Bästa värmepumpen för luftluft

Test värmepumpar 2019/2020

Du ska köpa luftvärmepump och vill snabbt få reda på vilken som är den bästa värmepumpen idag. Och du har kommit helt rätt! På denna sida kommer vi nämligen att titta närmare på vilka luftvärmepumpar som vunnit i testerna den senaste tiden. Men du kommer också att få veta vilka saker som är viktiga att tänka på inför ditt val och vad konsumenterna som redan köpt en värmepump, säger om den. Men låt oss börja från början!

 

Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig bästa värmepumpen NU!

 

Detta är en luftvärmepump

Egentligen har du redan en värmepump hemma. Luftvärmepumpar fungerar på samma sätt som ditt kylskåp - fast tvärtom. I kylskåpet tas värme inifrån skåpet för att avge den på baksidan. En luftvärmepump utvinner istället sin energi från soluppvärmd utomhusluft och överför värmen till din inomhusluft via ett köldmedium. Och trots att det är flera minusgrader ute går det att ta tillvara på energin i utomhusluften och använda den för att värma upp ditt hus.

 

Luftvärmepumpar går också under namnet 'komfortvärmepumpar' eftersom de kan användas både för att värma din hus under den kalla årstiden och  kyla ned dina rum under varma sommardagar. Du har alltså nytta av din nya värmepump året om, även om den kan vara olika effektiv på de två uppgifterna. Majoriteten av de värmepumpar som säljs idag, är därför just så kallade luft-luftvärmepumpar som vi nu ska granska.

 

Vill du läsa mer om luftvärmepumpar finns det en bra sida hos Vi i Villa och även Testfakta har en läsvärd sida i detta ämne. Och ska du köpa värmepump till din sommarstuga ska du absolut läsa detta först.

 

Så mycket pengar kan du spara

Det har hänt mycket på utvecklingen av värmepumpar de senaste åren. De som idag byter ut sina 10-15 år gamla pumpar, märker en stor skillnad - både när det gäller effektiviteten, priset och ljudnivån.

 

Sverige har halva den europeiska värmepumpsmarknaden och 2 av 3 väljer värmepump när de byter värmesystem, enligt statistik från Energimyndigheten. Det är också så många som 90% av värmepumpsägarna, som skulle rekommendera en vän eller granne att skaffa en luftvärmepump. En mycket uppskattad anordning med andra ord, som idag dessutom har ett rimligt inköpspris - även med installation.

 

Hur mycket energi du kan spara med en luftluftvärmepump beror bland annat på vart i landet du bor, husets planlösning och hur stort behovet av uppvärmning är. Har du direktverkande el för din uppvärmning hemma idag, innebär en värmepump ofta en energibesparing på 25-30%.

 

En luftvärmepump kan därför bli ett viktigt komplement för din uppvärmning, eller till och med bli din huvudsakliga uppvärmningsmetod under vissa årstider. Med rätt förutsättningar och installation är luftvärmepumpen intjänad redan efter tre år. Men kom ihåg att ha ett kompletterande värmesystem, när kylan blir som värst på vintern.

 

Viktigt när du ska köpa luftvärmepump

En viktig fråga som du ska ställa dig först är vilken storlek du behöver på din nya luftvärmepump. Detta hänger an på hur stor yta som ska värmas upp och vilken elförbrukning du har idag. Det generella rådet är att aldrig underdimensionera. Är du osäker, välj hellre den större modellen eftersom det handlar om en långsiktig investering.

 

Dagens moderna värmepumpar har ofta tillräckligt bra verkningsgrad för att kunna värma upp en villa på ca 100-150 m², men detta förutsätter optimala förutsättningar: Att huset har en öppen planlösning så att den varma luften kan cirkulera fritt samt att utetemperaturen aldrig faller under -15 grader.

 

Sedan år 2009 är det krav på att installationer av värmepumpar ska göras av en certifierad installatör. Det är därför viktigt att se till totalkostnaden redan vid inköpet, så att du även räknar in vad det kostar att installera din luftvärmepump.

 

I detta videoklipp på 2 minuter från Di.se får du i rask takt veta "7 viktiga saker att tänka på, innan du köper din nya värmepump".

 

Krav du bör ställa på din nya luftvärmepump

  • Ska vara anpassad för svenska/nordiska förhållanden
  • Högsta möjliga verkningsgrad. Läs om SCOP och COP-värde här.
  • Låg bullernivå, både på inomhus- och utomhusdelen
  • Energieffektiv - för att snabbt få tillbaka investeringskostnaden
  • Ska kunnas användas som aircondition under sommaren
  • Och givetvis - en testvinnare till lägsta möjliga pris!

 

 

Detta är testerna du bör ta del av

De senaste åren har det dessvärre genomförts relativt få tester, men vi presenterar här nedan de som kan vara intressanta att ta del av:

 

Teknikmagasinet, Finland: Testade luftvärmepumpar från Mitsubishi, IVT, LG, Samsung, Toshiba, Panasonic, Ultimate och Fujitsu under 2010. Bäst i test blev Toshiba RAS-10 PKVP/PAVP med betyget 8,5. På andraplats, med 8,4 i betyg, placerade sig Panasonic HE9.

LG och Samsung kom sist i detta test.

 

Energimyndigheten testade 30 luftvärmepumpar under åren 2004 - 2008 och redovisade testvärden på sin hemsida, både när det gällde energibesparing, värmeeffekt och ljudnivåer.

 

Energimyndigheten testade dessutom ytterligare 17 luftvärmepumpar mellan år 2009 - 2013 och det är dessa tester som är intressanta att ta del av idag.

 


Danska Sparenergi är Danmarks teststation och fungerar lite som Svenska Energimyndigheten. De har en lista som löpande uppdateras med alla nya tester på värmepumpar som de gör och du kan se den dagsaktuella sammanställningen här!

Som du kan konstatera är det värmepumparna från Panasonic som fått bäst testvärden fram till 2018 och därför är placerade högst upp på listan över de 30 testade luft-luftvärmepumparna.

 

Folksam testade 83 värmepumpar (varav 25 luftluftpumpar) under 2016 och utsåg sedan 26 av dessa till "Bra val". Pumparna fick poäng i flera deltester t.ex. i Energi, miljö och garantier och de med högst poäng fick utmärkelsen "Bra val". Då kvalitén på värmepumpar blivit bättre de senaste åren enligt Folksam, har även de övriga pumparna fått godkänt.

Som vanligt betonar experterna att ditt köp också ska styras av din hustyp samt dina energibehov. Klicka för att se sammanställningen hos Folksam.

 

 

Bästa värmepumpen - och sämsta!

Som vanligt här på Bäst i test Guiden, vill vi ha reda på vad experterna och konsumenterna tycker om en produkt. Experterna har möjlighet till noggrann mätning av energiförbrukning och andra testvärden medan konsumenterna kan bidra med viktig information om användarupplevelsen och hur det är att umgås med luftvärmepumpen i vardagen.

 

Låt oss börja med att konstatera att många konsumenter är mycket nöjda med sin Mitsubishi värmepump. De upplever dessa som både tysta och effektiva. De som tidigare haft andra märken att jämföra med, är extra nöjda.

 

Intressant är också att ta del av den 10-åriga problemstatistik som Folksam tog fram för ett tag sedan. Den avslöjar att det är mycket reklamationer av luftvärmepumpar, vilket ytterligare visar hur viktigt det är att köpa rätt luftvärmepump redan från början för att undvika problem, extraarbete och merkostnader.

 

Du kan själv läsa tabellen på denna länk men sammanfattningsvis kan vi konstatera att IVT Nordic Inverter haft mycket problem med fläktarna genom åren. Panasonic utmärker sig med kompressorproblem med sina tidigare modeller i E-serien och  CU-serien.

Toshiba med RAS10-serien har råkat illa ut när det gäller kretskort som ofta gått sönder.

 

När det gäller reparationer av värmepumpar visar även en rapport från Folksam under vintern 2015/2016 att det finns många oseriösa värmepumpsreparatörer. För att undvika onödigt dyra reparationer rekommenderar Folksam därför att du kontrollerar att reparatören har de certifieringar som krävs och att du kontaktar ditt försäkringsbolag direkt när du upptäcker, eller misstänker, en skada på din värmepump.

 

Vilken tillverkare gör de bästa värmepumparna?

Mitsubishi, LG och Panasonic. Där har du de tre största aktörerna på den Svenska marknaden idag. Det är dessa som utvecklat modeller av värmepumpar för vårt nordiska klimat, vilket bör vara en viktig parameter inför ditt val.


De som främst genomför tester av luftvärmepumpar är Statens Energimyndighet. De ger dock ofta uppdraget vidare till SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut). Energimyndigheten utser inte heller en (1) vinnare, utan redovisar istället resultaten så att du själv kan se och väga in de saker som du tycker är viktigast. Det är olika testresultat beroende på vart du bor i Sverige och därför redovisas uppmätta värden från både Malmö, Borås och Luleå.

 

Detta gör att tillverkarna av luftvärmepumpar kan välja ut det som är mest fördelaktigt för just dem och sedan utse sig själva som 'Bäst i test'. Under ett och samma år kan vi därför ta del av följande pressmeddelanden:

 

Mitsubishi refererar till Energimyndighetens tester från vintern 2012/2013 och kom fram till att modellen; "Kirgamine FH uppnår genomgående mycket starka resultat, både när det gäller värmeeffekt och årsvärmefaktor. Värmepumpen har den största energibesparingen i sin klass för hus med större värmebehov av de som testats hos Energimyndigheten."

 

Under våren 2013 gick LG ut med en pressrelease och meddelade att deras modell Nordic Prestige 9kBTU blev Bäst i test; "På uppdrag av Energimyndigheten fastslog SP att LG Nordic Prestige är som bäst när det är som kallast ute. Vi fick bästa samlade betyget som en luftvärmepump någonsin fått. Dessutom visade testet att den gav bästa energibesparing, oavsett var du bor i landet."

 

Panasonic skickade, under hösten 2013, ettpressmeddelande om att deras värmepump HE9PKE blev Bäst i test; "[... det] inte finns några modeller på marknaden som är lika energieffektiva eller har större potential för att sänka elräkningen"


Eftersom utvecklingen dessutom går snabbt har alla dessa rätt - på sitt sätt. Men det bästa, och mest rättvisande för dig, är att gå in på Energimyndighetens testsidor på länkarna ovanför och se på testvärden för den ort som ligger närmast den breddgrad som du bor på.

 

 

Bäst i test - luftvärmepumpar 2019/2020

Eftersom det inte går att peka ut en enda luftvärmepump som passar i alla situationer, kommer vi att ge två förslag på pumpar som utmärkt sig extra positivt i testerna.

 

Vårt förstahandsval är en testvinnare från Energimyndigheten. Du kan ladda ner rapporten direkt från Energimyndigheten. Denna vinnare har dessutom fått höga betyg och utmärkelsen "Bra val" i Folksams stora test under 2016.

 

Det handlar om Panasonic och deras vinnande flaggskepp där den senaste modellen heter HZ25UKE.

Bäst i test luftvärmepump

Bästa luftvärmepump just nu - Panasonic HZ25UKE

(Klicka på bilden för att få mer information om lägsta priset på produkten)


Se dagens aktuella pris

 

 

Här köper du testvinnaren:

Aktuella butikspriser per den 27 januari 2020

Önskar du låna pengar till luftvärmepumpsköpet, har vi även tips på banklån.

 

 

Vi har tidigare haft föregångarna till denna modell här på Bäst i test Guiden. Det har handlat om modellerna HE9PKE, HZ9RKE och HZ25TKE. Denna värmepump har nämligen funnits länge på marknaden men utvecklingen pågår ständigt för att göra den ännu bättre. Framför allt när det gäller bättre energiklass, högre SCOP-värde och lägre ljudnivåer.

 

Den senaste versionen, som kom hösten 2018, heter alltså Panasonic HZ25UKE och det är den som vi vänder blickarna mot idag.

 

SCOP-värdet ligger på höga 5,38 SEER på 7,8 och värmeeffekten på hela 7,30 kW. Du har värmedrift ända ner till -35 grader och pumpen är märkt med A+++. Även vid kyla har denna nya modell A+++ i energieffektivitet.

 

Ljudnivån inomhus är låga 18-44 dB(A) vilket får ses som mycket bra. Även ljudnivån utomhus på 47 dB(A) är angenäm, inte minst för grannarna under varma sommardagar. Du får dessutom hela 5 års full garanti från Panasonic.


Värmepumpen renar inomhusluften från 99 % av alla bakterier, virus och mögel. Detta innebär att luften som du och familjen ska andas, blir renare och bättre vilket är värdefullt inte minst för allergiker.

 

Denna nya modell har även inbyggd WiFi, vilket innebär att du kan styra värmepumpen med din mobiltelefon när du är hemma. Önskar du kontrollera den även på längre avstånd är det bra att veta att den kan kompletteras med  AirPatrol  som gör att du enkelt kan fjärrstyra din värmepump med SMS, var i världen du än befinner dig. Läs mer på Panasonics hemsida

 

Konsumenterna som redan köpt Panasonics vinnande flaggskepp är mycket positiva till sin värmepump. De skriver bland annat; "Vår nya Panasonic går betydligt tystare än den vi hade tidigare, helt nöjd" , "Köpte två stycken, en till huset vi hyr ut och en till garaget. Fungerar förträffligt" , "Fick mycket bättre klimat jämfört med min gamla av märket Sanyo".

 

Här köper du luftvärmepumpen Panasonic HZ25UKE till bästa pris

 

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 39 banker och långivare.

 

Fri frakt i hela Sverige och bara 1 veckas leveranstid på denna värmepump. Ja, det utlovar den uppskattade värmepumpspecialisten Zave som bara tar 14095 kronor när du klickar här och priset är inklusive frakt när du beställer installation.

 

Vill du ha hjälp att installera ditt flaggskepp bokar du även detta enkelt, till fast pris, direkt när du köper värmepumpen hos Zave.

 

Buildor säljer luftvärmepumpen för 14095 kronor när du klickar här! Och frakten hem till dig ingår i detta pris.

14095 kronor är det lägsta priset bland butikerna just nu!

 

Byggmax säljer testvinnaren för 14390 kronor när du klickar här! Och frakten hem till dig ingår i detta pris.

 

Tretti säljer luftvärmepumpen för 15052 kronor när du klickar här! Och frakten hem till dig ingår i detta pris.

 

Whiteaway säljer luftvärmepumpen för 15844 kronor när du klickar här! Och frakten hem till dig ingår i detta pris.

 

 

Utmanare - Bästa luftvärmepumpen Mitsubishi MSZ-LN25

Men det finns en värdig utmanare till värmepumpen från Panasonic. För en tillverkare förekommer inte lika ofta i skaderapporterna. De uppskattas dessutom av konsumenterna och brukar få bra testvärden hos experterna.

 

Den starkaste utmanaren just nu är från  Mitsubishi  och det blir därför vårt andra förslag.

Bäst i test - luftluftvärmepumpar

Bra luftvärmepump - Mitsubishi MSZ-LN25

(Klicka på bilden för att få mer information om lägsta priset på produkten)


Se dagens aktuella pris

 

 

Här köper du utmanaren:

Aktuella butikspriser per den 27 januari 2020

Önskar du låna pengar till luftvärmepumpsköpet, har vi även tips på banklån.

 

 

Vi har tidigare haft testvinnaren FH35 på denna sida under många år, men det är en gammal modell som är på väg ut. MSZ-LN25 är en värdig, och klart förbättrad, ersättare till denna. Både när det gäller teknologi och prestanda.

 

Mitsubishi MSZ-LN25 är utvecklad för svenska förhållanden och den fortsätter därför att ge värme ned till -35 grader. Den har en energimärkning som är A+++ och SCOP-värdet är 5,2 vilket innebär att för varje kW den drar så levererar den 5,2 gånger så mycket i värme.

SEER-värdet (för kylning) är hela 10,5.

 

Den filtrerar bort 94-99 % av oönskade, luftburna partiklar vilket är goda nyheter för alla allergiker. Ljudnivån på inomhusenheten är låga 19-45 dB(A) och på utomhusdelen är ljudnivån behagliga 49 dB(A).

På inomhusdelen kan du dessutom välja mellan fyra olika färger, för att den ska passa så bra som möjligt i ditt hem.

 

Den har även inbyggd WiFi vilket innebär att du kan styra värmepumpen med din smartphone oavsett om du sitter i soffan eller är på resande fot. Hemma kan du också använda den medföljande fjärrkontrollen.

 

Mitsubishi ger dig dessutom en garanti på hela 5 år på denna luftvärmepump.

 

Läs mer om värmepumpen  på Mitsubishis hemsida.

 

Här köper du pumpen Mitsubishi MSZ-LN25 till bästa pris

 

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 39 banker och långivare.

 

Värmepumpsspecialisten Zave tar bara 13999 kronor när du klickar här och då ingår frakten hem till dig!

13999 kronor är det lägsta priset bland butikerna just nu!

 

Tretti är redo att skicka Mitsubishi MSZ-LN25 till dig för 14948 kronor när du klickar här! och frakten hem till dig ingår i detta pris, men att beställa installation blir något krångligare än hos Zave.

 

Du kan köpa den hos WhiteAway för bara 16215 kronor när du klickar här. Frakt hem till dig ingår i detta pris.

 Behöver du låna pengar inför ditt värmepumpköp har vi en sammanställning över bra internetlån med låg ränta här. Missa inte heller våra tester av torktumlare och sidan där vi avslöjar bästa tvättmaskinen just nu.

 

TIPS: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående luftvärmepump. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa värmepumpen till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!