Luftvärmepump bäst i test, test luftvärmepump, bäst i test luftvärmepump, bästa luftvärmepumpen, luftvärmepump test

Luftvärmepump bäst i test 2024 - Test värmepumpar

Ska du köpa luftvärmepump och vill snabbt få reda på vilken som är den bästa luftvärmepumpen idag? Då har du kommit helt rätt!


I vårt test av luftvärmepumpar har vi tagit reda på vilka som är bäst i test enligt experternas tester den senaste tiden, så du kan köpa en bra luftvärmepump. Utöver det får du även tips om viktiga saker att tänka på inför ditt köp. Och som vanligt här på Bäst i test guiden får du även reda på vad konsumenterna som redan köpt en värmepump, säger om den.


Bästa luftvärmepumparna just nu: Våra toppvalViktigt när du ska köpa luftvärmepump

En viktig fråga du ska ställa dig först är vilken storlek du behöver på din nya luftvärmepump. Detta hänger an på hur stor yta som ska värmas upp och vilken elförbrukning du har idag. Det generella rådet är att aldrig underdimensionera. Är du osäker, välj hellre den större modellen eftersom det handlar om en långsiktig investering. 


Dagens moderna värmepumpar har ofta tillräckligt bra verkningsgrad för att kunna värma upp en villa på ca 100-150 m2, men det förutsätter optimala förutsättningar: att huset har en öppen planlösning så att den varma luften kan cirkulera fritt samt att utetemperaturen aldrig faller under -15 grader. Men eftersom det nordiska klimatet kan erbjuda temperaturer väl under -15 grader är det viktigt att vår vinnare kan gå ner lite extra, allra helst till -30 grader.


Tänk också på att installationer av värmepumpar ska göras av en certifierad installatör. Det är därför viktigt att se till totalkostnaden redan vid inköpet, så att du även räknar in vad det kostar att installera din luftvärmepump. 


Våra krav vi ställer på bästa luftvärmepumpen

Våra rekommenderade luftvärmepumpar för svenska hem uppfyller dessa kriterier:


 • Ska vara anpassad för Svenska / nordiska förhållanden.
 • Högsta möjliga verkningsgrad. Läs om SCOP och COP-värde här
 • Låg bullernivå, både inomhus- och utomhusdelen. 
 • Energieffektiv - för att snabbt få tillbaka investeringskostnaden. 
 • Ska kunna användas som aircondition under sommaren.
 • Och givetvis - en testvinnare till lägsta möjliga pris! 
Jämför bästa luftvärmepumparna

Ljudnivå:
Energimärkning:
SCOP:
SEER:
Wi-Fi:
Bäst i test luftvärmepumpen 2024 - Panasonic HZ25XKE - Bäst i test
Panasonic HZ25XKE
Luftvärmepump bäst...
18 - 45 dB
A+++
5.69
8.7
Ja
Bäst i test luftvärmepumpen 2024 - Mitsubishi Electric LN25 - Bäst i test
Mitsubishi Electric...
Utmanaren - bästa...
19 - 45 dB
A+++
5.2
10.5
Ja
Bäst i test luftvärmepumpen 2024 - Daikin SX25-R - Bäst i test
Daikin SX25-R
Liten värmepump
21 - 43 dB
A++
4.93
6.98
Ja
Bäst i test luftvärmepumpen 2024 - Qlima S-4635 - Bäst i test
Qlima S-4635
Bra för fritidshus...
23 - 56 dB
A++
4
7
Ja
Bäst i test luftvärmepumpen 2024 - Cooper & Hunter Supreme 09 WP - Bäst i test
Cooper & Hunter Supr...
Extra tyst värmepu...
18 - 43 dB
A+++
5.1
8.5
Ja
Bäst i test luftvärmepumpen 2024 - Midea Oasis Plus Split 35 - Bäst i test
Midea Oasis Plus Spl...
Bra vid låg temper...
21 - 44 dB
A+++
5.3
9
JaSå funkar en luftvärmepump

En luftvärmepump är ett multifunktionellt system som drar värme från utomhusluften - till och med under Sveriges kalla vintrar - och använder denna för att värma upp ditt hem, lite som ett omvänt kylskåp. Men likväl är det en god idé att investera i en luftvärmepump till sommarhus då de kan kyla ned din bostad under sommaren. Detta minskar behovet av att skaffa en portabel AC eller fläkt för att hålla nere värmen.


För att veta hur effektiv luftvärmepumpen är det viktigt att titta på SCOP- och SEER-värdena:


 • SCOP anger värmepumpens effektivitet under uppvärmningssäsong, vilket visar hur mycket värme den genererar jämfört med energin den förbrukar. 


 • SEER anger kylkapaciteten under kylsäsongen i förhållande till energiförbrukningen, och mäter därmed en luftvärmepumps kyleffektivitet.


Spara pengar med luftvärmepump

Något av det allra bästa med nya luftvärmepumpar är att de är otroligt effektiva, och om du idag byter ut din 10-15 år gammal pump, kommer du märka en stor skillnad, framförallt när det gäller effektivitet och på elpriser, men även ljudnivå.  


Byter du från direktverkande el till en modern luftvärmepump, kan du uppleva energibesparingar på upp till 30%. Detta beror på din region, bostadens layout, och ditt specifika värmekrav. Med rätt förutsättningar kan en luftvärmepump vara en självfinansierade investering inom bara tre år.luftvärmepump bäst i test, luftvärmepump bäst i test råd och rön, bästa luftvärmepumpen, luft luft värmepump bäst i test, bästa luftvärmepumpen 2023, luft-luft värmepump test råd & rön, luftvärmepump bäst i test 2023, luftvärmepump test, värmepumpar bäst i test, bäst i test luftvärmepump, luftvärmepump 2 innedelar bäst i test, test luftvärmepump, luftvärmepump golvmodell bäst i test, värmepump test, bästa värmepumpen, luftvärmepump, bästa värmepumpen 2023, panasonic hz25xke test, råd och rön luftvärmepump, värmepump bäst i test, test värmepumpar, bästa luftvärmepump, panasonic hz25xke omdöme, varmluftspump, bäst i test värmepump, luftvärmepump pris, värmepump luft luft bäst i test, luft luft värmepump, bra luftvärmepump, bästa värmepump, köpa luftvärmepump, luft/luft värmepump golvmodell bäst i test, luftvärmepumpar bäst i test, bästa luft luft värmepump


Panasonic HZ25XKE: Bästa luftvärmepump 2024Därför är Panasonic luftvärmepump bäst i test

Vi har utsett Panasonic HZ25XKE som vinnare av "bäst i test luftvärmepump 2024". Med sin avancerade teknologi och goda prestanda är den perfekt för det svenska klimatet och typiska villor.


Tekniska specifikationer för Panasonic HZ25XKE

Med ett SCOP-värde på 5,69 och SEER på 8,7 levererar denna värmepump en värmeeffekt på 7,50 kW. Den är kapabel till att effektivt värma även vid temperaturer ner till -35 grader och är energiklassad A+++. Den låga inomhusljudnivån på 18 dB(A) och utomhusljudnivå på 43-47 dB(A) gör den till en av de tystaste och mest grannvänliga alternativen på marknaden.


Luftvärmepump som ger bättre inomhusluft

Denna luftvärmepump är inte bara effektiv i energianvändning, den renar också inomhusluften från 99% av alla bakterier, virus och mögel, vilket gör den till ett utmärkt val för allergiker och familjer som värdesätter en ren och hälsosam inomhusmiljö.


Luftvärmepump med Wi-Fi styrning

Panasonic HZ25XKE är utrustad med inbyggt Wi-Fi, vilket möjliggör fjärrstyrning via mobiltelefon. För de som reser mycket finns även möjlighet att styra värmepumpen via SMS och AirPatrol, vilket ger enkel kontroll oavsett var i världen du befinner dig.


Detta tycker användarna om Panasonic HZ25XKE

Användare av Panasonics luftvärmepump är generellt väldigt positiva:


"Vår nya Panasonic går betydligt tystare än den vi hade tidigare, helt nöjd."


"Köpte två stycken, en till huset vi hyr ut och en till garaget. Fungerar förträffligt."


"Fick mycket bättre klimat jämfört med min gamla av märket Sanyo".


Mindre nackdelar med Panasonics luftvärmepump

Enstaka användare har rapporterat att plasten kan knarra när bladet roterar, men detta verkar vara ett sällsynt problem.


Köp Panasonic luftvärmepump till bästa pris

Värmepumpsspecialisten Zave kan hjälpa dig med installation av din nya värmepump till fast pris, vilket du enkelt beställer i samband med ditt köp.

Mitsubishi Electric LN25: Toppresterande luftvärmepump för 2024En värdig utmanare till de bästa luftvärmepumparna

Mitsubishi Electric LN25 utmärker sig som en stark utmanare i kategorin bästa luftvärmepumpen. Den skiljer sig från konkurrenterna genom sällsynta förekomster i skaderapporter och uppskattas för sina konsekvent höga testvärden hos konsumenterna.


Tekniska förbättringar och prestanda

Efterföljaren till den prisade FH35, Mitsubishi Electric LN25, är utvecklad med tekniska förbättringar och prestanda. Anpassad för det svenska klimatet, erbjuder den effektivitet ner till -35 grader. Energiklassningen A+++ och ett SCOP-värde på 5,2 garanterar en energieffektivitet som är svårslagen, medan SEER-värdet på 10,5 för kylning illustrerar dess breda användningsområde.


Allergivänlig luftvärmepump med låg ljudnivå

Med sin förmåga att filtrera bort 94-99% av alla luftburna partiklar, är Mitsubishi Electric LN25 ett bra val för allergiker. Inomhusenhetens ljudnivå på 19-45 dB(A) och utomhusdelens 46-49 dB(A) säkerställer en störningsfri användning, även om den placeras nära sovrum.


En användarvänlig luftvärmepump

Ofta är nya prylar väldigt avancerade att styra, men Mitsubishi Electric LN25 är också designad med tanke på användarvänlighet och estetisk anpassningsbarhet.


Hög anpassningsbarhet med Mitsubishi Electric LN25

Tillgänglig i fyra färger, erbjuder LN25 möjligheten att välja en inomhusdel som passar perfekt med hemmet. Detta ger en personlig touch till tekniken.


Luftvärmepump med smart kontroll och garantier

Modellen är utrustad med Wi-Fi, vilket möjliggör enkel fjärrstyrning via dess smartphone-app, oavsett om du är hemma eller borta. Och vid köp från Zave erbjuds en femårig garanti vid installation, medan en tvåårig garanti gäller om enheten köps från Tretti eller Whiteaway, under förutsättning av installation utförs av Albion Nordic AB.


Här köper du pumpen Mitsubishi Electric LN25 till bästa pris

Värmepumpsspecialisten Zave kan hjälpa dig med installation av din nya värmepump till fast pris, vilket du enkelt beställer i samband med ditt köp.


Välj rätt luftvärmepump: Guide till olika typer och deras fördelar

Luft-luftvärmepump

Användningsområden för luft-luftvärmepump

Luft-luftvärmepumpar överför värme från utomhusluften till inomhusluften och är ett utmärkt val för bostäder där installation av vattensystem inte är möjlig. De är vanliga tack vare sin enkla installation och fungerar bra i milda till måttliga klimat.


Fördelar och nackdelar luft-luftvärmepump

 • Fördelar: Enkel installation, ger kylning under sommarmånaderna, kostnadseffektiv.
 • Nackdelar: Effektivitet minskar i mycket kalla temperaturer, vilket kan kräva extra uppvärmningskällor under de kallaste dagarna.
Luft-vattenvärmepump

Så funkar en luft-vattenvärmepump

Luft-vattenvärmepumpar överför värme från utomhusluften till ett vattenburet värmesystem som element eller golvvärme, och är idealiska för bostäder med eller planer på sådana system.


Fördelar och nackdelar luft-vattenvärmepump

 • Fördelar: Effektiv uppvärmning av både hus och tappvarmvatten, kan integreras med befintliga system, lämplig för större uppvärmningsbehov.
 • Nackdelar: Högre inköps- och installationskostnader, kräver ett vattenburet värmesystem.
Frånluftsvärmepump

Så funkar en frånluftsvärmepump

Frånluftsvärmepumpar återvinner värme från husets utgående luft för att värma varmvatten eller huset. De är bäst lämpade för nybyggnationer eller välisolerade hus med bra ventilationssystem.


Fördelar och nackdelar med en frånluftsvärmepump

 • Fördelar: Återvinner redan uppvärmd luft vilket ökar effektiviteten och minskar ytterligare uppvärmningsbehov.
 • Nackdelar: Begränsad till hus med mekanisk ventilation, kan vara kostsamt i inköp och installation, mest lämplig för nya byggnationer eller omfattande renoveringar.

Luftvärmepump bäst i test råd och rön, luft luft värmepump bäst i test, råd och rön luftvärmepump, bästa luft luft värmepump, köpa luftvärmepump lågt pris

En luft-luftvärmepump


Hur vi utvärderar luftvärmepumparna: Så gjorde vi testet

För att identifiera de bästa luftvärmepumparna har vi undersökt modeller som uppfyller både funktion och värde för pengarna. Vi har granskat specifikationer och prissättning innan vi djupdykt i experttester för att verifiera tillverkarnas påståenden om effektivitet och ljudnivå.


Feedback från svenska konsumenter

Vidare har vi analyserat svenska konsumentrecensioner för att få en bild av långtidserfarenhet och potentiella nackdelar med produkterna. Positiva omdömen är en stark indikation på hög kvalitet och har varit avgörande i vår utvärdering.


Vilka tillverkare erbjuder de bästa luftvärmepumparna?

Mitsubishi, LG och Panasonic är ledande tillverkare på den svenska marknaden, kända för att anpassa sina värmepumpar till det nordiska klimatet, en viktigt faktor i ditt val.


Testning av luftvärmepumpar i Sverige hanteras främst av Statens Energimyndighet, som ofta delegerar uppgrader till SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut). Även om Energimyndigheten inte utser en specifik vinnare, publiceras resultaten för olika regioner (Malmö, Borås, och Luleå), vilket ger konsumenter möjlighet att göra välgrundade val baserade på lokal prestanda.


Under ett och samma år kan olika tillverkare presentera sig som "Bäst i test" baserat på urval av gynnsamma resultat från dessa tester:


 • Mitsubishi lyfter fram sin Kirgamine FH som särskilt effektiv för större värmebehov.
 • LG Nordic Prestige noteras för sin prestanda i extrem kyla och övergripande energieffektivitet.
 • Panasonic framhäver sin modell HE9PKE för dess energieffektivitet och potential att sänka energikostnader.


För de mest rättvisande resultaten rekommenderas att besöka Energimyndighetens testsidor för att jämföra testvärden specifika för din region.


Test luftvärmepumpar: Detta säger experterna

Detta är testerna du bör ta del av:


 • test.no rankade General 14 LTCBN Design högst med 75 poäng år 2021. 
 • Folksam utsåg 20 av 76 testade värmepumpar till "Bra val", baserat på effektivitet, miljövänlighet och garantier. Då kvalitén på värmepumpar blivit bättre de senaste åren enligt Folksam, har även de övriga pumparna fått godkänt.


Experter och konsumenter värderar dessa värmepumpar högt för deras tysta drift och effektivt. Viktigt att notera är problemstatistiken från Folksam, som belyser vanliga fel hos vissa modeller och märken, vilket borde påverka ditt köpbeslut. Undvik dyra reparationer genom att välja certifierade reparatörer och hålla god kontakt med ditt försäkringsbolag vid misstänkta skador.

Luftvärmepump 2 innedelar bäst i test, bästa värmepumpen, värmepumpar bäst i test, värmepump bäst i test, värmepump test

Få optimalt inomhusklimat med bästa luftvärmepumpen!


Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om luftvärmepump bäst i test önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan välja rätt luftvärmepump som passar dina behov bäst.


Luftvärmepump test - våra testvinnare

Zave säljer Panasonic HZ25XKE för 16800. Frakten hem till dig ingår i priset.

16800 kr är det lägsta priset just nu för Panasonic HZ25XKE!


Zave säljer Mitsubishi Electric LN25 för 19990. Frakten hem till dig ingår i priset.

19990 kr är det lägsta priset just nu för Mitsubishi Electric LN25!
Frågor och svar om luftvärmepumpar

 • Hur fungerar en luftvärmepump?
  En luftvärmepump fungerar som ett omvänt kylskåp. Genom att utvinna energi från solvärmd luft överförs detta till inomhusluften genom ett köldmedium. Eftersom en luft luftvärmepump drar nytta av utomhusluften kan värmepumpens verknigsgrad variera beroende på utetemperaturen.
 • Hur länge håller en luftvärmepump?
  Det som styr livslängden på din värmepump är alltid driftförhållanden och underhåll. Men om det finns bra förutsättningar samt att du tar hand om den kan du få ut mellan 15-20 år.
 • Vad kostar en luftvärmepump?
  En luft-luftvärmepump kostar mellan 12 000 till 20 000 kr. Och då ingår även installation och driftsättning efter era önskemål.
 • Vad kostar installation av luftvärmepump?
  Priset för installation och driftsättning av luftvärmepump ligger mellan 4 000 - 7 000 kr. Dock kan du oftast få installationen till fastpris om du väljer att köpa luftvärmepumpen och installation från samma butik eller leverantör, som hos Zave.
 • Hur kallt klarar en luftvärmepump?
  De flesta luftvärmepumpar klarar av att drivas ner till en temperatur på ca -20 grader. Vår testvinnare från Panasonic klarar dock sig ända ner till -35 grader. Denna luftvärmepump passar därför utmärkt till det nordiska klimatet.
 • Hur stor luftvärmepump behöver jag?
  Detta beror på hur stor yta din bostad är på samt hur stor elförbrukning du har. Luftvärmepumpar brukar dimensioneras för att klara drygt 95 % av bostadens energibehov. Därför är det bäst att inte underdimensionera när du ska välja. Köp hellre en större än en för liten.
 • Hur mycket sparar man med luftvärmepump?
  I Sverige ligger den normala besparingen på ca 30 - 50%. Detta innebär att du har redan kommer ha tjänat in kostnaden av din luftvärmepump inom 3 år. Pengarna du kommer spara är en av de stora fördelarna med luftvärmepump.
 • Kan en luftvärmepump värma ett helt hus?
  Ja, en luftvärmepump kan definitivt värme upp ett helt hus, men effektiviteten och kapaciteten beror på flera faktorer, inklusive husets storlek, isolering samt klimat där huset ligger.
 • Vilken luftvärmepump klarar kyla bäst?
  Både vår testvinnare Panasonic, och utmanaren från Mitsubishi hanterar kyla väldigt väl, ner till minus 35 grader celsius.
 • Vilket märke på luftvärmepump är bäst?
  Vi utser Panasonic till bästa märke på luftvärmepump just nu. Testvinnaren från Panasonic har bra klimatvärden, hanterar kyla väl och renar dessutom luften inomhus. Den kan även styras via Wi-Fi för trådlös kontroll från mobilen.
 • Måste man ha tak över luftvärmepump?
  Om du bor i ett område där det snöar mycket kan ett tak skydda värmepumpen från att bli täckt av snö. Under sommaren kan taket även skydda mot direkt solljus, vilket gör det enklare för pumpen att jobba under varma dagar. Taket får dock inte hindra luftflödet till och från pumpen.


Billig pellets kan vara ett alternativ när elpriserna ökar. För att hålla trottoarer och uppfarter fria från snö, investera i snöslungor som rankas bäst i test.


TIPS 3: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har luftvärmepump rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa värmepumpen till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!

Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor och övrigt till hemmet.Christopher Holmerin

Bäst i test: Luftvärmepump

Christopher - VD på Bäst i test Guiden är utbildad civilekonom och systemvetare med över 20 års erfarenhet inom medier, marknadsföring och kommunikation. Christopher har ansvarat över flera svenska och internationella sajter inom bland annat nyheter till hem & trädgård, inredning, båtliv med flera andra intresseområden. 


Utöver erfarenheten inom medier har Christopher också arbetat som universitetslärare. De specialintressen som Christopher djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom privatekonomi, teknik, hem & trädgård samt träning.


Vill du komma i kontakt med oss kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast