extern hårddisk bäst i test - ssd hårddisk test

Bästa externa hårddisk 2022 - SSD hårddisk

Ska du köpa en extern hårddisk och vill veta vilken som är bäst just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi har läst alla tester som presenterats den senaste tiden i tidningar, från testlabb och på internet. Och inte nog med det! 


I vårt test har vi också tagit reda på vad konsumenterna tycker om de olika hårddiskarna som finns att köpa just nu. Allt för att hitta den bästa hårddisken och få minimalt med problem i framtiden. Vårt arbete har vi sedan sammanställt till dig på denna sida, så att du kan undvika jobbiga och kostsamma felköp. 


Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig hårddisken bäst i test NU!


Jag behöver extra snabb lagring - visa mig SSD-hårddisken bäst i test NU!


Externa hårddiskar är fortfarande något som vi använder flitigt. Det är pålitligt, fungerar bra och kostar inte alltför mycket. Tack vare ökad konkurrens från molnlagring och SSD (solid state disc)-lagring går de även ner i pris. 


Därför behöver du en hårddisk

Med ny teknik som låter oss filma och ta bilder i hög kvalitet samlar du snabbt på dig filer som tar mycket utrymme på din dator eller smartphone. En extra hårddisk är därför perfekt för att lätta lagringstrycket. Genomsnittslagringen på en hårddisk vilket är 500 GB betyder att du kan fylla din dators eller smartphones utrymme flera gånger om.


Hårddisk eller SSD?

Hastigheten på hårddisken spelar inte jättestor roll om du inte jobbar med stora filer och behöver ett snabbt arbetsflöde. Vid arbete med stora filer rekommenderas en SSD-disk, eftersom dessa kan flytta över stora filer, med mycket information, väldigt snabbt. Snitthastigheten på en SSD-disk ligger idag på ca 500mb/s medan en vanlig hårddisk ligger mellan 80-160mb/s..Extern hårddisk bäst i test 2022

Ser vi till vad experter och konsumenter, framträder en hårddisk extra tydligt; WD Elements. Deras hårddiskar har länge varit en ledande tillverkare inom extern lagring. Med deras hårddiskar av stort utrymme och kompakt design är det inte konstigt att förstå varför. 

Bästa externa hårddisken just nu - WD Elements Portable 2TB

(Klicka på bilden för mer information om det bästa priset just nu!)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 3 december 2022

De bästa priserna på WD Elements Portable 2TBWD Elements Portable är en hårddisk med 2 TB lagring. Med ett schysst pris och bra prestanda med snabba överföringstider för du enkelt över stora filer från din dator eller smartphone. 


Den externa hårddisken är väldigt liten, endast 2cm hög, och får plats i din ficka. När det kommer till anslutningsmöjligheter har du både USB-C och USB 3.0 att välja mellan. Den är formaterad för Windows-baserade datorer men går enkelt att formateras om för användning med Mac. WD Elements Portable funkar även bra till spelkonsoler som antingen lagringsutbyggnad eller backup-enhet. 


När det kommer till extra-funktioner som mjukvara och krypterade filer är det tyvärr något som denna hårddisk saknar. Spara därför inget känsligt material på den. 


Letar du du efter ett enkelt sätt att transportera data eller spara på lagringsutrymmet i din dator, smartphone eller spelkonsol är denna hårddisk ett utmärkt köp. När du köper den får du även två års garanti. 


Här köper du testvinnaren till bästa pris

MediaMarkt säljer WD Elements Portable 2TB just nu för bara 879 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

879 kr är det lägsta priset just nu för WD Elements Portable 2TB!

Hos Webhallen köper du WD Elements Portable 2TB för 879 kr. Frakten ingår även i priset.

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 879 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Hos Teknikproffset kan du köpa WD Elements Portable 2TB för 902 kr. Frakten är inkluderad i priset.

ComputerSalg säljer just nu WD Elements Portable 2TB för 906 kr. Frakten ingår i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 951 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Proshop säljer den för 952 kr. Frakten ingår i priset.

Dustin Home säljer just nu WD Elements Portable 2TB för 1021 kr. Frakten ingår i priset.


Detta säger användarna

Som vanligt här på Bäst i test Guiden så nöjer vi oss dock inte med att bara se till experttesterna, utan vill också veta vad användarna tycker. Det är ju trots allt dessa som oftast har längst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel; 


"Grymt snabb hårddisk. Bra med USB3.0."


"Funkar precis som utlovat, ger bra överföringshastigheter och funkar perfekt för att ha som lagring för plex server. Jag rekommenderar denna produkt." 


"Något tjockare än Passport Ultra, köpte den utomlands för ca 600 SEK. Snabb, tyst, inga konstigheter."


"Köpte denna för ~1 år sedan och den funkar fin fint. Snabb överförning och inget att klaga på."


"Snabb liten och tyst. Fungerar utmärkt tillsammans med AE och backup via Time Machine (OS 10.10.4). Formaterad som Mac OS Extended (Journalförd)/GUID."


"Mycket smidig och prisvärd!" 


"Snabb och liten, inte så mycket mer att säga. Tyst, som de flesta andra 2.5" enheter."


"Liten och snabb! Enda nackdelen är den udda kontakten (även om den återfinns på en hel del andra diskar), som gör att man måste ha sladden med sig för att vara säker på att kunna använda disken."


"Fungerar klockrent! Liten och smidig."  

SSD hårddisk bäst i test 2022

Om du letar efter en hårddisk med extremt hög prestanda är SSD något för dig. Med höga överföringshastigheter kan du jobba smidigt och obehindrat med stora filer. Bästa SSD hårddisken just nu är Samsung T7!

Bästa SSD hårddisken just nu - Samsung T7 (500GB)

(Klicka på bilden för mer information om det bästa priset just nu!)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 3 december 2022

De bästa priserna på Samsung T7 Portable SSD 500GBSamsung T7 har under ett par år varit en mycket populär SSD hårddisk. Och det är inte svårt att förstå varför. Med ett kompakt utförande och hög prestanda är det inte svårt att första varför detta är SSD hårddisken bäst i test! 


Dess överföringshastighet är enligt Samsung ca 540mb/s men efter expertertester landar det snarare på ca 500mb/s. Dock är detta inget att vara ledsen över, 500mb/s är fortfarande otroligt snabbt. Denna hastighet gör det möjligt att redigera 4K-råmaterial direkt från hårddisken utan något lagg. Perfekt för dig som vill ha den bästa lagringen eller rentav behöver ett snabbt arbetsflöde med stora filer. Samsung T7 erbjuder stöd för de flesta överföringsprotokollen (NVMe) och fungerar för både Mac och PC. Likt de flesta externa hårddiskar behöver du dock formatera den ifall du ska använda den till en Mac-dator. Detta görs enkelt under inställningarna på din dator. 


Samsung T7 är också väldigt användarvänlig. Exempelvis får du ett gratisprogram från Samsung där du kan se hur mycket lagring som används och övrig information. Detta program kan användas för att kryptera hela lagringsvolymen med 256 bitars AES-kryptering. Med en blinkande LED-lampa på SSD-disken kan du även se när överföring är igång. 


Hårddisken är liten nog att få plats i din ficka och ansluts enkelt till din dator, android eller spelkonsol. Du får med två sladdar; en USB-C och en USB typ A (3.0). Du kan alltså använda den även om du har en dator med några år på nacken. Dock, om du använder USB 3.0-sladden kan du förvänta dig en liten minskning i överföringshastighet. 


När du köper denna SSD hårddisk får du 3 års garanti från Samsung! Hårddisken finns tillgänglig i storlekar från 250GB - 2TB. 


Detta säger användarna

Som vanligt nöjer vi oss dock inte med att bara se till experttesterna, utan vill också veta vad användarna säger. Det är ju trots allt dessa som oftast har längst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel:


"Väldigt snabb och smidig ssd. Tog ner laddtiderna på min Xbox one X med 25-50% i stort sett. Rekommenderas"


"Jag rekommenderar denna kompakta externa Samsung-SSD (500 GB USB 3.2 Gen 2) eftersom den är så lite och lätt --- och billig och felfri, åtminstone för mig."


"Jag älskar denna hårddisk. Använder den hela tiden. Utmärkt för redigering på laptop. Mycket tålig också."


"Hårdvaran är jättebra, SSD:n är mycket snabb (får strax över 500mb/s från verklig användning) och välkonstruerad - liten, lätt och robust. Inga ljud eller rörliga delar." 


"Kanon!"


"Supersnabba överföringar, finns inget negativt att säga om den, haft den 1 dag och funderar redan på en till." 


"Vad ska man säga. Fantastisk! Finns inget negativt med den vad jag kan se. Priserna på externa SSDs börjar gå ner nu, så t.o.m. det är humant." 


"Första intrycket är att den är liiiiiten och snabb!"


"Jag tänkte att det skulle bli en liten boost från en normal hårddisk men så fel jag hade! När de säger att den är snabb, så menar de verkligen att den är snabb. Värt pengarna."


"Liten men kraftfullt verktyg; mångsidig och pålitlig."


"Perfekt för spel på Xbox One."


"Liten, robust och snabb. Om du behöver flytta mycket data snabbt är det här." 


Här köper du SSD hårddisken till bästa pris 

Komplett säljer just nu Samsung T7 Portable SSD 500GB för 929 kr. Frakten ingår i priset.

929 kr är det lägsta priset just nu för Samsung T7 Portable SSD 500GB!

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 929 kr. Frakten är inkluderad i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 929 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

MediaMarkt säljer Samsung T7 Portable SSD 500GB just nu för bara 990 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Hos Webhallen köper du Samsung T7 Portable SSD 500GB för 990 kr. Frakten ingår även i priset.

Proshop säljer den för 992 kr. Frakten ingår i priset.

Clas Ohlson säljer just nu Samsung T7 Portable SSD 500GB för 1029 kr. Frakten ingår i priset.

Dustin Home säljer just nu Samsung T7 Portable SSD 500GB för 1068 kr. Frakten ingår i priset.
Test extern hårddisk - Experternas omdömen

Här kan du läsa de olika testerna om vår nuvarande och tidigare testvinnare för externa hårddiskar. 


The Wirecutter: ger WD Elements en andraplats i deras test. Deras vinnare, WD My Passport, var aningen snabbare och tog därför hem förstaplatsen. De menar dock att ifall WD Elements pris i butiken du handlar i är lägre än My Passport, är Elements ett bättre köp eftersom det skiljer så lite i prestanda. 


CNET: Gillar att WD Elements Portable erbjuder stor lagringsmängd för sitt låga pris. De gillar även att dess användarvänlighet och design gör det lätt att ansluta den till datorer, spelkonsoler etc. De ger hårddisken 4/5 stjärnor.


PCMAG: Testade Samsung T7 och tycker att den är en liten men högst kapabel hårddisk som har stöd för flertalet överföringsprotokoll och är kompatibel med de populäraste operativsystemen (Windows & OS X). 2020 utsåg PCMAG Samsung T7 Touch till deras bästa val när det gäller externa hårddiskar. Men de menar att om du ej behöver fingeravtrycksläsning på din hårddisk är vanliga Samsung T7 ett bra val. 


Storage Review: Tycker att Samsung T7 är en utmärkt hårddisk som levererar bra lagring i ett litet format. De gillar också att den erbjuder kryptering med lösenord och rekommenderar Samsung T7 till dig som letar efter en kompakt och snabb lösning för lagring av filer. 


Tom's Hardware: Ger Samsung T7 ett betyg på 4/5. De tycker att den mixar snabba överföringstider med säker kryptering i en mycket attraktiv design. De upplevde dock att överföringstiderna inte blir lika snabba som väntat när det är extra stora filer. De tycker också att garantin på 3 år är lite kort och hade gärna sett några år till. 


Techradar, maj 2020: När Techradar rankar de bästa externa hårddiskarna 2020, hamnar Samsung T5 SSD på tredjeplats. Förstaplatsen tas hem av Buffalo MiniStation Extreme NFC. Den vinner mycket tack vare sin NFC-säkerhet och robusta design. 


PC för alla: Ger Samsung T5 en delad förstaplats tillsammans med WD My Passport SSD, Silicon Power Bolt B80 och Sandisk Extreme 600. De gillar SSD hårddiskens prestanda, effektiva kryptering och att den har ett bra pris. När de nämner nackdelarna med hårddisken nämner de att den är aningen stor samt att det inte följer med något backup-program.


Techradar: Ger Samsung T5 SSD 4,5/5 stjärnor. De gillar att den är kompakt och väldigt snabb. De säger att den passar alla som vill ha snabb lagring och framförallt de som behöver ett snabbt arbetsflöde. När det kommer till nackdelar tycker de att den är lite dyr och menar att den mindre modelle, T3:an, kan vara ett bättre köp om överföringshastigheter och USB-C inte är viktigt för dig. 


PCWorld: Ger också 4/5 stjärnor till Samsung T5 SSD. De gillar att den är liten, lätt, robust och dess prestanda. Att T5:an använder sig av snabbare USB koppling är någonting som märks av och det gillas av PCWorld. De avslutar sin recension med att säga att Sandisk Extreme 900 fortfarande är kungen av snabb överföring men att de föredrar Samsung T5 pga dess kompakta format och kraftfulla prestanda. 


PCMAG: Gillar prestandan, flexibiliteten och det kompakta formatet hos Samsung T5. Med stort lagringsutrymme och snabb hastighet menar de att den är gjord främst för de som behöver snabb överföring av stora filer. När de tar upp nackdelar så nämner de priset. extern hårddisk - ssd hårddisk


Tips 1: Om du letar efter en ny, högpresterande, dator kan du läsa vårt test här där vi korar den bästa ultrabooken just nu! Läs även vårt test om bästa gaming headset här. Läs gärna fler tester som vi gjort inom kategorin datortillbehör. För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest och testet om bärbar dator bäst i test.


Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har extern hårddisk rea på ovanstående diskar. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa, externa hårddisken, till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Bäst i test Guidens datortillbehörstester
Philip Andrén

Bäst i test: Extern hårddisk

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden är utbildad musikproducent och vidareutbildar sig just nu på sidan om jobbet på Bäst i test Guiden inom ”International Business”. 


De specialintressen som Philip djupdyker i på Bäst i test Guiden finner du inom områdena ljud & bild, teknik, motor och ekonomi.


Testet skrevs och uppdaterades senast