Airfryer bäst i test - Fritös bäst i test

Airfryer test 2021

Om du är sugen på att utöka köksarsenalen och köpa fritös eller airfryer har du kommit helt rätt! Vi har läst alla aktuella experttester, pratat med experterna och även tagit reda på vilken som konsumenterna gillar mest. Sedan har vi sammanställt resultatet för att få fram vilken fritös/airfryer som är bäst i test just nu! På så vis kan du undvika dåliga köp och hitta den bästa prodkten direkt, allt för att du ska kunna göra ett så klokt val som möjligt! 


I testet hittar du


Bästa airfryer och fritös


Philips airfryer

Philips HD9650 XXL

Fritös bäst i test Philips HD9650 XXL
 • Tydlig digital display

 • Enkel att använda

 • Delar går att köra i diskmaskin

Bästa fritös

Andersson DFF 1.3 3L

Fritös bäst i test Andersson DFF 1.3 3L
 • Enkel att använda och rengöra

 • Inbyggd termostat

 • Bra resultat varje gång

 • Inget vid denna prisnivå

priser i samarbete med Prisjakt


Därför ska du ha en fritös

Om du gillar att fritera så vet du med största säkerhet att det går bra att göra det i en vanlig stekpanna med lite olja i. Samma sak gäller för en vanlig ugn, som kan användas för en drös krispiga måltider. Och visst, det smakar gott... men det är långt ifrån det där perfekta resultat vi gärna vill ha. 


En bra fritös underlättar detta och ger dig bra resultat varje gång - utan krångel. Risken för att något skall förstöras för att du friterar under för lång/kort tid minskar eftersom de flesta fritöser idag är utrustade med termostat. Moderna fritöser har även inbyggda filter så det inte skall lukta frityros i hela hemmet. 


Vad är en airfryer?

De kallas även för varmluftsfritös och är en fritös utan olja. Istället för att använda olja, använder den varm luft som ser till att din mat får samma frasighet som om du hade använt en traditionell fritös. Den stora vinsten med dessa är att du slipper frityros och feta oljor.


Med en varmluftsfritös går det snabbare att fritera. Eftersom den inte behöver hettas upp i förväg och kommer igång direkt är du flexibel i din matlagning. Det allra bästa är att du behöver inte själv hålla koll på hur processen går, utan kan helt lämna detta åt varmluftsfritösen. Att fritera en kyckling tar ca 25 minuter. Och skulle du vilja ha den mer frasig kan du alltid använda timerfunktionen och ställa in den lite längre. Flexibilitet till maximum! 


Hur fungerar en airfryer?

Lägg in det du har tänkt fritera i airfryern och bestäm gradtal eller förinställt program. Sedan är det bara att trycka på start för att sätta igång processen. De flesta varmluftsfritöserna kommer med tydliga instruktioner om hur vissa rätter ska tillagas. Men om du vill ha inspiration nu direkt kan vi ge dig några tips på recept. 

 
Airfryer bäst i test

(I vårt detta test har vi utsett den som passar bäst för familjen. Denna får därför lov att vara lite större än genomsnittet för att få plats med tillräckligt med mat för att alla ska bli mätta.)


Tillverkaren som utmärker sig mest hos experterna och konsumenterna är Philips. De får toppbetyg när experterna får säga sitt och har dessutom blivit en storsäljare på marknaden. Den som är bäst i test just nu heter Philips HD9650 men kallas även Philips XXL! Den har prisats för sin användarvänlighet och mångsidighet. Läs testet här nedan för mer info! 


Airfryer bäst i test - Philips Airfryer XXL HD9650/90

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 18 september 2021

De bästa priserna på Philips HD9650 XXL


Philips HD9650 XXL är ett underbart tillskott till köket som ger glädje till hela familjen. Eftersom det är en varmluftsfritös använder du inte olja (i vissa fall väldigt lite, beroende på vilken maträtt du ska laga). 


Testvinnaren är av den större storleken (XXL) och är utvecklad med större familjer i åtanke. Enligt Philips själva kan du fritera upp till 1,4kg pommes frites eller en hel kyckling på en gång. De skriver att det "är den största och mest effektiva luftfritös de någonsin har gjort". Och detta bevisar sig med resultatet; felfritt varje gång, även om det är en stor mängd mat som skall friteras.


I boxen får du ett instruktionshäfte, en receptbok med massa goda recept samt en nätbricka. Denna nätbricka är det första du lägger in när du ska tillaga din mat. Tack vare denna filtreras allt överflödigt fett bort. 


Philips Airfryer är enkel att använda och har även en tillhörande app som ger dig bra tips och förslag på recept. Med en digital display på framsidan kontrollerar du alla funktioner, däribland värme och upphettning, som håller maten varm tills gästerna har kommit. Upphettnings-funktionen har en förinställd värme som ej går att ändra. 


Du har tillgång till en timer som går mellan 1 - 60 minuter som underlättar när du skall följa ett visst recept. Men för att få lite hjälp på vägen har du olika förinställda program, exempelvis för kyckling, paj, fisk, kött och manuellt läge. Oavsett vilket program du använder är ljudnivån låg och påminner som mest som en datorfläkt. 


Philips HD9650 är utrustad med Twin Turbostar som forslar runt och fördelar värmen jämnt och skapar en krispig och gyllenbrun yta medan insidan håller sig saftig och bra.


Maten placeras på en nätbricka som är placerad något ovanför botten vilket ser till att maten inte ligger och skvalpar i överflödigt fett. Själva behållaren är gjord med en non-stick beläggning som är mycket enkel att rengöra; kan köras i diskmaskin. Längst ner i botten finns ytterligare ett litet "filter" som separerar fett; även detta kan diskas i maskin. 


Om maten är färdig innan alla är redo att äta är det ingen fara, den automatiska värmefunktionen håller maten varm tills ni är helt redo att njuta av nyfriterad mat. Philips XXL är genomgående väldigt användarvänlig och stor nog för den friterade maten ska räcka till hela familjen! 


Specifikationer: 

 • Kapacitet för 1,4 kg (ca 6 portioner) 
 • Smart kabelförvaring
 • Timerfunktion (upp till 60 min)
 • Automatisk avstängning
 • Digital skärm med 5 förinställda matlagningsprogram
 • Värmefunktion (håller maten varm)
 • Transparent lock
 • Delar kan köras i diskmaskinen


Om du vill läsa mer kan du göra det på Philips hemsida


Detta säger konsumenterna

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi även hänsyn till vad konsumenterna tycker om sitt köp. För Philips HD9650 XXL är recensionerna mestadels positiva men de få missnöjena som uppkommit riktar sig mest mot ljudnivån som kan vara något hög. Här kommer några exempel; 


"Har haft den i 14 dagar. Den fungerar mycket bra och har blivit ett av de redskap vi använder allra oftast i köket. Jag har aldrig fått till pommes frites och kyckling så bra tidigare."


"Mycket glad, har provat revben, kyckling, hamburgare, champinjon med bacon och ost på toppen, kycklingklumpar, väldigt glad."


"Jag har redan köpt 2 och givit i julklapp. Överväldigande feedback. Idag gjorde min dotter till och med julribba och fick en krispig yta! Stekjärnet är onödigt nu!"


"Vi har använt denna nästan varje dag. Helt superlätt att använda och maten blir helt lysande! Rekommenderar att köpa den här än den mindre versionen."


"Köpte den förra veckan, och har gjort mycket mat med den. Har testat hel kyckling, fiskpinnar, hemlagad pommes frites, nötkött. Allt var väldigt bra."


"Jag har använt Avance XXL frityrkokare" spis "tre gånger under den första veckan jag har haft den och är väldigt glad. Den har bra kapacitet och enkel och intuitiv drift. Jag har redan lärt mig att förslag på antalet minuter grilltid / matlagningstiden är något generös och har minskat på tiden. Har provat pommes frites gjorda av både sötpotatis och äkta "potatis". De senare var faktiskt lika bra som om de hade kommit från en engelsk fisk- och chipsbutik. Imponerande. Grillat kycklingbröst också var bra, men hackade under en lång grilltid. Rengöringen är helt enkel, antingen i handfatet eller i maskinen. Mycket nöjd med köpet och jag ser fram emot att ta reda på de många möjligheterna med den här maskinen. Du kan till och med baka i det! Men frågan är om jag kommer att försöka."


"Fantastiskt exempel på en fantastisk enhet som fungerar mycket bra i ett hektiskt hemkök. Potatisbåtar, nuggets och andra snacks tillagas till perfektion efter lite övning. Mycket lätt att rengöra, ingen pigging. Ett användbart verktyg i en hektisk vardag"

"Det här är en produkt som jag bittert beklagar att jag inte köpte tidigare. Jag har testat det för ett antal saker sedan jag fick det och nästan alltid är det ett perfekt resultat. Pommes frites är till exempel ett spel, så det blir bara perfekt varje gång och utan olja, men det smakar som att det är stekt i olja. Jag stekte till och med en frusen biff i den. Vred på biffen var tredje minut och efter cirka 12 minuter var biffen klar, och den var så saftig Jag tror att det är möjligt att få en biff och det var helt medium konstigt. Jag har också stekt grönsaker, kycklingvingar, kycklingbröst, hamburgare etc i. Det är helt enkelt en fantastisk maskin och den kan tvättas in Den kommer inte med en manual för den, men den manualen tog mig 30 sekunder att ladda ner från deras hemsida, så det var strängt taget inte mycket av ett problem. Mindre papper desto bättre för miljön eller något liknande. Maskinen är inte bara svår att användning utan manuell, det är ganska "rakt fram." När jag fick den här min ugn har varit på semester. Högt rekommenderad!"


"Efter att jag köpte Phillips airfryer xxl har den använts varje dag, var tidigare skeptisk till konceptet men det fungerar bra! Jag är en utbildad kock, så jag har naturligtvis experimenterat mycket med det och det levererar mycket bättre än förväntas. Kan rekommenderas.!"


"Kan användas till allt! Vi har använt den här massan i vår familj. Stek rullar, chips, potatisbåtar, värmepizza och andra rester. Mycket snabbt och enkelt att använda detta. Snabbare att värma rullar här eftersom du inte behöver vänta för att ugnen ska vara varm. Chipsen blir krispiga och bra"

"Köpte det här för en vecka sedan och har redan använt det mycket, för allt från chips, vårrullar och andra snacks. Det är lätt att använda, men du måste använda det lite för att hitta rätt inställningar för vad du gör. Det kommer att bli bra. "Jag blev mycket förvånad över hur krispiga och goda flisen var, utan att ens skaka dem under bakning. Rekommenderas starkt, vi har faktiskt använt detta mer än ugnen. Det kan användas till nästan vad som helst du skulle baka i ugn."

"Var lite i tvivel om jag verkligen behövde det här, men valde att testa och landade på detta efter lite googling. Jag ångrar inte en sekund. Började med vanliga pommes frites och de var fantastiska, utvidgade till nuggets som var dritbra! Skulle aldrig få dem så bra i ugnen. Används nu för grönsaker, kött och fisk, uppvärmning av pizzarester osv. Den har stor kapacitet, minimalt ljud och den har en kontrollpanel som är lätt att förstå. Ladda ner appen och få tips för rätter, eller bara Google, det finns så många tips och idéer där ute. Har inte testat bakningsegenskaperna än, eftersom de tenderar att göra större portioner än vad som kan passa i en airfryer."

"Fantastisk design. En ny dimension av snabbmat. Snabb och effektiv. Bra storlek. Och blev mycket förvånad över hur bra maten smakar"
Köp airfryer bäst i test till lägsta pris

Riktpriset för Philips airfryer xxl är runt 3000 kronor. Men beställer du den online i några av dessa butiker kan du få den betydligt billigare. Dessutom kan du också få den levererad hem direkt till dörren, vilket är bekvämt och enkelt.


Amazon säljer OBH Nordica AG7600 ActiFry Genius just nu för bara 1867 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

1867 kr är det lägsta priset just nu för OBH Nordica AG7600 ActiFry Genius!

Fritös bäst i test 

Den fritös som verkligen har utmärkt sig mest hos experter och konsumenter är en prisvärd sådan som producerar mycket fina resultat. Vinnaren är Andersson DFF 1.3 3L. 


Bästa fritös just nu - Andersson DFF 1.3 3L

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 18 september 2021

De bästa priserna på Andersson DFF 1.3 3L


Denna klassiska fritös från Andersson har prisats eftersom den är otroligt prisvärd samtidigt som den leverar bra resultat gång på gång. Dess förmåga att fritera krispiga pommes frites går inte att hitta hos en annan tillverkare i denna prisklass. 


Andersson DFF 1.3 har en volym på 3L där troget är djupt för att få plats med större råvaror. Den står stadigt och ger ett intryck av förtroende. Den är enkelt utrustad där det enda spännande är en termostat så du ska ha koll på värmen. Effekten går att justera från 1850W - 2200W. 


Att rengöra fritösen är en enkel operation - frityrkorgen och tråget går bra att sätta i diskmaskinen. Det enda som behöver diskas för hand är värmeelementet. 


Andersson DFF 1.3 är vår bäst i test vinnare för vanliga fritöser eftersom den är enkel att använda, har stor volym och en schysst prislapp. Vill ni ha fler funktioner och snabbare uppvärmning kan vi rekommendera Tefal Easy Pro med cool zone teknologi.
Detta säger konsumenterna

I vanlig ordning tar vi även hänsyn till vad konsumenterna tycker om sitt köp här på Bäst i test Guiden. För Andersson DFF 1.3 är recensionerna mestadels positiva och de få missnöjena som uppkommit riktar sig mest mot os och att det kan vara svårt att INTE kladda. Här kommer några exempel;


"Har haft denna fritös i lite över en vecka nu och jag har redan använt den flera gånger. Brukar fritera frysta pommesfrites samt fryst kyckling. Det blir riktigt krispigt och gott. Sen filtrerar jag bara oljan i ett filter och återanvänder den. Fritösen är väldigt lätt att diska också, bara korgen och själva grytan som behöver rengöras. Kan starkt rekommendera denna, speciellt för endast 300kr." - D4vid


"Den gör sitt jobb och får 5stjärnor eftersom den inte kostar mer än den gör så tycker jag inte att de finns något att klaga på." - Andoberg


"Har haft en enkel fritös innan som gick sönder. Denna är i samma prisklass men har betydligt bättre kvalité än min förra. Locket har ett metallfilter i sig och en funktion, förra var bara ett plåtlock. Enkel att rengöra och gör sitt jobb bra." 


"Efter att våran (efter många års användande) gick sönder så köpte vi denna, det tar lika mycket som våran förra, dock så är denna ändå mindre, vilket är perfekt då man inte har så mycket stora, fria ytor i köket. Det var mycket bättre att ha den lite högre än som våran gamla, längre. Lätt att använda, vi tycker att det var ett bra köp." - CriJok


"Fungerar felfritt. Enkel att ta isär och rengöra. Till det priset går det nog inte att hitta en bättre produkt. Väldigt nöjd med köpet." - gren81


"Jag skulle rekommendera denna till mina vänner den var mycket bättre än jag hade förväntat mig till det priset." - Anette65


"Riktigt nöjd med köpet. Bra med att alla delar är löstagbara å kan diskas." - 1891


"Lätt att förstå och ha att göra med!" - Plattoskar
Köp fritös bäst i test till lägsta pris

Hos dessa nätbutiker kan du köpa fritösen bekvämt och enkelt. Då kan du dessutom få den levererad hem direkt till dörren. 


Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 349 kr. Frakten är inkluderad i priset.

349 kr är det lägsta priset just nu för Andersson DFF 1.3 3L!

Testvinnare fritös - experternas omdömen

Råd & Rön, oktober 2020: Har testat 24 olika luftfritörer. Bland de olika modellerna har Råd & Rön en tydlig favorit när det gäller vem som gör de bästa friterarna - nämligen Philips som tar de tre bästa positionerna! Bäst i test är Philips HD9867 / 90 med 73 poäng. Hak i hälen med bara 2 poäng mindre kommer Philips HD9650 / 90 som får 71 poäng. Tredje plats går till Philips HD9741 / 10 med 70 poäng.


T3: Testade Philips HD9650 XXL och var väldigt nöjda med varmluftsfritösen. De gillar att den erbjuder ett relativt hälsosamt alternativ till en vanlig fritös, samt att den håller hög kvalitet och är enkel att rengöra. I sitt test upptäckte de även att fritösen kan göra så mycket mer än att "bara" fritera; den kan även användas till bakning. Detta gör att T3 känner sig mycket säkra när de ger Philips airfry ett betyg på 4/5 med den enda nackdelen att den är lite stor (trots att detta även nämns som en fördel). 


Danska Taenk, juli 2020: Har 13 testade luftfritörer och det bästa i detta test är Philips 9650/90 som får 71 poäng. De skriver att "Det är lufttorkaren som kan tillaga den största mängden pommes frites, kycklinglår och vårrullar tillagas perfekt." Andra platsen går till Philips HD9741 / 10 som får 70 poäng. Tredje plats går också till Philips med modellen HD9867 / 90 som får 69 poäng. 


Aftonbladet, November 2019: testade 9 olika fritösmodeller, både värmeluft och klassisk. Bästa klassiska fritösen blev vår testvinnare Andersson DFF 1.3 3L som bl.a. var den billigaste i testet. Motivering för detta var främst dess schyssta pris samt att den var lätt att komma igång med. Bästa varmluftsfritös blev vår testvinnare OBH Nordica Actifry Genius där motiveringen var dess goda resultat - nästan i klass med en klassisk fritös. Aftonbladets testpanel bestående av kocken Paul Kühlhorn och aftonbladets redaktion gillade även att de flesta delarna som blir kladdiga går att diska i maskin. 


Ica Kuriren, September 2016: testade 4 värmeluftsfritöser där Philips Viva Collection HD 9220 hamnade på förstaplats med motivering att den ej släpper ut lukt/os samt ett bra handtag. Sämst i testet blev Tefal Actifry FZ7551015 med motiveringen att det tog lång tid att fritera samt att diskning var svårt.


M3, Oktober 2015: testade varmluftsfritösen Viva Airfryer HD9220/20 och gav den 7/10 poäng. De gillade maskinens smidighet och resultatet som blev "gott och nyttigt". De nackdelar som nämndes var priset och dess kapacitet. 


YouTube Airfryer test: I denna video förklarar YouTubern Flossy Carter genomgående hur Philips varmluftsfritös fungerar på ett underhållande och informativt sätt.


Sammanfattning

Efter att du läst vårt test önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den bästa fritösen som ger de bästa och frasigaste resultaten! 


Testvinnare 


Airfryer recept

När vi tänker friterad mat är det ofta pommes som vi tänker på. Och inte sällan ser vi en friterad kyckling i kombination till detta. Det enda du behöver för denna kalas-måltid är en Philips airfryer! Nedanstående recept är från Philips själva och ser till att måltiden med din airfryer blir en succé! På Philips hemsida hittar ni fler recept; både nyttiga och goda!


Friterad pommes i airfryer:

 • Skär din potatis i längre stavar och lägg dem i blöt i 30 min. 
 • Häll av vattnet och låt dem torka (tills de är helt torra) mellan handduk eller hushållspapper.
 • Lägg i potatisen och fördela lite olja jämnt över dessa. 
 • Salta och peppra
 • Låt dina pommes frites tillagas i ca 12 minuter på 185 grader. 
 • Ta och och skaka om, skicka sedan in pommesen i ytterligare 5 minuter på 185 grader. 


Fritera kyckling med airfryer:

 • Skölj av kycklingen med kallt vatten och torka försiktigt av med papper. 
 • Pensla olivolja över kycklingen. 
 • Tillsätt salt och peppar efter egen preferens. 
 • Stänk citron över kycklingen och lägg ner några vitlöksklyftor. 
 • Ställ in värmen på 180 grader och låt tillaga i 30-40 min. 
Dessa två fungerar jättebra tillsammans. Men det är kanske inte alltid vi är sugna på just kyckling och pommes. Inga problem, Philips airfryer xxl fungerar nämligen utmärkt för alla typer av mat, däribland fisk. Här kommer därför ett recept på hur du grillar din lax till perfektion i deras airfryer. 


Grilla lax med airfryer: 

 • Använd pre-heat (uppvärmning)-funktionen i minst 3 min. 
 • Skölj din lax i vatten och torka försiktigt med papper. 
 • Pensla en skvätt olivolja över laxen. 
 • Salta och peppra laxen efter egen preferens. 
 • Lägg in laxen i och låt tillagas i ca 10 min, på 180 grader.


För fler recept kan vi rekommendera att ni kikar in på Philips inspirationssida. 


varmluftsfritös - airfryer - fritös

Få till de bästa pommes frites med en airfryerOm du gillar matlagning kan vi tipsa dig om att läsa vårt testet om bästa stekgrytan samt testet om bästa sous vide. Läs även vårt test om bästa espressobryggaren och bästa våffeljärnet här. Vi kan även tipsa om bästa kolsyremaskinen om du gillar att dricka kolsyrat vatten samt testet om. För dig som behöver extrapengar inför ditt köp har vi en sida med lån med låg ränta.

 

Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa airfryern till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Vanliga frågor och svar

 • Vad är en airfryer?
  En airfryer, eller varmluftsfritös, är en typ av fritös som inte använder olja, eller väldigt lite. Istället för olja friterar den genom att cirkulera varmluft.
 • Hur används en airfryer?
  En airfryer är väldigt enkel att använda. Lägg endast in maten i apparaten och välj program och tid. Men den har även ett manuellt läge där du kan ställa in temperaturen själv.
 • Hur mycket olja i airfryer?
  Egentligen ingen alls. Men för att få lite extra krispighet kan man alltid pensla på lite.
Philip Andrén

Bäst i test: Fritös

Testet skrevs och uppdaterades senast