Gåstavar bäst i test, bästa gåstavarna, bäst gåstavar test, köpa gångstavar bäst i test, gåstavar rusta, gåstavar för äldre hopfällbara, längd gåstavar apotea

Gåstavar bäst i test 2024 - bästa gåstavarna för äldre

Ska du köpa gåstavar och vill veta vilka som är gåstavar bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt. Här på Bäst i test Guiden har vi utsett gångstavar bäst i test genom att läsa alla aktuella tester från experter, testlabb och på internet.


Vi har även tagit reda på vilka gåstavar för äldre som de svenska konsumenterna gillar allra mest. Allt för att du ska kunna köpa de bästa gåstavarna som möjligt och undvika dåliga felköp. I vårt gåstavar test listar vi dels testvinnaren men även en utmanare som har presterat väl i både experternas och bland de svenska konsumenternas omdömen. 


Bästa gåstavarna 2024


Köpguide

Gångstavar är ett mycket bra verktyg för att träna hela kroppen när du är ute och går. Helt utan risk för skador på muskler och leder. Gångstavarna ger dig balans samtidigt som de bidrar med träning eftersom stavarna trycks ner vid varje steg med hjälp av dina armar. 


Gångstavar är oftast tillverkade i kolfiber eller aluminium. Kolfiberstavarna är ofta lättare och styvare än aluminiumstavarna. Dock är de dyrare. Därför är många av stavarna tillverkade i en kombination av de två materialen, för bästa flexibilitet och hållbarhet. 
 

En bra mekanism för ihopfällning av stavarna är också viktigt. Detta gör det enkelt att ta med stavarna i en väska. För ihopfällning finns det två modeller: teleskopsmodell där rören skjuts in i de undre och sedan låses fast genom ett snäpplås samt z-modell där stavarna fälls ihop likt ett Z. Det positiva med Z-modellen är att du kan behålla längdinställningen när stavarna är ihopfällda. Det negativa är att stavarna blir lite svåra att hantera och få plats med eftersom de är i formen av ett Z. 

 

Stavarna ska också vara justerbara för att passa alla kroppslängder samt om du vandrar i uppför- eller nedförsbacke. 


För bästa användning av stavarna ska dina armar hållas i 90 grader när du håller i stavarna, då vet du att du har rätt längdinställning. Denna längdinställning kan behöva ändras ifall du går i upp- eller nedförsbacke för bästa hållning. 


Längd gåstav

Vissa vandringsstavar kan du beställa i olika längder, andra erbjuder mer justerbarhet. Men för att stavarna ska passa dig bra är en tumregel att gåstavarna ska vara ca 70% av din totala kroppslängd. Detta är viktigt för att dina armar ska vara i rätt position när du vandrar. 


Gåstavar bäst i test 


Efter att ha tagit del av vad både experterna och de svenska användarna tycker har vi kommit fram till en tydlig testvinnare. Dessa gångstavar har presterat väl hos tungviktaren Råd & Rön och får mycket beröm av användarna som har testat dessa. Testvinnaren heter Black Diamond Distance Carbon FLZ Telescopic. På bilden nedan ser du även hur de ser ut när gångstavarna är ihopfällda. 


Dessa gångstavar är gjorda i kolfiber och håller hög kvalitet. Stavarna går att vika ihop i tre delar till ett portabelt format som endast mäter 38cm. De ergonomiska stavarna kommer också med bekvämligheter som skumhandtag med räfflor för bästa grepp. Detta grepp hjälper även till med att absorbera svett. Runt handtagen finns det remmar som justeras med kardborre. 

 

Vikten på dem är 379 g per stav. Trots den låga vikten är stavarna väldigt robusta och klarar av högt tryck tack vare kolfiberkonstruktionen. De kan utökas med upp till 20 cm i längd vilket görs enkelt genom att dra i staven och låta de låsas fast i längdinställningen. 

 

Om du ska vandra i en miljö med halt underlag finns det speciella toppar för gångstavarna som ger bättre fäste

 

Dessa gångstavar är ett bra val för dig som vill ha stavar med låg vikt samtidigt som de går att utöka i längd. Du kan dessutom känna dig säker eftersom Black Diamond erbjuder en garanti på sina produkter.


Distance Carbon FLZ finns i 3 storlekar och vi hoppas att du hittar rätt storlek för dig genom att följa länkarna till butikerna. OBS! Tänk på att längden på gåstavarna skall vara cirka 70% av din kroppslängd!


Specifikation

 • Vikt: 182.5 g
 • Läng: 95-140 cm
 • Material handtag: Skumgummi
 • Material stav: Aluminium, kolfiberKöp gåstavar bäst i test till lägst pris här

Hos dess butiker kan du köpa gåstavar - Black Diamond Distance Carbon FLZ Telescopic till bäst pris och du får dem även hemskickade.

 Användarnas omdömen och recensioner om gåstavarna

Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi ju gärna veta vad de svenska användarna har att säga om sitt köp. Det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel: 


"Fantastiska stavar värda sitt pris. Otroligt lätta och smidiga att ha med sig överallt. Stabila och sköna handtag och rem. 5 stjärnor hade det blivit om första justerbara delen hade låst fast, om trugan fastnar i något åker den upp, men går iofs automatiskt ihop igen när man sätter dem i marken, så detta är eg inget stort problem."


"Lätta, styva, smidiga och välfungerande funktion. Verkligen en kanonprodukt. Enda minuset är ett ganska "skramligt" ljud från de olika delarna som är störande vid längre stigningar, men det är kanske priset man får betala för en lättviktsprodukt i form av hopfällbara stavar. Kanonleverans från Outnorth, snabbt och smidigt och håller vad de loRead more about review stating Distance Carbon FLZ, Nocolour 5vat."


"Gedigen kvalitet. Hopfällbara stavar med kort längd ihopvikta. Lätta att fälla ut och justera längd."


"Lätta och stabila. Enkla att justera."


"Köpte dessa till min hustru lätta att bära. Hopvikbara stavar som är lätta att fälla ut och fälla ihop samt justera."


"Jag är nästan nöjd med staven! Fungerar som den ska på hårt underlag asfalt , grusvägar, hårdtrampade stigar! Men använder man staven i mjuk terräng så glider delarna isär tyvärr!"


Bästa gåstavarna - utmanaren


BungyPump Number One Telescopic är mer av en träningsstav. Gåstaven har ett motstånd på 4 kg och är därför ett bra verktyg för att stärka din kropp. Detta enkla motstånd blir i kombination med gång ett bra sätt att få igång blodcirkulationen och hålla dig frisk. 


Med minimal belastning på kroppen är det ett toppenverktyg, speciellt är gåstavar för äldre som vill komma ut i naturen och få igång pulsen riktigt bra konditionsträning, därför rekommenderar vi promenadstavar som en viktig del av den dagliga motionsträningen.


Greppet är ergonomiskt utformat och har också band som sätts runt handleden för bästa grepp. Spetsen på gångstaven är gjord av hårdmetall. Skaftet är gjort i aluminium (nedre del) och tålig plast (övre del). Detta är en gåstav med fjädring, fjädringen är på cirka 20 cm och längden av gåstaven är justerbar mellan 115-155cm.  Utbytbara gummifötter till gåstavar finns att köpa.


Specifikation

 • Vikt: 900 g
 • Läng: 115-155 cm
 • Material handtag: Gummi
 • Material stav: AluminiumKöp gåstavar "utmanaren" till lägst pris här

Hos Apoteket och dessa butiker kan du köpa gåstavar - BungyPump Number One Telescopic, till bäst pris och du får dem även hemskickade.
Användarnas omdömen och recensioner om gångstavarna

BungyPump Number One Telescopic är mycket populära gångstavar och toppar just nu Prisjakts lista. Bland omdömena kan vi bl.a. läsa: 

 

"Dessa stavar fungerar jättebra"

 

"Bra gåstavar"

 

"Bra men handtagen känns inte helt bekväma."

 

"Är mycket nöjd med produkten, ger mig bra möjlighet att motionera i dessa tider."

 

"Dessa stavar känns mer skonsamma för kroppen men ger ändå mer träning än mina tidigare utan fjädring, mycket nöjd."

 

"Jättenöjd med mina bungypump. Avlastar axlarna och ger ett jämnt och skönt tempo."


"Min fru går med Bungy/Pump 4kg. Hon är mycket nöjd med stavarna. Hon har tidigare gått med stumma stavar men avslutat det för att hon fick ont i axelpartiet, med Bungy/Pump har hon inte fått några problem."

 

"Dessa stavar passade mig utmärkt. Kan rekommendera!"

 

"Den fjädrande funktionen är mycket speciell och ger bra överkroppsträning i tillskott till powerwalken. Hjärtfrekvensen har öka med i snitt 10-15 slag och kaloriförbrukning har med 20%."

 

"Frugan är supernöjd med BungyPump stavarna. Rekommenderas!"

 

"Jag och min gubbe tycker att stavarna är toppen. Vi kan bättra på kondisen och armstyrkan genom promenaderna med stavarna. Särskilt bra i dessa virustider när man ska undvika gymmet."

 

"Man får lite extra träning nu när man är på promenad varenda dag. I dessa coronatider."

 

"Stavarna var jättebra och träningen med dem känns verkligen som om jag ökade pulsen och resultatet."


Jämför gåstavar - specifikationer


Vikt:
Längd:
Material:
Bäst i test gåstaven 2024 - Black Diamond Distance Carbon FLZ - Bäst i test
Black Diamond Distan...
Gåstav bäst i test
182.5 g
95 - 140 cm
Aluminium, Kolfiber
Bäst i test gåstaven 2024 - BungyPump Number One Telescopic - Bäst i test
BungyPump Number One...
Utmanare gåstavar
900 g
115 - 155 cm
AluminiumSå gjorde vi testet

Vi har tagit reda på vilka gåstavar som experterna tycker är allra bäst. Här har vi använt källor som kända konsumentinstitut och experter inom området som testar gåstavarna till grunden och om de håller vad de lovar. Här har några viktiga faktorer bland annat varit konstruktion, längdjustering, vikt och grepp. 


För att gåstavarna ska klara användarens vikt och belastning är det viktigt att de är tillverkade i en tåligt och högkvalitativt material, vilket också gäller för själva spetsarna - som tar mest stryk. Dock får gärna greppen vara snälla mot händer och handleder = ergonomiska och sköna att hålla i under en längre stund. 


För att minska risken för skador och felanvändning är det också mycket viktigt att gåstavarna har en längdjustering för att användaren ska ha korrekt hållning. 


När vi har undersökt vad experterna säger har det blivit tydligt att Black Diamonds gåstav är en klar favorit som presterar väl i deras tester. Och likaså är även de svenska användarna som har testat dessa. Denna kombinationen av bra resultat i experternas testlabb och positiva användaromdömen har varit ledande för oss i vårt val av de bästa gåstavarna just nu.


Gåstavar test - Experternas omdömen

Råd & Rön testade 9 gåstavar i sin jämförelse. Black Diamond Trail var de gångstavar som tog hem förstaplatsen med 83 poäng. Andraplatsen togs av vår testvinnare Black Diamond Distance FLZ Poles som fick totalt 79 poäng. 


Outdoor Gear Lab testade Black Diamond Distance FLZ Poles och är positiva. De ger gångstavarna 4,5/5 poäng och menar att det är bra gåstavar för dig som gärna vill hålla vikten nere samtidigt som det finns rum för längdjustering. De tycker även att kvaliteten hos stavarna är mycket bra och robust tack vare kolfiberkonstruktionen. 


Expressen, Allt om resor testade 6 fällbara gångstavar och utsåg Black Diamond Distance Carbon FLZ till vinnare med 5/5 i poäng. De skriver att dessa gångstavar är överlägset de lättaste och mest praktiska gångstavarna i testet. Andraplatsen gick till Gipron Ferrata 315 och Black Diamond Trail Trekking Poles med 4/5 poäng vardera. 


Sammanfattning

Efter att du läst vårt test önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa gåstavarna som passar dig bäst.


Testvinnare - Bästa gåstavarna
köpa gåstavar apoteket, bästa gåstavar med fjädring bäst i test, köpa stavar för stavgång, gångstavar test gåstavar hopfällbara test, gå med stavar, gåstavar jula

Gångstavarna ger dig bra träning och justeras efter terräng!Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har gåstavar rea på ovanstående produkter. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = de bästa gångstavarna till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Tips 2: För den bästa återhämtningen efter din vandring är det skönt med en massage som ger en skön och nyttig behandling för dina muskler och leder. Läs vårt test om den bästa massagepistolen eller bästa fotmassagen för mer information om testvinnarna just nu och hur du får den bästa massagen till det bästa priset. Se också till att du har de bästa löparskorna om du löptränar och motionerar. Tränar du hård styrketräning kan det även vara bra med komplement som proteinpulver. Är träning och hälsa viktigt för dig kan vi även tipsa dig om vårt test där vi utser den bästa blodtrycksmätaren just nu!   


Tips 3: Om du ska ut och vandra i naturen vill vi även tipsa dig om att läsa vårt test om det bästa stormköket just nu. Detta stormkök låter dig laga mat enkelt ute i naturen och håller hög kvalitet.Frågor och svar om gåstavar

 • Hur använder man gåstavar?
  Du ska ta ett normalt steg och trycka ifrån med staven när du går. Då aktiverar du stora delar av kroppens muskulatur.
 • Vilka gåstavar för äldre rekommenderas?
  Vi rekommenderar BungyPump Number One Telescopic eftersom de bidrar till minimal belastning, vilket är bra för dig som är äldre och vill komma ut i naturen. Du kan läsa mer om dessa gåstavar här i vårt test.
 • Vilken längd ska man ha på gåstavar?
  Det ska vara ca 70% av din totala kroppslängd.
 • Vika är gåstavar bäst i test?
  I vårt gåstavar test har vi utsett Black Diamond Distance Carbon FLZ till de bästa gåstavarna. Dessa gåstavar har där med fått vår stämpel gåstavar bäst i test.


Bäst i test Guidens tränings och aktivitetstesterPhilip Andrén

Bäst i test: Gåstavar

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast