Låna pengar idag utan säkerhet med låg ränta.

Låna pengar med låg ränta - Bästa privatlånet 2023

Ska du låna pengar och undrar var det är bäst att låna pengar - banken där du får det bästa lånet med lägst ränta och de förmånligaste lånevillkoren? Då har du kommit rätt. I denna guide har vi tagit reda på vilka privatlån som är bäst i test just nu, och vart du kan hitta lån med låg ränta. 


Med ett banklån på internet, ett s.k. privatlån kan du ansöka om lån utan krav på säkerhet. Att låna pengar innebär dock oftast att en produkt eller tjänst blir dyrare, än att köpa den kontant. Avgifter och räntor gör att det kan tillkomma många 100-lappar på det du ska köpa. 


Men - ibland har man inget val! Något behöver införskaffas och pengarna är tillfälligt slut. Eller också är det helt enkelt för mycket pengar att lägga ut på en och samma gång, och det blir mildare för plånboken att dela upp betalningen. 


Pengarna ska ju räcka till många saker under en månad. Då kan ett banklån på internet, ett s.k. internetlån, vara ett bra alternativ.


2,95% - 29,95%Läs mer
Räkna på billigaste lånet Lendo
Låna pengar billigt med Enklare3,01% - 29,27%Läs mer Räkna på billigaste lånet Enklare
Låna pengar billigt med Advisa3,06% - 29,99%Läs mer Räkna på billigaste lånet Advisa
Låna pengar billigt med Zmarta2,99% - 29,40%Läs mer Räkna på billigaste lånet Zmarta
Låna pengar billigt med Coop MedMeraBank4,54% - 21,51%Räkna på billigaste lånet Coop MedMeraBank

 

När du tar ett internetlån behöver du INTE kontakta din vanliga bank. Du får istället pengarna direkt från respektive låneföretag. Att ta denna typ av lån kan därför också vara ett bra sätt att komma tillrätta med andra smålån och på så sätt få ned priset och räntekostnaderna. Det blir mindre pengar att lägga på lånen varje månad.


Bästa lånet med lägst ränta - banklån och privatlån

När du tagit beslut att låna pengar, är det dock viktigt att se till att du får bästa möjliga förutsättningar för att betala tillbaka så lite som möjligt för det du lånat. Det vill säga att få det bästa lånet med lägst ränta möjligast. Bankerna ägnar sig inte åt välgörenhet, så det bör inte du göra heller. Välj därför den bank där du får den lägsta effektiva räntan.

 

I vår stora bäst i test - granskning har vi jämfört lån hos några av de största aktörerna för privatlån, som varje dag lånar ut många miljoner till svenska folket och vi har fått fram vilka aktörer som just nu erbjuder Sveriges bästa privatlån med låg ränta.

 

Dessa bolag som erbjuder det bästa privatlånet:

 • Har låg ränta jämfört med andra låneformer
 • Erbjuder s.k. blancolån (dvs lån utan säkerhet)
 • Du kan själv bestämma hur lång återbetalningstid du vill ha
 • Du kan enkelt räkna ut hur stort månadsbeloppet blir på deras hemsida
 • Du får svar direkt när du ansöker via webben
Privatlån bäst i test

Det finns idag en mängd olika långivare som erbjuder att låna ut större eller mindre summor till dig och vill ha mer eller mindre för denna tjänst. Vilken bank har lägst ränta på privatlån?


Få snabbt svar och låna hos Lendo:


Billiga banklån - genom att ta del av vår guide kommer du närmre ett billigt lån. Du kan spara mycket pengar genom att låna pengar till lägsta möjliga ränta. Läs här hur du ska göra.

 

Du har säkert hört reklamen från Lendo någon gång på radio. Eller kanske sett TV-reklamen. Eftersom Lendo är helt fristående så förmedlar de bara lån från andra långivare på den svenska marknaden. Det är smart!

 

Det här innebär nämligen att de gör allt jobb med att leta reda på vad som är bäst för just dig, med tanke på dina önskemål och förutsättningar. Sedan presenterar de förslag till dig inom 24 timmar, men du väljer själv om du vill acceptera det eller strunta i förslagen. Detta är ett bekvämt upplägg för oss som gärna låter någon annan göra det stora arbetet med att leta reda på det bästa lånet med lägsta räntan.

 

Du kan låna från 10 000 kr till 600 000 kronor på en gång. Hos Lendo kan du också få upp till 150 000 kr i lån utan säkerhet trots betalningsanmärkningar vilket kan vara en lättnad för dig som fått detta tidigare. Vi anser att Lendo är riktigt intressanta, inte minst eftersom de har en effektiv ränta från låga 2,95%, vilket gör att de just nu erbjuder lån med lägst ränta.

 

Titta in på Lendos hemsida nu för att se vad de erbjuder för ränta till dig, eftersom det är olika beroende på vem som söker lånet.


Räkna kostnadsfritt på lån hos Lendo.
Vill du bara låna en liten summa och få svar direkt?

Låna pengar till bra ränta, ett bra alternativ för dig som bara vill låna lite pengar eller för dig som vill samla lån till bäst ränta.


Om du bara önskar låna ett litet belopp t.ex. några tusenlappar kan Enklare vara intressant då deras processer är väldigt snabba. De erbjuder smålån från 5 000 kronor där du kan låna direkt till en rimlig ränta (effektiv ränta från 3,01%). Du kan dock låna belopp från 5000 kronor upp till 600 000 kronor och du ser deras dagsaktuella räntor här på deras hemsida.

 

Hos Enklare kan du ansöka om ett lån utan säkerhet och din ansökan jämförs mellan 38 stycken olika långivare och bara en kreditupplysning tas på dig. Ansökan görs enkelt på internet med ditt BankID och du får direkt ett erbjudande som du kan ta ställning till. Väljer du att tacka "ja" till deras förslag, sätter de in pengarna väldigt snabbt på ditt bankkonto.

 

Hos TrustPilot är det över 5000 svenska som i genomsnitt gett Enklare hela 4,8 av 5 poäng. Det är riktigt bra!


Du kan även välja att betala tillbaka hela, eller delar av, lånet när som helst - utan extra kostnad. Dessutom bestämmer du själv hur lång återbetalningstid som du vill ha. Det är bra! Om du är över 18 år och inte har något skuldsaldo hos Kronofogden under de senaste sex månaderna är du välkommen att fylla i en ansökan här på deras hemsida nu!


Räkna kostnadsfritt på lån hos Enklare.
Advisa - låna upp till 600 000 kr:

Så får du lån med låg ränta. Vi guidar dig till hur du kan låna pengar med låg ränta genom att följa dessa enkla tips. 

 

Det som är smart med Advisa är att de samlat flera långivare på samma ställe. De arbetar alltså som "låneförmedlare" och eftersom de är oberoende utan koppling till någon enskild bank, kan de låta alla banker slåss för att ge dig det bästa erbjudandet. Och trots att de kollar din ansökan direkt hos 40 långivare tas endast en kreditupplysning.

 

Du slipper alltså att lägga tid på att hitta ett bra lån med låg ränta. Advisa gör detta åt dig. Och med tanke på dagens låga räntenivåer kan det bli en positiv överraskning för dig, då deras ränta börjar på låga 3,06 %. Hos Advisa kan du låna upp till 600 000 kr utan säkerhet. 

 

Det är också skönt att veta att det är helt gratis att få hjälp att hitta det bästa lånet med lägst ränta hos dem. Advisa är dessutom kända för att ha bra service och ge snabba svar.

 

Hos TrustPilot är det över 3000 svenska kunder som skrivit omdömen om dem och i genomsnitt får Advisa hela 4,8 av 5 poäng. Det är riktigt bra!

 

Är du över 18 år och har en inkomst på minst 10 000 kr per månad, kan du enkelt fylla i deras ansökan på webben här!


Räkna kostnadsfritt på lån hos Advisa.
Samla och jämför lån hos Zmarta:


Låna pengar utan säkerhet via en låneförmedlare så får du enbart en UC tagen på dig men svar från flera banker. Bästa privatlånet - Här hittar du billigaste privatlån som är bästa lånet just nu. Långivaren som vunnit vår guldrosett.


Zmarta är en låneförmedlare som jämför lån från fler än 30 stycken välkända långivare åt dig. För att du ska kunna ansöka om ett lån via Zmarta måste du tjäna minst 100 000 kr per år. Endast en UC görs på dig trots att din ansökan jämförs mot över 30 långivare.

 

Här kan du ansöka om lån på en gång mellan 5 000 kr till 600 000 kr. Räntan sätts individuellt och startar för närvarande på 2,99%. Vill du öka sannolikheten att låna pengar med låg ränta och att din låneansökan ska accepteras kan ta med en ”medsökande” i din ansökan. Detta är ett bekvämt upplägg för oss som gärna låter någon annan göra det stora arbetet med att leta reda på det bästa lånet med lägsta räntan.

 

Hos Zmarta kan du också få låna pengar utan säkerhet trots om du har betalningsanmärkningar. Äger du inte ditt boende kan du låna upp till 125 000 kr utan säkerhet om du har betalningsanmärkningar.

 

I Trustpilots summering av Zmarta får de betyget 4,6 av 5 vilket är väldigt bra. Dina pengar kan betalas ut samma dag, men som längst tar det upp till fem bankdagar att få pengarna utbetalda.  

 

Läs nu vad Zmarta erbjuda dig för villkor idag och låna pengar med låg ränta!


Räkna kostnadsfritt på lån hos Zmarta. 

Låna med rabatt hos Coop MedMera Bank:


Låna pengar med låg ränta. För att få ett privatlån med låg ränta ska du ta del av medlemserbjudandet, då sänker du nämligen ränta med en procent vilket ger dig ett billigt lån.Ett ställe där du kan låna pengar med låg ränta är hos Coop MedMeraBank där du som Coop-medlem kan låna pengar med extra låg och bra ränta. (självklart kan du också låna pengar till låg ränta utan att vara Coop-medlem). Som Coop-medlem får du en procentenhet lägre ränta från din individuellt satta ränta än vad icke-medlemmar får vilket är riktigt bra. 


Dessutom erbjuder Coop MedMeraBank en räntegaranti som innebär att de matchar ett eventuellt bättre erbjudande från något annat låneinstitut om Coop MedMeraBanks kriterier för detta uppfylls.

 

Tar du ett lån hos Coop kan du få låna mellan 15 000 kr till 500 000 kr med en återbetalningstid upp till 15 år. För lån på beloppen över 350 000 kr behövs två låntagare på ansökan. En positiv aspekt med att två personer gör ansökan tillsammans, så kallad "medlåntagare" är att ni får en bättre total inkomst vilket ökar sannolikheten till att lånet beviljas samt att ni också får en lägre ränta hos Coop MedMera Bank. Den effektiva räntan hos Coop startar på 4,54%, individuell räntesättning gäller. 


Några sammanfattande fördelar med att låna pengar hos Coop är att du som låntagare får; Coop låneskydd utan kostnad i tre månader, 1 % lägre ränta om du är Coop-medlem, första månaden amorteringsfri, du kan kostnadsfritt betal av hela lånet i förtid, du får svar direkt och dina lånade pengar betalas normalt ut mellan 2-3 bankdagar. Inkludera din partners inkomst i den totala beräkningen så sänker du räntan. 


Det är givetvis ingen nackdel att även fylla i ansökan hos Advisa eller hos Lendo här i jämförelsen. Om svaret du får är en lägre ränta än hos Coop, ja då vet du att det finns pengar att spara.

 

Klicka nu in här på Coop MedMeraBanks hemsida och se vad de erbjuder dig för ränta!


Räkna kostnadsfritt på lån hos Coop MedMera Bank.

Låna pengar låg ränta, privatlån med bra ränta.
Jämför privatlån

När du letar efter det bästa lånet med lägst möjliga ränta är en jämförelse det bästa verktyget du har för att hitta billiga banklån. Flera långivare kan dessutom erbjuda lån med låg ränta varför det är extra viktigt att jämföra deras villkor med varandra. 


Lånar du via en låneförmedlare, exempelvis via Advisa, Lendo eller Zmarta gör de jämförelsen åt dig direkt bland flera olika banker. Genom att jämföra lån kan du enkelt hitta den långivare som passar dig och din privatekonomi allra bäst. Här kan du även ta reda på om du har möjlighet att ta ett lån trots betalningsanmärkningar.


Det kostar inget att göra en ansökan och du får svar direkt. Genom att jämföra lån med varandra i vår sammanställning kan du vara säker på att du hittar det bästa lånet med låg ränta och justa villkor!

 

10000 - 600000 kr

Lånebelopp

2.95 - 29.95 %

Effektiv ränta från

18 år

Åldersgräns

 • 40 anslutna långivare

 • Låna med betalningsanmärkning

 • 1 UC

5000 - 600000 kr

Lånebelopp

3.01 - 29.27 %

Effektiv ränta från

18 år

Åldersgräns

 • Hög poäng på Trustpilot

 • Snabba svar & utbetalningar

 • 1 UC

5000 - 600000 kr

Lånebelopp

3.06 - 29.99 %

Effektiv ränta från

18 år

Åldersgräns

 • 40 anslutna långivare

 • Låna med betalningsanmärkning

 • Endast 1 kreditupplysning

5000 - 600000 kr

Lånebelopp

2.99 - 29.4 %

Effektiv ränta från

18 år

Åldersgräns

 • Hög poäng på Trustpilot

 • Jämför även bolån & billån

 • 1 UC

15000 - 500000 kr

Lånebelopp

4.02 - 20.35 %

Effektiv ränta från

20 år

Åldersgräns

 • 0 kr i uppläggningsavgift

 • 1% lägre ränta för Coop-medlemmar

 • 3 månaders låneskydd

Låna pengar med låg ränta

När du letar efter ett privatlån vill du såklart alltid hitta det bästa lånet med lägst möjliga ränta. Detta är viktigt eftersom du ofta har lånet under en längre tidsperiod och vill betala så lite som möjligt i ränta. 

 

Men vad är egentligen ränta?

Ränta är kostnaden du får betala för ditt lån vilken oftast betalas månadsvis och dess pris grundas på lånets storlek och din privatekonomi. Men det finns också andra parametrar som räntan styrs av och dessa går att ändra på. På så sätt kan du låna pengar till en låg ränta. 

 

Effektiv- och nominell ränta

Med effektiv ränta menas alla kostnader för lånet inklusive avgifter. Genom att beräkna den effektiva räntan får du därför en klarare bild om vad lånet faktiskt kommer kosta dig. Effektiv ränta kan därför fungera som ett jämförelsepris eftersom det räknar in lånets fasta avgifter samt lånets årliga ränta. Effektiv ränta = totala kostnaden för ditt lån. 

 

Nominell ränta innebär den ränta som står som ”ränta” när du söker efter ett lån. Nominell ränta kan kallas årsränta och är den avgift som långivaren tar för att låna ut pengar till dig. Den är väldigt tydligt angiven och lägre än den effektiva räntan.

 

Skillnaden mellan effektiv och nominell ränta är ofta väldigt liten. När det gäller snabba sms-lån kan den dock vara väldigt stor. 

 

Fast eller rörlig ränta?

Ansöker du om att få ett privatlån hos din bank kan du ofta få välja om du vill ha en fast eller rörlig ränta. En fast ränta brukar ofta leda till en högre lånekostnad. Rörlig ränta, som följer reporäntan, brukar oftast leda till en lägre totalkostnad över tid men samtidigt innebär det en högre risk eftersom du inte vet hur eller när reporäntan förändras. Fast ränta bestäms över en period från 1 till flera år vid signering av avtalet. 

 

Om du har valt rörlig ränta och är orolig över den ekonomiska utvecklingen kan det vara en bra idé att sätta ett räntetak. Detta är en gräns som räntan inte kan överstiga och kan vara ett mycket bra tillägg i tider av global obalans i världsekonomin. 


För att sätta ett räntetak tar dock bankerna en avgift. Det som är extra bra med räntetak är att ifall den rörliga räntan skulle röra sig under taket är det fortfarande den rörliga räntan som appliceras på ditt lån. Räntetak kan därför hjälpa dig komma billigare undan!

 

Räntan varierar beroende på vilken typ av lån det är du tar. Är det ett snabblån kan du förvänta dig en skyhög ränta. Tar du däremot ett bolån för en ny bostad kan du förvänta dig en väldigt låg ränta. Detta eftersom fastigheten du köper står som säkerhet för lånet. 


Bankerna tar därför inte lika stor risk när de ger dig ett bolån. Det negativa här är dock att banken äger en del av fastigheten eftersom de kan ta beslutet att sälja fastigheten ifall du inte kan betala dina lånekostnader. 

 

Privatlån ligger mellan bolån och snabblån i ränta. Med ett privatlån kan du låna upp till 600 000 kr utan säkerhet till bra ränta. Detta lån kan användas för att samla andra lån (i ett nytt lån, ett så kallat samlingslån) eller för konsumtion eller investering, exempelvis en bil eller renovering av ditt hem. 

 

Privatlån kallas även för blancolån eftersom du inte går in med något som säkerhet som vid ett bolån. När bankerna går igenom din ansökan tar de alltid en kreditupplysning på dig för att få en bra förståelse om din ekonomiska historia samt försöka skapa sig en bild om hur den kommer att se ut i framtiden. För att låna pengar till låg ränta är en ordnad privatekonomi en viktig förutsättning. Detta visar bankerna att du kommer kunna betala tillbaka ditt lån. 

 

Amortering

Du betalar varje månad en andel på lånet och detta kallas för amortering. Väljer du att amortera av lånet på en längre tidshorisont blir den månatliga amorteringskostnaden lägre samtidigt som ränta betalas under en längre period, väljer du en kortare återbetalningsperiod blir amorteringen högre men du får även ner räntekostnaderna. 

 

Inom amortering är det bra att känna till följande uttryck: rak amortering och annuitetslån. Rak amortering innebär att du betalar samma amorteringssumma varje månad. Lånet minskar därmed i storlek och det gör också räntan. 

 

Annuitetslån innebär att du alltid betalar lika mycket pengar för lånet fram till dess att lånet är återbetalt. Initialt betalar du en hög räntekostnad och en mindre del för amortering. När lånet minskar i storlek sjunker räntekostnaderna och amorteringen ökar. Du betalar alltså mindre för lånet i början för att sedan betala mer desto längre tid det går. 


Hur påverkar storleken av lånet min ränta?

Är lånet på en mindre summa är det inte samma risk för banken att låna ut pengar till dig. Du kan därför komma undan med att låna pengar med en relativt låg ränta om lånet avser en mindre mängd pengar. 


Är lånet större, säg några hundratusen, blir räntan högre. Med detta sagt är det inte bättre med flera små lån. Utan ett större lån (samlingslån) är oftast bättre för att få rätsida på flera små dyra lån.

 

Löptid

Det viktigaste att ta i beaktning när det gäller lånets löptid är att desto längre löptid du väljer, desto dyrare blir lånet. Att välja en kortare löptid kan verka attraktivt för att sänka totalkostnaden. Men det är viktigt att grundligt undersöka din återbetalningsförmåga och välja en tid som passar din privatekonomi. Detta är också varför lån med låg ränta är attraktivt eftersom du då kan använda en längre löptid. 

 

Extra säkerhet för banken

För att låna pengar med låg ränta kan det vara en god idé att ta lånet tillsammans med en annan person. Detta kan vara en god idé eftersom ett lån utan säkerhet innebär en större risk för bankerna. 


Med en så kallad ”medsökande” i din låneansökan (du adderar en person i ansökan) ökar du chansen till att få en låg ränta på ditt privatlån eftersom bankens risk delas mellan två personer. Har båda personerna som ansöker om lån god ekonomi, ökar chansen markant för att ni kan låna pengar till låg ränta. Då har långivaren helt plötsligt två personers privatekonomi som säkerhet. Och det är helt klart bättre än en. 


Det är dock viktigt att båda ansökande har en välordnad ekonomi och är fria från kreditanmärkningar! 

 

Bästa lånet 2023 för dig som vill låna pengar - bra kreditbetyg – större chans till låg ränta! 

När du ska ansöka om lån är det därför viktigt att du går igenom din/er privatekonomi och analyserar era utgifter. Genom att minska antalet aktiva krediter och utgifter ökar du dina chanser till ett billigt privatlån med låg ränta. Tänk även på att inte låna mer pengar än vad din/er ekonomi tillåter.  

 

Se därför till att alltid betala dina räkningar i tid och var ansvarsfull med dina pengar! Ofta betygsätts din återbetalningsförmåga i form av en riskprognos som anges i procent. Här vill du ha en låg procentsats eftersom det anger för banken att risken för att du inte betalar av lånet, är låg. Har riskprognosen en hög procentsats är risken att ansökan blir avslagen hög, alternativt att du får en väldigt hög ränta.  

 

Det som styr riskprognosen är hur din ekonomiska situation och hur din kredithistorik ser ut. Här räknas inkomst, skulder, underskott av kapital och utnyttjade krediter in. 


Det fattas ju många banker och långivare! Varför är inte dessa med?

Flera banker och långivare fattas av flera anledningar, ofta för att de är för dyra eller har avgifter som ökar kostnaderna för dig. Ta Ellos som exempel. Det kan låta billigt med "bara 20 kr extra per månad", men läser man sedan det finstilta ser man att den effektiva räntan blir skrämmande höga 34 % vid ett lån på 10 000 kr på två år. Därför är ett privatlån att föredra.

 

Flera andra banker och långivare, som t.ex. Handelsbanken, Nordea, SalusAnsvar och Kaupthing Bank har höga uppläggningsavgifter och därefter en ränta som ofta är högre än våra tips här ovanför.

 

Men som alltid är det du själv som måste tänka vad som passar dig bäst. Detta är bara goda råd som inte är dyra, utan tvärtom försöker att ge dig så billiga lån som möjligt.

 

Går du i lånetankarna går du kanske även i tankarna att skaffa ett nytt kreditkort. Läs mer om bästa kreditkortet på vår kreditkortssida. Läs även om bästa banken för bolån här.
Vanliga frågor och svar

 • Få bästa lånet med låg ränta?
  - Räntan sätts alltid individuellt efter dina ekonomiska förutsättningar. Därför finns det ett ränteintervall som bankerna listar. Vill du förbättra din ekonomi till ansökan kan du bland annat ta med en medlåntagare för att förbättra din/er samlade ekonomi.
 • Jag har gamla betalningsanmärkningar, vad händer då?
  - Är dina tidigare skulder reglerade har du goda möjligheter att kunna ansöka om ett lån eller lägga om dem. Flertalet banker ser till din nuvarande samlade ekonomi än till din historik. Flera banker har också anpassat lån för dem med betalningsanmärkningar.
 • Hur snabbt får jag svar på min låneansökan?
  - Flera banker ger dig svar inom någon minut och det flesta bankerna har gett dig svar inom 24 timmar.
 • Hur snabbt ska jag betala tillbaka lånet?
  - Väljer du en kort återbetalningstid minskar dina totala räntekostnader medan beloppet du betalar tillbaka till banken per månad för lånet (amortering) ökar. Räkna ut vad ditt hushåll klarar att betala av per månad. Du kan alltid amortera av extra på lånet när din ekonomi tillåter.


Gå tillbaka i testet


 1. Låna pengar med låg ränta - Bästa privatlånet 2023
 2. Bästa privatlånen
 3. Jämför privatlån
 4. Låna pengar med låg ränta
 5. Fast eller rörlig ränta
 6. Amortering
 7. Bästa lånet 2023
Bäst i test Guidens låneguider


Christopher Holmerin

Bäst i test: Privatlån

Christopher - VD på Bäst i test Guiden är utbildad civilekonom och systemvetare med över 20 års erfarenhet inom medier, marknadsföring och kommunikation. Christopher har ansvarat över flera svenska och internationella sajter inom bland annat nyheter till hem & trädgård, inredning, båtliv med flera andra intresseområden. 


Utöver erfarenheten inom medier har Christopher också arbetat som universitetslärare. De specialintressen som Christopher djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom privatekonomi, teknik, hem & trädgård samt träning.


Ursprungstestet skrevs och uppdaterades senast