Elmoped bäst i test

Elmoped test 2022

Ska du köpa elmoped och vill veta vilken modell som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt! Som vanligt här på Bäst i test Guiden har vi pratat med både experter och konsumenter för att få ett så bra svar på frågan som möjligt, allt för att du ska kunna göra ett så klokt köp som möjligt.

 

Bästa elmoped

NIU elmoped bäst i test

NIU NQi Sport

Elmoped bäst i test NIU NQi Sport
 • Bra kraft och acceleration

 • Bekväm

 • Bra räckvidd som kan utökas

 • Skärm på styret som visar all info

 • Dyr

Vässla elmoped - utmanaren

Vässla 2

Elmoped bäst i test Vässla 2
 • Sveriges mest sålda elmoped

 • Bra acceleration

 • Bekväm

priser i samarbete med Prisjakt


Elmopeder blir alltmer populära och det är med rätta! De är miljövänligare och framförallt mycket billigare i drift än en konventionell bensindriven moped. Ett annat stort plus med en elmoped är att de är så tysta och de passar utmärkt för både stadslivet samt för dig som bor utanför stan.

 

När det kommer till vad du bör tänka på så är batteriet en sådan fråga. T.ex. så finns det två typer av batteri som du kan välja mellan, bly och lithium. Bly har en mycket kortare livslängd än lithium-Ion batterier. Dessvärre så är litiumbatterierna mer attraktiva för tjuven.

 

Hur är det med skillnad i prestanda? Det beror självklart på batteristorleken och effekten men de flesta modellerna klarar lätt av att hålla 45 km h som vanliga EU-mopeder. Eftersom de drivs av el så kommer accelerationen direkt när du gasar. Att köra en elmoped upplevs därför som snabbare. Det som är den stora nackdelen är räckvidden, som brukar ligga på runt 5-10 mil beroende på hur du kör.


Vem får köra en elmoped?

Med elmoped gäller samma regelverk som med en vanlig moped. Du måste vara minst 15 år och ha tagit mopedkörkort (AM körkort). 


 • Elmoped klass 1: Har en topphastighet på 45 km / h och kräver AM körkort. 


 • Elmoped klass 2: Har en topphastighet på 25 km / h och kräver också AM körkort.


Men om båda klasserna kräver AM körkort, varför skulle jag då vilja ha en som endast kan gå 25 km/h? Jo, detta kan vara användbart i storstan eftersom du får frambringa en klass 2 elmoped på cykelbanan (så länge det inte står "EJ MOPED"). Eftersom cykelbanorna erbjuder bättre trafikrytm, tack vare helt egen bana, kan det därför vara ett bra alternativ. Dessutom kostar inte klass 2 moped lika mycket som klass 1.

 Elmoped utmanaren

Bästa elmoped just nu kommer från NIU och heter NQi Sport Standard Range. Det är en smart elmoped som erbjuder en bekväm körning och är fullutrustad med en modern skärm som visar dig allt du behöver veta. NIU är även ett välkänt märke som kontinuerligt tar hem fina placeringar i experternas tester.


Elmoped bäst i test - NIU NQi Sport

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 1 juli 2022

De bästa priserna på NIU NQi Sport


NIU elmoped NQi Sport är en utmärkt moped för dig som vill ta dig runt snabbt i stadsmiljö. Den är utrustad med ett bra batteri, skönt säte och moderna finesser som en digital skärm som visar allt information om hastighet, återstående batteri och vilken styrka som används. Du återvinner även energi när du bromsar. 

 

Elmopeden har diskbromsar både bak och fram. Elmopeden också så pass smart att den återvinner energi som förs tillbaka till batteriet när du bromsar. Utöver bromsarna finns det mesta du hittar på en vanlig moped, däribland lyktor (både bak och fram) och svängsignaler. Något som uppskattas extra mycket är att blinkersen automatiskt stänger sig efter du har fullbordat svängen. 

 

Batteriet på mopeden sitter under fotstödet vilket ger extra utrymme för en väska under sätet. Batteriet går att ta av vilket möjliggör att du kan ladda det inne på kontoret eller i hemmet när det inte används. Det går även att addera ett batteri till elmopeden, vilket dubblar räckvidden. Utan ett extra batteri är räckvidden upp till 80km, men denna beror lite på din körstil. 


Specifikationer

 • Effekt: 1800W
 • Topphastighet: 45km/h 
 • Vikt: 60kg (70kg med batteri)
 • Batterityp: Lithium 29Ah


Förutom tekniken som får mopeden att rulla fram är den väldigt smart även på insidan. När du köper NQi Sport får du även tillgång till deras app. Här samlas all information om tidigare rutter, varningar, specifikationer om återstående batteristyrka. Den allra mest uppskattade funktionen är dock möjligheten att kunna lokalisera din elmoped via appen samt att du får en notis ifall någon försöker stjäla mopeden. 


Behöver du extra utrymme går det att beställa till en extra bagagebox som sätts längst bak på mopeden. Men det finns även andra tillbehör, däribland: extra vindruta, bagagebox och ryggstöd.


Här kan du köpa el moped bäst i test till bästa pris

Allra bästa pris får du när du köper elmopeden online.


Elcykelvaruhuset säljer just nu NIU NQi Sport för 29995 kr. Frakten ingår i priset.

29995 kr är det lägsta priset just nu för NIU NQi Sport!

 Elmoped utmanare - Vässla 2

Vi kan även rekommendera dig om den svenska elmopeden Vässla 2. Det är uppföljaren till den första Vässla. Den har fått sig ett litet ansiktslyft för att få en mer sportig profil. Den har även fått en ny digital display som sitter mitt på styret som ger dig all information om batterikapacitet, hastighet och en trippmätare.


Utmanaren - Vässla 2

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 1 juli 2022

De bästa priserna på Vässla 2


Från den första . Men en förändring från den första Vässlan är att hjulen är nu är 12 tum istället för 10 tum. Detta leder till mjukare körning på ojämnt underlag, vilket gör det roligare och bekvämare att köra, samtidigt som du får mer förtroende för el mopeden.

 

En annan uppdatering med Vässla elmoped 2 är att motorn har ett kraftfullare batteri, vilket ger bättre räckvidd och bättre motorkraft. Detta är mycket tacksamt eftersom användare av första Vässla tyckte att den hade något svårt att klara av branta uppförsbackar. Den är alltså mer lik vanliga mopeder där terräng inte påverkar frambringandet av ditt fordon. 

 

Räckvidden på Vässla 2 är 40-60 km, beroende på körstil. Och när batteriet är slut kan du enkelt plocka ut detta och ladda det var du vill, så länge det finns tillgång till ett el-uttag. 

 

Det finns två körlägen, ECO och FAST, som sitter vid gasen. Som ni själva kan lista ut så ger ECO-läget lite lägre topphastighet och acceleration medan FAST-läget ger mer acceleration och tillåter topphastigheten på 45km/h. Och när du inte vill gasa så är du i väldigt säkra händer. Bromsen där fram är av skiva och den där bak är av trumma. 


För mer information, klicka in på Vässlas hemsida.

 

Detta säger användarna

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi även reda på vad konsumenterna tycker om sin produkt, här kommer några exempel;

 

"Känslan av att faktiskt vara miljömedveten och samtidigt sitta med ett lyckligt flin på sin Vässla".

 

"Precis som alla andra här säger så är Vässlan helt underbar och förändrar livet radikalt".

 

"Fantastiskt fordon att framföra - tyst, smidig och miljövänlig!"

 

"Känner mig som en kung när jag glider förbi bilköerna längs Stadsgårdskajen på morgonen. 22 min istället för 45 (i bästa fall) dörr till dörr till jobbet. Vässlan är fantastisk!"


Här kan du köpa el moped bäst i test till bästa pris

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 37 banker och långivare.


Elcykelvaruhuset säljer just nu Vässla 2 för 25000 kr. Frakten ingår i priset.

25000 kr är det lägsta priset just nu för Vässla 2!
Test elmoped - experternas omdömen

Tidningen M3 har testat 10 olika elmopeder där NIU NQi Sport Standard Range fick utmärkelsen "M3 rekommenderar". Detta fick den tack vare att en har god räckvidd (som dessutom kan fördubblas) samt att den är bekväm, snygg och underhållande. Mopeden som vann testet var NIU M+ Sport som är lite dyrare än Vässla 2. 


Med Vässla 2 så gillar de dess design, köregenskap och känsla av kvalitet. När det kommer till vad de inte gillar så är det den nya skärmen på styret. De tycker att skärmen är lite för ljussvag och att det är svårt att se vad det står om solen står högt.


Aftonbladet skriver om Vässla 2 är väldigt positiva. I deras test om elmopeder så vann Vässla 2 förstaplatsen! Vidare om mopeden så skriver de; "Det är den mest lättkörda och smidiga elmopeden i testet" samt "Vässlan är mer följsam än konkurrenterna och sticker inte iväg vid gaspådrag".

 

Norska Tek.no har testat Vässla 2 och gillar dess eleganta design, att den är fullständigt ljudlös i drift, att det finns plats för ett extra batteri samt att den har ett rätt så rimligt pris.

 

Expressen: skriver om Vässla 2 och hur den skiljer sig mot dess föregångare. De är generellt sett positiva till de nya förändringarna.
Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har elmoped rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa elmopeden till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig! För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.


Tips 2: Är du hellre intresserad av att köpa en el scooter kan vi rekommendera dig att kika in på vårt el scooter test där vi utser den bästa scootern just nu! 

Vanliga frågor och svar

 • Vilken elmoped är bäst?
  Vi har utsett NIU NQi Sport Standard Range till elmoped bäst i test.
 • Vad betyder det att en elmoped har klass 1?
  Elmoped klass 1 innebär att den är konstruerad för att köras högst i 45 kilometer / timmer.
 • Vad betyder det att en elmoped har klass 2?
  Elmoped klass 2 innebär att den är konstruerad för att köras högst i 25 kilometer / timmer.
Bäst i test Guidens biltillbehörs- och fordonstester


Philip Andrén

Bäst i test: Elmoped

Testet skrevs och uppdaterades senast