Kompostkvarn bäst i test, bästa kompostkvarnen.

Kompostkvarn bäst i test 2023 för trädgårdsavfall

Ska du köpa en kompostkvarn och vill veta vilken som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt. Vi har läst alla aktuella tester från experter, tidningar, testlabb och på internet. Och inte nog med det!


Vi har även tagit reda på vilken kompostkvarn som konsumenterna tycker om allra bäst. Vårt arbete har vi sedan sammanställt här till dig på denna sida. Allt för att du ska kunna göra ett så klokt val som möjligt och undvika dåliga och dyra felköp. I testet har vi tagit fram en kompostkvarn bäst i test och en prisvärd utmanare.


Bästa kompostkvarnarna just nu

Bäst i test kompostkvarn

Bosch AXT 25 TC

Kompostkvarn bäst i test Bosch AXT 25 TC
  • Hanterar både löv och trä bra

  • Rymlig uppsamlare

  • Bekväm arbetshöjd

  • Topptung

Mest prisvärda kompostkvarn

Stiga Bio Silent 2500

Kompostkvarn bäst i test Stiga Bio Silent 2500
  • Rymlig uppsamlare på 60L

  • Enkel att flytta

  • Fördelar inte så fint

priser i samarbete med Prisjakt


Köpguide

Detta är en kompostkvarn

En kompostkvarn hjälper till dig att bli av med trädgårdsavfallet på bäst sätt. Trädgårdsavfall, som ofta samlar ihop sig från små till stora högar är jobbigt att bli av med. Bor du i villa måste du dessutom ordna transport av dessa högar till återvinningsstationen. Bor du ute på landet kan du alltid elda upp högen, men även det är ett projekt.


Det enklaste sättet att bli av med trädgårdsavfallet är därför att köra ner det i en kompostkvarn som enkelt och effektivt förvandlar avfallet till flis. Kompostkvarnarna har ofta en uppsamlingslåda där allt flis samlas vilket gör det enkelt att hantera restprodukten.


Flisen kan dock användas till flera saker i din trädgård. Exempelvis som skydd för dina rabatter under vintern eller som gödning.


Det finns två typer av kompostkvarnar att köpa idag: vals- & knivkvarnar. Valskvarnar trycker sönder avfallet medan knivkvarnar skär sönder avfallet. Skillnaden? En knivkvarn ger en finare flis medan en valskvarn ger ett grövre. En valskvarn kan även mata tillbaka ifall något skulle fastna.


OBS! Tänk på att kompostkvarnar drar mycket ström. Se därför till att kompostkvarnen är den enda apparaten som använder en stickkontakt för att minska risken för strömrelaterade problem.
Kompostkvarn bäst i test 2023

Bästa kompostkvarn just nu - Bosch AXT 25 TC

(Klicka på bilden för mer information om bästa pris just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på Bosch AXT 25 TC


Erkända Bosch brukar dominera marknaden i de flesta kategorierna som de gör produkter för. Och detta gäller även för kompostkvarnar. De är välbyggda, säkra och pålitliga.


Bosch AXT 25 TC är en valskvarn och strimlar därför trädgårdsavfallet till något grövre bitar än en knivkvarn. Med sitt snabba materialflöde krossar och skär den effektivt ner grenar till flis. Den är så pass effektiv att den hanterar både trä och lövmaterial utan några svårigheter så länge avfallets diameter inte överstiger 45mm. Valsen är dessutom avskärmad vilket ger ett ökat skydd för användaren.


Knapparna på Bosch AXT 25 TC är enkla att operera. Funktionerna för att mata in och mata tillbaka är tydligt markerade vilket gör användningen väldigt intuitiv. Det finns även ett läge där inmatningen sker på auto-pilot vilket gör att du inte behöver stå och trycka på knappen. Detta är särskilt användbart när du har mycket material som ska matas in.


Allt avfall deponeras sedan i behållaren som rymmer 53L. Avfallet, eller flisen, blir perfekt att använda till skyddandet av blomsterbäddar över vintern men kan också användas som gödning åt dina odlingar.


Kompostkvarnen drivs av en turbin på 2500W vilket översätts till en effekt på cirka 230kg/h. När kompostkvarnen är igång kan du vänta dig en ljudnivå på drygt 90dB. Hörselkåpor rekommenderas därför. Den är dock inte lika högljudd som andra kompostkvarnar på marknaden.


Kompostkvarnen väger 30,5kg och dess medföljande sladd är 4m lång.


Detta säger användarna om bästa kompostkvarnen

Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi ju gärna veta vad användarna har att säga om sitt köp. Det är ju trots allt de som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel:


"Låg vikt, lätt att flytta. Har malt ner perenner som ju är gröna ännu så det stoppar upp emellanåt så man får öppna och ta bort det som sitter fast. Men lätt att öppna den och rengöra. Låter inte mycket. Bättre än jag trott. Nöjd."


"Bra trädgårdskvarn, passar till allt från grova löv till grenar."


"Den passar på din kolonilott när du vill göra stort till smått."


"Det "bästa köp" på länge då jag alltid eldat upp grenar och kvistar innan. Robust och stark! Lite vinglig när man skall dra den till platsen men annars en helt underbar maskin!!"


"Vi köpte denna kompostkvarn eftersom vi kände oss överväldigade av trädgårdsavfall. Den har redan ätit igenom en massiv hög med sticklingar och att döma av vikten i den gröna soptunnan har den komprimerat dem mycket bättre än vi någonsin har gjort tidigare."


"Utmärkt kvarn, tung, mycket effektiv. Köpte den här produkten eftersom min svärson har en och har tidigare testat den."


"Bra produkt skulle rekommendera den - min fru älskar den och nu har vi ständigt extra flis för våra rabatter."


"Grymt bra. Används för att rensa efter att jag huggit ner 2 träd i min trädgård. De var alldeles för stora och vi hade ingen tid att verkligen hantera dem. Absolut värt priset."


"Jag är oerhört nöjd med kvarnens prestanda. Den är ganska tungt men det är värt att stå ut med eftersom den gör ett bra jobb."


Här köper du bästa kompostkvarnen till lägst pris

Verktygsproffsen säljer just nu Bosch AXT 25 TC för 6820 kr. Frakten ingår i priset.

6820 kr är det lägsta priset just nu för Bosch AXT 25 TC!

ComputerSalg säljer just nu Bosch AXT 25 TC för 7890 kr. Frakten ingår i priset.
Prisvärd kompostkvarn

Om du kan nöja dig med en lite mindre effektiv kompostkvarn och samtidigt spara in några tusenlappar så har vi tagit fram en kompostkvarn som är mycket prisvärd och håller hög kvalitet. Den kommer från erkända Stiga och heter Bio Silent 2500.

Mest prisvärda kompostkvarn just nu - Stiga Bio Silent 2500

(Klicka på kompostkvarnen för mer information om det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på Stiga Bio Silent 2500


Det är en vals-kompostkvarn som klarar av att matas med grenar som har en maxdiameter på 40 mm. Bio Silent 2500 har en motorkraft på 2500W vilket gör att den snabbt tar sig igenom trädgårdsavfall. Med en stor uppsamlare på 60L behöver du inte tömma avfallet så ofta.


Kompostkvarnen har tydliga knappar och det går även att mata tillbaka material ifall något skulle fastna. Med en generös arbetshöjd flyter arbetet på obehindrat och med liten risk att fingrar skall vara på fel ställe. Ljudnivån är hög, 97dB, och det rekommenderas därför att du använder hörselkåpor vid användning.


Vad skiljer då denna åt mot vår testvinnare? Jo - Stiga Bio Silent 2500 får inte riktigt till samma resultat när det kommer till finfördelningen av flisorna. De blir grövre och ojämnare. Är detta något du kan leva med är Bio Silent 2500 ett bra val som kommer serva dig väl under en lång tid.


Denna kompostkvarn väger 28,5kg.


Här köper du Stigas kompostkvarn till lägst pris

Buildor säljer just nu Stiga Bio Silent 2500 för 3189 kr. Frakten ingår i priset.

3189 kr är det lägsta priset just nu för Stiga Bio Silent 2500!

ComputerSalg säljer just nu Stiga Bio Silent 2500 för 4300 kr. Frakten ingår i priset.
Jämför kompostkvarnar


Effekt:
Ljudnivå:
Diameter:
Skärsystem:
Vikt:
Uppsamlare:
Volym:
Typ:
Bosch AXT 25 TC
Bosch AXT 25 TC
Bäst i test kompos...
2500 W
91 dB
45 mm
Kniv
30,5 kg
Ja
53 L
Eldriven
Stiga Bio Silent 2500
Stiga Bio Silent 250...
Mest prisvärda kom...
2500 W
97 dB
40 mm
Vals
28,5 kg
Ja
60 L
Eldriven
Så gjorde vi testet

Vi har sett vilka specifikationer de olika kompostkvarnarna erbjuder. Här har några viktiga faktorer varit effekt, storlek på uppsamlare, ljudnivå och givetvis pris. Men för att se ifall våra val av kompostkvarnar är bra alternativ har vi tagit reda på hur väl kompostkvarnarna presterar i experternas tester. Här går det tydligt att se ifall de klarar de olika uppgifter som experterna utsätter dem för och hur väl resultatet av dessa blir.


Men för att se hur kompostkvarnen fungerar när de används och testas av vanliga personer har vi även tagit reda på vad de svenska konsumenterna tycker när de själva har provat kompostkvarnarna. Detta har indikation på hur väl kompostkvarnen sköter sina uppgifter samt hur användarvänlig den är. Därför har användarnas egna recensioner också varit vägledande för oss i valet av bästa kompostkvarn.


Test kompostkvarn - experternas omdömen

T3: Testade 7 kompostkvarnar. Den kvarn som tog hem förstaplatsen var ingen mindre än Bosch AXT 25 TC. De gillade den framförallt eftersom dess effektivitet, dess förhållandevis tysta drift samt dess välplanerade design.


Råd & Rön: För några år sedan gjorde Råd & Rön ett test om kompostkvarnar. De utsåg Biltema Kompostkvarn S 2501 till vinnare. Stiga Bio Silent 2500 hamnade på en fjärdeplats med anledning att den inte fördelar mjuka material och stora grenar lika fint.


Gör det själv: I detta test av kompostkvarnar får Bosch AXT 25 TC högst snittbetyg. Stiga Bio Silent 2500 hamnar på en välförtjänt andraplats. På tredjeoplats hamnade Makita UD2500.
Sammanfattning

Den bästa kompostkvarnen är Bosch AXT 25 TC. Denna gör jobbet precis som en kompostkvarn ska och fördelar trädgårdsavfallet till ett fint flis. Dock, om du kan nöja dig med lite grövre flis samt inte behöver det absolut bästa är Stiga Bio Silent 2500 också ett mycket bra val som dessutom håller hög kvalitet.


Efter att du läst vårt test om den bästa kompostkvarnen önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den kompostkvarn som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa kompostkvarnen


Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har kompostkvarn rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa kompostkvarnen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Tips 2: När hösten kommer börjar det bli dags för att ta hand om alla löv som faller. Med den bästa lövblåsen just nu blir detta jobb ett nöje utan slit!


Tips 3: Om du vill slippa klippa gräset och dela ut den arbetsbördan till artificiell intelligens kan vi tipsa dig om att läsa vårt test om den bästa robotgräsklipparen just nu. Eller, om du hellre gör det själv, ta en titt på den bästa elgräsklipparen just nu.


Vanliga frågor och svar

  • Är det bra med kompostkvarn?
    En kompostkvarn är det enklaste sättet att göra kompost av avklippta grenar, ris och löv. Kvarnen finfördelar dessa till mindre delar som gör de enklare för de att bli till kompost, som sedan kan bli till ny jord.
Bäst i test Guidens trädgårdstester


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.
Philip Andrén

Bäst i test: Kompostkvarn

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Testet uppdaterades senast