Smartwatch - Aktivitetsklocka bäst i test

Bästa smartwatch 2022 - Aktivitetsklocka bäst i test

Vill du köpa en smartwatch och vill veta vilken som är bäst i test? Då har du kommit helt rätt. Vi har tagit reda på vilken smartwatch/aktivitetsklocka som experterna gillar mest just nu. Och inte nog med det! 


Vi har även tagit reda på vad användarna tycker om sin klocka. På så sätt kan du vara säker på att du gör ett klokt val och undviker dåliga och dyra felköp. Läs testet här nedan! 


I testet kan du läsa om


Test smartwatch 2022

Smartklocka bäst i test

Apple Watch SE

Smart watch bäst i test Apple Watch SE
 • Bra funktioner för motionären

 • Mycket klocka för pengarna

 • Snygg design

 • Endast full funktionalitet för iPhone-användare

 • Ingen EKG eller syrehalt i blod-mätning

Bästa aktivitetsklocka 2021

Garmin Venu

Smart watch bäst i test Garmin Venu
 • Bästa klockan för motionären

 • Bra funktioner med stöd får många appar

Smart klocka bästa premiumval

Apple Watch Series 6

Smart watch bäst i test Apple Watch Series 6
 • Bästa Apple Watch just nu

 • EKG- och syrehaltmätning

 • Always-on retinaskärm

 • Dyr

priser i samarbete med Prisjakt


När du köper en smart klocka får du tillgång till en hel drös med funktioner direkt vid din handled. Allt från att betala, spela in meddelanden och bestämma musik till att mäta puls, tid, kaloriförbränning, syrenivåer i blodet och det viktigaste av allt - hålla koll på tiden. En smartwatch är en klocka som är mer än lite extra - när den integreras med din befintliga smartphone har du kontroll över dina favoritfunktioner direkt på armen. Men vilken ska du välja?


När du ska bestämma dig för vilken modell du ska köpa gäller det att bestämma sig vad du vill använda klockan för; vill du ha tillgång till alla aktivitetsfunktioner eller vill du använda klockan som ett vardagligt verktyg? Är det enbart för träning och aktivitet gör du rätt i att köpa en renodlad aktivitetsklocka. Men vill du synka din klocka med din smartphone är ditt bästa köp en Apple Watch. 
Smartwatch bäst i test


Smartklocka bäst i test - Apple Watch SE

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 5 juli 2022

De bästa priserna på Apple Watch SE


Apple Watch SE är smartwatch bästa köp just nu och är den bästa smartklockan om du äger en iPhone, eftersom det endast är med iPhone du kan ta del av arsenalen av funktioner. Även om det inte är den senaste modellen från Apple erbjuds nästan allt som den senaste Series 6 har, förutom EKG- och syremätning samt retina-skärmen. Dessutom är den runt 1000-lappen billigare. 


Med en snygg design ser den även bra ut på armen, och med en hel drös av färger kan du göra den alldeles unik för din personliga stil... Med inbyggd GPS, pulsmätning och andra tekniska finesser är det en klocka som gör mycket mer än visa tiden.


Mycket likt iPhone SE har Watch SE inte det allra senaste när det gäller funktioner. Men tack vare detta rasar priset vilket gör den till den bästa smartklockan för den normalanvändaren. Den är dessutom utrustad med den senaste tekniken vilket gör att dess prestanda fortfarande är densamma som på de dyrare modellerna. 


Klockan kommer i 2 storlekar, 40 och 44mm. Materialet är i aluminium med en snygg finish. Med en krona (den knapp du navigerar runt i klockan med), en lås-knapp, högtalare och en mikrofon är du utrustad till fullo. Men givetvis kan du använda klockan med touch också. Klockans inställningar styrs via appen "My Watch" som du hittar på din iPhone. 


Klockan sitter skönt på armen och med flera varianter av länkar och färger kan du göra klockan personlig. Gillar du din klocka lite mer diskret är 40mm det bästa alternativet för dig. Skärmen är något mindre än den större modellen, men det spelar nästan ingen roll eftersom det alla detaljer fortfarande är väldigt tydliga. 


På undersidan av klockan finns dioder som mäter din puls i realtid. Klockan varnar dig även när du har oregelbunden puls eller när den är onormalt hög; med andra ord när det är dags att slappna av. Dessvärre har Apple Watch SE ingen funktion för att mäta syrehalt i blodet eller EKG, som Series 6 har. Men trots avsaknaden av dessa två, får du rejält med funktioner som kan användas i för att utveckla din träning, bl.a. genom "Fitness"-appen. 


Klockan har 32GB lagring vilket låter dig ladda ner en hel drös med appar. Med allt från fitness till musik och podcasts, har du tillgång till både nytta och nöje direkt på din arm. Klockan har även stöd för Wi-Fi och BlueTooth vilket gör det enkelt att ansluta den till din iPhone. 


Utöver meddelanden och samtal kan du även surfa på webben, läsa e-mail och betala med din smartwatch. Det finns nästan ingenting den inte kan göra, kom bara ihåg att du måste ha den ansluten till din iPhone för att använda dessa funktioner. 


Det finns en version med LTE (mobilt internet) inbyggt, vilket låter dig ta emot samtal och meddelanden utan koppling till telefonen, men denna är svårare att få tag på och dessutom dyrare. 


Klockan är vattentät ner till 50m djup. 


Detta tycker användarna

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi alltid hänsyn till vad användarna har att säga om sitt köp; det är ju trots allt de som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel: 


"Riktigt bra för dom som inte behöver alla sensorer men ändå inte för enkelt. Du får riktigt bra sensorer som kan visa din träning. 32gb med utrymme är mer än tillräckligt så du kan få plats med alla låtar osv. Den får en att bli mer motiverad att träna och gör det roligare. Batteriet räcker 1 dag och kanske en halv."


"Perfekt till barnen"


"Fungerar riktigt bra!"


"Toppen!"


"Bästa med köpet var leveransen, snabb och smidig. Så nu sitter den på armen varje vaken tid."


"Köpte i present åt sambon. Perfekt motivationshöjare till träningarna. Enkel att använda. Snygg!"


"Om man har en Apple lur, så är den här klockan det enda vettiga valet. Och Watch SE är den man ska köpa. Alla funktioner man kan tänka sig. Det enda som jag drar av en stjärna för är batteritiden. Den håller ca 2 dygn på en laddning. Men det är en liten rutin fråga i användandet bara."


"Bra klocka om levde upp till alla mina förväntningar. Har allt man behöver och lite till! Bra för rörelse- och träningsstatistik och nu påminner den även mig om att tvätta händerna när jag kommer hem. Den kan då allt!"


"Är väldigt nöjd med klockan på alla sätt. Enkel att få igång."


"Smidig och väldigt lätt att sätta igång. Funkar bra och har bra batteritid. Rekommenderas!"


"Smidig och väldigt lätt att sätta igång. Funkar bra och har bra batteritid. Rekommenderas!"


"Har alla funktioner som krävs för en vardagsmotionär. Enkel och smidig manövrering"


Här köper du Apple Watch SE till lägsta pris

MediaMarkt säljer Apple Watch SE just nu för bara 2790 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

2790 kr är det lägsta priset just nu för Apple Watch SE!

Kjell & Company säljer just nu Apple Watch SE för 3149 kr. Frakten ingår i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 3408 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Proshop säljer den för 3413 kr. Frakten ingår i priset.

Dustin Home säljer just nu Apple Watch SE för 3499 kr. Frakten ingår i priset.
Pulsklocka bäst i test 2022

Om du endast vill ha en smart klocka byggd för aktivitet behöver du inte ha samma smartphone-integrering. Istället för att både klockan och telefonen skall operera med samma operativsystem behöver du enbart en applikation. Dock försvinner alla extrafunktioner du kan förvänta dig från exempelvis en Apple Watch. 


När vi har tagit reda på vilken som är den bästa, renodlade aktivitetsklockan, har vi kikat mycket på vad träningsexperter och atleter har att säga. Och de är väldigt eniga om en modell: Garmin Venu.


Bästa aktivitetsklockan just nu - Garmin Venu

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 5 juli 2022

De bästa priserna på Garmin Venu


Garmin Venu, en renodlad aktivitetsklocka, håller extra koll på din prestation och hur din kropp reagerar. Här kan du mäta allt från kaloriförbränning till syrenivåer i ditt blod. Med hjälp av dessa smarta verktyg får du en komplett överblick över hur träningen går och vad du kan förbättra för att uppnå nya resultat. 


Klockans touch-skärm är en snygg OLED-display. Detta drar lite mer batteri än en vanlig display, men tack vare att du kan välja ifall skärmen alltid ska vara på eller enbart när du tittar på klockan, kan du spara batteri när du behöver det som mest. Väljer du att alltid ha skärmen på kan du förvänta dig 3 dagars batteritid


Likt en Apple Watch kopplas Garmin Venu ihop med din smartphone. Det positiva med Garmin är att klockan paras ihop via Garmins app; du kan därför använda Garmin Venu till både Iphone och Android (Samsung Galaxy). Kopplingen görs via bluetooth; därför går det även att koppla ihop pulsklockan med trådlösa hörlurar, som AirPods. 


Du kan du svara på meddelanden, dock endast med förinstallerade fraser (dessa går att ändra i Garmin-appen). Men det går endast att använda denna funktion ifall du har en android. Detta beror på att Apple är väldigt måna om vem som får använda deras iMessage-applikation. 


Andra funktioner inkluderar GPS, Garmin Pay (kontaktlös betalning), Offline-musik lagring via tjänster som Spotify, Deezer och Amazon Music. 


Men där Garmin Venu verkligen skiner är när du använder den i samband med träning. För varje ny aktivitet kan du sätta upp en ny profil för klockan. Ska du exempelvis ut på en löprunda, aktiverar du löp-profilen. Då mäter klockan allt som är relevant för löpning. Utöver löpning har du även profiler för gym, simning, golf, skidåkning, snowboard, rodd, cykling, pilates och yoga. Med dessa profiler får du informationen om hur träningen har gått och även tips på övningar. Genom att läsa av resultatet efter träning, kaloriförbränning, syrenivå och pulsmätning får du veta vad du kan förbättra tills nästa gång.  


Ett exempel på vad löpningsprofilen gör är att den mäter: hur långt du har sprungit, tid, vart du sprang, höjdskillnad, kaloriförbränning och din genomsnittliga hastighet. Efter avslutad löptur kan du även få informativ statistik där du kan se hur och när din puls förändrades. 


När du har tränat klart och det är dags att vila kan Garmin Venu även mäta din sömn och hur bra kvalitet du får på denna.


Vill du ha en klocka som är fokuserad på aktivitet och träning är Garmin Venu klockan för dig. Vill du veta vad användarna som har köpt denna klocka tycker, hittar du det här nedan. 


Detta säger användarna

"Grym aktivitetsklocka. Skulle inte använt den i Applewatch-syfte, dvs som en smartwatch. Men för att mäta puls, stress, sömn, steg och massvis med aktiviteter som simning, löpning, yoga, crosstraining etc så är den klockren. Allt detta med bra batteritid!"


"Bra produkt. Lång batteritid. Mängder med data. Enkel app att förstå och använda. Går att koppla enkelt till kalorimätning, sträva m.m. Har även träningsprogram för styrka, jogging m.m. Kan rekommenderas!"


"Bra och stabil smartwatch. Lätt installerad bra och smarta funktioner. Det end minuset är lite kort batteri tid. Allt annat man behöver som funktioner finns där."


"Är sjukt nöjd med klockan, enkel att förstå. Plus för alla appar där man kan följa sömn, puls mm och ladda ner urtavlor, kalorier osv.
Enda negativa är att den drar mkt batteri. Stängde av gpsen o då minskade det. Men den laddar fort. Rekommenderas!"


"Bästa köpet på väldigt länge. Klockan är skön och lätt, väldigt enkel trots många funktioner."


"Klockan fungerar bra men var inte lika lätt att koppla mot telefonen som t.ex. Fitbit men den är å andra sidan en mer avancerad klocka. Toppen bra."


"Testade klockan några dagar och den är en riktigt bra klocka!! Gillade allt med den... Önskar hade kunnat ha den kvar.. Funktionerna är bra, gillade du kan ha egen bild som bakgrund på klockan... Jag saknade lite att kunna svara på sms osv från telefonen dock.. Men allt annat... En av dom bästa"


Aktivitetsklocka till bästa pris

Hos Webhallen köper du Garmin Venu för 2490 kr. Frakten ingår även i priset.

2490 kr är det lägsta priset just nu för Garmin Venu!

MediaMarkt säljer Garmin Venu just nu för bara 2690 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Komplett säljer just nu Garmin Venu för 2990 kr. Frakten ingår i priset.

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 2990 kr. Frakten är inkluderad i priset.

CDON.COM säljer den just nu för 3114 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Träningsmaskiner säljer Garmin Venu just nu för 3657 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

Decathlon säljer just nu Garmin Venu för 3699 kr. Frakten ingår i priset.

Outdoorexperten säljer Garmin Venu för 3795 kr. Frakten är inkluderad i priset.
Smartwatch bästa premiumval

Bästa premiumval just nu är - Apple Watch Series 6

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 5 juli 2022

De bästa priserna på Apple Watch Series 6


Det som skiljer SE-modellen och Apple Watch Series 6 är att den senare har förmågan att läsa av syrenivån i ditt blod. Detta ger dig en direkt uppfattning om ditt välmående, eftersom du får reda på hur bra ditt blod absorberar syre. Detta görs genom infrarött LED-ljus som lyser upp blodådrorna på din handled. Sedan mäter foto-dioder hur mycket ljus som reflekteras tillbaka. Med hjälp av avancerade algoritmer kan klockan räkna ut färgen på ditt blod, och därifrån mäta hur mycket syre du har i blodet. 


Med denna klocka kan du även mäta EKG när som helst. Perfekt för dig som är atletisk och vill ha en praktisk klocka som även ger dig den viktigaste informationen om hur din kropp reagerar på träning. Sätt bara fingret på kronan och håll det där i 30 sekunder. 


Andra skillnader mot SE-modellen är att Series 6 har en "always-on" retinaskärm. Detta innebär att skärmen alltid är på i vacker retina-upplösning; vilket gör det enklare att se även i fullt dagsljus. 


Vill du ha den absolut bästa smartklockan; med de bästa funktionerna för både vardagligt och atletiskt bruk är Apple Watch Series 6 för dig. Kom bara ihåg att den endast går att använda med en iPhone. 


Klockar kommer i två storlekar: 40 och 44mm samt i flera varianter av färg och länk. 


Detta säger användarna

"Min första smart watch, det blev en apple då jag har resten med produkter inom apple. Blev förvånad över vilka användningsområden man fick mest användning av den . Den är otroligt snabb och reagerar på allt .Snyggt med att den är tänd hela tiden en av anledningarna till att jag köpte den."


"En bra klocka som har blivit ännu bättre med nya funktioner."


"Well.. Troligtvis den bästa smartklockan i marknaden. Den har det mesta, pulsmätning, EKG, bättre batteritid än föregångaren. Enda nackdelen jag kommer på är att den fortfarande är rätt dyr."


"Snygg och praktisk."


"Blodsyremättnaden är användbar och remote camera appen är otroligt bekväma att ha. En produkt som måste upplevas personligen för att förstås till fullo!"


"Toppen klocka! Trodde att jag skulle ha problem att sova med den men märker inte ens av den! Perfekt för att mäta steg, träning och hur mycket tid man lägger på olika aktiviteter per dag."


"Detta är min allra första Apple Watch och jag är bara förvånad över hur fantastiskt det här är! Jag är ledsen att jag aldrig köpte den här förut eftersom jag inte trodde att det skulle vara till hjälp. Så fel jag hade. Den här klockan har så många funktioner som hjälper mig varje dag, inklusive appar som hjälper till med min hälsa. Utseendet är helt enkelt vackert och jag köpte också ett rosa band och ett band av rostfritt stål."


"Det här är mitt första smartklocka någonsin, och jag älskar det verkligen! Den gör allt jag behöver och mer. Utseendet är riktigt rent för den svarta aluminiummodellen. Var bara medveten om att den inte levereras med en vägg-adapter, bara laddningskabeln. Annat än det är detta en fantastisk produkt."


Här köper du Apple Watch Series 6 till bästa pris

Proshop säljer den för 3940 kr. Frakten ingår i priset.

3940 kr är det lägsta priset just nu för Apple Watch Series 6!

CDON.COM säljer den just nu för 4558 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Hos Teknikproffset kan du köpa Apple Watch Series 6 för 4598 kr. Frakten är inkluderad i priset.
Smartwatch test - detta säger experterna

Techradar: Utser Apple Watch SE till den bästa smarta klockan just nu. De tycker att den har bra med funktioner till ett väldigt attraktivt pris. De gillar dock inte att dess skärm inte alltid är på samt att dess batteri hade kunnat hålla något längre. De skriver bl.a. "Apple Watch SE är den bästa smartwatchen pengar kan köpa just nu, men det är endast rätt val om du äger en iPhone". Techradar ger Samsungs Galaxy Watch betyg 4 av 5. Det lägre betyget får klockan för avsaknaden av bla Google maps. Klockan Garmin Venu sq får betyg 3,5.


Även Apple Watch Series 6 får en hög placering i Techradars test. Den hamnar på tredjeplats; Techradar skriver att den hade varit på förstaplats om den hade ett schysstare pris. 


Tidningen M3: Ger Apple Watch SE ett betyg på 4/5 och skriver bl.a. att det inte finns några andra alternativ som iPhone-användaren bör titta efter. Med många funktioner, ett batteri som håller dygnet runt samt en snabb processor rekommenderar både M3 och Macworld klockan som ett bra köp. 


Techradar: Gillar Garmin Venu som aktivitetsklocka. Men de gillar den inte lika mycket när det gäller att integrera den helt i sitt liv, eftersom den inte har möjlighet att läsa upp meddelanden eller ta emot samtal. Men om du vill ha en aktivitetsklocka som har det allra senaste, däribland mätning av syreupptag i blodet, är du på rätt spår. Utöver det gillar de skärmen, att du kan spela musik offline samt dess breda utbud av fitness-appar. 


PCMAG: Utser Apple Watch Series 6 som den "bästa smartwatchen du kan köpa". Med en oöverträffad användarupplevelse, bra appar och potential till bred användning inom fitness ger de smartklockan ett betyg på 4,5 av 5. 


Andra smarta klockor i PCMAGS test som placerade sig högt var bl.a. Fitbit Versa 2 och Apple Watch Series 5 och 3. 


T3: Utser Apple Watch Series 6 till bästa köp just nu. Med snygg design, en skärm som alltid är på, snabb prestanda och bra mätning av olika värden är det den klocka som ger dig allra mest funktionalitet, både till tränings- och vardagsbruk. De har även med Garmin Venu som den "bästa smartwatchen för löpning och fitness". De tycker överlag det är en bekväm smartklocka med gott om funktioner, men nämner nackdelar som tråkig design och att touch-skärmen emellanåt kan vara krånglig. 
Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om den bästa smart klockan önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den klocka som passar bäst för dig och dina behov. 


Testvinnare - Smartklocka bäst i test 2022


Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har smartwatch rea på ovanstående klockor. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa smartklockan till det lägsta priset! Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig.


Tips 2: Om du vill kunna ta ditt blodtryck bekvämt och enkelt i hemmet kan vi tipsa om vårt blodtrycksmätare test där vi utser bästa blodtrycksmätaren just nu.


Tips 3: Till träningen är det alltid härligt att ha lite motiverande musik. Denna hörs allra bäst genom ett par schyssta och funktionella hörlurar. Vi vill därför tipsa dig om att läsa vårt test om de bästa hörlurarna just nu! Läs även om bästa madrassen, bästa löparskorna, bästa gåstavarna och bästa tennisracket här. 
Vanliga frågor och svar

 • Är smarta klockor vattentäta?
  Ja, smartklockorna i vårt test är allihopa vattentäta till ett djup av 50m.
 • Kan jag ta emot och starta samtal med min smartwatch?
  Med Apple Watch SE och Series 6 kan du både ta emot och påbörja samtal. Din iPhone måste dock vara i närheten eller så måste din smartwatch vara ansluten till Wi-Fi.
 • Vad mäter en aktivitetsklocka?
  En aktivitetsklocka mäter allt ifrån tid, distans, höjdskillnad, puls och syrehalt i blodet. Detta gör aktivitetsklockan ideal för elitidrottaren och motionären som vill ha statistik över sin träning.
 • Vilken smartwatch är bäst?
  Vi lyfter fram Apple Watch SE som den bästa just nu.
Bäst i test Guidens träningstester
Philip Andrén

Bäst i test: Smartwatch - träningsklocka

Testet skrevs och uppdaterades senast