Låna pengar med låg ränta - Bästa privatlånet 2024

Ska du låna pengar och letar efter ett lån med låg ränta? Då har du kommit rätt. I denna guide om bästa lånet har vi tagit reda på vilka privatlån som är bäst i test just nu och vart du kan låna pengar med låg ränta 2024. Vi går igenom låneförmedlarna med lägst ränta på privatlån just nu och tipsar om vad du ska tänka på när du ska låna pengar. Läs vår guide för att öka dina chanser till att få låna pengar till låg ränta och justa villkor.


Jämförelse av lån med låg ränta

För att låna pengar med låg ränta, här är en jämförelse av erbjudanden från svenska långivare:


LångivareRäntaRecensionJämför lån
Billigaste privatlånet:5,07% - 33,46%Läs merAnsök nu
5,20% - 33,93%Läs merAnsök nu
Lägsta räntan privatlån:5,20% - 16,95%Läs merAnsök nu
Låna pengar billigt, billiga lån med låg ränta5,20% - 33,99%Läs merAnsök nu
Låna pengar utan säkerhet:8,29% - 19,99%Läs merAnsök nu
Lån trots betalningsanmärkning:5,20% - 33,99%Läs merAnsök nu


Genom att jämföra dessa räntor kan du hitta det mest förmånliga lånet som passar dina behov. Jämför lån och välj det bästa alternativet för din ekonomiska situation.


Bästa lånet med lägst ränta - banklån och privatlån

När du vill låna pengar, är det viktigt att se till att du får bästa möjliga förutsättningar för att betala tillbaka så lite som möjligt för det du lånat. Det vill säga att få det bästa lånet med lägst möjliga ränta. Bankerna ägnar sig inte åt välgörenhet, så det bör inte du göra heller. Välj därför den bank där du hittar ett lån som passar din privatekonomi och får låna pengar till den lägsta effektiva räntan.


Lånet med lägst ränta just nu har en räntesats runt 5%. I vår tabell kan du jämföra låneförmedlarnas räntor med varandra och sedan läsa vårt omdömet om lånet som vi har utsett till det bästa privatlånet med den lägsta räntan just nu.


Vem har lägst ränta på lån?

I vår stora jämförelse har vi jämfört lån hos några av de största aktörerna för privatlån, som varje dag lånar ut många miljoner till svenska folket. På så sätt har vi fått fram vilka aktörer som erbjuder Sveriges bästa privatlån med låg ränta. Just nu är det låneförmedlaren Enklare som erbjuder lånet med lägsta ränta.


Dessa bolag som erbjuder det bästa privatlånet: 

 • Har bra lån med låg ränta jämfört med andra låneformer
 • Erbjuder s.k. blancolån (dvs lån utan säkerhet)
 • Du kan själv bestämma hur lång återbetalningstid du vill ha
 • Du kan enkelt räkna ut hur stort månadsbeloppet blir på deras hemsida
 • Du får svar direkt när du ansöker via webben


När du tar ett internetlån behöver du INTE kontakta din vanliga bank. Du får pengarna direkt från respektive låneföretag. Att ta denna typ av lån kan därför också vara ett bra sätt att komma tillrätta med andra smålån och på så sätt få ned priset och räntekostnaderna. Det blir mindre pengar att lägga på lånen varje månad.

Privatlån med lägst ränta: Enklare


5000 - 600000 kr

Lånebelopp

5.07 - 33.46 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • Hög poäng på Trustpilot

 • Snabba svar & utbetalningar

 • 1 UC


Vill du bara låna pengar och få svar direkt?

Enklare erbjuder lån med låga räntor från 5,07%, vilket gör det till lånet med den bästa räntan i detta test. Deras låneutbud sträcker sig från mindre lån på 5 000 kronor, upp till 600 000 kronor, och du kan enkelt finna aktuella räntesatser på deras hemsida. Här kan du även hitta andra lån som samlingslån och billån. 


Låneförmedlaren erbjuder lån utan säkerhet från 39 långivare

Din ansökan jämförs mellan 39 stycken olika långivare för att ge dig lån till lägst ränta. När du ska låna pengar via Enklare gör du enkelt en ansökan på internet med ditt BankID och du får direkt ett erbjudande som du kan ta ställning till. Väljer du att tacka "ja" till deras förslag, sätter de in pengarna snabbt på ditt bankkonto.


Flexibel återbetalningsplan utan extra kostnader

För din bekvämlighet erbjuder Enklare möjligheten att återbetala lån och krediter när som helst, utan tillkommande kostnader. Dessutom ger de dig friheten att anpassa återbetalningstiden efter dina önskemål. Om du är över 18 år och saknar skulder hos Kronofogden från de senaste 6 månaderna är du välkommen att ansöka om att låna pengar direkt på deras officiella webbplats.


Goda omdömen från användare

Hos TrustPilot är det över 6000 svenskar som i genomsnitt gett Enklare hela 4,7 av 5 poäng. Det är riktigt bra!


Fördelar med att ansöka om lån hos Enklare

 • Anpassningsbar återbetalningstid: Låna pengar och betala tillbaka lånet helt eller delvis när du vill!
 • Låneförmedlare med goda betyg: Hos Enklare kan du göra en låneansökan upp till 600.000 kronor hos en låneförmedlare med goda omdömen från användarna.
 • Lägsta räntan börjar på 5,07%Se din lägsta ränta


Bästa privatlånet med låg ränta: Lendo


10000 - 600000 kr

Lånebelopp

5.2 - 33.93 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • 40 anslutna långivare

 • Låna med betalningsanmärkning

 • 1 UC


Få snabbt svar och låna hos Lendo

Här får du anpassade låneförslag och lån med låga räntor från 40 svenska långivare så du kan hitta de bästa erbjudandena för dig. Lånen skräddarsys efter dina behov och du får svar på din förfrågan inom 2 minuter. Endast en kreditupplysning hos UC tas. Du kan låna från 10 000 kr till 600 000 kronor på en gång. Lendo är en fristående låneförmedlare som jämför och förmedlar lån till tusentals nöjda svenskar.


Behöver du låna pengar med låg ränta utan säkerhet?

Hos Lendo kan du också få låna pengar upp till 150 000 kr i lån utan säkerhet trots betalningsanmärkningar vilket kan vara en lättnad för dig som fått detta tidigare. Har du tidigare skulder kan du även samla dina lån via Lendo. Vi anser därför att Lendo är riktigt intressanta, inte minst eftersom de har lån med låg ränta från 5,20%. 


Titta in på Lendos hemsida nu för att se den lägsta räntan de kan erbjuda till dig, eftersom det är olika beroende på vem som söker lånet.


Se din lägsta ränta


Lån med låg ränta som Coop-kund: Coop MedMera Bank


15000 - 600000 kr

Lånebelopp

5.2 - 16.95 %

Individuell ränta från

20 år

Åldersgräns

 • Låneskydd utan kostnad i tre månader

 • 1% lägre ränta för Coop-medlemmar

 • Första månaden amorteringsfri


Låna med rabatt hos Coop MedMera Bank:

Ett ställe där du kan låna pengar med låg ränta är hos Coop MedMeraBank där du som Coop-medlem kan få ett billigt lån med extra låg och bra ränta. (Självklart kan du också låna pengar till låg ränta utan att vara Coop-medlem). Som Coop-medlem får du en procentenhet lägre ränta från din individuellt satta ränta än vad icke-medlemmar får, vilket kan ge dig ett lån till lägst ränta just nu.


Dessutom erbjuder Coop MedMeraBank en räntegaranti som innebär att de matchar ett eventuellt bättre erbjudande från något annat låneinstitut om Coop MedMeraBanks kriterier för detta uppfylls.


Flexibel återbetalning med Coop MedMera lån

Tar du ett lån hos Coop kan du få låna mellan 15 000 kr till 600 000 kr med en återbetalningstid upp till 15 år. För lån på beloppen över 350 000 kr behövs två låntagare på ansökan.


Lån med medlåntagare

Detta är dock positivt eftersom att om en medlåntagare är med på lånet slås era inkomster ihop vilket ökar sannolikheten till att ni får en lägre ränta. Hos Coop börjar räntan på 5,20%.


Fördelar med Coop privatlån

 • Låneskydd i tre månader när du tar ett lån via Coop MedMera.
 • Billiga lån med 1% lägre ränta för Coop-medlemmar.
 • Första månaden är amorteringsfri.
 • Kostnadsfri förtidsbetalning av lånet.
 • Utbetalning av pengar inom 2-3 bankdagar.
 • Låna pengar billigt genom att inkludera partners inkomst i låneansökan för att sänka räntan.


Det är givetvis ingen nackdel att ansöka hos andra låneförmedlare här i jämförelsen som vi skrivit om. Om svaret du får är en lägre ränta än hos Coop, ja då vet du att det finns pengar att spara.


Klicka nu in här på Coop MedMeraBanks hemsida och se vad de erbjuder dig för ränta!Se din lägsta ränta


Advisa: Låna upp till 600 000 kr


5000 - 600000 kr

Lånebelopp

5.2 - 33.99 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • 40 anslutna långivare

 • Låna med betalningsanmärkning

 • Endast 1 kreditupplysning


Låneansökan hos 40 anslutna långivare - jämför lån med låg ränta

Det som är smart med Advisa är att de samlat flera långivare på samma ställe. De arbetar, likt många andra, som "låneförmedlare" och eftersom de är oberoende utan koppling till någon enskild bank, kan de låta alla banker slåss för att ge dig det bästa erbjudandet. Och trots att de kollar din ansökan med 40 långivare tas endast en kreditupplysning.


Här får du en förmånlig ränta från låga 5,20%, vilket gör lånet till ett av marknadens billigaste privatlån! Du får låna upp till 600 000 kronor utan säkerhet. Dessutom accepteras betalningsanmärkningar, vilket dock oftast genererar en högre ränta.


Det är också skönt att det är helt gratis att få hjälp med att hitta det bästa lånet hos dem. Advisa är dessutom kända för att ha bra service och ge snabba svar, vilket går att se på TrustPilot där över 3000 svenska kunder som skrivit omdömen om dem och i genomsnitt får Advisa hela 4,7 av 5 poäng. Det är riktigt bra!


Krav för att få låna via Advisa är att du är över 18 år och har en inkomst på minst 8 400 kr per månad. 


Se din lägsta ränta


Små lån utan säkerhet: Bank Norwegian


5000 - 600000 kr

Lånebelopp

8.29 - 19.99 %

Individuell ränta från

23 år

Åldersgräns

 • Svar direkt

 • Erbjuder bra kreditkort

 • Enkelt att samla lån och krediter


Bra för dig som vill låna en liten summa

Om du bara önskar låna ett litet belopp t.ex. några tusenlappar kan Bank Norwegian vara intressant då deras processer är väldigt snabba. De erbjuder smålån med belopp från 5 000 kronor där du kan låna pengar direkt till en ränta från 8,29%. Du kan se dagsaktuella räntor på deras hemsida.


Lån med snabb utbetalning

När du ansöker om ett lån via Bank Norwegian görs det enkelt på internet med ditt BankID och du får direkt ett erbjudande som du kan ta ställning till. Väljer du att tacka "ja" till deras förslag, sätter de in pengarna direkt på ditt bankkonto.


Flexibel återbetalning vid lån

Du kan även välja att betala tillbaka hela, eller delar av, lånet när som helst - utan extra kostnad. Dessutom bestämmer du själv hur lång återbetalningstid som du vill ha. Det är bra! Om du är över 23 år och inte har några betalningsanmärkningar är du välkommen att fylla i en låneansökan här på deras hemsida nu!Se din lägsta ränta


Sambla: Låna pengar med betalningsanmärkningar


5000 - 600000 kr

Lånebelopp

5.2 - 33.99 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • Hög poäng på Trustpilot

 • Jämför även bolån & samlingslån

 • 1 UC


Krav för att få låna pengar snabbt hos Sambla

Sambla är en låneförmedlare som jämför olika typer av lån från 40 välkända långivare åt dig. Kravet när du ansöker om att låna pengar hos Sambla är att du måste tjäna minst 8 400 kr per månad. 


Uppfyller du dessa krav för att få jämförs din ansökan mot 40 långivare med endast en UC, så du kan hitta bästa lån med bästa möjliga räntan för dig. Sambla erbjuder även jämförelse för andra typer av lån, t.ex. samlingslån och bolån.


Lån med låga räntor hos Sambla

Hos Sambla finns möjlighet att ta både små och större lån i belopp mellan 5 000 till 600 000 kronor. Räntan sätts individuellt och startar för närvarande på 5,20%. Om du vill ha lägre ränta, eller om du inte uppfyller inkomstkravet kan du ha en medsökande i din ansökan. Det ökar sannolikheten för att du ska få en lägre ränta på lånet.


Godtar betalningsanmärkningar för att få krediter

Hos Sambla kan du också låna pengar utan säkerhet trots att du har betalningsanmärkningar.


Låneförmedlaren med lånekoll och hög kundnöjdhet enligt låntagarna

Sambla får betyget 4,8 av 5 hos Trustpilot, vilket är väldigt bra. Dina pengar kan betalas ut samma dag, men som längst tar det upp till fem bankdagar att få pengarna utbetalda.


Jämför lån med låga räntor hos Sambla och se vad de kan erbjuda dig för villkor och låna pengar med låg ränta idag!Se din lägsta ränta


Jämför privatlån: Långivare med lägsta räntorna

LångivareRäntespann
Advisa5,20% - 33,93%
5,90% - 17,90%
Coop MedMera5,20% - 16,95%
Enklare5,07% - 33,46%
Handelsbanken9,60%
ICA Banken 6,84% - 15,95%
Ikano Bank6,55% - 17,15%
Lendo5,20% - 33,93%
Lån & Spar
5,95% - 11,95%
Marginalen6,95% - 17,99%
Nordea7,20% - 14,70%
Norwegian8,29% - 33,99%
Ordna4,95% - 19,9%
Resurs Bank9,67%
Sambla5,20% - 33,99%
Santander7,44% - 15,40%
SEB
6,95% - 14,40%
Swedbank
7,70% - 17,84%


När du letar efter det bästa lånet med lägst möjliga ränta är en jämförelse det bästa verktyget du har för att hitta billiga banklån - lån till lägst ränta. Hos våra utvalda långivare kan du låna pengar utan säkerhet och de erbjuder även lån med låg ränta. Med det sagt är det viktigt att du jämför långivarnas villkor med varandra.


Det kostar inget att göra en ansökan och du får svar direkt. Genom att jämföra olika lån med varandra i vår sammanställning kan du vara säker på att du hittar det bästa lånet med låg ränta och justa villkor!


Vem har lägst ränta på privatlån?

10000 - 600000 kr

Lånebelopp

4.95 - 19.9 %

Individuell ränta från

20 år

Åldersgräns

 • Förmedlar både bolån och blancolån

 • Del av Svensk Fastighetsförmedling

 • 1 UC

5000 - 600000 kr

Lånebelopp

5.07 - 33.46 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • Hög poäng på Trustpilot

 • Snabba svar & utbetalningar

 • 1 UC

10000 - 600000 kr

Lånebelopp

5.2 - 33.93 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • 40 anslutna långivare

 • Låna med betalningsanmärkning

 • 1 UC

15000 - 600000 kr

Lånebelopp

5.2 - 16.95 %

Individuell ränta från

20 år

Åldersgräns

 • Låneskydd utan kostnad i tre månader

 • 1% lägre ränta för Coop-medlemmar

 • Första månaden amorteringsfri

5000 - 600000 kr

Lånebelopp

5.2 - 33.99 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • 40 anslutna långivare

 • Låna med betalningsanmärkning

 • Endast 1 kreditupplysning

5000 - 600000 kr

Lånebelopp

8.29 - 19.99 %

Individuell ränta från

23 år

Åldersgräns

 • Svar direkt

 • Erbjuder bra kreditkort

 • Enkelt att samla lån och krediter

5000 - 600000 kr

Lånebelopp

5.2 - 33.99 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • Hög poäng på Trustpilot

 • Jämför även bolån & samlingslån

 • 1 UC


Lån med låga räntor: Läs detta innan du lånar pengar

Hur fungerar ränta?

 • Ränta är kostnaden för lånet och reflekterar risk och tid. Räntan beror bland annat på lånets storlek och löptid. Du kan påverka räntan genom olika faktorer och på så sätt kan du låna pengar till en låg ränta.


 • Räntan varierar beroende på vilken typ av lån det är du tar. Är det ett snabblån kan du förvänta dig en skyhög ränta. Tar du däremot ett bolån för en ny bostad kan du förvänta dig en relativt låg ränta. Detta eftersom fastigheten du köper står som säkerhet för lånet.


Vad är skillnaden mellan effektiv och nominell ränta?

Med den effektiv räntan på ditt lån menas alla kostnader för lånet inklusive avgifter. Genom att beräkna den effektiva räntan får du därför en klarare bild om vad lånet faktiskt kommer kosta dig. Denna ränta är den effektiva årsräntan och den du borde titta på. Effektiv ränta kan därför fungera som ett jämförelsepris eftersom det räknar in lånets fasta avgifter samt lånets årliga ränta. Den effektiva ränta du får är den totala kostnaden för ditt lån.


Nominell ränta innebär den ränta som står som ”ränta” när du söker efter ett lån och är alltid lägre än den effektiva räntan, se därför till att kolla noga. Den nominella räntan kallas även för årsränta och är den avgift som långivaren tar för att låna ut pengar till dig. Läs alltid det finstilta för att se om lånet ger en effektiv ränta som du klarar av. 


Ska jag ha fast ränta eller rörlig ränta?

Ansöker du om att få ett privatlån hos din bank kan du ofta få välja om du vill ha en fast eller rörlig ränta. En fast ränta brukar ofta leda till en högre lånekostnad. Rörlig ränta är den effektiva räntan på ett lån som kan ändras över tid beroende på hur marknadsräntorna går upp eller ner. När räntan är rörlig finns det chans att spara pengar tack vare låga marknadsräntor, men risk för höga räntor i tider av ekonomisk orolighet. För dig som vill läsa mer rekommenderar vi vår artikel: Är det alltid rörlig ränta på privatlån?


Vad är en låg ränta?

En låg ränta på privatlån ligger vanligtvis mellan 3% och 6%, beroende på din kreditvärdighet och lånebeloppet. Låntagare med hög kreditvärdighet och stabil ekonomi har oftast möjlighet att få de lägsta räntorna.


Vad kostar det att låna 200 000 kronor?


Vad är amortering?

Du betalar varje månad en andel på lånet, vilket kallas för amortering. Väljer du att amortera lånet under en längre tidshorisont blir kostnaden per månad lägre. Väljer du en kortare tidshorisont blir amorteringen högre, men du får samtidigt ner räntekostnaderna. Inom amortering finns det två viktiga uttryck: rak amortering och annuitetslån.


 • Rak amortering: Innebär att du betalar samma amorteringssumma varje månad. Lånet minskar därmed i storlek och det gör också räntan.
 • Annuitetslån: Annuitetslån innebär att du alltid betalar lika mycket pengar för lånet fram till dess att lånet är återbetalt. Initialt betalar du en hög räntekostnad och en mindre del för amortering. När lånet minskar i storlek sjunker räntekostnaderna och amorteringen ökar. Du betalar alltså mindre för lånet i början för att sedan betala mer desto längre tid det går.


Låna pengar låg ränta med SMS-lån

Skillnaden mellan effektiv och nominell ränta är oftast rätt liten. Men tänk på att när det gäller SMS-lån kan den vara väldigt hög. Det kanske ser väldigt bra ut, men i verkligheten har dessa typer av lån en väldigt hög effektiv ränta och bör undvikas! Om du ändå är nyfiken på denna typ av snabblån kan du läsa mer om bästa smslånet och att låna pengar utan UC.
Privatlån - låna pengar utan säkerhet

Privatlån kallas även för blancolån, som är ett lån utan säkerhet, och ligger mellan bolån och snabblån i ränta. Med ett privatlån kan du låna upp till 600 000 kr utan säkerhet till bra ränta. Detta lån kan användas för att samla befintliga lån (ta ett nytt lån, ett så kallat samlingslån) eller för konsumtion eller investering, exempelvis en bil eller renovering av ditt hem. Du kan till och med ta ett privatlån för en kontantinsats.


Lån med säkerhet

Till skillnad från privatlån och blancolån innebär ett lån med säkerhet att banken äger en del av fastigheten, fordon eller något annat värdefullt som du lånar pengar för, även företag. Bankerna tar därför inte lika stor risk när de ger dig ett bolån eller billån. Det negativa här är dock att banken kan ta beslutet att sälja fastigheten eller fordonet ifall du inte kan betala tillbaka dina lånekostnader. Därför kan du oftast få billiga billån eller bra bolån.


Om du behöver låna pengar till ditt företag hittar du bästa företagslånet här.


Låna pengar online: Krav för att få låna

När bankerna går igenom din låneansökan tar de alltid en kreditupplysning på dig för att få en bra förståelse om din ekonomiska historia samt försöka skapa sig en bild om hur den kommer att se ut i framtiden. För att låna pengar till låg ränta är en ordnad privatekonomi en viktig förutsättning. Detta visar bankerna att du kommer kunna betala tillbaka ditt lån.


I vår tabell kan du jämföra låneförmedlarnas räntor med varandra och läsa vårt omdömet om lånet som vi har utsett till det bästa privatlånet med den lägsta räntan just nu. Klicka på läs mer för att få mer information om varje långivare innan du gör din låneansökan, så kan du enklare jämföra lån och låna pengar med låg ränta


Vilken bank har lägst ränta på privatlån?

Undrar du vilken bank som har lägst ränta på privatlån så ska du jämföra dem med varandra här får att hitta bästa låneräntan. Långivarna med lägst ränta på privatlån just nu är dessa förmedlare. Hitta banken med det bästa privatlånet för dig genom en kostnadsfri jämförelse.

Långivartabell

Långivare
Ränta och lånebelopp
Bäst lån: Låna pengar billigt med Ordna. 
Bästa lånet lägst ränta: Låna pengar billigt med Enklare. 
Billiga lån med låg ränta: Låna pengar billigt med Coop MedMera Bank.
Jämför privatlån ränta: Privatlån låg ränta, bäst lån. 
Privatlån bäst i test och privatlån låg ränta. Så får du lån med låg ränta. Vi guidar dig till hur du kan låna pengar med låg ränta genom att följa dessa enkla tips.
Ränta från 5,20%: Låna mellan 5 000 - 600 000 kr
 
Lån låg ränta: Privatlån med betalningsanmärkning.
Ränta från 5,20%: Låna mellan 5 000 - 600 000 kr
 
Hitta lån med låg ränta utan säkerhet.
Ränta från 8,29%: Låna mellan 5 000 - 600 000 kr 
 


Hur får man ett lån med låg ränta?

Bäst ränta får du genom att ha en stabil och god privatekonomi, detta eftersom banken oftast tar en kreditupplysning via UC för att se över dina befintliga lån och krediter och skapa en riskprognos när du ansöker om ett lån. Det som styr riskprognosen är hur din ekonomiska situation och hur din kredithistorik ser ut. Här räknas inkomst, skulder, underskott av kapital och utnyttjade krediter in. Dina chanser att hitta den bästa räntan när du vill låna pengar ökar därför drastiskt ifall du har en ordnad ekonomi.


Bra kreditbetyg: Större chans till låg ränta

Genom att minska antalet aktiva krediter och utgifter ökar du dina chanser att kunna låna pengar till en låg ränta. Se därför till att alltid betala dina räkningar i tid och var ansvarsfull med dina pengar! Ofta betygsätts din återbetalningsförmåga i form av en riskprognos som anges i procent. Här vill du ha en låg procentsats eftersom det anger för banken att risken för att du inte betalar av lånet, är låg. Har riskprognosen en hög procentsats är risken att ansökan blir avslagen, alternativt att du får en väldigt hög ränta.


Hur påverkar lånets löptid kostnaden?

Om du vill få långa pengar till en bättre ränta kan det verka attraktivt att välja en lång löptid eftersom räntan går ner. Men tänk på att desto längre löptid du tar, desto dyrare blir lånet. Men det är viktigt att grundligt undersöka din återbetalningsförmåga och välja en tid som passar din privatekonomi. Detta är också varför lån med låg ränta är attraktivt eftersom du då kan använda en längre löptid.


Räkneexempel:

Om du exempelvis lånar pengar genom Enklare och tar ett lån på 100 000 kr med 10 års löptid och en ränta på 5,20%  kommer det kosta dig drygt 128 000 kronor. 


Lägre ränta med en medlåntagare

När du söker lån kan det vara bra att inkludera en medsökande i din låneansökan. Med en så kallad "medsökande" i din låneansökan (du adderar en person i ansökan) ökar du chansen till att få en så låg ränta som möjligt eftersom bankens risk delas mellan två personer. Har båda personerna som ansöker om att ta lån en god och ordnad ekonomi, ökar dessutom chansen markant för att ni ska få ta ett lån till låg ränta. Då har långivaren helt plötsligt två personers privatekonomi som säkerhet, vilket gör det möjligt att sänka din ränta. 


Det är dock viktigt att båda ansökande har en välordnad ekonomi och är fria från kredit- och betalningsanmärkningar.


Samla dina lån för att få bästa möjliga ränta

En hel del av låneförmedlarna gör det även möjligt slå ihop lån du vill sänka räntan på. I de fallen tas ett privatlån för att täcka dina tidigare skulder, vilket gör det möjligt att spara pengar med hjälp av ett samlingslån.


Låna pengar med låg ränta. Bästa lån med låg ränta 2023 också kallat bästa lånet med låg ränta samt bra lån med låg ränta. Vi tipsar om billigaste privatlån, bästa privatlån och lägst ränta privatlån.


Var är det billigast att låna pengar? 

Undrar du vilken bank som har lägst ränta på privatlån så ska du jämföra dem med varandra här får att hitta bästa låneräntan. Långivarna med lägst ränta på privatlån just nu är dessa förmedlare. Hitta banken med det bästa privatlånet för dig genom en kostnadsfri jämförelse.


 • Ordna: Jämför privatlån och låna 10 000 - 600 000 kr med låg ränta från 4,95 - 19,9 %
 • Enklare: Jämför privatlån och låna 5 000 - 600 000 kr med låg ränta från 5,07 - 33,46 %
 • Coop: Jämför privatlån och låna 15 000 - 600 000 kr med låg ränta från 5,20 - 16,95 %
 • Lendo: Jämför privatlån och låna 10 000 - 600 000 kr med låg ränta från 5,20 - 33,93 %
 • Advisa: Jämför privatlån och låna 5000 - 600 000 kr med låg ränta från 5,20 - 33,99 %
 • Sambla: Jämför privatlån och låna 5 000 - 600 000 kr med låg ränta från 5,20 - 33,99 %
 • Bank Norwegian: Jämför privatlån och låna 5 000 - 600 000 kr med låg ränta från 8,29 - 19,99 %


Privatlån med betalningsanmärkning

En del långivare erbjuder lån till dig med betalningsanmärkning, dock oftast med ett fast tak på hur mycket du kan låna. Exempelvis godtar både Lendo och Advisa betalningsanmärkningar när du ansöker.


Får jag låna med betalningsanmärkning?

För att säkerställa att du får låna till en låg ränta är det rekommenderat att inte ha några betalningsanmärkningar alls då det visar banken att du sköter din privatekonomi. Tänk på att en betalningsanmärkning från kronofogden sitter kvar i 3 år.


Vilka banker lånar ut trots betalningsanmärkning?

 1. Enklare: Låna 5 000 - 600 000 kr trots betalningsanmärkning med ränta från 5,07 - 33,46 %.
 2. Lendo: Låna 10 000 - 600 000 kr trots betalningsanmärkning med ränta från 5,20 - 33,93 %.
 3. Advisa: Låna 5000 - 600 000 kr trots betalningsanmärkning med ränta från 5,20 - 33,99 %.
 4. Sambla: Låna 5 000 - 600 000 kr trots betalningsanmärkning med ränta från 5,20 - 33,99 %.


Kan man ta ett lån utan UC?

Att ansöka om ett lån trots betalningsanmärkningar är möjligt, både med och utan att använda UC (Upplysningscentralen) för kreditkontroll. Flera långivare erbjuder olika alternativ som kan passa dina ekonomiska förhållanden. Det är viktigt att känna till de grundläggande kraven som behöver uppfyllas för att din låneansökan ska bli godkänd.


Grundkrav för att ansöka om lån utan UC:

 • Ålderskrav: Minst 18 år gammal.
 • Skulder: Inga aktiva skulder hos Kronofogden.
 • Inkomst: Du behöver en stadig inkomst, hur mycket kan bero på låneförmedlarens krav.
 • Folkbokförd: Du måste vara folkbokförd i Sverige.


Även med upp till tio betalningsanmärkningar kan du ha möjlighet att bli beviljad ett lån. Det är dock viktigt att vara medveten om att dessa anmärkningar kan påverka räntan negativt. Om det är möjligt, kan det vara fördelaktigt att vänta tills anmärkningarna löpt ut för att förbättra dina lånevillkor.


Låna trots skuld hos kronofogden

Har du aktiva skulder hos Kronofogden är det svårt att bli beviljad ett lån, både hos specialiserade snabblånföretag och traditionella banker. Det rekommenderas att du löser dessa skulder först innan du ansöker om nya lån för att öka dina chanser till godkännande.


Varför lån med UC ger lägre ränta

Att använda UC för kreditupplysningar när du ansöker om lån kan leda till lägre räntor. UC ger en komplett och detaljerad kreditprofil, vilket minskar risken för långivaren. Med en fullständig översikt över din ekonomiska historik kan långivare bedöma din återbetalningsförmåga mer noggrant, vilket ofta resulterar i förmånligare räntor för låntagare med stabil ekonomi. Därför är lån med UC ett attraktivt alternativ för dem som önskar ekonomiskt fördelaktiga villkor.
Låna pengar låg ränta, privatlån med bra ränta. Hitta lån till lägst ränta här.Lån med låga räntor: Så gjorde vi vårt test

Grunden till vår granskning av räntor online är att en del banker och låneförmedlare faktiskt erbjuder lån med låga räntor jämfört med genomsnittet på marknaden. Vi har därför analyserat räntesatser från flertalet banker och låneförmedlare och identifierat de som erbjuder konkurrenskraftiga räntor och bra villkor för låntagare just nu.


Jämföra räntor

Dessa räntor har vi sedan jämfört med marknaden för liknande lånetyper online. Detta garanterar att räntorna vi rekommenderar här kommer från de låneförmedlare och banker som har bättre räntor och villkor än konkurrenterna.


Lån utan säkerhet

På denna sida har vi granskat de banker och jämfört låneförmedlare som erbjuder blancolån, det vill säga lån utan någon säkerhet. Detta innebär att du inte behöver ställa upp med nån egendom eller pant för lånet.


Flexibel återbetalning av lån

En viktig faktor är att låneförmedlaren erbjuder flexibla återbetalningstider av lånet. Detta är avgörande för att du ska kunna anpassa återbetalningen till din ekonomiska situation. De långivare som erbjuder hög flexibilitet har därför rankats högt i vår undersökning.


Tydlig information från långivare

För att underlätta ett välgrundat beslut är det viktigt för oss att bankerna och låneförmedlarna i vårt undersökning har tydliga och användarvänliga verktyg på sina hemsidor som gör det enkelt för dig att se vad den faktiska månadskostnaden blir.


Slutligen har vi bedömt hur snabbt och effektiv långivarna hanterar din låneansökan. Vi tycker det är viktigt att du får snabba svar på din ansökan och eventuella frågor. Processen för att komma i kontakt med låneförmedlarna ska därför vara smidig och okomplicerad.


Var kan man låna med låg ränta?

Hos dessa låneförmedlare kan du låna med låg ränta utan krav på säkerhet. Låna upp till 600 000 kronor från långivaren som har lånet med lägst ränta. Räntesatsen börjar på cirka 4%.


Frågor och svar om privatlån

 • Hur får jag billigaste privatlån med låg ränta?
  Räntan sätts alltid individuellt efter dina ekonomiska förutsättningar. Därför finns det ett ränteintervall som bankerna listar. Vill du förbättra din ekonomi till ansökan kan du bland annat ta med en medlåntagare för att förbättra din/er samlade ekonomi.
 • Kan jag få ett lån med låg ränta om jag har gamla betalningsanmärkningar?
  Är dina tidigare skulder reglerade har du goda möjligheter att kunna ansöka om ett lån med låg ränta eller be att få lägga om dem. Flertalet banker ser till din nuvarande samlade ekonomi än till din historik. Flera banker har också anpassat lån för dem med betalningsanmärkningar, så det finns möjlighet att låna pengar med låg ränta trots betalningsanmärkningar.
 • Hur snabbt får jag svar på min låneansökan?
  Flera banker ger dig svar inom någon minut efter din låneansökan har skickats in, och de flesta bankerna har gett dig svar inom 24 timmar. Med dessa alternativ får du snabbt ett erbjudande om det bästa privatlånet för dig.
 • Hur snabbt ska jag betala tillbaka lånet?
  Väljer du en kort återbetalningstid minskar dina totala räntekostnader medan beloppet du betalar tillbaka till banken per månad för lånet (amortering) ökar. Räkna ut vad ditt hushåll klarar att betala av per månad. Du kan alltid amortera av extra på lånet när din ekonomi tillåter.
 • Vart kan jag låna pengar med låg ränta?
  I vår guide listar vi sex olika långivare och låneförmedlare som har högt förtroende bland tusentals låntagare. Genom att göra en jämförelse av privatlåneräntor via dessa får du kostnadsfritt erbjudanden från flera banker med olika låga räntor. På så vis kan du låna pengar med låg ränta utifrån din ekonomiska situation.
 • Vad kostar det att låna pengar?
  Att klicka in och göra en låneansökan via långivarna i testet är gratis. Enbart en UC tas på dig. Du betalar enbart för den ränta som du accepterar via de erbjudanden du får från bankerna.
 • Vilken bank lånar ut pengar till lägsta räntan?
  Räntan sätts alltid individuellt. Därför går det tyvärr inte på förhand säga vilken bank eller låneförmedlaren som erbjuder lägst ränta för dig. Oftast gäller regeln - ju större lånebelopp desto lägre ränta. Långivarna har också olika procentsatser för lägsta räntan för ett lån. Det är ingen garanti att just din låneansökan uppfyller kravet för att få den lägsta räntan hos långivaren.
 • Kan man låna pengar utan ränta?
  Det finns faktiskt lån utan ränta, även kallat räntefritt lån, dock tillkommer andra avgifter som ofta gör dem dyrare än privatlånen. Vissa privatlån kommer dessutom med räntefria perioder, exempelvis den första månaden. En sådan förmån hos långivaren är i praktiken också ett räntefritt lån just den perioden.
 • Vad innebär det att låna pengar med låg ränta?
  Att låna pengar med låg ränta betyder att kostnaden för att låna pengarna är relativt låg. Räntan är den avgift du betalar till långivaren för att få låna pengar, och en låg ränta innebär att du betalar mindre i räntekostnader över tid.
 • Vilka långivare erbjuder bästa lånet med lägst ränta just nu?
  Enligt vår jämförelse erbjuder Enklare och Lendo några av de bästa lånen med lägst ränta. Deras räntor startar på cirka 5%, vilket är konkurrenskraftigt.
 • Är det möjligt att låna pengar snabbt och till låg ränta?
  Ja, flera långivare erbjuder möjligheten att låna pengar snabbt och till låg ränta. Till exempel erbjuder både Enklare och Lendo snabb ansökningsprocess och låga räntor.
 • Hur påverkar min kreditvärdighet möjligheten att få billiga lån?
  Din kreditvärdighet påverkar direkt möjligheten att få billiga lån. En hög kreditvärdighet signalerar till långivare att du är en pålitlig låntagare, vilket kan leda till att du erbjuds lägre ränta.
 • Kan jag få ett lån utan säkerhet med låg ränta?
  Ja, det är möjligt att få ett lån utan säkerhet med låg ränta. Blancolån är ett exempel på detta, där du inte behöver ställa någon egendom som säkerhet för lånet.
 • Vad är skillnaden mellan nominell ränta och effektiv ränta?
  Nominell ränta är den grundläggande räntesatsen på lånet, medan effektiv ränta inkluderar alla avgifter och kostnader, vilket ger en mer komplett bild av lånets kostnad.
 • Hur kan jag förbättra mina chanser att få bästa privatlånet?
  För att förbättra dina chanser att få bästa privatlånet, bör du ha en god kreditvärdighet, stabil inkomst och minimera befintliga skulder. Att inkludera en medlåntagare kan också sänka räntan.
 • Vad innebär det att jämföra lån?
  Att jämföra lån innebär att du ser över olika långivares erbjudanden, räntor och villkor för att hitta det mest förmånliga lånet för din situation.Gå tillbaka i testet


 1. Låna pengar med låg ränta


Christopher Holmerin

Bäst i test: Privatlån

Christopher - VD på Bäst i test Guiden är utbildad civilekonom och systemvetare med över 20 års erfarenhet inom medier, marknadsföring och kommunikation. Christopher har ansvarat över flera svenska och internationella sajter inom bland annat nyheter till hem & trädgård, inredning, båtliv med flera andra intresseområden. 


Utöver erfarenheten inom medier har Christopher också arbetat som universitetslärare. De specialintressen som Christopher djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom privatekonomi, teknik, hem & trädgård samt träning.


Vill du komma i kontakt med oss kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast