Bästa värmepumpen för luft luftvärmepump bäst i test 2023 - luftvärmepump bäst i test råd och rön, bästa luftvärmepumpen, bästa luftvärmepumpen 2023, luft-luft värmepump test råd & rön, luftvärmepump bäst i test 2023, luftvärmepump test, värmepumpar bäst i test, bäst i test luftvärmepump

Luftvärmepump bäst i test 2024 - Test värmepumpar

Ska du köpa luftvärmepump och vill snabbt få reda på vilken som är den bästa luftvärmepumpen idag? Läs vidare i vårt luftvärmepump test


I vårt test om luftvärmepump bäst i test har vi tagit reda på vilka som är värmepumpar bäst i test enligt experternas tester den senaste tiden, så du kan köpa en bra luftvärmepump. Vi tipsar också om viktiga saker att tänka på inför ditt köp och vad konsumenterna som redan köpt en värmepump, säger om den.


Bästa luftvärmepumparna 2024

Luftvärmepump bäst i test

Panasonic HZ25XKE

Luftvärmepump bäst i test Panasonic HZ25XKE
 • SCOP-värdet

 • Värmeeffekt på 7,50 kW

 • A+++

 • Låg ljudnivå

 • Inbyggd WiFi styrning

 • Inga nackdelar som påverkar dess prestanda

Utmanaren - bästa luftvärmepumpen

Mitsubishi Electric LN25

Luftvärmepump bäst i test Mitsubishi Electric LN25
 • A+++

 • WiFi styrning

 • Värme ned till -35 grader

 • Kan uppstå störande spolljud - dock i låg ljudvolym

priser i samarbete med Prisjakt


Köpguide: Allt du behöver veta för att göra rätt val

En luftvärmepump fungerar likt ett kylskåp, men i omvänd ordning. Den drar värme från utomhusluften, även under kalla dagar, och använder den för att värma luften i ditt hem. Många kallar dessa för 'komfortvärmepumpar' eftersom de både kan värma och kyla ditt hem, vilket gör dem användbara året runt.


Med bästa luftvärmepumpen sparar du pengar

När du byter värmesystem väljer 2 av 3 svenskar en värmepump, enligt Energimyndigheten. Med dagens teknik kan du spara upp till 25-30% av energin om du använder direktverkande el för uppvärmning. För många är en luftvärmepump redan intjänad inom tre år.


Innan köp:

 • Bestäm storleken på värmepumpen baserat på din bostads yta och elförbrukning. Undvik att underdimensionera.
 • Moderna värmepumpar kan värma upp villor på 100-150 m², men detta kräver rätt förhållanden, som en öppen planlösning och en utetemperatur över -15 grader.
 • Välj en modell som är anpassad för kyligare klimat, gärna ner till -30 grader.
 • Sedan 2009 ska installationer göras av certifierade installatörer. Räkna därför med installationskostnaden.


Krav på din nya luftvärmepump:

 • Ska vara anpassad för svenska/nordiska förhållanden.
 • Högsta möjliga verkningsgrad. Läs om SCOP och COP-värde här.
 • Låg bullernivå.
 • Energieffektiv för att snabbt återfå investeringskostnaden.
 • Ska kunna användas som aircondition under sommaren.
 • Och givetvis - testvinnare till lägsta möjliga pris!


luftvärmepump bäst i test, luftvärmepump bäst i test råd och rön, bästa luftvärmepumpen, luft luft värmepump bäst i test, bästa luftvärmepumpen 2023, luft-luft värmepump test råd & rön, luftvärmepump bäst i test 2023, luftvärmepump test, värmepumpar bäst i test, bäst i test luftvärmepump, luftvärmepump 2 innedelar bäst i test, test luftvärmepump, luftvärmepump golvmodell bäst i test, värmepump test, bästa värmepumpen, luftvärmepump, bästa värmepumpen 2023, panasonic hz25xke test, råd och rön luftvärmepump, värmepump bäst i test, test värmepumpar, bästa luftvärmepump, panasonic hz25xke omdöme, varmluftspump, bäst i test värmepump, luftvärmepump pris, värmepump luft luft bäst i test, luft luft värmepump, bra luftvärmepump, bästa värmepump, köpa luftvärmepump, luft/luft värmepump golvmodell bäst i test, luftvärmepumpar bäst i test, bästa luft luft värmepump
Panasonic luftvärmepump bäst i test

Vi har utsett Panasonics luftvärmepump HZ25XKE till bäst i test tack vare dess otroliga förmåga att värma upp och kyla ned ditt hem. Den har hög effektivitet och passar både bra för det svenska klimatet och den genomsnittliga villan i Sverige.


Bästa luftvärmepump just nu - Panasonic HZ25XKE

(Klicka på bilden för att få mer information om lägsta priset på produkten)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 29 februari 2024

Prisjakt de bästa priserna på Panasonic HZ25XKE
prisjämfört med Prisjakt

Önskar du låna pengar till luftvärmepumpsköpet, har vi tips på banklån.


Vi har tidigare haft föregångarna till denna modell här på Bäst i test Guiden. Det har handlat om modellerna HE9PKE, HZ9RKE, HZ25TKE, HZ25UKE och HZ25WKE. Denna värmepump har nämligen funnits länge på marknaden men utvecklingen pågår ständigt för att göra den ännu bättre. Framför allt när det gäller bättre energiklass, högre SCOP-värde och lägre ljudnivåer.


Den senaste versionen, som kom vintern 2022, heter alltså Panasonic HZ25XKE och det är den som vi vänder blickarna mot idag.


SCOP-värdet ligger på höga 5,69, SEER på 8,7 och värmeeffekten på hela 7,50 kW. Du har värmedrift ända ner till -35 grader och pumpen är energiklassad som A+++.


Ljudnivån inomhus är låga 18 dB(A) vilket får ses som mycket bra. Även ljudnivån utomhus på låga 43-47 dB(A) är angenäm, inte minst för grannarna under varma sommardagar.


Värmepumpen renar dessutom inomhusluften från 99 % av alla bakterier, virus och mögel. Detta innebär att du och familjen får renare luft, vilket är väldigt värdefullt och bra, inte minst för alla er allergiker.


Modell har inbyggd WiFi, vilket innebär att du kan styra värmepumpen med din mobiltelefon när du är hemma. Önskar du kontrollera den även på längre avstånd är det bra att veta att den kan kompletteras med AirPatrol som gör att du enkelt kan fjärrstyra din värmepump med SMS, var i världen du än befinner dig.


Användarnas omdömen och recensioner om Panasonic luftvärmepump

Konsumenterna som köpt Panasonic värmepumpar och deras vinnande flaggskepp är mycket positiva. 


"Vår nya Panasonic går betydligt tystare än den vi hade tidigare, helt nöjd."


"Köpte två stycken, en till huset vi hyr ut och en till garaget. Fungerar förträffligt."


"Fick mycket bättre klimat jämfört med min gamla av märket Sanyo".


Nackdelar med luftvärmepumpen

Några användare nämner att plasten kan knarra när bladet roterar. Det är dock begränsat till ytterst enstaka fall.


Köp Panasonic luftvärmepump till bästa pris

Värmepumpsspecialisten Zave kan hjälpa dig med installation av din nya värmepump till fast pris, vilket du enkelt beställer i samband med ditt köp.


Mitsubishi luftvärmepump - en värdig utmanare

Men det finns en värdig utmanare till värmepumpen från Panasonic. För en tillverkare förekommer inte lika ofta i skaderapporterna. De uppskattas dessutom av konsumenterna och brukar få bra testvärden hos experterna.


Den starkaste utmanaren just nu är från Mitsubishi och det blir därför vårt andra förslag.


Bra luftvärmepump - Mitsubishi Electric LN25 - Hero LN25

(Klicka på bilden för att få mer information om lägsta priset på produkten)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 29 februari 2024

De bästa priserna på Mitsubishi Electric LN25

Önskar du låna pengar till luftvärmepumpsköpet, har vi även tips på lån med låg ränta.


Vi har tidigare haft testvinnaren FH35 på denna sida under många år, men det är en gammal modell som är på väg ut. Electric LN25 är en värdig, och klart förbättrad, ersättare till denna. Både när det gäller teknologi och prestanda.


Mitsubishi Electric LN25 är utvecklad för svenska förhållanden och den fortsätter därför att ge värme ned till -35 grader. Den har en energimärkning som är A+++ och SCOP-värdet är 5,2 vilket innebär att för varje kW den drar så levererar den 5,2 gånger så mycket i värme. SEER-värdet (för kylning) är hela 10,5.


Den filtrerar bort 94-99% av oönskade, luftburna partiklar vilket är goda nyheter för alla allergiker. Ljudnivån på inomhusenheten är låga 19-45 dB(A) och på utomhusdelen är ljudnivån behagliga 46-49 dB(A). Detta kan dock vara en lite störande ljudnivå ifall luftvärmepumpen är uppsatt i direkt anslutning till ett sovrum. 


På inomhusdelen kan du dessutom välja mellan fyra olika färger, för att den ska passa så bra som möjligt i ditt hem.


Den har även inbyggd WiFi vilket innebär att du kan styra värmepumpen med din smartphone oavsett om du sitter i soffan eller är på resande fot. Hemma kan du också använda den medföljande fjärrkontrollen.


Läs mer om värmepumpen på Mitsubishis hemsida


Köper du luftvärmepumpen från Zave får du en garanti på hela 5 år ifall den köps med installation. Köper du enbart pumpen så har du garanti i 2 år. Köper du pumpen från Tretti eller Whiteaway måste du själv beställa installation från Albion Nordic AB för att garantin ska gälla.


Här köper du pumpen Mitsubishi Electric LN25 till bästa pris

Värmepumpsspecialisten Zave kan hjälpa dig med installation av din nya värmepump till fast pris, vilket du enkelt beställer i samband med ditt köp.


Zave säljer Mitsubishi Electric LN25 för 19990. Frakten hem till dig ingår i priset.

19990 kr är det lägsta priset just nu för Mitsubishi Electric LN25!
Jämför luftvärmepumpar - specifikationer


Ljudnivå:
Energimärkning:
SEER:
SCOP:
Wi-Fi:
Panasonic HZ25XKE
Panasonic HZ25XKE
Luftvärmepump bäst...
18 - 45 dB inomhus
A+++
8.7
5.69
Ja
Mitsubishi Electric LN25
Mitsubishi Electric...
Utmanaren - bästa...
19 - 45 dB inomhus
A+++
10.5
5.2
Ja
Så gjorde vi testet

Först och främst har vi undersökt vilka luftvärmepumpar som uppfyller våra krav eftersom vi vill att den bästa luftvärmepumpen ska erbjuda både funktionalitet och värde för pengarna. Och när vi har sett goda specifikationer till bra priser har vi sedan tagit reda på vad experternas testresultat av dessa luftvärmepumpar säger. Här har ju experterna goda möjligheter att mäta ifall effektivitetsgraderna, ljudnivå och resultat stämmer överens med vad tillverkarna lovar.


Men förutom att ta del av resultaten i experternas tester (som du kan läsa här nedan), har vi även tagit reda på vad de svenska konsumenterna tycker om sina köp. Det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av produkterna eftersom de använder dessa under lång tid, och har därför möjlighet att identifiera nackdelar med luftvärmepumparna. Positiva omdömen är därför en bra indikation på att de håller hög kvalitet och har varit ledande i vår undersökning.


Källor - Experternas omdömen

De senaste åren har det dessvärre genomförts relativt få tester, men vi presenterar här nedan de som kan vara intressanta att ta del av:


test.no slog samman två tester innehållande mer än 100 värmepumpar och valde tillslut ut 24 stycken. De gav varje värmepump en poäng mellan 0-100. Den som presterade allra bäst var IVT Nordic Inverter THR-N som fick 90p. Den allra sämsta blev Daikin Nexura X 35 som fick 62p.


Folksam testade 83 värmepumpar (varav 25 luftluftpumpar) under 2016 och utsåg sedan 26 av dessa till "Bra val". Pumparna fick poäng i flera deltester t.ex. i Energi, miljö och garantier och de med högst poäng fick utmärkelsen "Bra val". Då kvalitén på värmepumpar blivit bättre de senaste åren enligt Folksam, har även de övriga pumparna fått godkänt.

Som vanligt betonar experterna att ditt köp också ska styras av din hustyp samt dina energibehov. Klicka för att se sammanställningen hos Folksam.


Danska Sparenergi är Danmarks teststation och fungerar lite som Svenska Energimyndigheten. De har en lista som löpande uppdateras med alla nya tester på värmepumpar som de gör och du kan se den dagsaktuella sammanställningen här!


Teknikmagasinet, Finland testade luftvärmepumpar från Mitsubishi, IVT, LG, Samsung, Toshiba, Panasonic, Ultimate och Fujitsu under 2010. Bäst i test blev Toshiba RAS-10 PKVP/PAVP med betyget 8,5. På andraplats, med 8,4 i betyg, placerade sig Panasonic HE9.


LG och Samsung kom sist i detta test.


Energimyndigheten testade 30 luftvärmepumpar under åren 2004 - 2008 och redovisade testvärden på sin hemsida, både när det gällde energibesparing, värmeeffekt och ljudnivåer.


Zave säljer testvinnarna - bäst i test värmepump, luftvärmepump pris, värmepump luft luft bäst i test, luft luft värmepump, bra luftvärmepump, bästa värmepump, köpa luftvärmepump, luft/luft värmepump golvmodell bäst i test, luftvärmepumpar bäst i test, bästa luft luft värmepump
Vilken tillverkare gör de bästa värmepumparna?

Mitsubishi, LG och Panasonic. Där har du de tre största aktörerna på den Svenska marknaden idag. Det är dessa som utvecklat modeller av värmepumpar för vårt nordiska klimat, vilket bör vara en viktig parameter inför ditt val.


De som främst genomför tester av luftvärmepumpar är Statens Energimyndighet. De ger dock ofta uppdraget vidare till SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut). Energimyndigheten utser inte heller en vinnare, utan redovisar istället resultaten så att du själv kan se och väga in de saker som du tycker är viktigast. Det är olika testresultat beroende på vart du bor i Sverige och därför redovisas uppmätta värden från både Malmö, Borås och Luleå.


Detta gör att tillverkarna av luftvärmepumpar kan välja ut det som är mest fördelaktigt för just dem och sedan utse sig själva som 'Bäst i test'. 
Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om luftvärmepump bäst i test önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan välja rätt luftvärmepump som passar dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa luftvärmepumpen
TIPS 1: Om du även vill hitta ett smidigt sätt att kyla rummen under varma sommardagar, utan att behöva köpa en fläkt, har vi utsett den bästa portabla luftkonditioneringen just nu!


Missa inte heller våra tester av torktumlare och sidan där vi avslöjar bästa tvättmaskinen just nu.


TIPS 2: För att rusta för vintern tipsar vi om den bästa braskaminen eller en praktisk kamin utan skorsten för enkel installation. Utomhus kan en eldkorg skapa en härlig samlingspunkt, medan du får samma effekt med en gasolkamin inomhus.


Billig pellets kan vara ett alternativ när elpriserna ökar. För att hålla trottoarer och uppfarter fria från snö, investera i snöslungor som rankas bäst i test. 


Inför julen rekommenderar vi en julgran med belysning och en stabil julgransfot anpassad för kungsgran. Avsluta med att prenumerera på den bästa streamingtjänsten och ljudbokstjänsten för underhållning under juletid. 


TIPS 3: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har luftvärmepump rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa värmepumpen till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Vanliga frågor och svar

 • Hur fungerar en luftvärmepump?
  En luftvärmepump fungerar som ett omvänt kylskåp. Genom att utvinna energi från solvärmd luft överförs detta till inomhusluften genom ett köldmedium. Eftersom en luft luftvärmepump drar nytta av utomhusluften kan värmepumpens verknigsgrad variera beroende på utetemperaturen.
 • Hur länge håller en luftvärmepump?
  Det som styr livslängden på din värmepump är alltid driftförhållanden och underhåll. Men om det finns bra förutsättningar samt att du tar hand om den kan du få ut mellan 15-20 år.
 • Vad kostar en luftvärmepump?
  En luft-luftvärmepump kostar mellan 12 000 till 20 000 kr. Och då ingår även installation och driftsättning efter era önskemål.
 • Vad kostar installation av luftvärmepump?
  Priset för installation och driftsättning av luftvärmepump ligger mellan 4 000 - 7 000 kr. Dock kan du oftast få installationen till fastpris om du väljer att köpa luftvärmepumpen och installation från samma butik eller leverantör, som hos Zave.
 • Hur kallt klarar en luftvärmepump?
  De flesta luftvärmepumpar klarar av att drivas ner till en temperatur på ca -20 grader. Vår testvinnare, Panasonic HZ25XKE, klarar dock sig ända ner till -35 grader. Denna luftvärmepump passar därför utmärkt till det nordiska klimatet.
 • Hur stor luftvärmepump behöver jag?
  Detta beror på hur stor yta din bostad är på samt hur stor elförbrukning du har. Luftvärmepumpar brukar dimensioneras för att klara drygt 95 % av bostadens energibehov. Därför är det bäst att inte underdimensionera när du ska välja. Köp hellre en större än en för liten.

  De flesta värmepumparna har idag en verkningsgrad som klarar att värma upp 100-115 m² (vår testvinnare klarar upp till 150 m²), dock under bästa förutsättningar. Välj en luftvärmepump som kan täcka din bostads yta och som har en effekt på ca 65 - 70 % av hushållets effektbehov.
 • Hur mycket sparar man med luftvärmepump?
  Med en bra luftvärmepump kan du dra kraftigt dra ned din uppvärmningskostnad. Under de bästa förhållanden kan denna kostnad minska så mycket som 65 %.

  Men eftersom väder och klimat ständigt förväntas i Sverige ligger den normala besparingen på ca 30 - 50 %. Detta innebär att du har redan kommer ha tjänat in kostnaden av din luftvärmepump inom 3 år. Pengarna du kommer spara är en av de stora fördelarna med luftvärmepump.
 • Vilken luftvärmepump ska jag välja?
  Den bästa luftvärmepumpen just nu är Panasonic HZ25XKE. Denna luftvärmepump bäst i test har moderna lösningar som WiFi integrering och låg ljudnivå.

  Tack vare dess värmeeffekt på hela 7,5 kW kan du ha värmedrift ända ner till minus 35 grader. Dessutom har den en hög energiklassning: A+++.
Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor och övrigt till hemmet.
Christopher Holmerin

Bäst i test: Luftvärmepump

Christopher - VD på Bäst i test Guiden är utbildad civilekonom och systemvetare med över 20 års erfarenhet inom medier, marknadsföring och kommunikation. Christopher har ansvarat över flera svenska och internationella sajter inom bland annat nyheter till hem & trädgård, inredning, båtliv med flera andra intresseområden. 


Utöver erfarenheten inom medier har Christopher också arbetat som universitetslärare. De specialintressen som Christopher djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom privatekonomi, teknik, hem & trädgård samt träning.


Vill du komma i kontakt med oss kan du maila till [email protected]


Testet uppdaterades senast