bra kompostkvarn bäst i test råd och rön, bästa kompostkvarnen, trädgårdskvarn bäst i test

Kompostkvarn bäst i test 2024 - bästa kompostkvarnen just nu

Ska du köpa en kompostkvarn och vill veta vilken som är kompostkvarn bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt. Vi har läst alla aktuella tester från experter och tagit reda på vilken som är den bästa kompostkvarnen enligt konsumenterna. 


Vårt arbete kan du läsa om i vårt kompostkvarn test här nedan. I testet har vi tagit fram två kompostkvarnar: en med titeln "bäst i test kompostkvarn" och en prisvärd utmanare till trädgårdskvarn bäst i test.


Kompostkvarn bäst i test: toppvalen


Jämför kompostkvarnar bäst i test

Effekt:
Ljudnivå:
Diameter:
Skärsystem:
Vikt:
Uppsamlare:
Volym:
Typ:
Bäst i test kompostkvarnen 2024 - Bosch AXT 25 TC - Bäst i test
Bosch AXT 25 TC
Bäst i test kompos...
2500 W
91 dB
45 mm
Kniv
30,5 kg
Ja
53 L
Eldriven
Bäst i test kompostkvarnen 2024 - Stiga Bio Silent 2500 - Bäst i test
Stiga Bio Silent 250...
Mest prisvärda kom...
2500 W
97 dB
40 mm
Vals
28,5 kg
Ja
60 L
Eldriven


Köpguide - hitta bästa kompostkvarnen för dig

Valskvarn eller knivkvarn?

Det finns två typer av kompostkvarnar att köpa idag: vals- & knivkvarnar. Valskvarnar trycker sönder avfallet medan knivkvarnar skär sönder avfallet. 


Skillnaden? En knivkvarn ger en finare flis medan en valskvarn ger grövre flisar. En valskvarn kan även mata tillbaka ifall något skulle fastna, till skillnad från en knivkvarn.


OBS! Tänk på att kompostkvarnar drar mycket ström. Se därför till att kompostkvarnen är den enda apparaten som använder en stickkontakt för att minska risken för strömrelaterade problem.


Fördelar med en kompostkvarn

En kompostkvarn hjälper till dig att bli av med trädgårdsavfallet på bäst sätt. Trädgårdsavfall, som ofta samlar ihop sig från små till stora högar är jobbigt att bli av med. Bor du i villa måste du dessutom ordna transport av dessa högar till återvinningsstationen. Bor du ute på landet kan du alltid elda upp högen, men även det är ett projekt.


Det enklaste sättet att bli av med trädgårdsavfallet är därför att köra ner det i en kompostkvarn som enkelt och effektivt förvandlar avfallet till flis. Kompostkvarnarna har ofta en uppsamlingslåda där allt flis samlas vilket gör det enkelt att hantera restprodukten.


Flisen kan dock användas till flera saker i din trädgård. Exempelvis som skydd för dina rabatter under vintern eller som gödning.


Kompostkvarn bäst i test 2024: Bosch AXT 25 TC 


Knivkvarn bäst i test

Erkända Bosch brukar dominera marknaden i de flesta kategorierna som de gör produkter för. Och detta gäller även för kompostkvarnar. De är välbyggda, säkra och pålitliga.


Kraftfull kompostkvarn för effektiv trädgårdsavfallshanteirng

Bosch AXT 25 TC är en valskvarn och strimlar därför trädgårdsavfallet till något grövre bitar än en knivkvarn. Med sitt snabba materialflöde krossar och skär den effektivt ner grenar till flis. Den är så pass effektiv att den hanterar både trä och lövmaterial utan några svårigheter så länge avfallets diameter inte överstiger 45mm. Valsen är dessutom avskärmad vilket ger ett ökat skydd för användaren.


Inmatning på autopilot

Knapparna på Bosch AXT 25 TC är enkla att operera. Funktionerna för att mata in och mata tillbaka är tydligt markerade vilket gör användningen väldigt intuitiv. Det finns även ett läge där inmatningen sker på autopilot vilket gör att du inte behöver stå och trycka på knappen. Detta är särskilt användbart när du har mycket material som ska matas in.


Rymlig behållare på 53 liter

Allt avfall deponeras sedan i behållaren som rymmer 53L. Avfallet, eller flisen, blir perfekt att använda till skyddandet av blomsterbäddar över vintern men kan också användas som gödning åt dina odlingar.


Effekt på 230 kg/h och hög ljudnivå på 90 dB

Kompostkvarnen drivs av en turbin på 2500W vilket översätts till en effekt på cirka 230kg/h. När kompostkvarnen är igång kan du vänta dig en ljudnivå på drygt 90dB. Hörselkåpor rekommenderas därför. Den är dock inte lika högljudd som andra kompostkvarnar på marknaden.


Kompostkvarnens medföljande sladd är 4m lång.


Specifikationer om Bosch AXT 25 TC

 • Effekt: 2500 W
 • Ljudnivå: 90 dB
 • Diameter: 45 mm
 • Skärsystem: Kniv
 • Vikt: 30,5 kg
 • Uppsamlare: Ja
 • Volym: 53 L
 • Typ: EldrivenHär kan du köpa Bosch AXT 25 TC kompostkvarn till lägst prisAnvändarnas omdömen och recensioner om den bästa kompostkvarnen

Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi ju gärna veta vad användarna har att säga om sitt köp. Det är ju trots allt de som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel:


Fördelar med kompostkvarnen Bosch AXT 25 TC

Användarna hyllar kompostkvarnen för dess låga vikt som gör den enkel att flytta. Den är dessutom bra på att mala ner allt från perenner till grenar. Andra uppskattade funktioner är att den är enkel att öppna och rengöra, samt att bullernivån är låg. Den gör otroligt bra jobb med att reducera volymen av trädgårdsavfall effektivt!


"Det "bästa köp" på länge då jag alltid eldat upp grenar och kvistar innan. Bättre än jag trott. Nöjd."


"Grymt bra. Används för att rensa efter att jag huggit ner två träd i min trädgård. De var alldeles för stora och vi hade ingen tid att verkligen hantera dem."


"Passar perfekt på kolonilotten. Den har redan ätit igenom en massiv hög med sticklingar och att döma av vikten i den gröna soptunnan har den komprimerat dem mycket bättre än vi någonsin har gjort tidigare."


Nackdelar med kompostkvarnen Bosch AXT 25 TC

Nackdelarna är att kompostkvarnen kan stoppas upp emellanåt om man maler ner perenner som fortfarande är gröna. Problemet åtgärdas däremot enkelt eftersom det är lätt att öppna och ta bort det som sitter fast. En annan grej är att den kan upplevas lite vinglig vid förflyttning.


Prisvärd kompostkvarn bäst i test: Stiga Bio Silent 2500 


Valskompostkvarn bäst i test

Om du kan nöja dig med en lite mindre effektiv kompostkvarn och samtidigt spara in några tusenlappar så har vi tagit fram en kompostkvarn som är mycket prisvärd och håller hög kvalitet. Den kommer från erkända Stiga och heter Bio Silent 2500.


Kraftfull valskompostkvarn med stor kapacitet

Det är en vals-kompostkvarn som klarar av att matas med grenar som har en maxdiameter på 40 mm. Bio Silent 2500 har en motorkraft på 2500W vilket gör att den snabbt tar sig igenom trädgårdsavfall. Med en stor uppsamlare på 60L behöver du inte tömma avfallet så ofta.


Användarvänlig design och ergonomisk

Kompostkvarnen har tydliga knappar och det går även att mata tillbaka material ifall något skulle fastna. Med en generös arbetshöjd flyter arbetet på obehindrat och med liten risk att fingrar skall vara på fel ställe. Ljudnivån är hög, 97dB, och det rekommenderas därför att du använder hörselkåpor vid användning.


Ett bra val för den mindre kräsne

Vad skiljer då denna åt mot vår testvinnare? Jo - Stiga Bio Silent 2500 får inte riktigt till samma resultat när det kommer till finfördelningen av flisorna. De blir grövre och ojämnare. Är detta något du kan leva med är Bio Silent 2500 ett bra val som kommer serva dig väl under en lång tid.


Denna kompostkvarn väger 28,5kg.


Specifikationer om Stiga Bio Silent 2500

 • Effekt: 2500 W
 • Ljudnivå: 97 dB
 • Diameter: 40 mm
 • Skärsystem: Vals
 • Vikt: 28,5 kg
 • Uppsamlare: Ja
 • Volym: 60 L
 • Typ: EldrivenHär kan du köpa Stiga Bio Silent 2500 kompostkvarn till lägst pris


Så gjorde vi testet om kompostkvarn bäst i test

Vi har sett vilka specifikationer de olika kompostkvarnarna erbjuder. Här har några viktiga faktorer varit effekt, storlek på uppsamlare, ljudnivå och givetvis pris. Men för att se ifall våra val av kompostkvarnar är bra alternativ har vi tagit reda på hur väl kompostkvarnarna presterar i experternas tester. Här går det tydligt att se ifall de klarar de olika uppgifter som experterna utsätter dem för och hur väl resultatet av dessa blir.


Men för att se hur kompostkvarnen fungerar när de används och testas av vanliga personer har vi även tagit reda på vad de svenska konsumenterna tycker när de själva har provat kompostkvarnarna. Detta har indikation på hur väl kompostkvarnen sköter sina uppgifter samt hur användarvänlig den är. Därför har användarnas egna recensioner också varit vägledande för oss i valet av bästa kompostkvarn.


Test kompostkvarn - experternas omdömen

T3 testade 7 kompostkvarnar. Den kompostkvarn som tog hem förstaplatsen var ingen mindre än Bosch AXT 25 TC. De gillade den framförallt dess effektivitet, förhållandevis tysta drift samt välplanerade design.


Råd och Rön gjorde ett test om kompostkvarnar. De utsåg Biltema Kompostkvarn S 2501 till vinnare. Stiga Bio Silent 2500 hamnade på en fjärdeplats med anledning att den inte fördelar mjuka material och stora grenar lika fint.


Gör det själv testade kompostkvarnar och Bosch AXT 25 TC fick ett högst snittbetyg. Stiga Bio Silent 2500 hamnar på en välförtjänt andraplats. På tredjeoplats hamnade Makita UD2500.


Sammanfattning av vårt kompostkvarn test

Den bästa kompostkvarnen är Bosch AXT 25 TC. Denna gör jobbet precis som en kompostkvarn ska och fördelar trädgårdsavfallet till ett fint flis. Dock, om du kan nöja dig med lite grövre flis samt inte behöver det absolut bästa är Stiga Bio Silent 2500 också ett mycket bra val som dessutom håller hög kvalitet.


En kompostkvarn tillsammans med ett bevattningssystem, säkerställer att de näringsrika kompostmaterialen effektivt fördelas i trädgården, vilket främjar plantors tillväxt. Denna näringsrika jord är särskilt fördelaktig i ett växthus, där optimala förhållanden kan upprätthållas för att maximera växternas potential.


Efter att du läst vårt test om den bästa kompostkvarnen önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den kompostkvarn som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa kompostkvarnen

Proshop säljer den för 6399 kr. Frakten ingår i priset.

6399 kr är det lägsta priset just nu för Bosch AXT 25 TC!

Verktygsproffsen säljer just nu Bosch AXT 25 TC för 6820 kr. Frakten ingår i priset.

Proffsmagasinet säljer just nu Bosch AXT 25 TC för 7669 kr. Frakten ingår i priset.

ComputerSalg säljer just nu Bosch AXT 25 TC för 8066 kr. Frakten ingår i priset.


Buildor säljer just nu Stiga Bio Silent 2500 för 3890 kr. Frakten ingår i priset.

3890 kr är det lägsta priset just nu för Stiga Bio Silent 2500!

ComputerSalg säljer just nu Stiga Bio Silent 2500 för 5235 kr. Frakten ingår i priset.Tips 1: När hösten kommer börjar det bli dags för att ta hand om alla löv som faller. Med den bästa lövblåsen blir detta jobb ett nöje utan slit!


Tips 2: Använd träolja för att skydda och bevara trädgårdsmöbler och altanen. Varför inte bygga ut altanen med ett spabad samt terrassvärmare för att förlänga tiden utomhus även under kyligare kvällar.


Tips 3: Om du vill slippa klippa gräset kan vi tipsa dig om att läsa vårt test om den bästa robotgräsklipparen. Eller, om du hellre gör det själv, ta en titt på den bästa elgräsklipparen just nu.


Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har kompostkvarn rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa kompostkvarnen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!Vanliga frågor och svar

 • Är det bra med kompostkvarn?
  En kompostkvarn är det enklaste sättet att göra kompost av avklippta grenar, ris och löv. Kvarnen finfördelar dessa till mindre delar som gör de enklare för de att bli till kompost, som sedan kan bli till ny jord.

Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor och övrigt till hemmet.Philip Andrén

Bäst i test: Kompostkvarn

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast