Etanolkamin bäst i test, test etanolkamin, bästa etanolkaminen, etanolkamin bäst i test 2023, kamin utan skorsten bäst i test.

Etanolkamin bäst i test 2024: skorstensfri kamin bäst i test

Letar du efter etanolkamin bäst i test? I vårt test har vi utsett kamin utan skorsten bäst i test för dig som letar efter en snygg och prydlig värmekälla som ökar trivselfaktorn i ditt hem. 


På denna sida tipsar vi också om vad som är viktigt att tänka på med en etanolvärmare inomhus samt bioetanol. Läs mer om skorstensfri kamin bäst i test nedan!


Bästa etanolkaminen just nu


Köpguide

För de som inte kan installera en riktig eldstad utomhus är en kamin utan skorsten inomhus ett mycket bra val. Med minimalt underhåll och enkel installationsprocess blir den snabbt en favorit i hemmet.


Etanolkaminer finns i olika format. De kan både vara integrerade och fristående och finns i en bred variation av storlekar. Detta gör dem till ett mycket flexibelt val av kamin. Men det är viktigt att de installeras på rätt sätt, framför allt med vägghängda etanolkaminer. Dessa måste nämligen ha en värmetålig och isolerad platta som skyddar väggen från värme. Men med de fristående kaminerna, till exempel en golvkamin har du ett större val av placering.


Etanolkaminer är enkla att underhålla men värmer inte lika bra som en traditionell, vedeldad ugn. Men köpare av etanolkaminer har sällan ett riktigt behov av värme utan köper dem främst för att de är estetiskt tilltalande. Jämför man verkningsgraden hos en etanolkamin mot en traditionell sådan värmer etanolkaminen endast till ca 50% av en traditionell braskamin.

Har du den placerad på väggen eller på ett bord kan du inte räkna med någon värmande effekt, visst kaminen producerar eld så lite varmt blir det, men inte nog för att värma ett helt rum. För att få en värmande effekt behöver du en etanolkamin som står på golvet eller som insats i din befintliga braskamin.


Med en bra etanolkamin kan du räkna med att den kan ha en värmande effekt på ca 40kvm, typ som ett vardagsrum. Detta är ett bra komplement, t.ex. under vintern. Då kan du minska på värmen i vardagsrummet och låta etanolkaminen kompensera det befintliga värmesystemet i ditt hem.


Du slipper helt rök och gaser och får en effektiv värme eftersom allt går oavkortat ut i rummet om du har placerat den rätt. Du får därför en hög energieffektivitet, kontra en braskamin där mycket värme går förlorad upp i skorstenen.Bioetanol, bioetanol kamin, etanolkamin vägg bäst i test, etanolkamin golv, kamin etanol.

EtanolkaminFördelarna med etanolkamin

 • Kan placeras väldigt fritt då det ej krävs skorsten
 • Miljövänligt
 • Slipper bygglov
 • Skötsel hålls till minimum
 • Snygg dekor
 • Ökar trivselfaktorn


Etanolkamin golv bäst i test


De etanolkaminer som sprider värme bäst är de som är golvplacerade. De är skorstenslösa och ger förutom värme även en härlig och mysig stämning i ditt hem. Vi har tagit fram en bra testvinnare för dig som letar efter en etanolkamin bäst i test att placera på golvet.


Denna populära etanolkamin från Vauni är klotformad och kan ställas varsomhelst på golvet. Det är en skorstensfri kamin som har blivit utformad för allra säkerhet och trivselfaktor. Den kräver ingen installation och är utrustad med modern teknik som gör brännaren enkel och säker att använda. Och tack vare smart konstruktion blir globen aldrig lika varm som lågan.


Med brännaren kan du justera lågan och därmed öka eller minska värmen med hjälp av en regelstav. Vid full värme ger den ut 2,2kW i effekt och kan då hjälpa till att värma upp rum på max 20 kvm.


Etanolkaminen har en brännare som rymmer 2L vilket ger ca 5 timmars tid av eld, med en förbrukning på ca 0,4 liter per timme. Detta beror givetvis på vilken styrka du väljer med regelstaven. Vauni Globe kan även roteras 360 grader så du kan få bästa vy av elden oavsett var i rummet du sitter.


För säker användning av kaminen är brännaren utrustad med absorption och anti-spill funktion som ser till att all etanol används samt att det inte sker några olyckor pga överflödigt bränsle. Etanolkaminen har möbeltassar som hindrar kaminen från att repa ditt golv och kommer i två utföranden: antingen med matt finish eller i polerad svart granit. Den väger 38kg och har en höjd på 60cm.Här kan du köpa bioetanol kaminen till bästa pris

Bästa pris får du när du beställer kaminen online. Då får du den dessutom levererad direkt till hemmet, vilket är praktiskt eftersom den väger 34kg.Etanolkamin bord bäst i test


En etanolkamin som står på ett bord har ingen riktig värmeeffekt men är väldigt prydlig på matbordet och liknar närmast en lykta.


Etanol lyktan från Höfats skapar stämning direkt. Den är snyggt designad med glas som täcker hela lågan som roterar. Själva rotationen skapas från luftströmmar underifrån lyktan som ser till att lågan virvlar snyggt.


När den är fullt påfylld med etanol kan den brinna i drygt 1,5 timmar innan den behöver fyllas på. Att släcka lågan är enkelt tack vare det medföljande släcklocket.


Lyktan väger 4,2 kg och har en höjd på 54 cm. Den står stadigt tack vare sin bottenplatta med halkskydd. Men trots detta ska den alltid placeras säkert och utom räckhåll för små nyfikna händer.Här kan du köpa en etanol lykta till bästa pris


Tips!

Här listar vi lite tips och ytterligare information om etanolkaminer.


Kamininsats

Om du redan har en eldstad i ditt hem men sällan eldar pga. brist på intresse eller stängd skorsten kan denna enkelt göras om till gasolkamin i stället. Då placeras en brännare i spisen så att du enkelt och miljövänligt kan elda och sprida härlig stämning i hemmet.


En insatskamin kan ha svårt att brinna med luckan stängd då syretillförseln då stryps. Men det finns kamininsats med fläkt som kan se till att syre tillsätts kaminen. För att göra etanolkaminen lite mer realistisk finns det en del tillbehör att välja till, exempelvis keramisk ved och glow flame, som ger ett mer autentiskt intryck av elden.


Bränsle till etanolkamin

Det är en öppen eldstad som drivs av bioetanol som sedan antänds för att skapa flammor som beter sig på samma sätt som en öppen spis.


Etanolkaminerna använder sig av bioetanol som bränsle. Det kommer i olika renheter där en optimal grad är runt 96-97%. Och det är otroligt viktigt att endast bioetanol används som bränsle, eftersom etanolkaminer är byggda efter bioetanol som bränsle. Det är också dumt att experimentera med att förbränna annan vätska då en olycka kan ske, och då kommer din garanti inte gälla längre. Driftkostnaden för din etanolkamin behöver inte vara högre än för en vanlig braskamin. En flaska på 1 liter kostar runt 25 kr och håller i ca 1 timme (drar cirka 0,5l per timme).


Etanolkaminen är utrustad med en eller flera brännare som används för att kontrollera flamman. Här skiljer det sig markant mellan de dyrare och billigare varianterna då de billigare får man vrida till själv för att släppa igenom flamman, medan de dyrare kan kontrolleras med en knapp, fjärrkontroll eller mobilapplikation.


Vilken etanolkamin ska jag välja?

De flesta etanolkaminerna har exakt samma förmåga när det gäller värmespridning. Men eftersom de till stor del har funktionen som en snygg pryl är det ofta märke och design som styr priset. Men bryter man ner funktion är det väldigt lite som förändras.


Testvinnare

Vauni Globe - Etanolkamin golv bäst i test


Höfat eldlykta bioetanol - Bordslykta bäst i test

Bagaren och Kocken säljer Höfat eldlykta bioetanol för 2099 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

2099 kr är det lägsta priset just nu för Höfat eldlykta bioetanol!Etanolkamin, etanolkamin nackdelar, etanol kamin, etanolkamin värme, etanolkaminer.

Etanolkaminer kommer i flera utförandenTips 1: Vi har också utsett den bästa gasolkaminen om du föredrar den typen av kamin till ditt hem. Allra bäst för uppvärmning är däremot billig pellets eller luftvärmepump.


Se också till att skaffa en bra julgransfot innan du tar in granen till jul. Eller satsa på en fin plastgran som håller i många år. Gör dig själv en tjänst och spara tid och energi med en bra snöslunga i vinter, så du har tid att nyttja din streamingtjänst till fullo.


För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta.


Tips 2: 


Tips 3: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har gasolkamin rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa braskaminen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!Frågor och svar om etanolkaminer

 • Hur mycket värmer en etanolkamin?
  Den etanolkamin som vi har utsett till "skorstensfri kamin bäst i test" kan värma upp ett rum på ungefär 20 kvadratmeter.
 • Vilket bränsle till etanolkamin?
  Oftast är det etanol med en halt på 96-97% som används. Detta ger en effektiv förbränning helt fri från rök och doft.
 • Hur länge räcker 1 liter etanol när jag använder min kamin?
  Generellt brukar etanolkaminer (skorstensfria kaminer) ha en förbrukning på 0,5 liter etanol per timme. Se därför till att köpa en del flaskor om du vill ha igång elden under en längre tid.
 • Kan man värma huset med etanolkamin?
  En etanolkamin värmer inte lika mycket som en traditionell braskamin, framförallt de mindre varianterna. Det gäller även för etanolkamin bäst i test.

  Vissa av dem kan dock komma upp i rätt hög effekt vilket låter dem värma upp mindre rum, upp till 20-25 kvadratmeter, som vår rekommenderade kamin utan skorsten bäst i test gör.

Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor och övrigt till hemmet.Philip Andrén

Bäst i test: Etanolkamin

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast