Träolja bäst i test - träolja altan.

Tester på bästa träoljan 2023

Ska du köpa träolja till din altan och undrar vilken som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi har läst alla tester som presenterats den senaste tiden i tidningar, från testlabb och  på internet. Och inte nog med det! 


Vi har även tagit reda på vad konsumenterna tycker om de olika träoljorna som finns att köpa just nu. Allt för att hitta den bästa träoljan och få minimalt med problem i framtiden. Vårt arbete har vi sedan sammanställt till dig på denna sida, så att du kan undvika jobbiga och kostsamma felköp. 


Vårt toppval av träolja just nu

Bästa träoljan för altanen

Cuprinol V Träolja Transparent

Träolja bäst i test Cuprinol V Träolja Transparent
  • Ger liv och lyster till din altan

  • Prisvärd

  • Långvarigt resultat

  • Inte så bra på massivare träslag som ek

priser i samarbete med Prisjakt

Köpguide

Därför behöver du en bra träolja

En bra träolja innebär en stor skillnad för din uteplats/altan. Det ger en snyggare finish och erbjuder bra skydd mot mögel, fukt och alger. Eftersom de är vattentätande höjer du även livstiden för ditt trä. Förutom påstrykning på altan/terrass fungerar en träolja lika bra på trädgårdsmöbler gjorda i trä. 


Olika typer av träolja

  • Kinesisk träolja - bra för tyngre träslag (t.ex. ek)
  • Klassisk träolja - bra för lättare träslag


Innan du oljar altanen

När du ska olja in altanen är det viktigt att du börjar med att röra om oljan ordentligt. Måla inte i direkt solljus eller om det finns en risk för vått väder (dagg inkluderat) inom 6 timmar efter applicering. Vid påstrykning får träoljan en mjölkliknande ton men detta övergår till färglös inom några minuter. 


Underlaget skall vara torrt. Sopa gärna undan så det är fritt från damm och smuts för att oljan skall tränga in på bästa sätt. En tvätt med vatten och såpa innan applicering skadar inte heller. 


Tänk även på att undvika träolja som innehåller lösningsmedel! Att lösningsmedel behövs för att oljan ska tränga in i träet är en myt. Lösningsmedlet hamnar endast på ytan av träet och avdunstar snabbt i luften. Eftersom det är skadliga ämnen i lösningsmedlet har detta en direkt skadlig effekt på vår atmosfär. 


Efter du oljat in altanen

Tänk på att försöka tajma påstrykningen så att det inte kommer regn eller direkt solsken efter du oljat in altanen. Vi vill ju att oljan sugs in i träets fibrer, inte flyta bort eller hinna torkas av solljuset. Skulle det oturligt nog regna efter inoljning kan du torka av den behandlade ytan med en trasa. Du kan även använda en trasa för att torka bort överflödig olja efter 30 minuter - tänk dock på att antingen dränka denna trasa i vatten för att undvika antändning, då altanolja innehåller lättantändlig olja.
Träolja altan - bäst i test 2023

Efter att ha sett vad både experter och konsumenter tycker är bäst har vi tagit fram en testvinnare. Den bästa träoljan just nu är Cuprinol V 4,65L.

Bästa träoljan för altanen just nu - Cuprinol V

(Klicka på bilden för mer information om det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Cuprinol V Träolja Transparent


Cuprinol träolja

Cuprinol V är en träolja som fungerar utmärkt som både förstabehandling och underhåll. Det är en djupgående träolja som också har goda, vattenavvisande egenskaper. Den är avsedd för tryckimpregnerat trä utomhus och bevarar dess naturliga lyster. Cuprinols träolja fungerar utmärkt för trädäck, staket och utemöbler. 


Vid första applicering har träoljan en mjölkaktig ton som efter några minuter övergår till helt färglös. 


För bästa effekt skall underlaget vara torrt och rent. Applicera på träet två gånger för bästa och långvarigt resultat. En burk räcker till 8-12 kvm. 


Detta säger konsumenterna om träoljan

Som vanligt nöjer vi oss dock inte med att bara se till experttesterna, utan vill också veta vad användarna tycker. Det är ju trots allt dessa som oftast har längst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel:


"Cuprinol har den bästa oljan trots att denna är vattenbaserad" 


"Bra olja, Känns prisvärd. Har inget att anmärka på"


"Brukar stryka på varje vår när det börjar bli varmare och det blir alltid så fint resultat."


"Ger lyster och liv till mina fina trämöbler!" 


"Funkar jättebra till mitt trädäck."


Här köper du testvinnaren till bästa pris

De bästa priserna på Cuprinol V Träolja Transparent
Fler rekommendationer

Cuprinol är en utmärkt olja till din altan som ger åter liv och lyster samtidigt som den är väldigt prisvärd. Andra träoljor som också rekommenderas av både experter och konsumenter är Teknos Woodex och Beckers


Omdömen 

Eftersom träolja inte är ett hett ämne för experterna att testa finns det inte så många tester att hämta information ifrån. Istället har vi rådfrågat flertalet fysiska målarbutiker för att ta reda på vad experterna tycker. Hos alla butiker rekommenderas Cuprinol träolja för underhåll av altan och trämöbler av lättare träslag. För tyngre träslag som exempelvis ek så funkar dock inte Cuprinol träolja lika bra och då rekommenderas en kinesisk träolja istället. 


Hos GardenHome blir Cuprinol rankad som den bästa professionella träolja i sprayformat. Även trädgårdslandet.nu ger samma betyg.
Välj rätt träolja från start

Att ta hand om sina saker kan vara kul, eftersom att du vet att det går till något bra. Men när det gäller din altan kan det snabbt bli långtråkigt när du ska pensla. Det ska bara göras. 


Därför är det viktigt att träoljan du använder ger ett långvarigt resultat, så att du slipper göra det så ofta. Därför ska du välja en träolja som ger en långvarig och skyddande effekt på träet. Och den ska gärna vara enkel att applicera.


Och om du ändå ska spendera en rätt lång tid på att pensla in träoljan är det givetvis bra att veta om det är rätt träolja för det träslaget. För olika träslag ska du använda olika oljor, t.ex. är det rekommenderat att du köper kinesisk träolja för tyngre träslag och klassisk för lättare. 


En del träoljor erbjuder även andra egenskaper, t.ex. brandhämmande medel eller antialger. Är detta något du vill ha ska du givetvis sikta in dig på en olja som erbjuder detta! 


Slutligen är det viktigt att träoljan är miljövänlig och säker för både människor och djur. 


Här hittar du en video på hur du bäst applicerar träolja på din altan
Så gjorde vi testet

Under vår undersökning av den bästa träoljan har vi främst fokuserat på den traditionella träoljan som används för enklare träslag. Och för att ta reda på vilken som är bäst just nu har vi pratat med kunniga experter i butik och även sett vad de svenska konsumenterna tycker. 


Här har vi kunnat se hur nöjda de är med resultatet av träoljan, hur enkel den är att applicera och hur ofta de känner att de måste stryka på. Detta har talat för hur bra de olika träoljorna står sig i verkligheten när de används av riktiga konsumenter, och användarnas omdömen har därför varit ledande när vi har utsett den bästa träoljan just nu.


träolja - träolja bäst i test


Tips 1: För allra bästa resultat på din terrass/altan är det viktigt att den är ren innan påstrykning av olja. En bra pryl som hjälper med tvätt av terrass och altan är en terrasstvätt. Klicka här för att läsa om den bästa terrasstvätten just nu!

 

Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående träolja. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa träoljan till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Bäst i test Guidens trädgårdstester


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.
Philip Andrén

Bäst i test: Träolja

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Ursprungstestet skrevs 2020-06-01 och uppdaterades senast