Bästa bolån 2024 - jämför bolån och få bästa bolåneräntan

Ska du ansöka om ett bolån, omförhandla eller flytta bolånet och vill hitta den bästa banken för bolån med den bästa bolåneräntan? Då har du kommit helt rätt! Du kan spara tusenlappar varje månad om du jämför bolåneräntor och väljer rätt långivare oavsett om du bor i en villa eller bostadsrätt. 


När du letar efter bästa bolåneräntan just nu, är det klokt att jämför bolåneräntor 2023 från olika långivare. Det är enkelt att jämföra bolån och hitta bästa räntan bolån samt bästa banken för bolån 2023 eller bästa bolånet på marknaden. Vår omfattande bolån jämförelse täcker allt, med fokus på bästa bolåneränta och bästa boräntan.


Självklart finns olika faktorer som kan påverka din bolåneränta, som att du exempelvis samlar olika sparformer inklusive kreditkort, försäkringar etc. hos en och samma bank. För att få den bästa bolåneräntan är det alltid bra att konkurrensutsätta jämföra bolån och villkoren mellan aktörerna.


Bästa bolåneräntan - jämför bolåneräntor

200000 - 20000000 kr

Lånebelopp

3.54 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • Flera bra anslutna banker

 • Personlig handläggare

 • Högt betyg hos Trustpilot

10000 - 9500000 kr

Lånebelopp

4.12 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • Lägre snittränta än storbanker

 • Flytta bolån samt ansök om bolån eller lånelöfte

 • Snabbt svar

10000 - 17000000 kr

Lånebelopp

3.96 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • Få hjälp av en låneexpert

 • Hjälp med lånelöfte

 • Erbjudande från flera banker

10000 - 10000000 kr

Lånebelopp

4.33 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • Få hjälp av en låneexpert

 • Hjälp med lånelöfte

 • Jämför bolåneräntor hos flera banker

10000 - 8500000 kr

Lånebelopp

6.7 %

Individuell ränta från

20 år

Åldersgräns

 • Få hjälp av en låneexpert

 • Låna med betalningsanmärkning

 • Låna utan heltidsanställning

Klicka på knappen nedan för att snabbt göra en jämförelse via vår egen kalkylator.


Om du söker bäst bolåneränta eller det bästa bolån 2023, läs då vår bolån jämförelse och jämför bolån. Hos oss hittar du bolån bästa räntan och bra bolån. Jämför bostadslån och hitta bästa räntan på bolån idag!


Hur mycket får jag låna i bolån?

Det som primärt styr hur mycket du får låna till ditt boende är först och främst marknadsvärdet på din bostad (används som säkerhet) men även din betalningsförmåga (månadsinkomst och kapital). Andra parametrar som bestämmer hur mycket du får lov att låna är även:


 • Hur många ni är i hushållet
 • Månadsavgiften, hyra och löpande avgifter tillhörande bostaden
 • Storleken på bostaden 
 • Andra lån och krediter
 • Eventuella betalningsanmärkningar
 • Din anställningsform


Kontantinsats bolån

Tidigare var det enklare att låna mer pengar till en ny bostad och du kunde belåna en större andel av köpeskillingen/värdet eftersom det inte var samma strikta krav på kontantinsats och amortering. Idag är bankerna hårdare och kontantinsatsen som krävs är minst 15% av köpeskillingen, eftersom bolånet inte får utgöra mer än 85% av bostadens värde.


Räkna på bolånet - exempel

Om du vill låna 1 000 000 kronor (1 miljon kronor) måste du alltså betala åtminstone 150 000 kronor själv i kontantinsats. Bolånet får inte användas för att finansiera kontantinsatsen. Har du inte tillräckligt kapital kan du ta ett privatlån för kontantinsats till detta belopp. Du kan även ta ett lån för renovering med ett privatlån.


Blancolån och privatlån ska du dock vara varsam med eftersom räntan ofta är mycket högre än vad räntan blir på ditt bolån. Läs mer här vilka långivare som du kan låna hos som har billigaste blancolån (lägre ränta och bättre villkor än flera andra konkurrenter) samt hur du kan ta ett lån med låg ränta.


Bolån bästa räntan - jämför räntor bolån och hitta bästa bolånet 2023, bästa boräntan samt bästa bank bolån. Vilken bank är bäst för bolån? Läs mer för att se bästa banker för bolån. Få bästa bostadslån när du jämför lånelöfte!

Gör en bolånekalkyl innan du ansöker om ett bolån


Bästa banken för bolån 2024 - flytta bolån

Att byta bank är faktiskt inte så svårt. För att hitta den bästa banken för bolån samt bästa bolånet 2024 är det en fördel att jämföra vad olika banker erbjuder i bolåneränta. 


Idag är det väldigt enkelt att jämföra olika långivare och hitta billigast och bästa bolånet samt ansöka om lånelöfte. Med Zensum kan du jämföra boräntor online - helt gratis.


Dessa bolag hjälper dig på ett enkelt och smart sätt att jämföra olika långivare och hitta det bolån som är bäst i test just nu!


bästa räntan bolån bästa bank för bolån Zensum - jämför ränta bolån


Jämför bolån via Zensum

Zensum är ett av företagen där du kan hitta det bästa bolånet 2024. Om du redan har ett bolån kan Zensum även hjälpa dig att omförhandla ditt befintliga bolån så du får den för stunden allra bästa bolåneräntan, vilket är oerhört enkelt och bra. Alternativt får du svar på att du redan har marknadens bästa bolåneränta.


Du kan snabbt och kostnadsfritt jämföra bolån, flytta dina lån eller att ansöka om ett helt nytt lån eller ansöka om lånelöfte hos Zensum. Logga in med Bank ID och få svar från några av Sveriges bästa banker när du vill skaffa nytt lån, flytta eller omförhandla dina bolån.


Du sparar både tid och du sänker förhoppningsvis dina räntekostnader via jämförelsen. Zensum gör jobbet åt dig och visar dig snabbt vilket bolån som är bäst för dig.


Räkna gratis på bolån

Jämför bolåneräntor och hitta bästa bank för bolån hos Hypoteket som ersätter Comboloan boräntor och ger bra ränta bolån, kanske till och med bäst ränta bolån. Bäst bolån bästa ränta hittar du här!

Låg snittränta på bolån hos Hypoteket

Det som är bra med Hypoteket är att de är helt inriktade på bolån och är helt digitala vilket minskar deras kostnader på kundkontor och personal. Därför kan de erbjuda lägre snitträntor än hos storbankerna. Deras framgång märks av deras nöjda kunder.


Med Hypoteket får du snabbt och enkelt den bästa bolånekalkylen efter dina förutsättningar. Dessvärre kan du inte låna med Hypoteket om du har tidigare betalningsanmärkningar. Du behöver vara minst 18 år, bosatt i Sverige och fri från skuld hos Kronofogden.


Hypoteket lånar som mest ut 75% av bostadens värde. Du behöver alltså gå in med 25% i bostaden själv.


Flytta bolån till Hypoteket

Det är enkelt att flytta bolån till Hypoteket. På deras hemsida anger du summan för bostadens värde, ditt önskade lånebelopp och eventuell bindningstid. Du skickar sedan in din ansökan och verifierar dig med BankID.


Ansök om lånelöfte hos Hypoteket

Du kan också göra en ansökan om lånelöfte hos Hypoteket och få svar direkt. Börja med att fylla i deras lånekalkyl där du anger hushållets årsinkomst, förväntat belopp för bostaden du vill ha lån till, samt din kontantinsats. 


Räkna gratis på bolån
Jämför bolån via Comboloan

Tidigare kunde du jämföra boräntor via Comboloan som presenterade flera långivare för dig med deras boräntor och olika villkor. Tyvärr har verksamheten upphört sedan december 2023.


Det fanns chans till väldigt bra räntor hos de banker som Comboloan presenterade svar ifrån. Det var bland annat: Skandia, Länsförsäkringar bank, ICA Banken, SEB och SBAB med flera. 


Comboloan accepterade betalningsanmärkningar och en större variation av anställningsformer vilket öppnade upp möjligheten till bolån för fler personer. Såklart med risken att räntorna blir något högre när du ansöker med betalningsanmärkningar. 
Bästa bolåneräntan - faktorer som påverkar

Summan av ditt bolån, din ekonomiska situation och återbetalningsförmåga avgör den individuellt satta ränta du får samt ditt amorteringskrav. Amortering är i sig ingen kostnad utan ett upplägg av hur du kommer återbetala lånet till banken. 


Amorteringskrav på bolån

Normalt sett varierar amorteringsräntan mellan 1-2% av totalbeloppet per år. Men om du lånar 4,5 gånger mer än din bruttoårsinkomst måste du betala ytterligare 1% per månad. Att hamna över 3% är dock ovanligt.


Bästa bolån jämför bolån bäst i test 2023 - bästa ränta bolån


Jämför bolån och få bästa bolåneräntan

Det är viktigt att du konkurrensutsätter ditt befintliga bolån varje år med en annan bank för att du ska slippa onödiga räntekostnader och fortsatt ska kunna få den bästa bolåneräntan.


Om du klickar här kan du snabbt och kostnadsfritt jämföra bolån hos Zensum eller här för att få pris från Compricer bolån.Bolån bör omförhandlas för att få bäst ränta

Oftast får du en ränterabatt under det första året. Vad många personer glömmer bort är att omförhandla sitt bolån efter det första året vilket resulterar i att många ofta har en högre ränta än vad de egentligen skulle behöva ha (om lånet inte är bundet på en specifik tidsperiod). För du ska ju inte behöva betala mer än nödvändigt. Att omförhandla ränta kan påverka dina ekonomiska förutsättningar till det positiva.


Bästa bolåneräntan - fast eller rörlig boränta

Efter din jämförelse av bolån är det dags att välja bolån. Du kan välja om lånet ska löpa med rörlig ränta (tre månader) vilken styrs efter den aktuella marknadsräntan eller om du vill ha en fast ränta på exempelvis 1, 2, 3 eller 5 år. 


Det finns inget rätt eller fel svar när det gäller rörlig eller fast ränta. Historiskt sett så har den rörliga tremånadersräntan varit det billigaste alternativet. Om du vet med dig att din ekonomi inte klarar av stora räntehöjningar kan ett bundet alternativ vara att föredra så du vet vad din månadskostnad kommer bli för en längre kommande period.


Snittränta för bolån idag ligger på cirka 4% och räntan för privatlån på strax under 8%. För att få bästa räntan - jämför låneförmedlare!


Bästa räntan bolån - bäst bank för bolån ränta jämför


Hitta det bästa bolånet för dig


Tips: Om du har många lån kan du samla lånen i ett samlingslån för att sänka räntan på dina lån. Vi kan också tipsa dig om att läsa vårt test om bästa banken för sparande samt vår jämförelse av kreditkort. Du kan också jämföra båtlån ränta, hitta billigaste billånet eller undersöka låneränta företagslån.


Vad du än lånar pengar för rekommenderar vi att du håller dig ifrån snabblån utan UC (smsa låna).
Frågor och svar om bolån

 • Hur får jag den bästa bolåneräntan?
  Jämför bolån för att få den bästa bolåneräntan. Det är alltid bra att konkurrensutsätta de grundläggande villkoren mellan aktörerna. Oftast får du en ränterabatt under det första året.

  Vad många personer glömmer bort är att omförhandla sitt bolån efter det första året vilket resulterar i att många ofta har en högre ränta på sitt bolån än vad de egentligen skulle behöva ha. Därför är det viktigt att du konkurrensutsätter ditt bolån efter varje år för att du ska slippa onödiga räntekostnader och fortsatt kunna få den bästa bolåneräntan.
 • Hur mycket får jag låna med bolån?
  Du kan låna upp till 85% av bostadens värde. Det som primärt styr hur mycket du får låna till bostad är först och främst marknadsvärdet på din bostad (används som säkerhet) men även din betalningsförmåga. Andra faktorer som avgör hur mycket du får i bolån är:

  - Hur många ni är i hushållet- Månadsavgiften, hyra och löpande avgifter tillhörande bostaden- Storleken på bostaden - Andra lån och krediter- Eventuella betalningsanmärkningar- Din anställningsform
 • Vad är bolån?
  Ett bolån är ett lån som du tar för att finansiera ett bostadsköp, där bostaden då blir säkerheten för lånet.
Christopher Holmerin

Bäst i test: Bolån

Christopher - VD på Bäst i test Guiden är utbildad civilekonom och systemvetare med över 20 års erfarenhet inom medier, marknadsföring och kommunikation. Christopher har ansvarat över flera svenska och internationella sajter inom bland annat nyheter till hem & trädgård, inredning, båtliv med flera andra intresseområden. 


Utöver erfarenheten inom medier har Christopher också arbetat som universitetslärare. De specialintressen som Christopher djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom privatekonomi, teknik, hem & trädgård samt träning.


Vill du komma i kontakt med oss kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast

200000 - 20000000 kr

Lånebelopp

3.54 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • Flera bra anslutna banker

 • Personlig handläggare

 • Högt betyg hos Trustpilot

10000 - 9500000 kr

Lånebelopp

4.12 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • Lägre snittränta än storbanker

 • Flytta bolån samt ansök om bolån eller lånelöfte

 • Snabbt svar

10000 - 17000000 kr

Lånebelopp

3.96 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • Få hjälp av en låneexpert

 • Hjälp med lånelöfte

 • Erbjudande från flera banker

10000 - 10000000 kr

Lånebelopp

4.33 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • Få hjälp av en låneexpert

 • Hjälp med lånelöfte

 • Jämför bolåneräntor hos flera banker

10000 - 8500000 kr

Lånebelopp

6.7 %

Individuell ränta från

20 år

Åldersgräns

 • Få hjälp av en låneexpert

 • Låna med betalningsanmärkning

 • Låna utan heltidsanställning