Elmoped bäst i test

 

Elmoped test 2022

Ska du köpa elmoped och vill veta vilken modell som är "elmoped bäst i test 2022"? Då har du kommit helt rätt!

 

Som vanligt här på Bäst i test Guiden har vi pratat med både experter och konsumenter för att få ett så bra svar på frågan som möjligt, allt för att du ska kunna göra ett så klokt köp som möjligt.

 

Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig den bästa elmopeden NU!

 

Bästa elmoped

priser i samarbete med Prisjakt


(fixa produkt kort)


Elmopeder blir alltmer populära och det är med rätta! De är miljövänligare och framförallt mycket billigare i drift än en konventionell bensindriven moped. Ett annat stort plus med en elmoped är att de är så tysta och de passar utmärkt för både stadslivet samt för dig som bor utanför stan.

 

När det kommer till vad du bör tänka på så är batteriet en sådan fråga. T.ex. så finns det två typer av batteri som du kan välja mellan, bly och lithium. Bly har en mycket kortare livslängd än lithium-Ion batterier. Dessvärre så är litiumbatterierna mer attraktiva för tjuven.

 

Hur är det med skillnad i prestanda? Det beror självklart på batteristorleken och effekten men de flesta modellerna klarar lätt av att hålla 45 km h som vanliga EU-mopeder. Eftersom de drivs av el så kommer accelerationen direkt när du gasar. Att köra en elmoped upplevs därför som snabbare. Det som är den stora nackdelen är räckvidden, som brukar ligga på runt 5-10 mil beroende på hur du kör.


Vem får köra en elmoped?

Med elmoped gäller samma regelverk som med en vanlig moped. Du måste vara minst 15 år och ha tagit mopedkörkort (AM körkort). 


 • Elmoped klass 1: Har en topphastighet på 45 km / h och kräver AM körkort. 


 • Elmoped klass 2: Har en topphastighet på 25 km / h och kräver också AM körkort.


Men om båda klasserna kräver AM körkort, varför skulle jag då vilja ha en som endast kan gå 25 km/h? Jo, detta kan vara användbart i storstan eftersom du får frambringa en klass 2 elmoped på cykelbanan (så länge det inte står "EJ MOPED"). Eftersom cykelbanorna erbjuder bättre trafikrytm, tack vare helt egen bana, kan det därför vara ett bra alternativ. Dessutom kostar inte klass 2 moped lika mycket som klass 1.

 
Elmoped bäst i test 2022

Efter att ha läst tester och självklart kollat vad konsumenterna tycker så har vi utsett en vinnare. Bästa elmoped 2022 heter Vässla 2 och görs av det svenska märket Vässla. Det är uppföljaren till den första Vässla. Den har fått sig ett litet ansiktslyft för att få en mer sportig profil. Den har även fått en ny digital display som sitter mitt på styret som ger dig all information om batterikapacitet, hastighet och en trippmätare.

 

Bästa elmopeden just nu - Vässla 2

(Klicka på bilden för att få mer information om bästa priset på produkten)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 29 januari 2022

De bästa priserna på Vässla 2


Till utseendet från det första Vässlan är tvåan väldigt lik. Men en förändring från den första Vässlan är att hjulen är nu är 12 tum istället för 10 tum. Detta leder till mjukare körning på ojämnt underlag, vilket gör det roligare och bekvämare att köra, samtidigt som du får mer förtroende för el mopeden.

 

En annan uppdatering med Vässla elmoped 2 är att motorn har ett kraftfullare batteri, vilket ger bättre räckvidd och bättre motorkraft. Detta är mycket tacksamt eftersom användare av första Vässla tyckte att den hade något svårt att klara av branta uppförsbackar. Den är alltså mer lik vanliga mopeder där terräng inte påverkar frambringandet av ditt fordon. 

 

Vässla 2 är 40-60 km beroende på din körstil. Det kan verka som lite men lyckligtvis behöver du inte ladda det på plats eftersom det är även möjligt att plocka ut batteriet och ladda det vart du vill, så länge det finns tillgång till ett el-uttag. 

 

Det finns två körlägen, ECO och FAST, som sitter vid gasen. Som ni själva kan lista ut så ger ECO-läget lite lägre topphastighet och acceleration medan FAST-läget ger mer acceleration och tillåter topphastigheten på 45km/h. Och när du inte vill gasa så är du i väldigt säkra händer. Bromsen där fram är av skiva och den där bak är av trumma. 

 

Så säger konsumenterna 

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi även reda på vad konsumenterna tycker om sin produkt, här kommer några exempel;

 

"Känslan av att faktiskt vara miljömedveten och samtidigt sitta med ett lyckligt flin på sin Vässla".

 

"Precis som alla andra här säger så är Vässlan helt underbar och förändrar livet radikalt".

 

"Fantastiskt fordon att framföra - tyst, smidig och miljövänlig!"

 

"Känner mig som en kung när jag glider förbi bilköerna längs Stadsgårdskajen på morgonen. 22 min istället för 45 (i bästa fall) dörr till dörr till jobbet. Vässlan är fantastisk!"

 

Söker du efter en billig elmoped är Vässla inte förstahandsvalet då den kostar runt 25000 kr. Utöver testvinnaren finns det andra tillverkare som håller god kvalitet, t.ex. mopederna från Niu som också befinner sig uppe i toppskiktet.


Här kan du köpa el moped bäst i test till bästa pris

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 36 banker och långivare.


Elcykelvaruhuset säljer just nu Vässla 2 för 25000 kr. Frakten ingår i priset.

25000 kr är det lägsta priset just nu för Vässla 2!
Test elmoped - experternas omdömen

 • Aftonbladet skriver om Vässla 2 är väldigt positiva. I deras test om elmopeder så vann Vässla 2 förstaplatsen! Vidare om mopeden så skriver de; "Det är den mest lättkörda och smidiga elmopeden i testet" samt "Vässlan är mer följsam än konkurrenterna och sticker inte iväg vid gaspådrag".

 

 • Norska Tek.no har testat Vässla 2 och gillar dess eleganta design, att den är fullständigt ljudlös i drift, att det finns plats för ett extra batteri samt att den har ett rätt så rimligt pris.

 

 • Expressen: skriver om Vässla 2 och hur den skiljer sig mot dess föregångare. De är generellt sett positiva till de nya förändringarna.

 

 • Tidningen M3 har testat 10 olika elmopeder och Vässla slutar på en delad andraplats. Mopeden som vann testet var NIU M+ Sport som är lite dyrare än Vässlan. Med Vässla 2 så gillar de dess design, köregenskap och känsla av kvalitet. När det kommer till vad de inte gillar så är det den nya skärmen på styret. De tycker att skärmen är lite för ljussvag och att det är svårt att se vad det står om solen står högt.
Tips!


Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har elmoped rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa elmopeden till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig! För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.

 

Vanliga frågor och svar

 • Vilken elmoped är bäst?
  Vi har utsett Vässla som den bästa elmopeden.
 • Vad betyder det att en elmoped har klass 1?
  Innebär att den är konstruerad för att köras högst i 45 kilometer / timmer.
 • Vad betyder det att en elmoped har klass 2?
  Innebär att den är konstruerad för att köras högst i 25 kilometer / timmer.

Philip Andrén

Bäst i test: Elmoped

Testet skrevs och uppdaterades senast