Kolgrill bäst i test - Weber kolgrill

Kolgrill bäst i test 2023

Ska du köpa kolgrill och vill veta vilken som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt. Vi har läst de senaste testerna på internet, från testlabb och från kunniga experter. Och inte nog med det! 


Vi har också tagit reda på vad konsumenterna  tycker om de olika grillarna som finns att köpa just nu. Allt för att hitta den bästa kolgrillen. Vårt arbete har vi sedan sammanställt till dig på denna sida, så att du kan undvika jobbiga och kostsamma felköp. Letar du i stället efter den bästa gasolgrillen kan du läsa mer här.


Bästa kolgrillen just nu

Weber kolgrill

Weber Original Kettle 57cm

Kolgrill bäst i test Weber Original Kettle 57cm
 • Uppskattad av både konsumenter och experter

 • Enkel att använda och rengöra

 • Prisvärd med hög prestanda

 • Inbyggd termometer

 • Går använda för rökning

 • Gallret för bränslet borde vara något tätare

priser i samarbete med Prisjakt


Köpguide

Därför ska du välja kolgrill

Med en kolgrill kan du komma upp i väldigt hög temperatur, högre än med en gasolgrill. Är du en skicklig grillmästare kan du därför få bättre resultat med en kolgrill. 


Du kan också förvänta dig en godare doft tack vare kol eller briketter. Och slutligen är kolgrillen enklare att rengöra och ta med sig. 


Trots att det är den enklaste typen av grill utan några större finesser så erbjuder kolgrillen stora valmöjligheter. Du kan bland annat välja om du vill grilla över direkt värme, indirekt värme eller om du vill röka din maträtt genom att ha på locket. 


Med en stor grillyta kan du enkelt ha maten på ena sidan och kol eller briketter på den andra. Det blir inte mycket enklare. 


Å andra sidan finns det ju en liten nackdel. Och det är att du måste köpa kol inför grilltillfället, vilket kan vara jobbigt och enkelt att glömma. Lyckligtvis är det dock enkelt att göra sig av med askan tack vare behållaren som sitter under grillen. 


Köp kolgrill

Vilken är egentligen den bästa kolgrillen? Denna uppgift har vi tagit på oss eftersom vi i Sverige älskar att grilla när vädret tillåter. Det är dock inget enkelt val, dels eftersom utbudet av kolgrillar är tämligen dåligt i Sverige, vi gillar gasol mer, men också för att marknaden oftast domineras av Weber. 


Men kan det ändå vara så att Weber gör jobbet allra bäst? För att ta reda på om det verkligen är så har vi satt ut ett par krav för vår testvinnare. 


Våra krav på testvinnaren 

När vi tagit fram vår testvinnare har vi bl.a. undersökt om kolgrillen har följande egenskapar: 

 • Generös grillyta - för att du ska ha möjligheten att grilla till hela sällskapet samtidigt 
 • Uppsamlare - enkel städning efter avslutad grillning 
 • Termometer - så du har total kontroll över tillagningen
 • Hjul - för ökad flexibilitet


Kolgrill är den enklaste typ av grill som finns att köpa bland de flera olika varianterna som finns på marknaden. Och sett till kvalitet och resultat är det den typ av grill som ger dig mest för pengarna. 


För att vara säker på att du får en bra kolgrill som håller hög kvalitet och ger bra prestanda är det bra att satsa på en känd tillverkare. Dessa har genomgått stora tester vilket blir ett bra kvitto för att de håller vad de lovar, samt att du kan räkna med att de håller under en lång tid. 


Billigare kolgrillar är ofta svåra att skruva ihop och går enkelt sönder efter enbart några säsonger.
Bäst i test kolgrill

När vi ser till vad experterna och användarna gillar mest är det en kolgrill som framträder extra tydligt: Weber Original Kettle. Det är en kolgrill som gör precis vad som önskas samtidigt som den är prisvärd och håller mycket hög kvalitet. Läs mer om testvinnaren här nedan! 


Bästa kolgrill just nu - Weber Kettle Original

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Weber Original Kettle 57cm


Weber Original Kettle är den klassiska klotgrill som funnits med väldigt länge. Den är otroligt enkel att använda, rengöra och ser till att du får det bästa grillresultatet varje gång! Den har funnits med väldigt länge men har fått en del uppdateringar genom åren. Designen är dock densamma men funktionerna är moderna för att ge den ultimata grillupplevelsen! 


Att få ihop grillen tar cirka 10 minuter. Den har hjul, askbehållare och sen själva kettlen. Och lock, som har en liten krok så att det kan hänga vid sidan av grillen. 


Grillgallret är trippelpläterat och har gångjärn vilket ger det möjligt att enkelt fylla på med nya briketter. Med en generös yta på 57 cm har du möjligheten att grilla större måltider. 


På locket finns det ett handtag, spjäll för inställning av luftflöde och en termometer. Om du vill röka din mat är detta också möjligt tack vare spjäll-inställningen "Low & Slow". Med denna inställning blir det enkelt att få till en låg och jämn värme som passar till maträtter som ska tillagas under en väldigt lång tid, exempelvis pulled pork. 


Du hittar även handtag på sidan av baljan som låter dig rulla grillen på dess hjul till önskad plats. Dessa handtag är även perfekta för att hänga av grillredskap. 


Efter avslutad grillning är det enkelt att få ner all aska i behållaren som sitter under grillen. Denna behållare är sedan enkel att tömma i lämplig soptunna. 


Kolgrillen håller hög kvalitet och behåller denna trots väderlek. För att säkerställa att den skyddas allra bäst rekommenderas Webers överkast.Detta säger konsumenterna om Webergrillen

Som alltid på Bäst i test Guiden har vi hört vad användarna tycker om sin produkt, det är ju trots allt de som vet bäst hur produkten fungerar. Nedan har vi samlat några kommentarer från användarna: 


"Haft den här grillen nu i 3 år, och är supernöjd. Den har stått utomhus året runt i regn och rusk, och den är fortfarande fräsch. Hade en grill i 400-kronors-klassen tidigare, men den rostade sönder på en säsong."


"Jätte bra grill. Enkel att rengöra med asksamlaren. Håller värmen länge och bra. En hållbar klassiker som alltid ger bästa resultat!"


"+ Mycket bra kvallitet förrutom ben och hjul. + Smarta funktioner som lätt rengöring. + Rostskydd (hoppas jag) - Ben och hjul är av dålig kallitet. Krävs enligt instruktion hammare för att montera. Man blir smått nervös när man ska flytta den. Trots brister ovan så är jag väldigt nöjd. Stor skillnad i kvallitet mot billigare varianter. Ingen rost än så längre." 


"Helt underbar! Andas kvalité och resultatet blir väldigt bra."


"Fantastiskt! Ask samlaren kan ju vara det bästa på länge. Smidig att rengöra och håller värmen länge och bra. Våga vägra gasol"


"Dåliga detaljer! Som t.ex. askhållaren, mitt andra exemplar som jag fick efter reklamation på den första även den halvkass kvalite går ej att fästa igen med en hand, är så på alla hitills jag sett. Hjulen är ett stort skämt. Bör hålla långt mot rost dock vilket är det viktigaste."


"Har inte haft några problem med benen. Dock så tycker jag det är dåligt att ventilationsreglagets ändlägen inte stämmer överens med symbolerna. Max öppet spjäll är ungefär halvvägs och det ska tydligen vara så enligt Weber. Annars en rejäl och stor grill som förhoppningsvis kommer att duga i många år framöver."


"Hög kvalitet och bra pris! Har bara använt den en gång hittills men den är bättre än vad jag provat innan."


"Klockren! Enkel att sätta ihop och bra kvalité. Efter att använt den hela sommaren har den inte krånglat något. Ger bra värme och bra resultat. Bästa klotgrillen jag använt!"


"This is The Grill helt enkelt."


"Mycket bra grill. Prisskillnaden mot billigare modeller uppvägs mer än väl av kvalieten och resultatet, redan när den är ny. Min erfarenhet är att Webers grillar dessutom håller mycket längre. Det som finns att anmärka på är avsaknaden av grillbord, vilket man på ett eller annat sätt måste lösa, och att den ibland är lite för stor för lilla sällskapet. Men hellre för stor än för liten."


"Helt klart den bästa klotgrillen på marknaden."


"WEBER levererar varje gång!"


Köp kolgrill bäst i test till lägsta pris

Du kan enkelt köpa kolgrill online från någon av butikerna här nedan. När du köper den online kan du dessutom få kolgrillen till bättre pris samt att du kan få den levererad direkt hem till dörren, vilket är bekvämt och enkelt. 


Weber säljer Weber Original Kettle 57cm för bara 2999 kr när du klickar här, och frakten ingår i priset.

2999 kr är det lägsta priset just nu för Weber Original Kettle 57cm!

Bagaren och Kocken säljer Weber Original Kettle 57cm för 3196 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.
Så gjorde vi testet

När vi har undersökt vilken som är den bästa kolgrillen har vi undersökt vilken kolgrill som uppfyller våra krav, är enkel att använda och har ett just pris. Här har vi undersökt grillarnas olika specifikationer för att se vilken som passar allra bäst för den vanliga konsumenten. 


För att se hur grillarna står sig har vi tagit reda på hur de presterar i experternas tester. Här testar de bland annat hur välbyggd grillen är, om den erbjuder mångsidighet (många sätt att grilla på), hur enkel den är att använda samt ifall montering är enkel. I experternas tester har det varit tydligt att Weber står som en favorit, tack vare att den är enkel att använda och att den håller mycket hög kvalitet. 


Men förutom experternas tester har det varit lika viktigt att se hur bra de svenska konsumenterna tycker att kolgrillen presterar. Här har det också varit tydligt om konsumenterna är nöjda med sitt köp och ifall kolgrillen visar några upp några felaktigheter eller nackdelar. Användarnas recensioner har därför i hög grad varit ledande för oss när vi har utsett den bästa kolgrillen just nu.


Kolgrill test - experternas omdömen

The Wirecutter: Rankar Weber Original Kettle som den bästa kolgrillen som finns att köpa just nu. De tycker att den erbjuder allt som du kan förvänta dig av en bra kolgrill. De menar att allting faller väldigt naturligt och att du, trots liten grillerfarenhet, kan få riktigt goda resultat. De tycker även att monteringen av grillen var enkel.


CNET: Tycker att Weber Original Kettle är kolgrillen "best overall" med anledning av dess kvalitet och pris som är omatchat av andra tillverkare på marknaden. 


Business Insider: Även här blir Weber Original Kettle utsedd till "best overall". De tycker att den ger mycket bra resultat samtidigt som den är väldigt prisvärd. 


Matbloggen The Spruce Eats: Ger Weber Original Kettle 4/5 stjärnor. De gillar den kompakta designen, ask-uppsamlaren samt att den levererar bra resultat. När det kommer till nackdelar nämner de att tillagningsytan hade kunnat vara större samt att hjulen är lite väl små.
Kolgrill underhåll

För att se till att kolgrillen håller sin kvalitet länge är det viktigt att ta hand om den på rätt sätt. Här kommer några enkla och snabba tips!


Till att börja med är det bra att ha någon typ av överdrag till sin grill. Detta går givetvis att fixa själv med hjälp av en mindre presenning. Vill du hellre ha en snyggare lösning har Weber ett eget överkast. Här hittar du Webers överkast .


Utöver ett överdrag är det bra att borsta av gallret efter användning för att få bort rester som bränts fast. Detta görs enklast när grillen fortfarande är varm. 


För att undvika rost är det bra att smörja grillen med neutral olja. Dock är det väldigt viktigt att du inte smörjer inuti grillen! 


Sist men inte minst är det viktigt att du ställer in kolgrillen under de säsonger då den inte används. Givetvis går det bra att grilla under vintern men kom alltid ihåg att ta in den till garaget eller förrådet efter användning. 


Ska du köpa grill, läs om Weber kolgrill som vunnit bäst i test


En kolgrill är enkel att ta med sig!


Tips 1: Vi kan också tipsa dig om att läsa vårt test om bästa gasolgrillen eller testet om den bästa bästa elgrillen. 


Tips 2: Ett klassikt tillbehör till grillmaten är pommes frites. Tyvärr kan dessa vara lite kluriga att få till på bästa sätt men med en bra fritös blir detta enkelt. Läs hela testet om den bästa fritösen här! För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta.


Tips 3: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har kolgrill rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa kolgrillen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Vanliga frågor och svar

 • Vad är fördelen med kolgrill?
  När du har en kolgrill i klotform blir det enklare att få stora köttbitar mer saftiga. Du får inte heller samma brända resultat som på öppna grillar eftersom marinad och fett som droppar ner inte ger upphov till flammor som bränner på köttet ytterligare.
 • Vilken är den bästa kolgrillen just nu?
  Weber kolgrill Original Kettle är den bästa kolgrillen just nu. Den har allt du behöver för att grillkvällen ska bli en succé; inbyggd termometer, generös grillyta på 57 cm och luftflödesinställningen Low & Slow som är optimal för rökning.
Bäst i test Guidens grilltester


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.
Christopher Holmerin

Bäst i test: Kolgrill

Christopher - VD på Bäst i test Guiden är utbildad civilekonom och systemvetare med över 20 års erfarenhet inom medier, marknadsföring och kommunikation. Christopher har ansvarat över flera svenska och internationella sajter inom bland annat nyheter till hem & trädgård, inredning, båtliv med flera andra intresseområden. 


Utöver erfarenheten inom medier har Christopher också arbetat som universitetslärare. De specialintressen som Christopher djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom privatekonomi, teknik, hem & trädgård samt träning.


Ursprungstestet skrevs 2020-06-18 och uppdaterades senast

Läs även: