Eltandborste bäst i test, den bästa eltandborsten just nu!

Eltandborste Bäst i Test 2023: De bästa elektriska tandborstarna att välja mellan

Ska du köpa eltandborste och vill veta veta vilken eltandborste som är bäst i test? Då har du kommit helt rätt. Vi har läst alla aktuella experters eltandborste test och jämfört mängder av olika modeller. Dessutom har vi pratat med både experter och konsumenter, allt för att du ska kunna göra ett så klokt val som möjligt. Vårt arbete har vi sedan sammanställt på denna sida där vi listat årets bästa eltandborste! 


Våra toppval just nu

Eltandborste bäst i test

Oral-B Pro3 3900N Senstive

El-tandborste bäst i test Oral-B Pro3 3900N Senstive
 • Prisvärd

 • Inbyggd timer

 • Allt du behöver

 • Högljudd

Philips eltandborste - premiumvinnare

Philips DiamondClean 9000 HX9913

El-tandborste bäst i test Philips DiamondClean 9000 HX9913
 • Enkel laddning

 • App som förbättrar din rutin

 • Whitening - polerar dina tänder

 • Bra program och inställningar

 • Dyr

priser i samarbete med Prisjakt


Oral-B Pro 3 3900 - Bästa eltandborste

Den mest prisvärda eltandborsten är Oral-B Pro 3 3900. Denna eltandborste ger dig de mest nödvändiga funktionerna hos en tandborste till ett mycket bra pris. Dessutom är det mycket enkelt att byta borsthuvud samt så har den en lång batteritid på drygt 2 veckor.


Eltandborste bäst i test - Oral B 3 3900N

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Oral-B Pro3 3900N Senstive


Oral-B Pro 3 3900 är en roterande eltandborste som har presterat väl i erkända experttester som t.ex. experterna hos Electricteeth.com. Dessutom är det även en favorit hos vanliga användare, vars omdömen du kan se lite längre ner på denna sida.

 

Tre olika program

När du har valt funktion och satt igång att borsta hjälper tandborsten till med att hålla koll på hur länge du borstar. Den "säger till" var 30:e sekund genom att vibrera och ändra rotering - detta betyder att du ska byta sida i munnen. Detta gör det enkelt att hålla reda på hur länge du ska borsta!


 • Daily Clean - standardläge som tar bort plack
 • Sensitive - skonsam borstning för dig med känsligt tandkött.
 • Whitening - polering av tänderna för att göra de vitare


När du startar tandborsten är körs Daily Clean som standardläge. Klicka sedan på knappen en gång för att aktivera Sensitive eller två gånger för att aktivera Whitening.


Inbyggd timer 

Tandborsten har även en inbyggd timer och från att du börjar borsta kommer den att byta riktning på borsthuvudets rotation. När den gör detta är det dags att byta sida. Detta kommer den göra 4 gånger – tänk dig att tandborsten delar in din mun i 4 delar. På så sätt har Oral B lyckats göra tandborstningen enklare.


Resultatet blir enligt experter synligt nästan direkt med hjälp av det roterande borsthuvudet som gradvis tar bort ytliga missfärgningar.


Trycksensor

Denna tandborste är utrustad med en trycksensor som känner av ifall du borstar för hårt. Gör du det lyser den upp tydligt i rött. Detta är mycket tacksamt eftersom för hård borstning skador både tänder och tandkött.

 

Förutom det röda ljuset saktar även tandborsten ner sin motor och går på lägre varvtal, vilket hörs. När du återgår till ett bättre tryck stängs det röda ljuset av och motorn går tillbaka till sin vanliga hastighet.


Laddning

Eltandborsten kommer med en medföljande laddningsstation som kopplas till ett vanligt el-uttag. Vid full laddning håller batteriet i ca 7 dagar. Det är dock rekommenderat att du kör helt slut på batteriet ca 2 gånger per år för att batteriet ska hålla sig vid god hälsa. Garantin håller i 2 år från köp.


Oral-B Pro 3 3900 är en bra eltandborste för dig som vill ha renare tänder utan att spräcka budgeten. Den må inte ha lika många funktioner som de dyrare modellerna men räcker gott och väl för att hålla dina tänder rena och vid god hälsa! Fördelen med denna eltandborste är även att flera olika borsthuvuden från Oral-B är kompatibla.
Detta säger konsumenterna om Oral-B eltandborste

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi även reda på vad konsumenterna tycker om sin produkt, här kommer några exempel:

"Fungerar väldigt bra. Handlar mer om att välja rätt typ av roterande borste. Trodde alla var likadana. Bra batteri."


"Riktig bra. Valde denna denna och 2900 duo. Chansade och tog detta. Det var ett bra val. Mindre ljud jämför med min gamla oral-b 2200." "Bra att hålla, ingen plast som går sönder sedan. Lätt att gör ren. Och det börjar bra med tre nivåer."


"Bra, effektiv, väger inte så mycket och tystlåten. Signalerar med ljus om man borstar för hårt. Knappen är svår att trycka ner vid avstängning och det irriterar lite, men det är säkert något man vänjer sig vid."


"Har det mesta du behöver. Timer 30s och 2 min. Trycksensor. 3 borstlägen. Lite orolig för att power knappen ska gå sönder. Därför en stjärna mindre."


"Har haft oral-b i många år och detta är fjärde i raden som ersätter den som slutade funka då batterit lagt av, snygg, effektiv och ja, rekommenderas till alla som behöver en."


"Smidig, snygg design och är lätt i handen. Tystlåten. Går aldrig tillbaka till manuell tandborstning igen."


"Lätt att använda och många lägen. Bra kvalitet. Bra tandborste hållare."


"En prisvärd produkt som gör det den ska. Sönerna fick varsin och är supernöjda."


"Batteritiden är inte jätteimponerande. Annars en bra tandborste!"


"Prisvärt, man känner sig fräsch i munnen. Enkelt och använda."


Här kan du köpa Oral-B Pro 3 3900 till lägst pris

Bästa pris på tandborsten får du när du beställer den online. Då kan du dessutom få den levererad direkt hem till dörren, smidigt och bekvämt!


Hos Webhallen köper du Oral-B Pro3 3900N Senstive för 1198 kr. Frakten ingår även i priset.

1198 kr är det lägsta priset just nu för Oral-B Pro3 3900N Senstive!

Hos Elon kan du köpa Oral-B Pro3 3900N Senstive för 1290 kr. Frakt ingår i priset.
Philips eltandborste - bästa premiumval

Efter att ha läst tester, pratat med experter och självklart undersökt vad konsumenterna säger så blir valet enkelt. Bästa eltandborste 2023 är Philips DiamondClean 9000. Läs mer här nedan!


Philips Sonicare DiamondClean

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Philips DiamondClean 9000 HX9913


Sonisk eltandborste

Philips eltandborste blir bäst i test eftersom den har imponerat tandborstvärlden med sin Sonicare-serie. Detta är mer än bara en tandborste, det är en komplett tandvårdslösning. Och eftersom den hör till familjen soniska eltandborstar ger den hela 62.000 rörelser per minut, vilket sätter igång salivproduktionen ordentligt.

 

4 olika program

DiamondClean är enkel att använda, framförallt eftersom att den bara har en enda knapp. Tandborsten sätts igång med ett tryck, sedan kan du trycka igen för att enkelt bläddra mellan de olika inställningarna. Där kan du "skräddarsy" din borstning efter vad du känner för. 


DiamondClean har en inbyggd timer som var 30:e sekund signalerar att det är dags att byta sida. Efter två minuter stängs tandborsten automatiskt av, om du inte har valt ett längre borstprogram, exempelvis Deep Clean.

 

Dessa funktioner kan du välja mellan

 • Whitening - polerar dina tänder och gör dem vitare
 • Sensitive - en mjuk skonsam rengöring (bra för dig med känsligt tandkött)
 • Gum Care - håller tandköttet friskt genom att lägga in en minuts mild rengöring i slutet med en vanlig borste
 • Deep clean - en intensiv rengöring på 3 minuter

 

Olika styrkenivåer

Har du aldrig haft en eltandborste innan är DiamondClean något för dig, trots att det är en av de mer avancerade tandborstarna. Och för att låta dig vänja dig vid en sonisk eltandborste kommer den under de första 14 borstningarna gradvis öka styrkan. När den går på full styrka hjälper den dig att putsa bort fläckar och missfärgningar för att ge dig vitare tänder.


Givetvis kan du alltid själv välja mellan 3 olika lägen på styrka. Tandborsten går att kombinera med olika borsthuvuden och borsthuvudena väljer de optimala inställningarna automatiskt. 

 

Kan anslutas till smartphone

Philips har inkluderat en app till denna tandborste som hjälper till att spåra vad i munnen du har borstat samt var du bör borsta lite mer. Detta ger dig en bättre överblick över hur du borstar för att få bästa resultat.


Olika borsthuvuden

Det finns olika borsthuvuden som kan användas och dessa känner tandborsten automatiskt av. Den ser därför till att optimera inställningen för att passa borsthuvudet allra bäst. Om W3 Premium White borsten används kommer tandborsten automatiskt aktivera White+ läget, som ser till att göra dina tänder vitare. 


Tandborsten känner även av när borsten börjar slitas ut och bör bytas ut. Du får då en indikation av detta genom att en liten lampa lyser samt ett kort pip-ljud. Oftast rekommenderas byte av borste var 3:e månad.

 

Laddning

Tandborsten laddas i det medföljande glaset men det går givetvis att ladda den med vanlig USB-laddare. När den är fulladdad har tandborsten en lång batteritid på 2 veckor om du borstar två gånger per dag.

 

Garantin från Philips gäller i 2 år.


Detta säger konsumenterna om Philips eltandborste

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi även reda på vad konsumenterna tycker om sin produkt, här kommer några exempel:


”Denna överträffar alla förväntningar till 100%. Jag är ganska skeptisk till "nya innovativa" produkter, här har jag bara ett betyg - 5/5 på alla områden! Den här är en av mina bästa investeringar. Varje gång så känns det som att jag fått en rengöring av tandläkare, att den dessutom gör tänderna vitare utan att skada emaljen är helt otroligt."

 

”Alltså jag måste säga wow jag har fantastiskt rena tänder det går inte att jämföra med den jag hade innan av annat märke. Jag har borstat i 3 veckor och inte behövt ladda en enda gång och den har samma goda effekt. Jag är galet nöjd”

 

”Denna tandborste kommer med en lyxig laggade med glas samt resefodral, perfekt när man är på resande fot och speciellt när man flyger och har begränsat utrymme. Den har många olika program samt en app som är lite som din tandläkare - den säger helt enkelt till var du skall borta, om du glömt ett område mm.”

 

”Jag är enormt imponerad över tandborsten. Tänderna känns otroligt rena och jag kommer aldrig vilja använda en manuell tandborste igen! Att appen håller reda på när det är dags att byta ut borsthuvudet och även om man borstar för hårt är väldigt skönt. Det enda ”negativa” jag kan säga är den skvätter lite väl långt om man råkar slå igång den utan att ha den i munnen.”


"Tänderna känns väldigt rena och jag tycker också att de ser lite vitare ut. Ljudet är ganska högt när du borstar. Batteriet räcker väldigt länge, det är trevligt att inte behöva ladda hela tiden. Resväskan är ett utmärkt tillskott, också mycket snyggt."


"Kände förbättringar på tandkött o tänder redan efter någon dag. Dessutom snygg och håller länge innan man behöver ladda igen."


Här köper du Philips DiamondClean till lägst pris


Whiteaway erbjuder Philips DiamondClean 9000 HX9913 just nu för 2499 kr. Frakten ingår även i priset.

2499 kr är det lägsta priset just nu för Philips DiamondClean 9000 HX9913!

Tretti.se säljer Philips DiamondClean 9000 HX9913 för 2528 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.


Hur skiljer de sig åt?

Hur skiljer sig tandborstarna från Oral-B och Philips åt? Den största skillnaden är att DiamondClean är en sonisk (vibrerande) tandborste medan den från Oral-B är en s.k. roterande. Här låter vi nummerna tala för sig själva: en sonisk tandborste kan ha upp till 60.000 rörelser per minut medan en roterande "endast" kommer upp till drygt 8.000.


De soniska tandborstarna brukar därför anses vara mer effektiva då de enklare kan bryta upp plack som vatten sedan gör rent. De soniska tandborstarna sätter även igång salivproduktionen mer effektivt än roterande tandborstar tack vare sitt höga antal rörelser. 
Så gjorde vi testet

När vi gjorde testet utgick vi från de produkter som har bra kvalité och som visat upp goda resultat i testlabben. Ett urval av dessa resultat presenterar vi i testresultatsdelen nedan. 


Vi har också utgått från att produkterna som vi tagit fram som testvinnare i vårt test ska ha ett bra pris i förhållande till effekt. 


Utöver dessa faktorer är användarnas utlåtanden kring produkterna i hög grad vägledande för oss. Konsumenterna som testat produkterna är ju de sanna experterna.


Eltandborsten är en underskattad produkt som egentligen varje person borde ha, det blir en mycket bättre tandborstning. Dock behöver man inte gå helt crazy och köpa det allra bästa och dyraste bara för att, en bas-version täcker dina behov bra, och dessutom kan du alltid komplettera genom att använda tandtråd och munskölj med flor, då är du helt hemma. 


Detta är varför vi har utsett en mer grundläggande eltandborste till bäst i test - som inte kostar skjortan. Dessutom ger den instruktioner om när det är dags att byta sida och har en bra batteritid på 7 dagar. Summerat är det en billig tandborste med bra funktionalitet.


Men för dig som värderar munhygien högt har vi även valt att utse en premiumvinnare. Det som skiljer denna åt är framförallt antalet funktioner samt att det är en sonisk tandborste. Dessa är ofta dyrare men ger en bättre salivproduktion än en roterande tandborste. Philips Sonicare-serien kantas av höga betyg från både tandläkare, experter och användare - vilket ligger till grund för vårt val. Den må vara dyr, men den är ett otroligt effektivt verktyg för att hålla tandhälsan på topp och för att hålla dina tänder skinande. 


Här nedan hittar du experternas omdömen av våra testvinnare.
Test eltandborste - experternas omdömen 

Electric Teeth: Tycker att Oral-B Pro 3 3900 är den allra bästa eltandborsten just nu. Den har alla funktioner du behöver för att hålla en god munhygien och dessutom har den ett schysst pris. Dessutom får du lång batteritid på en enda laddning och en tydlig trycksensor som signalerar när du trycker för hårt mot tänderna. Bland nackdelarna nämner de endast att du inte kan se vilken funktion du använder. 


Techadvisor: Är mycket positiva till Philips DiamondClean 9000 och ger den ett totalbetyg på 4,5/5 stjärnor. De tycker att det är en kraftfull och effektiv tandborste som ger dig många val av borstning och teknik. De gillar även tillbehören som det smarta rese-etuiet och laddningsglaset. När det gäller appen och dess batteritid är de dock lite mer kritiska. Bl.a. hade de gärna sett att appen istället ska bättra på din teknik, snarare än rutin. 


T3: Ger Philips DiamondClean 9000 4/5 stjärnor i betyg. De tycker att det är den bästa Philips tandborsten som finns men är negativa till dess höga pris. 


T3 dubbade Sonicare DiamondClean som sin testvinnare. T3 tyckte att Philips eltandborste gav en utmärkt rengöring och att den ser bra ut. I testet var 8 eltandborstar med, bl.a. Oral-B Genius 9000, som slutade på en andraplats med anledning att den tillhörande appen var "oanvändbar".


Trustedreviews testade Sonicare DiamondClean och gav den 4,5 stjärnor av 5. De gillade att den är en tyst eltandborste, har flera funktioner och att det medföljer ett bra reseskal till tandborsten. De avslutar sitt test med att säga att tandborsten har "utmärkt rengöringsprestanda till fyndpris". 


Tek.no utsåg Philips Sonicare DiamondClean till "Bäst i test" i deras test med eltandborstar. De gillar att den tar bort plack mycket effektivt, har bra batteritid, är en tyst eltandborste, levereras med reseladdare och medföljande kit samt att den har en hög pulseringsfrekvens. 


Aftonbladet gav Sonicare DiamondClean 5 plus i totaltbetyg. I sitt test skriver de att Philips har tagit upp kampen mot Oral-B på allvar och att DiamondClean är ikapp och förbi på den del områden. Vinnare i deras test blev Oral-B genius 1010s


Expressen utsåg Philips Sonicare DiamondClean Smart till deras testvinnare. Det är samma tandborste förutom att Smart-versionen har en tillhörande app som kartlägger borstningen i din mun - i realtid! Dock så är denna modellen drygt 1000kr dyrare än den vanliga DiamondClean (vår testvinnare). 


Smartson har låtit sina testpiloter testa Philips Sonicare DiamondClean. Efter testet valde 98% av 52 testpiloter att rekommendera den till en vän. 


The Telegraph testade 5 olika tandborstar samt en eltandborste för barn. Vinnare i deras test blev Philips Sonicare DiamondClean med motivationen att den är mångsidig och snygg.

Techadvisor gillar Oral-B Pro 2000s enkelhet. De gillar även att den säger till när du borstar för hårt. De ger den 4/5 stjärnor. 


Gagdetsnow gillade tandborsten men skriver i sitt test att den är lite för dyr. Dock så gjordes detta test för 2 år sedan och priset har sedan dess sjunkit en hel del.Fördelar eltandborste

Att borsta tänderna är grunden för att ta väl hand om dina tänder och munhygien generellt. Men för att få bästa resultat bör du använda en el-tandborste och dumpa den vanliga tandborsten. En eltandborste är mycket mer effektiv och får enklare bort plack och håller dina tänder vitare. Dessutom slipper du arbeta lika hårt för att upprätthålla en förstaklassig munhygien.


Fördelen med el-tandborstar är att de vibrerar och roterar för att få bort plack. Vibrationerna i tandborsten bidrar till effektiv rengöring och triggar igång salivproduktionen, som hjälper till att rengöra ytterligare. Med små huvuden är eltandborsten väldigt "träffsäker" vilket gör det enklare att komma åt alla delar av munnen.


En annan fördel med el-tandborstar är att de idag är väldigt smarta. T.ex. så finns det en rad modeller som håller koll på den rekommenderade borstnings-tiden på två minuter. Nya el-tandborstar påminner dig därför när tiden är över samt när det är dags att byta sida i munnen efter ca 30 sekunder. 


Olika typer av tandborste

När det gäller den elektriska tandborsten finns det två typer: roterande och soniska. Om du ska byta till eltandborste och vill ha det mest effektiva bör du gå efter en sonisk. Dessa vibrerar vilket bland annat ser till att tandkrämen tränger in bättre mellan tänderna.


Det finns två typer av el-tandborstar, roterande och soniska. Det råder lite debatt kring vilken som är bättre än den andra men vad tandläkare världen över enas om är att el-tandborstar är bättre än manuella. 


När vi har utsett testvinnaren har de viktigaste egenskaperna varit resultat och användning. Tandborsten ska ha goda omdömen från både experter och användare som indikerar på dess goda egenskap. Tandborsten ska ge en effektiv rengöring och hjälpa dig att få vitare tänder genom att få bort missfärgningar och plack.
Sammanfattning

Efter att du läst vårt test önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den tandborste som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare


Tips 1: Vi kan också tipsa dig om att läsa vårt test om bästa tandblekning hemma

 

Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har eltandborste rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa tandborsten till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Vanliga frågor och svar

 • Vilken eltandborste är bäst?
  Vi på bäst i test har utnämnt Philips Sonicare DiamondClean till årets bästa eltandborste, och Oral-B Pro 2000 till den mest prisvärda eltandborsten.
 • Hur använder man en eltandborste?
  Borsta tänderna med två gånger per dag i två minuter. Flytta eltandborsten mjukt och långsamt från tand till tand. Skrubba inte utan låt borsten göra hela jobbet. Stanna till kort vid varje tand innan du går vidare. Borsta först tandradens utsida, sedan insidan. Båda våra testvinnande eltandborstar säger till ungefär var 30e sekund, när det är dags att byta sida.
 • Hur ofta ska man byta borsthuvud på eltandborste?
  Borsthuvudet på en eltandborste bör bytas med regelbundna mellanrum. På en eltandborste finns ibland så kallade indikatorstrån, som visar när det är dags att byta. En tumregel är dock att borsthuvudet ska bytas ungefär var tredje månad
Populära tester inom kategorin hälsa & personvård


Philip Andrén

Bäst i test: Eltandborste

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Ursprungstestet skrevs 2019-10-15 och uppdaterades senast