Mopedförsäkring bäst i test

Bästa mopedförsäkring 2023

Letar du efter en bra och prisvärd försäkring för din moped? Då har du kommit helt rätt. Vi har tagit reda på vilket försäkringsbolag som erbjuder den bästa mopedförsäkringen just nu, där du får ett bra skydd med god kvalitet - till ett just pris. Läs vårt test här nedan för att ta reda på vilken försäkring som är bäst. 


Jag vet redan allt jag behöver veta - visa mig den bästa mopedförsäkringen just nu!


Att tänka på innan ditt köp

När du ska köpa en mopedförsäkring får du ofta valen att välja mellan en hel- och en halvförsäkring. Och det är även här emellan som priserna mellan de olika bolagen mest skiljer sig åt. Ibland kan det även skilja sig på vad som ingår i halvförsäkringen som skiljer sig åt. Men vi börjar med att gå igenom de allra viktigaste delarna. 


Viktigaste delarna av mopedförsäkring


 • Trafikförsäkring - obligatorisk enligt lag. Täcker skador som du orsakar på andra personer, deras fordon samt egendom om du själv är inblandad i en olycka. 
 • Stöldskydd - skyddar ifall tjuvar försöker stjäla din moped eller om det uppstår skador vid ett stöldförsök. 
 • Skadeförsäkring - denna del ger ersättning för skador som uppstår på din moped, oavsett vem som har orsakat skadan. 


De olika stegen kategoriseras genom: halv- och helförsäkring där helförsäkring ger dig det mest utökade skyddet, här ingår t.ex. försäkringsskydd för själva mopeden ifall du skulle krocka eller om den välter och skadas. 


Det du kan börja med att göra är att se över var du kommer att åka på din moped och hur riskerna ser ut i detta område. Bor du exempelvis i en väldigt lugn och liten by kanske det inte finns samma risk för skadegörelse och stöld. Och om detta är två försäkringar som ingår i helförsäkringen, kan du möjligtvis prioritera bort dessa två tillägg - och få en lägre kostnad. Om du istället bor i en storstad är det en bra idé att inkludera dessa tillägg eftersom risken är avsevärt högre. 


Ofta brukar dock försäkringsbolagen ta hänsyn till var du bor, där du ofta får ett lägre pris ifall du bor i mindre städer, just eftersom risken för stöld och skadegörelse är mindre.
ICA Mopedförsäkring - vår rekommendation


Bästa mopedförsäkring just nu - ICA Mopedförsäkring


​ICA Försäkring ger dig ett bra skydd med deras grundnivå där du får en del skydd redan i trafikförsäkrings-nivå, där även trafikskada och krishjälp efter olycka ingår. Men för att ta del av utökat skydd, däribland brand, stöld, glasruta, räddning, rättsskydd och vagnskada behöver du utöka till antingen halv- eller helförsäkring. Vagnskada täcks dock endast av helförsäkring. 


Något som utmärker ​ICAs mopedförsäkring är att du inte betalar fullt pris under höst- och vintermånaderna, då du antagligen inte använder mopeden lika flitigt. Men trots att du betalar mindre under dessa månaderna får du fortfarande samma skydd. Under denna tiden är även självriskerna desamma. Självriskerna hos ICA är följande: 


 • Trafikskada - 1000 kronor
 • Trafikolycksfall - 0 kronor
 • Brand - 1500 kronor
 • Stöld - 1500 kronor (ingen självrisk om godkänd spårsändare finnes)
 • Glasruta - 1500 kronor (200kr vid reparation)
 • Räddning - 1500 kronor
 • Rättskydd - 20% (lägst 1500 kronor)
 • Vagnskada 3500 kronor (lägsta), kan höjas till 6000 kr för att få ner totalpriset på din försäkring.
 • Kollision med djur 0 kronor. 


När det gäller vagnskadan är det du själv som väljer vilken kostnad denna självrisk ska ha. Genom att ha en dyrare självrisk där kan du dra ner månadspremien på din försäkring, vilket har sina fördelar. Å andra sidan är det segt när olyckan väl är framme då självrisken blir dubbelt så dyr, men vi uppskattar valmöjligheten!


Användarna av ICAs försäkringar är även bland de nöjdaste i landet, där de har ett betyg på 4/5 hos Trustpilot


​Klicka här för att komma till ICAs hemsida!
Trygg Hansa mopedförsäkring - Utmanaren


Trygg Hansa mopedförsäkring

Trygg Hansa är en mycket populär försäkringsbyrå och får dessutom en mycket bra placering av Konsumenternas. I många fall är Trygg Hansa dyrare än snittet - men detta beror på deras utmärkta hantering av ärenden där du snabbt får hjälp och i majoriteten av fallen redan ersättning vid första samtalet till din handläggare. 


Här hittar du Trygg Hansas mopedförsäkring. 


Trygg Hansa självrisk: ingen kostnad om ren eller hund skadats, om skada skedde när fordon var stulet eller tillgripet, när behörig person har besiktigat fordonet(under besiktning), om du kan bevisa att någon annan än du själv är ansvarig för skadan. 


Annars tillkommer särskild självrisk: ungdomssjälvrisk 1000kr (om förare är under 24 år gammal), 1000 kr om du har kört utan körkort, 10% av skadebeloppet ifall det har fallit en strafföreläggande dom som vunnit laga kraft. 

Folksam mopedförsäkring


Folksam Mopedförsäkring


Folksam är också ett populärt val men och ligger generellt sätt väldigt likt ICA när det gäller priserna på självrisker. Bland annat betalar du också 3000 kronor för vagnskada och 1500 kronor för skada på glasruta. Där det skiljer sig åt som mest är dock vid stöld, där du betalar 3000 kronor hos Folksam, medan du inte behöver betala något alls hos ICA (om du har en godkänd spårare på mopeden). 


Konsumenternas försäkringsbyrå prisar Folksam för sin kundnöjdhet på 77,8/100 och 4,4/5 i totalpoäng.


Du hittar Folksams mopedförsäkring här. 
Vanliga frågor och svar

 • Måste man ha mopedförsäkring?
  Ja, det är lag på att mopeden behöver vara trafikförsäkrad. Om du skulle välja att köra moped utan försäkring kan du riskera att få böter.

  Lagen skiljer sig dock lite beroende på vilken klass på mopeden du har. Moped klass I (EU-klass) kräver att den alltid är trafikförsäkrad, med undantag om den är avställd. En moped av klass II behöver bara vara trafikförsäkrad när den används.
 • Vad kostar en mopedförsäkring?
  Pris på mopedförsäkring kan skilja sig beroende på din situation och var du bor. Vi rekommenderar därför att du jämför mopedförsäkring för att hitta billigaste mopedförsäkringen för dig.


Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på våra testade produkter. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa mopedförsäkringen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Bäst i test Guidens försäkringsguider
Christopher Holmerin

Bäst i test: Mopedförsäkring

Christopher - VD på Bäst i test Guiden är utbildad civilekonom och systemvetare med över 20 års erfarenhet inom medier, marknadsföring och kommunikation. Christopher har ansvarat över flera svenska och internationella sajter inom bland annat nyheter till hem & trädgård, inredning, båtliv med flera andra intresseområden. 


Utöver erfarenheten inom medier har Christopher också arbetat som universitetslärare. De specialintressen som Christopher djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom privatekonomi, teknik, hem & trädgård samt träning.


Testet uppdaterades senast