Träolja bäst i test - träolja altan.

Tester på bästa träoljan 2022

Ska du köpa träolja till din altan och undrar vilken som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi har läst alla tester som presenterats den senaste tiden i tidningar, från testlabb och  på internet. Och inte nog med det! 


Vi har även tagit reda på vad konsumenterna tycker om de olika träoljorna som finns att köpa just nu. Allt för att hitta den bästa träoljan och få minimalt med problem i framtiden. Vårt arbete har vi sedan sammanställt till dig på denna sida, så att du kan undvika jobbiga och kostsamma felköp. 


Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig den bästa träoljan NU!


Därför behöver du en bra träolja

En bra träolja innebär en stor skillnad för din uteplats/altan. Det ger en snyggare finish och erbjuder bra skydd mot mögel, fukt och alger. Eftersom de är vattentätande höjer du även livstiden för ditt trä. Förutom påstrykning på altan/terrass fungerar en träolja lika bra på trädgårdsmöbler gjorda i trä. 


Olika typer av träolja

  • Kinesisk träolja
  • Klassisk träolja


Innan du sätter igång att olja altanen

Innan du börjar är det viktigt att röra om i oljan ordentligt. Måla inte i direkt solljus eller om det finns en risk för vått väder (inkluderar dagg) inom 6 timmar efter applicering (påstrykning?). Vid påstrykning får träoljan en mjölkliknande ton men detta övergår till färglös inom några minuter. 


Underlaget skall vara torrt. Sopa gärna undan så det är fritt från damm och smuts för att oljan skall tränga in på bästa sätt. En tvätt med vatten och såpa innan applicering skadar inte heller. 


Tänk även på att undvika träolja som innehåller lösningsmedel! Att lösningsmedel behövs för att oljan ska tränga in i träet är en myt. Lösningsmedlet hamnar endast på ytan av träet och avdunstar snabbt i luften. Eftersom det är skadliga ämnen i lösningsmedlet har detta en direkt skadlig effekt på vår atmosfär. 

Träolja altan - bäst i test 2022

Efter att ha sett vad både experter och konsumenter tycker är bäst har vi tagit fram en testvinnare. Den bästa träoljan just nu är Cuprinol V 4,65L.Kalla fakta: Cuprinol V är en träolja som fungerar utmärkt som både förstabehandling och underhåll. Det är en djuppenetrerande träolja som också har goda, vattenavvisande egenskaper. Den är avsedd för tryckimpregnerat trä utomhus och bevarar dess naturliga lyster. Cuprinols träolja fungerar utmärkt för trädäck, staket och utemöbler. 


Vid första påstrykning har träoljan en mjölkaktig ton som efter några minuter övergår till helt färglös. För bästa effekt skall underlaget vara torrt och rent. Applicera på träet två gånger för bästa och långvarigt resultat. En burk räcker till 8-12 kvm. 


Fler rekommendationer

Cuprinol är en utmärkt olja till din altan som ger åter liv och lyster samtidigt som den är väldigt prisvärd. Andra träoljor som också rekommenderas av både experter och konsumenter är Teknos Woodex och Beckers


Omdömen 

Eftersom träolja inte är ett hett ämne för experterna att testa finns det inte så många tester att hämta information ifrån. Istället har vi rådfrågat flertalet fysiska målarbutiker för att ta reda på vad experterna tycker. Hos alla butiker rekommenderas Cuprinols träolja för underhåll av altan och trämöbler av lättare träslag. För tyngre träslag som exempelvis ek så funkar dock inte Cuprinols träolja lika bra och då rekommenderas en kinesisk träolja istället. 


Hos GardenHome blir Cuprinol rankad som den bästa professionella träolja i sprayformat. Även trädgårdslandet.nu ger samma betyg. 


Detta säger konsumenterna om träoljan

Som vanligt nöjer vi oss dock inte med att bara se till experttesterna, utan vill också veta vad användarna tycker. Det är ju trots allt dessa som oftast har längst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel; 


"Cuprinol har den bästa oljan trots att denna är vattenbaserad" 


"Bra olja, Känns prisvärd. Har inget att anmärka på"


"Mycket bra" 


"Brukar stryka på varje vår när det börjar bli varmare och det blir alltid så fint resultat."


"Ger lyster och liv till mina fina trämöbler!" 


"Funkar jättebra till mitt trädäck."


Här köper du testvinnaren till bästa pristräolja - träolja bäst i test


Tips 1: För allra bästa resultat på din terrass/altan är det viktigt att den är ren innan påstrykning av olja. En bra pryl som hjälper med tvätt av terrass och altan är en terrasstvätt. Klicka här för att läsa om den bästa terrasstvätten just nu!

 

Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående träolja. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa träoljan till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Bäst i test Guidens trädgårdstester


Philip Andrén

Bäst i test: Träolja

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden är utbildad musikproducent och vidareutbildar sig just nu på sidan om jobbet på Bäst i test Guiden inom ”International Business”. 


De specialintressen som Philip djupdyker i på Bäst i test Guiden finner du inom områdena ljud & bild, teknik, motor och ekonomi.


Testet skrevs och uppdaterades senast