Luftenare bäst i test.

Luftrenare bäst i test 2023

Ska du köpa luftrenare och vill veta vilken som är bäst just nu? Då har du kommit helt rätt! Som vanligt här på Bäst i test Guiden har vi tittat på de olika luftrenare som experterna testat och vägt samman deras betyg med konsumenternas utlåtanden och där av fått fram våra testvinnare. Allt för att du ska kunna göra rätt val från början, och undvika att bli blåst av din luftrenare!


Bästa luftrenarna - testvinnare 2023

Rekommenderad luftrenare

Coway AP-1008CH

Luftrenare bäst i test Coway AP-1008CH
 • Prisvärd luftrenare med bra resultat

 • Fantastiskt bra auto-läge som indikerar

 • Väldigt tyst i drift

 • rekommenderas av Astma- och allergiförbundet

 • Kyler inte ned så bra

Utmanaren

Electrolux Pure A9

Luftrenare bäst i test Electrolux Pure A9
 • Täcker stor yta

 • Låg ljudvolym

 • Effektiv

 • Användare tycker att appen kan vara strulig

priser i samarbete med Prisjakt

Blueair luftrenare - bäst i test

Blueair Classic 405 är en effektiv luftrenare som håller ditt hem fritt från föroreningar. Den har ett CADR-värde på 399 kubikmeter per timme och är därför otroligt effektiv på mindre ytor och rum - som den blåser igenom snabbt.


Bästa luftrenare just nu - Blueair Classic 405

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Blueair Classic 405


Låg ljudnivå

Luftrenaren har 3 olika inställningar där den lägsta med fördel kan användas under natten när du ska sova. Då ligger dess ljudnivå på ynka 34 dB enligt Testfakta. Väljer du att köra den på full styrka hamnar ljudnivån på ca 60 dB - vilket inte heller är jättehögt. 


Filter

Den är ett mycket bra val för allergiker och astmatiker tack vare dess HEPASilent-teknik som tar bort 99,97% av alla föroreningar. Sedan finns även ett partikelfilter förinstallerat - som dessutom är väldigt stort vilket betyder att du inte behöver byta detta särskilt ofta. Rekommendationen är att du byter detta 1 gång per år om du inte röker inomhus eller bor i ett område där det finns mycket föroreningar, t.ex. nära en gata med ständig biltrafik. 


Att byta filter är mycket enkelt och det är rekommenderat att du köper ett SmokeStop-filter med aktivt kol för att få allra bästa effekt. Dock finns det en tydlig nackdel med filtret och det är att dessa filter kostar runt 650 kronor. 


Bra materialval

Vidare är den tillverkad i metall vilket gör att den är rätt tung - runt 15 kg, vilket gör den lite trixig att flytta. Men dess konstruktion i metall bidrar även till att den håller bättre och längre - till skillnad från vissa luftrenare på marknaden som är tillverkade i plast. Detta tycker användarna om Blueair Classic 405

"Funkar utmärkt hittills, köpt för över ett år sedan. Rensar ut partiklar ur luften som har orsakat problem innan."


"På lägsta inställningen kan jag ha den på i samma rum när jag sover, och på max blåser den igenom hela stället på nån timme."


"Haft i 7 månader. Väldigt nöjd. Går 24/7 hemma hos oss, med lägsta inställningen på natten som knappt hörs."


"Utomordentlig produkt som är en dröm att använda och gör sitt jobb strålande, hjälper till att både få fräschare luft och rensa bort pollen."


"Appen är lite småkrånglig men när man löst det kan man stänga av och sätta på på distans och schemalägga instensiteten. Tänk dock på att den är ganska stor och tung."


Här kan du köpa Blueair Classic 405

Hos Webhallen köper du Blueair Classic 405 för 4499 kr. Frakten ingår även i priset.

4499 kr är det lägsta priset just nu för Blueair Classic 405!

CDON.COM säljer den just nu för 4743 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.


Luftrenare bäst i test 2023

Efter att ha granskat experttester och läst användaromdömena är valet enkelt. Den bästa luftrenaren är just nu Coway AP-1008CH.


Bra luftrenare för mindre ytor - Coway 1008CH


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Coway AP-1008CH Visa färre priser Visa fler priser


Coway 1008CH må ha några år på nacken men är fortfarande en av konsumenterans favorit. Det är inte konstigt med tanke på att den är full av smarta funktioner som hjälper dig hålla bästa kvalité på bästa nivå.


För en effektiv luftrening och energianvändning rekommenderas att auto-läget alltid är på. Coway 1008CH känner automatiskt av luftkvaliteten i rummet och optimerar sin styrka därefter. Den flyttar 350 kubikmeter luft varje timme och kan användas i rum upp till 73 kvm.


Om du inte kör på auto-läge har luftrenaren tre olika hastigheter och ett turboläge. Fläkten kombineras i sin tur med ett trestegsfilter som jobbar aktivt för att få bort partiklar som viruspartiklar, bakterier, damm, pollen, mögel, hår, större dammkorn som flyter omkring i luften. Men filtret kan även avlägsna illaluktande dofter, gaser och matos. 


Coways luftrenare gör detta jobbet så bra att den rekommenderas av Astma- och allergiförbundet. Den använder sig av ett HEPA-filter som tar bort 99,99% av partiklar i luften. Utöver detta filter används även aktivt kol som fångar upp kemikalier och lukt. 


Du kan i realtid hålla koll på luftkvaliteten med hjälp av dess lampor som rör sig i färger mellan blå och röd; indikerar luftkvalitet. Den röda färgen indikerar att luften är smutsig medan den blåa signalerar att luften är renad. 


En del av de smarta funktionerna är bland annat: automatisk avstängning och nattläge. Om luftrenaren inte upptäcker någon förorening i luften under 30 minuter stänger dig automatiskt av sig. När det blir natt går den automatiskt in i tyst läge när den känner av att det blir mörkt i rummet. Vid tyst läge sjunker ljudnivån till låga 22 dB. 


Luftrenaren väger 6,8 kg


Så säger konsumenterna om Coway 1008CH 

Som alltid på Bäst i test Guiden har vi hört vad konsumenterna/användarna tycker om sin produkt, det är ju trots allt de som vet bäst hur produkten fungerar. Nedan har vi samlat några kommentarer från användarna:


Man märker tydligt att luften är renare. Har ett automatiskt läge som fungerar väldigt bra. Har den i sovrummet och den stör inte alls under natten. Rekommenderar starkt." 


"Helt kanon, funkar som utlovat."


"Fungerar bra! Känner verkligen skillnad, är damm allergisk och nu känns luften fräschare. Den är tyst och vi har inga problem att sova när den kör på den "tysta" inställningen under natten."


"Snygg och bra, enkel avtagning av lucka fram för byte av filter eller rengöring"


"Bra produkt, renar luften på damm, pollen, rök och matos. Den är enkel att flytta runt och relativt tyst. Såvitt jag kan avgöra funkar föroreningssensorn bra också."


 ”Detta är fantastiskt! Den funkar verkligen och rensar luften från orenheter.” 


”Ända sedan jag köpte den har jag inte vaknat en enda gång på grund av andningssvårigheter.” 


”Fantastisk produkt. Relativt tyst och lämnar luften med en färsk och ren känsla. Insåg inte hur smutsig och dammig en lägenhet blir tills jag insåg hur mycket som samlas i filtret.” 


”Livsförändrande och troligtvis de bäst spenderade pengarna hittills. Min fru har alltid haft problem med pollen och djurhår men ända sedan vi köpte denna produkten så är det slut på allt nysande i huset!” 


”Bra ljudnivå och fungerar väl. Älskar hur färgerna beskriver luftkvaliteten.” 


”Mycket bra. Har alltid problem med allergi under hösten och denna apparat har förbättrat min andning något enormt. Den är lite dyr men jag skulle definitivt rekommendera den!”

 

Här köper du luftrenaren till bästa pris

Bästa priset på luftrenaren hittar du på internet. Då får du det också hemskickat till dig direkt, vilket är bekvämt och enkelt.

 

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en jämförelse från upp till 40 banker och långivare.


Whiteaway erbjuder Coway AP-1008CH just nu för 2890 kr. Frakten ingår även i priset.

2890 kr är det lägsta priset just nu för Coway AP-1008CH!

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 2890 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Tretti.se säljer Coway AP-1008CH för 2919 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

Hos Webhallen köper du Coway AP-1008CH för 2969 kr. Frakten ingår även i priset.

Hemmy.se säljer just nu Coway AP-1008CH för 2981 kr. Frakten ingår i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 3030 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

VVSochBAD säljer just nu Coway AP-1008CH för 3244 kr. Frakten ingår i priset.

InkClub säljer just nu Coway AP-1008CH för 3298 kr. Frakten ingår i priset.
Electrolux luftrenare - bäst för större ytor

Har du ett större rum eller rentav vill ha en ännu kraftfullare luftrenare med jonisering? Då har vi även tagit fram en kraftfullare luftrenare, denna gång från Electrolux. 


Bra luftrenare för större ytor - Electrolux Pure A9

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Electrolux Pure A9 Visa färre priser Visa fler priser


Electrolux Pure A9 är en mycket effektiv luftrenare som dessutom är tyst i drift. På maxläge når den endast upp till 49 dB och vid normaldrift kan du förvänta dig nivåer mellan 20-35 dB. 


Luftrenaren använder sig av HEPA-filter, kolfilter samt jonisering, vilket innebär att joner fäster sig på partiklar och kan sedan enklare sugas upp av luftrenaren och hamna i dess filter, eller falla ner mot golvet för att enkelt dammsugas. Med andra ord blir det enklare att hålla rent inomhusklimat.


Den har hög kapacitet och kan flytta 620 kubikmeter luft per timme (m/h). Denna prestanda gör att luftrenaren klarar av att täcka ytor upp till 129 kvm


Luftrenaren styrs med fjärrkontroll och går enkelt att ansluta till wi-fi ifall du vill kunna kontrollera den med din telefon. Här kan du styra mellan 9 olika hastighetslägen men givetvis finns även ett auto-läge


Allra bästa användning får du av autoläget som fungerar mycket bra. Här känner luftrenaren automatiskt känner av luftkvaliteten och kan optimera sin hastighet för att säkerställa optimal inomhusluft. Kvaliteten på luften kan du se direkt i telefonen via dess app och på luftrenarens display. 


Luftrenaren väger 8,9 kg men är enkel att flytta tack vare läderremmen.
Detta tycker konsumenterna om Electrolux luftfuktare

"Mycket nöjd. Den i mitt tycke i särklass snyggaste luftrenaren på marknaden."


"Negativa saker är att det bara går att ha appen på en telefon åt gången. Saknar också funktion att stänga av lysdioderna helt, den minskar ner ljuset på kvällen men blir inte helt släckt."


"Jag bor i en lägenhet belägen i ett äldre hus med dålig ventilation. Med det sagt, denna luftrenare levererar märkbart bättre luft och den gör det TYST dessutom! I synnerhet under matlagning och nattens timmar när jag sover: jag sover helt enkelt bättre nu."


"Inget att klaga på. Den gör sitt jobb och håller luften ren, samt tar även bort lukt efter exempelvis matlagning och annat. Snyggt och tyst, dessutom med en väl fungerande app. Det får nog bli en till sådan här för nedervåningen."


"Snygg, effektiv rening, uppkopplad och lättanvänd."


"Funkar mot fruns allergier och doftöverkänslighet. Bra och enkel app att installera och sköta."


"Haft den i 2 månader och känner att luften är mycket bättre."


"Jag har astma och svår allergi mot damm och pollen och varje dag lider jag av rodnad i ögat och nysningar. En anställd tipsade om denna produkt och nu är mitt tillstånd mycket bättre. Jag råder alla att prova denna."


Här köper du Electrolux luftrenare till bästa pris

Amazon säljer Electrolux Pure A9 just nu för bara 4889 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

4889 kr är det lägsta priset just nu för Electrolux Pure A9!

Proshop säljer den för 5235 kr. Frakten ingår i priset.

Hos Elon kan du köpa Electrolux Pure A9 för 5488 kr. Frakt ingår i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 6728.67 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Electrolux säljer just nu Electrolux Pure A9 för 6895 kr. Frakten ingår i priset.Jämför luftrenare - specifikationer

Antal lägen:
Fjärrkontroll:
Rumsstorlek:
Filtertyp:
Timer:
Finns app:
Ljudnivå:
Auto-läge:
Blueair Classic 405
Blueair Classic 405
Luftrenare bäst i...
3
Nej
99 kvm
HEPA
Nej
Ja
34 - 60 dB
Ja (via app)
Coway AP-1008CH
Coway AP-1008CH
Rekommenderad luft...
4
Nej
73 kvm
HEPA
Ja
Ja
22 - 48 dB
Ja
Electrolux Pure A9
Electrolux Pure A9
Utmanaren
9
Ja
92 kvm
HEPA
Ja
Ja
20 - 49 dB
Ja

Så gjorde vi testet

När vi har utsett den bästa luftrenaren just nu har vi undersökt vad både experterna och användarna tycker om de olika luftrenarna som går att köpa just nu. Experternas egna tester på de olika luftrenarna har varit ledande eftersom dessa kan sätta luftrenarna på prov och mäta om de håller vad de lovar när de gäller resultat, täckande yta, energieffektivitet och kvalitet. 


I experternas tester har det varit tydligt att filtrets effektivitet, luftflödet och ljudnivån har varit viktiga faktorer eftersom de styr resultat och användarupplevelse. När det gäller filter är det HEPA-filter som rekommenderas. Luftflödet, å andra sidan, beror lite på hur stort rummet är som du har tänkt använda luftrenaren i, mer om detta i vår köpguide här nedanför. 


Utöver experternas testresultat har även användarnas egna recensioner varit ledande för oss när vi har utsett den bästa luftrenaren. Detta eftersom det är de vanliga användarna som har allra bäst erfarenhet av en produkt och får därmed en bättre upplevelse av produktens kvalitet och prestanda, framförallt eftersom de kan prova dessa under en längre tid.


Luftrenare test - experternas omdömen

Tidningen M3: I sitt senaste test av luftrenare tar bland annat Electrolux Pure A9 hem 4/5 poäng tack vare dess effektiva luftrening, tysta drift och möjlighet till att köpa specialfilter med jonisering - vilket gör det möjligt att få ännu bättre luft där hemma. 


Råd & Rön: I deras senaste test hamnar Blueair Classic 405 på en andraplats med 75 poäng och får utmärkelsen "bra köp". Vinnare i testet blev Kärcher AF100 som tar fler poäng i kategorierna luftrening och energiförbrukning.


Aftonbladet: Utsåg Electrolux Pure A9 till bäst i test i deras senaste test. Den tar hem förstaplatsen tack vare dess funktioner, enkla användning och för att den är väldigt tyst. 


Tidningen M3: Testade 7 luftrenare i sitt test. Bland dessa fanns luftrenare från Blueair, Coway, Dyson, Electrolux, Philips, Smartmi och Mi. De utsåg ingen riktig testvinnare men flera modeller fick en rekommendation, bl.a: Blueair, Dyson Pure Hot + Cool och Philips AC3033. Dessa fick alla samma betyg på 4/5 men mäter vi fördelar mot nackdelar är det Philips som erbjuder mest för pengarna i form av användarvänlighet, resultat och design. 


Testfakta: testade Coway 1008CH i sitt test av luftrenare och där tog den hem en förstaplats. Det var hård konkurrens från 5 andra luftrenare. Den fick 4,7 i totalpoäng och presterade mycket bra i delmomenten: luftrening, energieffektivitet och hantering. 


Astma- & Allergiförbundet: godkänner och rekommenderar Coway 1008CH. Förutom luftrenaren 1008CH så har de även godkänt en mängd andra luftrenare från Coway! Förbundets lista hittar du här
Köpguide

Fördelar med luftrenare

Luftrenare används för att göra luften i ditt hem bättre och renare. Detta gör den genom att filtrera luften med hjälp av flertalet filter som fångar upp små partiklar som damm och pollen. En del luftrenare kan även förgöra små bakterier med hjälp av UV-ljus eller ozon luftrenare.


Vem är luftrenaren för?

Luftrenaren kan användas av alla men är till störst fördel för de som är astmatiker och allergiker. Men det finns även fördelar för de som inte är extra känsliga. Bra inomhusluft är viktigt för att hålla dig frisk, och framförallt eftersom åkommor som just astma och allergier kan ha sin grund i dålig inomhusluft enligt Astma och Allergilinjen


Förutom fördelar för astmatiker, damm-allergiker och de som är känsliga mot dålig luft kan luftrenaren även ta bort dåliga lukter och matos. 


När du väljer en luftrenare är det viktigt att du har koll på hur mycket luft den kan "flytta" per timme samt hur den filtrerar bort orenheter. HEPA-filter är ett måste och det får gärna finnas "bonusar" som aktivt kol och jonisering.

Tips för hålla luften där hemma ren

Ren luft där hemma är superviktigt för välmåendet och framförallt för att få en god natts sömn. Det bästa sättet för att hålla luften ren där hemma är att dammsuga med jämna mellanrum för att motverka ansamling av damm och annat smuts. Men utöver dammsugning (och städning generellt) kommer här några andra tips: 


 1. Sätt ut plantor - gröna växter kan hjälpa till med att absorbera toxiner och gaser. 
 2. Vädra - att släppa in frisk luft sätter luften i hemmet i rörelse och ersätter den instängda luften med ny, fräsch luft.
 3. Byt sängkläder varje vecka - damm från dig och textilier samlas allra enklast i sängen, se därför till att med jämna mellanrum byta sängkläder. 
 4. Köp en korg för smutstvätt - högar av textilier är som en magnet för damm. Genom att ha en dedikerad korg/påse för smutstvätt blir det svårare för dammet att sprida sig. 


Byta filter på luftrenare

Ofta får du en notifikation av din luftrenare när det är dags att byta filter, vilket brukar vara var 6:e månad. Men om du röker inomhus eller bor nära en vältrafikerad gata kan det till och med bli så att du får en notis var 3:e månad - det beror helt på hur ren luften är hemma hos dig. Att byta filter är ofta en enkel manöver och det finns ofta flera olika typer att välja mellan, men titta på produktspecifikationen hos din luftrenare för att vara säker på att det blir helt rätt. 


Ett tips är att inte ignorera notifikationen från din maskin. En del filter kan vara rätt dyra och kosta upp mot 700 kronor, men utan filter kan inte luftrenaren jobba som den ska - vilket tar bort hela luftrenarens funktion. 


Luftrenare husdjur.

En luftrenare bidrar till bättre luftkvalitet för alla i hemmet
Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har luftrenare rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa luftrenaren till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Vanliga frågor och svar

 • Vilken luftrenare är bäst?
  Den luftrenare som erbjuder bäst resultat till bäst pris är Coway AP 1008CH.
 • Vad gör en luftrenare?
  En luftrenare suger in luft via dess fläkt som får färdas genom flera filter. Efter den har passerat alla filter åker den nu renade luften ut i rummet igen.
 • Hur ofta ska jag byta filter på luftrenare?
  Det är rekommenderat att du byter filter någon gång varje kvartal, även om du kan rengöra dessa.
 • Hur fungerar en ozonluftrenare?
  En ozon luftfuktare använder sig av ozon, eller "aktivt syre" som det ibland kallas, för att få bort illaluktande dofter. Dessa fungerar också för att avlägsna mögel.
 • Vilken luftrenare ska jag köpa?
  Om du vill ha den bästa luftrenaren sett till prestanda och pris är det Coway AP 1008CH som du ska köpa! Denna luftrenare är både smart och effektiv, och dessutom väldigt tyst!

 Bäst i test Guidens klimattester


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.
Philip Andrén

Bäst i test: Luftrenare

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Ursprungstestet skrevs 2019-06-16 och uppdaterades senast