.100 rörelser per minut, vilket sätter igång salivproduktionen. 

 

DiamondClean är enkel att använda, framförallt eftersom att den bara har en enda knapp. Tandborsten sätts igång med ett tryck, sedan kan du trycka igen för att enkelt bläddra mellan de olika inställningarna. Där kan du "skräddarsy" din borstning efter vad du känner för; 

 

 • Whitening - polerar dina tänder och gör dem vitare
 • Sensitive - en mjuk skonsam rengöring (bra för dig med känsligt tandkött)
 • Gum care - håller tandköttet friskt genom att lägga in en minuts mild rengöring i slutet med en vanlig borste
 • Deep clean - en intensiv rengöring på 3 minuter

 

Har du aldrig haft en eltandborste innan är DiamondClean något för dig, trots att det är en av de mer avancerade tandborstarna. Den kommer nämligen de första 14 borstningarna gradvis öka effekten. På så sätt hinner du vänja dig vid tandborsten innan den går på full styrka. 


När den går på full styrka hjälper den dig att putsa bort fläckar och missfärgningar för att ge dig vitare tänder.


Givetvis kan du alltid själv välja mellan 3 olika lägen på styrka. Tandborsten går att kombinera med olika borsthuvuden och borsthuvudena väljer de optimala inställningarna automatiskt. 

 

DiamondClean har en inbyggd timer som var 30:e sekund signalerar att det är dags att byta sida. Efter två minuter stängs tandborsten automatiskt av, om du inte har valt ett längre borstprogram, exempelvis “deep clean”


Som de flesta teknikföretag har Philips inkluderat en app till denna tandborste. Och nu kanske ni undrar varför man ska ha en app till sin tandborste men det finns faktiskt en mycket bra anledning till detta. 


Appen hjälper till att spåra vad i munnen du har borstat samt var du bör borsta lite mer. Detta ger dig en bättre överblick över hur du borstar för att få bästa resultat.


Det finns olika borsthuvuden som kan användas och dessa känner tandborsten automatiskt av. Den ser därför till att optimera inställningen för att passa borsthuvudet allra bäst. Om W3 Premium White borsten används kommer tandborsten automatiskt aktivera White+ läget, som ser till att göra dina tänder vitare. 


Tandborsten känner även av när borsten börjar slitas ut och bör bytas ut. Du får då en indikation av detta genom att en liten lampa lyser samt ett kort pip-ljud. Oftast rekommenderas byte av borste var 3:e månad.

 

Tandborsten laddas i det medföljande glaset men det går givetvis att ladda den med vanlig USB-laddare. När den är fulladdad har tandborsten en lång batteritid på 2 veckor om du borstar två gånger per dag.

 

Garantin från Philips gäller i 2 år.


Detta säger konsumenterna om Philips eltandborste

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi även reda på vad konsumenterna tycker om sin produkt, här kommer några exempel;


”Denna överträffar alla förväntningar till 100%. Jag är ganska skeptisk till "nya innovativa" produkter, här har jag bara ett betyg - 5/5 på alla områden! Den här är en av mina bästa investeringar. Varje gång så känns det som att jag fått en rengöring av tandläkare, att den dessutom gör tänderna vitare utan att skada emaljen är helt otroligt."

 

”Alltså jag måste säga wow jag har fantastiskt rena tänder det går inte att jämföra med den jag hade innan av annat märke. Jag har borstat i 3 veckor och inte behövt ladda en enda gång och den har samma goda effekt. Jag är galet nöjd”

 

”Denna tandborste kommer med en lyxig laggade med glas samt resefodral, perfekt när man är på resande fot och speciellt när man flyger och har begränsat utrymme. Den har många olika program samt en app som är lite som din tandläkare - den säger helt enkelt till var du skall borta, om du glömt ett område mm.”

 

”Jag är enormt imponerad över tandborsten. Tänderna känns otroligt rena och jag kommer aldrig vilja använda en manuell tandborste igen! Att appen håller reda på när det är dags att byta ut borsthuvudet och även om man borstar för hårt är väldigt skönt. Det enda ”negativa” jag kan säga är den skvätter lite väl långt om man råkar slå igång den utan att ha den i munnen.”


"Tänderna känns väldigt rena och jag tycker också att de ser lite vitare ut. Ljudet är ganska högt när du borstar. Batteriet räcker väldigt länge, det är trevligt att inte behöva ladda hela tiden. Resväskan är ett utmärkt tillskott, också mycket snyggt."


"Once you go Diamond you never go back. Kände förbättringar på tandkött o tänder redan efter någon dag. Dessutom snygg och håller länge innan man behöver ladda igen."


Finns det några nackdelar med denna eltandborste?

Överlag så är recensionerna positiva men det finns ett par konsumenter som har klagat på att det har varit problem att ansluta den till sin smartphone. Utöver detta finns det faktiskt de som tycker att 2 veckors batteritid är för lite. Efter ställt fördelarna mot nackdelarna är Philips DiamondClean vår testvinnare och eltandborsten bäst i test.


Här köper du Philips DiamondClean till lägst pris

Whiteaway erbjuder Philips DiamondClean 9000 HX9913 just nu för 1859 kr. Frakten ingår även i priset.

1859 kr är det lägsta priset just nu för Philips DiamondClean 9000 HX9913!

Tretti.se säljer Philips DiamondClean 9000 HX9913 för 2499 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

Den mest prisvärda eltandborsten

Eftersom vår testvinnare har något högre pris så har vi också tagit fram ett billigare alternativ. Det är ingen mindre än Oral-B Pro 2000, som håller mycket god kvalitet och hjälper dig hålla dina tänder rena och fria från plack och andra orenheter. Läs tester här nedan! 

Den mest prisvärda eltandborsten - Oral-B Pro 2000

(Klicka på bilden för att få information om det lägsta priset just nu)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 1 juli 2022

De bästa priserna på Oral-B 2000Oral-B Pro 2000 är en roterande eltandborste som har presterat väl i erkända experttester och får även höga betyg av konsumenterna. Den har två inställningar - “daily clean” och “gum care”


Likt vår testvinnare säger tandborsten till var 30:e sekund för att signalera att det är dags att byta sida i munnen. Oral-Bs tandborste gör detta genom att ändra rotation. Tack vare detta glömmer du aldrig att borsta i två hela minuter. 


Med ett unikt runt borsthuvud gör den allt jobb åt dig medan du flyttar runt borsten. Med programmet “daily clean” tar eltandborsten bort 100% mer plack än en vanlig manuell tandborste. 


Från den första borstningen kommer du snabbt märka att dina tänder blir vitare, eftersom Oral-B Pro 2000 roterar och gradvis får bort fläckar från dina tänder. Med det lilla borsthuvudet kommer du även åt längre in i munnen. Har du känsligt tandkött är "Gum care" ett skonsamt program som varsamt borstar dina tänder. 


Skulle du trycka för hårt finns en inbyggd trycksensor. Denna låter dig veta när du trycker för hårt genom att lysa rött och gradvis sakta ned roteringen.


Den laddas i den medföljande laddningsstationen. Borstar du tänderna två gånger per dag beräknas batteriet hålla i 7 dagar. Det rekommenderas dock att du kör helt slut på batteriet var 6:e månad för att försäkra sig om att det håller sig i gott skick. Garantin gäller i 2 år. 


Detta säger konsumenterna om Oral-B-tandborsten

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi även reda på vad konsumenterna tycker om sin produkt, här kommer några exempel;


"Smidiga funktioner som räcker gott och väl, med 30s intervaller och trycksensor. Aldrig haft så lite tandsten som med denna eltandborste. Har också en OK batteritid."


"Bra tandborste med trevlig känsla. Bra med 30 sekunders intervaller och tryckvarning."


"Jag var skeptisk till el-tandborstning men efter tandläkarbesöket förra året har jag använt den och inte nog med att jag spenderar 5min mindre per dag att borsta tänderna så blir de synligt mycket renare. (Jag har nu betydligt mindre belägg-/missfärgningar än tidigare men tandstenen är oförändrad."


"Rejält drag i den, gillar trycksensorn."


"Verkligen kanontandborste!" 


"Jag fick denna tandborste som testare men jag måste säga att jag definitivt skulle köpa den, av alla de jag har provat är den bäst."


Nackdelarna då? Dessa vill vi ju också veta! Tidigare har det rapporterats att batteritiden har varit dålig och att det t.o.m. helt har dött efter bara några månaders användning. Lyckligtvis har Oral-B bytt ut batteriet så att detta ej ska hända mer. Skulle någonting gå snett så gäller garantin i 2 år med chans att förlänga till ett år till. 


Här kan du köpa Oral-B Pro 2000 till lägst pris

Whiteaway erbjuder Oral-B 2000 just nu för 520 kr. Frakten ingår även i priset.

520 kr är det lägsta priset just nu för Oral-B 2000!

eNemo säljer den för 520 kr. Frakten är inkluderad i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 686 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Conrad säljer just nu Oral-B 2000 för 1190 kr. Frakten ingår i priset.
Hur skiljer de sig åt?

Hur skiljer sig tandborstarna från Philips och Oral-B åt? Den största skillnaden är att DiamondClean är en sonisk (vibrerande) tandborste medan den från Oral-B är en s.k. roterande. Här låter vi nummerna tala för sig själva: en sonisk tandborste kan ha upp till 60.000 rörelser per minut medan en roterande "endast" kommer upp till drygt 8.000. 


De soniska tandborstarna brukar därför enligt experter (in med källan) anses vara mer effektiva då de enklare kan bryta upp plack som vattnet sedan kan få bort. De soniska tandborstarna sätter även igång salivproduktionen mer effektivt än roterande tandborstar tack vare sitt höga antal rörelser. 
Test eltandborste - experternas omdömen

Techadvisor: Är mycket positiva till Philips DiamondClean 9000 och ger den ett totalbetyg på 4,5/5 stjärnor. De tycker att det är en kraftfull och effektiv tandborste som ger dig många val av borstning och teknik. De gillar även tillbehören som det smarta reseetuiet och laddningsglaset. När det gäller appen och dess batteritid är de dock lite mer kritiska. Bl.a. hade de gärna sett att appen istället ska bättra på din teknik, snarare än rutin. 


T3: Ger Philips DiamondClean 9000 4/5 stjärnor i betyg. De tycker att det är den bästa Philips tandborsten som finns men är negativa till dess höga pris. 


T3 dubbade Sonicare DiamondClean som sin testvinnare. T3 tyckte att Philips eltandborste gav en utmärkt rengöring och att den ser bra ut. I testet var 8 eltandborstar med, bl.a. Oral-B Genius 9000, som slutade på en andraplats med anledning att den tillhörande appen var "oanvändbar".


Trustedreviews testade Sonicare DiamondClean och gav den 4,5 stjärnor av 5. De gillade att den är en tyst eltandborste, har flera funktioner och att det medföljer ett bra reseskal till tandborsten. De avslutar sitt test med att säga att tandborsten har "utmärkt rengöringsprestanda till fyndpris". 


Tek.no utsåg Philips Sonicare DiamondClean till "Bäst i test" i deras test med eltandborstar. De gillar att den tar bort plack mycket effektivt, har bra batteritid, är en tyst eltandborste, levereras med reseladdare och medföljande kit samt att den har en hög pulseringsfrekvens. 


Aftonbladet gav Sonicare DiamondClean 5 plus i totaltbetyg. I sitt test skriver de att Philips har tagit upp kampen mot Oral-B på allvar och att DiamondClean är ikapp och förbi på den del områden. Vinnare i deras test blev Oral-B genius 1010s


Expressen utsåg Philips Sonicare DiamondClean Smart till deras testvinnare. Det är samma tandborste förutom att Smart-versionen har en tillhörande app som kartlägger borstningen i din mun - i realtid! Dock så är denna modellen drygt 1000kr dyrare än den vanliga DiamondClean (vår testvinnare). 


Smartson har låtit sina testpiloter testa Philips Sonicare DiamondClean. Efter testet valde 98% av 52 testpiloter att rekommendera den till en vän. 


The Telegraph testade 5 olika tandborstar samt en eltandborste för barn. Vinnare i deras test blev Philips Sonicare DiamondClean med motivationen att den är mångsidig och snygg.

Techadvisor gillar Oral-B Pro 2000s enkelhet. De gillar även att den säger till när du borstar för hårt. De ger den 4/5 stjärnor. 


Gagdetsnow gillade tandborsten men skriver i sitt test att den är lite för dyr. Dock så gjordes detta test för 2 år sedan och priset har sedan dess sjunkit en hel del.


Sammanfattning

Efter att du läst vårt test önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den tandborste som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare


Tips 1:Vi kan också tipsa dig om att läsa vårt test om hårfön eller testet om tandblekning hemma

 

Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har eltandborste rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa tandborsten till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Vanliga frågor och svar

 • Vilken eltandborste är bäst?
  Vi på bäst i test har utnämnt Philips Sonicare DiamondClean till årets bästa eltandborste, och Oral-B Pro 2000 till den mest prisvärda eltandborsten.
 • Hur använder man en eltandborste?
  Borsta tänderna med två gånger per dag i två minuter. Flytta eltandborsten mjukt och långsamt från tand till tand. Skrubba inte utan låt borsten göra hela jobbet. Stanna till kort vid varje tand innan du går vidare. Borsta först tandradens utsida, sedan insidan. Båda våra testvinnande eltandborstar säger till ungefär var 30e sekund, när det är dags att byta sida.
 • Hur ofta ska man byta borsthuvud på eltandborste?
  Borsthuvudet på en eltandborste bör bytas med regelbundna mellanrum. På en eltandborste finns ibland så kallade indikatorstrån, som visar när det är dags att byta. En tumregel är dock att borsthuvudet ska bytas ungefär var tredje månad
Populära tester inom kategorin hälsa & personvård


Philip Andrén

Bäst i test: Eltandborste

Testet skrevs och uppdaterades senast