Luftenare bäst i test.

Luftrenare bäst i test 2022

I denna guide har vi utsett den luftrenare som filtrerar luften i ditt hem allra bäst. I denna uppgift ingår att ta bort damm och toxiner som gör luften mer sträv och irriterande, problem som blir allra tydligast hos astmatiker och pollenallergiker. Lyckligtvis kan en luftrenare hjälpa dig få bukt med dessa problem, men då gäller det att du har en bra sådan. Därför har vi tagit reda på vilken luftrenare som är bäst i test just nu. För att göra detta har vi läst alla tester som finns tillgängliga från experterna och pratat med dessa. Och inte nog med det! 


Vi har också tagit reda på vilken luftrenare som konsumenterna tycker bäst om. Det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt. Experternas och användarnas omdömen har vi sedan slagit samman för att utse en vinnare. På så sätt kan du köpa rätt luftrenare och slippa dåliga och dyra felköp.  

 

Men innan vi går in mer på testvinnaren ska vi berätta lite mer om vad en luftrenare gör.


Luftrenare bäst i test 2021

Coway AP-1008CH

Luftrenare bäst i test Coway AP-1008CH
 • Prisvärd luftrenare med bra resultat

 • Fantastiskt bra auto-läge som indikerar

 • Väldigt tyst i drift

 • Kyler inte ned så bra

priser i samarbete med Prisjakt


Därför ska du ha en luftrenare

Oavsett om du är astmatiker, pollenallergiker, dammallergiker, eller inte har några andningsproblem alls är det viktigt med bra inomhusluft. Enligt Astma och Allergilinjen kan dålig inomhusluft under en längre tid t.o.m. leda till besvär som astma och allergi. Är du sjuk kan dina befintliga symtom löpa risk för att bli värre. Att ha bra luft i hemmet är minst sagt viktigt. 


Vi brukar ofta säga att utomhusluft är den smutsigaste, på grund av alla avgaser från motorer, damm och pollen under våren. Men enligt Astma och Allergilinjen, är det faktiskt i våra egna hem där luften är som smutsigast, . I brist på bra ventilation blir våra hem nämligen ett stängd kammare där damm, smuts, pollen, kvalster, irriterande kemikalier och djurhår kan sväva omkring fritt. Därför ska vi helst dammsuga med jämna mellanrum och låta vädra, för att alla dessa partiklar skall avlägsnas så gått det går. Men för de som är extra känsliga räcker det tyvärr inte. Oavsett hur mycket du än städar, dammsuger och vädrar kommer det ändå samlas smuts och damm. För att vara helt säker på att luften är ren och att den fortsätter hålla sig ren, är en luftrenare det bästa alternativet. 


Detta är en luftrenare

En luftrenare är, precis som namnet antyder, en pryl som renar luften. Den gör detta tack vare en fläkt och flertalet filter. I dessa mikroskopiska filter fångas allt från damm till små kvalster upp. Den renade luften åker sedan ut i rummet igen, fri från toxiner och allergener. Vissa luftrenare kan också förgöra små bakterier. Detta gör de med hjälp av UV-ljus eller ozon, som har dödande effekt på dessa bakterier. 

 

Om du köper ett nybyggt hus idag så är chansen rätt stor att det kommer finnas en luftrenare förinstallerad. Dessvärre är dessa förinstallerade maskiner inte så bra på att förstöra bakterier och damm vilket gör att de stannar kvar i filtret och fortsätter påverka luftkvalitén. Därför är det ett bra tips att köpa en luftrenare med flera funktioner. 


Skillnad luftrenare och luftfuktare

Linjen mellan luftrenare, luftfuktare och luftkylare blir dock allt mindre. Med en rad nya produkter på marknaden, där flera har extra funktioner blir dessa svårare att urskilja. Men i huvudsak ska en luftrenare filtrera bort skadliga partiklar, en luftkylare ska kyla ned luften och en luftfuktare ska öka luftfuktigheten i ditt hem. En annan skillnad mellan dem är också under vilken tid på året som de används. Exempelvis används luftfuktaren mest under vintern, när luften är som torrast. Luftfuktaren och luftkylare används mer under vår och sommar, när det är mycket damm och pollen i luften samt när det blir varmare utomhus. 

 

Dessa krav ställer vi på luftrenaren

Det finns fler olika typer av luftrenare som specialiserar sig på olika ämnen, exempelvis damm, kvalster eller kemikalier. När vi letar vill vi allra helst att den har någon typ av allround-lösning men flera inställningar. Men vi vill också att den ska vara tyst. När du ska köpa luftrenare, luftfuktare eller luftkylare är det viktigt att tänka på vilket rum du ska ha den i. I sovrummet är det inte optimalt med en högljudd sådan. 


 • Tyst - Först och främst vill vi att luftrenaren ska vara så tyst som möjligt. Det kan vara mycket störande om luftrenaren ger ifrån sig mycket ljud när du ska sova.

 • Flera inställningar - Luftrenaren ska ha olika nivåer som auto-läge och inställningar kring hastighet och effekt.

 • Timer - Då behöver du inte vakna mitt i natten och stänga av, eller att behöva tänka på att glömma stänga av den när du lämnar, bara lämna den på och låt timern köra klart!

 • Energieffektiv - Maskinen ska dra så lite energi som möjligt vilket är bra för både miljön och plånboken.

 • Filter - allra bästa luftrening får du med bra filter, i detta fallet ser vi helst att vinnaren har ett HEPA filter.Men tänk på att luftrenaren i sig inte är någon ersättning för städningen, denna ska du fortfarande göra med jämna mellanrum.

Luftrenare bäst i test 2022

Efter att ha granskat experttester och läst användaromdömena är valet enkelt. Den bästa luftrenaren är just nu Coway 1008CH.


Bästa luftrenaren just nu - Coway 1008CH


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 1 juli 2022

De bästa priserna på Coway AP-1008CH


Coway 1008CH är full av smarta funktioner som hjälper dig hålla koll på luftkvaliteten i realtid. Den är även otroligt effektiv och kan ta bort toxiner och orenheter från ytor på upp till 73 kvadratmeter!

 

Luftrenaren har 3 olika hastigheter och ett turboläge. Fläkten kombineras i sin tur med ett trestegsfilter som jobbar aktivt för att få bort partiklar som viruspartiklar, bakterier, damm, pollen, mögel, hår, större dammkorn som flyter omkring i luften. Men filtret kan även avlägsna illaluktande dofter, gaser och matos. 


Coways luftrenare gör detta jobbet så bra att den rekommenderas av Astma- och allergiförbundet. Enligt standard finns det givetvis ett HEPA-filter som effektivt avlägsnar de allra minsta partiklarna, bl.a. med att ta bort bakterier och mögel. 


Luftrenaren har en del smarta funktioner med sig i bagaget. Bland annat så stänger den automatiskt av sig ifall den inte upptäcker någon förorening på 30 min. När det blir natt och du släcker ner så går den automatiskt in i tyst läge, då den känner av när det blir mörkt i rummet. Detta tysta läge sänker ljudnivån till knappt hörbara 22 dB. Vår rekommendation är att du alltid låter luftrenaren vara på Auto-läge, för en effektiv luftrening och energianvändning. Men givetvis kan du alltid öka fläktstyrkan om det är en varm sommardag. Fläkten har 4 hastigheter från 1-turbo. 


Du kan i realtid hålla koll på luftkvaliteten med hjälp av dess lampor som rör sig i färger mellan blå och röd; indikerar luftkvalitet. Den röda färgen indikerar att luften är smutsig medan den blåa signalerar att luften är renad. 


Luftrenaren har nog med kraft att filtrera 350 kubikmeter luft per timme. Detta motsvarar ca 25 kvm. Effektförbrukningen ligger på 45W. Dess ljudnivå ligger på mellan 22 till 48dB vid normalanvändning. Luftrenaren väger 6,8 kg

 

Så säger konsumenterna om Coway 1008CH 

Som alltid på Bäst i test Guiden har vi hört vad konsumenterna/användarna tycker om sin produkt, det är ju trots allt de som vet bäst hur produkten fungerar. Nedan har vi samlat några kommentarer från användarna:


"Man märker tydligt att luften är renare. Har ett automatiskt läge som fungerar väldigt bra. Har den i sovrummet och den stör inte alls under natten. Rekommenderar starkt." 


"Helt kanon, funkar som utlovat."


"Fungerar bra! Känner verkligen skillnad, är damm alergisk och nu känns luften frächare. Den är tyst och vi har inga problem att sova när den kör på den "tysta" inställningen under natten."


"Snygg och bra, enkel avtagning av lucka fram för byte av filter eller rengöring"


"Bra produkt, renar luften på damm, pollen, rök och matos. Den är enkel att flytta runt och relativt tyst. Såvitt jag kan avgöra funkar föroreningssensorn bra också."

 

 ”Detta är fantastiskt! Den funkar verkligen och rensar luften från orenheter.” 

 

”Ända sedan jag köpte den har jag inte vaknat en enda gång på grund av andningssvårigheter.” 

 

”Fantastisk produkt. Relativt tyst och lämnar luften med en färsk och ren känsla. Insåg inte hur smutsig och dammig en lägenhet blir tills jag insåg hur mycket som samlas i filtret.” 

 

”Livsförändrande och troligtvis de bäst spenderade pengarna hittils. Min fru har alltid haft problem med pollen och djurhår men ända sedan vi köpte denna produkten så är det slut på allt nysande i huset!” 

 

”Bra ljudnivå och fungerar väl. Älskar hur färgerna beskriver luftkvaliteten.” 

 

”Mycket bra. Har alltid problem med allergi under hösten och denna apparat har förbättrat min andning något enormt. Den är lite dyr men jag skulle definitivt rekommendera den!”


Finns det något dåligt med luftrenaren? Det vill vi ju gärna veta innan vi köper produkten. Det vi kan se är att det är lite synpunkter på ljudnivån som en del användare tycker är för hög. Ljudnivån beror på vilken inställning luftrenaren körs på. Vid automatiskt läge ligger Coways luftrenare på 44dB. När du ska gå och lägga dig kan du ställa in tyst läge vilket sänker ljudnivån till låga 22dB. 

 

Här köper du luftrenaren till bästa pris

Bästa priset på luftrenaren hittar du på internet. Då får du det också hemskickat till dig direkt, vilket är bekvämt och enkelt.

 

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en jämförele från upp till 37 banker och långivare.


MediaMarkt säljer Coway AP-1008CH just nu för bara 2790 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

2790 kr är det lägsta priset just nu för Coway AP-1008CH!

Hos Webhallen köper du Coway AP-1008CH för 2790 kr. Frakten ingår även i priset.

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 2790 kr. Frakten är inkluderad i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 2839 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Hemmy.se säljer just nu Coway AP-1008CH för 2990 kr. Frakten ingår i priset.

Tretti.se säljer Coway AP-1008CH för 3092 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

Whiteaway erbjuder Coway AP-1008CH just nu för 3108 kr. Frakten ingår även i priset.

VVSochBAD säljer just nu Coway AP-1008CH för 3489 kr. Frakten ingår i priset.


Luftrenare test - experternas omdömen

Råd & Rön: Ger tips på hur du enkelt kan få fräschare luft i hemmet. Här talar de bl.a. om heltäckningsmattor, rök, städning, luftrenare, ventilation och gröna växters påverkan på inomhusluften. 


Tidningen M3: Testade 7 luftrenare i sitt test. Bland dessa fanns luftrenare från Blueair, Coway, Dyson, Electrolux, Philips, Smartmi och Mi. De utsåg ingen riktig testvinnare men flera modeller fick en rekommendation, bl.a: Blueair, Dyson Pure Hot + Cool och Philips AC3033. Dessa fick alla samma betyg på 4/5 men mäter vi fördelar mot nackdelar är det Philips som erbjuder mest för pengarna i form av användarvänlighet, resultat och design. 


Testfakta: testade Coway 1008CH i sitt luftrenartest och där tog den hem en förstaplats. Det var hård konkurrens från 5 andra luftrenare. Den fick 4,7 i totalpoäng och presterade mycket bra i delmomenten: luftrening, energieffektivitet och hantering. 

 

Astma- & Allergiförbundet: godkänner och rekommenderar Coway 1008CH. Förutom luftrenaren 1008CH så har de även godkänt en mängd andra luftrenare från Coway! Förbundets lista hittar du här


Luftrenaren är även godkänd och inspekterad av Asthma Allergy Nordic!
Byta filter på luftrenare

Tänk på att du måste byta filter på din luftrenare var 3:e till 6:e månad eller när din maskin säger att det är dags för ett byte. Luftrenaren jobbar nämligen inte lika effektivt när filtret är fullt och kan dessutom släppa ut de skadliga partiklarna ifall filtret är fullt. Se därför till att byta filter så fort det är fullt! 


Tips för astmatiker och allergiker

Är du astmatiker eller allergiker ska du allra helst ta bort din heltäckningsmatta; denna kan nämligen husera skadliga partiklar och dessutom vara en källa till dessa eftersom de ofta är utrustade med flamskyddsmedel. 


Luftrenare husdjur.

En luftrenare bidrar till bättre luftkvalitet för alla i hemmet
Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har luftrenare rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa luftrenaren till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Vanliga frågor och svar

 • Vilken luftrenare är bäst?
  Den luftrenare som erbjuder bäst resultat till bäst pris är Coway AP 1008CH. Det finns dock andra som t.ex. Dyson Pure Hot + Cool som även kan kyla ned eller värma upp ditt rum.
 • Vad gör en luftrenare?
  En luftrenare suger in luft via dess fläkt som får färdas genom flera filter. Efter den har passerat alla filter åker den nu renade luften ut i rummet igen.
 • Hur ofta ska jag byta filter på luftrenare?
  Det är rekommenderat att du byter filter någon gång varje kvartal, även om du kan rengöra dessa.
 • Hur fungerar en ozonluftrenare?
  En ozon luftfuktare använder sig av ozon, eller "aktivt syre" som det ibland kallas, för att få bort illaluktande dofter. Dessa fungerar också för att avlägsna mögel.
 • Vilken luftrenare ska jag köpa?
  Om du vill ha den bästa luftrenaren sett till prestanda och pris är det Coway AP 1008CH som du ska köpa! Denna luftrenare är både smart och effektiv, och dessutom väldigt tyst!

 Bäst i test Guidens klimattester
Philip Andrén

Bäst i test: Luftrenare

Testet skrevs och uppdaterades senast