Snöslunga bäst i test

Test på bästa snöslungan 2023

När snön faller för första gången tycker vi ofta att det är väldigt mysigt. Vad vi inte tänker på är att morgonen därpå oftast är lite kämpig. 


När du väl ska ge dig ut och skotta undan snön har förtjusningen över snö redan gått över till ilska och ryggskott. Vi har därför tagit fram ett test på den bästa snöslungan så du kan byta ut det jobbiga skottandet mot ett rent nöje! 


Det finns en hel del snöslungor ute på marknaden och det kan vara svårt att bestämma sig för en. Vi har därför hört med experter och konsumenter om den bästa snöslungan - allt för att du ska göra ett bra och smart köp! 


Bästa snöslungorna just nu

Snöslunga bäst i test

AL-KO SnowLine 620 E II

Snöslunga bäst i test AL-KO SnowLine 620 E II
 • Enkel manövrering

 • Bra däck

 • Hög verkningsgrad

 • Strålkastare ingår

 • Sämre vid blötsnö

Elektrisk snöslunga bäst i test

Stiga ST 8051 AE

Snöslunga bäst i test Stiga ST 8051 AE
 • Bra för mindre ytor

 • Går att fälla ihop

 • Batteridrift

 • Batteriet tar slut snabbt om du har en större yta att arbete med

priser i samarbete med Prisjakt


Köpguide

Detta är en bra snöslunga

En bra snöslunga har ett bra pris, kommer från ett märke du kan lita på samt att den håller i flera säsonger framöver! 


Läs vårt snöslunga test här nedan för att ta reda på vilken snöslunga som är Bäst i test samt vilken snöslunga som är bästa budgetval! Vissa snöslungor kommer med extrafunktioner som uppvärmda handtag. Dessa hör dock till premium-modellerna och är inget som vi har prioriterat i detta test.


Det finns olika typer av snöslunga, bensindriven samt elektriskt driven. För dig som behöver lite mer kraft rekommenderas en bensindriven eftersom de kan jobba längre och ger mer kraft. 


Men bor du i södra Sverige och bara behöver en snöslunga för att rensa uppfarten räcker det oftast med en elektrisk. 

Snöslunga bäst i test 2023

Efter att ha pratat med experter och hört vad konsumenterna säger så har vi plockat fram en testvinnare för er. Vinnare är ingen mindre än den hyllade AL-KO SnowLine 620 E II.


Bästa snöslungan just nu - AL-KO SnowLine 620 E II

(Klicka på bilden för att få mer information om lägsta priset på snöslungan)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 21 mars 2023

De bästa priserna på AL-KO SnowLine 620 E IISnowLine AL-KO 620E II är ett bra val av snöslunga som har varit väldigt populär de senaste åren. Den tillverkas av tyska AL-KO och är en snöslunga av det större stuket. Den tar sig fram lätt med oberoende hjuldrift och enkel manövrering. För att göra den ännu mer effektiv är den utrustad med två grova hjul som lätt plöjer genom stora mängder snö.


Ifall du bor på en plats där det snöar väldigt mycket kan du känna dig säker. SnowLine 620 E II har en bredd på 62cm och ett intag (höjd) på 51 cm. Du kan därför vara väldigt effektiv i din snöröjning. Dessutom är den kraftfull vilket hjälper bättre mot hårt packad snö, men givetvis är det rekommenderat att du kör igång så fort det har slutat snöa.


Slungan drivs av bensin har låg bensinförbrukning och en hög verkningsgrad tack vare OHV-teknologi och en effekt på 4,4kW. Den startas med hjälp av ett startsnöre. Skulle det vara otroligt kallt ute och maskinen svårstartad så går det att starta igång den via elektricitet. 


Snöslungan är utrustad med en elektrisk start på 230V och använder du den starten behöver du bara ansluta slungan till ett strömuttag och sedan trycka på start-knappen. Givetvis behöver du inte ha sladden i när du kör, då är det bensinmotorn som står för driften. Är det kallt och mörkt ute så kan du fortsätta slunga snö tack vare strålkastaren som finns på snöslunga. 


Specifikationer:

 • Bränsletank: 3L
 • Vikt: 83 kg
 • Hastighetslägen framåt: 5
 • Hastighetslägen bakåt: 2


Munstycket där snön skickas ut går att vrida i 190 grader och snön slungas upp till 15m bort. Detta gör snöslungan ett bra val när du behöver röja större ytor och större mängder snö. 


Om du gillar ALKO men hellre vill ha en elektrisk har de även modellen ST 4048 som också har fått bra betyg.


Test snöslunga - detta säger experter och konsumenter

Just nu finns det inte många experttester i Sverige som rör snöslungor. Vi har därför tittat mycket på vad konsumenterna har att säga om deras snöslunga. 


Expressen berättar här om SnowLine 620 E II som de beskriver som ett mycket populärt val som är bra för stora ytor. 


Konsumenterna har mer att säga och berättar bland annat: 

“Super bra, funkar i ur och skur, mycket fördelaktigt med elstart också!” 


“Vi har 150 kvm uppfart i norra Norrland som jag håller pedantiskt snöfri (en utmaning här uppe). Fungerar ypperligt, startar på ett kick och tuggar i sig det mesta. Lätt att dra utan drift så använder bara motorframdrivning när jag tuggar snö, bakåt drar man den ju lätt som en plätt, behöver nästan aldrig växla mao. I stort sett mycket nöjd!”


“Helt okej maskin som flyttar snö över förväntan även blötsnö… mycket lättstartad ja primär 3-5 ggr sen startar den på 1-2 drag.. aldrig behövt elstarten med den fungerar… kört hela vintern på 2 tankar .. o har en enorm gård”


Här kan du köpa testvinnaren till bäst pris

Granngården säljer den för 8390. Frakten hem till dig ingår i priset.

8390 kr är det lägsta priset just nu för AL-KO SnowLine 620 E II!

Hemmy.se säljer just nu AL-KO SnowLine 620 E II för 8950 kr. Frakten ingår i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 9345 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Hos GardenStore kan du köpa AL-KO SnowLine 620 E II för 13799 kr. Frakt ingår i priset.

Elektrisk snöslunga bäst i test

Har du inte behov av en lika stor snöslunga som vår testvinnare eller behöver inte få undan snö över stor yta? Vi har tagit fram en annan snöslunga just för dig. Det är ingen mindre än ProTech +62 som är en eldriven snöslunga. 


Elektrisk snöslunga bäst i test - ProTech +62ProTech +62 är en eldriven snöslunga. Den har alltså oftast en sladd i sig men om du inte är sugen på att konstant dra på en sladd så går det att enbart ladda upp batteriet.


Denna snöslunga är mindre än vår testvinnare från Al-Ko och lämpar sig bäst för nysnö upp till 30 cm och fungerar riktigt bra för mindre snödrivor runt huset, gångar och mindre parkeringsplatser. Den relativt låga vikten gör det också enkelt att köra snöslungan.


ProTech +62 drivs av en elmotor som drivs av ett batteri på 5.0 Ah och har en spänning på 48 V.

 

Bredden på inmatningen är 56 cm och höjden ligger på 30 cm. Snöskruvarna är gjorda av hård plast och utkaströret kan roteras i 180 grader. Utkaststräckan går att ställa in från 1-6 m. 


Är batteriet fulladdat så ska det finnas kraft nog för 30 minuter drifttid, ca 3-5 körningar. Och när snösäsongen är den enkel att förvara eftersom den kan enkelt fällas ihop. 


Batteriet måste förvaras i temperaturer mellan 7 och 40 grader celsius. Test snöslunga - detta säger experter och konsumenter

TEK, februari 2022: testade ProTech +62 och gav den 7/10 poäng. De tycker att det är en maskin som är enkel att använda och att den har bra batteritid och gillar bl.a. att den är utrustad med ljus. De skriver "en prisvärd och bra snöslunga för vanliga jobb." 


Som tidigare nämnt finns det få experttester på snöslungor i Sverige. Vi har därför hört vad experter rekommenderar och lagt stor vikt på vad konsumenterna säger. Konsumenterna säger bland annat: 


"Slungan är billig, jag betalade 2200 kr (utan batteri) och slungans skovel och hus är tillverkade i plast. Men den är tåligare och starkare än vad man kan tro och slungan går dessutom tyst (den stör inte grannar), är lätt och tar liten plats vilket gör att den kan förvaras på en hylla i garaget på sommaren." 


"Slungan passar bra för dem som behöver skotta en mindre infart och kanske gången fram till dörren. Det bör tilläggas att jag bor i Norrbotten och förra vintern var den snörikaste på länge, men att även om snön här oftast är riklig, så är den oftast "torr" d v s relativt lätt." 


Bland de nackdelar som nämns finns bland annat att smältvattnet från snön kan frysa i utkaströret men det skall inte bidra till några problem mer än att det får skrapas bort. 


För dig som behöver en stor snöslunga med hög kapacitet rekommenderas Husqvarna ST-linjen. Dessa liknar mindre traktorer som klarar stora mängder snö.


Här kan du köpa den mest prisvärda snöslungan till lägst prisDe bästa snöslungorna hittar du här.


Tips 1:Vill du koppla av efter ett snöröjningspass så kan vi tipsa dig om att läsa vårt test av espressomaskiner eller test av ljudböcker.

 

Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får  information när någon av de rikstäckande kedjorna har snöslunga rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa snöslungan till det lägsta priset.  Klicka på GILLA  så sköter vi bevakningen åt dig!


Vanliga frågor och svar

 • Hur stor snöslunga behöver jag?
  Detta beror på hur stor ytan är som du ska skotta. Desto större yta, desto mer snö och då behöver du en större snöslunga som klarar att arbeta längre och skyffla mer snö.
Bäst i test Guidens maskintester
Anita Carlsen

Bäst i test: Snöslunga

Anita - redaktör på Bäst i test Guiden sedan 2013. Anita är utbildad frilansjournalist och undersköterska och har i över 20 år djupdykt på inre utveckling, fysiskt och psykiskt välmående och har en gedigen erfarenhet inom hälsa och friskvård.

 

De specialinteressen som Anita djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom skönhet & hälsa samt hem & hushåll.


Ursprungstestet skrevs och uppdaterades senast