Pellets bäst i test

Pellets test 2023 – bästa pellets för uppvärmning

Pellets är ett effektivt och billigt sätt att värma upp ditt hus med pelletspanna eller pelletskamin. Vi har därför tagit reda på vilka pellets som är bäst i test har vi läst alla experttester. Allt för att göra valet av pellets lite enklare. Läs mer här nedan! 


Värmepellets bäst i test

SCA Värmepellets

Pellets bäst i test SCA Värmepellets
 • Bra för miljön

 • Billigare än el

 • Skapar inte lika mycket rök som ved

 • Går åt stora volymer

 • Tar mycket plats

priser i samarbete med Prisjakt

Köpguide

Billig energi med pellets

Pellets är ett biobränsle som har sett stor ökning av intresse de senaste månaderna, inte konstigt med tanke på skenande bensin- och elpriser. Pellets blir till genom att man tar spill från sågverk som pressas och värms upp under mycket högt tryck. Det är ett klimatsmart och billigt sätt att värma upp huset ifall du har vattenburen värme.


Förutom att de är billiga klassas de dessutom som klimatneutrala eftersom det kommer är en spillprodukt från skogsindustrin och släpper inte ut lika mycket kolväten och skadliga partiklar som förbränning av andra bränslekällor. Dessutom har de högre energivärde än t.ex. ved. Dock går det åt mycket, men summerat blir det mycket billigare än att förlita sig på elnätet för uppvärmning.


För en normalstor villa beräknas kostnaden att värma upp huset till cirka 15 000 kronor, avsevärt billigare än om du använder elektricitet till uppvärmning, då sticker kostnaden upp till drygt 30 000 kronor! En pall innehåller 52 säckar på 16 kg och kan enkelt skickas direkt hem till dig när du beställer en pellets pall med hemleverans.


Att värma upp ett normalstort hus kräver cirka fem till sex ton av pellets. Detta motsvarar ca 7 pallar, tänk därför på att du har ett bra och torrt ställe att ställa pelletsen på samt att de får plats. Har du mindre plats rekommenderar vi att inte köpa allt på en gång.


Du kan elda pellets antingen i en pelletspanna, korg eller kamin. Allra vanligast är pelletspanna eftersom dessa har automatisk påfyllning från pelletsförrådet, som i sin tur kan vara kopplat till vattenburen värme. Även pelletskaminer kan vara automatiskt påfyllande.


Miljöpåverkan

För att vara helt säker på att dina pellets gör så litet avtryck som möjligt på miljön är det allra bäst att köpa närproducerade pellets. Detta bidrar till att transportsträckan blir så kort som möjligt. Dessutom är det också bra att köpa pellets som har ursprung i ansvarsfullt skötta skogar. Leta efter en FSC-certifiering för att vara säker på att så är fallet. Med FSC-certifierade pellets kan du känna dig trygg att du har gjort ett smart och hållbart val där omtanke om vår natur står i fokus. 


Förutom certifieringar och korta transportsträckor är det viktigt att själva pelletsen är effektiva. Genom en hög torrhalt får du ut mer energi för dina pengar. Det blir även enklare att rengöra din pelletspanna/korg ifall de har en högre torrhalt.


För och nackdelar med pellets

Fördelar:

 • Billigare än el och olja
 • Bättre för miljön än att elda med ved
 • Närproducerat
 • Ingen jobbig lukt som påverkar dig själv eller grannar


Nackdelar:

 • Förvaring tar plats
 • Stor förbrukning - cirka 1,5 kg per timme
 • Måste ha skorsten
 • Farligt om det förvaras fel
Pellets bäst i test 2023

SCA Pellets har blivit utsedda till bäst i år av Råd & Rön. De ger den ett totalbetyg på 89, mycket tack vare jämn kvalitet på pellets där fukthalt, askhalt, hållfasthet och volymvikt tas i hänsyn. 


Bästa pellets just nu kommer från SCA. Klicka för pellets pris per pall.

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på SCA Värmepellets


Hos SCA har de valt pellets med omtanke och ser till att produktionen sker i skog som hanteras ansvarsfullt och enligt naturvårdsverkets rekommendationer. Deras pellets produceras från träd till färdig produkt i Sverige enligt hållbara och klimatsmarta metoder som säkerställer omsorg för natur, människor och djur. 


SCAs pellets håller högre standard än klass 1 svensk standard samt Europastandard. Detta lyckas de med genom att kontrollera hela resurskedjan från fällt träd till färdig produkt. Tack vare detta lyckas de även hålla mycket högt energivärde på deras pellets på 4,9 MWh/ton. 


När du köper SCAs pellets kan du vara säker på att du gör ett bra val för naturen också eftersom det för varje träd som fälls på SCAs mark så planteras minst två nya träd.


Antingen kan du köpa pellets i påsar. Dock, om du vill värma upp ditt hus med pellets är det bäst att köpa de pallvis, då det blir billigare och går åt! Denna väger 832 kg och innehåller 52 säckar på 16 kg


SCAs har pellets i 8 mm och 6 mm (diameter).


Specifikationer SCA Pellets:

Diameter: 6 mm eller 8 mm

Energivärde: 4,9 kWh/kg

Vikt: Drygt 640 kg/m3

Askhalt: Mindre än 0,5 %

Fukthalt: 7 %


Detta tycker användarna om SCA värmepellets

Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi ju gärna veta vad användarna har att säga om sitt köp, det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel: 


"Pelletsen har hög kvalitet och har fungerat bättre än de andra fabrikat som jag använt tidigare. Verkar hålla ihop väldigt bra."


"Har provat lite olika fabrikat med tycker att BioNorr 6 mm pellets fungerar bäst till min brännare. Kvaliteten är pellets är mycket bra och smular inte sönder som andra fabrikat har gjort. Att kunna beställa hel pallar för hemleverans är väldigt smidigt. Det är andra gången jag beställer här ifrån online, och kommer att fortsätta med det framöver."


Här kan du köpa värmepellets bäst i test till bästa pris

Pellets beställer du per pall. Så detta pris avser per pall för pellets. Dessa kan du givetvis få vår testvinnare levererade hem till dig, smidigt och enkelt. Det går dock också bra att beställa enstaka påsar med pellets online, dock håller dessa inte så länge som en hel pall.


Granngården säljer den för 4989. Frakten hem till dig ingår i priset.

4989 kr är det lägsta priset just nu för SCA Värmepellets!
Så gjorde vi testet

För att ta reda på vilken tillverkare som har de bästa pelletsen har vi tagit reda på vad experterna tycker i sina tester. Här har de utvärderat energivärde i pelletsen, hur länge de brinner samt vad avgaserna (miljöpåverkan) blir. 


Men förutom experterna har vi även tagit reda på vilka pellets som användarna är nöjda med. Här handlar mycket om hur mycket det går att beställa åt gången, men även mer detaljerade specifikationer som fukthalt och askhalt. 
Köpguide - detta ska du tänka på

Här kommer 5 viktiga saker att tänka på när du ska köpa pellets: 


 1. Kvalitet - köp alltid pellets av högsta kvalitet för bästa värmeeffekt och liten askhalt. För att vara säker på att du får detta ska du leta efter pellets med certifering enligt ENplus.
 2. Leverantör - välj en pålitligt leverantör med god kunservice.
 3. Transport och lagring - se om leverantören erbjuder transport för lagringen och se själv till att du har ett bra ställe att lagra dessa, så du undviker fuktbildning.
 4. Tillgänglighet - se till att du har nog med pellets för hela säsongen.
 5. Miljövänlighet - välj pellets som är hållbart producerade med låg koldioxidutsläpp.
Pellets test - experternas omdömen

Råd & Rön: Utser SCA Värmepellets till bäst i test tack vare dess otroligt höga kvalitet. Inte bara ser detta till att du får allra mest energi ut från dina pellets, men även att de har låg askhalt och minsta möjliga fukthalt. I testet presterar även Agrol Pellets och Laxå Pellets bra.
Tips 1: Är du intresserad av att köpa en ny kamin kan vi tipsa dig om att läsa våra tester om bland annat bästa etanolkamin och bästa gasolkamin. Under våra klimat tester hittar du även produkter som eldstäder och bästa infravärmare. För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.

 

Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har radio rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa vevradion till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.
Vanliga frågor och svar

 • Hur mycket pellets går åt per dag?
  Detta beror på ditt hus storlek men som tumregel går det att säga 2-3 säckar per dygn. En säck väger ca 16 kg.
 • Vad kostar pellets per kwh?
  Mellan 55 - 60 öre per kWh. Historiskt sett är detta runt hälften av elpriset per kWh. Dock är det viktigt att du har en effektiv panna som maximerar energieffektivitet.
 • Hur tillverkas pellets?
  Pellets tillverkas av sågspån som torkas och sedan mals i kvarn till ett finare material. Sedan pressas det under mycket högt tryck under hög temperatur som formar det till pelletsform. Pellets har låg fukthalt och mycket högt energiinnehåll.
Philip Andrén

Bäst i test: Pellets

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Ursprungstestet skrevs 2022-10-13 och uppdaterades senast