Bästa kudden.

Bästa kudden 2023 - guide till god sömn

Ska du köpa kudde och vill veta vilka som ger dig bättre sömn? Då har du kommit helt rätt, vi har tagit reda på vilken som är bäst för att få en god natts sömn. Detta har vi gjort genom att ta reda på vilka kuddar som experterna gillar allra mest. Men inte nog med det!

 

Vi har även tagit reda på vad konsumenterna som har köpt kuddarna har att säga, det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt. Vårt resultat har vi sedan sammanslagit för att utse en testvinnare, allt för att du ska kunna göra ett klokt beslut och undvika dyra och dåliga felköp. 


Bästa kuddarna just nu

Bästa kudden just nu

Tempur Comfort PureClean

Kudde bäst i test Tempur Comfort PureClean
 • Passar alla sovstilar

 • Hög kvalitet

 • Formbar

 • Utmärkt stöd till nacke och axlar

 • Dyr

Emma Moln - rekommenderad kudde

Emma Moln

Kudde bäst i test Emma Moln
 • Polyester - fri från allergener

 • Bra storlek

 • Justerbar med två lager

 • Vissa tycker att den är för mjuk

Fast kudde - Emma Original

Emma Original

Kudde bäst i test Emma Original
 • Bra för ryggsovare

 • Justerbar höjd med flera lager

 • Ergonomisk med minneskum

 • Fastare än man tror

 • Svårt att få på örngott

Bästa kudden för nacken

Tempur Millenium SmartCool

Kudde bäst i test Tempur Millenium SmartCool
 • Avlastar nacke och axlar

 • Bäst för ryggsovare

 • Håller dig sval

 • Tar tid att vänja sig

 • Hård i början

priser i samarbete med Prisjakt

Köpguide

Att investera i sin sömn är något det bästa vi kan göra, framför allt med tanke på att vi spenderar nästan 33% av våra liv sovandes. Men vad många nöjer sig med är att köpa en riktigt schysst säng och sen känner man sig klar, men så är inte alltid fallet.

 

Sängköpet borde kompletteras med ett lika bra kuddköp, då en bra sådan ger avlastning åt nacke, axlar, rygg och leder och hjälper dig sova ännu bättre!

 

Men här är blir det direkt rätt klurigt, det finns ju otroligt många att välja mellan! Och detta letande gör en direkt väldigt trött... Vi har därför tagit fram tre bra alternativ; en mjuk, en fastare samt en som är bra för den som ofta vaknar upp med en stel nacke. 

 

Vilken är den bästa kudden för mig?

En kudde ska först och främst ge bra tryckavlastning och hålla ditt huvud i en stabil placering eftersom detta hjälper till att stödja den naturliga böjningen av din ryggrad. Ett bra sätt att kolla detta är ifall dina öron är i linje med dina axlar samt att din haka är i linje med bröstbenet (sternum).

 

Valet beror mycket på hur du sover, där olika sovställningar mår bäst av olika kuddar för att bibehålla en bra hållning. Detta eftersom olika sovställningar mår bäst av olika vilohöjder på kudden, dvs där huvudet inte sjunker ner mer. Några få centimeters skillnad i vilohöjd har stor påverkan på sömnkvaliteten, och fel kudde kan leda till spänningar i bland annat nacke.

 Sova på rygg

Det finns flertalet studier som säger att detta är den bästa sovställningen eftersom huvud, nacke och rygg ligger i linje med varandra. Men trots att det ses som den bästa sovpositionen är det förvånande få som faktiskt sover på rygg, endast runt 8-10% av befolkningen. 


Sover du på rygg är det viktigt att kudden inte är för hög. Du vill inte att ditt huvud ska kranas uppåt. Likväl ska inte vilopositionen vara för låg eftersom det kommer innebära att du nästan ligger platt på madrassen, vilket inte är särskilt skönt. Den ska inte heller vara för mjuk eftersom den då kan säcka ihop under natten.


Det är också att föredra att kudden har stöd på sidorna eftersom ryggsovare ofta sover med huvudet åt ett håll. Detta ger även känslan av att ditt huvud är “invaggat”, vilket är väldigt bekvämt. Detta är ofta något som ergonomiska kuddar med avlastning för nacke har.

 

För ryggsovare som ofta vaknar upp med stel nacke rekommenderas därför av sömnexperter att sova med en ergonomisk kudde som avlastar nacken. Några av de bästa ergonomiska kuddarna kommer från Tempur, där framförallt ​Tempur Comfort PureClean och ​Tempur Millenium båda har fått mycket bra betyg av användarna genom åren. Men även nyare märken som ​Emma hyllas av dess användare.

 Sova på sidan

Sover du på sidan är det bättre med en kudde som har högre viloposition eftersom det hjälper till att avlasta dina axlar från kroppens vikt. Om du någon gång har känt att dina axlar gräver in i madrassen när du sover på sidan är det för att du har en kudde med för låg viloposition. 

 

Men precis som med de som sover på rygg är det viktigt att den är fast och håller sin position under natten, annars kommer du vakna med en stel nacke och ont i ryggen. 

 

Se därför till att du både får stöd och viss formbarhet. Detta tillåter även en arm att glida in under kudden, något som är många sidosovares signatur.

 Sova på magen

Här ska du välja en som har låg upphöjning för att minska belastning på nacke. I kombination med en låg viloposition ska den inte heller vara för packad eftersom det riskerar att ditt huvud lyfts upp för mycket, vilket motarbetar huvudet från att vara i linje med ryggraden. Välj därför en mjuk variant med låg upphöjning. 

 

Det är också bra att välja en som är formbar, förslagsvis en som har fyllning av dun. Detta låter också mag-sovaren att ha en arm under kudden.
Gravidkuddar

Ett problem för gravida är ofta att det blir svårt att hitta en bekväm sovställning, och då kan en gravidkudde hjälpa. För gravida är det lämpligt att använda en sådan när magen verkligen börjar växa till sig. Den placeras oftast mellan knäna och gör det bekvämare att sova på sidan.Materialval

När det gäller val av material är det ofta fukttransport och allergener som nämns. Svettas du mycket under natten är det bäst att gå efter syntetiska material eller naturligt absorbanta material som driver bort fukt, t.ex. Polyester och tencel. Syntetiska ämnen håller formen längre och är mer lättskötta än dun.

 

Likaväl är det viktigt att välja rätt material ifall din hy är extra känslig och om du lätt får utslag. Är så fallet - välj ett material fritt från allergener. Detta val blir dock mindre och mindre relevant eftersom de flesta i dun/fjäder är fria från allergener. Men för att vara säker på detta är det bra och se om den du tänkt köpa är godkänd av Astma och allergiförbundet.

 

Ett tips är att köpa från en väletablerad tillverkare. Här i Sverige har vi tur eftersom det finns väldigt många bra alternativ, även i de lägre prisklasserna. Exempelvis får både Jysk kuddar och Hemtex kuddar bra betyg och erbjuder flera olika typer av kuddar. Men sedan finns även Engmo Dun, Carpe Diem, Hästens, Mille Notti, Värnamo of Sweden, och Royal Rest. 

 

Memoryskum

Denna typ av material blir alltmer populär och appliceras ofta på ergonomiska kuddar. Memoryskum ser till att den formar sig efter ditt huvud vilket ger bättre avlastning. Dessutom är de ofta toppade med någon typ av gel (låter konstigt men så är fallet) vilket ökar dess fuktavvisande egenskaper. Detta gör att du slipper vakna upp under natten för att du har blivit för varm. 

 

När det gäller memoryskum är kuddar från IKEA och Tempur populära val, framförallt hos användarna. Det är framförallt de som sover på rygg som gillar ergonomiska kuddar med memoryskum, en uppfattning som också delas av experterna.

 Tempur kudde - kudde bäst i test

Tempur Comfort PureClean är en ny kudde från Tempur som jag har provat. Och här snackar vi verkligen toppkvalitet! Aldrig någonsin har jag känt på en så härlig kudde där du känner kvalitet vid första kontakt. 


Bästa kudden just nu - Tempur Comfort PureClean

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Tempur Comfort PureClean


Detta är en kudde som passar alla sovpositioner otroligt väl tack vare goda materialval som möjliggör perfekt formbarhet och stöd för nacke. Den ser även till att föra bort värme vilket minskar risken för att du ska vakna under natten av att du är för varm, vilket är är perfekt under sommaren.


Tempur kudde bäst i test


Tempur Comfort PureClean är även enkel att hålla ren eftersom du kan tvätta hela kudden i 60 grader för att se till att den håller sig ren. 


Formbar kudde

Kudden återgår snabbt till sin vanliga form


Kudden är tillverkad Tempurs egna material som de kallar PureClean som ger en utmärkt plysch - vilket gör det möjligt att formas efter huvud, nacke och axlar. Detta ger ett otroligt stöd och en fantastisk känsla av bekvämlighet. Full pott till Tempur!


Kall kudde tempur


Tempur Comfort PureClean kommer i två olika versioner - soft och medium. I detta fallet provade jag på soft vilket fungerade perfekt för mig som gärna sover på sidan och mage. Men sover du främst på rygg kan det vara en god idé att även testa på medium för att få perfekt avlastning för din nacke. Dock vill jag poängtera att soft-versionen även gav ett bra stöd för nacken när jag provade ligga på rygg.


Bästa kudden

Efter en god natts sömn började kudden sakta men säkert återgå till sin form


Här kan du köpa Tempur Comfort PureClean till bäst pris

Åhléns säljer Tempur Comfort PureClean för 2499 kr. Frakten ingår ingår i priset.

2499 kr är det lägsta priset just nu för Tempur Comfort PureClean!

Tempur säljer just nu Tempur Comfort PureClean för 2499 kr. Frakten ingår i priset.
Emma kudde - mjuk kudde - rekommendation

Många bra kuddar kostar idag över tusen kronor. Men just nu kan du få en riktigt bra till ett schysst pris. Vår rekommendation kommer från Emma Madrass och heter Emma Moln.


Emma Moln

 

Emma Moln håller hög kvalitet och har en fyllning av polyester som är helt fri från allergener. Även dess fodral är av polyester vilket hjälper till att hålla den kall och fri från fukt. 

 

Emma moln består av två inre lager. Det ena består av en s.k. AEROsoft-fyllning som ger bra stöd åt axlar och nacke. Den andra lagret är där för att ge känslan av att du ligger på ett moln, alltså att den känns väldigt mjuk och fluffig. 


Trots sin fluffighet tycker användarna att den ger ett bra stöd, men det är framförallt om du sover på sidan. Här är det också positivt att den är lite högre, vilket gagnar sidosovare. Sover du på rygg är det som sagt bättre med en lite fastare modell. 

 

Det finns dock en finess, Emma Moln är nämligen justerbar, och du kan själv ta ut en av de två innerkuddarna för att få en lägre viloposition, vilket är bra om du sover på mage

 

Vidare går det mycket bra att använda den när det är varmt eftersom den andas och håller sovklimatet behagligt, tacksam under varma somrar! 

 

Emma Moln har en storlek på 60x70 cm

 

Något som är extra positivt är att du får lov att prova kudden i 100 nätter. Om du inte är nöjd kan du lämna tillbaka den! 

 

Detta tycker användarna om Emma Moln

Emma Moln har fått många bra omdömen och har hela 4,73/5 i totalbetyg från användarna. Med andra ord är de väldigt nöjda! Här kommer några exempel på vad de har att säga om Emma Moln: 


“Väldigt hög komfort och jättebra stöd. Jag rekommenderar den till alla med ryggproblem.”

 

“Det tog ett tag att vänja sig, men nu är en helt perfekt. Den ger jättemycket stöd och är jätteskön.”

 

“Jag brukar alltid ha problem med min nacke och vakna upp med huvudvärk. Men denna har hjälpt mig att slappna av mer.”

 

“Kan erkänna att den inte är den där supersköna fluffiga mjuka kudden men kan verkligen säga att det är en bra kudde för kroppen.”

 

“Både jag och min man köpte varsin för några veckor sen och vi älskar den! Jag sover bra med en av innerkuddarna medan min man tycker om att sova med båda innerkuddarna.”

 

“Nu kan jag inte tänka mig att ha någon annan.”

 

“Den var helt okej… den var lite för mjuk för min smak.”

 

“Bekväm att sova på och har inte längre ont i min nacke som med min gamla kudde. Väldigt nöjd!”

Här kan du köpa Emma Moln till lägsta pris

För tillfället är Emma Moln slut i samtliga butiker
Fast kudde - Emma Original

I jakten på bra kuddar har vi undersökt vad de kunniga experterna säger. Valet har då landat på en till kudde från Emma, nämligen deras Original kudde. Detta är en fastare allround-kudde med memoryskum.


Emma Original


Emma Original med minnesskum är en bra allround-modell som kan användas oavsett om du sover på rygg, sida eller mage. Den har tre anpassningsbara lager vilket gör det möjligt att använda den oavsett om du sover på rygg, sida eller mage.


Sover du exempelvis på mage kan du välja att ta ut ett lager för att få ner vilohöjden, men om du sover på rygg eller sida går det bra att köra med alla befintliga lager för att komma upp i viloposition.


Insidan består av ett skum-lager som anpassar sig efter din kroppsform för att ge god tryckavlastning på axlar och nacke. Skummet är öppen-porigt vilket får det att andas väl och skapa ett skönt sovklimat som drar till sig värme när det är kallt men avvisar värme när det är varmt. Att den andas ser även till att den avvisar fukt.


En stor fördel med memoryskum är att det alltid återgår till sin originalform när det inte läggs något tryck på kudden. Detta säkerställer bl.a. att den har en lång livstid. Emma Original går att tvätta och fodralet kan tvättas i upp till 40 grader.


Detta tycker konsumenterna om Emma Original

"Bekväm och lätt att tvätta!"


"Vi har både Emma madrassen och två sådana kuddar, verkligen nöjda!"


"Har provat så många eftersom jag har svårt att sova och har smärta i både höften och ryggen under natten. Tyvärr upplever jag fortfarande värk men är verkligen nöjd med komforten av den här."


"Köp, ni kommer inte ångra er!"


"Ända sen jag började använda den har smärtan i min nacke försvunnit."


"Bra kudd men lång leverenstid."


"Trodde inte att en kudde kunde göra sån stor skillnad men wow vad fel jag hade! Aldrig sovit så bra som nu."


"Föreställde mig mindre kuddar. Passar ej i vårt sovrum."


"Tar lite tid att vänja sig vid jämfört med normala typer men den här ger mycket med stöd och komfort, så helt klart värd väntan!"


"Är så känslig mot lukter att jag var tvungen att returnera den."


"Fastare än förväntat men bekväm ändå.""Köp, ni kommer inte ångra er!"


Här kan du köpa Emma Original till bästa pris

För tillfället är Emma Original slut i samtliga butiker

 Bästa kudden för nacken - Tempur kudde

Tempur Millenium SmartCool är en vidareutveckling av deras populära Original-modell. Den är ergonomisk kudde och speciellt framtagen för ge extra stöd till de som har problem med nacke, axlar och rygg. Den passar den främst de som sover på rygg och sida. Dessutom ser den till att forsla bort värme och håller sig sval under hela natten tack vare Tempurs SmartCool-teknologi.


Bästa kudde för ryggsovare - Tempur Millenium SmartCool

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Tempur Millenium SmartCool


Om du ofta vaknar upp och är stel i nacken behöver du en kudde som ger stöd och tryckavlastning. Då kommer en ergonomisk variant väl till pass. Och det är precis vad Tempur Millenium SmartCool är. Här säkerställs bra passform tack vare smart materialval där kudden är gjord med viskoelastiska celler som formar sig efter ditt huvud och nacke. Det finns även en sluttning på ena sidan av kudden, som är där för att ge bättre stöd åt halsen. Resultatet blir då en neutral sovställning som hjälper dig få en avkopplande sömn.


Bra kudde för nacke

Tempur Millenium SmartCool är dock inte för alla. När jag själv testade på kudden blev det tydligt att den är främst till för folk som sover på rygg, vilket jag själv inte gör så ofta, samt att den är rätt hård, och jag kände redan av detta efter att ha testat på kudden i cirka 10 minuter. 


När det gäller dessa typer av kuddar är det dock inte ovanligt att de är lite hårda i början, och en del användare pratar om att det tar tid att "sova in" kudden. Det kan därför kännas lite konstigt i början med en ergonomisk kudde. Det blir inte heller samma mysiga känsla som med en vanlig i dun, eller som på den klassiska stora, fluffiga hotellkudden, men efter några nätter ger det med sig och i många fall även nackproblemen.  


Tempur kudde för nacken


Tempur Millenium SmartCool kommer i 3 olika storlekar där det är höjden som skiljer sig åt. Fodralet är enkelt att ta av med hjälp av dragkedjan och går att tvätta i upp till 60 grader.


En nackdel att poängtera med Tempur Millenium är att den formas bäst under tryck och värme, sover du med öppet fönster, även under vintertid och ligger nära fönstret kan kudden därför ha det svårare för att mjukna till och formas. 


Detta tycker användarna om Tempur Millenium SmartCool

"Härlig form och bra funktion med kylan."


"För hård kudde. Har lagt den åt sidan."


"Bra och skön."


"Lite svårt att veta vilken storlek man behöver, men när man får rätt storlek är den jättebra!"


"Toppen, jag är jättenöjd!"


"Bästa kudden någonsin. Sover som en prinsessa. Så skön för nacken och ryggen."


"Hjälper mot stelhet och smärta i nacken, detta ihop med naprapatbehandling har gett mig en bättre vardag!"


"Jätteskön och avlastande. Min gamla Tempur började bli lite trött efter ganska många år. Har svårt att sova med något annat under huvudet!"


"Jag blev rekommenderad den här av min fysioterapeut eftersom jag bl.a. har spinal stenos i nacken. Efter att ha provat flera andra måste jag säga att den här verkligen minskar smärtan i nacken då jag ska sova. Jag sover oftast på sidan men även på rygg. Jag ångrar absolut inte mitt köp."


"Underbar, rekommenderas!"

 

Här kan du köpa Tempur Millenium SmartCool

Tempur säljer just nu Tempur Millenium SmartCool för 1599 kr. Frakten ingår i priset.

1599 kr är det lägsta priset just nu för Tempur Millenium SmartCool!
Så gjorde vi testet

Det går inte helt att utnämna en enda modell till den allra bästa eftersom alla har olika sovstilar. Därför har vi utsett tre olika, två ergonomiska som är bra för dig som sover på rygg, samt en som är lite mer allround - men framförallt för dig som sover på sidan eller magen.


För detta test har vi även själva testat på kuddarna från Tempur. Här var det blandade åsikter eftersom vi har olika sovstilar, jag själv sover på sida/mage medan andra på Christopher sover på rygg och därmed gillar den ergonomiska kudden från Tempur bättre. 


För att styrka våra val har vi även vänt oss till experter och användare för att se vad de tycker om kuddarna i vårt test. Experterna erbjuder bra främst bra vägledning men landar i slutändan att det är du själv som är den verkliga experten eftersom vi alla har olika sovstilar - och att det är bäst att välja en kudde som passar denna. Dock har de givit god information angående fjäderkvalitet, materialval, fasthet samt hur bra kuddarna transporterar bort värme.


Användarnas omdömen har i sin tur varit en god markör för kuddarnas kvalitet samt första intryck av kuddarna i vårt test.


Slutligen, förutom användarnas omdömen är det dock viktigt att kuddarna har en rimlig prisnivå. Tempur Comfort PureClean är visserligen i det dyrare laget, men här får du vad du betalar för - en riktigt bra som passar alla sovstilar. Även kuddarna från Emma kostar en slant, men är får du åtminstone valet att testa dessa under 100 nätter - vilket är ett stort plus!
Test kudde - Experternas omdömen


Independent: I deras test av Emma Original blev de väldigt imponerade efter att ha testat den under några nätter. Med bra stöd och en nacke som kändes mycket bra efter en god natts sömn var de helt sålda på Original.


Best Mattress UK: Har också testat Emma Original och ger den ett mycket bra betyg på hela 9.4/10. De gillar att du själv kan justera höjden genom att ta ut olika lager samt att den ger utmärkt stöd. De gillar även att den andas och håller sig kall om varma nätter (och vice versa) tack vare polyesterkompositionen. 
Tips 1: Du som är med  i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har kuddar rea på ovanstående produkter. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd: bästa kudden till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.


Tips 2: Om du vill maximera förutsättningarna för en god natts sömn kan vi tipsa dig om vårt test på tyngdtäcken som har en bevisat god effekt på din sömnkvalitet! För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.
Vanliga frågor och svar

 • Hur tvättar man en kudde?
  När du ska tvätta din kudde är det viktigt att du tvättar den i 60 grader. Det är vid denna temperaturen som du dödar kvalster.

  Tänk även på att använda ett enzymfritt tvättmedel ifall kudden är fylld av organiska material, t.ex. Dun. Använder du tvättmedel med enzymer finns det nämligen risk att du tvättar bort det naturliga fettet som finns på fjädrarna, som i sin tur isolerar värme.

  När du väl har tvättat kudden är det viktigt att du torkar den i torktumlaren, och torka den tills den är HELT torr, annars kan mögel bildas i kudden. När kudden är helt torr mår den bra av lite vädring och frisk luft.
 • När kan barn sova med kudde?
  Spädbarn ska aldrig sova med kudde eftersom en upphöjning av huvudet kan täppa till deras luftvägar så de får svårt att andas. Men allt eftersom barnet växer till sig blir det mer aktuellt.

  I Sverige är rekommendationen att barnet ska vara åtminstone 1 år innan kudde bör användas. Dock finns det andra länder som säger att det ska dröja 2 år innan kudden introduceras.
 • Hur många kuddar ska man sova med?
  Det ser otroligt mysigt ut att sova med många kuddar, och visst får de gärna rama in dig i sängen, men allra helst ska man endast sova med en kudde under huvudet. Har du fler kuddar anstränger du nacken vilket kan leda till smärta i leder och en stel nacke när du vaknar upp.

  Och känner du att du måste sova med fler kuddar under huvudet, ja då kan det vara dags att kika på en ny kudde som passar dig bättre än den du har nu.

  Om du gillar att omge dig av kuddar kan det istället vara bättre att satsa på att köpa 2 stora kuddar.
 • Hur väljer man rätt kudde?
  Rätt kudde för dig ska matcha ditt sätt att sova, dvs om du sover på rygg, sida eller mage.

  Det bästa är därför att testa innan du bestämmer dig. En del märken, som t.ex. Emma låter dig prova kudden i 100 nätter innan du bestämmer dig, på så sätt kan du vara säker på ditt val.

  Annars är en bra idé att ta dig till närmsta fysiska butik och testa kudden på en provsäng.
Bäst i test Guidens tester för bättre sömnPhilip Andrén

Bäst i test: Kudde

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Ursprungstestet skrevs 2022-08-24 och uppdaterades senast