Bästa kudden 2024: Kudde bäst i test för en god natts sömn

Ska du köpa kudde och är på jakt efter en bra kudde som kan erbjuda dig en bättre sömn? Vi har tagit reda på den bästa kudden för nacken, så du kan få en god natts sömn. 

 

bästa kudden för sidosovare, bra kudde för nacken, kuddar bäst i test kudde för nackproblem bäst i test


Vi har undersökt och vägt in feedback från konsumenter och utsett ”kudde bäst i test” till den ”bästa kudden för sidosovare”.

 

Speciellt fokus har lagts på kuddar designade för att lindra och förebygga nackproblem. Vi har hittat en ”kudde för nackproblem bäst i test”. För dig som är ute efter specifikt ergonomiskt stöd, har vi inkluderat kuddar som är ”ergonomisk kudde bäst i test”.

 

All denna information har vi satt samman för att presentera vår testvinnare ”bäst i test kudde”, som inte bara är en vinnare enligt experterna utan också enligt de viktigaste kritikerna - konsumenterna själva. Så innan du gör ditt nästa kuddköp, låt vår guide hjälpa dig att göra ett informerat och klokt val för att undvika dyra misstag.


Bästa kuddarna just nu
Jämför kudde bäst i test

Material:
Storlek:
Typ:
Tvättbar klädsel:
Egenskaper:
Bäst i test kudden 2024 - Emma Moln - Bäst i test
Emma Moln
Emma Moln - rekomm...
Memory foam
70 x 60 cm
OEKO-tex-certifierad
Ja
Anpassar sig efter huvudets form
Bäst i test kudden 2024 - Emma Original - Bäst i test
Emma Original
Fast kudde - Emma...
Memory foam
70 x 40 cm
OEKO-tex-certifierad
Ja
Anpassar sig efter huvudets form, stödjande
Bäst i test kudden 2024 - Tempur Comfort PureClean - Bäst i test
Tempur Comfort PureC...
Bästa kudden just...
Tempur-material
Varierar
PureClean-behandlat tyg
Ja
Allergivänligt, antimikrobiellt
Bäst i test kudden 2024 - Tempur Millenium Smartcooltechnology - Bäst i test
Tempur Millenium Sma...
Bästa kudden för n...
Tempur-material
Varierar
SmartCool-teknologi
Ja
Kylteknologi, ergonomisk design


Köpguide för bästa kudden: Optimala valet för suverän sömnkvalitet

Att prioritera din sömn är avgörande, särskilt med tanke på att vi tillbringar nästan en tredjedel av vårt liv sovande. Många investerar i en riktigt bra madrass och säng, som en kontinentalsäng, och antar att jobbet är gjort. Dock är verkligheten den att ett kvalitativt kuddköp är lika essentiellt, eftersom rätt kudde erbjuder nödvändig avlastning för nacke, axlar, rygg och leder, vilket förbättrar din sömn ytterligare. 


Trots att det finns en överväldigande mängd alternativ på marknaden, har vi noggrant analyserat och valt ut tre topprankade kuddar för att förenkla ditt val: en mjuk kudde, en fastare variant, och en ergonomisk kudde bäst i test för dig som ofta vaknar med stel nacke.Hur väljer jag den bästa kudden för mig?

Tryckavlastning och stabilitet

En högkvalitativ kudde bör först och främst erbjuda effektiv tryckavlastning och bibehålla ditt huvud i en stabil position. Detta är viktigt för att stödja ryggradens naturliga kurvatur. Ett bra test är att se till att dina öron är i position med axlarna och din haka i linje med bröstbenet. 


Anpassning efter sovposition

För ryggsovare

Det finns flertalet studier som säger att detta är den bästa sovställningen eftersom huvud, nacke och rygg ligger i linje med varandra. Men trots att det ses som den bästa sovpositionen är det förvånande få som faktiskt sover på rygg, endast runt 8-10% av befolkningen. För ryggsovare är det viktigt att kudden inte är för hög, för att undvika att huvudet tippas uppåt, och inte heller för låg så att man nästan ligger platt, så huvud och nacke ligger i linje med ryggraden. Ergonomiska kuddar som ​Tempur Comfort PureClean och ​Tempur Millenium rekommenderas för att ge optimalt stöd och komfort. 


För sidosovare

Sover du på sidan behöver du en kudde med högre viloposition för att hålla huvudet, nacken och ryggraden i linje och för att avlasta axlarna från kroppens vikt. En för låg viloposition kan leda till att axlarna känner tryck från madrassen, vilket kan vara obekvämt. En välformad kudde bör även tillåta att en arm glider in under kudden, vilket är vanligt för sidosovare. 


För magsovare

Magsovare gör bäst i att välja en kudde med låg höjd för att minimera belastning på nacken. En mjuk och formbar kudde, helst med dunfyllning, ger rätt stöd och komfort. Det är viktigt att kudden inte är för packad, vilket kan höja huvudet för mycket och skapa obalans i ryggraden. En mjukare kudde, som en ​Emma Moln kudde, kan hjälpa till att hålla ryggraden så rak som möjligt och förebygga ryggsmärta.


För gravida

Gravida står ofta inför utmaningen att hitta en bekväm sovställning. En gravidkudde kan erbjuda lösningen, speciellt när magen börjar växa. Denna typ av kudde placeras ofta mellan knäna för att underlätta sidosovning och öka komforten under natten. 
Välj rätt material för din kudde

Om du ofta blir varm när du sover är kuddar av syntetiska material som polyester eller naturligt absorberande tencel bra eftersom de transporterar bort fukt, håller formen längre och är mer lättskötta än dun. Har du känslig hy eller allergier är det viktigt att välja hypoallergena material som är godkända av Astma- och Allergiförbundet.  


Pålitliga märken, utöver de vi håller som vinnare, är bl.a. kuddarna från Jysk, Hemtex, Engmo Dun, Carpe Diem, Hästens, Mille Notti, Värnamo of Sweden och Royal Rest. 


Fördelar med memoryskum

Memory foam, eller memoryskum, populärt för dess förmåga att anpassa sig efter huvudets form, erbjuder utmärkt stöd och kan förbättra sömnkvaliteten, speciellt för ryggsovare. Dess fuktavvisande egenskaper hjälper till att hålla dig sval under natten. Kuddar från IKEA och Tempur är särskilt uppskattade för sina ergonomiska och komfortabla egenskaper. 
Emma Moln kudde: Ett molnliknande stöd till ett överkomligt pris 

 


Emma Moln kudde i memory foam

Emma Moln från Emma Madrass erbjuder en utmärkt kombination av komfort och prisvärdhet. Denna memory foam-kudde imponerar med sina högkvalitativa specifikationer och anpassningsbar design, vilket gör den till ett populärt val för olika sovpositioner. 


Emma Moln specifikationer

 • Material: Memory foam
 • Storlek: 70 x 60 cm
 • Täckmaterial: OEKO-tex-certifierad 
 • Egenskaper: Avtagbar och tvättbar klädsel


Sval kudde som är fri från allergener

Emma Moln håller hög kvalitet och har en fyllning av polyester som är helt fri från allergener. Även dess fodral är av polyester vilket hjälper till att hålla den kall och fri från fukt. 


Design och komfort

Emma Moln har en unik tvålagskonstruktion. Det första lagret består av AEROsoft-fyllning som stödjer axlar och nacke, medan det andra lagret ger en mjuk, molnliknande känsla. Denna kudde är särskilt uppskattad av sidosovare för sitt stöd, men är också anpassningsbar för andra sovpositioner. 


Allergivänlig och justerbar

Kudden är fri från allergener, vilket gör den idealisk för de med känslig hud eller allergier. Den är även justerbar, där du enkelt kan anpassa höjden genom att ta bort ett av de inre lagren, perfekt för magsovare som föredrar en lägre viloposition. 


Sval och behaglig

Tack vare dess svalkande design och fukttransporterande egenskaper hos polyestermaterialet, är Emma Moln idealisk för varma nätter, vilket hjälper att bibehålla en behaglig sovtemperatur. 


Testperiod och kundomdömen

Med en generös 100 nätters provperiod och möjlighet till full retur om du inte är nöjd, erbjuder Emma en trygg köpupplevelse. Användarnas höga betyg och positiva recensioner vittnar om kuddens förmåga att förbättra sömnkvaliteten, speciellt för de med nack- och ryggproblem. 


Några av användarnas omdömen

 • "Väldigt hög komfort och jättebra stöd. Jag rekommenderar kudden till alla med nack- och ryggproblem."
 • "Hjälpte mig att slappna av och minskade mina nacksmärtor och huvudvärk."
 • "Den var helt okej… den var lite för mjuk för min smak."
 •  “Bekväm att sova på och har inte längre ont i min nacke som med min gamla kudde. Väldigt nöjd!”


Här kan du köpa kudden Emma Moln till lägsta pris
Emma Original Memory Foam Kudde: Flexibilitet och komfort för alla sovpositioner


Emma Original kudde i memory foam

Emma Original är en mångsidig memory foam-kudde designad för att anpassa sig till alla sovpositioner tack vare dess tre justerbara lager. 


Emma Original specifikationer

 • Material: Memory foam
 • Storlek: 70 x 40 cm
 • Täckmaterial: OEKO-tex-certifierad 
 • Egenskaper: Avtagbar och tvättbar klädsel


Anpassningsbarhet och komfort

Emma Original erbjuder flexibilitet för olika sovbehov. För magsovare kan ett lager enkelt tas bort för att sänka vilohöjden, medan rygg- och sidosovare kan använda alla lager för optimalt stöd. Dess skumlager anpassar sig väl till kroppen, vilket ger god tryckavlastning och bidrar till ett skönt sovklimat. 


Hållbarhet och underhåll

Memoryskummets förmåga att återgå till sin originalform säkerställer kuddens långa livstid. Emma Original är enkel att underhålla med en klädsel som tål att tvättas i upp till 40 grader


Användarnas omdömen

 • "Aldrig sovit så bra som nu. Bra kudde men lång leveranstid."
 • "Ända sen jag började använda den har smärtan i min nacke försvunnit."
 • "Verkligen nöjd med komforten, trots att jag fortfarande har värk."


Här kan du köpa Emma Original kudden till bästa pris
Tempur Comfort PureClean: Kudde bäst i test 2024


En testvinnare bland kuddar

Tempur Comfort PureClean har utmärkt sig som en testvinnare, erkänd för sin höga kvalitet redan vid första anblicken. Denna mångsidiga kudde från Tempur erbjuder enastående komfort och stöd för alla sovpositioner. 


Tempur Comfort PureClean specifikationer

 • Material: Tempur-material
 • Storlek: Varierar
 • Täckmaterial: PureClean-behandlat tyg
 • Egenskaper: Avtagbar och tvättbar klädsel på 60 grader


Tempur kudde bäst i test, skönaste kudden, bästa sovkudden


Design och komfort

Tempur Comfort PureClean är designad för att erbjuda optimal stöd och anpassningsförmåga. Kudden har fantastiska termoreglerande egenskaper som håller dig sval under natten, perfekt för varma sommarmånader. Den unika PureClean-tekniken ger en mjuk och stödjande känsla, vilket gör det lätt att forma kudden efter huvud, nacke och axlar. 


Kall kudde Tempur, test kuddar test, bra kuddar, sval kudde bäst i test


Anpassningsbar fasthet

Kudden finns tillgänglig i två fasthetsgrader: soft och medium. Soft-versionen rekommenderas för sidosovare och magsovare, medan medium-versionen passar bäst för ryggsovare som behöver extra nackstöd. Detta gör Tempur Comfort PureClean till ett utmärkt val för praktiskt taget varje sovstil.


Formbar kudde test, bäst kudde, bra sovkudde bäst i test, bästa huvudkudden

Kudden återgår snabbt till sin vanliga form


Tempurs egna memoryskum

Kudden är tillverkad Tempurs egna material som de kallar PureClean som ger en utmärkt plysch - vilket gör det möjligt att formas efter huvud, nacke och axlar. Detta ger ett otroligt stöd och en fantastisk känsla av bekvämlighet. Full pott till Tempur!


Bästa kudden för nacken, bästa kuddarna, dunkudde bäst i test

Efter en god natts sömn började kudden sakta men säkert återgå till sin form


Här kan du köpa kudden Tempur Comfort PureClean till bäst pris
Tempur Millenium SmartCool: Bästa kudden för nacken

 


Tempur kudde med SmartCool-teknologi

Tempur Millenium SmartCool utmärker sig som den ultimata kudden för att lindra nackproblem, tack vare sin ergonomiska design och avancerade teknologi. Denna kudde är en vidareutveckling av Tempur populära Original-modell och är särskilt framtagen för rygg- och sidosovare som behöver extra stöd.


Tempur kudde specifikationer

 • Material: Tempur-material
 • Storlek: 3 olika
 • Täckmaterial: SmartCool-teknologi 
 • Egenskaper: Avtagbar och tvättbar klädsel på upp till 60 grader


Designad för stöd och komfort

Tempur Millenium SmartCool använder viskoelastiska celler som aktivt formar sig efter din nacke och huvud för optimal tryckavlastning. En sluttning på ena sidan av kudden ger ytterligare stöd åt halsen och bidrar till en neutral och avkopplande sovställning. SmartCool-teknologin säkerställer att kudden håller en sval och behaglig temperatur hela natten. 


Anpassningsbar och hållbar

Kudden finns i tre olika storlekar för att passa olika kroppstyper och preferenser. Dess robusta konstruktion och lättrengjorda fodral gör den till en långsiktig investering i din sömnkvalitet. 


Bra kudde för nacke, ergonomisk kudde nacke bäst i test, bästa ergonomiska kudden


Personliga intryck och användartips

Även om Tempur Millenium SmartCool initialt kan upplevas som hård, är detta typiskt för ergonomiska kuddar och de mjuknar upp efter några nätters användning. Det kan därför kännas lite konstigt i början med en ergonomisk kudde. Det blir inte heller samma mysiga känsla som med en vanlig i dun, eller som på den klassiska stora, fluffiga hotellkudden, men efter några nätter ger det med sig och i många fall även nackproblemen. Den är optimal för de som sover i ett varmt sovrum men kan kräva lite tid för att anpassa sig i kallare miljöer. 


Potentiella nackdelar

Det bör noteras att Tempur Millenium kan upplevas som fastare i kallare miljöer, vilket kan påverka dess formbarhet. Detta är särskilt värt att överväga för de som föredrar att sova med öppet fönster under kalla nätter. 


Tempur kudde för nacken, ergonomisk kudde sova på sidan


Användaromdömen för Tempur Millenium SmartCool

Tempur Millenium SmartCool har mottagit flera positiva omdömen från användare som uppskattar dess ergonomiska design och kylfunktion. Här är vad några av dem har att säga: 


 • Komfort och funktion: "Härlig form och bra funktion med kylan. Bästa kudden någonsin. Sover som en prinsessa. Så skön för nacken och ryggen."
 • Passform och stöd: "Lite svårt veta vilken storlek man behöver, men när man får rätt storlek är den jättebra! Jätteskön och avlastande. Min gamla Tempur började bli lite trött efter ganska många år. Har svårt att sova med något annat under huvudet!"
 • Hjälp mot smärta: "Hjälper mot stelhet och smärta i nacken, detta ihop med naprapatbehandling har gett mig en bättre vardag! Jag blev rekommenderad den här av min fysioterapeut eftersom jag bl.a. har spinal stenos i nacken. Efter att ha provat flera andra måste jag säga att den här verkligen minskar smärtan i nacken då jag ska sova."
 • Användarfeedback om fasthet: "För hård kudde. Har lagt den åt sidan." - En användare uttrycker en nackdel, vilket ger en balanserad vy och påminner om att komfort är individuell. 


Här kan du köpa kudden Tempur Millenium SmartCool
Hur vi utförde testet för bästa kudden

I vår strävan att identifiera den bästa kudden kan vi inte peka ut en enda modell som passar alla, eftersom sovstilar varierar kraftigt mellan individer. Därför har vi i vårt test valt att rekommendera tre olika typer av kuddar: två ergonomiska modeller som är optimala för ryggsovare och en mer allround-modell som passar bäst för de som sover på sidan eller magen. 


Testprocess

Vi har personligen provat flera kluddar från Tempur och andra märken för att se hur de uppfyller olika sovbehov. Vårt team består av personer med olika sovstilar, vilket ger en bredare förståelse för kuddarnas komfort och stöd. Till exempel upplevde Christopher, som sover på rygg, att den ergonomiska kuddarna från Tempur var särskilt bekväma, medan jag som sover på sidan och magen hade andra preferenser. 


Expert och användarinsikter

För att stärka våra rekommendationer har vi konsulterat såväl experter som vanliga användare. Experterna gav oss vägledning om fjäderkvalitet, materialval, fasthet och kuddarnas förmåga att transportera bort värme, men betonade att den slutliga experter är du själv, eftersom ingen känner din sovstil bättre än du. Användaromdömena har varit viktiga för att verifiera kuddarnas kvalitet och första intryck. 


Prisvärdhet

Slutligen tog vi hänsyn till prisvärdheten. Tempur Comfort PureClean, som ligger i det högre prisskiktet, visade sig vara ett utmärkt val som passar de flesta sovstilar och erbjuder hög kvalitet. Kuddarna från Emma, även de något dyrare, erbjuder möjligheten att testas under 100 nätter, vilket är en betydande fördel. 


Genom att kombinera personliga tester med expertåsikter och användarfeedback har vi kunnat ge en välgrundad rekommendation på de kuddar som bäst uppfyller olika sovares behov. 
Testvinnare - kuddar bäst i test

Apoteket MEDS säljer Tempur Comfort PureClean för 1519.2 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

1519.2 kr är det lägsta priset just nu för Tempur Comfort PureClean!

Tempur säljer just nu Tempur Comfort PureClean för 2499 kr. Frakten ingår i priset.


Emma säljer just nu Emma Moln för 1297.86 kr. Frakten ingår i priset. Ange Bäst i test Guidens rabattkod GUIDEN för att få detta pris!

1297.86 kr är det lägsta priset just nu för Emma Moln!


Emma säljer just nu Emma Original för 1175.64 kr. Frakten ingår i priset. Ange Bäst i test Guidens rabattkod GUIDEN för att få detta pris!

1175.64 kr är det lägsta priset just nu för Emma Original!


Tempur säljer just nu Tempur Millenium Smartcooltechnology för 1699 kr. Frakten ingår i priset.

1699 kr är det lägsta priset just nu för Tempur Millenium Smartcooltechnology!


Bäst kudde mot nackvärk, nackkudde bäst i test, ergonomisk kudde bäst i test
Kudde test - Experternas omdömen om bäst i test kudde

Independent testade Emma Original och blev väldigt imponerade efter att ha testat den under några nätter. Med bra stöd och en nacke som kändes mycket bra efter en god natts sömn var de helt sålda på Original.


Best Mattress UK har också testat Emma Original och ger den ett mycket bra betyg på hela 9.4/10. De gillar att du själv kan justera höjden genom att ta ut olika lager samt att den ger utmärkt stöd. De gillar även att den andas och håller sig kall om varma nätter (och vice versa) tack vare polyesterkompositionen. 
Tips 1: Du som är med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har kuddar rea på ovanstående produkter. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd: bästa kudden till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.


Tips 2: Om du vill maximera förutsättningarna för en god natts sömn kan vi tipsa dig om vårt test på tyngdtäcken som har en bevisat god effekt på din sömnkvalitet!
Vanliga frågor och svar

 • Hur tvättar man en kudde?
  När du ska tvätta din kudde är det viktigt att du tvättar den i 60 grader. Det är vid denna temperaturen som du dödar kvalster.

  Tänk även på att använda ett enzymfritt tvättmedel ifall kudden är fylld av organiska material, t.ex. Dun. Använder du tvättmedel med enzymer finns det nämligen risk att du tvättar bort det naturliga fettet som finns på fjädrarna, som i sin tur isolerar värme.

  När du väl har tvättat kudden är det viktigt att du torkar den i torktumlaren, och torka den tills den är HELT torr, annars kan mögel bildas i kudden. När kudden är helt torr mår den bra av lite vädring och frisk luft.
 • När kan barn sova med kudde?
  Spädbarn ska aldrig sova med kudde eftersom en upphöjning av huvudet kan täppa till deras luftvägar så de får svårt att andas. Men allt eftersom barnet växer till sig blir det mer aktuellt.

  I Sverige är rekommendationen att barnet ska vara åtminstone 1 år innan kudde bör användas. Dock finns det andra länder som säger att det ska dröja 2 år innan kudden introduceras.
 • Hur många kuddar ska man sova med?
  Det ser otroligt mysigt ut att sova med många kuddar, och visst får de gärna rama in dig i sängen, men allra helst ska man endast sova med en kudde under huvudet. Har du fler kuddar anstränger du nacken vilket kan leda till smärta i leder och en stel nacke när du vaknar upp.

  Och känner du att du måste sova med fler kuddar under huvudet, ja då kan det vara dags att kika på en ny kudde som passar dig bättre än den du har nu.

  Om du gillar att omge dig av kuddar kan det istället vara bättre att satsa på att köpa 2 stora kuddar.
 • Hur väljer man rätt kudde?
  Rätt kudde för dig ska matcha ditt sätt att sova, dvs om du sover på rygg, sida eller mage.

  Det bästa är därför att testa innan du bestämmer dig. En del märken, som t.ex. Emma låter dig prova kudden i 100 nätter innan du bestämmer dig, på så sätt kan du vara säker på ditt val.

  Annars är en bra idé att ta dig till närmsta fysiska butik och testa kudden på en provsäng.
 • Vilken kudde är bäst för nacken?
  Vi rekommenderar Tempur Millenium SmartCool. Med den kudden får du en kudde bra för nacken.
 • Vad bör jag titta på när jag väljer den bästa kudden?
  När du väljer den bästa kudden, leta efter en som ger korrekt nack- och ryggstöd för att hålla huvudet i linje med ryggraden. Materialvalet är viktigt; minnesskum ger fast stöd medan fjäder och dun erbjuder mjukhet. Ergonomiska kuddar kan minska nacksmärta. Prioritera andningsförmåga för kylkomfort och välj en kudde med lätt underhåll.
 • Vilken är kudde bäst i test?
  I vårt kudde test har vi utsett Tempur Comfort PureClean till bästa kudden. Denna kudde har där med fått vår stämpel kudde bäst i test.


Bäst i test Guidens tester för bättre sömnPhilip Andrén

Bäst i test: Bästa kudden

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast