Om du letar efter bästa smartphone eller bäst i test mobil 2023, är våra recensioner av bästa Samsung mobil och bästa mobilen 2023 en utmärkt resurs. Vi jämför iPhone eller Samsung för att hjälpa dig att bestämma vilken Samsung är bäst eller om en iPhone bäst i test passar dig bättre.

Mobiltelefon bäst i test 2024: Guide av bästa smartphone just nu

Ska du köpa mobiltelefon och vill veta vilken som är mobiltelefon bäst i test idag? Då har du kommit helt rätt. Undrar du om du ska köpa Samsung eller iPhone?


Vi har gjort en genomgång av alla aktuella tester för att höra vad experter och konsumenter tycker om de mobiler som finns att köpa idag. Och svar har vi fått så du kan köpa bästa smartphone just nu där du får bästa mobilen för pengarna.


Våra toppval just nu - mobiltelefon bäst i test

Bästa iPhone just nu

iPhone 14 Pro

Smartphone bäst i test iPhone 14 Pro
 • Batteriti som håller hela dagen

 • Tar snygga bilder med kameran

 • Blixtsnabb prestanda

 • Snygg 120 Hz skärm

 • Dyr

iPhonen du klarar dig med

iPhone 13

Smartphone bäst i test iPhone 13
 • Bra batteritid som håller hela dagen

 • Snabb prestanda med A15 chip

 • Bra kamera

 • Ingen 120 Hz

Bästa Android just nu

Samsung Galaxy S22

Smartphone bäst i test Samsung Galaxy S22
 • Bra 120 Hz skärm

 • Kompakt design

 • Bra kamera med imponerande zoom

 • Batteritiden hade kunnat vara bättre

Bästa budget smartphone

iPhone SE (3:e generationen)

Smartphone bäst i test iPhone SE (3:e generationen)
 • Snabb prestanda

 • Funkar med 5G

 • Bra byggkvalitet och vattentät

 • Bästa valet för dig med en budget

 • Sämre kamera än iPhone 13

 • Skärmen är för begränsad då knappen är kvar

priser i samarbete med Prisjakt

Köpguide

Vad är bäst iPhone eller Samsung - vilken mobil ska jag köpa?

iPhone var den första utvecklaren av smartphonen år 2007, och är än idag en stor tillverkare av smartphones. Samsung var inte långt efter med sin Galaxy-serie, vilket har lett till att Apple och Samsung är de vi förknippar mest med ordet smartphone. Idag finns många fler tillverkare, däribland Xiaomi och Huawei. 


Skillnaden: Samsung eller iPhone

Den stora vattendelaren är ifall du gillar iOS eller Android som operativsystem. Tekniken i de olika telefonerna är på samma nivå, däremot kan ena eller den andra ha några saker som är bättre, t.ex. batteritid eller kamera. 


Kampen mellan Apples operativsystem iOS och Googles Android, som används av de flesta andra tillverkarna av smartphones, kommer säkert att fortsätta länge till. Sett till användare dominerar Android marknaden med en andel på drygt 70%. Det är alltså helt upp till individen att bestämma vilket operativsystem man gillar bäst. Här jämför vi dock äpplen med päron och låter alla mobiler vara med och slåss om titeln 'Bästa smartphone 2024'.


Det finns fördelar med båda operativsystemen. Generellt brukar användare av iOS (Apples system) proklamera att det är enklare att förstå, vilket det är. iOS är mer intuitivt och du behöver inte lika lång tid att vänja dig vid hur systemet fungerar. Android har dock en större valbarhet då du kan formatera det till din egna preferens. Du har även tillgång till otroligt många fler appar som kan laddas ner ifall du använder en Android. Och är du en flitig användare av Googles tjänster kan detta integreras enklare med Android än iOS.
iPhone 14 Pro - iPhone bäst i test just nu

iPhone 14 kom ut i september 2022. Jämfört med grundmodellen är det i princip en iPhone 13 med nytt namn - samma skärm och samma processor. Men när det gäller iPhone 14:s storasyskon, iPhone 14 Pro och Pro Max, var det andra visor. Dessa kom nämligen med bra uppdateringar, som idag gör iPhone 14 Pro till den bästa iPhonen just nu. 


Bästa iPhone just nu - iPhone 14

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 29 februari 2024

De bästa priserna på iPhone 14 Pro Visa färre priser Visa fler priser


iPhone 14 Pro har en hel del saker som iPhone 14 saknar. Här finns bland annat en bra blanding av hård- och mjukvara som gör det till en riktigt bra mobiltelefon


Telefonen kostar en hel del och just nu är det främst en telefon för de som vill ha det allra bästa. Du får bland annat en 6,1 tums skärm med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Detta innebär att animationerna när du skrollar på telefonen flyter på väldigt bra och sömlöst. 


Specifikationer:

Skärm: 6,1 tum med upplösning på 1170 x 2556 och 120 Hz uppdateringsfrekvens.

Kamera: 3 st 12MP bak-kameror (totalt 48 MP) samt selfie-kamera.

Batteristyrka: 3230 mAh (cirka 14 timmars surfande på webben).

Processor: A16 Bionic.

Lagring: 128 GB.

5G stöd: Ja.


Skärm

En ny del av skärmen är även att den är alltid på, och widgetar som klockan, väderlek och notifikationer är alltid synliga. Vid detta läge går uppdateringsfrekvensen ner för att spara på batteriet. Utöver alltid-på-läget finns även en nyhet på toppen av skärmen: Dynamic Island.


Dynamic island är en liten del av skärmen under selfie-kameran som visar system-info och notifikationer. Detta tillåter Apple att få sin mjukvara att fungera på steroider, och definitivt något som nya tillverkare kan dra nytta av i framtiden när de utvecklar sina egna appar.


Det finns en del som menar att dynamic island enbart är där som en extra notch - men när både användare och experter fått testa denna mer och experimentera tycks de flesta falla för dess funktionalitet.


Kamera

När det gäller kameran på iPhone 14 Pro använder den en 48 megapixel (ja 48) som tar in maximalt med ljus och sedan bildar 12 megapixel bilder. Framstegen är känsliga, med ökad precision i miljöer med svagt ljus och dessa skillnader jämfört med kameran på vanliga iPhone 14 är svåra att upptäcka om de inte inspekteras väldigt noga. 


Vidare gör den avancerade sensorn med högre upplösning gör det möjligt för en 2x telefotofunktion som är den nya standarden för bilder i porträttsläge och är en förbättring från tidigare iPhone-modeller. 


Prestanda

Den stora förändringen som iPhone 14 Pro får är att istället för ett A15 Bionic-chip får den ett A16 Bionic-chip - en mycket snabb processor som hanterar allt du slänger till iPhonen galant, även gaming. 


Batteritid

Denna räcker enkelt en hel dag så länge du inte streamar video konstant. Men det är faktiskt batteritiden som kan ses som en liten besvikelse hos iPhone 14 Pro - den har nämligen ungefär samma batteritid som iPhone 13, och verkar dräneras ännu snabbare. Vill du ha iPhonen med allra längsta batteritid är det iPhone 14 Pro Max som gäller. 


Nätverk

iPhone 14 Pro är helt redo för 5G.


Detta är nackdelarna med iPhone 14 Pro

Trots att det är den allra bästa iphonen hittills är den självklart inte helt utan nackdelar. Dels är den otroligt dyr - men det är något som reflekteras hos andra tillverkare av smartphones. Andra, mer sakliga nackdelar, är exempelvis batteritiden, som inte är bättre än iPhone 13 och även  dräneras snabbare. 


Den sista nackdelen är kameran, som, även ifall den kan ta fantastiska bilder, inte är en så stor uppdatering som Apple själva vill tro. 


Användarnas omdömen och recensioner om iPhone 14 Pro

Som vanligt på Bäst i test Guiden tar vi alltid hänsyn till vad användarna har att säga om sitt köp. Det är ju trots allt de vanliga användarna som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel:


"Bytt från iPhone 12 Pro och givetvis en rappare känsla. Dynamic Island är snygg, men i praktiken så tar den upp mer av skärmen än tidigare och det nya mellanrummet ovanför tillför inte något."


"Snabbare än 13 PRO Max och förbättrad kamera. Rekommenderas starkt."


"Den är åt skogen för dyr."


"Är så nöjd. Märkbart snabbare än 13 Pro. Och den nya notchen är så häftig och användbar. Kamerorna kanonbra. Jag kan väl sammanställa att detta är första iPhone jag inte kan hitta ett fel på."


"Skärmen är sanslöst bra. Dynamic Island är praktisk och inte "bara" där som en notch."


Här kan du köpa iPhone 14 till bästa pris

Power säljer just nu iPhone 14 Pro för 12916 kr. Frakten ingår i priset.

12916 kr är det lägsta priset just nu för iPhone 14 Pro!

ComputerSalg säljer just nu iPhone 14 Pro för 13130 kr. Frakten ingår i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 13731 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Proshop säljer den för 15990 kr. Frakten ingår i priset.iPhone 13 - bästa mellanklass mobil

Även om iPhone 14 släpptes i september 2022 och många rekommenderar den allra senaste tekniken är det svårt att motivera att köpa denna. Essentiellt är det faktiskt en iPhone 13 med ett nytt namn. När det gäller både skärm och prestanda får du inget extra av en iPhone 14 förutom en lite bättre kamera, men då var iPhone 13:s kamera redan väldigt bra!


Därför är denna smartphone vårt val av "mobiltelefon bäst i test"!  Både experter och svenska konsumenter är överens om att detta är riktigt bra mobiltelefon.


iPhonen som funkar för de flesta - iPhone 13

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 29 februari 2024

De bästa priserna på iPhone 13 Visa färre priser Visa fler priser


Det som gör iPhone 13 till den mest prisvärda mobilen samt bästa mobilen för pengarna är dess prestanda, batteritid och snygga skärm sett till priset. Det den näst största i syskonskaran bland iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max och iPhone 13 Mini


Specifikationer:

Skärm: 6,1 tum med upplösning på 1170 x 2532 och 60 Hz uppdateringsfrekvens.

Kamera: 2 st 12 MP kameror samt selfie-kamera.

Batteristyrka: 3230 mAh (cirka 14 timmars surfande på webben).

Processor: A15 Bionic.

Lagring: 128 GB.

5G stöd: Ja.


Skärm

Skärmen är en Super Retina XDR på 6,1 tum. Det är en OLED skärm vilket innebär att dess skärm får en otrolig svärta och detaljrikedom. Upplösningen ligger på 2532 x 1170 och har en uppdateringsfrekvens på 60 Hz. Detta är samma som iPhone 12 och det hade varit uppskattad med en 120 Hz skärm eftersom det flyter på ännu snabbare, men det funkar bra ändå. 


Slutligen har skärmen även en ceramic shield, vilket motverkar repor från vardagligt användande. Det ska till en rejäl smäll för att något ska hända med skärmen. Men givetvis rekommenderas att du har en skyddsfilm på skärmen för att din telefon ska hålla så länge som möjligt. Vi har utsett det bästa mobilskalet här.


Prestanda

Du får det allra bästa som Apple har att erbjuda tack vare processorn A15 bionic, det snabbaste chippet i en smartphone. Detta kombineras med ett RAM minne på 4GB. Detta gör att telefonen hanterar multi-tasking och klarar av att hålla många appar igång samtidigt utan problem. 


Kamera

iPhone 13 har en bakre kamera som består av två 12 MP linser; en vidvinkel- samt en ultravidvinkel-kamera. Du kan välja vilken kamera du vill använda och de har olika arbetsområden. Vidvinkel-kameran fungerar likt en vanlig kamera men med ultravidvinkel kan du ta en helt annan typ av bilder eftersom den fångar mer tack vare sitt bredare omfång. Något som vissa användare klagar på är dock att kameran endast har 2,5 x optisk zoom.


Kamerorna på baksidan har stöd för 4K med bra detaljrikedom och med de förinstallerade och kraftfulla redigeringsverktygen kan du ta filmer och bilder till en ny nivå. iPhone 13s kamera kan även ta in mer ljus och utnyttja "Night mode" som möjliggör att fota snygga bilder i svagt ljus. Kameran är såpass bra att den kan fånga material som är kompatibelt med Dolby Vision.


Batteri

Batteritiden är en av iPhone 13s styrkor. Det levereras från ett batteri på 3230 mAh, vilket ger dig drygt 8h av videostreaming, eller nästan 14 timmars surfande på webben. Helt enkelt räcker det en hel dag utan att behöva laddas upp. Om du mot förmodan skulle göra slut på batteriet kan du enkelt lösa det genom att köpa en powerbank.


Nätverk

En annan av iPhone 13s styrkor är att den är redo att använda med 5G. Även om det inte har börjat rullas ut i stor skala i Sverige är det bra att denna smartphone är redo för nästa steg i bredbandshastighet.Användarnas omdömen och recensioner om iPhone 13

"En bra telefon som fungerar mycket bra. Det som är negativt med telefonen är att den inte tar så bra bilder när jag testade."


"Riktigt bra mobil enligt mig tycker jag den är perfekt för använda en hand och lättvikts mobil Bra kamera , bra batteri tid bra skärm Rekommenderas starkt."


"Haft denna nu i 6 månader och det finns inget att klaga på, batteritiden är superbra och skärmen har en riktigt fin och krispig kvalitet. Att 128gb är standard gör att man aldrig behöver oroa sig över om plats finns."


"Suverän telefon för alla som inte behöver de mest "extrema" kamerafunktionerna i Pro-serien."


Det här är nackdelarna med mobilen

Den främsta nackdelen med iPhone 13 är att den inte har en 120 Hz skärm, något som hade gjort den till en ännu bättre telefon. Utöver det går det fortfarande att säga att det är en väldigt dyr telefon. 


Här köper du mobilen till bästa pris

Bästa priset på Apple iPhone 13 hittar du på internet. Då får du den också hemskickad till dig direkt, vilket är bekvämt och enkelt.


Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.


Power säljer just nu iPhone 13 för 6529 kr. Frakten ingår i priset.

6529 kr är det lägsta priset just nu för iPhone 13!

CDON.COM säljer den just nu för 7429 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Komplett säljer just nu iPhone 13 för 7490 kr. Frakten ingår i priset.

Dustin Home säljer just nu iPhone 13 för 7490 kr. Frakten ingår i priset.

Proshop säljer den för 7490 kr. Frakten ingår i priset.

Hos Webhallen köper du iPhone 13 för 7539 kr. Frakten ingår även i priset.

Hos Teknikproffset kan du köpa iPhone 13 för 8579 kr. Frakten är inkluderad i priset.
Bästa Samsung mobil - Samsung Galaxy S22

Eftersom kampen mellan smartphones oftast står mellan operativsystemen iOS och Android är det ibland svårt att kora en testvinnare. Vi har därför valt att även ha med bästa android mobil just nu i detta test. 


Det råder ingen brist på antalet Android-telefoner på marknaden just nu. Att veta vilken som är bäst i test blir därför allt svårare. Hos experterna står det främst mellan Samsung Galaxy S22 och OnePlus 8 Pro som är två riktigt bra smartphones. Men eftersom vårt arbete även går ut på att ta reda på samsung mobil bäst i test hamnar resultatet på Samsung Galaxy S22 - en riktigt bra samsung mobil


Bästa android - Samsung Galaxy S22

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 29 februari 2024

De bästa priserna på Samsung Galaxy S22 Visa färre priser Visa fler priser

Samsung bäst i test

Samsung fortsätter bryta barriärer med sina smartphones och med Samsung Galaxy S22 råder inget undantag. Den har dessutom fått en helt ny design där Samsung har gjort den mer industriell vilket har lyckats något oerhört bra. Kontrasten mellan de två olika färgerna på mobil och kamera-bump gifter sig otroligt snyggt. 


Samsung har dock valt att ta bort flera bra saker som tidigare ingått. Exempelvis får du inte längre en laddare med vägguttag när du köper din telefon och du får heller inte med några hörlurar. Dessutom har Samsung tagit bort halva antalet pixlar från skärmen samt ersatt glaset på baksidan med polykarbonat, ett lite finare ord för plast. Denna nya baksidan gör dock smartphonen mer greppvänlig. Men trots detta är både experter och konsumenter mycket positiva över denna 5G-kompatibla smartphone - Samsung bästa mobil.


Specifikationer:

Skärm: 6,1 tum med upplösning på 1080 x 2340 och 120 Hz uppdateringsfrekvens.

Kamera: 3 st 11 MP kameror samt selfie-kamera.

Batteristyrka: 3230 mAh (cirka 14 timmars surfande på webben).

Processor: Exynos 2200.

Lagring: 128 GB.

5G stöd: Ja.

 

Skärm

Skärmen på Galaxy S22 har gått tillbaka till en Full HD-skärm vilket kan tyckas snopet. Men i sanningen märks detta inte mycket. Med en uppdateringsfrekvens på 120Hz går övergångarna otroligt snabbt och swipandet känns direkt. S21 har även en väldigt hög skärmstyrka som ser till att det inte känns som någon större skillnad mot en Quad-HD-skärm. 


Samsung Galaxy S22 har en skärmstorlek på 6.1 tum men kommer även i en större utföranden. De större varianterna har, utöver skärmstorlek, ett större batteri och därmed längre batteritid. Processorn i telefonerna är dock densamma. 

 

Prestanda

Likt föregångaren S21 är det två olika processorer som används beroende på om du köper telefonen inom eller utanför EU. Här i EU får vi en Exynos 2200 som funkar utmärkt enligt de som har testat den. 

 

Processorn kombineras med ett 8 GB RAM-minne. Lagringsutrymmet i telefonen har en standard på 128 GB men behöver du mer finns det även varianter med 256GB. Med smarta moln-lagringsalternativ av bl.a. bilder och videos krävs det dock väldigt mycket för att du ska få slut på lagring i din telefon. 

 

Kamera

Kameran på Galaxy S21 består av tre kameror som jobbar tillsammans för att bästa bildresultat. Likt föregående S20 har den en enastående zoom-funktion som tillåter dig zooma in något ordentligt. Kameran består av en vidvinkel, en ultravidvinkel samt en "normal" lins. 

 

Med kameran har du även möjlighet att filma i 8K. När du filmar till 8K är du dock limiterad till 24FPS. Om du kan nöja dig med 4K kommer du dock bli helt nöjd då dess kamera klarar av 4K i 60FPS. Givetvis finns det även en selfie-kamera på 40MP. 

 

Batteri

Batteriet är ett 4.000mAh batteri som håller i 11-12h vid normalanvändning. Skulle du vara en väldigt flitig användare av din smartphone finns det tillgång till snabbare laddning, där du kan du ladda din mobil till 100% på cirka 1h. 


Galaxy S22 är dessutom så pass smart att den säger till dig vad du kan göra för att utöka batteriet. I batteriinställningarna kan du bl.a. sätta gränser för hur länge appar ska få köras i bakgrunden. Du kan även använda dig av trådlös laddning samt dela med dig batteri till en vän om ni båda har varsin Samsung från Galaxy-serien.


Nätverk

Likt de flesta nya smartphones är denna givetvis kompatibel med 5G vilket ger dig ännu snabbare surf.

 

Säkerhet

När det gäller säkerhet låser du upp din telefon antingen genom lösenkod, ansiktsigenkänning eller fingeravtryck. 
Användarnas omdömen och recensioner om Galaxy S22 - Samsung bästa mobil

"Uppgraderade från S21. Något mindre skärm, men snabbare, klarare skärm och mycket bättre batteritid. Håller två dagar för mig och lätt en hel dag vid tung användning."


Här köper du bästa Android-telefonen till lägsta pris

Amazon säljer Samsung Galaxy S22 just nu för bara 109 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

109 kr är det lägsta priset just nu för Samsung Galaxy S22!

CDON.COM säljer den just nu för 5845 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

ComputerSalg säljer just nu Samsung Galaxy S22 för 6099 kr. Frakten ingår i priset.

Proshop säljer den för 7990 kr. Frakten ingår i priset.

Dustin Home säljer just nu Samsung Galaxy S22 för 8490 kr. Frakten ingår i priset.

Komplett säljer just nu Samsung Galaxy S22 för 8990 kr. Frakten ingår i priset.

Hos Elon kan du köpa Samsung Galaxy S22 för 8990 kr. Frakt ingår i priset.

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 8990 kr. Frakten är inkluderad i priset.


iPhone SE - Mest prisvärda mobilen under 7000 kronor

Om du letar efter en okomplicerad vanlig iPhone som har hög prestanda till ett lågt pris är det en iPhone SE du ska ha som är bästa budget mobilen 2024. Både experter och konsumenter gillar den, mycket tack vare sin lätta vikt, pris och batteritid. 


Bästa budget smartphone - iPhone SE (3:e generationen)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 29 februari 2024

De bästa priserna på iPhone SE (3:e generationen) Visa färre priser Visa fler priser


Detta är den mest prisvärda mobilen någonsin, om man ser till dess prestanda. Och trots sitt schyssta pris har den fortfarande samma prestanda som du förväntar dig av en ny iPhone. 


Specifikationer:

Skärm: 4,7 tum med upplösning på 750 x 1334.

Kamera: 3 st 11 MP kameror samt selfie-kamera.

Batteristyrka: 3230 mAh (cirka 14 timmars surfande på webben).

Processor: Bionic A15.

Lagring: 64 GB.

5G stöd: Ja.


Skärm

Skärmen är en 4,7 tums retina display med en pixeldensitet på 326ppi (pixels per inch). Det är faktiskt samma display som iPhone 8 använde. Den gamla fingeravtrycksläsaren har introducerats igen och du har även lite tjockare kanter runt displayen. Vist är det lite tråkigt att designen och skärmen inte är den allra senaste. 


Men eftersom Apple har återanvänt gammal design kan de istället fokusera på att göra själva telefonen så bra som möjligt. Tack vare detta är telefonen också lätt och ligger behagligt i handen. 


Prestanda

Även om utsidan är identisk med iPhone 8 har Apple verkligen satsat på insidan av telefonen. Exempelvis levereras processorkraften i iPhone SE av ett kraftfullt A15-chip vilket är samma chip som används i de allra senaste telefonerna från Apple


När det jämförs med en ny iPhone 13 är det inte stor skillnad mellan de två. Skillnaden märks främst i grafik, batteritid och hur snabb skärmen är. Processorn i iPhone SE har ett ram-minne på 4GB. Standardlagringen på själva telefonen är 64 GB men du kan välja större storlekar som 128 och 256 GB. 


Kamera

Kameran består av en 12MP som kan ta riktigt schyssta bilder. Eftersom kameran består av endast en lins får du dock inte samma möjlighet till att zooma in och ta lite breda bilder som med en iPhone 13. Bilder i dåligt ljus når inte heller upp till samma nivå eftersom det inte finns något nattläge. 


Men kameran är inte helt utan kvaliteter. Du kan exempelvis filma i 4K i 60 fps och slow motion. Även porträttläge är möjligt, både med kameran på baksidan samt selfie-kameran. När du väl har tagit din bild kan du redigera den och få till ett pangresultat! 


Batteritid

Batteritiden hos iPhone SE klarar sig enkelt en hel dag med normal användning (sociala medier, lyssna på musik samt kolla på något klipp). Men för ett definitivt mått säger experterna att det landar på ca 15 timmars videotittande. 


Att ladda telefonen från 0 till full styrka tar drygt 1 timme. 


Säkerhet och övrigt

Du låser säkert upp telefonen med hjälp av ditt fingeravtryck på knappen vid botten av skärmen. Här kan du även lägga till fler fingeravtryck. Telefonen är vattentät och klarar av ett djup på 1m i 30 minuter. 
Användarnas omdömen och recensioner om iPhone SE - bästa budget mobilen 2024

"Motsvarande mina förväntningar. Liten behändig mobil…rekommenderas varmt."


Här köper du bästa billiga mobiltelefon till bästa pris

CDON.COM säljer den just nu för 5139 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

5139 kr är det lägsta priset just nu för iPhone SE (3:e generationen)!

ComputerSalg säljer just nu iPhone SE (3:e generationen) för 5437 kr. Frakten ingår i priset.

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 5790 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Power säljer just nu iPhone SE (3:e generationen) för 5819 kr. Frakten ingår i priset.

Hos Webhallen köper du iPhone SE (3:e generationen) för 5839 kr. Frakten ingår även i priset.

Komplett säljer just nu iPhone SE (3:e generationen) för 5990 kr. Frakten ingår i priset.

Dustin Home säljer just nu iPhone SE (3:e generationen) för 5990 kr. Frakten ingår i priset.

Proshop säljer den för 5990 kr. Frakten ingår i priset.
Jämför mobilerna - specifikationer


Skärmstorlek:
Upplösning:
Vattentålig:
Antal pixlar:
Max bildhastighet:
RAM-minne:
iPhone 14 Pro
iPhone 14 Pro
Bästa iPhone just...
6.1 tum
1179x2556 pixlar
Ja
48 MP
240 FPS
6 GB
iPhone SE (3:e generationen)
iPhone SE (3:e gener...
Bästa budget smart...
4.7 tum
750x1334 pixlar
Ja
12 MP
60 FPS
4 GB
iPhone 13
iPhone 13
iPhonen du klarar...
6.1 tum
1170x2532 pixlar
Ja
48 MP
240 FPS
4 GB
Samsung Galaxy S22
Samsung Galaxy S22
Bästa Android just...
6.1 tum
1080x2340 pixlar
Ja
50 MP
960 FPS
8 GB
Så gjorde vi testet om mobiltelefon bäst i test

Vi har tagit reda på vad experterna och användarna tycker om de olika mobiltelefonerna som finns att köpa idag. Och det är främst Samsung och Apple som är de stora spelarna. De har båda många modeller vilket har inneburit att vi fått läsa på om de olika för- och nackdelarna kring deras olika telefoner. 


Vad vi funnit är att när det gäller prestanda är det ingen som sticker iväg supermycket, de är rätt lika varandra - om du inte drar in Max-modellerna som har betydligt bättre batteritid än basmodellerna. 


Men eftersom det inte är alldeles för stor prestanda mellan de olika modellerna, finns det i vissa fall ingen anledning att köpa den senaste telefonen. Detta är exempelvis fallet med iPhone 14 och 13. Skillnaden mellan dessa två är otroligt liten. Du kan därför ställa in siktet på en iPhone 13 och vara minst lika glad som om du hade köpt en iPhone 14; batteritiden är ungefär densamma och det är inga större framsteg i 14. 


Å andra sidan skiljer det sig dock mer när det gäller Pro- och Max modellerna, vilket är varför vi har även valt att ha med dessa. De får en rejäl skjuts i prestanda och visar vad en riktigt bra smartphone kan göra - om du är beredd att betala för det.


Vi har även resonerat på liknande sätt när det gäller android-mobilen från Samsung. Här hade vi kunnat välja den allra senaste modellen, Samsung Galaxy S23 Ultra - men eftersom skillnaden mot en S22 inte är tillräckligt stor håller vi S22 som bästa android. 
Mobiltelefon test - Experternas omdömen

Utvecklingen av mobiltelefoner går mycket snabbt. Vi väljer därför att bara redovisa tester från 2023, 2022 och 2021, eftersom det annars är många mobiler som inte längre går att köpa. De senaste testerna är högst upp i listan.


Råd och Rön har testat 146 mobiltelefoner under flera år. iPhone Pro 14 får hela 79 poäng, medan både iPhone 13 och Samsung Galaxy 22 får 75 poäng. iPhone SE får 68 poäng. Den absolut bästa mobilen enligt testet har 83 poäng.


Tom's Guide gillar Samsung Galaxy S22 mest för att det är en överkomlig modell i Samsungs senaste serie. Utöver de gillar de även dess förbättrade kamera som tar bättre bilder i mörker samt en ännu bättre zoom. De gillar inte att batteritiden är under genomsnittet för många andra smartphones.  


The Verge skriver att det finns få anledningar att spendera pengar på en iPhone 14 eftersom skillnaden mellan denna och iPhone 13 är inkrementell. Du får ingenting extra när det gäller skärm eller prestanda men betalar ändå drygt tusenlappen mer. För att få riktig skillnad måste du köpa en iPhone 14 Pro (med 120 Hz uppdateringsfrekvens på skärmen).


Android Police gjorde en jämförelse av Samsung Galaxy S22 och tycker att den är ett bra köp ifall du vill ha en kompakt flaggskepps-modell. Men de passar även på att rekommendera Galaxy S22 Ultra för dig som är en tung användare av din mobil och gärna vill ha en penna till din skärm eller om du kan dra nytta av en stor skärm.


Techradar tycker att iPhone SE är en kraftfull 5G-telefon för pengarna du betalar och gillar även dess tunna och lätta design. De tycker dock att det är lite dåligt att den startar på 64 GB med inga mindre lagringsalternativ tillgängliga. Sedan passar de även på att slänga en känga till skärmen som blir lite väl ockuperad med tanke på att den fortfarande har en knapp.


Tech Advisor tycker att iPhone 14 och iPhone 13 är väldigt lika varandra, lite för lika. De skriver att det essentiellt är en iPhone 13 med nytt namn. En anledning varför vi väljer att rekommendera iPhone 13 som den iPhonen som räcker för de flesta användarna.


Ljud och Bild testade iPhone 12 och ger den utmärkt betyg! De skriver även att "iPhone 12 är kanske det bästa köpet bland Apples fyra nya iPhone-modeller." De gillar att den är så snabb, att den har riktigt bra både bild och ljud, att den är 5G-klar, den ljusa skärmen, att den är vattentät och dess MagSafe.


Mobil.se ger Samsung Galaxy S21 toppbetyg! De gillar framförallt att den är snabb, smidig samt att den har en riktigt bra skärm. De väljer att avsluta sitt test med att sammanfatta smartphonen som en "smidig toppmodell" där du får bra skärm, prestanda och kamerauppsättning.


TEK.no har testat iPhone 12 och sammanfattar det hela med "Årets vanliga iPhone är ett säkert och bra mobilval. Som vanligt." de ger den 8/10 poäng och gillar bland annat den ljusa OLED -skärmen, det fantastiska ljudet i högtalarna och programvaran med väldigt få buggar.


Tom's Guide jämför iPhone 12 och 13 och undersöker ifall det är värt att köpa 13 redan nu, kort efter dess lansering. Vad som är rätt intressant är att detta är en av få gånger som ett köp av 13 faktiskt kan motiveras. Med bättre lagringsalternativ, bättre kameror och en ännu snabbare processor (Apples nya A15-chip) finns det god motivering för ett köp av iPhone 13. Men sedan har den en högre prislapp - nästan dubbelt så högt som där du hittar den billigaste 12:an. Ska du köpa iPhone 13 ska du vara säker på att du vill, och kanske behöver, ha det allra senaste och bästa. 


T3 gillar framförallt iPhone 12s skärm, design och byggkvalitet (ställt mot 11:an) samt att den är redo för 5G-användning. Vidare skriver T3 att det är den iPhone som passar gemene man allra mest tack vare sin snygga skärm och fina kamera-kvalitet.


CNET tycker att iPhone 12 Mini är en fantastisk telefon och fortfarande ett bra köp 2021 - även när iPhone 13 har släppts. Enligt CNET är iPhone 12 fortfarande en grym telefon som erbjuder fantastisk kamera, snabb prestanda och snygg skärm. I deras jämförelse testades även iPhone 12 Pro - en större version av 12:an. Och trots många likheter drog sig CNET mer för Pro-versionen. 


Techradar tycker att det är en telefon som bara blir bättre och bättre ju mer du använder den, även om det är fjolårets iPhone. Framförallt nu när både MagSafe (trådlös laddning) och 5G rullas ut snabbare över hela världen. Detta i kombination med en otroligt snygg skärm, design, samt en otrolig prestanda gör iPhone 12 till en smartphone som fortfarande är otroligt bra. Techradar ger iPhone 12 4/5 stjärnor.


CNET tycker att Samsung Galaxy S21 är ett givet val ifall du letar efter en uppgradering för Android. Trots att Samsung har tagit bort en del kvalitets-specifikationer såsom Gorilla Glaset på baksidan och halva antalet pixlar på skärmen är det fortfarande mycket positiva över det senaste tillskottet i Galaxy-serien. En av de grejer de gillar allra mest är att priset för alla modeller har sänkts kraftigt. Men de gillar även den snabba skärmen, designen samt operativsystemet som hanterar alla uppgifter galant. Bland nackdelar nämner de bl.a. det reducerade RAM-minnet, att det saknas plats för mikroSD-kort samt att skärmen endast är i Full-HD. 


Techradar utser Samsung Galaxy S21 Ultra till den bästa smartphonen just nu. På 4:e plats efter iPhone 12 hamnar lillasyskonet Samsung Galaxy S21. De tycker inte att det är den bästa i S-serien men anser fortfarande att det är en bra telefon med "fantastiska kamerorna på baksidan som fungerar till mycket"
Vad är bäst iPhone eller Samsung? Valet mellan Samsung eller iPhone kan vara svårt, men våra recensioner av bästa mobilen för pengarna och mobiltelefon bäst i test ger dig all information du behöver. Vi inkluderar också Samsung mobil bäst i test och bedömningar av mest prisvärda mobilen.


Att ständigt vara uppkopplad är en naturlig del av samhället idag. Om du använder din mobil mycket - se till att du har en riktigt bra smartphone! Hitta bäst i test mobil här.

 Vanliga frågor och svar

 • Vilken mobil är bäst 2024?
  Just nu går titeln "mobiltelefon bäst i test" till iPhone 14 Pro och Samsung S22 som är bäst sett till pris och prestanda. Detta enligt experter och användare i Sverige.
 • Vilken iPhone är bäst?
  Vilken iPhone är bäst är det många besökare som frågar oss. iPhone 14 Pro är iPhone bäst i test just nu då vi tar hänsyn till pris och prestanda i det dyrare segmentet. Söker du bästa billig iPhone är modellen iPhone SE bäst i test.
 • Vilken iPhone har bäst kamera?
  Den modell som har allra bäst kamera just nu är iPhone 15 Pro Max. Skillnaden mot kameran i 14 är dock inte jättestor. Det är främst vid situationer där det är dåligt ljus som kameran i 15 Pro Max presterar bättre, nästan 2,2x bättre, samt när du zoomar.
Sammanfattning av bästa mobilen 2024

Efter att du läst vårt test om bästa smartphone hoppas vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker dåliga produkter och kan köpa den smartphone som passar dig och dina behov bäst.


Bästa smartphone - Testvinnare


Tips 1: Skaffa det bästa mobilabonnemanget samt bästa mobila bredbandet som har täckning på flera ställen. En smartphone ger dig mycket flexibilitet, men en bärbar dator att föredra om du tänkt arbeta mycket under t.ex. resor. Och på våra sidor med bästa surfplattan och bästa ultrabook har du ännu fler alternativ.


Tips 2: Foton som du tar med denna mobil går utmärkt att framkalla bilder online eller sätta ihop till en egen fotobok. Om du tänkt ta mycket bilder är förstås en bra digitalkamera att föredra istället.


För att skriva ut fotografier kan sidan med tester av bläckstråleskrivare vara intressant att ta del av. Och genom att köpa trådlös högtalare eller airpods till din smartphone, får du en komplett musikanläggning med riktigt bra ljud.


Tips 3: Ska du köpa extra laddare till din mobiltelefon och vill veta om det är fördelar med en originalladdare eller om man lika gärna kan köpa en mobilladdare på Rusta eller Clas Ohlson? Då ska du läsa detta test hos Testfakta. Det är stora skillnader i kvalité som du kan se i denna tabell.


Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har smartphone rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa mobiltelefonen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna blu-ray dvd, foto, hemmabio, högtalare, hörlurar, kameror, tv och telefoni.
Philip Andrén

Bäst i test: Smartphone

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]


Testet uppdaterades senast