Bästa kudden

Kudde bäst i test 2023 - Bästa kudden

Ska du köpa kudde och vill veta vilka som ger dig bättre sömn? Då har du kommit helt rätt, vi har tagit reda på vilken som är bäst för att få en god natts sömn. Detta har vi gjort genom att ta reda på vilka kuddar som experterna gillar allra mest. Men inte nog med det!

 

Vi har även tagit reda på vad konsumenterna som har köpt kuddarna har att säga, det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt. Vårt resultat har vi sedan sammanslagit för att utse en testvinnare, allt för att du ska kunna göra ett klokt beslut och undvika dyra och dåliga felköp. 


Bästa kuddarna just nu

Emma Moln - rekommenderad kudde

Emma Moln

Kudde bäst i test Emma Moln
 • Polyester - fri från allergener

 • Bra storlek

 • Justerbar med två lager

 • Vissa tycker att den är för mjuk

Fast kudde - Emma Original

Emma Original

Kudde bäst i test Emma Original
 • Bra för ryggsovare

 • Justerbar höjd med flera lager

 • Ergonomisk med minneskum

 • Fastare än man tror

 • Svårt att få på örngott

Bästa kudden för nacken

Tempur Millenium

Kudde bäst i test Tempur Millenium
 • Formar sig efter ditt huvud

 • Bra för de som sover på rygg

 • Avlastar nacke och axlar

 • Känns konstigt i början

 • Tar tid att vänja sig

priser i samarbete med Prisjakt


Köpguide

Att investera i sin sömn är något det bästa vi kan göra, framför allt med tanke på att vi spenderar nästan 33% av våra liv sovandes. Men vad många nöjer sig med är att köpa en riktigt schysst säng och sen känner man sig klar, men så är inte alltid fallet.

 

Sängköpet borde kompletteras med ett lika bra kuddköp. En bra kudde ger avlastning åt nacke, axlar, rygg och leder och hjälper dig sova ännu bättre!

 

Men här är blir det direkt rätt klurigt, det finns ju otroligt många kuddar att välja mellan! Och detta sökande efter kuddar gör en direkt väldigt trött... Vi har därför tagit fram tre bra kuddar som passar de flesta, en mjuk, en fastare samt en som är bra för den som ofta vaknar upp med en stel nacke. 

 

Men innan vi presenterar de olika kuddarna ska vi gå igenom varför kuddvalet är så viktigt och hur du kan göra valprocessen lite enklare baserat på dina egna sovvanor. 

 

Vad ska man ha för kudde?

Det viktigaste jobbet en kudde har är att ge bra tryckavlastning, det ska inte enbart kännas skönt och mysigt; en bra kudde ska även hålla ditt huvud stabilt och i neutral placering. Detta hjälper till att stödja den naturliga böjningen av din ryggrad. Detta vet du ifall dina öron är i linje med dina axlar samt att din haka är i linje med bröstbenet (sternum).

 

Vi fördjupar oss lite till... Valet av kudde beror nämligen också på hur du sover; olika sovställningar mår bäst av olika kuddar för att bibehålla en bra hållning. Detta eftersom olika ställningar behöver olika vilohöjder på kudden, dvs där huvudet inte sjunker ner mer.

 

Några få centimeters skillnad i vilohöjd har stor påverkan på sömnkvaliteten, både åt det positiva och negativa. Fel kudde kan leda till spänningar i bland annat nacke vilket kan förstöra en hel dag. 

 Sova på rygg

Det finns flertalet studier som säger att detta är den bästa sovställningen eftersom huvud, nacke och rygg ligger i linje med varandra. Men trots att det ses som den bästa sovpositionen är det förvånande få som faktiskt sover på rygg, endast runt 8-10% av befolkningen. 


Sover du på rygg är det viktigt att kudden inte är för hög. Du vill inte att ditt huvud ska kranas uppåt. Likväl ska inte vilopositionen vara för låg eftersom det kommer innebära att du nästan ligger platt på madrassen, vilket inte är särskilt skönt. Den ska inte heller vara för mjuk eftersom den då kan säcka ihop under natten.


Det är också att föredra att kudden har stöd på sidorna eftersom ryggsovare ofta sover med huvudet åt ett håll. Detta ger även känslan av att ditt huvud är “invaggat”, vilket är väldigt bekvämt. Detta är ofta något som ergonomiska kuddar har.

 

För ryggsovare som ofta vaknar upp med stel nacke rekommenderas därför av sömnexperter att sova med en ergonomisk kudde som avlastar nacken. Om du söker en kudde för nackverk tillverkas några av de bästa ergonomiska kuddarna av Tempur, framförallt deras Tempur Comfort Cloud och ​Tempur Millenium som båda har fått mycket bra betyg av användarna. Men även nyare märken som ​Emma hyllas av dess användare.


Att dina nackproblem försvinner som ett trolleritrick med en ergonomisk kudde är dock inget som är garanterat. Men det finns många användare som i sina omdömen skriver att så är fallet. Detta är även en stor grund till varför ergonomiska kuddar rekommenderas av fysioterapeuter.

 Sova på sidan

Sover du på sidan är en kudde med högre viloposition ett bättre val eftersom det avlastar dina axlar från kroppens vikt. Om du någon gång har känt att dina axlar gräver in i madrassen när du sover på sidan är det för att du har en kudde med för låg viloposition. 

 

Men precis som med de som sover på rygg är det viktigt att kudden är fast och håller sin position under natten, annars kommer du vakna nersjunken i kudden och med en stel nacke och ont i ryggen. 

 

Se därför till att den både ger stöd och har viss formbarhet. Detta tillåter även en arm att glida in under kudden, något som är många sidosovares signatur.

 Sova på magen

Här ska du välja en som har låg upphöjning för att minska belastning på nacke. I kombination med en låg viloposition ska den inte heller vara för packad eftersom det riskerar att ditt huvud lyfts upp för mycket, vilket motarbetar huvudet från att vara i linje med ryggraden. Välj därför en mjuk kudde som har låg upphöjning. 

 

Det är också bra att välja en som är formbar, förslagsvis en som har fyllning av dun. Detta låter också mag-sovaren att ha en arm under kudden.
Gravidkuddar

Ett problem för gravida är ofta att det blir svårt att hitta en bekväm sovställning, och då kan en gravidkudde hjälpa. För gravida är det lämpligt att använda en sådan när magen verkligen börjar växa till sig. Den placeras oftast mellan knäna och gör det bekvämare att sova på sidan.
Materialval

När det gäller val av material är det ofta fukttransport och allergener som nämns. Svettas du mycket under natten är det bäst att gå efter syntetiska material eller naturligt absorbanta material som driver bort fukt, t.ex. Polyester och tencel. Syntetiska ämnen håller formen längre och är mer lättskötta än dun.

 

Likaväl är det viktigt att välja rätt material ifall din hy är extra känslig och om du lätt får utslag. Är så fallet - välj ett material fritt från allergener. Detta val blir dock mindre och mindre relevant eftersom de flesta dun/fjäder kuddarna är befriade från allergener. Men för att vara säker på detta är det bra och se om den du tänkt köpa är godkänd av Astma och allergiförbundet.

 

Ett tips är att köpa från en väletablerad tillverkare. Här i Sverige har vi tur eftersom det finns väldigt många bra alternativ, även i de lägre prisklasserna. Exempelvis får både Jysk kuddar och Hemtex kuddar bra betyg och erbjuder flera olika typer av kuddar. Men sedan finns även Engmo Dun, Carpe Diem, Hästens, Mille Notti, Värnamo of Sweden, och Royal Rest. 

 

Memoryskum

Denna typ av material blir alltmer populär och appliceras ofta på ergonomiska kuddar. Memoryskum ser till att kudden formar sig efter ditt huvud vilket ger mycket bra avlastning. Dessutom är de ofta toppade med någon typ av gel (låter konstigt men så är fallet) vilket ökar dess fuktavvisande egenskaper. Detta gör att du slipper vakna upp under natten för att du är för varm. 

 

När det gäller kuddar av memoryskum är ikea kuddar och tempur kuddar populära val, framförallt hos användarna. Det är framförallt de som sover på rygg som gillar ergonomiska kuddar med memoryskum, en uppfattning som också delas av experterna.

 Emma kudde - mjuk kudde - rekommendation

Många bra kuddar kostar idag över tusen kronor. Men just nu kan du få en riktigt bra kudde för ett schysst pris. Denna kudde kommer från Emma Madrass och heter Emma Moln.


Emma Moln

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 31 januari 2023

De bästa priserna på Emma Moln

 

Emma Moln håller hög kvalitet och har en fyllning av polyester som är helt fri från allergener. Även dess fodral är av polyester vilket hjälper till att hålla den kall och fri från fukt. 

 

Emma moln består av två inre lager. Det ena består av en s.k. AEROsoft-fyllning som ger bra stöd åt axlar och nacke. Den andra lagret är där för att ge känslan av att du ligger på ett moln, alltså att den känns väldigt mjuk och fluffig. 


Trots sin fluffighet tycker användarna att den ger ett bra stöd, men det är framförallt om du sover på sidan. Här är det också positivt att den är lite högre, vilket gagnar sidosovare. Sover du på rygg är det som sagt bättre med en lite fastare modell. 

 

Den har dock en finess, kudden är justerbar. Du kan själv ta ut en av de två innerkuddarna och få en lägre viloposition, vilket är bra om du sover på mage

 

Vidare går det mycket bra att använda den när det är varmt eftersom den andas och håller sovklimatet behagligt, tacksam under varma somrar! 

 

Emma Moln har en storlek på 60x70 cm

 

Något som är extra positivt är att du får lov att prova kudden i 100 nätter. Om du inte är nöjd kan du lämna tillbaka den! 

 

Detta tycker användarna om Emma Moln

Emma Moln har fått många bra omdömen och har hela 4,73/5 i totalbetyg från användarna. Med andra ord är de väldigt nöjda! Här kommer några exempel på vad de har att säga om Emma Moln: 


“Väldigt hög komfort och jättebra stöd. Jag rekommenderar den till alla med ryggproblem.”

 

“Det tog ett tag att vänja sig, men nu är kudden helt perfekt. Den ger jättemycket stöd och är jätteskön.”

 

“Jag brukar alltid ha problem med min nacke och vakna upp med huvudvärk. Men denna kudde har hjälpt mig att slappna av mer.”

 

“Kan erkänna att den inte är den där supersköna fluffiga mjuka kudden men kan verkligen säga att det är en bra kudde för kroppen.”

 

“Både jag och min man köpte varsin kudde för några veckor sen och vi älskar den! Jag sover bra med en av innerkuddarna medan min man tycker om att sova med båda innerkuddarna.”

 

“Nu kan jag inte tänka mig att ha någon annan kudde.”

 

“Kudden var helt okej… den var lite för mjuk för min smak.”

 

“Bekväm kudde att sova på och har inte längre ont i min nacke som med min gamla kudde. Väldigt nöjd!”


Här kan du köpa Emmas Moln till lägsta pris

Emma madrass säljer just nu Emma Moln för 930.61 kr. Frakten ingår i priset. Ange Bäst i test Guidens rabattkod GUIDEN för att få detta pris!

930.61 kr är det lägsta priset just nu för Emma Moln!
Fast kudde - Emma Original

I jakten på bra kuddar har vi undersökt vad de kunniga experterna säger. Valet har då landat på en till kudde från Emma, nämligen deras Original kudde. Detta är en fastare allround-kudde med memoryskum.


Emma Original

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 31 januari 2023

De bästa priserna på Emma Original


Emma Original med minnesskum är en bra allround-modell som kan användas oavsett om du sover på rygg, sida eller mage. Den har tre anpassningsbara lager vilket gör det möjligt att använda den oavsett om du sover på rygg, sida eller mage.


Sover du exempelvis på mage kan du välja att ta ut ett lager för att få ner vilohöjden, men om du sover på rygg eller sida går det bra att köra med alla befintliga lager för att komma upp i viloposition.


Insidan består av ett skum-lager som anpassar sig efter din kroppsform för att ge god tryckavlastning på axlar och nacke. Skummet är öppen-porigt vilket får det att andas väl och skapa ett skönt sovklimat som drar till sig värme när det är kallt men avvisar värme när det är varmt. Att den andas ser även till att den avvisar fukt.


En stor fördel med memoryskum är att det alltid återgår till sin originalform när det inte läggs något tryck på kudden. Detta säkerställer bl.a. att den har en lång livstid. Emma Original går att tvätta och fodralet kan tvättas i upp till 40 grader.


Detta tycker konsumenterna om Emma Original


"Bekväm och lätt att tvätta!"


"Vi har både Emma madrassen och två sådana kuddar, verkligen nöjda!"


"Har provat så många kuddar eftersom jag har svårt att sova och har smärta i både höften och ryggen under natten. Tyvärr upplever jag fortfarande värk men är verkligen nöjd med komforten av den här kudden."


"Köp, ni kommer inte ångra er!""Köp, ni kommer inte ångra er!"


"Ända sen jag började använda kudden har smärtan i min nacke försvunnit."


"Bra kudd men lång leverenstid.""Bra kudd men lång leverenstid."


"Trodde inte att en kudde kunde göra sån stor skillnad men wow vad fel jag hade! Aldrig sovit så bra som nu."


"Föreställde mig mindre kuddar. Passar ej i vårt sovrum."


"Tar lite tid att vänja sig vid jämfört med normala typer av kuddar men den här ger mycket med stöd och komfort, så helt klart värd väntan!"


"Är så känslig mot lukter att jag var tvungen att returnera den."


"Fastare än förväntat men bekväm ändå.""Köp, ni kommer inte ångra er!"


Här kan du köpa Emma Original till bästa pris

Emma madrass säljer just nu Emma Original för 678.51 kr. Frakten ingår i priset. Ange Bäst i test Guidens rabattkod GUIDEN för att få detta pris!

678.51 kr är det lägsta priset just nu för Emma Original!

 Bästa kudden för nacken - Tempur kudde

Tempur Millenium är en vidareutveckling av deras populära Original-modell. Den är ergonomisk kudde och speciellt framtagen för de som har problem med nacke, axlar och rygg. Den passar den främst de som sover på rygg och sida.


Tempur Millenium

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 31 januari 2023

De bästa priserna på Tempur Millenium


Om du ofta vaknar upp och är stel i nacken behöver du en ny kudde som ger bra stöd och tryckavlastning för nacke och axlar. Då kommer en ergonomisk variant väl till pass. Och det är precis vad Tempur Millenium är. 


Tempur Millenium är gjord med viskoelastiska celler. Detta är ett ord man inte hör ofta, men det betyder helt enkelt att kudden formar sig efter ditt huvud och nackes konturer för att säkerställa bästa "passform". Den har även en sluttning på ena sidan, som är där för att ge en bättre stöd åt halsen. Resultatet blir en neutral sovställning.


Innan du köper en ergonomisk kudde är det viktigt att veta att det kan kännas väldigt konstigt i början, man måste helt enkelt vänja sig under några nätter. Det blir inte heller samma mysiga känsla som med en vanlig i dun, eller som på den klassiska stora, fluffiga hotellkudden, men efter några nätter ger det med sig och i många fall även nackproblemen.  


Tempur Millenium kommer i 4 olika storlekar. Fodralet är enkelt att ta av och går att tvätta i upp till 60 grader.


Detta tycker användarna om Tempur Millenium


"Bra och skön."


"Lite svårt att veta vilken storlek man behöver, men när man får rätt storlek är den jättebra!"


"Toppen, jag är jättenöjd!"


"Bästa kudden någonsin. Sover som en prinsessa. Så skön för nacken och ryggen."


"Hjälper mot stelhet och smärta i nacken, detta ihop med naprapatbehandling har gett mig en bättre vardag!"


"Jätteskön och avlastande kudde. Min gamla Tempurkudde började bli lite trött efter ganska många år. Har svårt att sova med något annat under huvudet!"


"Jag blev rekommenderad den här kudden av min fysioterapeut eftersom jag bl.a. har spinal stenos i nacken. Efter att ha provat flera andra kuddar måste jag säga att den här verkligen minskar smärtan i nacken då jag ska sova. Jag sover oftast på sidan men även på rygg. Jag ångrar absolut inte mitt köp."


"Underbar kudde, rekommenderas!"

 

Här kan du köpa Tempur Millenium

Sova säljer just nu Tempur Millenium för 944 kr. Frakten ingår i priset.

944 kr är det lägsta priset just nu för Tempur Millenium!

Apoteket MEDS säljer Tempur Millenium för 1099 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

Åhlens säljer Tempur Millenium för 1199 kr. Frakten ingår ingår i priset.

Svenskt Kosttillskott säljer Tempur Millenium för 1599 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Svensk Hälsokost säljer Tempur Millenium för 1599 kr. Frakten är inkluderad i priset.
Test kudde - Experternas omdömen

SN: I detta test tar Tempur Millenium hem en fin andraplats med toppbetyg i kategorierna kvalitet och komfort. Den halkar dock back lite på kategorin "Prisvärd" med tanke på att den kostar runt 1000-lappen. För övrigt beskrivs det som "Nackkuddarnas Rolls Royce" och lever upp till dess förväntningar, dock krävs det några nätters vänjande innan det känns helt rätt.


De ger även bra betyg till Emma Original. Det som drar ner betyget är bl.a. att de normala svenska örngotten är för små för att få plats över denna kudde!


Independent: I deras test av Emma Original blev de väldigt imponerade efter att ha testat den under några nätter. Med bra stöd och en nacke som kändes mycket bra efter en god natts sömn var de helt sålda på Original.


Best Mattress UK: Har också testat Emma Original och ger den ett mycket bra betyg på hela 9.4/10. De gillar att du själv kan justera höjden genom att ta ut olika lager samt att den ger utmärkt stöd. De gillar även att den andas och håller sig kall om varma nätter (och vice versa) tack vare polyesterkompositionen. 


Detaljer - därför har vi valt dessa kuddarna

Kuddarna här ovan har alla bra kvaliteter för olika sovställningar. Här visar framförallt många nöjda kundomdömen på kuddarnas kvalitet och hur de hjälpt dem att sova bättre om nätterna. Att du dessutom, i Emmas fall, kan testa kuddarna under 100 nätter är ett stort plus! 

 

Tips 1: Du som är med  i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har kuddar rea på ovanstående produkter. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd; Den bästa kudden till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.


Tips 2: Om du vill maximera förutsättningarna för en god natts sömn kan vi tipsa dig om vårt test på tyngdtäcken som har en bevisat god effekt på din sömnkvalitet! För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.
Vanliga frågor och svar

 • Hur tvättar man en kudde?
  När du ska tvätta din kudde är det viktigt att du tvättar den i 60 grader. Det är vid denna temperaturen som du dödar kvalster. Tänk även på att använda ett enzymfritt tvättmedel ifall kudden är fylld av organiska material, t.ex. Dun. Använder du tvättmedel med enzymer finns det nämligen risk att du tvättar bort det naturliga fettet som finns på fjädrarna, som i sin tur isolerar värme. När du väl har tvättat kudden är det viktigt att du torkar den i torktumlaren, och torka den tills den är HELT torr, annars kan mögel bildas i kudden. När kudden är helt torr mår den bra av lite vädring och frisk luft.
 • När kan barn sova med kudde?
  Spädbarn ska aldrig sova med kudde eftersom en upphöjning av huvudet kan täppa till deras luftvägar så de får svårt att andas. Men allt eftersom barnet växer till sig blir det mer aktuellt. I Sverige är rekommendationen att barnet ska vara åtminstone 1 år innan kudde bör användas. Dock finns det andra länder som säger att det ska dröja 2 år innan kudden introduceras.
 • Hur många kuddar ska man sova med?
  Det ser otroligt mysigt ut att sova med många kuddar, och visst får de gärna rama in dig i sängen, men allra helst ska man endast sova med en kudde under huvudet. Har du fler kuddar anstränger du nacken vilket kan leda till smärta i leder och en stel nacke när du vaknar upp. Och känner du att du måste sova med fler kuddar under huvudet, ja då kan det vara dags att kika på en ny kudde som passar dig bättre än den du har nu. Om du gillar att omge dig av kuddar kan det istället vara bättre att satsa på att köpa 2 stora kuddar.
 • Hur väljer man rätt kudde?
  Rätt kudde för dig ska matcha ditt sätt att sova, dvs om du sover på rygg, sida eller mage. Det bästa är därför att testa innan du bestämmer dig. En del märken, som t.ex. Emma låter dig prova kudden i 100 nätter innan du bestämmer dig, på så sätt kan du vara säker på ditt val. Annars är en bra idé att ta dig till närmsta fysiska butik och testa kudden på en provsäng.
Bäst i test Guidens tester för bättre sömnPhilip Andrén

Bäst i test: Kudde

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och skapar musik.Ursprungstestet skrevs och uppdaterades senast