Bästa robotgräsklipparen - Vi har sammanställt alla tester

Robotgräsklippare test 2020

Ska du köpa robotgräsklippare 2020 och vill veta vilken som är bäst i test? Då har du hittat rätt! Vi har sammanställt alla experttester från tidningarna och kollat vad de svenska konsumenterna tycker sin gräsklippare. På så vis kan du köpa den bästa robotgräsklipparen direkt och du slipper jobbiga felköp som kostar både tid och pengar.

 

Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig den bästa gräsklipparen NU!

 

Bakgrund och nuläge

Utvecklingen av robotgräsklippare startade egentligen redan i mitten av 90-talet och med tiden har installationsproblemen minskat och driftsäkerheten ökat. Gräsklipparna blir också allt mer tekniskt begåvade och elförbrukningen för att hålla en gräsmatta på 1000 kvadratmeter klippt, motsvarar idag ungefär en glödlampa på 11 Watt.

 

Varje år säljs runt 120 000 motorgräsklippare i Sverige och under sommaren 2013 kom det stora genombrottet; Var fjärde gräsklippare som såldes var en robotgräsklippare. Både Husqvarna och Stiga, som är stora aktörer när det gäller gräsklippare, blev förvånade över den stora efterfrågan. Nu har dock fler aktörer tagit sig in på marknaden och det blir svårare att välja. Läs därför vårt test här nedan och få reda på vinnaren!

 

Vi ställer följande krav på robotgräsklipparren

Det kan vara smart att investera i en lite dyrare robotgräsklippare och lägga ner tid på att installera den ordentligt. När du väl satt upp laddstationen, spänt upp kabeln (som trycks ner i gräsmattan med små ”tältpinnar”) och laddat roboten, har du en pålitlig hjälpredare som sköter gräsklippningen åt dig - resten av året.

 

Vad har vi då för anställningskrav på den nya trädgårdsmästaren? Jo, följande egenskaper värderar vi extra högt:

 

 • Enkel att installera - Både användarvänligheten och installationsförfarandet är en viktig del.
 • Driftsäker -  Återkommande stopp och problem gör att tjusningen med en robot snabbt förtas. Därför ska den klara av saker som vått gräs, ojämnheter i gräsmattan och lutande slänter utan att behöva din hjälp.
 • Klippning minst 1000 m2 - Se till att du väljer en gräsklippare som är rätt dimensionerad för din gräsmatta. Vi riktar fokus på dem som klarar 1000 m2 eller mer.
 • Pålitlig byggkvalité - Regn, stark sol, stenar och annat på gräsmattan gör att en "billig" gräsklippare i längden kan bli dyrköpt, om den inte klarar utmaningarna som väntar.
 • Låg ljudnivå - Så att både du, din familj och omgivningen störs så lite som möjligt under gräsklippningen.
 • Och så lägsta möjliga pris - förstås!


Robotgräsklipparen som är Bäst i test

Ser man till konsumenternas åsikter och även till flera experttester, framkommer Gardena Smart Sileno-serie som en värdig vinnare. 

 

Längre ned på denna sida kan du se detaljer i de gräsklippartester som finns att ta del av och du kan också läsa vad konsumenterna tycker om sin robotgräsklippare. Men för dig som vill veta svaret nu, avslöjar vi vinnaren direkt.


Bästa robotgräsklipparen just nu - Gardena Smart Sileno

Bäst hjälp på gräsmattan - Gardena Smart Sileno

(Klicka på bilden för att få mer information om bästa priset på produkten)


Se dagens aktuella pris

 

 

Här köper du testvinnaren:

Aktuella butikspriser per den 5 juli 2020

Önskar du låna pengar till gräsklipparinköpet, har vi även tips på banklån.


Kvalitetstillverkaren Gardena har tagit fram en ny robotgräsklippare som passar dig med en normalstor gräsmatta. Dess kapacitet är utmärkt med en arbetsyta på upp till 1000 kvadratmeter. Oftast brukar guldpokalen gå till betydligt dyrare robotgräsklippare, men eftersom vi även väger in priset i våra rekommendationer, blir Gardena Smart Sileno intressant då den har en attraktiv prislapp.  


Dess klippbredd är 22cm och klipphöjden kan ställas in från 2-5cm. Den är otroligt välutrustad med wifi-anslutning och SensorCut-systemet som gör att gräsklipparen klipper enligt ett välbalanserat mönster, dvs får du inga ränder i gräsmattan. Med CorridorCutt klarar klipparen av smala passager och återvändsgränder utan problem. 


Den klarar av att klippa i lutningar upp till 30% vilket gör att den fixar de flesta backar i en vanlig trädgård utan att stanna. Ljudnivån är väldigt ynka 58dB och robotgräsklipparen kommer dessutom med 5 års garanti. Glöm bara inte att produktregistrera gräsklipparen inom 3 mån av köpet, annars gäller den tyvärr inte!


Gräsklipparen är även väldigt smart då du får med en tillhörande router som kommunicerar med gräsklipparen. Dess programvara räknar även ut den mest effektiva rutten för din trädgård - helt automatiskt! Med Gardenas app kan du även ställa in klipptider. 


Efter klippningen är klar kör robotgräsklipparen tillbaka till sin laddningsstation. Skulle någon tycka om din robotgräsklippare alltför mycket och försöka stjäla den, krävs en PIN-kod för att få igång den igen. På så vis säkrar du att din nya 8 kilos hjälpreda finns kvar även på morgonen när du vaknar.

 

Läs mer om denna robotgräsklippare här på Gardenas hemsida. Och på detta korta YouTube-klipp kan du se, och höra, den ta sig fram på en relativt vildvuxen gräsmatta.

 

Så säger experterna om robotgräsklipparen

Tidningarna ger som sagt ofta positiva omdömen och menar att den klipper mycket bra, är mycket driftsäker, prisvärd och klarar hinder på ett bra sätt.


Råd & Rön, Maj 2020: Ger samma poäng till Gardena Smart Sileno Life 1000 som i deras test från mars. Gardenas robotgräsklippare fick bra betyg i hanterbarhet och säkerhet. Vinnare i testet blev Stihl RMI 632


Expressen, Jan 2020: rankar Gardena Sileno Life som det bästa ekonomiköpet och gillar hur enkelt den tar sig fram på gräs och dess goda användarvänlighet. De tycker även att den har ett bra pris i förhållande till andra robotgräsklippare. Andra vinnare i Expressens test blev Husqvarna Automower 430X och Worx Landroid M500 WR141E. 


Tidningen Råd & Rön, mars 2020: gav Gardena Sileno Life 1000 64 poäng. Den presterade väldigt bra i hanterbarhet och säkerhet. Den klarade av att klippa en standardgräsmatta med gott resultat men presterade sämre i blött gräs. Vinnare i Råd & Röns test blev Alko Robolinho 500 E


Detta tycker konsumenterna om testvinnaren

Eftersom detta är en förhållandevis "ung marknad" är åsikterna många. Och starka!

 

Gardena uppskattas av många konsumenter - oftast för sin användarvänlighet, kvalitet och dess manöverring. Här hittar vi alltså många glada husägare som fått mer fritid efter att robotgräsklipparen gjort entré på gräsmattan. Vi kan även se att ägarna till Husqvarna  och Robomow  har varit väldigt nöjda under en väldigt lång tid. 

 

När det handlar om missnöjda kunder, har de ofta köpt Bosch tidigare modeller eller gräsklippare från Stiga.


Här köper du robotgräsklipparen Gardena Smart Sileno till bästa pris

Billigast och enklast är att köpa denna gräsklippare på internet så att du snabbt får den hemskickad till dig och din gräsmatta.

 

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 39 banker och långivare.

 

Vill du handla robotgräsklipparen hos Robotexperten finns den här för 13490 kronor! Priset inkluderar frakten i priset!

13490 kronor är det lägsta priset bland butikerna just nu för robotgräsklipparen!

 

Garden Store säljer robotgräsklipparen för 14192 kronor! Priset inkluderar frakten i priset!

 

Söderströms säljer robotgräsklipparen för 14590 kronor! Priset inkluderar frakten i priset!

 

Hemmy säljer robotgräsklipparen för bara 15495 kronor när du klickar här. Då ingår även frakten hem till dig!

 

Hos Granngården finns den för bara 15499 kronor just nu och frakten hem till dig ingår i detta pris.

 

CDON säljer gräsklipparen för 16499 kronor! Priset inkluderar frakten i priset!

 

Odla.nu säljer robotgräsklipparen för 16499 kronor! Priset inkluderar frakten i priset!

 

Coolshop säljer robotgräsklipparen för bara 16599 kronor när du klickar här och priset är inklusive frakt.

 

 


Dessa experttester kan du också ta del av

Det finns en handfull tester att läsa när det gäller robotgräsklippare och här nedan listar vi de som fortfarande är relevanta och aktuella. Genom att klicka på länkarna kan du ta del av detaljerna. Du ser de senaste testerna, högst upp i listan.


Tidningen Råd & Rön, juni 2019: Testade 13 robotgräsklippare och tyckte att de allihopa visade genomgående bra resultat. Dock så höjer de ett varnande finger mot modellerna från Stiga och Ambrogio som har problem med att upptäcka bland annat fötter! Vinnare i deras test blev Robolinho 500 E och Robolinho 500 I från Alko.


Tidningen Råd & Rön, mars 2018: Har testat 30 robotgräsklippare och konstaterar att robotarna överlag klipper bra och inte heller har några större problem med blött eller långt gräs. Utmaningen kommer istället på ojämna gräsmattor. Bäst i test blev Robomow RS 615 som fick 78 poäng. Andraplatsen, med 76 poäng, gick till Viking Garden MI 632.

De sämsta robotgräsklipparna tillverkas enligt tidningen av bl.a. Stiga, Husqvarna och Gardena. Dessa ska du alltså undvika att köpa, om du vill ha en bra gräsklippare.

 

Aftonbladet, juni 2017: Årets test av 7 robotgräsklippare påminner i mångt och mycket om förra årets resultat. Husqvarna Automower 430X är fortfarande den bästa robotgräsklipparen och tilldelas högsta möjliga betyg, 5 av 5. Omdömet lyder; "Utan tvekan den bästa och mest avancerade klipparen" men en prislapp runt 22 000 kronor gör den väldigt dyr.

På delad andraplats, med betyget 4 av 5, hittar vi fyra gräsklippare. Det är Gardena Sileno, Stiga Autoclip 225 S, Worx Landroid M WG791E  och Viking Garden iMow MI 422 P som alla är riktigt bra robotgräsklippare, men bara kostar ungefär häften av bäst i test-vinnaren.

 

Tidningen Råd & Rön / Tænk, mars 2017: Har testat robotgräsklippare avsedda för vanliga villatomter och konstaterar att gräsmattorna faktiskt ofta blir snyggare än med en vanlig gräsklippare. Bäst var Robomow RS615 som visserligen är tung och dyr, men ger ett utmärkt resultat och den tilldelas därför 78 poäng. På andraplats kommer Viking Garden MI 632 som får 76 poäng i detta gräsklippartest.

 

Tidningen M3, oktober 2016: Testade Viking Garden MI 632 C och tilldelade den hela 9 av 10 poäng samt utmärkelsen "M3 rekommenderar". Sammanfattningen lyder: "Vikings nya maskin är en mycket genomtänkt produkt som gör ett fantastiskt jobb när den väl är installerad och klar."

 

Tidningen M3, oktober 2016: Har testat Robomow RS615 och summerar med orden: "Prisvärd klippare! Maskinen klippte under 5 veckor med endast 1 avbrott. Riktigt imponerande! Driftsmässigt är den en av de bästa maskinerna vi testat. Endast Husqvarnas betydligt dyrare klippare matchar Robomows RS615 och då snackar vi en helt annan prisklass." Betyget blev 7 av 10 poäng.

 

Tidningen M3, juni 2016: Testade den exklusiva (=dyra) robotgräsklipparen Husqvarna Automower 450X och gav den 9 av 10 poäng. Tidningen konstaterar att den ger ett mycket bra klippresultat och skriver; "Efter ett antal veckor med Husqvarnas Automower 450X är vi riktigt imponerade. När du väl vant dig vid själva konceptet och dragit avgränsarkabel i trädgården, finns det ingen väg tillbaka." Robotgräsklipparen får omdömet "M3 rekommenderar!"

 

Aftonbladet, juni 2016: Husqvarna Automower 430X utsågs till bästa robotgräsklippare och tilldelades 5 av 5 poäng. Omdömet blev; "Utan tvekan den bästa och mest avancerade klipparen", men en prislapp runt 24 000 kronor avskräcker.

På delad andraplats, med betyget 4 av 5, hittar vi tre gräsklippare. Det är Gardena Sileno, Stiga Autoclip 225 S och Viking Garden iMow MI 422 P som alla är riktigt bra robotgräsklippare, men som bara kostar häften av bäst i test-vinnaren från Husqvarna.

 

DinSide Norge, sommaren 2015: Testade 4 robotgräsklippare runt 10 000 kronor för att se vilken som var mest prisvärd. De kom fram till att det är stora skillnader, så det gäller att välja rätt. Av de testade gräsklipparna var det bara en som fick full pott, 6 av 6 poäng. Vinnaren heter Bosch Indego 1000.

 

Göteborgs-Posten / Expressen / Testfakta, våren 2015: Husqvarna Automower 320 är bästa robotgräsklipparen 2015 enligt tidningen. Den får 4,5 poäng av 5 möjliga och placerar sig därmed strax före Honda Miimo 520 som får 4,3 poäng.

De sämsta robotgräsklipparna tillverkas, enligt tidningen, av Al-Ko och Stiga.

 

Aftonbladet / WiseGuide, våren 2015: Hade i år fem robotgräsklippare på startfältet. Som bäst i test utsågs Bosch Indego 1000 Connect som tog hem årets seger eftersom den ger ett mycket bra klippresultat och har en lättnavigerad app som du kan styra gräsklipparen med.

 

Hus & Hem, våren 2015: Testade sex robotgräsklippare på en plan gräsyta samt trädgårdstomt under två veckor. Bäst i test blev den prisvärda Worx 2.0 som enligt tidningen är den enda gräsklipparen som förtjänar högsta betyg, 5 av 5.
Andraplatsen fick delas av Husqvarna Automower 320, Indream Cadero 1500 och Bosch Indego 1300 som alla fick 4 poäng vardera.

 

Allt om bostad, våren 2015: I ett test av fem robotgräsklippare konstaterade tidningen att alla klipper gräs på ett tillfredsställande sätt. Bästa robotgräsklipparen 2015 blev Husqvarna Automower 330X och det är guidekabeln som gör att den slår konkurrenterna. Honda och Viking är dock riktigt allvarliga utmanare. Stiga och Gardena var inte med i detta test.

 

Aftonbladet, våren 2014: Testade sex robotgräsklippare under två veckor och la särskild vikt vid användarvänlighet, drift/säkerhet och klippresultat. Bäst i test blev Worx Landroid 2.0 som fick 5 plus. Andraplatsen klippte Husqvarna Automower 320 med 4 plus. Stiga var sämst och kom sist.
Värt att notera är att Robomow och Viking inte var med i detta test.

 

Tænk, våren 2014: Har testat 14 robotgräsklippare och denna gång fick platsen som bästa robotgräsklippare delas av två tillverkare. Både Robomow MS1000 och Viking MI 632 fick nämligen 82 poäng. Biltemas LMR24 fick tredjeplatsen med 71 poäng och utmärkelsen "Bra köp" (denna gräsklippare är dock på väg ut ur Biltemas sortiment).

Jumboplatserna i detta test gick till gräsklipparna från Husqvarna, Bosch och Gardena. Dessa märken anser alltså tidningen att man ska undvika om du vill ha det bästa.

 

Expressen / Bäst i test, våren 2014: Utsåg Gardena R160 till bästa gräsklippare med betyget 10 av 10 och orden "Prisvärd, effektiv, tillförlitlig och lättprogrammerad". På silverplats kom Husqvarna Automower 330X med 9 av 10 poäng.

 

Aftonbladet / Härligt hemma / Wiseguide, sommaren 2013: I detta test startade sju robotgräsklippare på en villagräsmatta för att göra upp om titeln "Bästa robotgräsklippare". Husqvarna Automower 220AC fick utmärkelsen Bäst i test med betyget 4 av 5. Lika många poäng fick även Robomow RL 2000 och Viking MI 555C.

 

Smartson, sommaren 2012: Med 20 av 25 poäng tog Husqvarna Automover 220AC hem förstaplatsen och blev Bäst i test. Straxt därefter kommer Robomow RL 2000 och Viking MI 555C som fick 19 av 20 poäng.

 

Här köper du testvinnaren:

Aktuella butikspriser per den 5 juli 2020

 

Unna dig själv mer ledig tid i sommar - låt en bra robotgräsklippare sköta gräsmattan.

Unna dig själv mer ledig tid i sommar - låt den bästa robotgräsklipparen sköta gräsmattan.

 

 

Tips: Håll huvudet kallt i sommar, läs vår sida med tester av kyl och frysskåp. Vi har också utsett bästa grillen, så att du har något att göra när du inte längre behöver klippa gräset. Och missa inte sidan där vi sammanställer tester på värmepumpar, så att du kan spara energi när vintern och kylan kommer.

 

Tips 2: Gå med i vår Facebook-grupp nu så får du information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående gräsklippare. På så vis kan du göra ett riktigt klipp = den bästa robotgräsklipparen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Vanliga frågor och svar

 • ⛰ Kan robotgräsklipparen klippa gräs i en kuperad trädgård?
  - Ja, vår testvinnare klarar lutningar på upp till 30%.
 • 📱 Hur styr jag robotgräsklipparen?
  - Den medföljande routern och dess programvara beräknar den mest optimala rutten för gräsklipparen. Via den tillhörande appen kan du sedan styra och programmera gräsklipparen.
 • 🏡 Hur stor ytan bör en robotgräsklippare kunna hantera?
  - Vi rekommenderar robotgräsklippare som är dimensionerade för en yta om minst 1000 m2. Har du en väldigt liten trädgård fungerar såklart en som är dimensionerad för en mindre yta.
 • 🔊 Avger robotgräsklipparen ett högt ljud?
  - Nej, enbart 58db avges. Vilket inte alls är ett störande ljud.