Luftenare bäst i test 2023 - bästa luftrenaren - luftrenare bäst i test, luftrenare bäst i test råd och rön, bästa luftrenaren 2023, luftrenare test, bäst i test luftrenare, bäst i test luftrenare 2023, ozoneair purify test, ozoneair purify 120 test, test luftrenare, bästa luftrenare, test av luftrenare, luftrenare test 2023, luftrenare allergi bäst i test, test luftrenare 2023, luftrenare, luftrengörare bäst i test, test luftrenare aftonbladet

Luftrenare bäst i test 2024: Topp 3 modeller

Ska du köpa luftrenare och vill veta vilken som är luftrenare bäst i test (även kallad luftrengörare bäst i test) just nu? Läs då vidare i vårt test av luftrenare!


Som vanligt här på Bäst i test Guiden har vi i vårt luftrenare test tittat på de olika bra luftrenare som experterna testat och vägt samman deras betyg med konsumenternas utlåtanden och där av fått fram den bästa luftrenaren


Bästa luftrenaren 2024

Luftrenare bäst i test

Ozoneair Purify 120

Luftrenare bäst i test Ozoneair Purify 120
 • Tyst drift

 • Renar i realtid

 • Förstör även de minsta partiklarna

 • Dyr

Bra val

Blueair Classic 405

Luftrenare bäst i test Blueair Classic 405
 • Tyst drift

 • Bra byggkvalitet

 • Hög luftomsättning per timme

 • Stor och tung

Prisvärd luftrenare för stora ytor

Electrolux Pure A9

Luftrenare bäst i test Electrolux Pure A9
 • Täcker stor yta

 • Låg ljudvolym

 • Effektiv

 • Användare tycker att appen kan vara strulig

priser i samarbete med Prisjakt

Köpguide

Fördelar med en bra luftrenare

Luftrenare används för att göra luften i ditt hem bättre och renare. Detta gör den genom att filtrera luften med hjälp av flertalet filter som fångar upp små partiklar som damm och pollen. En del luftrenare kan även förgöra små bakterier med hjälp av UV-ljus eller ozon luftrenare.


Är det värt att köpa en luftrenare?

Luftrenaren kan användas av alla men är till störst fördel för de som är astmatiker och allergiker. Men det finns även fördelar för de som inte är extra känsliga. Bra luft inomhus är viktigt för att hålla dig frisk, och framförallt eftersom åkommor som just astma och allergier kan ha sin grund i dålig inomhusluft enligt Astma och Allergilinjen


Förutom fördelar för astmatiker, damm-allergiker och de som är känsliga mot dålig luft kan luftrenaren även ta bort dåliga lukter och matos. 


För att välja rätt luftrenare är det viktigt att du har koll på hur mycket luft den kan "flytta" per timme samt hur den filtrerar bort orenheter. HEPA-filter är ett måste men en del av nästa generations luftrenare använder sig även av aktivt kol, jonisering och ozon. 


Tips för ren luft där hemma

Ren luft där hemma är superviktigt för välmåendet och framförallt för att få en god natts sömn. Det bästa sättet för att hålla luften ren där hemma är att dammsuga med jämna mellanrum för att motverka ansamling av damm och annat smuts. Men utöver dammsugning (och städning generellt) kommer här några andra tips: 


 1. Sätt ut plantor - gröna växter hjälper till med att absorbera toxiner och gaser. 
 2. Vädra - att släppa in frisk luft sätter luften i hemmet i rörelse och ersätter den instängda luften med ny, fräsch luft.
 3. Byt sängkläder varje vecka - damm från dig och textilier samlas allra enklast i sängen, se därför till att med jämna mellanrum byta sängkläder. 
 4. Köp en korg för smutstvätt - högar av textilier är som en magnet för damm. Genom att ha en dedikerad korg/påse för smutstvätt blir det svårare för dammet att sprida sig.
Ozoneair Purify - Luftrenare bäst i test

Vi har utsett Ozoneair Purify 120 till luftrenare bäst i test tack vare dess unika och effektiva egenskaper som renar hemmet i realtid och skapar en behaglig miljö för de med astma och allergier. Den särskiljer sig från vanliga luftrenare eftersom denna har möjligheten att använda ozon för en doftfri och fräsch luft där hemma. 


Dessutom har den fastställt sig som en ledande luftrenare i Sverige, belönad med titeln som landets mest sålda luftrenare och har vunnit hjärtan av över 100,000 nöjda kunder. 


Luftrenare bäst i test - Ozoneair 120

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 29 februari 2024

Prisjakt de bästa priserna på Ozoneair Purify 120
prisjämfört med Prisjakt


Ett filter bättre än HEPA

Purify 120 skiljer sig från andra luftrenare genom sin avancerade OxyPlasma-teknik, som möjliggör förstöring av föroreningar upp till 1000 gånger mindre än vad traditionella HEPA-filter kan hantera. Detta innebär att den kan fånga och neutralisera även de allra minsta partiklarna som ofta missas av konventionella luftrenare.


Renar luften aktivt

Till skillnad från många andra modeller på marknaden där luften måste passera genom enheten så är detta inget krav för Purify 120. Istället kan den rena luften direkt i dess omgivning vilket garanterar en friskare och renare inomhusmiljö och hindrar föroreningar från att sprida sig vidare.


Enkel att använda

Ozoneair är enkel att använda och kommer med en fjärrkontroll som du använder för att välja bland de olika funktionerna. Här finns en rad funktioner att välja mellan, däribland timer-funktion och två olika reningslägen, men med största sannolikhet är det auto-läget som kommer att användas.


Inget störande buller

När du ska sova kan du med fördel välja dess lägsta fläktläge eftersom ljudnivån då går ner till ynka 30 dB vilket gör det möjligt att få frisk luft i sovrummet utan störande buller.


Luftrenare med ozon

En funktion som endast finns hos Purify 120 är den inbyggda ozonfunktionen som eliminerar aktivt dåliga lukter. Dessutom avger inte funktionen något ozon utåt, utan allting hålls inne i maskinen. Funktionen är valfri men är ett effektivt sätt att skapa en doftfri och fräsch atmosfär i hemmet!


Smart placering

Dess design är inte bara estetiskt tilltalande utan också funktionell och användarvänlig. Den kan både ställas och hängas, och det ger en bekvämlighet och flexibilitet i placeringen.


Användarnas omdömen och recensioner om Ozoneair Purify

"Två till fyra timmars rening före sänggående har märkbart minskat min allergi."


"Hustrun har konstaterad allergi mot pollen, gräs, kvalster m m. Ständigt irriterande hosta, som i princip har försvunnit efter att vi inköpt luftrenaren."


"Enorm skillnad i vårt sovrum, känns som min allergi försvunnit."


"Dottern har astma och pollenallergi sen liten, installerade ozoneair i vintras och hon kände knappt av vårens pollensäsong alls."


"Jag upplevde klar förbättring av luftkvalitet. Produkten uppfyller den utlovade effekten samtidigt som att storleken gör den lättplacerad och ljudnivån är inte störande."


Här kan du köpa Ozoneair Purify till bästa pris
Blueair luftrenare - ett bra val

Blueair Classic 405 är en effektiv luftrenare som håller ditt hem fritt från föroreningar. Den har ett CADR-värde på 399 kubikmeter per timme och är därför otroligt effektiv på mindre ytor och rum - som den blåser igenom snabbt.


Bästa luftrenare just nu - Blueair Classic 405

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 29 februari 2024

De bästa priserna på Blueair Classic 405


Låg ljudnivå som inte stör

Luftrenaren har 3 olika inställningar där den lägsta med fördel kan användas under natten när du ska sova. Då ligger dess ljudnivå på ynka 34 dB enligt Testfakta. Väljer du att köra den på full styrka hamnar ljudnivån på ca 60 dB - vilket inte heller är jättehögt. 


HEPA-filter som tar bort 99%

Den är ett mycket bra val för allergiker och astmatiker tack vare dess HEPASilent-teknik som tar bort 99,97% av alla föroreningar. Sedan finns även ett partikelfilter förinstallerat - som dessutom är väldigt stort vilket betyder att du inte behöver byta detta särskilt ofta. Rekommendationen är att du byter detta 1 gång per år om du inte röker inomhus eller bor i ett område där det finns mycket föroreningar, t.ex. nära en gata med ständig biltrafik. 


Att byta filter är mycket enkelt och det är rekommenderat att du köper ett SmokeStop-filter med aktivt kol för att få allra bästa effekt. Dock finns det en tydlig nackdel med filtret och det är att dessa filter kostar runt 650 kronor. 


Tung men av hög kvalitet

Vidare är den tillverkad i metall vilket gör att den är rätt tung - runt 15 kg, vilket gör den lite trixig att flytta. Men dess konstruktion i metall bidrar även till att den håller bättre och längre - till skillnad från vissa luftrenare på marknaden som är tillverkade i plast. Användarnas omdömen och recensioner om Blueair Classic 405

"Funkar utmärkt hittills, köpt för över ett år sedan. Rensar ut partiklar ur luften som har orsakat problem innan."


"På lägsta inställningen kan jag ha den på i samma rum när jag sover, och på max blåser den igenom hela stället på nån timme."


"Haft i 7 månader. Väldigt nöjd. Går 24/7 hemma hos oss, med lägsta inställningen på natten som knappt hörs."


"Utomordentlig produkt som är en dröm att använda och gör sitt jobb strålande, hjälper till att både få fräschare luft och rensa bort pollen."


"Appen är lite småkrånglig men när man löst det kan man stänga av och sätta på på distans och schemalägga instensiteten. Tänk dock på att den är ganska stor och tung."


Här kan du köpa Blueair Classic 405

Hos Webhallen köper du Blueair Classic 405 för 2490 kr. Frakten ingår även i priset.

2490 kr är det lägsta priset just nu för Blueair Classic 405!
Electrolux luftrenare - prisvärt val för stora ytor

Vi har utsett Electrolux Pure A9 till ett prisvärt val för större ytor tack vare att den klarar av stora ytor med gott resultat. Dessutom ligger den i en OK prisklass. 


Bra luftrenare för större ytor - Electrolux Pure A9

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 29 februari 2024

De bästa priserna på Electrolux Pure A9 Visa färre priser Visa fler priser


Tyst kraft och ren luft

Electrolux Pure A9 är en mycket effektiv luftrenare som dessutom är tyst i drift. På maxläge når den endast upp till 49 dB och vid normaldrift kan du förvänta dig nivåer mellan 20-35 dB. 


Trippelskydd: Renare luft på molekylär nivå

Luftrenaren använder sig av HEPA-filter, kolfilter samt jonisering, vilket innebär att joner fäster sig på partiklar och kan sedan enklare sugas upp av luftrenaren och hamna i dess filter, eller falla ner mot golvet för att enkelt dammsugas. Med andra ord blir det enklare att hålla rent inomhusklimat.


Bra kapacitet för ditt rum

Den har hög kapacitet och kan flytta 620 kubikmeter luft per timme (m/h). Denna prestanda gör att luftrenaren klarar av att täcka ytor upp till 129 kvm


Styr ditt klimat enkelt

Luftrenaren styrs med fjärrkontroll och går enkelt att ansluta till wi-fi ifall du vill kunna kontrollera den med din telefon. Här kan du styra mellan 9 olika hastighetslägen men givetvis finns även ett auto-läge, där luftrenaren automatiskt känner av luftkvaliteten och kan optimera sin hastighet för att säkerställa optimal inomhusluft. 


Kvaliteten på luften kan du se direkt i telefonen via dess app och på luftrenarens display. 


Luftrenaren väger 8,9 kg men är enkel att flytta tack vare läderremmen.Användarnas omdömen och recensioner om Electrolux luftrenare

"Mycket nöjd. Den i mitt tycke i särklass snyggaste luftrenaren på marknaden."


"Negativa saker är att det bara går att ha appen på en telefon åt gången. Saknar också funktion att stänga av lysdioderna helt, den minskar ner ljuset på kvällen men blir inte helt släckt."


"Funkar mot fruns allergier och doftöverkänslighet. Bra och enkel app att installera och sköta."


"Haft den i 2 månader och känner att luften är mycket bättre."


"Jag har astma och svår allergi mot damm och pollen och varje dag lider jag av rodnad i ögat och nysningar. En anställd tipsade om denna produkt och nu är mitt tillstånd mycket bättre. Jag råder alla att prova denna."


Här köper du Electrolux luftrenare till bästa pris

Whiteaway erbjuder Electrolux Pure A9 just nu för 4670 kr. Frakten ingår även i priset.

4670 kr är det lägsta priset just nu för Electrolux Pure A9!

Tretti.se säljer Electrolux Pure A9 för 4690 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

Amazon säljer Electrolux Pure A9 just nu för bara 4759 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Clas Ohlson säljer just nu Electrolux Pure A9 för 4899 kr. Frakten ingår i priset.

Electrolux säljer just nu Electrolux Pure A9 för 5099 kr. Frakten ingår i priset.

Hos Elon kan du köpa Electrolux Pure A9 för 5288 kr. Frakt ingår i priset.

Proshop säljer den för 5380 kr. Frakten ingår i priset.

ComputerSalg säljer just nu Electrolux Pure A9 för 6298 kr. Frakten ingår i priset.
Jämför luftrenare - specifikationer

Antal lägen:
Fjärrkontroll:
Finns app:
Timer:
Rumsstorlek:
Ljudnivå:
Filtertyp:
Auto-läge:
Ozoneair Purify 120
Ozoneair Purify 120
Luftrenare bäst i...
3
Ja
Nej
Ja
120 kvm
30 - 55 dB
HEPA & OxyPlasma
Ja
Blueair Classic 405
Blueair Classic 405
Bra val
3
Nej
Ja
Nej
99 kvm
34 - 60 dB
HEPA
Ja (via app)
Electrolux Pure A9
Electrolux Pure A9
Prisvärd luftrenar...
9
Ja
Ja
Ja
92 kvm
20 - 49 dB
HEPA
Ja

Så gjorde vi testet om luftrenare bäst i test

När vi har utsett den bästa luftrenaren just nu har vi undersökt vad både experterna och användarna tycker om de olika luftrenarna som går att köpa just nu. Experternas egna tester på de olika luftrenarna har varit ledande eftersom dessa kan sätta luftrenarna på prov och mäta om de håller vad de lovar när de gäller resultat, täckande yta, energieffektivitet och kvalitet. 


I experternas tester har det varit tydligt att filtrets effektivitet, luftflödet och ljudnivån har varit viktiga faktorer eftersom de styr resultat och användarupplevelse. När det gäller filter är det HEPA-filter som rekommenderas. Luftflödet, å andra sidan, beror lite på hur stort rummet är som du har tänkt använda luftrenaren i, mer om detta i vår köpguide här nedanför. 


Utöver experternas testresultat har även användarnas egna recensioner varit ledande för oss när vi har utsett den bästa luftrenaren. Detta eftersom det är de vanliga användarna som har allra bäst erfarenhet av en produkt och får därmed en bättre upplevelse av produktens kvalitet och prestanda, framförallt eftersom de kan prova dessa under en längre tid.


Testvinnare


Luftrenare test - experternas omdömen och källor

Villalivet

Utser Ozoneair Purify 60 till luftrenaren bäst i test tack vare dess luftreningskapacitet, ljudnivå samt låga driftkostnad. Ozoneair vinner därmed över andra luftrenare från bland annat Blueair, Electrolux, Coway, Well och Philips.


Tidningen M3 

I sitt senaste test av luftrenare tar bland annat Electrolux Pure A9 hem 4/5 poäng tack vare dess effektiva luftrening, tysta drift och möjlighet till att köpa specialfilter med jonisering - vilket gör det möjligt att få ännu bättre luft där hemma. 


Råd & Rön 

I deras senaste test hamnar Blueair Classic 405 på en andraplats med 75 poäng och får utmärkelsen "bra köp". Vinnare i testet blev Kärcher AF100 som tar fler poäng i kategorierna luftrening och energiförbrukning.


Aftonbladet 

Utsåg Electrolux Pure A9 till bäst i test i deras senaste test. Den tar hem förstaplatsen tack vare dess funktioner, enkla användning och för att den är väldigt tyst. 


Tidningen M3 

Testade 7 luftrenare i sitt test. Bland dessa fanns luftrenare från Blueair, Coway, Dyson, Electrolux, Philips, Smartmi och Mi. De utsåg ingen riktig testvinnare men flera modeller fick en rekommendation, bl.a: Blueair, Dyson Pure Hot + Cool och Philips AC3033. Dessa fick alla samma betyg på 4/5 men mäter vi fördelar mot nackdelar är det Philips som erbjuder mest för pengarna i form av användarvänlighet, resultat och design. 


Testfakta 

Testade Coway 1008CH i sitt test av luftrenare och där tog den hem en förstaplats. Det var hård konkurrens från 5 andra luftrenare. Den fick 4,7 i totalpoäng och presterade mycket bra i delmomenten: luftrening, energieffektivitet och hantering. 


Astma- & Allergiförbundet 

Godkänner och rekommenderar Coway 1008CH. Förutom luftrenaren 1008CH så har de även godkänt en mängd andra luftrenare från Coway! Läs mer på Förbundets lista.


Ozoneair

Läs mer direkt hos tillverkaren bakom testvinnaren.
Byta filter på luftrenare

Ofta får du en notifikation av din luftrenare när det är dags att byta filter, vilket brukar vara var 6:e månad. Men om du röker inomhus eller bor nära en vältrafikerad gata kan det till och med bli så att du får en notis var 3:e månad - det beror helt på hur ren luften är hemma hos dig. Att byta filter är ofta en enkel manöver och det finns ofta flera olika typer att välja mellan, men titta på produktspecifikationen hos din luftrenare för att vara säker på att det blir helt rätt. 


Ett tips är att inte ignorera notifikationen från din maskin. En del filter kan vara rätt dyra och kosta upp mot 700 kronor, men utan filter kan inte luftrenaren jobba som den ska - vilket tar bort hela luftrenarens funktion. 


Luftrenare husdjur - bästa luftrenare 2023, luftrenare bäst i test astma- och allergiförbundet, bra luftrenare, luftrenare damm bäst i test, bäst luftrenare, luftrenare sovrum, luftrenare sovrum bäst i test, vad kostar en luftrenare, air purifier bäst i test, bäst luftrenare 2023, purify 120 test, tyst luftrenare, luftrenare stora ytor, luftrenare råd och rön, ozonrenare bäst i test, purify luftrenare test, electrolux pure a9 test, luftrenare bästa, råd och rön luftrenare, ozon luftrenare bäst i test

En luftrenare bidrar till bättre luftkvalitet för alla i hemmet
Tips: 

Använd en dammsugare, handdammsugare och robotdammsugare i ditt hushåll för att täcka allt från grundlig veckostädning till dagliga uppröjningar och grovstädning. Du får ett rent hem och en hälsosammare inomhusluft. Skaffa också en luftfuktare som bibehåller optimal luftfuktighet, speciellt viktig under vintern eller i torra klimat. 


En symaskin för hemmaprojekt kan generera textilfibrer som enkelt hanteras med rätt städrutiner. För att förbättra komforten ytterligare, använd en bordsfläkt för varma dagar och en portabel AC för att effektivt sänka temperaturen i specifika rum.


Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har luftrenare rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa luftrenaren till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Vanliga frågor och svar

 • Vilken är luftrenare bäst i test?
  Vi har utsett Ozoneair Purify 120 till bästa luftrenaren tack vare dess enkla användning, grymma resultat samt låga driftkostnad.
 • Vad gör en luftrenare?
  En luftrenare suger in luft via dess fläkt som får färdas genom flera filter. Efter den har passerat alla filter åker den nu renade luften ut i rummet igen.
 • Hur ofta ska jag byta filter på luftrenare?
  Det är rekommenderat att du byter filter någon gång varje kvartal på din luftrenare, även om du kan rengöra dessa.
 • Hur fungerar en ozonluftrenare?
  En ozon luftrenare använder sig av ozon, eller "aktivt syre" som det ibland kallas, för att få bort illaluktande dofter. Dessa fungerar också för att avlägsna mögel.
 • Vilken typ av luftrenare är bäst?
  Det finns olika typer av luftrenare, exempelvis luftrenare med ozon samt luftrenare med HEPA-filter och andra typer av filter. Den bästa luftrenaren beror på dina behov och hur den ska användas.
Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor och övrigt till hemmet.
Philip Andrén

Bäst i test: Luftrenare

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]


Testet uppdaterades senast