Hitta billig el med rätt elleverantör

Jämför elavtal - Hitta bästa elavtalet 2023

När det gäller dina elräkningar finns det 1000-lappar att spara varje år. Det största problemet är nämligen att många kunder inte väljer elavtal alls. Och de som inte väljer aktivt, hamnar automatiskt i elbolagens dyra anvisningsavtal (tidigare kallat tillsvidareavtal). Det är ett ord som du inte vill se på din faktura!

 

Antalet "soffliggare" minskar dock i rask takt. För fem år sedan var det varannan elkund som inte hade valt ett elavtal. Med dagens stigande elpriser är det därför en mycket god idé att se över vilken leverantör av el som du har och låta konkurrensutsätta ditt befintliga elbolag. 


Om du har ett rörligt elpris idag kan du vid flertalet tidpunkter på dygnet få betala flera kronor kwh i rörligt pris. Tidigare var vi ju alla vana vid att enbart betala några få öre kwh. Men även ett avtal med fast elpris kan vara dumt att välja idag då priserna varierar dag från dag. 


Vår uppmaning är att jämföra och ta del av de erbjudanden elbolagen erbjuder och därefter byta elbolag om det visar sig att det finns pengar att spara. Genom att jämföra kan du få ett bra elavtal. 


Ska du flytta är det viktigt att också komma ihåg att i god tid innan du flyttar in på dina nya adress anmäla din flytt och din nya adress till ditt elbolag så de vet om att elavtalet ska upphöra på din gamla adress och att du (eventuellt, beroende på priset) ska ha med dig ett avtal till din nya bostad. 

 

Jämför elpriser och välj bästa elavtalet

Det är svårt att säga vilken leverantör som har elavtal bäst i test. Men för att hitta det bästa elavtalet hos det bästa elbolaget med billigast priser är det viktigt att jämföra! Det som är det bästa elavtalet för en person behöver nödvändigtvis inte vara det bästa för en annan. Dessutom beror svaret också mycket efter vart du bor i Sverige. Om du jämför elpriser kan du enkelt spara många tusenlappar.

 

När du jämför elpriser och elavtal kan du gå tillväga på flera olika sätt. Antingen kan du gå direkt till några av de stora och mest populära elleverantörerna som bland annat Skellefteå Kraft, Telge Energi eller Fortum och se vad de erbjuder dig för elavtal idag. 

 

Du kan också väldigt enkelt få reda på och jämföra elpriserna hem till dig via tjänster på nätet som just har jämförelsen som sin affärsidé. Ditt billigaste elavtal kan du hitta via Compricer eller Elskling. Dessa två aktörer är två av dessa tjänster där du enkelt kan jämföra och flytta elavtal via. Inte nog med att de på ett smart sätt jämför elpriser och elavtal och hjälper dig att hitta det billigaste elbolaget och bästa elavtalet - de gör dessutom detta gratis!

 

Allt du behöver ange när du jämför elpriser är ditt postnummer och om du bor i lägenhet eller villa. Samt ungefärlig elförbrukning, vilket står på den senaste elräkningen som du fått. Alternativt kan du logga in hos ditt elbolag och titta på din elförbrukning. Sedan sköter Compricer hela jämförelsen åt dig. De gör jämförelser på elpriserna mellan olika elbolag i Sverige och därefter presenterar de det lägsta elpriset för dig. Compricer låter dig sedan välja det avtal som du önskar och själv tycker är bäst.

 

Om du vill kan de också hjälpa dig med bytet. Det tar ca 3 minuter. Efter att du fyllt i dina personuppgifter kan du luta dig tillbaka igen. Compricer gör jobbet åt dig och nästa gång du får din elräkning kan du konstatera att du fått ett lägre elpris.

 

Ett bra tips är att jämföra elpriser innan den mörka och kalla årstiden kommer, då den största elförbrukningen vanligtvis sker. Genom att besök Compricer här kan du påbörja en jämförelse på din hemadress redan om 30 sekunder.

 

 

Compricer el

 


PS: Genom att du väljer och köper in "förnybar el" visar du din goda vilja att mer el ska produceras på hållbart vis. 

 

Ytterligare ett sätt att spara pengar, är att ha energisnåla apparater hemma. Läs därför vilka produkter som just nu är Bäst i test. Vi tar alltid med elförbrukningen som en viktig parameter.

 

Det har dessutom hänt väldigt mycket med energiförbrukningen på t.ex. TV och vitvaror under de senaste åren. Du kan oftast snabbt tjäna igen pengarna om du byter ut en 10-15 år gammal diskmaskin mot en ny. För att inte tala om torktumlare där det skett mycket med energiförbrukningen den sista tiden. För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.

 

Genom att installera en värmepump, kan du spara ännu mer energi i ditt hus. Läs därför här vilken luftvärmepump som är bäst i test

 Vanliga frågor och svar

  • Hur byter jag elavtal?
    Tjänster som Compricer kan lätt hjälpa dig med byte av elavtal. Det tar ca 3 minuter. Efter att du fyllt i dina personuppgifter kan du luta dig tillbaka igen. Compricer gör jobbet åt dig och nästa gång du får din elräkning kan du konstatera att du fått ett lägre elpris.
  • Vilket elavtal är bäst?
    Vilket som är det bästa elavtalet beror på. T.ex på vart du bor, hur mycket el du förbrukar och vad du är intresserad av för typ av avtal. Eftersom det inte finns något elavtal som alltid är bäst är det viktigt att jämföra och se vilket elavtal som är bäst utifrån din boendesituation och dina önskemål.
  • Vilket elavtal är bäst, rörligt eller fast?
    Sett över långa perioder brukar man säga att rörligt elavtal är bäst då det har visat sig ofta bli billigare med ett obundet avtal. Det finns dock situationer där det ändå varit billigare att teckna avtal med fast pris, vilket även kan vara att föredra om du vill ha lite bättre koll på exakt hur mycket du ska betala per kWh. Generellt sägs det att rörligt elavtal är bäst över tid.
Christopher Holmerin

Bäst i test: Elpriser & elavtal

Christopher - VD på Bäst i test Guiden är utbildad civilekonom och systemvetare med över 20 års erfarenhet inom medier, marknadsföring och kommunikation. Christopher har ansvarat över flera svenska och internationella sajter inom bland annat nyheter till hem & trädgård, inredning, båtliv med flera andra intresseområden. 


Utöver erfarenheten inom medier har Christopher också arbetat som universitetslärare. De specialintressen som Christopher djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom privatekonomi, teknik, hem & trädgård samt träning.


Ursprungstestet skrevs 2019-09-26 och uppdaterades senast