Bästa smartphone.

Bästa mobilen 2022

Ska du köpa mobiltelefon och vill veta vilken som är den bästa mobilen idag? Då har du kommit helt rätt. Vi har gjort en genomgång av alla aktuella tester för att höra vad experter och konsumenter tycker om de mobiler som finns att köpa idag. Och svar har vi fått!


I testet kan du läsa om


Bästa Smartphone 2022

Smartphone bäst i test

Apple iPhone 12

Smartphone bäst i test Apple iPhone 12
 • Snabb prestanda med A14-chip

 • Snygga färger på skärm

 • Redo att använda med 5G

 • Endast 64GB grundlagring

 • Kortare batteritid än iPhone 11

Bästa android just nu

Samsung Galaxy S21

Smartphone bäst i test Samsung Galaxy S21
 • Snabb skärm

 • Bra kamera

 • Greppvänlig

 • Laddare ingår ej

 • Endast Full-HD skärm

Bästa budget smartphone 2021

Apple iPhone SE

Smartphone bäst i test Apple iPhone SE
 • Prisvärd

 • Kraftfull processor

 • Går enkelt att hålla med en hand

 • Inte lika vass skärm som iPhone 11

 • Inget AUX-uttag

priser i samarbete med Prisjakt


iPhone eller Samsung?

Det var år 2007 som den första modellen av iPhone  fick fotfäste på allvar som utvecklare av den första smartphonen. Och iPhone är ännu idag en stor och värdig spelare på planen. Sedan kom Samsung med sin Galaxy-serie, vilket har lett till att märken som Apple och Samsung är de vi förknippar med ordet smartphone. Nu börjar dock andra tillverkare ta plats på marknaden, däribland Xiaomi och Huawei. De andra tillverkarna står förstås inte vid sidlinjen och tittar på, utan vill också vara med i spelet.

 

Givetvis finns det även test där man ställer mobila operativsystem mot varandra. Ofta vinner Android i dessa tester framför allt för bra prestanda, många appar och inte minst det stora utbudet av telefoner att välja mellan. Enligt analysföretaget Gartner hade Android och iOS en gemensam marknadsandel på 99,9 % (2018).

 

Kampen mellan Apples operativsystem iOS och Googles Android, som används av de flesta andra tillverkarna av smartphones, kommer säkert att fortsätta länge till. Sett till användare dominerar dock android marknaden med en andel på drygt 70%. Det är alltså helt upp till individen att bestämma vilket operativsystem man gillar bäst. Här jämför vi dock äpplen med päron och låter alla mobiler vara med och slåss om titeln 'Bästa smartphone 2022'.


Det finns fördelar med båda operativsystemen. Generellt brukar användare av iOS (Apples system) proklamera att det är enklare att förstå, vilket det är. iOS är mer intuitivt och du behöver inte lika lång tid att vänja dig vid hur systemet fungerar. Android har dock en större valbarhet då du kan formatera det till din egna preferens. Du har även tillgång till otroligt många fler appar som kan laddas ner ifall du använder en Android. Och är du en flitig användare av Googles tjänster kan detta integreras enklare med Android än iOS.

 

Så resonerar konsumenterna

Under toppåret 2014 såldes det ca 3 miljoner smarta mobiler till privatpersoner i Sverige för att nu ligga och snitta på ca 2,5 miljoner enligt DN/IDC. Den genomsnittliga svensken byter ut sin mobil efter 2 år och 2 månader. De yngre användarna vill byta ännu oftare och gör även detta (smartphones andel av marknaden ökar successivt sedan dess).

 

Därför tycker vi på Bäst i test Guiden att det är viktigt att höra även vad konsumenterna anser om sina mobiltelefoner. Inte minst när det gäller praktisk funktion och hållbarhet. Många användare vill även ha en vattentät smartphone. Därför väger dessa betyg och omdömen tungt inför vårt slutgiltiga val.

 

Hur mycket datatrafik behöver du?

Idag handlar det allt mer om att använda internet på sin mobil. Kanske till och med mer än att ringa med den. Det är därför intressant att fundera på hur mycket du tänkt att surfa. Olika mobilabonnemang har olika mycket datamängd som du får använda varje månad, så välj det som passar dig bäst.

 

Riktvärdet är att du med 1 GB kan: Läsa ungefär 400 webbsidor (typ Aftonbladet) eller lyssna på Spotify i 15 timmar eller titta på SVT Play under 2 timmar. Om du inte tänkt att titta på tv eller videoklipp via 4G utan nöjer dig med att surfa, mejla, göra bankärenden och någon enstaka gång använda Spotify, kan det vara lagom med 2 GB/mån i surfmängd.
Mobil bäst i test 2022 - iPhone 12

Tidigare har vi haft en Android-telefon som testvinnare men undrar du vilken iPhone är bäst just nu går det inte att se förbi hur bra Apples iPhone 12 faktiskt är. 


På frågan Vilken iPhone är bäst är det enkelt att välja den senaste, Apples iPhone 13, samt iPhone 13 Mini och iPhone 13 Pro. Men här på Bäst i test Guiden vill vi ta fram den vinnare som är bäst även sett till pris. Och därför har vi utsett iPhone 12 till bästa mobil just nu eftersom den erbjuder enastående prestanda, användarupplevelse och en fantastisk skärm samtidigt som priset är lägre. 


Därför är denna smartphone vårt val "smartphone bäst i test"!  Både experter och svenska konsumenter är överens om att detta är riktigt bra telefon.


Bästa smartphone just nu - iPhone 12

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 6 december 2022

De bästa priserna på Apple iPhone 12Det som gör iPhone 12 till den bästa mobilen 2022 är först och främst dess prestanda, utmärkta skärm och det användarvänliga operativsystemet iOS. Basmodellen iPhone 12 är den näst största i syskonskaran bland iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max och iPhone 12 Mini. Det skiljer sig inte så jättemycket till utseendet mer än att det är den som erbjuder bäst prestanda för pengarna.  


Super Retina XDR skärmen är lika stor som föregångaren (6,1 tum) och ger en djup svärta med fantastisk färgåtergivning, tack vare OLED. Detta syns med en upplösning på 2532 x 1170 och på 60 Hz skärmen. Skärmen på iPhone 12 är en så kallad ceramic shield, vilket motverkar repor från vardagligt användande.


Du får det allra bästa som Apple har att erbjuda tack vare A14 bionic, det snabbaste chippet i en smartphone. Detta är det näst snabbaste chippet som Apple har lanserat och ser till att alla funktioner fungerar som det ska. Smartphonen har ett RAM minne  4GB. Detta gör att telefonen hanterar multi-tasking och klarar av att hålla många appar igång samtidigt utan problem. 


iPhone 12 har en bakre kamera som består av två 12 MP linser; en vidvinkel- samt en ultravidvinkel-kamera. Du kan välja vilken kamera du vill använda och de har olika arbetsområden. Vidvinkel-kameran fungerar likt en vanlig kamera men med ultravidvinkel kan du ta en helt annan typ av bilder eftersom den fångar mer tack vare sitt bredare omfång. Något som vissa användare klagar på är dock att kameran endast har 2,5 x optisk zoom.


Kamerorna på baksidan har stöd för 4K med bra detaljrikedom och med de förinstallerade och kraftfulla redigeringsverktygen kan du ta filmer och bilder till en ny nivå. iPhone 12s kamera kan även ta in mer ljus och utnyttja "Night mode" som möjliggör att fota snygga bilder i svagt ljus. Kameran är såpass bra att den kan fånga material som är kompatibelt med Dolby Vision.


Batteritiden är en av iPhone 12s styrkor. Det levereras från ett batteri på 2775mAh, något lägre än iPhone 11. Men detta är ändå ett stort batteri nog för att 20h av samtal eller 13h av surfande på webben och streaming. Vidare är iPhone 12 är vattentät och klarar av att vara under vatten i 30 minuter så länge djupet inte är mer än 2m. 


En annan av iPhone 12s styrkor är att den är redo att använda med 5G. Även om det inte har börjat rullas ut i stor skala i Sverige är det bra att denna smartphone är redo för nästa steg i bredbandshastighet.


iPhone 12 går att köpa med antingen 64, 128 eller 256 GB. Den finns även i sex olika färger. Mer information om stöd för iPhone 12 hittar du på Apples hemsida.

 

Så tycker konsumenterna

Vad tycker då konsumenterna om Apple iPhone 12? Här kommer några exempel:

 

"Bytte upp mig från iPhone X till en iPhone 12 och har inte ångrat mig. Snabbare processor, bättre kamera och riktigt bra ljud! Rekommenderas varmt!"


"iPhone12 är nöjd med leveransen. Kameran är bra och ljudet. Men batteriet är jag inte nöjd med."


"iPhone 12 är en underbar telefon! Jag bytte upp mig från en iPhone X till en iPhone 12 och är så sjukt nöjd! Otroligt bra skärm, snabb som en vässla, overall en jävligt trevlig telefon! Rekommenderar starkt!"


"Som trogen iPhone-användare finns inget att klaga på. Uppgraderade mig från en iPhone 8 till denna och har absolut ingenting att klaga på! Kameran är riktigt bra också!"


"Lagom stor Snabb och tar bra bilder. Framförallt enkel att använda"


"Skitbra telefon. Alltid haft android tidigare men då alla gått upp i samma prisklass som Apple så tänkte jag att det kunde vara värt att testa."


"Telefonen känns rätt tung tycker jag, men å andra sidan känns den väldigt gediget byggd! Tycker visuellt om den kantiga designen bättre jämfört med xs och 11, men å andra sidan tycker jag ergonomin känns något sämre istället. Dock avhjälptes detta rätt rejält tack vare ett tunt och greppvänligt skal."


"Köpte denna till min flickvän. Är själv Android användare. Den har otrolig byggkvalitet och bra batteritid och batterihantering, men ändå för dyr för vad den ger. Borde kosta hälften då hade den fått full pott!"

 

Det här är nackdelarna med mobilen

Låt oss också se på nackdelarna med denna mobil. Dessa finns ju alltid och vi vill veta dem innan vårt inköp för att kunna väga in dem i vårt beslut. Och det som experter och konsumenter reagerar mest negativt på, är det höga inköpspriset och att telefonen har en något sämre batteritid än iPhone 11. Men trots denna försämring får du ut ca 20h av samtal och 13h av surfande på webben och video-streaming.

 

Tyvärr har prisbilden på mobiltelefoner justerats uppåt under de senaste åren i allmänhet, så söker du en billigare telefon är vår budgettelefon ett väldigt bra alternativ som du kan läsa om mer här nedan.

 

Här köper du mobilen till bästa pris

Bästa priset på Apple iPhone 12 hittar du på internet. Då får du den också hemskickad till dig direkt, vilket är bekvämt och enkelt.


Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 37 banker och långivare.


MediaMarkt säljer Apple iPhone 12 just nu för bara 8290 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

8290 kr är det lägsta priset just nu för Apple iPhone 12!

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 8290 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Amazon säljer Apple iPhone 12 just nu för bara 8290 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Hos Webhallen köper du Apple iPhone 12 för 8490 kr. Frakten ingår även i priset.

Hos Teknikproffset kan du köpa Apple iPhone 12 för 8548 kr. Frakten är inkluderad i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 8617 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Komplett säljer just nu Apple iPhone 12 för 8990 kr. Frakten ingår i priset.

Proshop säljer den för 8990 kr. Frakten ingår i priset.
Bästa Samsung mobiltelefon - Galaxy S21

Eftersom kampen mellan smartphones oftast står mellan operativsystemen iOS och Android är det ibland svårt att kora en testvinnare. Vi har därför valt att även ha med bästa android mobil just nu i detta test. 


Det råder ingen brist på antalet Android-telefoner på marknaden just nu. Att veta vilken som är bäst i test blir därför allt svårare. Hos experterna står det främst mellan Samsung Galaxy S21 och OnePlus 8 Pro som är två riktigt bra smartphones. Men eftersom vårt arbete även går ut på att ta reda på vilken smartphone som de svenska användarna gillar allra mest hamnar resultatet på Samsung Galaxy S21

Bästa android just nu - Samsung Galaxy S21

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 6 december 2022

De bästa priserna på Samsung Galaxy S21


Samsung fortsätter bryta barriärer med sina smartphones och med Samsung Galaxy S21 råder inget undantag. Den har dessutom fått en helt ny design där Samsung har gjort den mer industriell vilket har lyckats något oerhört bra. Kontrasten mellan de två olika färgerna på mobil och kamera-bump gifter sig otroligt snyggt. 


Samsung har dock valt att ta bort flera bra saker som tidigare ingått. Exempelvis får du inte längre en laddare med vägguttag när du köper din telefon och du får heller inte med några hörlurar. Dessutom har Samsung tagit bort halva antalet pixlar från skärmen samt ersatt glaset på baksidan med polykarbonat, ett lite finare ord för plast. Denna nya baksidan gör dock smartphonen mer greppvänlig. Men trots detta är både experter och konsumenter mycket positiva över denna 5G-kompatibla smartphone

 

Skärmen på Galaxy S21 har gått tillbaka till en Full HD-skärm vilket kan tyckas snopet. Men i sanningen märks detta inte mycket. Med en uppdateringsfrekvens på 120Hz går övergångarna otroligt snabbt och swipandet känns direkt. S21 har även en väldigt hög skärmstyrka som ser till att det inte känns som någon större skillnad mot en Quad-HD-skärm. 


Samsung Galaxy S21 har en skärmstorlek på 6.2 tum men kommer även i en större utföranden. De större varianterna har, utöver skärmstorlek, ett större batteri och därmed längre batteritid. Processorn i telefonerna är dock densamma. 

 

Likt föregångaren S20 är det två olika processorer som används beroende på om du köper telefonen inom eller utanför EU. Vi svenskar får tyvärr nöja oss med Exynos 2100 som är något svagare än Snapdragon 888 som används utanför EU. Men denna skillnad är så pass liten att du själv måste vara en expert för att märka detta. 

 

Processorn kombineras med ett 8 GB RAM-minne. Lagringsutrymmet i telefonen har en standard på 128 GB men behöver du mer finns det även varianter med 256GB. Med smarta moln-lagringsalternativ av bl.a. bilder och videos krävs det dock väldigt mycket för att du ska få slut på lagring i din telefon. 


Likt de flesta nya smartphones är denna givetvis kompatibel med 5G vilket ger dig ännu snabbare surf. 

 

Kameran på Galaxy S21 består av tre kameror som jobbar tillsammans för att bästa bildresultat. Likt föregående S20 har den en enastående zoom-funktion som tillåter dig zooma in något ordentligt. Kameran består av en vidvinkel, en ultravidvinkel samt en "normal" lins. 

 

Med kameran har du även möjlighet att filma i 8K. När du filmar till 8K är du dock limiterad till 24FPS. Om du kan nöja dig med 4K kommer du dock bli helt nöjd då dess kamera klarar av 4K i 60FPS. Givetvis finns det även en selfie-kamera på 40MP. 

 

Batteriet är ett 4.000mAh batteri som håller i 11-12h vid normalanvändning. Skulle du vara en väldigt flitig användare av din smartphone kan du snabb-ladda denna till 100% på cirka 1h. Galaxy S21 är dessutom så pass smart att den säger till dig vad du kan göra för att utöka batteriet. I batteriinställningarna kan du bl.a. sätta gränser för hur länge appar ska få köras i bakgrunden. Du kan även använda dig av trådlös laddning samt dela med dig batteri till en vän om ni båda har varsin Samsung från Galaxy-serien.

 

När det gäller säkerhet låser du upp din telefon antingen genom lösenkod, ansiktsigenkänning eller fingeravtryck. 


Detta säger användarna om Galaxy S21

"Mycket nöjd med den här telefonen! Mycket snabb och passar stor skärm! Gick från S8 till den här och blev en ny vardag både när det gäller batteritid, hur snabbt den är och inte minst kameran. Kan rekommenderas till alla som vill uppgradera."


"Bra mobil! Köpte den rosa varianten. Fin skärm. 120 Hz är att föredra framför högre upplösning. Jag har bra batteritid så denna version av exynos är inte värd en utskällning... Ingen speciell värmeutveckling. Har även saknat fingeravtrycksläsare då jag inte gillar face id."


"Riktigt nöjd med den här telefonen. Bilden är skarp och kameran är grym. Batteritiden räcker och blir över. De saker folk har klagat på är vad jag ser som icke-problem."


"Haft andra telefoner med fingeravtryck underakärmen och fungerat bra men S21 har den värsta och sega fingeravtryck och ansiktsigenkänning är seg med. Annars fungera bra resten."


"Som de flesta blev även jag skeptisk till Samsungs S21 modeller när jag fick se att de inte var utrustad med wqhd skärm, sd-kort eller en en baksida i glas.. plast i en premium-lur?! Men för egen del har jag aldrig kört nån av mina tidigare telefoner i mer än "Full HD" och sd-kort har jag inte haft i telefonen på många år då molntjänsterna är svårare att tappa bort än telefonen. Den böjda skärmen har jag även börjat ogilla de sista två åren då den inte är särskilt praktisk jämfört med en platt skärm. Blev glad att man äntligen erbjuder platt skärm på en S modell."


"Fin tel. Bra kamera, bra skärm, allt är bra. Det enda jag inte tyckte om var ingen MicroSD-kortplats, men jag lever utan den."


"Riktigt grym och vacker telefon. Perfekt i storlek, snabb processor, superb kamera. Att den inte är i glas på baksidan gör inget då den är matt och blir lättare och mer stötsäker. Toppbetyg åt ännu en Galaxy-generation. Har haft 1an, 3an, 5an, 8an, A71 och nu 21an :-)"


Här köper du bästa Android-telefonen till lägsta pris

Amazon säljer Samsung Galaxy S21 just nu för bara 6942 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

6942 kr är det lägsta priset just nu för Samsung Galaxy S21!

CDON.COM säljer den just nu för 6991 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

iPhone SE - billig Smartphone 2022

Om du letar efter en okomplicerad vanlig iPhone som har hög prestanda till ett lågt pris är det en iPhone SE du ska ha som är vår bästa billiga mobiltelefon. Både experter och konsumenter gillar den, mycket tack vare sin lätta vikt, pris och batteritid. 


Bästa budget smartphone 2021 - iPhone SE


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 6 december 2022

De bästa priserna på Apple iPhone SE


Detta är den bäst prissatta iPhonen någonsin. Och trots sitt schyssta pris har den fortfarande samma prestanda som du förväntar dig av en ny iPhone. 


Skärmen är en 4,7 tums retina display med en pixeldensitet på 336ppi (pixels per inch). Det är faktiskt samma display som iPhone 8 använde. Den gamla fingeravtrycksläsaren har introducerats igen och du har även lite tjockare kanter runt displayen. Vist är det lite tråkigt att designen och skärmen inte är den allra senaste. Men eftersom Apple har återanvänt gammal design kan de istället fokusera på att göra själva telefonen så bra som möjligt. Tack vare detta är telefonen också lätt i vikt och behaglig att hålla i handen. 


Längst ner på skärmen återfinns den klassiska hemknappen som även fungerar som fingeravtrycks-läsare. 


Även om utsidan är identisk med iPhone 8 har Apple verkligen satsat på insidan av telefonen. Exempelvis levereras processorkraften i iPhone SE av ett kraftfullt A13-chip vilket är samma chip som används i de allra senaste telefonerna från Apple. När det jämförs med en ny iPhone 11 är det inte stor skillnad mellan de två och enda gången där 11:an faktiskt är bättre är när det krävs bättre hantering av grafik, annars presterar de väldigt jämnt. Processorn i iPhone SE har ett ram-minne på 3GB. Standardlagringen på själva telefonen är 64GB men du kan välja större storlekar som 128 och 256GB. 


Kameran består av en 12MP som tillsammans med A13 bionic-chippet blir ett kraftfullt kameraverktyg som kan ta riktigt schyssta bilder. Eftersom kameran består av endast en lins får du dock inte samma möjlighet till att zooma in och ta lite breda bilder som med en iPhone 11. Bilder i dåligt ljus når inte heller upp till samma nivå eftersom det inte finns något nattläge. 


Men kameran är inte helt utan kvaliteter. Du kan exempelvis filma i 4K i 60 fps och slow motion. Även porträttläge är möjligt, både med kameran på baksidan samt selfie-kameran. När du väl har tagit din bild kan du redigera den och få till ett pangresultat! 


Batteritiden hos iPhone SE landar på ca 7-8h under en dag med normal användning (sociala medier, lyssna på musik samt kolla på något klipp). Det betyder att det är ca 4-5h mindre än en iPhone 11. Eftersom laddaren endast är på 5W tar det även drygt 1,5h för telefonen att gå från 0-100% laddningsstyrka. 


Telefonen är vattentät och klarar av ett djup på 1m i 30 minuter. 


iPhone SE passar den som vill ha en enkel smartphone som erbjuder bra prestanda och värde för pengarna. Tack vare sitt A13-chip är den säker för framtiden och kommer inte behövas bytas ut på länge. Dess kamera är ingen kioskvältare men tar bra bilder och kan filma i både slow motion och 4K. Den är även lätt i vikt och tack vare sin 4,7 tums skärm är den kompakt och enkel att greppa. 


När du köper en iPhone SE får du även med ett par EarPods - hörlurar med USB-C-sladd som passar till telefonen. 


Detta säger konsumenterna

Givetvis vill vi också veta vad användarna tycker om bästa budget smartphone. Här kommer några exempel: 


"Perfekt ersättare till äldre iPhone's."


"Helt ok mobil som ger mycket för pengarna."


"Den passar mig perfekt då jag hade en iPhone 6 före köpet ! Ny mer kraftfull telefon som jag känner mig hemma med ! Kan det bli bättre ?" 


"iPhone SE (2020) är en mycket prisvärd och kraftfull mobil, utmärkt för oss som vill ha en mobil med små dimensioner och ändå få maximal prestanda. Rekommenderas!"


"Jag bytta upp mig från min gamla iPhone SE och är otroligt nöjd."


"Vilken iphone är bäst till en liten peng - jo jag röstar på iphone SE."


"Extremt prisvärd, inget att klaga på."


"Bytte från en iPhone 6S - helt klart värd varje krona, alla gånger. Nöjd med kameran, bild ljuset, snabbheten. Dock lite hal baksida, (telefonen kan glida om man lägger ifrån sig), rekommenderar ett skal."


"Min fru behövde ersätta en trasig iPhone 6. Jäklar vilken fart det är på allt! Jag tror att snabbheten, gör att telefonen känns så bra som den gör. CPU:n spelar verkligen in. Batteritiden är fullt godkänt idag, men, är troligen inte kalaskul om något år eller tre. Vi får se. Det jag verkligen saknar i den är night mode, som finnsi iPhone 11. Bilder blir inte bra när det är mörkt, men jag tar sällan bilder i mörkret så, kanske inte ett problem." 


"Äntligen en iPhone med vettigt pris ! Funkar klockrent !"


"Bra prisvärd iphone med modernt innandömme, bättre alternativ än att köpa begagnad eller äldre telefon till barnen t.ex."


"Otrolig prestanda till bra pris. Mobilen är dessutom liten och har kvar TouchID."


"Uppgraderade från förra generationen iPhone SE som var en riktig trotjänare, denna nya SE är en fantastiskt uppgradering och jag var äntligen beredd på att skaffa en telefon med lite större skärm. Med prestanda som dyrare iPhones är detta ett klart köp! Touch ID och "force touch" hemknappen är härligt och man slipper Face ID. Den röda färgen är otroligt snygg att titta på och ett stort plus att Apple donerar pengar till välgörenhet!" 


Här köper du bästa billiga mobiltelefon till bästa pris

ComputerSalg säljer just nu Apple iPhone SE för 4747 kr. Frakten ingår i priset.

4747 kr är det lägsta priset just nu för Apple iPhone SE!

CDON.COM säljer den just nu för 4788 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Test smartphone - Experternas omdömen

Utvecklingen av mobiltelefoner går mycket snabbt. Vi väljer därför att bara redovisa tester från 2022, 2021, 2020, 2019, 2018 och 2017, eftersom det annars är många mobiler som inte längre går att köpa. De senaste testerna är högst upp i listan.


Ljud & Bild: testaDe iPhone 12 och ger den utmärkt betyg! De skriver även att "iPhone 12 är kanske det bästa köpet bland Apples fyra nya iPhone-modeller." De gillar att den är så snabb, att den har riktigt bra både bild och ljud, att den är 5G-klar, den ljusa skärmen, att den är vattentät och dess MagSafe.


Mobil.se: Ger Samsung Galaxy S21 toppbetyg! De gillar framförallt att den är snabb, smidig samt att den har en riktigt bra skärm. De väljer att avsluta sitt test med att sammanfatta smartphonen som en "smidig toppmodell" där du får bra skärm, prestanda och kamerauppsättning.


TEK.no: har testat iPhone 12 och sammanfattar det hela med "Årets vanliga iPhone är ett säkert och bra mobilval. Som vanligt." de ger den 8/10 poäng och gillar bland annat den ljusa OLED -skärmen, det fantastiska ljudet i högtalarna och programvaran med väldigt få buggar.


Tom's Guide: Jämför iPhone 12 och 13 och undersöker ifall det är värt att köpa 13 redan nu, kort efter dess lansering. Vad som är rätt intressant är att detta är en av få gånger som ett köp av 13 faktiskt kan motiveras. Med bättre lagringsalternativ, bättre kameror och en ännu snabbare processor (Apples nya A15-chip) finns det god motivering för ett köp av iPhone 13. Men sedan har den en högre prislapp - nästan dubbelt så högt som där du hittar den billigaste 12:an. Ska du köpa iPhone 13 ska du vara säker på att du vill, och kanske behöver, ha det allra senaste och bästa. 


T3: Gillar framförallt iPhone 12s skärm, design och byggkvalitet (ställt mot 11:an) samt att den är redo för 5G-användning. Vidare skriver T3 att det är den iPhone som passar gemene man allra mest tack vare sin snygga skärm och fina kamera-kvalitet.


CNET: Tycker att iPhone 12 är en fantastisk telefon och fortfarande ett bra köp 2021 - även när iPhone 13 har släppts. Enligt CNET är iPhone 12 fortfarande en grym telefon som erbjuder fantastisk kamera, snabb prestanda och snygg skärm. I deras jämförelse testades även iPhone 12 Pro - en större version av 12:an. Och trots många likheter drog sig CNET mer för Pro-versionen. 


Techradar: Även om det är fjolårets iPhone tycker Techradar att det är en telefon som bara blir bättre och bättre desto mer du använder den. Framförallt nu när både MagSafe (trådlös laddning) och 5G rullas ut snabbare över hela världen. Detta i kombination med en otroligt snygg skärm, design, samt en otrolig prestanda gör iPhone 12 till en smartphone som fortfarande är otroligt bra. Techradar ger iPhone 12 4/5 stjärnor.


CNET: Tycker att Samsung Galaxy S21 är ett givet val ifall du letar efter en uppgradering för Android. Trots att Samsung har tagit bort en del kvalitets-specifikationer såsom Gorilla Glaset på baksidan och halva antalet pixlar på skärmen är det fortfarande mycket positiva över det senaste tillskottet i Galaxy-serien. En av de grejer de gillar allra mest är att priset för alla modeller har sänkts kraftigt. Men de gillar även den snabba skärmen, designen samt operativsystemet som hanterar alla uppgifter galant. Bland nackdelar nämner de bl.a. det reducerade RAM-minnet, att det saknas plats för mikroSD-kort samt att skärmen endast är i Full-HD. 


Techradar: Utser Samsung Galaxy S21 Ultra till den bästa smartphonen just nu. På 4:e plats efter iPhone 12 hamnar lillasyskonet Samsung Galaxy S21. De tycker inte att det är den bästa i S-serien men anser fortfarande att det är en bra telefon med "fantastiska kamerorna på baksidan som fungerar till mycket"


Business Insider: Testade 7 smartphones där Samsung Galaxy S21 fick utmärkelsen "Bästa android". De tycker att den erbjuder bäst variation av design, prestanda, funktioner, kameraversatilitet och kvalitet. Något de särskilt gillar är det nya, nedsatta priset. 


Digital Trends: Utser, likt Techradar, Galaxy S21 Ultra till den bästa androiden just nu. De tycker att den erbjuder otroligt bra prestanda till ett förmånligt pris där du dessutom får en fantastisk skärm, grym kamera, utmärkt batteritid och bra mjukvara. De rekommenderar denna telefonen till dig som vill ha en smartphone som kan hantera krävande appar oavsett om det gäller kreativitet, gaming eller bara vardagligt bruk. De tycker dock att för ca 12.000kr är den väldigt dyr


Tidningen M3: Tycker att Samsung Galaxy S21 är en kompakt toppenmodell med en överraskande design. Dock tycker de att det endast är designen som känns ny snarare än att telefonen har fått ett funktionsmässigt lyft. Trots detta tycker de dock att Galaxy S21 erbjuder bra batteritid, prestanda samt bild och ljud. 


Aftonbladet: I detta jämförelse ställs Apples nya iPhone 12-modeller 512 gb mot de nya Samsung Galaxy 20-modellerna. Apple lyckas slå Samsung med sina Pro- och Max-modeller. Standardmodellerna av iPhone 12 (Mini och 12) ligger dock väldigt jämnt med Galaxy 20-modellerna i betyg. 


Tek.no: Skriver att iPhone 11 är telefonen för folk. Den får 9/10 poäng och de skriver att fördelarna med denna telefon är "vansinnigt kraftfulla högtalare, anständig batteritid, blixtsnabb, mycket bra kamera i alla områden, FaceID har varit bättre än förra året, relativt billig lagringsuppgradering som alltid: Apple Store och bra ekosystem, U1-chip ger förbättrad AirDrop och mer i framtiden". De ger minus för att det inte följer med en snabbladdare, att den saknar zoomkameran från Pro-modellen, ingen 3D touch samt att kamerorna inte lämpar sig för makrofotografering. 


Din Side: testade iPhone 11 och ger det en full femma. De avslutar sitt test med "Mycket bra foto- och videoegenskaper, mycket bra batteritid, mycket snabb hårdvara, bra högtalare, lägre pris än Pro-modellerna..." Vad de tycker är negativt är att den inte tar lika bra porträttfoton som iPhone 11 Pro, att den har något svagage skärm och konkurrenterna och att den har en långsam laddare. 


Tek.no: Ger Samsung Galaxy S20 9/10 poäng. Vad de gillar bäst med den här smarttelefonen är skärmen, kameran, att den har bra lagringsutrymme och minneskortstöd, snabb laddning, snabb trådlös omvänd laddning, snabba och bra menyer, bra stereoljud och att den är praktisk i storlek. De ger ett minus för batterilivslängden som kunde varit ännu längre samt att den inte laddar lika snabbt som konkurrenterna. 


Tidningen M3: Har testat Samsung Galaxy S20 och ger den full pott - 5/5 poäng. De skriver att "Få mobiler har utrymmet i ett så bekvämt format". De gillar att den är kompakt och lätt, batteriet, bilden, ljudet och kameran. De ger ett minus eftersom den fortfarande är dyr och inte har samma batteritid som tidigare.


Din Side: har testat Samsung Galaxy S20 och ger den 4/5 poäng. De ger tummen upp för bl.a. "Den bästa mobila skärmen någonsin, mycket kraftfull hårdvara med mycket hög upplevd prestanda, mycket bra kameror både fram och bak, stöder 5G när den lanserades i Norge, stöder minneskort eller 2x SIM, vattentät, relativt snabb laddning, känsligt gränssnitt". De ger tummen ner för "Prissatt mycket hög, svag batteritid, inte lika bra signalmottagning som den bästa"


Tek.no: Har testat Apple iPhone SE och ger den hela 9,5/10 poäng och skriver att "Apples senaste iPhone är en juvel i sitt prisklass". De listar att fördelarna med denna telefon är att den får uppdateringar i flera år, har ett relativt lågt pris, tar bra bilder inomhus och i dagsljus, vattentät, stöder trådlös- och snabbladdning, har blixtsnabb prestanda och är kompakt jämfört med de flesta på marknaden samt att den har en fin skärm. Nackdelarna med telefonen är att skärmupplösningen hade kunnat vara högre, kameran kunde varit bättre i mörker, att batteriet är lite magert samt att det endast ingår en långsam laddare. 


Din Side: Ger Apple iPhone SE en full femma och beteckningen "Rekommenderad produkt". De sammanfattar med "Extremt bra pris, bra prestanda med snabb A13-processor, ganska bra kamera med stående läge och 4K-video, vattentäta och bra stereohögtalare". De ger ett minus eftersom kameran inte är lika bra som de dyrare iPhone 11-modellerna och att den bara levereras med en långsam laddare. 


Tom's Guide: Rankar iPhone 11 som den bästa smartphone 2020. De tycker att det är den telefon som passar de flesta. De tycker den tar bra bilder, levererar snabb och bra prestanda samt att den har ett bra och effektivt batteri. När de presenterar nackdelarna nämns att det inte finns snabbladdning samt att iPhone 11 standardlagring endast är 64 GB. 


Macworld: Tycker att iPhone 11 är det smartaste valet av smartphone ifall du behöver en ny iPhone. De tycker att prestandan är i "absolut toppklass" och är starkt positiva till dubbelkameran och priset. 


The Guardian: Ger iPhone SE toppbetyget 5/5 och tycker att det är en smartphone som levererar topprestanda, en bra kamera i ett bra format som gör den till ett riktigt kap. De skriver att det är en telefon som passar den som endast vill ha en telefon som fungerar bra, utan massa topp-specifikationer och funktioner. 


Techradar 2021: Ger iPhone XR plus för sitt batteri, sitt utbud av färger och det rimliga priset. Nackdelarna är upplösningen på skärmen och att alla appar inte är anpassade för telefonen.


Techradar: Ger Samsung Galaxy S20 4,5/5 stjärnor. De tycker att skärmen är utmärkt tack vare sin 120Hz uppdateringsfrekvens. De gillar även kameran, dess prestanda samt att den är redo för 5G. De ogillar dock att den är dyr. De tycker att den passar dig som vill ha en första 5G-redo telefon eller dig som vill ha en flagg-skepps-modell som är enkel att hålla i en hand. 


Trusted Reviews: Har testat batteritiden i iPhone 11. De är mycket positiva och ger ett betyg på 4/5. De tycker att batteriet presterar otroligt bra och ger en bra batteritid som klarar av timmar av musik, streaming och filmande. 


Techradar: Ger iPhone SE 4,5/5 i betyg. De tycker att det är en bra smartphone som kommer hålla i många år framöver samtidigt som du inte behöver betala en stor summa. Utöver det tycker de om den lätta vikten, kraftfulla processorn samt dess pris. De tycker dock att batteriet och skärmen hade kunnat vara bättre men tycker att det låga priset är för bra för att ignorera. 


PCMAG: Testade iPhone SE och ger den betyget "Excellent". De tycker den är prisvärd och gillar dess snabba prestanda och kompakta format.  


Tom's Guide: Rankar Samsung Galaxy S20 Ultra som den bästa android-telefonen du kan köpa just nu samt den näst-bästa telefonen överlag år 2020. De gillar dess display, batteritiden samt det kraftfulla zoom-verktyget på dess kamera. De gillar inte att dess prislapp och beskriver det som den största nackdelen med Galaxy S20 Ultra


De är dock positiva till den mindre versionen av Galaxy S20 som har samma skärm och kamera fast med en kompaktare design. Tyvärr är batteriet mindre och har därför inte samma batteritid som den större Ultra-versionen. 


Techradar: Tycker att iPhone 11 är den bästa iPhone som lanserades 2019. De ger den 4,5/5 stjärnor och gillar framförallt dess kamera och batteritid, men även att den finns i flera olika färger. De tycker att den passar perfekt för normalanvändaren och dig som vill ha en kvalitativ smartphone med bra batteritid. De tycker även att den väldigt prisvärd för att vara en iPhone. 


What HiFi: Ger Samsung Galaxy S20 full pott med 5/5 stjärnor. De gillar skärmen, ljudet samt att den har tillräckligt med nya funktioner. De är lite restriktiva med att presentera fördelar med telefonen men avslutar sitt test med att säga att Galaxy S20 är en utmärkt smartphone som slår all konkurrens just nu. 


CNET: Tycker att iPhone 11 är den bästa iPhonen för drygt 7000kr som Apple har tillverkat. De ger den ett totalbetyg på 9/10 och är imponerade över batteritiden, prestandan samt den utmärkta kameran. De gillar inte riktigt skärmen samt att det endast är 11 Pro och 11 Pro Max som har fått det snabbare laddningsalternativet med 18-watt.

 

Danska Taenk har testat Samsung Galaxy S9 och ger den ett bra totalbetyg och sammanfattar det med; "Sammantaget är Samsung Galaxy S9 en telefon som är stark på nästan alla områden" och "När det gäller videofilmer är S9 bland de allra bästa och det går att spela in i 4K-upplösning på 60 bilder per sekund."

 

Techradar beskriver den såhär "Samsung Galaxy S9 är en fantastisk mobil. Den kommer med en förbättrad biometri (vilket verkligen behövdes). Kameran har tagit ett stort steg i rätt riktning - den fantastiska kapaciteten i dunkelt ljus ger ett imponerande resultat. Det är en otrolig mobil, men S9 plus överglänser den."

 

Tidningen M3 inleder med rubriken "Samsung Galaxy S9 och S9 Plus: Toppbetyg till nya superlurarna" och ger telefonerna 4,5 av 5. M3 ger telefonerna omdömet; "Samsung gör det mesta rätt med S9 och de få missarna med S8 har blivit fixade. Telefonen får en imponerande prestandauppdatering och en kamera som sätter ny standard för mobilt foto i mörker."

 

Trusted Reviews ger Samsung S9 och S9 Plus betyget 4 av 5. De sammanfattar det med; "Samsung Galaxy S9 har en fantastisk display, kamera och design som är i absolut toppskick. Den är nu även tillgänglig till ett mycket bättre pris än för några månader sen" samt "Den bästa smartphonen i år blir med största sannolikhet Samsung och deras S9".

 

Aftonbladet har testat Samsungs nya smartphones och ställer dem mot Apples iPhone X i ett brett test. I testet vinner Samsung Galaxy S9 Plus som kammar hem 41 poäng, tätt följt av S9 som tar hem 40 poäng medan iPhone X får 38 poäng.

 

DisplayMate vars fokus ligger på smartphones skärmar beskriver Galaxy S9 med;"Skärmen på Samsung Galaxy S9 är den bästa skärmen vi någonsin har testat, Samsung fortsätter att systematiskt förbättra OLED displays."

 

Tidningen Råd & Rön, januari 2019: På listan över 134 testade mobiler är SamsungGalaxy Note 9 vinnare med 82 poäng. På andraplats kommer Apple iPhone XS som får 81 poäng och tredjeplatsen går till Samsung Galaxy 9 med 80 poäng. Enligt tidningen gör Samsung tillsammans med Apple och Huawei de bästa mobiltelefonerna just nu, då dessa tillverkare har samtliga platser på Topp16-listan.

 

EISA, augusti 2018: Har delat ut tre priser till de mobiltelefoner som de anser är extra bra just nu. Bästa 'Lifestyle Smartphone' blev Honor 10 som fick omdömet; "Med aluminiumram och glasbaksida kombinerat även med högpresterande hårdvara och en smart kamera, lever Honor 10 upp till förväntningarna även hos den mest kräsne i deras lite yngre målgrupp."

Priset för 'Bästa smartphone 2019' gick till Huawei P20 Pro. EISA skriver bland annat; "Huawei P20 Pro är den mest avancerade, innovativa produkt vi sett på länge och på flera punkter tekniskt överlägsen. Den är både en perfekt följeslagare för mobila användare och en trendsättare inom mobilfotofältet tack vare de fantastiska bilder och videoklipp som den producerar."

 

Bästa konsumentmobil 2019 är enligt EISA Nokia 7 Plus. Juryns omdöme lyder; "Nokia 7 Plus är för den som kräver oklanderlig prestanda från sin telefon. Aluminiumkonstruktionen med sin keramiska känsla och den 6 tum stora IPS-skärmen med 2160 x 1 080 pixels upplösning ger telefonen en högkvalitativ känsla."

 

Tidningen Råd & Rön, mars 2019: På listan med över 153 mobiltelefoner delar Samsung Galaxy S10 och S10+ den första platsen med 83 poäng vardera. Samsung Galaxy Note 9 och Samsung Galaxy S10e, som får 82 poäng vardera, kommer på tredje plats. Apples iPhone XS och XS Max får 81 poäng vardera. Enligt tidningen är det Samsung, Apple och Huawei som gör de bästa telefonerna just nu, eftersom de alla har plats på topp-14 listan.

 

Tidningen Råd & Rön, juli 2018: Har nu hela 107 testade mobiltelefoner i sin sammanställning och högst upp på listan ligger Samsung Galaxy S9 med 80 poäng. På andraplats, med bara 1 poäng mindre, ligger den mer prisvärda SamsungGalaxy S8 samt den exklusiva Samsung Galaxy S9+. 

 

Tidningen M3, maj 2018: Testade den något billigare mobilen Motorola Moto G6 Plus och tilldelade den 9 av 10 poäng samt utmärkelsen "M3 rekommenderar". Omdömet blev; "Moto G6 Plus har oförskämt många goda egenskaper med tanke på priset. En ips-skärm i toppklass, övertygande ljud för både samtal, film och musik, och en överraskande bra kamera."

 

Tidningen M3, maj 2018: Testade 12 smarta mobiler under 4 000 kronor för att få fram vilken smartphone som är mest prisvärd 2018. Bäst i test blev Motorola Moto G6 Plus med 9 av 10 poäng. Den blev vinnare eftersom den bl.a. har en mycket bra bildskärm, övertygande ljud och en riktigt bra kamera. även Xiaomi Mi A1 fick 9 poäng och den delar därmed förstaplatsen med telefonen från Motorola.

 

Aftonbladet, maj 2018: Testade 10 stycken androidmobiler för att få reda på vilken som är bästa smartphone just nu. Tidningen börjar med att konstatera att standarden höjts överlag och att även den billigaste mobilen i testet är riktigt bra. Vinnare efter 9 ronder och utsedd till bäst i test blev Samsung Galaxy S9+ med totalt 39 poäng, tätt följd av Samsung Galaxy S9 som fick 38 poäng.

 

Tidningen M3, mars 2018: Testade Samsung Galaxy S9 och Galaxy S9+ och gav toppbetyg till dessa flaggskepp; 9 av 10. Tidningen ger dessutom mobilerna utmärkelsen "M3 rekommenderar" och summerar med orden; "Samsung gör det mesta rätt med Galaxy S9 och de få missarna från Galaxy S8 har blivit åtgärdade. Vi får en förväntad men ändå imponerande prestandauppgradering, och en kamera som sätter ny standard för mobilt foto i mörker. Har du en Galaxy S8 i dag så är det en kostsam uppgradering [...] men har du däremot ett äldre flaggskepp och letar nytt är den däremot ett absolut toppval."

 

Mobil, mars 2018: Redovisar hållbarhetstester som SquareTrade genomför och denna gång var det Samsung Galaxy S9 som hårdtestades. På en skala mellan 0-100 får Samsung S9 en snittpoäng på 71, vilket är dåligt eftersom man i detta test ska ha så låga poäng som möjligt och 0 poäng därför är det bästa. Se testet genomföras i detta YouTube-klipp.

 

Aftonbladet, februari 2018: Ställde Samsung Galaxy S9 och Galaxy S9+ mot Apple iPhone 8 och iPhone X i 10 ronder. Vinnare i detta jämförelsetest blev Samsung Galaxy S9+ som fick totalt 41 poäng, följt av Samsung Galaxy S9 som fick 40 poäng. Tidningen menar att Samsungs båda mobiltelefoner är bättre i nästan alla delmoment och därför förtjänar högsta betyg; 5 av 5.

 

PC för alla, januari 2018: Tidningen gjorde ett jämförandetest för att komma fram till vilken som är den mest prisvärda mobilen just nu. Det handlar alltså inte om flaggskeppen, utan istället om bra mellanklassmobiler som har ett pris på max 2 500 kronor.

Bäst i test av de 17 mobilerna blev Samsung Galaxy A3 (SM-A320F, 2017 års modell) som fick 8 av 10 poäng. Tidningen uppskattade framför allt att den är tunn, snygg och välbyggd. Dessutom har den en utmärkt bildskärm, bra kamera samt betydligt längre batteritid än tidigare modeller.

Lika många poäng, 8 av 10, fick även Huawei Honor 8 Lite och ZTE Axon 7 Mini som blev utsedda till "Bra val!"

 

Tidningen M3, januari 2018: Har ställt 9 smarta mobiler under 4 000 kronor mot varandra, för att se vilken som är den bästa billiga mobilen 2018. Bäst i test blev Samsung Galaxy A5 2017 SM-A520F som fick hela 9 av 10 poäng. Tidningen uppskattar framförallt den utmärkta bildskärmen, att den har bra batteritid samt att den är vattentät vilket billigare mobiltelefoner sällan är.

Lika många poäng, 9 av 10, fick även Xiaomi Mi A1 som också har bra skärm, en smidig kamera med god kvalitet och är både välbyggd och bekväm.

 

Tidningen M3, januari 2018: Testade Samsung Galaxy A8 2018 SM-A530FD och tilldelade den 8 av 10 poäng samt utmärkelsen "M3 rekommenderar". Tidningen summerar; "Med Galaxy A8 tar Samsung mycket av det som gör Galaxy S8 intressant och stoppar in i en lite enklare och lite billigare telefon. Det är ett riktigt kvalitetsbygge, med snygg bildskärm, övertygande ljud och utmärkt batteritid. Gillar du Samsungs funktioner och stil men inte vill slanta ut för en Galaxy S8 [...] är den ett solklart val."

 

Tidningen Råd & Rön, december 2017: Har testat 102 mobiler och utsett Samsung Galaxy S8 till den bästa mobiltelefon just nu. S8:an får hela 81 poäng, vilket räcker till guldmedaljen. Andraplatsen får dock sex mobiler dela på, bland annat Apples iPhone 8 och Samsung Galaxy Note 8.

 

Mobil, november 2017: Redovisade ett test från försäkringsbolaget Squaretrade på hur hållbarheten är på Apple iPhone X. Undersökningen visar att iPhone X är den ömtåligaste Iphone-modell som någonsin testats. Dessutom är denna iPhone den dyraste, både i inköp och reparation, vilket gör att de summerar sitt test med "Katastrofresultat".


Aftonbladet, november 2017: Testade Apple iPhone X och gav den betyget 4 av 5. Sammanfattningen lyder; "Det är ingen tvekan om att Iphone X är den bästa mobil Apple någonsin byggt. Den har i stort sett allt; Design, prestanda, tålighet (tål vatten och damm), mycket bra kameror, Face ID och den användarvänlighet som blivit Apples varumärke."

 

MacWord, november 2017: Har testat Apple iPhone X och konstaterar att "för första gången sedan 2014 håller vi i en Iphone som känns helt ny". Tidningen ger mobilen 9 av 10 poäng, utmärkelsen "Bra köp" och summerar med orden; "Iphone X är en hypersnabb, lyxig, dyr, och – för första gången på länge – en väldigt annorlunda Iphone. Det här är det bästa Iphone som går att få tag på, men också den dyraste. En Iphone 8 eller Iphone 8 Plus ger mycket av det Iphone X har, till ett lägre pris."


Aftonbladet, oktober 2017: Tidningen ställde flaggskeppen Apple iPhone 8 / 8 Plus mot Samsung Galaxy S8/ Note 8 för att se vilken smartphone som är bäst just nu. Vinnare, med 45 poäng, blev Apple iPhone 8 Plus och tidningen summerar: "Snabbast på marknaden och med en förbättrad skärmteknik som tillsammans med racerprocessorn orkar köra avancerade spel, AR-appar och leverera bra video."

 

Mobil, september 2017: Ställer 9 av de just nu bästa mobilerna mot varandra för att kunna utse den bästa kameramobilen 2017. Testet visar att de flesta kamerorna är riktigt bra och hela tre mobiler får dela på förstaplatsen med 16 av 25 poäng. Det handlar om Apple Iphone 7 Plus, Huawei P10 Plus och Samsung Galaxy S8 Plus.

Sistaplatsen gick till HTC och LG. Dessa mobiler ska du alltså undvika enligt tidningen, om du vill ha en riktigt bra kamera i din smartphone.

 

MacWorld, september 2017: Testade Apple iPhone 8 samt 8 Plus och tilldelade den 8 av 10 poäng. Tidningen sammanfattar med orden; "Apples Iphone 8 blir en kortlivad historia som toppmodell, men när vi istället betraktar den som en mellanmodell för dig som vill ha en riktigt grym Iphone för 8 000 – 9 000 kronor beroende på modell och lagringskapacitet, ja då är den riktigt intressant. Framför allt tack vare den snabba processorn."

 

Tidningen M3, september 2017: Efter ett test av Sony Xperia XZ1 G8341 konstaterar tidningen att den bara är värd 7 av 10 poäng. De skriver; "Xperia XZ1 är absolut ingen dålig telefon, men batteritiden hindrar den från att få ett toppbetyg. Och den känns ärligt talat rätt så onödig. Hårdvarumässigt är det en Xperia XZ Premium, fast lite sämre. Sony hade gjort sig själva en tjänst om de släppt Xperia XZ Premium nu, stoppat in Android 8 och 3d-appen i den och kallat den för Xperia XZ1 Plus istället. Då hade de haft ett äkta flaggskepp att skryta med denna höst."

 

Tidningen M3, augusti 2017: Testade Huawei Honor 9 och gav den 8 av 10 poäng. Mobilen får dessutom utmärkelsen "M3 rekommenderar" och tidningen summerar med; "Honor 9 är precis som föregångaren en snygg och välbyggd telefon med bra men inte helt maxade prestanda, och riktigt många intressanta funktioner."

 

Mobil, augusti 2017: Efter ett test av Huawei Honor 9 konstaterar tidningen att "Honor 9 är i princip samma telefon till samma pris som Huawei P10, och det är främst designen som skiljer dem åt. å andra sidan är telefonerna inte speciellt lika varandra, och det är absolut inget fel i att välja telefon efter design. Bägge är snygga på olika sätt, och bägge är bra". Betyget blev 76 av 100 poäng och det räckte till utmärkelsen "Toppbetyg".

 

Aftonbladet, augusti 2017: Testade Samsung Galaxy Note 8 och tilldelade den betyget 4 av 5. Omdömet blev; "Vassast just nu. Men frågan är hur vass den känns när Apples nya Iphone kommer ut. Det och det höga priset gör att betyget stannar på fyra plus." Tidningen jämförde också denna mobil mot iPhone 7 Plus och då vann Samsung Note 8 med 3 mot 1 i ronderna.

 

EISA, sommaren 2017: Har delat ut priser till de mobiler som just nu är extra bra. Priserna i år gick till:

* Bästa Smartphone 2017-2018: Samsung Galaxy S8/S8+ som fick omdömet; "Den här utomordentligt välbyggda flaggskeppstelefonen i glas och metall kombinerar med sin nästan kantlösa Infinity Display en generös skärmstorlek med ett format som ändå är lätt att hantera. Det är en telefon som kan allt."

* Bästa konsumentmobil 2017-2018: Huawei Honor 8 Pro som fick omdömet; "Denna vackert formgivna telefon har en stor 5,7-tums QHD-skärm och systemchippet Kirin 960 som klarar även de mest prestandakrävande uppgifterna. Det här är en väldigt kompetent telefon."

* Bästa kameramobil 2017-2018: Huawei P10 som fick omdömet; "Huaweis senaste flaggskepp är förbättrat i nästan varje aspekt. Det går igenom från designen med diamantskuret skal och nyskapande färgval, vidare till det snabbare och säkrare åttakärniga systemchippet Kirin 960."

 

Mobil, juni 2017: Gjorde ett stort jämförande test för att kunna utse den bästa mobilen 2017, oavsett pris. Vinnare med stor marginal blev Samsung Galaxy S8 Plus som med sina 21 av 25 poäng blev bäst i test. Tidningen summerar; "Med skärmen i centrum ackompanjerad av mjukvara som drar full nytta av den får Samsung en riktigt bra start och telefonen behåller ledningen under hela racet. Liksom föregångaren är telefonen vattentålig, har smart aktiv viloskärm, en riktigt bra kamera, gott om både arbetsminne och lagringsutrymme. Lägg därtill en riktigt lyxig finish och saken är klar."

På andraplats kom Sony Xperia XZ Premium med 17 av 25 poäng.

 

Tidningen M3, juni 2017: Testade Oneplus 5 under rubriken "Allt du behöver i en mobil - för under 5000 kr". Omdömet lyder; "Oneplus 5 är verkligen extremt mycket kvalitetsmobil för pengarna. Hög byggkvalitet, prestanda i toppklass, amoled-skärm, utmärkt batteritid, massor av minne och lagring, och en kamera som kan mäta sig med de bästa". Telefonen tilldelades 9 av 10 poäng och utmärkelsen M3 Rekommenderar.

 

Tidningen M3, maj 2017: Testade Sony Xperia XZ Premium G8141 och tilldelade den 8 av 10 poäng. Omdömet blev; "...en maxad och lyxig smartphone i klassisk stil, med prestanda i absoluta toppklass, en kamera som gör en hel del intressanta saker, övertygande ljud och en skärm som imponerar." Mobilen får också utmärkelsen "M3 rekommenderar".

 

Tidningen M3, april 2017: Testade LG G6 H870 och gav mobilen 8 av 10 poäng. De konstaterar att telefonen har en elegant design med stor skärm, utmärkt ergonomi, en rolig kamerakombination och de uppskattar också att den är vattentät. LG G6  fick därför utmärkelsen "M3 rekommenderar!"

 

Tidningen M3, april 2017: Testade Huawei P10 Plus och tilldelade den 8 av 10 poäng. Omdömet blev: "Med ett par extra features, kanske vattentålighet, hifi-audio eller trådlös laddning, hade P10 Plus förtjänat en extra poäng. Nu ska den leva enbart på kameran. Den är visserligen intressant, men det är många andra av vårens och höstens mobilkameror också, på olika sätt."

 

Mobil, mars 2017: Gjorde ett jämförandetest av 6 smartphones för att hitta den bästa mellanklassmobilen, det vill säga en mobil som kostar ungefär hälften av flaggskeppen från de olika tillverkarna. Vinnare blev Lenovo Moto Z Play som fick 20 av 25 poäng och därmed blev bäst i test. Tidningen summerar med orden; "Skärmen är både stor och skarp samt har smarta funktioner i viloläget. Vi kan ansluta moduler om vi skulle ha sådana till hands och gränssnittet är skönt avskalat. Lägg till det testets bästa kamera, Android 7 och vi har en klart värdig vinnare."

På andraplats, med 18 av 25 poäng, kom Samsung Galaxy A3.

 

Aftonbladet, mars 2017: Testade alla aktuella androidmobiler för att komma fram till vilken smartphone som är bäst våren 2017. Vinnare blev Samsung Galaxy S8 Plus med 4 av 5 poäng. Den tog hem segern för att den "Har toppkamera, mycket bra skärm och toppbetyg vid test av processorn." Ytterligare några mobiler fick 4 poäng i detta test och det var Samsung Galaxy S8, Huawei P10 och Nokia 6.

 

PC för alla, februari 2017: Testade 9 smarta mobiler under 4 000 kr för att se vilken mobiltelefon som är den mest prisvärda utmanaren just nu. Bäst i test blev Moto Z Play med betyget 9 av 10. Den tog hem segerpokalen bland annat för sin utmärkta bildskärm, långa batteritid och ett snyggt och rent gränssnitt.

Tre mobiler fick 8 av 10 poäng och utmärkelsen "Bra val". Dessa var Asus ZenFone 3, Huawei Honor 8 och Samsung Galaxy A3 2017.
Vilken iphone är bäst? Bäst i test smartphone hittar du här.


Att ständigt vara uppkopplad är en naturlig del av samhället idag. Om du använder din mobil mycket - se till att du har en riktigt bra smartphone!

 Vanliga frågor och svar

 • Vem uppfann mobiltelefonen?
  Martin Cooper på Motorola är uppfinnaren av den första mobiltelefonen.
 • När uppfanns mobiltelefonen?
  Sverige är det land som först av alla utvecklade ett mobiltelefonsystem. Året var 1950 och systemet hette MTA. 1973 kom sedan den första mobiltelefonen utvecklad av Motorola för vanliga konsumenter.
 • Hur kan en mobiltelefon hjälpa dig i en nödsituation?
  Nödsamtal till 112 går att ringa även på en plats med dålig täckning på grund av att numret dirigeras till bästa möjliga nät oberoende din operatör. På så vis täcker 112 en större yta avlandet än vad din operatörs normala täckningskarta anger. En Smartphone kan också med röststyrning och smarta devices rädda dig i en nödsituation och själv larma SOS utan att du själv behöver ringa samtalet.
 • Vilken mobil är bäst 2022?
  Just nu är det iPhone 12 och Samsung S21 som är bäst sett till pris och prestanda. Detta enligt experter och användare i Sverige.
 • Vilken iPhone är bäst?
  Vilken iPhone är bäst är det många besökare som frågar oss. iPhone 12 är det som är bäst i test just nu då vi tar hänsyn till pris och prestanda i det dyrare segmentet. Söker du bästa billig iPhone är modellen iPhone SE bäst i test.
 • Vilken iPhone har bäst kamera?
  Den modell som har allra bäst kamera just nu är iPhone 13 Pro Max. Skillnaden mot kameran i 12:an är dock inte jättestor. Det är främst vid situationer där det är dåligt ljus som kameran i 13 Pro Max presterar bättre, nästan 2,2x bättre.
 • Mobiltelefoner och smartphones - vad är skillnaden?
  Skillnaden mellan mobiltelefoner och smartphones blir alltmer svår att säga då de flesta av oss idag använder just smartphones som våra mobiler. Men för 15 år sen var skillnaden att smartphones kunde surfa på nätet, hade bättre kameror, appar att använda och givetvis kunde de ringa och smsa också.
Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om bästa smartphone önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker dåliga produkter och kan köpa den smartphone som passar dig och dina behov bäst.


Mobiltelefoner test - Testvinnare


Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har smartphone rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa mobiltelefonen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!

 

Tips 2: Ska du köpa extra laddare till din mobiltelefon och vill veta om det är fördelar med en originalladdare eller om man lika gärna kan köpa en mobilladdare på Rusta eller Clas Ohlson? Då ska du läsa detta test hos Testfakta. Det är stora skillnader i kvalité som du kan se i denna tabell.


Ett bra komplement till en smatphone är en surfplatta. Läs vårt test om bästa surfplattan här.  

 

Fotografierna som du tar med denna mobil går utmärkt att framkalla på nätet eller sätta ihop till en egen fotobok. Om du tänkt ta mycket bilder är förstås en bra digitalkamera att föredra istället. Vi vet vilken kamera som är bäst i test.

 

För att skriva ut fotografier kan sidan med tester av bläckstråleskrivare vara intressant att ta del av. Och genom att köpa högtalare till din smartphone, får du en komplett musikanläggning med riktigt bra ljud.

 

Även om en Smartphone innehåller mycket program idag, är en bärbar dator att föredra om du tänkt arbeta mycket under t.ex. resor. Läs våra tester på laptop så får du tips på vad som är bäst idag. Och på våra sidor med tester på surfplattor och ultrabook tester kan du se vad som är bäst inom dessa områden just ju. Letar du efter det bästa kreditkortet kan du läsa vår jämförelse.


Philip Andrén

Bäst i test: Smartphone

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden är utbildad musikproducent och vidareutbildar sig just nu på sidan om jobbet på Bäst i test Guiden inom International Business. 


De specialintressen som Philip djupdyker i på Bäst i test Guiden finner du inom områdena ljud & bild, teknik, motor och ekonomi.


Testet skrevs och uppdaterades senast