Mobiltelefon bäst i test 2024: Bästa smartphone just nu

Ska du köpa mobiltelefon och vill veta vilken som är mobiltelefon bäst i test idag? Då har du kommit helt rätt. Och undrar du om du ska köpa Samsung eller iPhone får du även svar på det här!


Smartphone bäst i test, bästa mobiltelefonen just nu, bästa mobilen 2024, iphone eller samsung, bästa mobilen för pengarna


Vi har gjort en stor genomgång av alla aktuella tester för att höra vad experter och användare tycker om de mobiler som finns att köpa idag. Sedan har vi presenterat resultaten här på denna sida så du kan få bästa mobilen för pengarna. Läs mer här nedan.


Mobiltelefon bäst i test: Våra toppval


Vad är bäst iPhone eller Samsung - vilken mobil ska jag köpa?

Den stora vattendelaren är ifall du gillar iOS eller Android som operativsystem. Tekniken i de olika telefonerna är på samma nivå, däremot kan ena eller den andra ha några saker som är bättre, t.ex. batteritid eller kamera.


Kampen mellan Apples operativsystem iOS och Googles Android, som används av de flesta andra tillverkarna av smartphones, kommer säkert att fortsätta länge till. Sett till användare dominerar Android marknaden med en andel på drygt 70%. Det är alltså helt upp till individen att bestämma vilket operativsystem man gillar bäst. Här jämför vi dock äpplen med päron och låter alla mobiler vara med och slåss om titeln Bästa smartphone 2024.


Det finns fördelar med båda operativsystemen: Generellt brukar användare av iOS (Apples system) proklamera att det är enklare att förstå, vilket vi också tycker att det är. iOS är mer intuitivt och du behöver inte lika lång tid att vänja dig vid hur systemet fungerar. Android har dock en större valbarhet då du kan formatera det till din egna preferens. Du har även tillgång till fler appar ifall du använder en Android. Och är du en flitig användare av Googles tjänster integreras detta enklare med Android än iOS.Jämförelse av smartphones

Skärmstorlek:
Upplösning:
Kamera:
RAM-minne:
Lagring:
Processor:
Uppdateringsfrekvens:
Bäst i test smartphonen 2024 - iPhone 15 - Bäst i test
iPhone 15
Bästa iPhone för d...
6.1 tum
2556 x 1179
48 MP
6 GB
128 GB
A16 Bionic Chip
60 Hz
Bäst i test smartphonen 2024 - Samsung Galaxy S24 - Bäst i test
Samsung Galaxy S24
Bästa android för...
6.2 tum
2340 x 1080
50 MP
8 GB
128 GB
Exynos 2400
120 Hz
Bäst i test smartphonen 2024 - iPhone 15 Pro - Bäst i test
iPhone 15 Pro
Bästa premiumval i...
6.1 tum
2556 x 1179
48 MP
8 GB
128 GB
A17 Pro Bionic Chip
120 Hz
Bäst i test smartphonen 2024 - Samsung Galaxy S24 Ultra - Bäst i test
Samsung Galaxy S24 U...
Bästa premiumval f...
6.8 tum
3120 x 1440
50 MP
12 GB
256 GB
Snapdragon 8
120 Hz
Bäst i test smartphonen 2024 - iPhone 14 - Bäst i test
iPhone 14
Bästa mellanklass...
6.1 tum
2532 x 1170
12 MP
6 GB
128 GB
A15 Bionic Chip
60 HzBästa iPhone för de flesta användarna


iPhone 15 : Därför är detta bästa iPhone 2024

Vi tycker att iPhone 15 är den bästa mobiltelefonen just nu, men även bästa iPhone, tack vare sin snygga design, blixtsnabba A16 Bionic chip, och en kamera som skriver om vad mobilfotografi kan innebära. Kommer du från en äldre iPhone modell kommer det vara en ordentlig uppgradering.


Specifikationer iPhone 15

 • Skärm: 6,1 tum
 • Upplösning: 2556 x 1179
 • Kamera: 48 MP
 • Batteristyrka: 3400 mAh
 • Processor: A16 Bionic Chip
 • Lagring: 128 GB
 • 5G stöd: Ja
 • Vattentät: Ner till 6m i 30 min


En skärm utöver det vanliga

När det gäller skärm och upplösning på iPhone 15 har de helt klart fortsatt att imponera. Dessutom har den fått sig en makeover där grundversionen av iPhone 15 har samma storlek som iPhone 14 Pro. Dock är den fast med en uppdateringsfrekvens på 60 Hz vilket ser lite slöare ut jämfört med iPhone 14 Pro. Vill du komma åt 120 Hz på iPhone 15 är det Pro-versionen du ska ha (länka).


Skärmen är en Super Retina XDR-display som erbjuder färgnoggranhet och en upplösning som får allt att se kristallklart ut, och oavsett om du ser på film, spelar spel, eller scrollar på social media kommer det vara en fröjd för ögonen.


iPhone 15 kamera: Bildteknologi i fokus

Kameran har fått sig ett lyft där den levererar bättre bilder vid svagt ljus samt en förbättrad sensor som ger ökad detaljrikedom, fotona blir helt enkelt snyggare. Men förutom bättre bildkvalitet har det telefonen även fått ökad optisk zoomkapacitet som tar dig närmare dina motiv utan kvalitetsförlust - framförallt användbart vid landskapsbilder. Slutligen har även den främre kameran blivit skarpare för bättre selfies - men även bättre kvalitet vid videosamtal.


Kameran och mjukvara har även blivit bättre för videoinspelning. Med förbättrad bildstabilisering och 4K-upplösning vid högre bildfrekvenser kan du filma i nästintill professionell kvalitet. 


Blixtsnabb prestanda med A16 Bionic Chip

Under huven på iPhone 15 sitter nya A16 Bionic-chippet som ger blixtsnabba laddningstider men framförallt smidigare multitasking. Om du kommer från en iPhone 14 kommer du inte märka en jättestor skillnad, men från äldre modeller är det nästan som natt och dag i hastighet. Processorn ger dig även stöd för de senaste AR- (Augmented Reality) och VR (Virtual Reality)-teknologierna, vilket öppnar upp för en ny värld av teknik.


Enkel och intuitiv användning

Som vi tidigare nämnde är Apple kända för sin mjukvara som gör deras telefoner enkla att använda. Men de har även gjort det enkelt att använda externa enheter i kombination till din iPhone. Detta gör det mycket enkelt att integrera dina trådlösa högtalare och airpods till denna iPhone. 


Även när det gäller mottagningsförmåga har iPhone 15 fått bättre antenner vilket ger bättre mottagning av 5G och mobilt bredband, vilket ger dig snabbare surf.


iPhone 15 batteri: Längre batteritid och snabbaddning med USB-C

De senaste undersökningarna visar att iPhone 15 klarar av att streama video upp till 20 timmar. Om du dock streamar över internet går det åt lite mer batteri, och den sänks då till ca 16 timmar. Om du endast ska spela upp ljud har du istället upp till ca 80 timmar. Med blandad användning klarar du dig enkelt hela dagen, och lite till!


iPhone 15 är också den första telefonen från Apple som laddas med USB-C kabel, vilket erbjuder snabbare laddning där du kan få 50% batteristyrka på endast 30 minuter. USB-C kan även föra över större mängder data vilket ger bättre överföringshastighet.


Det har varit blandade reaktioner på bytet från Lightning-kablarna men i huvudsak är det en bra grej eftersom det blir enklare och billigare att köpa nya sladdar. Dessutom kan du ladda flera enheter med USB-C vilket ger mer flexibilitet.


iPhone 15 Plus - större skärm och mer batteri

Om du gillar större skärmar och värderar batteritid finns även iPhone 15 i större utförande i form av ​iPhone 15 Plus. Denna modell har en 6.7 tum skärm och ett batteri på 4400 mAh vilket är ca 1000 mAh mer än bas-modellen.


Detta tycker användarna om iPhone 15

Som vanligt på Bäst i test Guiden tar vi alltid hänsyn till vad användarna har att säga om sitt köp. Det är ju trots allt de vanliga användarna som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel:


"Det är en Apple produkt, man vet vad man får, dyrt men värt pengarna." 


"Kommer från en iPhone12 -> 15. Bra hastighets ökning tycker skärmen är lite ljusare men inte mycket. Största saken är USB-C kontakten och dynamic island känns trevlig." 


"Fungerar jättebra bytte till denna när batteriet i min gamla hade gett upp och är nöjd med bytet."


"Bra format, bra kamera. Känns mer rejäl/tålig än föregångarna." 


Här kan du köpa iPhone 15 till bästa pris
Bästa android för de flesta användarnaSamsung Galaxy S24: Framtidens teknik i dina händer

Samsung Galaxy S24 har fått sig lite större förändringar från föregående modell än vad iPhone 15 har. Bland annat har Samsung återgått till en Full-HD skärm istället för en OLED. Men sedan har den fått sig en bättre processor och bättre batteritid. 


Specifikationer Samsung Galaxy S24

 • Skärm: 6.2 tum 
 • Upplösning: 2340 x 1080
 • Tjocklek: 0,7 cm
 • Kamera: 50 megapixlar
 • Batteristyrka: 4000 mAh
 • Processor: Exynos 2400
 • Lagring: 128 GB
 • 5G stöd: Ja


Galaxy S24 skärm: Full HD och 120 Hz uppdateringsfrekvens

Trots att återgången till en Full HD-skärm kan verka snopet är detta ingenting som märks. Tack vare skärmens uppdateringsfrekvens på 120 Hz går övergångarna otroligt snabbt och swipandet känns träffsäkert. Dessutom har skärmen en väldigt hög ljusstyrka vilket ser till att det inte blir någon större skillnad från en Quad-HD skärm. 


Samsung Galaxy S24 har en skärmstorlek på 6.2 tum men kommer även i en större utföranden. De större varianterna har, utöver skärmstorlek, ett större batteri och därmed längre batteritid. Processorn i telefonerna är dock densamma. 

 

Prestanda utan kompromiss: Processornamn och generöst med RAM

Kraften levereras från en Exynos 2400-processor som är riktigt snabb, dock hamnar den lite på efterkälken när det gäller tungt användande, t.ex. vid gaming där Galaxy S24 kan bli väldigt varm. Vid tungt användande kan också ljusstyrkan sänkas för att dirigera kraften åt annat håll. 


Rent CPU-mässigt är det en snabbare processor än Apples A16 Bionic Chip, men Apple har lyckats optimera sin processor bättre där tungt användande inte ger liknande kompromisser som Exynos 2400 för med sig. Det ska dock nämnas att dessa främst känns av vid väldigt tungt användande. För normalt användande är funkar Samsung Galaxy S24 ypperligt.


En fördel som Exynos 2400 har över A16 Bionic Chip är att den kan kombineras med högre RAM. På grundversionen (den som du läser om just nu) har den ett RAM-minne på 8 GB. Men på Samsung Galaxy S24 Plus och Ultra får du 12 GB. Detta ger dig prestanda som är i klass med en bra bärbar dator.

 

Ursnyggt trippelkamera-system 

Kameran på Galaxy S24 består av tre kameror som jobbar tillsammans för att bästa bildresultat. Här har du hela tre kameror där den ena (vidvinkel) har 50 megapixlar, sedan en ultravidvinkel på 12 megapixlar, och sedan en teleobjektiv på 10 megapixlar. Selfiekameran har 12 megapixlar. 


Likt föregående S23 har den en enastående zoom-funktion som tillåter dig zooma in något ordentligt. Kameran består av en vidvinkel, en ultravidvinkel samt en "normal" lins. 

 

Med kameran har du även möjlighet att filma i 8K. När du filmar till 8K är du dock limiterad till 24 FPS. Om du kan nöja dig med 4K kommer du dock bli helt nöjd då dess kamera klarar av 4K i 60FPS.


Ai-funktioner hos Galaxy S24

En hel del ai-funktioner idag känns onödiga och tillverkare har i många fall inte helt hittat rätt med optimal användning av Ai. Dock har Galaxy S24 fått en bra sådan i form av funktionen "Circle to Search". Med denna kan du bilda en liten cirkel med fingret över något du ser på skärmen, och då kommer Galaxy S24 försöka identifiera vad det är du har markerat. Detta är användbart ifall du skulle se något du vill veta mer om, t.ex. ett klädesplagg eller nån resedestination. 


En annan cool funktion är också översättningsfunktionen där du i realtid kan få meddelanden översatta. Mest imponerande är dock översättningsfunktionen för telefonsamtal. Där kan du prata på som vanligt men Ai kommer översätta det du säger till ett annat språk. På samma sätt kommer personen du pratar med översättas till ditt eget språk, användbart om du är utomlands och ska boka ett bord. 


Batteritid och laddning: Osannolikt att få slut på batteri

Samsung Galaxy S24s batteri har gjorts ännu större från den tidigare modellen och du kan nu enkelt få upp till 2 dygns batteritid vid normalanvändning. Och tack vare att du nu kan ladda med USB-C tar det endast cirka en timme att ladda upp batteriet till 100%


5G-nätverk och säkerhetsfunktioner: Framtidssäkrad teknik

Likt de flesta nya smartphones är denna givetvis kompatibel med 5G vilket ger dig ännu snabbare surf. När det gäller säkerhet låser du upp din telefon antingen genom lösenkod, ansiktsigenkänning eller fingeravtryck.


Samsung har även lovat att S24-serien kommer att ha 7 år till av mjukvaru-uppdateringar. Detta innebär att denna telefon fortfarande kommer vara up-to-date år 2031. Och det gillar vi!


Detta tycker användarna om Samsung Galaxy S24

"Äntligen en sjukt läcker design av själva telefonen. Och jäklar vad rappt fint den snurrar på. Redan från första laddningen fick jag ut 10h skärmtid, vilket ökar efter ett antal laddcykler. Underbar matt glasbaksida. Och en grym skärm. För att inte snacka om kameran (kamerorna). Helt otroliga bilder i dåligt ljus utan blixt."


"I stort sett är jag nöjd med S24 men finns detaljer som drar ned betyget. Gillar inte att ni försöker pracka på mig McAfee Security och det går inte att söka smiley i eran sms app för det går inte att söka emojier på det aktuella inmatningsspråket som är svenska."


"Enkel att använda och batteritiden är otrolig."


"En bra telefon och en stor förbättring från min gamla S10. Det enda problemet var att vid överföring från min gamla telefon blev mycket av min musik korrumperad."


Här köper du bästa Android-telefonen till lägsta prisBästa premiumval iPhoneiPhone 15 Pro

Detta är storasyskonet till vanliga iPhone 15 och ger dig mer prestanda, bättre kamera och en enligt oss snyggare design. Dock är det inte världens största uppgradering från ​iPhone 14 Pro, och en del användare menar också att det inte ens skiljer så mycket från en 12 Pro Max, med undantag för en snabbare skärm. Vi håller dock iPhone 15 Pro som bästa premiumval eftersom det är den senaste modellen och kommer hålla längre in i framtiden.


Det är dock en väldigt dyr telefon och om du överväger att köpa en iPhone 15 Pro är det definitivt värt att undersöka möjligheten att byta in din gamla iPhone för att försöka få ner kostnaden. 


Är den värd pengarna?

Visst, iPhone 14 Pro är otroligt lik iPhone 15 Pro, och antagligen kommer du inte märka någon skillnad. Dock är det väldigt effektivt med en USB-C kabel som ger snabbare laddning och dataöverföring och sedan finns det en intressant vinkel när det gäller priset: Eftersom Apple inte har höjt lanseringspriset för iPhone 15 Pro kan du ta inflationen i beräkning vilket gör iPhone 15 Pro faktiskt billigare - och eftersom det är den senaste modellen kommer den också hålla längre.


Specifikationer iPhone 15 Pro

 • Skärm: 6.1 tum
 • Upplösning: 2556 x 1179 
 • Tjocklek: 0,8 mm 
 • Kamera: 48 megapixlar
 • Batteristyrka: 3274 mAh
 • Processor: A17 Pro
 • Lagring: 128 GB, 256 GB, 512 GB, 1 TB
 • 5G stöd: Ja


Design och specifikationer

Mycket som finns på ​iPhone 14 Pro återfinns på 15 Pro, och som vi tidigare nämnde är det inte en superstor uppgradering. Exempelvis får du samma 6.1 tums skärm med upplösning på 2556 x 1179 pixlar samt en refresh rate på 120 Hz. 


Där skillnaden är som störst är ifall du kommer från en äldre modell, t.ex. en iPhone 11 eller iPhone 12. Då kommer den nya processorkraften från A17 Pro processorn och 8 GB RAM göra stor skillnad på hur snabb telefonen är, samt hur snabbt rörelser flyter på på skärmen. Ny action-knapp - Nya funktioner

Den stora skillnaden från den vanliga iPhone 15 är att den gamla knappen för ljudlöst läge på vänster sida har ersatts med en programmerbar action-knapp som du kan ange specifika funktioner. Du väljer själv vilken funktion denna knapp ska ha och kan exempelvis användas för att sätta på ficklampan, kameran eller stör ej-läge. Men du kan även ge den mer avancerade funktioner, som att sätta på lampor via Apple Homekit. 


Knappen är dock inte limiterad till endast en funktion, utan du kan också skapa mer avancerade kommandon där dess funktion beror på vilket läge telefonen är i. Exempelvis kan knappen göra olika saker beroende på om telefonen är i fokus-läge eller stör ej-läge. 


Åsikterna om den nya knappen är dock blandade och en hel del använder den fortfarande bara som en "mute"-knapp eller för att sätta igång stör-ej läge. Sedan sitter även denna knappen lite väl högt upp och är svår att komma åt ifall du har korta fingrar, framförallt på den större modellen ​iPhone 15 Pro Max. En bättre plats hade varit om den satt under volymknapparna. 


Byggkvalitet och design

iPhone 15 Pro är lättare än 14 Pro tack vare att dess konstruktion i titanium, vilket även gör den tåligare. Detta möjliggör också en snyggare finish där mobilen finns tillgänglig i färgerna svart titanium, vitt titanium, blått titanium och naturligt titanium. 


Batteriet - kan bli bättre

Batteristyrkan har fått sig ett minimalt lyft från 14 Pro och ligger på 3274 mAh. Detta är dock gott om kraft för att du ska ta dig igenom dagen - och lite till. En förbättring är dock att 15 Pro laddas med USB-C istället för lightning kabel, vilket möjliggör snabbare laddning och snabbare överföring av data. Denna batteristyrka ligger dock back vid jämförelse mot ​Samsung Galaxy 24+.


iPhone 15 Pro Max - Värt uppgraderingen?

90% av det som iPhone 15 Pro Max erbjuder finns redan i en ​iPhone 15 Pro. Men som med mycket annat är det där lilla extra faktiskt rätt härligt att ha. Bland annat får du kameror med ännu bättre zoom, bättre batteristyrka, och slutligen - en större skärm. De är väldigt lika varandra och den största märkbara skillnaden kommer att vara skärmstorleken samt den något bättre kameran. 


Detta tycker användarna om iPhone 15 Pro

"Fantastisk telefon, bra på allt. Byggkvaliteten är tipptopp. Problemet är bara att jag knappt märker någon skillnad på den här telefonen och en 14 pro, 13 pro, 12..."


"Har du en iPhone 12 Pro Max eller bättre kommer du knappt märka någon större skillnad än eventuell placeboeffekt. Gick från en 12 pro och enda konkreta fördelen är 120hz skärm."


"Uppgraderade från en iPhone 14 Pro till denna i största anledning för att det blev så många fingeravtryck runt ramen på 14. Personligen tyckte jag det var blä, så jag sålde den och köpte en 15 Pro istället."


"Gick från en iPhone 11 Pro så det var verkligen på tiden. Äntligen 5G och en riktigt bra kamera."


"Extremt bra uppgradering från en iPhone 12 Mini. Supernöjd."


Här kan du köpa iPhone 15 Pro till bästa pris
Bästa premiumval android 2024Samsung Galaxy S24 Ultra

Om du använder din mobiltelefon professionellt och behöver det där lilla extra, eller bara vill ha det allra bästa rekommenderar vi Samsung Galaxy S24 Ultra. Detta är den äldsta i syskonskaran av Galaxy S24 och ger dig hela 12 GB RAM vilket gör att den hanterar spel, tyngre appar och multitasking ännu bättre. 


Specifikationer Samsung Galaxy S24 Ultra

 • Skärm: 6,8 tum
 • Upplösning: 3120 x 1440
 • Tjocklek: 0,9 mm
 • Kamera: 50 MP
 • Batteristyrka: 5000 mAh
 • Processor: Snapdragon 8 Gen 3
 • Lagring: 256 GB
 • 5G stöd: Ja


Bra val för mobilfotografer och professionell användning

Där den dock har fått sin största behandling är hos dess kamera. Här har den fått en förbättrad 5x optisk zoom, en större skärm samt 100x digital zoom. Kombinerat med en snabbare processor är detta ett toppval för mobilfotografer som nästan är i klass med en bra digitalkamera.


Just för mobilfotografer har Samsung även lagt till en massa Ai-funktioner för hela Galaxy S24-serien. Här kan du bland annat få förslag på remastering, ta bort reflektioner i glas eller använda magic editor där du kan flytta objekt i bilder, generativ Ai kommer sedan fylla i tomrummet som blir kvar. Bilderna kan du sedan printa ut direkt till din multifunktionsskrivare.


Precis som de två föregående Ultra-versionerna finns även en inbyggd S Pen för de som gillar att skriva ner anteckningar eller skissa. Detta gör mobiltelefonen till en riktig hybrid av telefon och surfplatta.


Det ultimata verktyget för professionell användning

Denna telefonen har allt, verkligen. Det finns ingenting som saknas, och använder du din mobiltelefon professionellt borde denna vara högst uppe på din lista, framförallt med tanke på att den är utrustad med en inbyggd S Pen för de som gillar att skriva ner anteckningar eller skissa. 


Ett annat pluss är också att Samsung har åtagit sig att uppdatera dessa enheter med nya versioner av Android i sju år, vilket innebär att den inte bör kännas föråldrad inom den närmaste framtiden.


Priset - den stora boven

Trots att denna mobiltelefon har allt du kan tänkas behöva kommer det till ett pris, närmare sagt runt 16 000 kronor, vilket gör den otroligt dyr, och du bör hålla utkik efter inbytesrabatter om du planerar att uppgradera. 


För det höga priset hade jag hoppats att Samsung skulle ha lagt till extra Galaxy AI-funktioner som är specifika för Ultra-modellen – kanske några som utnyttjar S Pennans fulla potential. Galaxy AI är densamma på alla Galaxy S24-enheter, och den kommer snart även till Galaxy S23-serien, så du om det är dessa funktioner du vill komma åt kan du faktiskt vänta tills att de kommer till dessa.


Du bör också veta att du kan få 95% av allt denna telefon erbjuder i dess lillasyskon ​Samsung Galaxy S24 Plus, som kostar runt 2000 kronor mindre.


Köp Galaxy S24 Ultra till lägsta pris här

iPhone 14 - bästa mellanklass mobilÄven om det iPhone 15 är den senaste modellen håller iPhone 14 fortfarande en hög nivå och har faktiskt allt du behöver. Vi utser den därför till mest prisvärda iPhone, mycket tack vare dess prestanda, batteritid, skärm och 5G-teknik.


Specifikationer iPhone 14

 • Skärm: 6,1 tum med upplösning på 1170 x 2532 och 60 Hz uppdateringsfrekvens
 • Kamera: 2 st 12 MP kameror samt selfie-kamera
 • Batteristyrka: 3230 mAh (cirka 14 timmars surfande på webben)
 • Processor: A15 Bionic
 • Lagring: 128 GB
 • 5G stöd: Ja


iPhone 14 skärm: Super Retina XDR och OLED

Skärmen är en Super Retina XDR på 6,1 tum. Det är en OLED skärm vilket innebär att dess skärm får en otrolig svärta och detaljrikedom. Upplösningen ligger på 2532 x 1170 och har en uppdateringsfrekvens på 60 Hz. 


Slutligen har skärmen även en "Ceramic Shield" - vilket motverkar repor från vardagligt användande. Det ska till en rejäl smäll för att något ska hända med skärmen. Men givetvis rekommenderas att du har en skyddsfilm på skärmen för att din telefon ska hålla så länge som möjligt. Vi har utsett det bästa mobilskalet här.


iPhone 14 prestanda: A15 Bionic - spetskompetens från Apple

Du får det allra bästa som Apple har att erbjuda tack vare processorn A15 bionic, det snabbaste chippet i en smartphone. Detta kombineras med ett RAM-minne på 6 GB. Detta gör att telefonen hanterar multi-tasking och klarar av att hålla många appar igång samtidigt utan problem. 


Kamerafunktioner i iPhone 14: Vidvinkel och ultravidvinkel med 4K video

iPhone 14 har en bakre kamera som består av två 12 MP linser; en vidvinkel- samt en ultravidvinkel-kamera. Vidvinkel-kameran fungerar likt en vanlig kamera men med ultravidvinkel kan du ta en helt annan typ av bilder eftersom den fångar mer tack vare sitt bredare omfång. Något som vissa användare klagar på är dock att kameran endast har 2,5 x optisk zoom.


Kamerorna på baksidan har stöd för 4K med bra detaljrikedom och med de förinstallerade och kraftfulla redigeringsverktygen kan du ta filmer och bilder till en ny nivå. Kameran kan även ta in mer ljus och utnyttja "Night mode" som möjliggör att fota snygga bilder i svagt ljus, dock blir det sämre resultat vid videoinspelning i svagt ljus. Slutligen är det värt att nämna att kameran kan fånga material kompatibelt med Dolby Vision.


Batterilivslängd: En dag utan bekymmer med iPhone 14

Batteritiden är en av iPhone 14s styrkor. Vid vanligt användande klarar du dig enkelt en hel dag, och lite till. Men för att ge dig ett hum så klarar iPhone 14 av ca 10 timmars aktivt surfande på webben. Skulle du få slut på batteri laddas den enkelt upp till 50% styrka på cirka 30 minuters laddning. Och vill du vara helt säker på att aldrig få slut på batteri kan du enkelt lösa det genom att köpa en powerbank.


5G hos iPhone 14

En annan av iPhone 14s styrkor är att den är utrustad för användning av 5G vilket ger dig blixtsnabb surf. 5G har inte rullats ut över hela landet men bor du i närhet av våra storstäder finns det stor sannolikhet att ditt abonnemang täcker 5G. Vill du veta mer om mobilabonnemang kan du kika på vårt test om mobilabonnemang där vi utser den bästa operatören för dig (LÄNK). 


Användarnas omdömen om iPhone 14

"Kanske bästa iPhone modellen som gjorts. Mycket nöjd. Rea också så bra pris." 


"Funkar som Apple alltid gör."


Väldigt nöjd. Min första iPhone. Redan efter ett par veckor tror jag aldrig jag kan återgå till Android. Visst denna är dyr, men samtidigt tror jag att den håller flera år."


"Funkar hur bra som helst. Bra batteritid. Laddar ca varannan dag trots att jag använder mobilen ganska mycket." 


"Nöjd med telefonen som har en väldigt bra kamera. Att telefonen kan ringa till räddningstjänsten om man varit med om en olycka är fantastiskt. iPhonen levererar kvalitet som vanligt." 


Här köper du iPhone 14 till lägsta pris

Bästa priset på Apple iPhone 14 hittar du på internet. Då får du den också hemskickad till dig direkt, vilket är bekvämt och enkelt.


Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.
Vad är bäst iPhone eller Samsung? Valet mellan Samsung eller iPhone kan vara svårt, men våra recensioner av bästa mobilen för pengarna och mobiltelefon bäst i test ger dig all information du behöver. Vi inkluderar också Samsung mobil bäst i test och bedömningar av mest prisvärda mobilen.

Att ständigt vara uppkopplad är en naturlig del av samhället idag. Om du använder din mobil mycket - se till att du har en riktigt bra smartphone! Hitta bäst i test mobil här.
Köpguide - viktiga faktorer att tänka på 

Från prestanda och design till kamerafunktioner och batteritid, det finns många faktorer att överväga innan du gör ditt val. Här är några viktiga steg att ta för att se till att du får den bästa telefonen för dina behov: 


 1. Välj rätt operativsystem: Det finns huvudsakligen två operativsystem att välja mellan: iOS och Android. iOS är exklusivt för Apple-enheter medan Android används av flera tillverkare som Samsung, Google och Huawei. 
 2. Prioritera prestanda: En telefon med kraftfull, tillräckligt med RAM och lagringsutrymme är viktigt för en smidig användarupplevelse. Tänk på hur du använder din telefon och välj därefter rätt nivå av prestanda för dig. 
 3. Skärmstorlek och kvalitet: Storleken och kvaliteten på skärmen är högst avgörande för den visuella upplevelsen. Bestäm vilken storlek på skärmen du tycker om bäst och se till att det är en grym upplösning för att filmer och bilder ska se så snygga ut som möjligt.  
 4. Kamerafunktioner: För många är kameran en viktig funktion på en telefon. Titta på specifikationer som upplösning, bländaröppning och bildstabilisering för att bedöma kvaliteten på telefonens kamera.  
 5. Batteritid: Telefonens batteri måste vara starkt nog för att klara sig en hel dags normal användning utan laddning, ingen vill behöva ladda sin telefon flera gånger om dagen.
 6. Anslutningsmöjligheter: Allra helst ska det vara USB-C, som möjliggör den snabbaste laddningen och överförandet av data från exempelvis din dator.  
 7. Välj ett bra mobilabonnemangEn del operatörer erbjuder möjligheten att köpa din mobil i kombination med ett mobilabonnemang. Se därför till att välja det ett bra mobilabonnemang som ger dig de bästa villkoren till det lägsta priset.
Så gjorde vi vårt test om bästa smartphone

Efter att ha granskat expert- och användaråsikter om olika mobiltelefoner, framförallt från de större aktörerna som Samsung och Apple, har vi kommit till ett par intressanta insikter. 


När det gäller prestanda är det inte en jättestor skillnad mellan modellerna, förutom de utökade Max-versionerna som erbjuder betydligt bättre batteritid jämfört med basmodellerna. 


Även om det inte finns någon betydande skillnad i prestanda mellan de senaste modellerna, är det inte alltid nödvändigt att köpa den allra senaste telefonen. Exempelvis är skillnaden mellan iPhone 14 och 15 inte särskilt stor, och en iPhone 14 kan vara lika tillfredsställande som en iPhone 15, särskilt ifall du kommer från en äldre modell. 


Däremot är det en större skillnad när det gäller Pro- och Max-modellerna. Dessa modeller erbjuder en betydande förbättring av prestanda och visar vad en riktigt kraftfull smartphone kan erbjuda, dock till ett högst pris. 


När det gäller Samsungs android mobiler gäller samma sak, det är sällan en revolutionerande utveckling mellan basmodellerna, som ofta ger dig det du behöver. Men vill du kunna ta riktigt bra bilder och/eller använder din mobiltelefon professionellt kan det vara värt att satsa lite mer. 
Mobiltelefon test - Experternas omdömen

Utvecklingen av mobiltelefoner går mycket snabbt. Vi väljer därför att bara redovisa tester från 2024, 2023, 2022 och 2021, eftersom det annars är många mobiler som inte längre går att köpa. De senaste testerna är högst upp i listan.


Techradar gillar både Samsung Galaxy S24 Ultra och iPhone 15 likt CNET som tar hem fina priser i kategorierna iPhone och Android. 


CNET har i sin senaste jämförelse med modellerna iPhone 15, Samsung Galaxy S24 Ultra, iPhone 15 Pro, Google Pixel 8 Pro och Samsung Galaxy S24. 


Råd och Rön testade 146 mobiltelefoner där Samsung Galaxy S24 Ultra hamnade i översta toppskiktet. På andraplats, med en poäng mindre kommer iPhone 15 Pro Max. Efter detta hamnar tidigare Pro och Ultra-modeller från iPhone och Samsung vilket visar att det inte alltid är de nyare modellerna som faktiskt är bäst i test. Ofta erbjuder föregående modeller en väldigt lik prestanda som inte behöver vara värd de extra tusen kronorna du betalar för de senaste modellerna.


Tom's Guide gillar Samsung Galaxy S22 mest för att det är en överkomlig modell i Samsungs senaste serie. Utöver de gillar de även dess förbättrade kamera som tar bättre bilder i mörker samt en ännu bättre zoom. De gillar inte att batteritiden är under genomsnittet för många andra smartphones.  


The Verge skriver att det finns få anledningar att spendera pengar på en iPhone 14 eftersom skillnaden mellan denna och iPhone 13 är inkrementell. Du får ingenting extra när det gäller skärm eller prestanda men betalar ändå drygt tusenlappen mer. För att få riktig skillnad måste du köpa en iPhone 14 Pro (med 120 Hz uppdateringsfrekvens på skärmen).


Android Police gjorde en jämförelse av Samsung Galaxy S22 och tycker att den är ett bra köp ifall du vill ha en kompakt flaggskepps-modell. Men de passar även på att rekommendera Galaxy S22 Ultra för dig som är en tung användare av din mobil och gärna vill ha en penna till din skärm eller om du kan dra nytta av en stor skärm.


Techradar tycker att iPhone SE är en kraftfull 5G-telefon för pengarna du betalar och gillar även dess tunna och lätta design. De tycker dock att det är lite dåligt att den startar på 64 GB med inga mindre lagringsalternativ tillgängliga. Sedan passar de även på att slänga en känga till skärmen som blir lite väl ockuperad med tanke på att den fortfarande har en knapp.


Tech Advisor tycker att iPhone 14 och iPhone 13 är väldigt lika varandra, lite för lika. De skriver att det essentiellt är en iPhone 13 med nytt namn. En anledning varför vi väljer att rekommendera iPhone 13 som den iPhonen som räcker för de flesta användarna.


Ljud och Bild testade iPhone 12 och ger den utmärkt betyg! De skriver även att "iPhone 12 är kanske det bästa köpet bland Apples fyra nya iPhone-modeller." De gillar att den är så snabb, att den har riktigt bra både bild och ljud, att den är 5G-klar, den ljusa skärmen, att den är vattentät och dess MagSafe.


Mobil.se ger Samsung Galaxy S21 toppbetyg! De gillar framförallt att den är snabb, smidig samt att den har en riktigt bra skärm. De väljer att avsluta sitt test med att sammanfatta smartphonen som en "smidig toppmodell" där du får bra skärm, prestanda och kamerauppsättning.


TEK.no har testat iPhone 12 och sammanfattar det hela med "Årets vanliga iPhone är ett säkert och bra mobilval. Som vanligt." de ger den 8/10 poäng och gillar bland annat den ljusa OLED -skärmen, det fantastiska ljudet i högtalarna och programvaran med väldigt få buggar.


Tom's Guide jämför iPhone 12 och 13 och undersöker ifall det är värt att köpa 13 redan nu, kort efter dess lansering. Vad som är rätt intressant är att detta är en av få gånger som ett köp av 13 faktiskt kan motiveras. Med bättre lagringsalternativ, bättre kameror och en ännu snabbare processor (Apples nya A15-chip) finns det god motivering för ett köp av iPhone 13. Men sedan har den en högre prislapp - nästan dubbelt så högt som där du hittar den billigaste 12:an. Ska du köpa iPhone 13 ska du vara säker på att du vill, och kanske behöver, ha det allra senaste och bästa. 


T3 gillar framförallt iPhone 12s skärm, design och byggkvalitet (ställt mot 11:an) samt att den är redo för 5G-användning. Vidare skriver T3 att det är den iPhone som passar gemene man allra mest tack vare sin snygga skärm och fina kamera-kvalitet.


CNET tycker att iPhone 12 Mini är en fantastisk telefon och fortfarande ett bra köp 2021 - även när iPhone 13 har släppts. Enligt CNET är iPhone 12 fortfarande en grym telefon som erbjuder fantastisk kamera, snabb prestanda och snygg skärm. I deras jämförelse testades även iPhone 12 Pro - en större version av 12:an. Och trots många likheter drog sig CNET mer för Pro-versionen. 


Techradar tycker att det är en telefon som bara blir bättre och bättre ju mer du använder den, även om det är fjolårets iPhone. Framförallt nu när både MagSafe (trådlös laddning) och 5G rullas ut snabbare över hela världen. Detta i kombination med en otroligt snygg skärm, design, samt en otrolig prestanda gör iPhone 12 till en smartphone som fortfarande är otroligt bra. Techradar ger iPhone 12 4/5 stjärnor.


CNET tycker att Samsung Galaxy S21 är ett givet val ifall du letar efter en uppgradering för Android. Trots att Samsung har tagit bort en del kvalitets-specifikationer såsom Gorilla Glaset på baksidan och halva antalet pixlar på skärmen är det fortfarande mycket positiva över det senaste tillskottet i Galaxy-serien. En av de grejer de gillar allra mest är att priset för alla modeller har sänkts kraftigt. Men de gillar även den snabba skärmen, designen samt operativsystemet som hanterar alla uppgifter galant. Bland nackdelar nämner de bl.a. det reducerade RAM-minnet, att det saknas plats för mikroSD-kort samt att skärmen endast är i Full-HD. 


Techradar utser Samsung Galaxy S21 Ultra till den bästa smartphonen just nu. På 4:e plats efter iPhone 12 hamnar lillasyskonet Samsung Galaxy S21. De tycker inte att det är den bästa i S-serien men anser fortfarande att det är en bra telefon med "fantastiska kamerorna på baksidan som fungerar till mycket"
Frågor och svar om smartphones

 • Vilken är den bästa mobiltelefonen idag?
  Den bästa mobiltelefonen idag är iPhone 15. Den ger dig allt du behöver i form av prestanda, design och funktionalitet. Är du en android-användare är bästa valet Samsung Galaxy S24.
 • Vad är bäst iPhone eller Samsung?
  Valet mellan iPhone och Samsung beror på personliga preferenser: iPhone erbjuder ett integrerat ekosystem och användarvänlighet medan Samsung kan skryta med anpassningsbarhet och ett brett utbud av enheter. Ditt val bör baseras på vilket operativsystem du föredrar och vilka funktioner som är viktigast för dig.
 • Vilken mellanklass mobil är bäst?
  iPhone 14 imponerar med sin Super Retina XDR OLED-skärm som levererar exceptionell svärta och detaljrikedom, skyddad av Ceramic Shield för ökad hållbarhet. Med A15 Bionic-chipet, avancerade kamerafunktioner för 4K video och nattläge, samt robust batterilivslängd och 5G-kapacitet, erbjuder den en oslagbar kombination av prestanda, fotograferingsmöjligheter och anslutning som håller dig produktiv hela dagen.
 • När är det bäst att köpa ny mobil?
  Mobiltillverkare släpper ofta nya modeller varje år. När en ny modell släpps, sänks ofta priset på föregående modeller. Att köpa en mobil strax efter att en ny modell släppts kan ge dig en högkvalitativ telefon till ett lägre pris.
 • Vad ska man tänka på när man köper ny mobil?
  Börja med att bestämma din budget och välj sedan operativsystem (Android eller iOS) baserat på vilket du föredrar. Överväg skärmstorlek och typ för den bästa visuella upplevelsen som passar dina behov. Kontrollera enhetens prestanda, inklusive processor och RAM, för att säkerställa att den klarar av dina användningskrav.

  Glöm inte att också tänka på kamerafunktionerna och batteritiden, vilket är avgörande för daglig användning och fotografering.
 • Hur mycket kostar en bra mobil?
  Kostnaden för en "bra" mobil kan variera beroende på vad du definierar som bra, vilka funktioner du prioriterar och vilket märke du föredrar. Mellanklassmobiler ligger ofta i prisklassen 5000 - 8000 kronor, med bra prestanda, kamerafunktioner och ofta några premiumfunktioner från dyrare modeller.
Sammanfattning av bästa mobilen 2024

Efter att du läst vårt test om bästa smartphone hoppas vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker dåliga produkter och kan köpa den smartphone som passar dig och dina behov bäst.


Bästa smartphone - Testvinnare


Tips: Ska du köpa extra laddare till din mobiltelefon och vill veta om det är fördelar med en originalladdare eller om man lika gärna kan köpa en mobilladdare på Rusta eller Clas Ohlson? Då ska du läsa detta test hos Testfakta. Det är stora skillnader i kvalité som du kan se i denna tabell.


Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har smartphone rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa mobiltelefonen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Relaterade tester inom kategorin IT och Telefoni
Philip Andrén

Bäst i test: Smartphone

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast