Luftrenare bäst i test 2024: Topp 3 modeller

Ska du köpa luftrenare och vill veta vilken som är luftrenare bäst i test (även kallad luftrengörare bäst i test) just nu? Läs då vidare i vårt test av luftrenare!


bra luftrenare allergi bäst i test, luftrengörare bäst i test luftrenare aftonbladetftrenare bästa, ozon luftrenare bäst i test, ozonrenare bäst i test


Som vanligt här på Bäst i test Guiden har vi i vårt luftrenare test tittat på de olika bra luftrenare som experterna testat och vägt samman deras betyg med konsumenternas utlåtanden och där av fått fram den bästa luftrenaren


Bästa luftrenaren 2024


Tips för renare luft där hemma

Att hålla luften ren i ditt hem är avgörande för både välmående och en god natts sömn. En av de mest effektiva metoderna för att bibehålla en ren inomhusmiljö är regelbunden dammsugning. Detta hjälper till att avlägsna damm och annan smuts som samlas i hemmet, vilket är grundläggande för att motverka luftburna allergener och föroreningar. 


Utöver vanlig städning, finns det flera enkla med effektiva sätt att förbättra luftkvaliteten i ditt hem:


 1. Placera ut gröna växter: Växter är inte bara dekorativa, de spelar också en viktig roll i att reningsprocessen av luften genom att absorbera toxiner och gaser.
 2. Regelbunden vädring: Öppna fönster regelbundet för att vädra ut och låta frisk luft komma in. Detta sätter luften i rörelse och ersätter den instängda luften med ny, fräsch luft.
 3. Byt sängkläder varje vecka: Eftersom mycket damm och partiklar samlas i sängkläder, är det viktigt att byta dessa regelbundet för att minimera damm och främja en renare sovmiljö.
 4. Använd en dedikerad korg för smutstvätt: Högar av kläder är som en magnet för damm. Använd därför en dedikerad korg eller påse för smutstvätt.


Jämför luftrenare - specifikationer

Antal lägen:
Fjärrkontroll:
Finns app:
Timer:
Rumsstorlek:
Ljudnivå:
Filtertyp:
Auto-läge:
Bäst i test luftrenaren 2024 - Ozoneair Purify 120 - Bäst i test
Ozoneair Purify 120
Luftrenare bäst i...
3
Ja
Nej
Ja
120 kvm
30 - 55 dB
HEPA & OxyPlasma
Ja
Bäst i test luftrenaren 2024 - Blueair Classic 405 - Bäst i test
Blueair Classic 405
Bra val
3
Nej
Ja
Nej
99 kvm
34 - 60 dB
HEPA
Ja (via app)
Bäst i test luftrenaren 2024 - Electrolux Pure A9 - Bäst i test
Electrolux Pure A9
Prisvärd luftrenar...
9
Ja
Ja
Ja
92 kvm
20 - 49 dB
HEPA
Ja
Köpguide för luftrenare: Hitta bästa luftrenaren 2024

Vad gör en luftrenare och varför behöver du en?

Luftrenare är essentiella för att förbättra inomhusluften genom att effektivt filtrera och rena luften från partiklar som damm, pollen och andra allergener. Avancerade modeller använder tekniker som HEPA-filter, aktivt kol, och till och med ozon eller UV-ljus för att förgöra bakterier och virus, vilket gör dem till ett viktigt verktyg för att bibehålla en sund levnadsmiljö. 


Fördelar med luftrenare för hälsa och välmående

Luftrenare är särskilt fördelaktiga för personer med astma, allergier eller andra känsligheter för luftkvaliteten. Enligt Astma- och Allergiförbundet kan god inomhusluft minska risken och svårighetsgraden av tillstånd kopplade till dålig luftkvalitet. Luftrenare minskar även förekomsten av dåliga lukter och matos, vilket gör dem idealiska för användning i kök och andra gemensamma utrymmen. 


Så väljer du rätt luftrenare för ditt hem

När du väljer en luftrenare är det avgörande att överväga enhetens kapacitet att "flytta" luft, det vill säga dess Clean Air Delivery Rate (CADR), samt dess förmåga att effektivt filtrera bort luftburna partiklar. En kvalitetsluftrenare ska ha ett HEPA-filter som standard, men titta också efter funktioner som aktivt kol för att eliminera lukter, och tekniker som jonisering och ozon för ytterligare reningsförmåga. 


Förutom fördelar för astmatiker, damm-allergiker och de som är känsliga mot dålig luft kan luftrenaren även ta bort dåliga lukter och matos. 


För att välja rätt luftrenare är det viktigt att du har koll på hur mycket luft den kan "flytta" per timme samt hur den filtrerar bort orenheter. HEPA-filter är ett måste men en del av nästa generations luftrenare använder sig även av aktivt kol, jonisering och ozon.Ozoneair Purify 120: Bästa luftrenare för allergiker


Unika egenskaper som gynnar astmatiker och allergener

Vi har utsett Ozoneair Purify 120 till "luftrenare bäst i test" tack vare dess unika och effektiva egenskaper som renar hemmet i realtid. Denna modell skiljer sig från traditionella luftrenare genom att använda ozonteknik, vilket resulterar i en doftfri och fräsch atmosfär som är idealisk för personer med astma och allergier. 


Sveriges mest sålda med över 100.000 nöjda kunder

Ozoneair Purify 120 har fastställt sig som en ledare som en ledare på den svenska marknaden, erkänd som landets med sålda luftrenare. Dessutom har den över 100.000 nöjda kunder. 


Avancerad OxyPlasma-teknik överträffar HEPA-filter

Purify 120 skiljer sig från andra luftrenare genom sin avancerade OxyPlasma-teknik, som möjliggör förstöring av föroreningar upp till 1000 gånger mindre än vad traditionella HEPA-filter kan hantera. Detta innebär att den kan fånga och neutralisera även de allra minsta partiklarna som ofta missas av konventionella luftrenare.


Aktiv luftrening för en friskare inomhusmiljö

Till skillnad från många andra modeller på marknaden där luften måste passera genom enheten så är detta inget krav för Purify 120. Istället kan den rena luften direkt i dess omgivning vilket garanterar en friskare och renare inomhusmiljö och hindrar föroreningar från att sprida sig vidare.


Användarvänlig design med fjärrkontroll och låg bullernivå

Denna luftrenare är utrustad med en fjärrkontroll som gör det lätt att växla mellan dess olika funktioner, inklusive en timer och flera reningslägen. Dessutom är Purify 120 designad för att vara väldigt tyst, med en ljudnivå på endast 30 dB i det lägsta fläktläget, vilket gör den perfekt för sovrummet. 


Flexibel och funktionell placering

Med en design som inte bara är estetiskt tilltalande utan också funktionell, erbjuder Purify 120 flexibilitet i placeringen. Den kan både ställas på golvet och hängas på väggen, vilket ger optimal bekvämlighet för alla typer av hemmiljöer. 


Ozoneair är enkel att använda och kommer med en fjärrkontroll som du använder för att välja bland de olika funktionerna. Här finns en rad funktioner att välja mellan, däribland timer-funktion och två olika reningslägen, men med största sannolikhet är det auto-läget som kommer att användas.


Användarnas omdömen och recensioner om Ozoneair Purify

"Två till fyra timmars rening före sänggående har märkbart minskat min allergi."


"Hustrun har konstaterad allergi mot pollen, gräs, kvalster m m. Ständigt irriterande hosta, som i princip har försvunnit efter att vi inköpt luftrenaren."


"Enorm skillnad i vårt sovrum, känns som min allergi försvunnit."


"Dottern har astma och pollenallergi sen liten, installerade ozoneair i vintras och hon kände knappt av vårens pollensäsong alls."


"Jag upplevde klar förbättring av luftkvalitet. Produkten uppfyller den utlovade effekten samtidigt som att storleken gör den lättplacerad och ljudnivån är inte störande."


Här kan du köpa luftrenaren Ozoneair Purify till bästa pris
Blueair luftrenare Classic 405: Effektiv luftrenare för mindre utrymmenHög effektivitet på små ytor

Blueair Classic 405 är en effektiv luftrenare som håller ditt hem fritt från föroreningar. Den har ett CADR-värde på 399 kubikmeter per timme och är därför otroligt effektiv på mindre ytor och rum - som den blåser igenom snabbt.


Tyst drift för störfri sömn

Luftrenaren har 3 olika inställningar där den lägsta med fördel kan användas under natten när du ska sova. Då ligger dess ljudnivå på ynka 34 dB enligt Testfakta. Väljer du att köra den på full styrka hamnar ljudnivån på ca 60 dB - vilket inte heller är jättehögt. 


Avancerade filter för allergiker och astmatiker

Den är ett mycket bra val för allergiker och astmatiker tack vare dess HEPASilent-teknik som tar bort 99,97% av alla föroreningar. Sedan finns även ett partikelfilter förinstallerat - som dessutom är väldigt stort vilket betyder att du inte behöver byta detta särskilt ofta. Rekommendationen är att du byter detta 1 gång per år om du inte röker inomhus eller bor i ett område där det finns mycket föroreningar, t.ex. nära en gata med ständig biltrafik. 


Enkelt filterbyte och rekommenderade filter

Att byta filter är mycket enkelt och det är rekommenderat att du köper ett SmokeStop-filter med aktivt kol för att få allra bästa effekt. Dock finns det en tydlig nackdel med filtret och det är att dessa filter kostar runt 650 kronor. 


Robust och långvarig design

Vidare är den tillverkad i metall vilket gör att den är rätt tung - runt 15 kg, vilket gör den lite trixig att flytta. Men dess konstruktion i metall bidrar även till att den håller bättre och längre - till skillnad från vissa luftrenare på marknaden som är tillverkade i plast.Användarnas omdömen och recensioner om Blueair Classic 405

"Funkar utmärkt hittills, köpt för över ett år sedan. Rensar ut partiklar ur luften som har orsakat problem innan."


"På lägsta inställningen kan jag ha den på i samma rum när jag sover, och på max blåser den igenom hela stället på nån timme."


"Haft i 7 månader. Väldigt nöjd. Går 24/7 hemma hos oss, med lägsta inställningen på natten som knappt hörs."


"Utomordentlig produkt som är en dröm att använda och gör sitt jobb strålande, hjälper till att både få fräschare luft och rensa bort pollen."


"Appen är lite småkrånglig men när man löst det kan man stänga av och sätta på på distans och schemalägga instensiteten. Tänk dock på att den är ganska stor och tung."


Här kan du köpa luftrenaren Blueair Classic 405

de bästa priserna på Blueair Classic 405
Electrolux luftrenare Pure A9: Ett prisvärt val för stora ytor


Designad för stora utrymmen

Electrolux Pure A9 har utsetts till ett prisvärt val för större ytor tack vare sin förmåga att effektivt hantera luftreningsbehov på större ytor. Med sin konkurrenskraftiga prissättning erbjuder den en optimal balans mellan kostnad och prestanda, vilket gör den tillgänglig för ett brett spektrum av hushåll 


Tyst drift och effektiv luftrening

Denna luftrenare är känd för sin effektivitet och låga ljudnivå. Även på högsta inställningen når den bara upp till 49 dB, medan den under normal drift håller en ljudnivå mellan 20-35 dB. Det är därför inget problem att använda den i rum där tystnad är önskvärt, som sovrum och arbetsplatser.


Avancerat trippelskydd för rent inomhusklimat

Electrolux Pure A9 använder en kombination av HEPA-filter, kolfilter och joniseringsteknik för att rena luften på molekylär nivå. Joniseringen hjälper till att binda partiklar, som sedan kan fångas av filtren eller dammsugas från golvet, vilket bidrar till ett renare och hälsosammare inomhusklimat. 


Hög kapacitet för effektiv luftomsättning

Med en kapacitet att flytta 620 kubikmeter luft per timme, klarar denna luftrenare av att effektivt rena ytor upp till 129 kvm. Denna höga kapacitet säkerställer att luften i stora rum hålls fräsch och fri från föroreningar kontinuerligt. 


Smart teknik och användarvänlig kontroll

Denna luftrenare kan styras via fjärrkontroll eller anslutas till Wi-Fi med mobilappen. Här kan du enkelt övervaka luftkvaliteten och justera inställningarna från din smartphone, inklusive att välja mellan 9 olika hastighetslägen. En automatiskt inställning anpassar luftrenarens hastighet baserat på aktuell luftkvalitet för att alltid upprätthålla optimala förhållanden.


Portabel design med smarta funktioner

Trots sin robusta konstruktion väger luftrenaren endast 9 kg och är lätt att flytta runt tack vare en praktisk läderrem. Detta gör det enkelt att ställa den där den behövs mest.Användarnas omdömen och recensioner om luftrenaren Electrolux Pure A9 

"Mycket nöjd. Den i mitt tycke i särklass snyggaste luftrenaren på marknaden."


"Negativa saker är att det bara går att ha appen på en telefon åt gången. Saknar också funktion att stänga av lysdioderna helt, den minskar ner ljuset på kvällen men blir inte helt släckt."


"Funkar mot fruns allergier och doftöverkänslighet. Bra och enkel app att installera och sköta."


"Haft den i 2 månader och känner att luften är mycket bättre."


"Jag har astma och svår allergi mot damm och pollen och varje dag lider jag av rodnad i ögat och nysningar. En anställd tipsade om denna produkt och nu är mitt tillstånd mycket bättre. Jag råder alla att prova denna."


Här köper du Electrolux luftrenare Pure A9 till bästa prisSå gjorde vi testet om luftrenare bäst i test

Experttester som grund för bedömningen

När vi utsett den bästa luftrenaren har vi fokuserat på experters åsikter och utförda tester. Dessa har varit grundläggande eftersom de objektivt utvärderar luftrenarnas prestanda i kontrollerade miljöer. Experterna har testat luftrenarnas förmåga att leverera på löften om täckande yta, energieffektivitet, och allmän kvalitet, vilket ger en solid grund för våra rekommendationer.


Viktiga parametrar i experttesterna

I experttesterna har tre huvudaspekter framstått som särskilt viktiga: 


 • Filtereffektivitet: HEPA-filter rekommenderas generellt eftersom de är mycket effektiva på att fånga upp och neutralisera partiklar och allergener i luften.
 • Luftflöde: Luftflödet är avgörande för hur effektivt en luftrenare kan bearbeta luften i ett rum. Storleken på det rum där luftrenaren ska användas spelar stor roll för vilket luftflöde som krävs. 
 • Ljudnivå: Ljudnivån är central för användarupplevelsen, särskilt i miljöer där tystnad är att föredra, som i sovrum eller arbetsutrymmen.


Användarrecensioner kompletterar experterna

Utöver expertesterna har vi även tagit stor hänsyn till användarrecensioner. Dessa är viktiga eftersom de ger insikt i hur luftrenarna presterar över tid i verkliga hemmiljöer. Användarnas erfarenheter och feedback ger en djupare förståelse produktens kvalitet och pålitlighet, vilket är avgörande för att kunna ge en helhetsbedömning av varje luftrenare. 
Testvinnare


Gilwig - Luftrenare.se säljer just nu Blueair Classic 405 för 3990 kr. Frakten ingår i priset.


ComputerSalg säljer just nu Electrolux Pure A9 för 4023 kr. Frakten ingår i priset.

4023 kr är det lägsta priset just nu för Electrolux Pure A9!

CDON.COM säljer den just nu för 4276 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Amazon säljer Electrolux Pure A9 just nu för bara 4290 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Whiteaway erbjuder Electrolux Pure A9 just nu för 4314 kr. Frakten ingår även i priset.

eNemo säljer den för 4314 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Clas Ohlson säljer just nu Electrolux Pure A9 för 4899 kr. Frakten ingår i priset.

Tretti.se säljer Electrolux Pure A9 för 5199 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

Electrolux säljer just nu Electrolux Pure A9 för 5299 kr. Frakten ingår i priset.

Luftrenare test - experternas omdömen och källor

Villalivet

Utser Ozoneair Purify 60 till luftrenaren bäst i test tack vare dess luftreningskapacitet, ljudnivå samt låga driftkostnad. Ozoneair vinner därmed över andra luftrenare från bland annat Blueair, Electrolux, Coway, Well och Philips.


Tidningen M3 

I sitt senaste test av luftrenare tar bland annat Electrolux Pure A9 hem 4/5 poäng tack vare dess effektiva luftrening, tysta drift och möjlighet till att köpa specialfilter med jonisering - vilket gör det möjligt att få ännu bättre luft där hemma. 


Råd & Rön 

I deras senaste test hamnar Blueair Classic 405 på en andraplats med 75 poäng och får utmärkelsen "bra köp". Vinnare i testet blev Kärcher AF100 som tar fler poäng i kategorierna luftrening och energiförbrukning.


Aftonbladet 

Utsåg Electrolux Pure A9 till bäst i test i deras senaste test. Den tar hem förstaplatsen tack vare dess funktioner, enkla användning och för att den är väldigt tyst. 


Tidningen M3 

Testade 7 luftrenare i sitt test. Bland dessa fanns luftrenare från Blueair, Coway, Dyson, Electrolux, Philips, Smartmi och Mi. De utsåg ingen riktig testvinnare men flera modeller fick en rekommendation, bl.a: Blueair, Dyson Pure Hot + Cool och Philips AC3033. Dessa fick alla samma betyg på 4/5 men mäter vi fördelar mot nackdelar är det Philips som erbjuder mest för pengarna i form av användarvänlighet, resultat och design. 


Testfakta 

Testade Coway 1008CH i sitt test av luftrenare och där tog den hem en förstaplats. Det var hård konkurrens från 5 andra luftrenare. Den fick 4,7 i totalpoäng och presterade mycket bra i delmomenten: luftrening, energieffektivitet och hantering. 


Astma- & Allergiförbundet 

Godkänner och rekommenderar Coway 1008CH. Förutom luftrenaren 1008CH så har de även godkänt en mängd andra luftrenare från Coway! Läs mer på Förbundets lista.


Ozoneair

Läs mer direkt hos tillverkaren bakom testvinnaren.

Byta filter på luftrenare

Ofta får du en notifikation av din luftrenare när det är dags att byta filter, vilket brukar vara var 6:e månad. Men om du röker inomhus eller bor nära en vältrafikerad gata kan det till och med bli så att du får en notis var 3:e månad - det beror helt på hur ren luften är hemma hos dig. Att byta filter är ofta en enkel manöver och det finns ofta flera olika typer att välja mellan, men titta på produktspecifikationen hos din luftrenare för att vara säker på att det blir helt rätt. 


Ett tips är att inte ignorera notifikationen från din maskin. En del filter kan vara rätt dyra och kosta upp mot 700 kronor, men utan filter kan inte luftrenaren jobba som den ska - vilket tar bort hela luftrenarens funktion. luftrenare bäst i test astma- och allergiförbundet, luftrenare damm bäst i test, luftrenare sovrum bäst i test

En luftrenare bidrar till bättre luftkvalitet för alla i hemmetTips: 

Använd en dammsugare, handdammsugare och robotdammsugare i ditt hushåll för allt från grundlig veckostädning till dagliga uppröjningar och grovstädning. Du får ett rent hem och en hälsosammare inomhusluft. Skaffa också en luftfuktare som bibehåller optimal luftfuktighet, speciellt viktig under vintern eller i torra klimat. 


En symaskin för hemmaprojekt kan generera textilfibrer som enkelt hanteras med rätt städrutiner. För att förbättra komforten ytterligare, använd en bra bordsfläkt för varma dagar eller en portabel AC bäst i test för att effektivt sänka temperaturen i specifika rum.


Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har luftrenare rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa luftrenaren till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Frågor och svar om luftrenare

 • Vilken är luftrenare bäst i test?
  Vi har utsett Ozoneair Purify 120 till bästa luftrenaren tack vare dess enkla användning, grymma resultat samt låga driftkostnad.
 • Vad gör en luftrenare?
  En luftrenare suger in luft via dess fläkt som får färdas genom flera filter. Efter den har passerat alla filter åker den nu renade luften ut i rummet igen.
 • Hur ofta ska jag byta filter på luftrenare?
  Det är rekommenderat att du byter filter någon gång varje kvartal på din luftrenare, även om du kan rengöra dessa.
 • Hur fungerar en ozonluftrenare?
  En ozon luftrenare använder sig av ozon, eller "aktivt syre" som det ibland kallas, för att få bort illaluktande dofter. Dessa fungerar också för att avlägsna mögel.
 • Vilken typ av luftrenare är bäst?
  Det finns olika typer av luftrenare, exempelvis luftrenare med ozon samt luftrenare med HEPA-filter och andra typer av filter. Den bästa luftrenaren beror på dina behov och hur den ska användas.

Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor och övrigt till hemmet.Philip Andrén

Bäst i test: Luftrenare

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast