eldstad utomhus bäst i test

Eldstad utomhus, eldfat och eldkorg bäst i test 2023

Funderar du på att köpa eldstad till uteplatsen? Då har du kommit helt rätt! Vi har tagit reda på vilken eldstad som passar ditt behov bäst och vilka som är mest uppskattade hos konsumenterna. Resultatet har vi sedan sammanställt här på denna sida, så du kan göra ett bra val direkt och undvika dåliga och dyra felköp. 

 

I detta test har vi valt att utse en 3 olika typer av eldstäder där alla bidrar med värme och riktig myskänsla. Detta gör det möjligt för dig och dina gäster att sitta utomhus längre, även ifall det skulle vara kallt.


Bästa eldstäderna just nu

Eva Solo Eldstad

Eva Solo Fireglobe

Eldstad bäst i test Eva Solo Fireglobe
 • Snygg stämningshöjare

 • Grillgaller ingår

 • Vindtålig

 • Var försiktig med handtaget i toppen av eldstaden, blir varm så du inte bränner dig

Eldfat med grillgaller

Mustang Easton Eldfat

Eldstad bäst i test Mustang Easton Eldfat
 • Grillgaller ingår

 • Står stabil

 • Enkel att montera

 • Gallret hänger lite ostabilt

Granngården eldkorg Kvadrat Rost

Eldkorg Kvadrat Rost

Eldstad bäst i test Eldkorg Kvadrat Rost
 • Står stabilt

 • Skyddad från vind

 • Enkel att använda

 • Prisvärd

priser i samarbete med Prisjakt


Köpguide

En eldstad på altanen eller terrassen är en härlig stämningshöjare som låter dig njuta av värmen över en öppen spis. Det allra bästa med eldstaden är att den går att bruka under sommaren och vintern samt att den är enkel att använda. Det finns olika varianter, däribland eldfat och eldkorg. Vilken du bestämmer dig för är helt upp till dig, men här kommer lite information om de olika varianterna.


Letar du efter en mer funktionell pryl är eldfatet för dig. Med detta får du samma känsla, men du får även en bonus eftersom ett galler kan hängas ovanför. Detta gör det enkelt att använda eldfatet som grill. Att det fungerar som grill bidrar till det sociala och gör det givet att samlas kring elden.


Är du sugen på en mindre och säkrare anordning är eldkorgen för dig, framförallt ifall du har husdjur, barn eller barnbarn på besök emellanåt. Tack vare att eldkorgarna kommer omgivna av en vägg blir det svårare att hamna rakt i direktkontakt med den öppna spisens lågor. Storleken på din eldkorg är dock inte bunden till att vara liten - det finns även större varianter.


Slutligen finns den traditionella eldstaden. Denna är främst till för att vara en stämningshöjare - men också snygg, vilket de oftast lyckas väldigt bra med. Sitter du relativt nära får du även en hel del värme, vilket kan vara skönt, särskilt under kvällarna - oavsett säsong. Eldstaden går även bra att dekorera med blommor och andra växter ifall den inte används flitigt för eldning.
Rekommenderad Eldstad utomhus

Om du vill ha en riktig stämningshöjare på terrassen som snygg att titta på och enkel att använda är Eva Solo Fireglobe Eldstad. 


Bästa eldstad just nu - Eva Solo Fireglobe

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på Eva Solo Fireglobe


Eva Solo Fireglobe är en enkel eldstad som blir en bra samlingspunkt för kvällshänget. Eldstaden kan användas under alla säsonger och påverkas inte av vind eftersom eldstadens vindskydd gör att du kan placera elden så den hamnar i lä.  En fördel med dess form är också att elden brinner under en lång tid. I botten finns även ett galler som ser till att "lugna" ner lågorna. På toppen av eldstaden finns ett litet handtag som gör eldstaden enkel att flytta runt, i högsta grad en portabel eldstad.


Det följer även mer ett grillgaller vill använda eldstaden för att laga mat. Med gallret får du en grillyta på 38 cm. Efter användning görs det enkelt rent med hjälp av diskmedel och grillborste.


Med denna kan du använda både kol och vedträ. Briketter är att föredra ifall ni ska använda eldstaden för att grilla korv, och vedträ ifall ni önskar mer mys-faktor.


Detta tycker användarna om Eva Solos Fireglobe eldstad

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi hänsyn till vad användarna har att säga om sitt köp, det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel: 


"Är mycket nöjd med produkten, otrolig stämningshöjare och produkten är riktigt snygg!"


"För det första är det vackert att se på. Elden startade relativt lätt och fortsatte att brinna tack vare produktens form. Det enda negativa jag har att säga är att det blev relativt varmt under trots sina höga ben - så jag skulle vara försiktig var jag placerade den. Jag skulle definitivt rekommendera denna produkt."


"Mycket nöjd med eldstaden!"


"Stabil och attraktiv, jag har precis placerat extra 8 betongbeläggningsblock under en bit för att lägga till extra skydd för mina plattor. Mycket lätt att rengöra och göra upp eld. Eld är långvarig kanske på grund av kupolformen - rekommenderas starkt."


"Fin produkt." 


Här kan du köpa Eva Solos eldstad till bästa pris

Bästa pris får du när du beställer den online. Då kan du även beställa den hem direkt till dörren, vilket är bekvämt och smidigt. 


Bagaren och Kocken säljer Eva Solo Fireglobe för 4490 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

4490 kr är det lägsta priset just nu för Eva Solo Fireglobe!
Eldfat utomhus - rekommenderad

Ett eldfat är det enklaste sättet att njuta av en eld. Och här är Mustang Easton ett mycket bra val. Den står säkert på sina tre ben och erbjuder även möjligheten att fästa ett grilljärn i dess tillhörande krok.


Mustang Easton Eldfat

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på Mustang Easton Eldfat


Elfatet har en diameter på 91,5 cm och har ett medföljande grilljärn som har en diameter på 70 cm. Själva eldfatet står på en höjd av 90 cm.


Easton eldfat är enkelt att använda eftersom du kan välja lite bland olika bränslen. Här kommer även dess dubbelfunktion som grill in - tack vare grilljärnet är det enkelt att få till goda varmkorvar eller marshmallows men givetvis kan du grilla annat över den öppna elden. 


Elfatet är tillverkat i pulverlackerat stål vilket ser till att den är väl utrustad mot vad vädergudarna kan tänkas hitta på, samtidigt som den är lätt nog att flytta.


Nackdelar då? Dessa vill vi givetvis känna till. En nackdel med detta eldfat är att det emellanåt kan varas svårt för grillgallret att hamna helt i balans och att du därför måste sprida ut det du grillar på gallret för att det ska hamna i balans.


Detta tycker användarna om Eastons eldfat

"Eldfat med grill. Funkar jättebra. Gick lätt att montera."


"Eldfatet är rejält och stabilt. Gallret blir något ostadigt/vingligt då det hänger bara i tre kedjor, så tyngre saker som tex kaffekanna måste stå i mitten för att inte tippa gallret. Det kan dock lösas genom att istället skaffa enskilda kedjor led krok att hänga kannor i."


"Känns rejäl. Enkel montering."


Här kan du köpa eldfatet till bästa pris

Bästa pris får du när du beställer dina produkter online, och då kan du även få dem levererade direkt hem till dörren, vilket är bekvämt och enkelt.


Bagaren och Kocken säljer Mustang Easton Eldfat för 2590 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

2590 kr är det lägsta priset just nu för Mustang Easton Eldfat!
Granngården eldkorg utomhus - rekommenderad

Om du vill ha en funktionell eldkorg som dels kan stå för myskänslan men även bidra med några produktiva kvaliteter så kan vi rekommendera eldkorgen från Granngården. Förutom god konstruktion och möjlighet till grillning får den dessutom bra betyg av konsumenterna som redan har hunnit prova denna eldkorg. 


Granngården eldkorg Kvadrat


Eldkorgen från Granngården är en snygg eldkorg som är enkel att bruka där ved oftast står för bränslet. Korgen har ett golv vilket ser till att ingenting hamnar under korgen. Med andra ord är det enkelt att hålla rent! Dess enkla konstruktion gör att du kan använda den på marken eller på altanen. Men glöm inte att alltid ha uppsikt över elden!


Granngårdens eldkorg är tillverkad i råjärn vilket ger den lång hållbarhet plus, dock gör detta att den är rätt tung och jobbig att flytta - ett litet pris att betala för kvalitet i det stora hela. Dessutom är den slitstark mot väderelementen. Vind har den inget problem att hantera då springorna är små samtidigt som elden får ett bra skydd. 


Här kan du köpa eldkorgen till bästa pris

Bästa pris på eldkorgen får du när du beställer den online, då kan du även få den levererad hem direkt till dörren, vilket är bekvämt och enkelt. 


För tillfället är Eldkorg Kvadrat Rost slut i samtliga butiker
Jämför eldkorg, eldfat och eldglob


Höjd:
Typ:
Material:
Form:
Portabilitet:
Diameter:
Bredd:
Djup:
Eva Solo Fireglobe
Eva Solo Fireglobe
Eva Solo Eldstad
75 cm
Eldglob
Emaljerat stål, rostfritt stål
Glob
Bärbar med handtag
64 cm
Mustang Easton Eldfat
Mustang Easton Eldfa...
Eldfat med grillga...
90 cm
Eldfat
Stål
Rund
Stationär
91,5 cm (grilljärn 70 cm)
Eldkorg Kvadrat Rost
Eldkorg Kvadrat Rost
Granngården eldkor...
50 cm
Eldkorg
Cortenstål
Kvadrat
Stationär
38 cm
38 cm


Eldstad test

Förläng kvällen med en bra eldstad


Vanliga frågor och svar

 • Hur gör man en eldstad?
  Om det ska göras en eldstad själv är detta inget supersvårt projekt. Men det är viktigt att det görs på rätt sätt för att eldningen skall gå säkert till. Gör såhär: Bygg eldstaden på säker mark, dvs sand eller stenar och mura av eldstaden med sten eller grus. Sedan är det fritt fram att elda. Försök använda torrt virke för att få igång elden, använder du blött virke tar det längre tid och dessutom utvecklas mer rök. Planerar du på att bygga en större eldstad hemma är det viktigt att göra en anmälan till byggnadsnämnden i din kommun och skicka in en ansökan om bygglov.
Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har eldstad rea på ovanstående produkter. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = de bästa eldstäderna till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Tips 2: Vi har utsett den bästa gasolkaminen just nu, vilket är optimalt för dig som vill ha ett enkelt och effektivt sätt att höja värmen inomhus på! Och är du intresserad av rena luften där hemma kan vi tipsa dig om att läsa våra tester om bl.a. den bästa luftrenaren, eller testet om den bästa luftfuktaren.  För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.
Bäst i test Guidens klimattester


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.
Philip Andrén

Bäst i test: Eldstad

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Testet uppdaterades senast