elmoped vessla elmoped bäst i test 2023, bästa elmoped 2023, elmoped klass 2 bäst i test elmoped best i test, vessla moped bäst i test, bästa elmopeden 2023, elmoped 4000w, el moped, el eu moped

Elmoped test 2024 - elmoped bäst i test: klass 1 och klass 2

Ska du köpa elmoped eller "elmoppe" och vill veta vilken som är elmoped bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt! Som vanligt här på Bäst i test Guiden har vi pratat med både experter och konsumenter för att kunna tipsa dig om bästa elmopeden 2024.


Elmopeder bäst i test just nu


Köpguide - tips inför ditt köp

Det finns två typer av batteri som du kan välja mellan, bly och lithium. Bly har en mycket kortare livslängd än lithium-Ion batterier. Dessvärre så är litiumbatterierna också mer utsatta för stöld.


Batteriprestandan beror självklart på batteristorleken och effekten men de flesta modellerna klarar lätt av att hålla 45 km h som vanliga EU-mopeder. Eftersom de drivs av el så kommer accelerationen direkt när du gasar. Att köra en elmoped upplevs därför som snabbare. Det som är den stora nackdelen är räckvidden, som brukar ligga på runt 5-10 mil beroende på hur du kör.


Fördelar med att ha en elmoped

Elmopeder blir alltmer populära och det är med rätta! De är miljövänligare och framförallt mycket billigare i drift än en konventionell bensindriven moped. Ett annat stort plus med en elmoped är att de är så tysta och de passar utmärkt för både stadslivet samt för dig som bor utanför stan.


Vem får köra elmoped?

Med elmoped gäller samma regelverk som med en vanlig moped. Du måste vara minst 15 år och ha tagit mopedkörkort (AM körkort). 


 • Elmoped klass 1: Har en topphastighet på 45 km / h och kräver AM körkort. 
 • Elmoped klass 2: Har en topphastighet på 25 km / h och kräver också AM körkort.


Om båda klasserna kräver AM körkort, varför välja elmopeden som endast kan gå 25 km/h? 

Jo, detta kan vara användbart i storstan eftersom du får frambringa en klass 2 elmoped på cykelbanan (så länge det inte står "EJ MOPED"). Eftersom cykelbanorna erbjuder bättre trafikrytm, tack vare helt egen bana, kan det därför vara ett bra alternativ. Dessutom kostar inte klass 2 moped lika mycket som klass 1.


Elmoped bäst i test 2024


Bästa elmoped bland elmopeder klass 1 kommer från NIU och heter NQi Sport Standard Range. Det är en smart elmoped som erbjuder en bekväm körning och är fullutrustad med en modern skärm som visar dig allt du behöver veta. NIU är även ett välkänt märke som kontinuerligt tar hem fina placeringar i experternas tester.


Elmoped klass 1 bäst i test

NIU MQi+ Sport Extended Range är en bra elmoped för dig som vill ta dig runt snabbt och miljövänligt. Med en hastighet på 45km/h, bra räckvidd och kraftfullt batteri tar den enkelt hand om vardagspendlingen. 


Användarvänlig bromsfunktion

NIU elmoped är utrustad med bromsar både fram och bak som ger en stoppsträcka på endast 1,8 m. Men bromsarna ser även till att återföra energi tillbaka till batteriet för att hålla det vid liv så länge som bara möjligt. Förutom bromsar är elmopeden givetvis utrustad med fjädring (både bak och fram) för att åkturen ska hållas jämn och bekväm.


Ljuslyktor

När mörkret faller har du lyktor både bak och fram som lyser upp vägen framför dig. Du har även blinkers som automatiskt känner av när du har fullbordat svängen, så du slipper stänga av denna manuellt. 


Batteri och laddning

Att ta loss batteriet från mopeden för laddning är enkelt och tar bara några sekunder. Enligt NIU klarar batteriet av 2000 laddningscykler och har en räckvidd på 90 km.


Specifikationer

 • Effekt: 1400W
 • Topphastighet: 45km/h 
 • Räckvidd: 90km
 • Vikt: 60kg (utan batteri)
 • Batterityp: Lithium 42Ah


Två körinställningar

Elmopeden har två körinställningar: ECO och SPORT där skillnaden är att ECO har en långsammare acceleration för att öka räckvidden. Du byter enkelt mellan dessa inställningar med hjälp av skärmen på styret. På denna skärm kan du även se information som återstående batteritid och hastighet. 


Anslut elmopeden till appen

Med NIUs app får du många uppskattade funktioner, bland annat kan du lokalisera mopeden och få notiser ifall mopeden skulle falla omkull. Den låter dig också veta ifall någon skulle försöka stjäla elmopeden. 


I appen kan du också se återstående batteristyrka, vilket gör det enkelt att planera när du behöver ladda batteriet. 


Keyless-system

Som de flesta fordon idag använder sig även NIU av ett "keyless"-system. Detta innebär att nyckeln till mopeden endast behöver vara i närheten för att mopeden ska kunna startas igång. Du använder dock nyckeln för att låsa upp och låsa mopeden.Här kan du köpa elmoped bäst i test till bästa pris

Allra bästa pris får du när du köper elmopeden online.


 

Utmanaren till bästa elmopeden - Vässla 2


Vi kan även rekommendera dig om den svenska elmopeden Vässla 2. Det är uppföljaren till den första Vässla 1. Vässla elmoped 2 har fått sig ett litet ansiktslyft för att få en mer sportig profil. Den har även fått en ny digital display som sitter mitt på styret som ger dig all information om batterikapacitet, hastighet och en trippmätare.


Vässla elmoped klass 1 bäst i test

Räckvidden på Vässla 2 är 40-60 km, beroende på körstil. När batteriet är slut kan du enkelt plocka ut och ladda det var du vill i närmaste tillgängliga eluttag.


Det finns två körlägen, ECO och FAST, som sitter vid gasen. ECO-läget ger lägre topphastighet samt acceleration medan FAST-läget ger mer acceleration och tillåter topphastigheten på 45km/h. När du inte vill gasa så är du i väldigt säkra händer. Bromsen på framsidan är av skiva och den bakre av trumma. 


Vässla 1 vs 2

En förändring från Vässla 1 är att hjulen på Vässla 2 är 12 tum istället för 10 tum. Detta leder till mjukare körning på ojämnt underlag, vilket gör det roligare och bekvämare att köra, samtidigt som du får mer förtroende för el mopeden.


En annan uppdatering med Vässla 2 elmoped är att motorn har ett kraftfullare batteri, vilket ger bättre räckvidd och bättre motorkraft. Detta är mycket tacksamt eftersom användare av första Vässla tyckte att den hade något svårt att klara av branta uppförsbackar. Den är alltså mer lik vanliga mopeder där terräng inte påverkar frambringandet av ditt fordon.Här kan du köpa Vässla elmoped bäst i test till bästa pris

I listan ser du bästa priset hos Vässla återförsäljare.
Användarnas omdömen och recensioner om Vässla 2 - elvespa bäst i test

Som alltid här på Bäst i test Guiden tar vi även reda på vad konsumenterna tycker om sin produkt, här kommer några exempel;


"Känslan av att faktiskt vara miljömedveten och samtidigt sitta med ett lyckligt flin på sin Vässla moped".


"Precis som alla andra här säger så är Vässla 2 helt underbar och förändrar livet radikalt".


"Fantastiskt fordon att framföra - tyst, smidig och miljövänlig!"


"Känner mig som en kung när jag glider förbi bilköerna längs Stadsgårdskajen på morgonen. 22 min istället för 45 (i bästa fall) dörr till dörr till jobbet. Vässla 2 elmoped är fantastisk!"


Så gjorde vi testet om elmopeder

Vi har undersökt vad experter tycker om olika elmopeder som finns på marknaden just nu. I experternas elmoped tester har det varit tydligt att se vilka faktorer som är allra mest värda att lägga sina pengar på, däribland räckvidd och kvalitet. Resultaten i deras tester har gett en god indikation på vilka modeller som gör detta allra bäst.


Förutom experternas omdömen har vi även tagit reda på användarnas omdömen för att få ett bättre underlag över vilka elmopeder som erbjuder mest kvalitet och prestanda för pengarna.


Slutligen har vi jämfört experternas och användarnas omdömen med de olika modellerna som finns på marknaden just nu. Vårt mål har varit att hitta den mest prisvärda elmopeden, och vi känner oss stolta över att kunna rekommendera NQi Sport Standard Range som bästa elmoped just nu.


räckvidd elmoped test 2023, vessla scooter, elvespa bäst i test, vässla batteri, vässla moped klass 2, elmoped räckvidd, vessla moppe, vessla moped klass 2, elmoped klass 2 test, elmoped retro


Test elmoped - experternas omdömen

Tidningen M3 har testat 10 olika elmopeder där NIU NQi Sport Standard Range fick utmärkelsen "M3 rekommenderar". Detta fick den tack vare att en har god räckvidd (som dessutom kan fördubblas) samt att den är bekväm, snygg och underhållande. Mopeden som vann testet var NIU M+ Sport som är lite dyrare än Vässla 2.


Med Vässla 2 så gillar de designen, köregenskapen och känslan av kvalitet. När det kommer till vad de inte gillar så är det den nya skärmen på styret. De tycker att skärmen är lite för ljussvag och att det är svårt att se vad det står om solen står högt.


Aftonbladet skriver om Vässla 2 elmoped och är väldigt positiva. I deras test om elmopeder så vann Vässla 2 förstaplatsen! Vidare om mopeden så skriver de; "Det är den mest lättkörda och smidiga elmopeden i testet" samt "Vässlan är mer följsam än konkurrenterna och sticker inte iväg vid gaspådrag".


Norska Tek.no har testat Vässla 2 och gillar dess eleganta design, att den är fullständigt ljudlös i drift, att det finns plats för ett extra batteri samt att den har ett rätt så rimligt pris.


Expressen: skriver om Vässla 2 och hur den skiljer sig mot dess föregångare. De är generellt sett positiva till de nya förändringarna.


För tillfället är NIU MQi+ Sport Extended Range 45km/h slut i samtliga butiker


Elcykelvaruhuset säljer just nu Vässla 2 för 25000 kr. Frakten ingår i priset.

25000 kr är det lägsta priset just nu för Vässla 2!


Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har elmoped rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa elmopeden till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig! För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.


Tips 2: Är du hellre intresserad av att köpa en el scooter kan vi rekommendera dig att kika in på vårt el scooter test där vi utser den bästa scootern just nu!


Vanliga frågor och svar

 • Vilken elmoped är bäst?
  Vi har utsett NIU MQi+ Sport Extended Range till elmoped bäst i test.
 • Vad betyder det att en elmoped har klass 1?
  Elmoped klass 1 innebär att den är konstruerad för att köras högst i 45 kilometer / timmer.
 • Vad betyder det att en elmoped har klass 2?
  Elmoped klass 2 innebär att den är konstruerad för att köras högst i 25 kilometer / timmer.
 • Hur länge håller batteriet i en elmoped?
  NIU MQi+ Sport Extended range har en räckvidd på 90km med eco-inställningen.


Bäst i test Guidens biltillbehörs- och fordonstester


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna bildäckbiltillbehörfordon & maskiner.Philip Andrén

Bäst i test: Bästa elmopeden

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast