regnjacka bäst i test

Regnjacka bäst i test 2023

Ska du köpa en ny regnjacka och vill veta vilken som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt, vi har tagit reda på vilka regnjackor som experterna och konsumenterna tycker är bäst just nu. På så sätt kan du göra ett klokt val och undvika dåliga och dyra felköp. Läs mer här!


Bästa regnjackorna just nu

Regnjacka dam bäst i test

Haglöfs L.I.M.

Regnjacka bäst i test Haglöfs L.I.M.
 • Bra andning

 • Helt vattentät

 • Torkar snabbt

 • Slimmad passform

 • Ingen innerficka

Snygg regnjacka bäst i test

Tretorn Wings

Regnjacka bäst i test Tretorn Wings
 • Snygg design

 • Vindtät

 • Helt vattenavstötande

 • Ingen fodring

 • Ingen dragkedja

priser i samarbete med Prisjakt


Köpguide

Regnjacka är något vi drar oss för att köpa, de används ju så sällan. Men gång på gång när det väl öser ner önskar vi att vi hade tagit steget och köpt en. 


Det är ju bekvämt, och inte heller så dyrt när det väl slås ut på tiden som du har den i din ägo. Dessutom finns det många bra tillverkare som erbjuder enkla regnjackor som håller god kvalitet till bra priser.

 

Men det är viktigt att du köper just en bra regnjacka, med fel regnjacka riskerar du att bli blöt ändå. Därför har vi tagit fram denna guide till dig så att ni kan göra ett klokt val och undvika dåliga och dyra felköp.


När det gäller regnjackans material bör det vara ett material som håller tätt och andas. Och det får gärna ha så låg miljöpåverkan som möjligt. Ett material som lyckas hålla tätt samtidigt som det är schysst mot miljön är exempelvis polyuretan, även kallat PU.

 

Men många jackor består ibland av en blandning av både mjuk plast och polyester, vilket säkerställer vattentäthet och ser till att jackan andas. De kan även vara tillverkare i nylon eller impregnerande textilier, där vattendropparna rinner av tyget, men dessa jackor har ofta en lägre vattenpelare.


Just vattenpelare är egentligen det allra viktigaste när det gäller regnjackor. Vattenpelare innebär hur mycket vatten ett plagg klarar av att stöta bort). Detta är lika viktigt med en regnjacka som du enbart har till vardags när det drar förbi en skur. Ytterplagg ska vara bekväma.

 

När det gäller regnjackor som vi använder under längre vandringar och utflykter finns det en stor risk att vi vandrar under regn hela dagarna, framför allt om vi vandrar på hösten. Då är det viktigt med regnjackor som har ännu större vattenpelare och även erbjuder skydd mot vind.

 

En bra regnjacka har en vattenpelare på minst 15 000 mm. Men ska du vistas ute i regnet under en hel dag kommer du behöva mer än så här, annars kommer din jacka att till slut läcka in. För långa vandringar och utomhusvistelser behöver du minst 20 000 mm. I vårt test har vi med två funktionella regnjackor för just detta ändamål, och de har båda två 25 000 mm vattenpelare. 

 

Populära tillverkare av regnjackor är bl.a. Arcteryx, som kommer från Vancouver i Kanada. Detta är ett av ställen i världen som får allra mest nederbörd under ett helt år. 

 

Funktionalitet

Men vi vill även att regnjackan andas. Detta gör det enklare att få svett att försvinna från kroppen. Men om regnjackan andas innebär också att den är tunnare än en sådan som inte gör det. Därför är det en fin linje där det verkligen fungerar; där vatten hålls ute utan kompromiss och där vi inte svettas. Dessa typer av regnjackor är dock dyrare, eftersom det ska till en helt annan teknik för att få alla bitar att fungera; lätt vikt, stor(hög) vattenpelare och bra andning. 

 

När vi är ute på vandringar vill vi även ha en huva så vi slipper bli blöta på huvudet. Och denna får gärna vara stor, du kanske någon gång ska ut och behöver en hjälp, då är det skönt om hjälmen kan sitta under luvan. 


Våra krav för regnjackor

 

 • Den ska vara bekväm och lätt i vikten
 • Bra vattenpelare (förklara detta begrepp)
 • Den måste andas
 • Funktionalitet (fickor ifall du ska ut och vandra, huva)
 • Hålla god kvalitet och vara stryktålig
 • Fickor – för att hålla dina händer torra och varma.
Regnjacka dam bäst i test

När det gäller damer har Haglöfs regnjackor presterat väldigt väl. Förutom att erbjuda bra funktionalitet så säger användarna att jackan sitter bekvämt, ett måste när du ska ut i regn och rusk och vistas i det under en längre tid. Bästa regnjackan för dam just nu är Haglöfs regnjacka L.I.M. Läs mer här nedan!


Bästa regnjacka för dam just nu - Haglöfs L.I.M.

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

Prisjakt de bästa priserna på Haglöfs L.I.M.
prisjämfört med Prisjakt


Haglöfs L.I.M. är lämpar sig bra för dig som gillar att vandra i naturen och vill vara skyddad till 100% mot både regn och vind. Jackan är sportig och erbjuder maximal rörlighet samtidigt som den skyddar hela överkroppen och en liten del av rumpan. Den har även skydd för händerna som värmer med hål för tummarna som underlättar om du exempelvis färdas på cykel.


Jackan är utrustad med Gore Tex material vilket ser till att den andas trots dess 3.5 lager. Detta är bra då jackan både håller dig varm och ser till att det ventileras, väldigt tacksamt under långa hajker. Men trots att den andas tränger den ute regn till max tack vare en vattenpelare på över 25 000 mm


Haglöfs regnjacka väger endast 200 g och ger dig maximal rörlighet. Dessutom går det att vika ihop jackan så den tar så lite plats som möjligt. Att Haglöfs L.I.M. är en bra regnjacka blir tydligt när konsumenterna får säga sitt:


"Fantastisk jacka som man alltid kan lite på. Får plats i handväskan och tål alla sorters hårda regnskurar."


"Perfekt lätt regnjacka. Mycket nöjd, det enda jag saknar är fickor framtill."


"Snygg färg, lagom storlek (är 164cm) och passar i alla väder."


"Mycket tunnare än vad som syntes på bilden, bra att ha med i vandringspackningen! Skärm på luvan är ett ytterligare plus"


"Jag älskar den här jackan. Dess lätta, packbara och passformen är utmärkt. Snittet är bra och du kan justera passformen på huven och även höfterna. Jag trodde alltid att det inte skulle vara dåligt utan framfickor men bröstfickan var allt jag behövde eftersom jag hade en väska för mitt vatten"


Köp Haglöfs regnjacka dam till bäst pris här

Bästa pris på Haglöfs regnjacka får du när du beställer den online. Då kan du dessutom få den levererad direkt hem till dörren. 
Regnjacka herr bäst i test

För män är det märket Patagonia och deras regnjacka Torrentshell 3L som tar hem förstaplatsen. En prisvärd regnjacka som håller hög kvalitet samtidigt som den erbjuder allra högsta grad av funktionalitet. Med tåligt material konstruerat i 3 lager är det en jacka som kommer hålla länge. Och detta visar sig av väldigt goda konsumentomdömen. 


Regnjacka herr bäst i test - Patagonia Torrentshell 3L

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Patagonia Torrentshell 3L Jacket


Patagonia Torrentshell är en populär jacka som tidigare har använt sig av 2- och 2.5 lager för att skydda från regn och vind. Men den senaste versionen är nu konstruerad med 3 lager för att ge extra skydd. Detta har resulterat i en jacka som till 100% skyddar mot regn, vind och fukt. Det material som skyddar mot regn är ett H2No Performance skal som ser till att vatten inte har möjlighet att tränga igenom. Detta ger en vattenpelare på 20 000 mm, dvs helt vattentät. 


När det gäller andning så hade det gått att önska lite mer andning. Men för detta pris presterar den väldigt bra. Dessutom, eftersom den består av 3 lager, klarar du dig bra med endast regnjackan som yttre lager, så länge det inte är iskallt ute. 


Jackan har en stor och rymlig huva med en styv kant och snören som kan användas för att anpassa den till din egna preferens, vilket är användbart när du vill sluta ute vädrets olika element. På framsidan av jackan har du även skydd för dragkedjan för att inget ska läcka igenom, detta och en anpassningsbar huva är framförallt användbart när du vandrar mot regnet. 


Regnjackan har fodrade fickor på båda sidor som också är helt vattentäta. De sitter något långt ner enligt experter, som hellre hade sett att de sitter lite högre upp, för att göra det mer bekvämt. 


Jackan är enkel att ta med och går att fälla ihop för att ta så lite plats som möjligt när den inte används. Detta görs genom att packa in den i dess vänstra ficka. 


Detta tycker användarna

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi alltid hänsyn till vad konsumenterna har att säga om sitt köp, det är ju trots allt dessa som har längst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel:


"Mycket bra jacka. Sjukt prisvärd."


"Bra, regntät, användbar skaljacka. Kan använda jackan på sommaren med en t-shirt under med ventilationen under armarna, eller ruskiga vinterdagar med en dunjacka under. Kommer hålla länge."


"Full pott." 


Köp Patagonia regnjacka herr till bäst pris här

Det bästa priset på Patagonia Torrentshell får du när du köper den online. Då kan du dessutom beställa hem den direkt till dörren. 


Outnorth säljer Patagonia Torrentshell 3L Jacket för 1326 kr. Frakten är inkluderad i priset.

1326 kr är det lägsta priset just nu för Patagonia Torrentshell 3L Jacket!

Outdoorexperten säljer Patagonia Torrentshell 3L Jacket för 2248 kr. Frakten är inkluderad i priset.
Snygg regnjacka bäst i test

Visst… funktionalitet, vattenpelare, andning och massa andra teknikaliteter… För er som endast vill ha en regnjacka som håller er torra till och från jobbet eller under promenaden med hunden har vi tagit fram en vinnare för er också. Det är en bra och snygg regnjacka från Tretorn, modellen Wings!


Snygg regnjacka - Tretorn Wings

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Tretorn Wings Visa färre priser Visa fler priser


Tretorn regnjackor är otroligt populära och det är inte svårt att förstå varför. Tretorn är en av få tillverkare som faktiskt producerar snygga regnjackor för både män och kvinnor. Men på frågan om deras regnjackor med fördel kan användas ute i naturen under vandring och tältning är svaret tyvärr nej. De är inte tillräckligt utrustade och utvecklade för detta. Men är du ute efter en bra och snygg regnjacka som du kan använda påväg till jobbet eller under regniga dagar är de perfekta. Dessutom kommer de i en rad roliga färger. Läs mer om Tretorns regnjacka Wings här nedan! 

 

Jackan är lång och går ner över baken vilket håller hela överkroppen torr. Dessutom är den skön eftersom det är en unisex-modell och därför inte särskilt tight. Men den fladdrar inte heller utan håller sin form. Vill du ha den snyggaste regnjackan är Tretorn Wings det bästa valet för dig.


Köp Tretorn regnjacka till bäst pris här
Regnjacka hund

När det regnar är inte det ovanligt att din hund tvekar på att gå ut. Men genom att lära din hund att bära regnjacka kan den lära sig att jackan faktiskt skyddar mot det hunden ogillar; att bli blöt. Men då är det viktigt att jackan är enkel att få på samt att det inte förhindrar din hund från att röra sig obegränsat. hund regnjackaFodrad regnjacka

När det är extra kallt och regnigt kan vi behöva en fodrad regnjacka som också håller oss varma. Det finns många bra alternativ till dessa, dock drar fodring och teknik upp priset en del. Men detta medför också att du får bra kvalitet och en regnjacka som håller länge! En sådan jacka är bl.a. Arc'Teryx Zeta SL för kvinnor. Du hittar den bl.a. hos: Regnjacka barn

Barn ska kunna vara ute och leka oavsett väder. Och därför är det viktigt att de har en bra regnjacka som tål bus och lek. Medan du som förälder inte behöver tänka lika mycket på funktionalitet och extrafunktioner som fickor och spännen för huva är det dock viktigt att jackan är bekväm, andas och inte hindrar rörelse. Men det är även viktigt att de håller våra små varma under kalla höstdagar, därför kan ett fodrat regnställ även vara ett alternativ. 
Så gjorde vi testet

När vi skulle undersöka vilken som var den bästa regnjackan på marknaden just nu visste vi att det fanns flera viktiga faktorer att ta hänsyn till. Allra viktigast är dock att regnjackan skyddar mot regn och vind, men den ska samtidigt andas väl för att undvika överhettning, framförallt om du är ute och vandrar i naturen. 


Med hjälp av experternas tester har vi tagit reda på de tekniska specifikationerna hos jackorna och sett hur funktionella de är. Dessa tester var värdefulla för att kunna säkerställa regnjackornas vattentäthet och andningsförmåga. 


Men även om experternas tester har varit användbara har det även varit viktigt att se hur jackorna upplevs i verkligheten. Därför har vi samlat in svenska användaromdömen från olika källor för att jämföra deras erfarenheter med experternas utlåtanden. 


Efter att ha både samlat in experternas och användarnas omdömen kunde vi bedöma regnjackorna och hitta de med bäst vattentäthet, andningsförmåga, passform och funktionalitet.


Test regnjacka - experternas omdömen

Outdoor Gear Lab: Är nöjda med Patagonia Torrentshell och tycker att det är en bra jacka som skyddar mot både regn och vind till ett schysst pris. De gillar även att huvan är rymlig och att jackan är bekväm och lätt i vikt. Och de prisar den även för sin design och tillgänglighet, vilket gör att du även kan använda den som vardagsjacka. 


Switchback Travel: Ger Patagonia Torrentshell ett betyg på 4,8/5. De gillar att det är en av de mest prisvärda regnjackorna på marknaden och att den är välbyggd, skyddar bra mot oväder och ser bra ut. De gillar dock inte att känns stel.


Mama, Expressen: Listar några bra tips om vad du som förälder bör tänka på när du ska köpa regnställ till ditt barn. Däribland att huvan ska vara löstagbar eller fäst med knappar. Om huvan skulle fastna är det viktigt att denna kan lossas för att undvika kvävningsrisk. Och det bör inte heller finnas långa snören med knoppar som kan fastna. 


När Mama tipsar om regnkläder skriver de bl.a. om Didrikssons, en storfavorit bland föräldrar samt Lindberg, som tillverkar fodrade regnställ i högsta kvalitet. 


regnjacka barn


Bäst i test på Facebook

Logga in i vår Facebook-grupp och få information när någon av de rikstäckande kedjorna har regnjacka rea på dessa testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = de bästa regnjackan till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.
Vanliga frågor och svar

 • Vad ska jag ha för regnjacka?
  Detta beror på om du behöver en regnjacka för att vandra i naturen eller en för att enbart skydda mot regn, exempelvis när du är påväg till jobbet eller ute på stan. Ska du ut i naturen behöver du en gedigen regnjacka med stor vattenpelare som klarar av att stöta ifrån stora mängder regn, allra helst en vattenpelare på 20 000 mm. Detta innebär att den är helt vattentät.

  De regnjackorna som är bäst för dessa ändamål är bl.a. Haglöfs L.I.M. för kvinnor och Patagonia Torrentshell 3L för män. Dessa regnjackor är helt vattentäta och vindtåliga, vilket ser till att vandringen blir till ett nöje trots dåligt väder. För trots allt så finns det inget dåligt väder, det finns bara dåliga kläder.
 • Vad är skillnaden på en regnjacka och en skaljacka?
  En regnjacka har en större vattenpelare än en skaljacka. En skaljacka är vattentät, tills den inte är det. Med detta menas att den inte kan stå emot vatten hur länge som helst, till slut klarar den inte att stöta bort mer och den börjar därefter att lägga in genom materialet. Skaljackor är praktiska när det blåser, men inte när det regnar!
Bäst i test Guidens tester för bästa friluftslivet samt jakt & fiskePhilip Andrén

Bäst i test: Regnjacka

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Ursprungstestet skrevs 2021-09-01 och uppdaterades senast