Jämför biluthyrningsfirmor - bästa hyrbil 2023

Bästa biluthyrning för att hyra bil eller långtidshyra bil

Ska du ut och resa och vill hyra bil billigt och bra? Då har du kommit helt rätt! Vi har tagit reda på bästa hyrbilsföretaget och hur du hyr bil på bästa sätt, med bra villkor och försäkring. Få bästa pris på hyrbil oavsett om du ska långtidshyra bil för en lång semester eller bara för en weekendresa. 

 

I detta test har vi jämfört de olika hyrbilsföretagen som finns samt valt ut en tjänst som vi rekommenderar för att enklast hyra bil till semestern. Detta har vi gjort genom att ta reda på vad användarna av dessa tjänster har att säga men även genom att jämföra villkor, priser och försäkringar.


Läs om bästa biluthyrning nedan!


Köpguide

Att tänka på innan du ska hyra bil

Innan du åker iväg med din hyrbil är det viktigt att tänka på ett par saker. 


  • Kontrollera så bilen är fri från skador och fotografera existerande.
  • Skriv aldrig på ett kreditavtal utan att få beloppet skrivet på kontrakt. 
  • Om du ska korsa landgränser - ta reda på om detta är tillåtet. 
  • Se till att mätinställningen registreras så du ej betalar för mycket!


Biluthyrning ålderskrav

Det lönar sig att vara lite äldre när du ska hyra bil utomlands. Unga förare får ofta en begränsning om vilka bilar som går att hyra samt att de måste betala en extra avgift. Detta gäller framför allt de förare som är under 26 (globala gränsen för unga förare). Denna extraavgift betalas alltid på plats när du hämtar ut bilen du ska hyra. Vissa firmor har även åldergräns på andra hållet, t.ex. hyr inte Avis ut bil om du är över 80 år gammal.


Hyrbil försäkring

Innan du ger dig ut och ska hämta din hyrbil är det viktigt att du har tecknat försäkring. Det finns en del olika försäkringar när det gäller hyrbil (som uthyrningsfirman kommer försöka sälja på dig). Det viktigaste är att du har en trafikförsäkring, vilket oftast ingår i själva bilhyran. Men beroende på var du ska färdas kan det vara läge att addera. Ett exempel är helförsäkring, då täcks även stöld av bilen samt fler skador. 


I Sverige är förare och passagerare alltid skyddade tack vare trafikskadelagen. Men vissa länder kräver att du har en så kallad förarplatsförsäkring. Denna försäkring täcker dig som förare ifall du skulle orsaka en olycka eller råkar ut för en olycka. 


Ett tips när du ska hyra bil utomlands är att betala med ett kreditkort eftersom många kreditkortsgivare erbjuder bra försäkringar och självriskreduceringar. I en hel del länder är det även krav att du betalar hyrbilen med ett kreditkort då det är enklare för firmorna att reservera ett belopp för deposition på kortet. 


Självriskreducering erbjuds av det lokala kontoret som du hyr bilen av och är egentligen det tillägg du bör skaffa eftersom självrisken på vagnskador på hyrbilar ofta är dyr.


Hyrbil deposition

Deposition är det belopp som sätts av från ditt kreditkort för att sedan ges tillbaka när du återlämnar bilen i helt skick. Detta är också varför firmorna helst vill att du betalar med kreditkort då det är enklare att reservera belopp med dessa kort. Depositionen du lämnar beror helt på vilken typ av bil du hyr; desto finare bil, desto högre deposition.


När du lämnar din deposition, se till att få denna utskrivet på ett kontrakt. Och lämna aldrig ut ditt kreditkort innan detta har blivit påskrivet!


Hyrbil bränsle

När du lämnar din bil skall denna alltid vara fulltankad. Se därför till att tanka bilen vid en närliggande bensinstation innan du lämnar tillbaka den på återlämningsplatsen. Ifall du glömmer göra detta kan du bli tvungen att betala en avgift, vilket är ett tråkigt sätt att avsluta resan på. 

 Bästa biluthyrning 2024

Det finns smarta sätt att hyra bilar på. Och det allra bästa sättet är när du går via Auto Europe.

 

hyra bil hos Auto Europe


Auto Europe har över 60 års erfarenhet i branschen och hjälper dig hyra bil på flera ställen runtom i världen på alla kontinenter. De samarbetar med de största aktörerna på marknaden, däribland Avis, Hertz och Sixt. Kombinerat har Auto Europe ca 24,000 uthyrningsplatser i över 180 länder världen över.


Hos Auto Europe kan du enkelt se skillnaderna i pris mellan de olika hyrbilstjänsterna. Och det allra bästa är att du enkelt kan filtrera bland sorter av bil, ifall försäkringar ska ingå eller inte, hur du vill hämta/lämna bilen samt för vilka datum. Auto Europe gör sedan en jämförelse åt dig för att ge dig det bästa priset. 

 

En av de största fördelarna med Auto Europe är att de alltid ger dig alla detaljer om vilka villkor och försäkring som gäller. Och när du hyr av Auto Europe ingår alltid försäkring, däribland:

 

  • Ansvarsskydd
  • Vagnskadeskydd
  • Stöldskydd
  • Brandförsäkring

  

Det ingår dock inte försäkring för skador på fönster, vindrutor, inredning, hjul, däck, underdel samt tak. Dessa går dock att välja till när du befinner dig hos uthyraren. Gå in på Auto Europe och boka din hyrbil här.Boka din bil här

 


Användarnas omdömen och recensioner om Auto Europe

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi alltid hänsyn till vad användarna av en tjänst har att säga. Det är ju trots allt de som har den bästa erfarenheten. När det gäller Auto Europe är deras användare mycket nöjda och ger tjänsten ett genomsnittsbetyg på 4 på Trustpilot. Här kommer några exempel: 


"Enkelt och pålitligt. Bra jobbat!" 


"Rekommenderas! Jag använder alltid denna tjänst."


"Jättebra service."


"Inga problem. Funkar bra."


"Enkel procedur, pålitligt och billigt."


"Utmärkt bokningssida."


"Jag använder alltid Auto Europe! Ger mig all nödvändig information."


"Nu är det lättare att undersöka de särskilda villkoren för varje uthyrningsföretag."Boka din bil här

Hertz hyrbil - bästa hyrbilsföretaget

Hertz hyrbil Sverige

Hertz är ett av de bolag som är allra bäst för de som reser mycket då de har väldigt bra lojalitetsprogram. Här kan du få extra service som att skippa kö för att få nyckeln utlämnad samt uppgraderingar av fordon. Hertz är det bolag som har allra bäst förmåner för de som hyr regelbundet. 


Hertz är den firma som oftast har bäst priser när man jämför dem mot Avis och Sixt. I Testfaktas jämförelse var det Hertz som gick ut som segrare när det gällde pris och självrisk.


När det gäller Hertz försäkring får du ett grundligt skydd som ersätter skador, både på bil och förare. Men likt de andra firmorna på marknaden kan du alltid teckna extra tillägg. 

 

Du kan hyra en bil från Hertz från att du har fyllt 21 år, dock tillfaller en extraavgift eftersom du är under 25. Klicka här för att komma till Hertz hemsida.Boka din bil här  • Testfakta gjorde ett test där de jämförde de firmor för vad en hyrbil skulle kosta. I testet var det Hertz som erbjöd lägst pris och självrisk. Bilen som skulle hyras var en liten bil som skulle användas under en weekend-resa, alltså 2-3 dagar. Utöver att Hertz var den firma som erbjöd bäst pris var det även den firma som hade lägst självriskskostnad. Dyrast i testet var Europcar, både sett till hyrespris och självrisk. 


  • Tripadvisor / Auto Rental News utsåg Hertz till bästa hyrbilsföretag i Kanada, Italien, Spanien, Singapore och Storbritannien. Denna vinst baserades på över 95000 omdömen från Tripadvisors användare.
Avis hyrbil

Avis hyrbil Sverige


Avis är den största biluthyrningsfirman och erbjuder en stor variation av bilar med 5500 upphämtningsplatser i 165 länder.


För att hyra en bil via Avis måste du vara 19 år och inte ha varit inblandad i fordonsrelaterade brott under de senaste 36 månaderna. Du måste även ha ett kreditkort från de banker som Avis godkänner. Du kan alltså inte betala med ett vanligt betalkort. 


Tack vare Avis storlek har de ett försprång över andra firmor då de kan erbjuda en större variation av bilar samt till låga och förmånliga priser. Med sitt dotterbolag Budget erbjuder de även extra låga priser, men med dyra självrisker!


När det gäller Avis försäkringar får du alltid en grundförsäkring som täcker skador på bilen. Men de har även en stor variation av försäkringar som kan läggas till. Dessa täcker i princip allt som kan hända under bilfärden, oavsett om det är pga sjukdomsfall, olycka eller skada på bilen.


Klicka här för att komma till Avis hemsida.Boka din bil här


 Sixt hyrbil

Sixt hyrbil Sverige


Sixt är en tysk biluthyrningsförmedlare som erbjuder den bästa flottan av premiumbilar som Audi, BMW och Mercedes. Och det allra bästa är att de hyr ut dessa bilar till väldigt förmånliga priser. De har hyr ut sina bilar i över 100 länder runtom i världen. 


Sixt erbjuder grundförsäkring för alla deras bilar men denna går även att utöka för att ha maximal försäkring under resan och om du vill ha en självrisksreducering. 

 

För att hyra en bil hos Sixt måste du vara 21 år. Men så länge du är under 25 måste du betala en extraavgift eftersom du inte anses som en vuxen förare än. Klicka här för att komma till Sixts hemsida.Boka din bil här

Hur skiljer sig de olika biluthyrnings-firmorna åt?

De flesta funkar på exakt samma sätt men har små nischar. Men när det gäller pris och självrisk är det oftast Hertz som har bäst erbjudande. Sixt erbjuder fler premiumbilar än Avis och Hertz. Avis ses som den bästa att hyra ifrån direkt över disken eftersom de har en så stor flotta. Hertz är bäst för de som hyr bil ofta, tack vare deras lojalitetsprogram med chans för uppgraderingar av fordon och andra rabatter. 


hyra bil privat

Hyr bil på ett smart sätt inför resanTips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har hyrbil rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa bästa hyrbilen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Tips 2: Om du har en elbil kan vi rekommendera dig att läsa vårt test om laddbox bäst i test! 


Tips 3: Letar du efter en takbox till skidresan? Då kan du läsa vårt test där vi utser bästa takboxen just nu. 


Läs även tipsen om hyrbilsvillkor hos Råd och Rön.

Bäst i test Guidens biltillbehörs- och fordonstester


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna bildäckbiltillbehörfordon & maskiner.
Philip Andrén

Bäst i test: Bästa hyrbilsföretaget

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast

Tips på relaterade tester