Oberoende tester från tidningar, sajter och magasin samt recensioner från svenska konsumenter som ställs samman för att utse en vinnare. Köp segraren idag till lägsta pris!

 

Bästa robotgräsklipparen - Vi har sammanställt alla tester

 

Robotgräsklippare test 2019

Ska du köpa robotgräsklippare 2019 och vill veta vilken som är bäst? Då har du hittat rätt! Vi har sammanställt alla experttester från tidningarna och kollat vad de svenska konsumenterna tycker sin gräsklippare. På så vis kan du köpa den bästa robotgräsklipparen direkt och du slipper jobbiga felköp som kostar både tid och pengar.

 

Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig den bästa gräsklipparen NU!

 

Bakgrund och nuläge

Utvecklingen av robotgräsklippare startade egentligen redan i mitten av 90-talet och med tiden har installationsproblemen minskat och driftsäkerheten ökat. Gräsklipparna blir också allt mer tekniskt begåvade och elförbrukningen för att hålla en gräsmatta på 1000 kvadratmeter klippt, motsvarar idag ungefär en glödlampa på 11 Watt.

 

Varje år säljs runt 120 000 motorgräsklippare i Sverige och under sommaren 2013 kom det stora genombrottet; Var fjärde gräsklippare som såldes var en robotgräsklippare. Både Husqvarna och Stiga, som är stora aktörer när det gäller gräsklippare, blev förvånade över den stora efterfrågan. Och köplusten fortsätter. Mellan år 2011 och 2015 ökade marknaden för robotgräsklippare med hela 737 procent.

 

Vi ställer följande krav på gräsklipparroboten

Det kan vara smart att investera i en lite dyrare robotgräsklippare och lägga ned tid på att installera den ordentligt. När du väl satt upp laddstationen, spänt upp kabeln (som trycks ner i gräsmattan med små ”tältpinnar”) och laddat roboten, har du en pålitlig hjälpreda som sköter gräsklippningen åt dig - resten av sommaren.

 

Vad har vi då för anställningskrav på den nya trädgårdsmästaren? Jo, följande egenskaper värderar vi extra högt:

 

  • Enkel att installera - Både användarvänligheten och installationsförfarandet är en viktig del.
  • Driftsäker -  Återkommande stopp och problem gör att tjusningen med en robot snabbt förtas. Därför ska den klara av saker som vått gräs, ojämnheter i gräsmattan och lutande slänter utan att behöva din hjälp.
  • Klippning minst 1000 m2 - Se till att du väljer en gräsklippare som är rätt dimensionerad för din gräsmatta. Vi riktar fokus på dem som klarar 1000 m2 eller mer.
  • Pålitlig byggkvalité - Regn, stark sol, stenar och annat på gräsmattan gör att en "billig" gräsklippare i längden kan bli dyrköpt, om den inte klarar utmaningarna som väntar.
  • Låg ljudnivå - Så att både du, din familj och omgivningen störs så lite som möjligt under gräsklippningen.
  • Och så lägsta möjliga pris - förstås!

 

Förbud att sälja vissa robotgräsklippare

Under våren 2016 beslutade Elsäkerhetsverket att robotgräsklipparen Gardena R50Li från Husqvarna bör sluta säljas. Även Husqvarna Automower 310 kan orsaka störningar på annan utrustning (t.ex. internetuppkopplingar) som är i närheten där gräsklipparen används. Eftersom beslutet är överklagat, kan du dock fortfarande köpa dessa robotgräsklippare.

 

Dessutom har ytterligare två märken fått försäljningsförbud, då även Meec 721-296 och Worx Landroid  visat sig kunna orsaka störningar och påverka funktionen hos annan elektrisk utrustning.

 


 

 

Robotgräsklipparen som är Bäst i test

Ser man till konsumenternas åsikter och även flera experttester, framkommer Husqvarna Automower-serie som en värdig vinnare. Men eftersom de enligt Elsäkerhetsverket har problem med störningar (läs mer här ovanför under rubriken Förbud att sälja vissa robotgräsklippare) så tar vi även hänsyn till grannsämjan och väljer en annan gräsklippare.

 

Längre ned på denna sida kan du se detaljer i de gräsklippartester som finns att ta del av och du kan också läsa vad konsumenterna tycker om sin robotgräsklippare. Men för dig som vill veta svaret nu, avslöjar vi vinnaren direkt.

Bästa robotgräsklipparen just nu - Robomow RS615

Bäst hjälp på gräsmattan - Robomow RS615  

(Klicka på bilden för att få mer information om bästa priset på produkten)


Se dagens aktuella pris

 

 

Här köper du testvinnaren:

Aktuella butikspriser per den 15 oktober 2019

Önskar du låna pengar till gräsklipparinköpet, har vi även tips på banklån.


 

Robomow RS615 lanserades år 2016 och blev mycket uppskattad av de experter som fått testa den. Ibland har guldpokalen gått till någon betydligt dyrare robotgräsklippare, men eftersom vi även väger in priset i våra rekommendationer, blir Robomow RS615 intressant då den har en attraktiv prislapp.

 

Med hela 56 cm klippbredd klarar denna gräsklippare att sköta upp till 1600 m2 av din gräsmatta i sommar, medan du ägnar dig åt roligare saker. Den kör tillbaka och laddar sig automatiskt vid basstationen på 2 timmar när den inte används. När det är dags att jobba lämnar den basstationen, klipper gräset åt dig och återvänder sedan för laddning igen.

 

Den klarar att klippa i lutningar upp till 36 procent (20 grader) vilket gör att den fixar de flesta backar i en vanlig trädgård utan att stanna. Du kan själv välja klipphöjd mellan 2-8 cm och ljudnivån är acceptabla 74 dB. Den kommer dessutom med 3 års garanti.

 

Den har också regnsensor - vilket innebär att den återvänder till sin basstation vid regn och startar igen när vädret blir bättre. Skulle någon tycka om din robotgräsklippare alltför mycket och försöka stjäla den, krävs en PIN-kod för att få igång den igen. På så vis säkrar du att din nya 20 kilos hjälpreda finns kvar även på morgonen när du vaknar.

 

Det finns även en lyxigare variant av denna gräsklippare som har inbyggd GSM-modul.  Denna skickar varningar om drift och säkerhet till dig direkt till din smartphone.

 

Läs mer om denna robotgräsklippare här på Robomows hemsida. Och på detta korta YouTube-klipp kan du se, och höra, den ta sig fram på en relativt vildvuxen gräsmatta.

 

Så säger experterna om Robomow RS615

Tidningarna ger som sagt ofta positiva omdömen och menar att den klipper mycket bra, är mycket driftsäker, prisvärd och klarar hinder på ett bra sätt.

 

Tidningen M3 har dessutom testat Robomow RS615 grundligt under hösten 2016 och summerar med orden: "Prisvärd klippare! Maskinen klippte under 5 veckor med endast 1 avbrott. Riktigt imponerande! Driftsmässigt är den en av de bästa maskinerna vi testat. Endast Husqvarnas betydligt dyrare klippare matchar Robomows RS615 och då snackar vi en helt annan prisklass." Betyget blev 7 av 10 poäng.

 

Nackdelarna, som ju finns med alla produkter och som vi gärna vill känna till innan vårt köp, är bland annat att menysystemet känns föråldrat och att den, precis som många andra gräsklippare, låter lite för mycket när den klipper.

 

Här köper du robotgräsklipparen till bästa pris

Billigast och enklast är att köpa denna gräsklippare på internet så att du snabbt får den hemskickad till dig och din gräsmatta.

 

Planerar du att ta ett lån har vi på Bäst i test Guiden sammanställt de bästa långivarna här!

 

Hemmashoppen säljer den för 14990 kronor! Priset inkluderar frakten i priset!

14990 kronor är det lägsta priset bland butikerna just nu för robotgräsklipparen!

 

Buildor säljer robotgräsklipparen för bara 16995 kronor när du klickar här. Då ingår även frakten hem till dig!

 

Vill du handla robotgräsklipparen hos CDON finns den här för 16995 kronor! Priset inkluderar frakten i priset!

 

Hos Hus och hemma finns den för bara 17044 kronor just nu och frakten hem till dig ingår i detta pris.

 

Garden store säljer robotgräsklipparen för 19791 kronor! Priset inkluderar frakten i priset!

 

Byggmax säljer robotgräsklipparen för bara 20990 kronor när du klickar här och priset är inklusive frakt.

 

Robotexperten säljer den för 15799 kronor! Priset inkluderar frakten i priset!

 

 


Vilka experttester kan vi ta del av?

Det finns en handfull tester att läsa när det gäller robotgräsklippare och här nedan listar vi de som fortfarande är relevanta och aktuella. Genom att klicka på tidningens namn, kan du ta del av detaljerna. Du ser de senaste testerna, högst upp i listan.

 

Tidningen Råd & Rön, mars 2018: Har testat 30 robotgräsklippare och konstaterar att robotarna överlag klipper bra och inte heller har några större problem med blött eller långt gräs. Utmaningen kommer istället på ojämna gräsmattor. Bäst i test blev Robomow RS 615 som fick 78 poäng. Andraplatsen, med 76 poäng, gick till Viking Garden MI 632.

De sämsta robotgräsklipparna tillverkas enligt tidningen av bl.a. Stiga, Husqvarna och Gardena. Dessa ska du alltså undvika att köpa, om du vill ha en bra gräsklippare.

 

Aftonbladet, juni 2017: Årets test av 7 robotgräsklippare påminner i mångt och mycket om förra årets resultat. Husqvarna Automower 430X är fortfarande den bästa robotgräsklipparen och tilldelas högsta möjliga betyg, 5 av 5. Omdömet lyder; "Utan tvekan den bästa och mest avancerade klipparen" men en prislapp runt 22 000 kronor gör den väldigt dyr.

På delad andraplats, med betyget 4 av 5, hittar vi fyra gräsklippare. Det är Gardena Sileno, Stiga Autoclip 225 S, Worx Landroid M WG791E  och Viking Garden iMow MI 422 P som alla är riktigt bra robotgräsklippare, men bara kostar ungefär häften av bäst i test-vinnaren.

 

Tidningen Råd & Rön / Tænk, mars 2017: Har testat robotgräsklippare avsedda för vanliga villatomter och konstaterar att gräsmattorna faktiskt ofta blir snyggare än med en vanlig gräsklippare. Bäst var Robomow RS615 som visserligen är tung och dyr, men ger ett utmärkt resultat och den tilldelas därför 78 poäng. På andraplats kommer Viking Garden MI 632 som får 76 poäng i detta gräsklippartest.

 

Tidningen M3, oktober 2016: Testade Viking Garden MI 632 C och tilldelade den hela 9 av 10 poäng samt utmärkelsen "M3 rekommenderar". Sammanfattningen lyder: "Vikings nya maskin är en mycket genomtänkt produkt som gör ett fantastiskt jobb när den väl är installerad och klar."

 

Tidningen M3, oktober 2016: Har testat Robomow RS615 och summerar med orden: "Prisvärd klippare! Maskinen klippte under 5 veckor med endast 1 avbrott. Riktigt imponerande! Driftsmässigt är den en av de bästa maskinerna vi testat. Endast Husqvarnas betydligt dyrare klippare matchar Robomows RS615 och då snackar vi en helt annan prisklass." Betyget blev 7 av 10 poäng.

 

Tidningen M3, juni 2016: Testade den exklusiva (=dyra) robotgräsklipparen Husqvarna Automower 450X och gav den 9 av 10 poäng. Tidningen konstaterar att den ger ett mycket bra klippresultat och skriver; "Efter ett antal veckor med Husqvarnas Automower 450X är vi riktigt imponerade. När du väl vant dig vid själva konceptet och dragit avgränsarkabel i trädgården, finns det ingen väg tillbaka." Robotgräsklipparen får omdömet "M3 rekommenderar!"

 

Aftonbladet, juni 2016: Husqvarna Automower 430X utsågs till bästa robotgräsklippare och tilldelades 5 av 5 poäng. Omdömet blev; "Utan tvekan den bästa och mest avancerade klipparen", men en prislapp runt 24 000 kronor avskräcker.

På delad andraplats, med betyget 4 av 5, hittar vi tre gräsklippare. Det är Gardena Sileno, Stiga Autoclip 225 S och Viking Garden iMow MI 422 P som alla är riktigt bra robotgräsklippare, men som bara kostar häften av bäst i test-vinnaren från Husqvarna.

 

DinSide Norge, sommaren 2015: Testade 4 robotgräsklippare runt 10 000 kronor för att se vilken som var mest prisvärd. De kom fram till att det är stora skillnader, så det gäller att välja rätt. Av de testade gräsklipparna var det bara en som fick full pott, 6 av 6 poäng. Vinnaren heter Bosch Indego 1000.

 

Göteborgs-Posten / Expressen / Testfakta, våren 2015: Husqvarna Automower 320 är bästa robotgräsklipparen 2015 enligt tidningen. Den får 4,5 poäng av 5 möjliga och placerar sig därmed strax före Honda Miimo 520 som får 4,3 poäng.

De sämsta robotgräsklipparna tillverkas, enligt tidningen, av Al-Ko och Stiga.

 

Aftonbladet / WiseGuide, våren 2015: Hade i år fem robotgräsklippare på startfältet. Som bäst i test utsågs Bosch Indego 1000 Connect som tog hem årets seger eftersom den ger ett mycket bra klippresultat och har en lättnavigerad app som du kan styra gräsklipparen med.

 

Hus & Hem, våren 2015: Testade sex robotgräsklippare på en plan gräsyta samt trädgårdstomt under två veckor. Bäst i test blev den prisvärda Worx 2.0 som enligt tidningen är den enda gräsklipparen som förtjänar högsta betyg, 5 av 5.
Andraplatsen fick delas av Husqvarna Automower 320, Indream Cadero 1500 och Bosch Indego 1300 som alla fick 4 poäng vardera.

 

Allt om bostad, våren 2015: I ett test av fem robotgräsklippare konstaterade tidningen att alla klipper gräs på ett tillfredsställande sätt. Bästa robotgräsklipparen 2015 blev Husqvarna Automower 330X och det är guidekabeln som gör att den slår konkurrenterna. Honda och Viking är dock riktigt allvarliga utmanare. Stiga och Gardena var inte med i detta test.

 

Aftonbladet, våren 2014: Testade sex robotgräsklippare under två veckor och la särskild vikt vid användarvänlighet, drift/säkerhet och klippresultat. Bäst i test blev Worx Landroid 2.0 som fick 5 plus. Andraplatsen klippte Husqvarna Automower 320 med 4 plus. Stiga var sämst och kom sist.
Värt att notera är att Robomow och Viking inte var med i detta test.

 

Tænk, våren 2014: Har testat 14 robotgräsklippare och denna gång fick platsen som bästa robotgräsklippare delas av två tillverkare. Både Robomow MS1000 och Viking MI 632 fick nämligen 82 poäng. Biltemas LMR24 fick tredjeplatsen med 71 poäng och utmärkelsen "Bra köp" (denna gräsklippare är dock på väg ut ur Biltemas sortiment).

Jumboplatserna i detta test gick till gräsklipparna från Husqvarna, Bosch och Gardena. Dessa märken anser alltså tidningen att man ska undvika om du vill ha det bästa.

 

Expressen / Bäst i test, våren 2014: Utsåg Gardena R160 till bästa gräsklippare med betyget 10 av 10 och orden "Prisvärd, effektiv, tillförlitlig och lättprogrammerad". På silverplats kom Husqvarna Automower 330X med 9 av 10 poäng.

 

Aftonbladet / Härligt hemma / Wiseguide, sommaren 2013: I detta test startade sju robotgräsklippare på en villagräsmatta för att göra upp om titeln "Bästa robotgräsklippare". Husqvarna Automower 220AC fick utmärkelsen Bäst i test med betyget 4 av 5. Lika många poäng fick även Robomow RL 2000 och Viking MI 555C.

 

Smartson, sommaren 2012: Med 20 av 25 poäng tog Husqvarna Automover 220AC hem förstaplatsen och blev Bäst i test. Straxt därefter kommer Robomow RL 2000 och Viking MI 555C som fick 19 av 20 poäng.

 

Här köper du testvinnaren:

Aktuella butikspriser per den 15 oktober 2019


 

Unna dig själv mer ledig tid i sommar - låt en bra robotgräsklippare sköta gräsmattan.

Unna dig själv mer ledig tid i sommar - låt den bästa robotgräsklipparen sköta gräsmattan.

 

Vad tycker konsumenterna om sin robotgräsklippare?

Eftersom detta är en förhållandevis "ung marknad" är åsikterna många. Och starka!

 

Det vi dock kan se är att ägarna till Husqvarna  och Robomow  generellt är mycket nöjda. Även Gardena uppskattas av många konsumenter. Här hittar vi alltså många glada husägare som fått mer fritid efter att robotgräsklipparen gjort entré på gräsmattan.

 

När det handlar om missnöjda kunder, har de ofta köpt Bosch tidigare modeller eller gräsklippare från Stiga.

 

Tips: Håll huvudet kallt i sommar, läs vår sida med tester av kyl och frysskåp. Vi har också utsett bästa grillen, så att du har något att göra när du inte längre behöver klippa gräset. Och missa inte sidan där vi sammanställer tester på värmepumpar, så att du kan spara energi när vintern och kylan kommer.

 

Tips 2: Gå med i vår Facebook-grupp nu så får du information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående gräsklippare. På så vis kan du göra ett riktigt klipp = den bästa robotgräsklipparen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!

 


Om Bäst i test Guiden

Nya tester och testvinnare på Bäst i test Guiden

Få kostnadsfritt en sammanställning en gång per månad! Fyll i uppgifterna nu, då missar du inget!