Bästa värmepumpen för luftluft.

Luftvärmepump test 2023 - test värmepumpar 

Ska du köpa luftvärmepump och vill snabbt få reda på vilken som är den bästa värmepumpen idag? Då har du kommit helt rätt! 


På denna sida har vi tagit reda på vilka luftvärmepumpar som vunnit i testerna den senaste tiden. Men du kommer också att få veta vilka saker som är viktiga att tänka på inför ditt val och vad konsumenterna som redan köpt en värmepump, säger om den. Men låt oss börja från början!


Bästa luftvärmepumparna 2023

Luftvärmepump bäst i test

Panasonic HZ25XKE

Luftvärmepump bäst i test Panasonic HZ25XKE
  • SCOP-värdet

  • Värmeeffekt på 7,50 kW

  • A+++

  • Låg ljudnivå

  • Inbyggd WiFi styrning

  • Plast kan knarra när bladen rör sig inuti fläkten

Utmanaren - bästa luftvärmepumpen

Mitsubishi Electric LN25

Luftvärmepump bäst i test Mitsubishi Electric LN25
  • A+++

  • WiFi styrning

  • Värme ned till -35 grader

  • Kan uppstå störande spolljud - dock i låg ljudvolym

priser i samarbete med Prisjakt


Köpguide

Egentligen har du redan en värmepump hemma. Luftvärmepumpar fungerar på samma sätt som ditt kylskåp - fast tvärtom. 


I kylskåpet tas värme inifrån skåpet för att avge den på baksidan. En luftvärmepump utvinner istället sin energi från soluppvärmd utomhusluft och överför värmen till din inomhusluft via ett köldmedium. Och trots att det är flera minusgrader ute går det att ta tillvara på energin i utomhusluften och använda den för att värma upp ditt hus.

 

Luftvärmepumpar går också under namnet 'komfortvärmepumpar' eftersom de kan användas både för att värma din hus under den kalla årstiden och  kyla ned dina rum under varma sommardagar. Du har alltså nytta av din nya värmepump året om, även om den kan vara olika effektiv på de två uppgifterna. Majoriteten av de värmepumpar som säljs idag, är därför just så kallade luft luft värmepumpar som vi nu ska granska.

 

Vill du läsa mer om luftvärmepumpar finns det en bra sida hos Vi i Villa och även Testfakta har en läsvärd sida i detta ämne. Och ska du köpa värmepump till din sommarstuga ska du absolut läsa detta först.

 

Så mycket pengar kan du spara

Det har hänt mycket på utvecklingen av värmepumpar de senaste åren. De som idag byter ut sina 10-15 år gamla pumpar, märker en stor skillnad - både när det gäller effektiviteten, priset och ljudnivån.

 

Sverige har halva den europeiska värmepumpsmarknaden och 2 av 3 väljer värmepump när de byter värmesystem, enligt statistik från Energimyndigheten. Det är också så många som 90% av värmepumpsägarna, som skulle rekommendera en vän eller granne att skaffa en luftvärmepump. En mycket uppskattad anordning med andra ord, som idag dessutom har ett rimligt inköpspris - även med installation.

 

Hur mycket energi du kan spara med en luftluftvärmepump beror bland annat på var i landet du bor, husets planlösning och hur stort behovet av uppvärmning är. Har du direktverkande el för din uppvärmning hemma idag, innebär en värmepump ofta en energibesparing på 25-30%.

 

En luftvärmepump kan därför bli ett viktigt komplement för din uppvärmning, eller till och med bli din huvudsakliga uppvärmningsmetod under vissa årstider. Med rätt förutsättningar och installation är luftvärmepumpen intjänad redan efter tre år. Men kom ihåg att ha ett kompletterande värmesystem, när kylan blir som värst på vintern.

 

Viktigt när du ska köpa luftvärmepump

En viktig fråga som du ska ställa dig först är vilken storlek du behöver på din nya luftvärmepump. Detta hänger an på hur stor yta som ska värmas upp och vilken elförbrukning du har idag. Det generella rådet är att aldrig underdimensionera. Är du osäker, välj hellre den större modellen eftersom det handlar om en långsiktig investering.

 

Dagens moderna värmepumpar har ofta tillräckligt bra verkningsgrad för att kunna värma upp en villa på ca 100-150 m², men detta förutsätter optimala förutsättningar: Att huset har en öppen planlösning så att den varma luften kan cirkulera fritt samt att utetemperaturen aldrig faller under -15 grader. Men eftersom det nordiska klimatet kan erbjuda temperaturer väl under -15 grader är det viktigt att vår vinnare kan gå ner lite extra, allra helst till -30 grader. 

 

Sedan år 2009 är det krav på att installationer av värmepumpar ska göras av en certifierad installatör. Det är därför viktigt att se till totalkostnaden redan vid inköpet, så att du även räknar in vad det kostar att installera din luftvärmepump.

 

I detta videoklipp på 2 minuter från Di.se får du i rask takt veta "7 viktiga saker att tänka på, innan du köper din nya värmepump".

 

Krav du bör ställa på din nya luftvärmepump

  • Ska vara anpassad för svenska/nordiska förhållanden
  • Högsta möjliga verkningsgrad. Läs om SCOP och COP-värde här.
  • Låg bullernivå, både på inomhus- och utomhusdelen
  • Energieffektiv - för att snabbt få tillbaka investeringskostnaden
  • Ska kunnas användas som aircondition under sommaren
  • Och givetvis - en testvinnare till lägsta möjliga pris!

  

Så gjorde vi testet

Först och främst har vi undersökt vilka luftvärmepumpar som uppfyller våra krav eftersom vi vill att den bästa luftvärmepumpen ska erbjuda både funktionalitet och värde för pengarna. Och när vi har sett goda specifikationer till bra priser har vi sedan tagit reda på vad experternas testresultat av dessa luftvärmepumpar säger. Här har ju experterna goda möjligheter att mäta ifall effektivitetsgraderna, ljudnivå och resultat stämmer överens med vad tillverkarna lovar. 


Men förutom att ta del av resultaten i experternas tester (som du kan läsa här nedan), har vi även tagit reda på vad de svenska konsumenterna tycker om sina köp. Det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av produkterna eftersom de använder dessa under lång tid, och har därför möjlighet att identifiera nackdelar med luftvärmepumparna. Positiva omdömen är därför en bra indikation på att de håller hög kvalitet och har varit ledande i vår undersökning.


Detta är testerna du bör ta del av

De senaste åren har det dessvärre genomförts relativt få tester, men vi presenterar här nedan de som kan vara intressanta att ta del av:


test.no, 2017: slog samman två tester innehållande mer än 100 värmepumpar och valde tillslut ut 24 stycken. De gav varje värmepump en poäng mellan 0-100. Den som presterade allra bäst var IVT Nordic Inverter THR-N som fick 90p. Den allra sämsta blev Daikin Nexura X 35 som fick 62p. 


Folksam testade 83 värmepumpar (varav 25 luftluftpumpar) under 2016 och utsåg sedan 26 av dessa till "Bra val". Pumparna fick poäng i flera deltester t.ex. i Energi, miljö och garantier och de med högst poäng fick utmärkelsen "Bra val". Då kvalitén på värmepumpar blivit bättre de senaste åren enligt Folksam, har även de övriga pumparna fått godkänt.

Som vanligt betonar experterna att ditt köp också ska styras av din hustyp samt dina energibehov. Klicka för att se sammanställningen hos Folksam.


Danska Sparenergi är Danmarks teststation och fungerar lite som Svenska Energimyndigheten. De har en lista som löpande uppdateras med alla nya tester på värmepumpar som de gör och du kan se den dagsaktuella sammanställningen här!

 

Teknikmagasinet, Finland: Testade luftvärmepumpar från Mitsubishi, IVT, LG, Samsung, Toshiba, Panasonic, Ultimate och Fujitsu under 2010. Bäst i test blev Toshiba RAS-10 PKVP/PAVP med betyget 8,5. På andraplats, med 8,4 i betyg, placerade sig Panasonic HE9.

LG och Samsung kom sist i detta test.

 

Energimyndigheten testade 30 luftvärmepumpar under åren 2004 - 2008 och redovisade testvärden på sin hemsida, både när det gällde energibesparing, värmeeffekt och ljudnivåer.

 

Zave säljer testvinnarna.

 

Bästa värmepumpen - och sämsta!

Som vanligt här på Bäst i test Guiden, vill vi ha reda på vad experterna och konsumenterna tycker om en produkt. Experterna har möjlighet till noggrann mätning av energiförbrukning och andra testvärden medan konsumenterna kan bidra med viktig information om användarupplevelsen och hur det är att umgås med luftvärmepumpen i vardagen.

 

Låt oss börja med att konstatera att många konsumenter är mycket nöjda med sin Mitsubishi värmepump. De upplever dessa som både tysta och effektiva. De som tidigare haft andra märken att jämföra med, är extra nöjda.

 

Intressant är också att ta del av den problemstatistik som Folksam tog fram för ett tag sedan. Den avslöjar att det är mycket reklamationer av luftvärmepumpar, vilket ytterligare visar hur viktigt det är att köpa rätt luftvärmepump redan från början för att undvika problem, extraarbete och merkostnader.


Du kan själv läsa tabellen på denna länk men sammanfattningsvis kan vi konstatera att IVT Nordic Inverter haft mycket problem med fläktarna genom åren. Panasonic utmärker sig med kompressorproblem med sina tidigare modeller i E-serien och  CU-serien. Toshiba med RAS10-serien har råkat illa ut när det gäller kretskort som ofta gått sönder.

 

När det gäller reparationer av värmepumpar visar även en rapport från Folksam under vintern 2015/2016 att det finns många oseriösa värmepumpsreparatörer. För att undvika onödigt dyra reparationer rekommenderar Folksam därför att du kontrollerar att reparatören har de certifieringar som krävs och att du kontaktar ditt försäkringsbolag direkt när du upptäcker, eller misstänker, en skada på din värmepump.

 

Vilken tillverkare gör de bästa värmepumparna?

Mitsubishi, LG och Panasonic. Där har du de tre största aktörerna på den Svenska marknaden idag. Det är dessa som utvecklat modeller av värmepumpar för vårt nordiska klimat, vilket bör vara en viktig parameter inför ditt val.


De som främst genomför tester av luftvärmepumpar är Statens Energimyndighet. De ger dock ofta uppdraget vidare till SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut). Energimyndigheten utser inte heller en (1) vinnare, utan redovisar istället resultaten så att du själv kan se och väga in de saker som du tycker är viktigast. Det är olika testresultat beroende på vart du bor i Sverige och därför redovisas uppmätta värden från både Malmö, Borås och Luleå.

 

Detta gör att tillverkarna av luftvärmepumpar kan välja ut det som är mest fördelaktigt för just dem och sedan utse sig själva som 'Bäst i test'. Under ett och samma år kan vi därför ta del av följande pressmeddelanden:

 

Mitsubishi refererar till Energimyndighetens tester och kom fram till att modellen; "Kirgamine FH uppnår genomgående mycket starka resultat, både när det gäller värmeeffekt och årsvärmefaktor. Värmepumpen har den största energibesparingen i sin klass för hus med större värmebehov av de som testats hos Energimyndigheten."


LG gick ut med en pressrelease och meddelade att deras modell Nordic Prestige 9kBTU blev Bäst i test; "På uppdrag av Energimyndigheten fastslog SP att LG Nordic Prestige är som bäst när det är som kallast ute. Vi fick bästa samlade betyget som en luftvärmepump någonsin fått. Dessutom visade testet att den gav bästa energibesparing, oavsett var du bor i landet."

 

Panasonic skickade ett pressmeddelande om att deras värmepump HE9PKE blev Bäst i test; "[... det] inte finns några modeller på marknaden som är lika energieffektiva eller har större potential för att sänka elräkningen"


Eftersom utvecklingen dessutom går snabbt har alla dessa rätt - på sitt sätt. Men det bästa, och mest rättvisande för dig, är att gå in på Energimyndighetens testsidor på länkarna ovanför och se på testvärden för den ort som ligger närmast den breddgrad som du bor på.

 

Låna pengar, Bäst i test Guiden hjälper dig




Luftvärmepump bäst i test 2023 - luftvärmepump test

Eftersom det inte går att peka ut en enda luftvärmepump som passar i alla situationer, kommer vi att ge två förslag på pumpar som utmärkt sig extra positivt i testerna.

 

Luftvärmepump bäst i test just nu är en testvinnare från Energimyndigheten (dock listar vi nedan den nya modellen från 2022 Panasonic HZ25XKE som ersätter den gamla modellen HZ25WKE ). Du kan ladda ner rapporten direkt från Energimyndigheten. Vårt förstahandsval har dessutom fått höga betyg och utmärkelsen "Bra val" i Folksams stora test under 2016.

 

Det handlar om en Panasonic luftvärmepump och deras vinnande flaggskepp där den senaste modellen heter HZ25XKE.


Bästa luftvärmepump just nu - Panasonic HZ25XKE

(Klicka på bilden för att få mer information om lägsta priset på produkten)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Panasonic HZ25XKE

Önskar du låna pengar till luftvärmepumpsköpet, har vi även tips på banklån.

 

Panasonic luftvärmepump

Vi har tidigare haft föregångarna till denna modell här på Bäst i test Guiden. Det har handlat om modellerna HE9PKE, HZ9RKE, HZ25TKE, HZ25UKE och HZ25WKE. Denna värmepump har nämligen funnits länge på marknaden men utvecklingen pågår ständigt för att göra den ännu bättre. Framför allt när det gäller bättre energiklass, högre SCOP-värde och lägre ljudnivåer.

 

Den senaste versionen, som kom vintern 2022, heter alltså Panasonic HZ25XKE och det är den som vi vänder blickarna mot idag.

 

SCOP-värdet ligger på höga 5,69, SEER på 8,7 och värmeeffekten på hela 7,50 kW. Du har värmedrift ända ner till -35 grader och pumpen är energiklassad som A+++.

 

Ljudnivån inomhus är låga 18 dB(A) vilket får ses som mycket bra. Även ljudnivån utomhus på låga 43-47 dB(A) är angenäm, inte minst för grannarna under varma sommardagar. 


Värmepumpen renar dessutom inomhusluften från 99 % av alla bakterier, virus och mögel. Detta innebär att du och familjen får renare luft, vilket är väldigt värdefullt och bra, inte minst för alla er allergiker.

 

Modell har inbyggd WiFi, vilket innebär att du kan styra värmepumpen med din mobiltelefon när du är hemma. Önskar du kontrollera den även på längre avstånd är det bra att veta att den kan kompletteras med  AirPatrol  som gör att du enkelt kan fjärrstyra din värmepump med SMS, var i världen du än befinner dig. Läs mer på Panasonics produktblad.  

 

Konsumenterna som köpt Panasonic värmepumpar och deras vinnande flaggskepp är mycket positiva. Då den nya modellen är helt ny på marknaden finns det ännu inga konsumentomdömen att gå efter. Men tidigare kommentarer är; "Vår nya Panasonic går betydligt tystare än den vi hade tidigare, helt nöjd" , "Köpte två stycken, en till huset vi hyr ut och en till garaget. Fungerar förträffligt" , "Fick mycket bättre klimat jämfört med min gamla av märket Sanyo".


När det gäller nackdelarna hos denna luftvärmepump nämner några användare att plasten kan knarra när bladet roterar. Det är dock limiterat till ytterst enstaka fall.

 

Köp Panasonic luftvärmepump till bästa pris


Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.


Värmepumpsspecialisten Zave kan hjälpa dig med installation av din nya värmepump till fast pris, vilket du enkelt beställer i samband med ditt köp.


Zave säljer Panasonic HZ25XKE för 19490. Frakten hem till dig ingår i priset.

19490 kr är det lägsta priset just nu för Panasonic HZ25XKE!





Utmanaren - Bästa luftvärmepumpen Mitsubishi Electric LN25

Men det finns en värdig utmanare till värmepumpen från Panasonic. För en tillverkare förekommer inte lika ofta i skaderapporterna. De uppskattas dessutom av konsumenterna och brukar få bra testvärden hos experterna.

 

Den starkaste utmanaren just nu är från Mitsubishi  och det blir därför vårt andra förslag.


Bra luftvärmepump - Mitsubishi Electric LN25 - Hero LN25

(Klicka på bilden för att få mer information om lägsta priset på produkten)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Mitsubishi Electric LN25

Önskar du låna pengar till luftvärmepumpsköpet, har vi även tips på banklån.

 

Mitsubishi luftvärmepump

Vi har tidigare haft testvinnaren FH35 på denna sida under många år, men det är en gammal modell som är på väg ut. Electric LN25 är en värdig, och klart förbättrad, ersättare till denna. Både när det gäller teknologi och prestanda.

 

Mitsubishi Electric LN25 är utvecklad för svenska förhållanden och den fortsätter därför att ge värme ned till -35 grader. Den har en energimärkning som är A+++ och SCOP-värdet är 5,2 vilket innebär att för varje kW den drar så levererar den 5,2 gånger så mycket i värme. SEER-värdet (för kylning) är hela 10,5.

 

Den filtrerar bort 94-99 % av oönskade, luftburna partiklar vilket är goda nyheter för alla allergiker. Ljudnivån på inomhusenheten är låga 19-45 dB(A) och på utomhusdelen är ljudnivån behagliga 46-49 dB(A). Detta kan dock vara en lite störande ljudnivå ifall luftvärmepumpen är uppsatt i direkt anslutning till ett sovrum. 


På inomhusdelen kan du dessutom välja mellan fyra olika färger, för att den ska passa så bra som möjligt i ditt hem.

 

Den har även inbyggd WiFi vilket innebär att du kan styra värmepumpen med din smartphone oavsett om du sitter i soffan eller är på resande fot. Hemma kan du också använda den medföljande fjärrkontrollen.

 

Läs mer om värmepumpen Mitsubishis hemsida


Köper du luftvärmepumpen från Zave får du en garanti på hela 5 år ifall den köps med installation. Köper du enbart pumpen så har du garanti i 2 år. Köper du pumpen från Tretti eller Whiteaway måste du själv beställa installation från Albion Nordic AB för att garantin ska gälla.

 

Här köper du pumpen Mitsubishi Electric LN25 till bästa pris

 

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.


Värmepumpsspecialisten Zave kan hjälpa dig med installation av din nya värmepump till fast pris, vilket du enkelt beställer i samband med ditt köp.


Zave säljer Mitsubishi Electric LN25 för 20490. Frakten hem till dig ingår i priset.

20490 kr är det lägsta priset just nu för Mitsubishi Electric LN25!




Jämför luftvärmepumpar - specifikationer


Ljudnivå:
Energimärkning:
SEER:
SCOP:
Wi-Fi:
Panasonic HZ25XKE
Panasonic HZ25XKE
Luftvärmepump bäst...
18 - 45 dB inomhus
A+++
8.7
5.69
Ja
Mitsubishi Electric LN25
Mitsubishi Electric...
Utmanaren - bästa...
19 - 45 dB inomhus
A+++
10.5
5.2
Ja





Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om luftvärmepump bäst i test önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan välja rätt luftvärmepump som passar dina behov bäst.

Testvinnare - Bästa Luftvärmepumpen



För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta. Missa inte heller våra tester av torktumlare och sidan där vi avslöjar bästa tvättmaskinen just nu.


TIPS 1: Om du även vill hitta ett smidigt sätt att kyla rum under varma sommardagar, utan att behöva köpa en jobbig fläkt, har vi utsett den bästa portabla luftkonditioneringen just nu!

 

TIPS 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har luftvärmepump rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa värmepumpen till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!




Vanliga frågor och svar

  • Hur fungerar en luftvärmepump?
    En luftvärmepump fungerar som ett omvänt kylskåp. Genom att utvinna energi från solvärmd luft överförs detta till inomhusluften genom ett köldmedium. Eftersom en luft luftvärmepump drar nytta av utomhusluften kan värmepumpens verknigsgrad variera beroende på utetemperaturen.
  • Hur länge håller en luftvärmepump?
    Det som styr livslängden på din värmepump är alltid driftförhållanden och underhåll. Men om det finns bra förutsättningar samt att du tar hand om den kan du få ut mellan 15-20 år.
  • Vad kostar en luftvärmepump?
    En luft-luftvärmepump kostar mellan 12 000 till 20 000 kr. Och då ingår även installation och driftsättning efter era önskemål.
  • Vad kostar installation av luftvärmepump?
    Priset för installation och driftsättning av luftvärmepump ligger mellan 4 000 - 7 000 kr. Dock kan du oftast få installationen till fastpris om du väljer att köpa luftvärmepumpen och installation från samma butik eller leverantör, som hos Zave.
  • Hur kallt klarar en luftvärmepump?
    De flesta luftvärmepumpar klarar av att drivas ner till en temperatur på ca -20 grader. Vår testvinnare, Panasonic HZ25XKE, klarar dock sig ända ner till -35 grader. Denna luftvärmepump passar därför utmärkt till det nordiska klimatet.
  • Hur stor luftvärmepump behöver jag?
    Detta beror på hur stor yta din bostad är på samt hur stor elförbrukning du har. Luftvärmepumpar brukar dimensioneras för att klara drygt 95 % av bostadens energibehov. Därför är det bäst att inte underdimensionera när du ska välja. Köp hellre en större än en för liten. De flesta värmepumparna har idag en verkningsgrad som klarar att värma upp 100-115 m² (vår testvinnare klarar upp till 150 m²), dock under bästa förutsättningar. Välj en luftvärmepump som kan täcka din bostads yta och som har en effekt på ca 65 - 70 % av hushållets effektbehov.
  • Hur mycket sparar man med luftvärmepump?
    Med en luftvärmepump kan du dra kraftigt dra ned din uppvärmningskostnad. Under de bästa förhållanden kan denna kostnad minska så mycket som 65 %. Men eftersom väder och klimat ständigt förväntas i Sverige ligger den normala besparingen på ca 30 - 50 %. Detta innebär att du har redan kommer ha tjänat in kostnaden av din luftvärmepump inom 3 år. Pengarna du kommer spara är en av de stora fördelarna med luftvärmepump.
  • Vilken luftvärmepump ska jag välja?
    Den bästa luftvärmepumpen just nu är Panasonic HZ25XKE. Denna luftvärmepump har moderna lösningar som WiFi integrering och låg ljudnivå. Tack vare dess värmeeffekt på hela 7,5 kW kan du ha värmedrift ända ner till minus 35 grader. Dessutom har den en hög energiklassning: A+++.




Bäst i test Guidens klimattester


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.




Christopher Holmerin

Bäst i test: Luftvärmepump

Christopher - VD på Bäst i test Guiden är utbildad civilekonom och systemvetare med över 20 års erfarenhet inom medier, marknadsföring och kommunikation. Christopher har ansvarat över flera svenska och internationella sajter inom bland annat nyheter till hem & trädgård, inredning, båtliv med flera andra intresseområden. 


Utöver erfarenheten inom medier har Christopher också arbetat som universitetslärare. De specialintressen som Christopher djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom privatekonomi, teknik, hem & trädgård samt träning.


Ursprungstestet skrevs 2018-10-05 och uppdaterades senast