Kaffebryggare bäst i test.

Kaffebryggare bäst i test 2023

Vilken kaffebryggare är bäst i test just nu? Jo, det är sällan vi får fram en så tydlig bäst i test-vinnare som när vi sökte efter den bästa kaffebryggaren till vårt test. De bryggare test som finns talar sitt tydliga språk och bakom proffstestarna och tidningarna ställer sig användarna i en hyllningskör. 


Kanske låter det hela lite för bra för att vara sant, men att utse den bästa bryggaren efter att ha tagit del av tester och omdömen var inte svårt.


Bästa kaffebryggarna

Kaffebryggare bäst i test

Moccamaster Manual MOC53

Kaffebryggare bäst i test Moccamaster Manual MOC53
 • 5 års garanti

 • Snabb och tyst kaffebryggning

 • Uppvärmningsfunktion håller kaffet varmt

 • ECBC-certifiering

 • Dyr

 • Ingen automatisk avkalkning

Prisvärd kaffebryggare

Bosch TKA8013

Kaffebryggare bäst i test Bosch TKA8013
 • Gör gott kaffe

 • Schysst pris

 • Har alla funktioner du behöver

 • Högt ljud

priser i samarbete med Prisjakt


Köpguide

Valet av bryggare kan ha stor effekt på kaffets smak och bryggarens användarvänlighet. Därför har vi tagit fram en del råd som gör valet av kaffebryggare enklare: 


 1. ECBC-märkning: När du ska välja bryggare - leta efter ECBC-märkningen. Detta betyder att den har blivit godkänd av European Coffee Brewing Centre vilket säkerställer att bryggaren håller hög kvalitet. 
 2. Rengöring och avkalkning: En del kaffebryggare har automatisk rengörings- och avkalkningsfunktion vilket hjälper till att bibehålla kaffebryggarens prestanda. Att avkalka och rengöra kaffebryggaren har viktigt för säkerställa optimal funktion och därmed bästa smak på kaffet. 
 3. Timerfunktion: Om du vill att kaffet ska vara klart vid en viss tidpunkt är en timerfunktion att föredra. Då kan du preppa kaffet på kvällen innan du går och lägger dig och sedan vakna upp till nybryggt kaffe när du vaknar på morgonen efter. 
 4. Värmehållning: Alltid en bra funktion, eftersom det håller kaffet varmt under i en viss tid efter bryggningen. Detta gör det möjligt att njuta av varmt kaffe även efter en stund. Vanligtvis slutar värmehållningen när bryggaren automatiskt stänger av sig själv. 
 5. Automatisk avstängning: Viktigt då vi inte vill att kaffemaskinen ska stå och dra ström hur länge som helst. 


Moccamaster - bäst i test

Efter att ha tagit reda på vad både experter och användare tycker står en tydlig segrare fram, och just nu är det Moccamaster MOC53 som är kaffebryggare bäst i test.


Bästa kaffebryggare just nu - Moccamaster Manual MOC53

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Moccamaster Manual MOC53 Visa färre priser Visa fler priser


Vi har tidigare haft Moccamaster KB952AO som testvinnare här på Bäst i testguiden, men nu har vi ersatt den med Moccamaster MOC53 som testvinnare.


Effektiv bryggning

Moccamaster är en av de mest populära kaffebryggarna just nu. Och det är enkelt att förstå tack vare dess jämna resultat och goda kvalité. Förutom det viktigaste, att den gör gott, varmt och aromrikt kaffe på mindre än 6 minuter, har Moccamaster också väldigt många nöjda användare, vilket vi snart återkommer till.


Enkel användning

Denna klassiska kaffebryggare kan brygga 10 koppar kaffe åt gången på endast 6 minuter och har en vattentank på 1,25 liter. Givetvis finns det markerat på vattentanken där du själv kan bestämma den mängd kaffe du vill brygga. Efter bryggning håller sig kaffet varmt i 40 minuter (då bryggarens Auto Off kickar in och den stänger av sig). Och för att undvika eventuella olyckor där kaffe spills finns givetvis ett droppstopp. 


Funktioner

För att hålla kaffet varmt har bryggaren två värmeelement som håller det till optimal temperatur både under och efter bryggning för att behålla den goda smaken. Tack vare detta är den godkänd av ECBC (European Coffee Brewing Centre) som kontinuerligt testar olika modeller för att de ska upprätthålla bra standard av kaffebryggning. Den är tillverkad i reptålig aluminium som ger den en lång, estetisk livslängd. 


Kaffebryggare bäst i test


Garanti

Moccamaster MOC53 är tillverkad för hand i Nederländerna där varje bryggare testas individuellt innan den lämnas fabriken. Moccamaster tar också ansvaret om bryggaren skulle gå sönder, genom att de lämnar hela 5 års garanti. Och detta dubblas till 10 års garanti om du registrerar din produkt på deras hemsida. Dock verkar det vara få som behöver utnyttja någon garanti när det gäller Moccamasters kaffebryggare.


Rengöring

Den är enkel att rengöra och avkalkning görs enkelt genom att använda ättika. Häll i 1dl ättika och 6 dl vatten och låt hälften av vätskan bryggas. Pausa i 10 minuter och låt den sedan brygga igenom resten av vätskan. Efter detta kan du låta kaffekokaren köra några gånger så du får bort all smak av ättika.


Specifikationer

 • Antal koppar: 10 st 
 • Volym: 1.25 L
 • Effekt: 1520 W
 • Certifiering: ECBC (European Coffee Brewing Centre)
 • Bredd: 325 mm
 • Djup: 170 mm
 • Höjd: 355 mm


Eftersom Moccamaster varit en viktig spelare på marknaden under lång tid, är det många kaffeälskare som hunnit utvärdera bryggarna och de återkommande kommentarerna är att de gör mycket bra kaffe. Faktiskt så bra, att flera hellre dricker kaffe hemma, eftersom de vet hur bra kaffe ska smaka. Moccamaster Manual är också tyst och många tycker att den är värd en framträdande plats i köket med tanke på utseendet i rostfritt stål.


Nackdelarna då? För såna finns ju förstås alltid, med alla produkter. Huvudsaken är att vi får veta dessa innan vårt köp så att vi kan väga in dem i vårt beslut.


Det flera påpekar är att de tycker att det är dumt att inte allt vatten töms - det finns alltid lite vatten kvar efter bryggningen. Anledningen till detta är för att det inte ska vara något "gurgelljud" när den trattar. Detta påverkar dock inte smaken om du brygger kaffe regelbundet.


Här kan du se en video på hur Moccamaster fungerar


Detta säger användarna om Moccamaster

Som alltid här på Bäst i test Guiden vill vi veta vad vanliga konsumenter tycker om de produkter vi rekommenderar, det är trots allt de som har den bästa och mest relevanta upplevelsen av användning i vardagen. Här kan du läsa några av recensionerna:


"Enkel och brygger snabbt."


"Lätt att hälla i vattnet utan att spilla över. Tydligt hur mycket vatten det är också. Ruskigt snabb att brygga."


"Snygg, funktionell, praktisk och enkelt att få gott kaffe."


"Riktigt hett och gott kaffe, snabbt och lätt. Rekommenderas!"


"Kaffet blir gott i denna. Det som jag inte är nöjd med är dels timern som slår av efter 40 minuter, alldeles för kort tid och går inte att ändra eller slå av. Det andra är all kondens på undersidan av täcklocket över kaffefiltret."


"Det här är den bästa kaffebryggare jag har haft, tveklöst. Snabbt och gott kaffe."


"Den brygger snabbt 12 koppar, eller 1 kopp, om du vill. Auto-off, för den som glömmer bryggaren på. Lätt att ta isär delar, diska och på så vis hålla god hygien och en fräsch bryggare."

 

Så köper du bästa kaffebryggaren till lägsta pris

Riktpriset för denna kaffebryggare är 2 599 kronor. När du köper den på internet kan du dock hitta den betydligt billigare än så. Och dessutom få den skickad direkt hem till dig, vilket är både bekvämt och praktiskt.


Tretti.se säljer Moccamaster Manual MOC53 för 2399 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

2399 kr är det lägsta priset just nu för Moccamaster Manual MOC53!

Whiteaway erbjuder Moccamaster Manual MOC53 just nu för 2399 kr. Frakten ingår även i priset.

Bagaren och Kocken säljer Moccamaster Manual MOC53 för 2488 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

Hos Elon kan du köpa Moccamaster Manual MOC53 för 2488 kr. Frakt ingår i priset.

Komplett säljer just nu Moccamaster Manual MOC53 för 2490 kr. Frakten ingår i priset.

Hemmy.se säljer just nu Moccamaster Manual MOC53 för 2543 kr. Frakten ingår i priset.

Hos Cervera kan du köpa Moccamaster Manual MOC53 för 2549 kr. Frakt ingår i priset.
Liten kaffebryggare

en om man inte vill betala drygt 2 000 kronor för en kaffebryggare, utan vill ha pengar kvar till kaffebröd också, vad ska man köpa då? Jo, en värdig utmanare till Moccamaster är Bosch Kaffebryggare TKA8013. Detta är en liten kaffebryggare som har allt du behöver. Nästan lika gott kaffe, men till halva priset - Bosch TKA8013

(Klicka på bilden för att få mer information om lägsta priset på produkten)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Bosch TKA8013 Visa färre priser Visa fler priser


Förutom att denna lilla kaffebryggare gör väldigt gott kaffe enligt konsumenter och experter, har den även en mängd praktiska finesser: 'Auto-Off' innebär att den stänger av sig automatiskt (vi har väl alla någon gång funderat; ”Stängde jag av kaffebryggaren?” på väg till jobbet). Kaffebryggaren kan brygga 10 koppar åt gången.


Funktioner

Den har dessutom droppstopp, avtagbar vattentank för enkel påfyllning och ett automatiskt avkalkningsprogram, så att kaffebryggaren håller sig fräsch under många år.


Nackdelarna

Finns det då några nackdelar med Bosch TKA8013? I så fall vill vi gärna känna till dessa innan vi bestämmer oss. Jo, det som vissa användare lyfter fram, är att den låter en del vid bryggning, men ljudnivån är ändå överkomlig. Några menar också att droppstoppet inte fungerar helt optimalt, men på det stora hela är både experter och konsumenter mycket nöjda med sitt köp.


Specifikationer

 • Antal koppar: 10 st 
 • Volym: 1.25 L
 • Effekt: 1160 W
 • Certifiering: Ingen
 • Bredd: 250 mm
 • Djup: 260 mm
 • Höjd: 355 mm

 

Lägsta priset på Bosch kaffebryggare

Riktpriset för Bosch TKA8013 är 1 099 kronor som du kan se på Bosch hemsida, men du kan hitta den betydligt billigare än så när du köper den på internet idag.


Komplett säljer just nu Bosch TKA8013 för 1046 kr. Frakten ingår i priset.

1046 kr är det lägsta priset just nu för Bosch TKA8013!

Whiteaway erbjuder Bosch TKA8013 just nu för 1085 kr. Frakten ingår även i priset.

Tretti.se säljer Bosch TKA8013 för 1114 kr. Frakten hem till dig ingår också i priset.

Hos Kitchentime kan du köpa Bosch TKA8013 för 1299 kr. Frakt ingår i priset.

Confident Living säljer Bosch TKA8013 för 1299 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

Bagaren och Kocken säljer Bosch TKA8013 för 1478 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.


Jämför kaffebryggare - specifikationer

Antal koppar:
Volym:
Effekt:
Certifiering:
Auto avkalkning:
Auto-avstängning:
Värmehållning:
Droppstopp:
Bredd:
Djup:
Höjd:
Moccamaster Manual MOC53
Moccamaster Manual M...
Kaffebryggare bäst...
10
1.25 L
1520 W
ECBC
Nej
Ja
Ja
Ja
325 mm
170 mm
355 mm
Bosch TKA8013
Bosch TKA8013
Prisvärd kaffebryg...
10
1.25 L
1160 W
Ingen
Ja
Ja
Ja
Ja
250 mm
260 mm
355 mm

Så gjorde vi testet

Vi har läst experternas tester i tidningar, test-artiklar och även pratat med experterna och på så sätt har vi fått en bild över vilka som ligger i toppskiktet just nu. Men inte nog med det! Vi har sedan även tagit reda på vad användarna tycker om produkterna, allt för att du ska kunna göra ett klokt val och undvika dåliga och dyra felköp. Bilderna har vi tagit i Elons fina butik på Sveavägen.


Hur viktigt är det egentligen med en bra bryggare och vad ska man tänka på innan sitt köp? Jo, det är förstås viktigt med en bra maskin även här. Det hänger inte bara på kaffesorten. För att kaffet ska smaka gott behövs helst nymalt kaffe av bra kvalité och färskt och friskt vatten, men det är också viktigt att kaffet bryggs vid rätt temperatur. 


Enligt standarden ECBC (European Coffee Brewing Centre) ska bryggtiden vara mellan 4-6 minuter för att vattnet inte ska laka ut kaffepulvret för mycket. Vattentemperaturen ska vara 92-96 grader. Om vattnet är kallare, orkar det inte trycka ut tillräckligt med smakämnen ur kaffet. Värmehållningen ska sedan hålla ett hett kaffe på 80-85 grader.


Sedan de första kaffebryggarna kom till marknaden har utvecklingen gått fram en hel del. Förutom att de nu är bättre än nånsin på att brygga gott kaffe kommer de nu ibland med finesser. Några av dessa är bl.a. kaffebryggare med termoskanna samt kaffebryggare med timer som gör det möjligt att vakna till doften av nybryggt kaffe. 


Vi har dock valt att fokusera på de bryggare som ger den bästa smaken och är enklast att använda och rengöra. Och med denna kunskap i bakhuvudet påbörjar vi jakten efter den filterkaffebryggare som är bäst just nu.Test kaffebryggare - experternas omdömen

Det finns en hel del experttester att ta del av i tidningarna. Vi redovisar här de som är relevanta, det vill säga utförda under de senaste åren. Du hittar de senaste testerna högst upp i listan.


TV2 Hjelper deg, Januari 2019, testade 8 kaffebryggare, 4 billiga och 4 dyrare. Enligt testpanelen föll ingen av de billigare kaffebryggarna i smaken. Den bästa bryggaren var testets allra dyraste, Wilfa Black Precision. De tror att denna bryggaren är bäst för smak då den blir balanserad och ren


De tyckte även att designen var elegant och ett stort plus var vattenfunktionen som är avtagbar. Andraplatsen gick till Ilou som, enligt testpanelen, ger en jämn och rund smak på ditt kaffe.


Danska tænk, januari 2017 - Har testat kaffebryggare, både med glaskanna och termoskanna. Bäst i test blev Melitta Aroma Signature DeLuxe med 74 poäng. Andraplatsen delas av tre bryggare som alla fick 73 poäng. Dessa är Electrolux EKF3300, Moccamaster KBG741 AO samt Philips HD7546.


Värt att notera är att både Philips och Melitta har ett väldigt spretigt resultat där flera av deras bryggare även återfinns längst ned på listan, tillsammans med tillverkare som Tristar och Severin. Att bara köpa efter tillverkare, fungerar alltså inte när det gäller kaffebryggare.


Norska Klikk, juni 2016 - Testade 5 kaffebryggare i prisklassen 1000 kr–1400 kr och kom fram till att alla bryggarna gör gott kaffe. Bäst i detta test med 5 av 6 poäng blev Severin Café Caprice.


Klikk beskriver kaffet från testvinnaren med orden; ”Kaffet smakade lätt, friskt och elegant. Ingen bitter smak. Bryggaren får fram de fina nyanserna, här blev det både fruktigt och sött. Ren och balanserad."


ICA Kuriren, april 2016 - Enligt tidningen är det viktigaste för att kaffet ska smaka bra, att vattentemperaturen vid bryggningen är mellan 92-96 grader. De testade därför 10 kaffebryggare med ett pris över 599 kr för att hitta den bästa kaffebryggaren 2016. Deras test avslöjar att det bara var kaffebryggarna över 900 kronor, som klarar att nå rätt temperatur.


Bäst i test med 5 av 5 poäng blev OBH Nordica Legacy. Vattnet i denna kaffebryggare kommer upp i hela 94 grader under bryggning och andra fördelar är att den är lätt att hälla ur, har bra grepp om handtaget och ett autostopp som slår till efter 40 minuter.


ICA Kuriren, april 2015 - Gjorde ett test av 10 termosbryggare, alltså kaffebryggare som brygger kaffet direkt i en termos. Det finns flera fördelar med att få kaffet direkt i en termos samtidigt som tidningen påpekar att samtliga termoskannor är tunga och klumpiga samt måste för-värmas med hett vatten för att inte kyla ned kaffet. Vinnare blev Siemens TC86503 som fick 5 av 5 poäng. Lika många poäng fick även Bosch TKA8653 samt Braun KF610


Detta test fokuserade på bryggarnas förmåga att hålla temperaturen och andra praktiska funktioner - inte smak eller kvalité på själva kaffet.


DinSide, november 2014 – Norska DinSide har testat 10 kaffebryggare och kommit fram till en tydlig segrare. Med orden; "Moccamaster vinner alla tester och för att vara helt ärliga hade vi helst rekommenderat en annan kaffebryggare. Det är bara det att Moccamaster fungerar så bra, helt utan krångel eller konstigheter." Tidningen utser Moccamaster KB741AO till bästa valet 2014.


Tænk, mars 2013: Danska Tænk har testat 14 kaffebryggare och bäst i test blev Bosch TKA8013 med 66 poäng. Med bara ett poäng mindre kom Moccamaster KB741 och Philips HD7448 på en delad andraplats.


ICA Kuriren, sommaren 2012 - Bosch Styline kom på förstaplats och blev Bäst i test med betyget 4 av 5. Ingen kaffebryggare från Moccamaster var med i ICA Kurirens test. OBH Nordica kom sist i detta test, trots att deras kaffebryggare kostar lika mycket som vinnaren.


ICA Kuriren, våren 2010 - Här fick inte Moccamaster vara med, då tidningen testat denna bryggare tidigare med högt betyg. Istället blev vinnaren Philips HD 7686 i detta test, som främst hade fokus på att bryggtemperaturen skulle vara den rätta (och utlovade). Sämst denna gång blev Menuett kaffebryggare.


Testfakta, hösten 2009 - I testet utsågs Moccamaster KBC741 till Bäst i test och delade förstaplatsen med bl.a. Electrolux EKF7000 som är något billigare. Kenwood och Bosch kom sist.


Värt att notera är dock att användarna av Electrolux EKF7000 är väldigt missnöjda med sitt köp. Det blir visserligen gott kaffe snabbt, men hanteringen av bryggaren har fått mycket kritik. Dessutom har flera haft problem med att hela, eller delar, av bryggaren går sönder.
Avkalkning kaffebryggare

Det är dags att kalka av kaffebryggare när det börjar spottas och fräsa. Hur ofta du behöver göra detta beror på hur hårt vatten du har och hur ofta du använder den. Det finns speciella avkalkningsmedel att köpa men det går ofta precis lika bra med citronsyra eller ättiksprit.


Den enklaste lösningen för avkalkning är att använda ättika. Blanda 2 dl ättika med 1 liter vatten och kör denna blandning genom kaffebryggaren. Börja med att först köra hälften av vätskan och sedan en gång igen. 


Efter du har kokat igenom allt är det viktigt att du kör några omgångar med endast vatten, för att få bort doft och smak från ättikan. Detta tar bort kalk och är en effektiv rengöring av kaffebryggaren.


Vilket kaffefilter?

För att få till en god kopp kaffe spelar även vilket filter du använder. Det är trots allt det sista kaffet rör innan det åker ner i kannan, och här kan dåliga filter "färga" av smaken på negativt sätt. Det finns även rapporter om hur alltför höga halter bly lakas ur under bryggningen, vilket helst undviks.


Råd och Rön har tagit reda på vilka kaffefilter som är bäst och som lämnar minst spår av oönskade ämnen! De bästa kaffefilterna just nu görs av Melitta, som dominerar topp-3 listan i Råd och Röns test. Här är det Melitta Gourmet, Gourmet Intense och Original Brun som ligger i toppen.
Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om den bästa kaffebryggaren önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den som passar dig och dina behov bäst.

Testvinnare - Bästa Kaffebryggare


Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har kaffebryggare rea på ovanstående produkter. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa kaffebryggaren till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen!


Läs även vårt test om bästa espressobryggaren! Passa även på att läsa vårt test av strykjärn eller vill veta vilket som är det bästa våffeljärnet? Kanske ska du köpa matberedare eller vill veta vilken som är den bästa grillen? Vi har sammanställt tester på detta också!
Vanliga frågor och svar

 • Hur kokar man kaffe i en kaffebryggare?
  Rekommenderat mått är 1 matsked kaffe per 1,5 L vatten som används. När du doserat klart är det bara att klicka på ON-knappen och låta kaffebryggaren sköta resten.
 • Vilken kaffebryggare ska man välja?
  Om du letar efter en enkel kaffebryggare är Moccamaster det bästa alternativet. Söker du en kaffebryggare med flera olika smarta funktioner kan det vara bättre att sikta in sig på en espressomaskin. Bland dessa funktioner finns ofta automatiskt droppstopp.
 • Vad är grejen med moccamaster?
  Moccamaster har gjort sig ett namn på marknaden tack vare deras enkla kaffebryggare som gör det de ska: helt enkelt att brygga väldigt bra kaffe.
 • Vad är skillnad på Moccamaster och vanlig kaffemaskiner?
  En Moccamaster brygger kaffet direkt i en termos till skillnad från andra kaffemaskiner där serveringen sker i enskilda glas.
 • Vilken kaffebryggare är bäst?
  Den bästa kaffebryggaren just nu är Moccamaster KB952 AO. Denna brygger utmärkt kaffe, är enkel att rengöra och tar inte mycket plats.

  Har du en tight budget har vi dock ett annat alternativ: Bosch TKA8013, en kaffebryggare som också ger ett bra resultat, samtidigt som den har funktioner som automatisk avstängning och droppstopp.

  Där du känner av skillnaden som mest är på smaken, då Moccamastern är bättre på att brygga kaffet.
Ett urval av Bäst i test Guidens tester av köksmaskiner


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.
Christopher Holmerin

Bäst i test: Kaffebryggare

Christopher - VD på Bäst i test Guiden är utbildad civilekonom och systemvetare med över 20 års erfarenhet inom medier, marknadsföring och kommunikation. Christopher har ansvarat över flera svenska och internationella sajter inom bland annat nyheter till hem & trädgård, inredning, båtliv med flera andra intresseområden. 


Utöver erfarenheten inom medier har Christopher också arbetat som universitetslärare. De specialintressen som Christopher djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom privatekonomi, teknik, hem & trädgård samt träning.


Ursprungstestet skrevs 2018-10-05 och uppdaterades senast