Gräsklippare bäst i test

Test gräsklippare

Har du en liten eller stor trädgård? Eller är du en trädgårdsentusiast som älskar perfekt klippta kanter? Här guidar vi dig bland de bästa gräsklipparna, allt från robotgräsklippare till bästa grästrimmern. Läs våra guider så kan du göra ett klokt val bland olika sorters gräsklippare så du kan hitta en gräsklippare bäst i test utifrån dina behov. 


Gräsklippare bensin

Är den vanligaste typen av gräsklippare som vi har hemma. En bensindriven gräsklippare passar bra för stora gräsmattor och tar sig effektivt genom tjockt gräs tack vare sin starka motor. En annan fördel med en bensindriven gräsklippare är att du slipper använda dig av kabel som du konstant behöver flytta. Du behöver inte heller oroa dig om hur länge du kan köra eftersom det är så enkelt att fylla på med mer bensin. Men det är också här som en av nackdelarna hos den bensindrivna gräsklipparen ligger; dess miljöpåverkan. 


Men är denna påverkan så illa som många säger? Svaret är både ja och nej. Det finns vissa myter som säger att en bensindriven gräsklippare släpper ut lika mycket koldioxid som en bil som kör mellan Stockholm och Göteborg. Men detta är inte sant. En gräsklippare släpper under 15 minuter ut ca 0,3kg koldioxid medan en bil som kör sträckan Stockholm-Göteborg släpper ut ungefär 73kg. 


En annan faktor som bör vägas in är att bränsle avdunstar från tanken även när gräsklipparen inte är igång. Därför är det viktigt att (om du vill ha en bensindriven klippare) att du köper en Eco-variant som minskar evaporativa utsläpp. 


Slutligen är en bensindriven variant med högljudd än el-, batteri- och robotgräsklippare. Med en genomsnittlig ljudnivå på ca 85-90 dB. Det är rätt högt men går givetvis att blockera med ett par hörselkåpor. 


Vi ska dock inte dissa bensindrivna modeller alltför mycket. De har god klippförmåga, flexibel användning och kan ha en väldigt lång livslängd om den underhålls på rätt sätt. Med bra service kommer prestandan att upprätthållas och bensinförbrukningen minska och hållas på en jämn nivå även flera år efter ditt köp. Men när du känner att det är dags att göra dig av med din klippare, se till att göra detta på rätt sätt; besök en bemannad soptipp för att få bästa hjälp med detta. 


Olja till gräsklippare

Om du har en bensindriven gräsklippare är det viktigt att emellanåt byta olja. Detta är viktigt för dess livslängd och prestanda eftersom den kommer jobba smidigare. Anledningen till att oljan behövs bytas är för att hålla friktion mellan delarna till ett minimum vilket gör den mer bränsleeffektiv samtidigt som oljan skyddar även mot rost och smuts. 


Har du köpt en ny gräsklippare är det allra bäst att byta olja redan efter några få klippningar för att få bort smuts. Efter detta räcker det om du byter olja en gång varje säsong när du tar fram gräsklipparen för första gången. 


Du byter olja genom att först tömma den på gammal olja. Detta gör du antingen genom att vända din maskin upp och ned eller genom en oljesug som kan suga upp oljan. Sedan fyller du på med ny olja på samma ställe, allra helst med en tratt för att inte spilla. Använd mätstickan för att ta reda på om du har fyllt på tillräckligt. 


Vilken olja ska jag använda?

Använd en "rak" olja, kallas ibland singlegrade, till din gräsklippare. Dessa oljor har beteckningen SAE 30 och säljs ofta på bensinmackar och byggvaruhus. 


Batteridriven gräsklippare

Är ett miljövänligare alternativ än en bensindriven; nästan lika kraftfull och du slipper den eländiga kabeln! Du kan även förvänta dig en kraftig minskning i ljudnivå eftersom du inte har en bensinmotor som tuggar. Men eftersom den drivs av batteri kan du inte förvänta dig lika lång drifttid samt att denna varierar högst på hur tjock din gräsmatta är. Dessutom måste du ladda upp detta batteri. Ska du ha en batteridriven klippare är det därför viktigt att du ser till att använda den och klippa regelbundet. 


Ser du till att använda din batteridrivna gräsklippare regelbundet kommer du märka att du sparar pengar, dels för att du inte behöver köpa bensin och betala för samma underhåll. 


Robotgräsklippare

En robotgräsklippare är det allra bekvämaste valet just nu eftersom den är helt självgående. Det enda du behöver göra är att lägga ut "ledtrådar" runtom din gräsmatta så roboten förstår vilket område den ska röra sig inom. Sedan sköter den all klippning på egen hand och räknar ut när det är bäst tillfälle att ge sig ut. På detta vis får du en kontinuerlig hantering av trädgården. 


Var 3:e hushåll har hunnit skaffa sig en robotgräsklippare vilket talar om deras populäritet. Det är inte svårt att förstå eftersom den gör trädgårdsarbetet så flexibelt. Bland annat kan du ställa in när du vill att gräsklipparen ska köra. När den är klar kör den tillbaka till sitt lilla bo och laddar upp sig tills nästa körning. Ett tips är att inte låta den köra på nätterna för att värna om små djur; grodor, igelkottar och annat som rör sig längs marken i mörkret. Dessutom blir gräset ofta fyllt med dagg på nätterna vilket gör att resultatet inte blir lika bra. 


Eldriven gräsklippare

Det är det allra mest lättskötta, miljövänligaste och tystaste alternativet när det kommer till gräsklippare. De är dock inte lika kraftfulla som batteri- och bensindrivna gräsklippare vilket är inte är så bra om du inte klipper din gräsmatta regelbundet. Men den största nackdelen är trots allt sladden. Denna medför att klippytan blir högst limiterad om du inte har tillgång till flera el-uttag runtom i trädgården eller använder dig av en sladd-vinda. De ligger på ungefär samma prisnivå som en batteridriven men eftersom underhållet hålls till minimum kan du förvänta dig en lägre driftkostnad och längre livstid. 

 

Manuell gräsklippare

En manuell gräsklippare är det allra enklaste alternativet. Men lustigt nog är det denna som ger allra snyggast resultat. Det gäller dock att du klipper regelbundet, allra helst två gånger i veckan för att hålla gräset kort och lättskött. Eftersom det är en helt manuell gräsklippare får du ingen hjälp när det gäller att skjuta den framåt. Det blir därför väldigt tungt om du inte har klippt på länge. En vanlig kombination hos trädgårdsentusiaster är därför att de har en vanlig gräsklippare (läs bensindriven) som de använder för att klippa ner de allra tjockaste partierna, för att sedan komplettera med en manuell och få till slutresultatet. Tänk på att köpa till en uppsamlare till din manuella klippare. Denna fästs enkelt på gräsklipparen och samlar upp allt gräs. Denna är också enkel att ta av ifall du vill använda det klippta gräset som gödning. 


Begagnade gräsklippare

Begagnade gräsklippare kan vara ett bra köp. Men se till att det finns dokumentation för reparation och service så du vet att det är en högst funktionell gräsklippare. Har den flera år på nacken och är helt utan service finns det en stor risk att gräsklipparen tyvärr har gjort sitt och egentligen borde köras till skroten. 



Stiga 

Stiga är den bästa tillverkaren när det gäller bensindrivna och åkgräsklippare, dessutom är det ett svenskt märke! Det grundades på 30-talet och har sedan dess samlat på sig bra erfarenheter av att utveckla de allra bästa trädgårdsprodukterna. Deras huvudmål är alltid att erbjuda sina kunder den mest bekväma och kvalitativa lösningen på deras trädgårdssysslor. På senare år har de dessutom satsat mycket på att göra sina produkter mer miljövänliga.


Stihl

Stihl är en tysk tillverkare som gör bensin-, batteri- och eldrivna gräsklippare. De håller hög kvalitet och kostar därför lite mer än deras konkurrenter. Men de har ett bra underlag för sina priser då de oftast ligger i toppen på experternas tester. Bland annat delar de förstaplatsen i Råd & Röns senaste test


Husqvarna

Gör bland de bästa batteridrivna gräsklipparna just nu men erbjuder också manuella, bensin- och eldrivna. Även Husqvarna placerar sig högt i experternas tester. I Råd & Röns senaste test hamnade de på en delad andraplats. De erbjuder gräsklippare för alla storlekar av gräsmatta och har dessutom schysst prissatta alternativ. Med robust design, lång klipptid hos deras batteridrivna maskiner och enkel klipphöjdsjustering är Husqvarna en av de bästa tillverkarna av gräsklippare just nu.


Bosch

Bosch är en av våra favoriter här på Bäst i test Guiden. Bland annat har Rotak 43 Li varit en av våra testvinnare när det gäller batteridrivna klippare. Det som har lett till dess goda resultat har varit dess byggkvalitet, användarvänlighet och den stora uppsamlaren som rymde 50 liter. 


Bosch erbjuder inga bensindrivna gräsklippare utan har valt att helt satsa på el. Bland deras produkter hittar du bra el-, batteri- och robotgräsklippare. Ser man till vad experterna säger ligger även Bosch bland toppskiktet för gräsklippare. 


Hur startar man gräsklippare?

Starten beror på vilken typ av gräsklippare du har. När det gäller batteri- och eldrivna maskiner behöver du endast klicka på startknappen. Men är det en bensindriven måste du starta motorn med hjälp av tändstiftet. Detta görs genom att hålla ner chokern och dra i tändsnöret för att motorn skall gå igång. Har du en robotgräsklippare behöver du inte oroa dig för hur du startar igång denna, detta sköter den själv på egen hand. 


Varför ryker gräsklipparen?

Om din gräsklippare ryker är det med största sannolikhet fel på motorn. Detta kan hända om du har olja i vevhuset eller om det har hamnat olja i gräsklipparens ljuddämpare. För att undvika att detta sker är det bra att aldrig luta din gräsklippare eftersom det får olja att åka runt i innandömet. Uppsök närmaste verkstad för professionell hjälp!


Hur länge håller en gräsklippare?

En bra gräsklippare håller i åtminstone 10 år. Men det kan vara svårt för att den på egen hand ska klara av detta. Se därför till att underhålla din gräsklippare med oljebyte, service och att få bort smuts från bladen. Tänk även på att förvara den på en säker plats fri från fukt och ojämn temperatur; oavsett typ av gräsklippare. Nästan alla tillverkare erbjuder 2 år


Hur länge håller ett batteri till gräsklippare?

Detta beror lite på hur starkt batteriet är. Men när det gäller robotgräsklippare brukar ett batteri hålla i ca 2-4 säsonger ifall du har en normalstor gräsmatta (drygt 200kvm) och låter denna köra ca 5-7 månader om året. 


Vad kostar en gräsklippare?

En bra gräsklippare kostar idag ca 5000kr. Då får du oftast en bra batteri- eller bensindriven sådan. Men väljer du en eldriven kan du komma ned till drygt 3000kr och fortfarande få en bra sådan. Allra billigast är en manuell, som kostar strax under 1000-lappen. 


Hur förvaras en gräsklippare?

En gräsklippare förvaras allra bäst i ett garage som har jämn temperatur och torr luft. Är luften för fuktig kan det leda till att du får rost i motorn vilket potentiellt kan innebära slutet för denna. Se även till att gräsklipparen inte lutar eftersom det kan leda till olja i luftfiltret.


Min gräsklippare startar inte

Allra först bör du kontrollera så att gräsklipparens chocker fungerar. Detta är det handtag som måste tryckas ned för att motorn skall hållas igång. Om det inte är något fel på denna kan det ha hänt något med luftfiltret, exempelvis om du har lutat gräsklipparen och det har kommit in olja i detta filter. Vidare är det värt att undersöka om det kan vara fel på tändstiftet och testa få igång gräsklipparen med startgas istället. Fungerar inget av detta rekommenderas det att du tar din gräsklippare till närmaste verkstad.