OBS! På denna sida presenterar vi de bästa dubbfria vinterdäcken. Är du på jakt efter dubbade vinterdäck finns istället tester på dubbdäck!


I vårt friktionsdäck test 2023 utforskar vi effektiviteten av bra dubbfria däck på olika vinterväglag. Vårt bästa dubbfria vinterdäck test 2023, inklusive dubbfria vinterdäck och odubbade vinterdäck, ger dig en omfattande översikt av bästa friktionsdäck 2023 och bäst i test vinterdäck.

Bästa dubbfria vinterdäck 2024 - Friktionsdäck test

Ska du köpa nya dubbfria vinterdäck till din bil vintern 2024 och undrar vilka som är friktionsdäck bäst i test? Då har du kommit helt rätt! 


Du vet att en bra affär börjar med att ta reda på vilka som är friktionsdäck bäst i test i motortidningarnas tester - och precis det har vi sammanställt till dig på denna sida. På så vis kan du dra nytta av däckproffsens kunskaper och köpa bra dubbfria däck direkt. Men inte nog med det!


Vi har också tagit reda på vad bilägarna tycker om sina friktionsdäck. Genom att läsa sammanställningen på denna sida, får du därför ett bra utgångsläge inför ditt köp av nya odubbade vinterdäck


Bästa friktionsdäck 2024 - dubbfria vinterdäck 


Köpguide

Så gör du ditt livs bästa köp av dubbfria vinterdäck

Har du upptäckt hur enkelt det är att köpa dubbfria vinterdäck på internet? Längre ned på denna sida avslöjar vi hur du redan om 8 minuter kan ha gjort ditt bästa däckköp någonsin. Dels för att du köpt det bästa vinterdäcket men också för att du fått det lägsta priset. 


Dessutom förklarar vi hur du kan boka en tid för hjulskifte på orten där du bor, utan att ens behöva gå någonstans eller lyfta telefonluren.


Med våra 3 enkla steg sparar du både tid och pengar och som Dagens Industri skriver, blir den bästa dealen oftast att köpa däck på internet och montera dem hos en lokal däckverkstad.


Dubbfria vinterdäck eller dubbdäck?

När det gäller vinterdäck är ditt första beslut om du ska ha dubbar eller odubbade vinterdäck för att hålla dig kvar på vintervägarna. I södra Sverige kör 40 procent dubbat och 60 procent vinterdäck utan dubb. I norra Sverige är fördelningen 80 procent dubbat och 20 procent odubbat, enligt VTI.


Vinterdäck utan dubb - fördelar och nackdelar

Vinterdäck utan dubb har svårt att nå samma goda testresultat som de däck som är beskaffade med dubbar. I alla fall på ren is och hårt packad snö. Men utvecklingen går snabbt framåt och de närmar sig nu på allvar de dubbade däcken.


Antisladd (kallas också ESP, DSC, VDC, DSTC eller ESC) är också mycket värdefullt på vintern och med detta system i bilen är det allt fler som väljer dubbfria vinterdäck enligt studier av Trafikverket. Om det går, är det alltså bäst att välja dubbfria däck. Det är bättre för både din plånbok och miljön.


Så säger lagen om vinterdäck

 • Det måste vara minst 3 mm mönsterdjup kvar för att vinterdäcken ska vara godkända att använda.
 • Under perioden 1 december - 31 mars måste bilen ha vinterdäck, antingen vinterdäck utan dubb, eller med dubb, om det är vinterväg, enligt lag.
 • Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april, enligt Svensk lag.


Friktionsdäck året runt

När det handlar om dubbfria däck är det tillåtet att köra med dubbfria vinterdäck på sommaren, och hela året runt. Det är dock förenat med livsfara eftersom gummiblandningen inte är anpassad för den svenska sommaren. 


Om du kör med vinterdäck året runt är det vanligt att du kör slut på dessa under sommaren. Dessa är då slitna när hösten och vintern kommer, då du verkligen behöver bra däck. Se därför till att köpa sommardäck bäst i test till den varma årstiden.


EU däckmärkning - så fungerar den

Sedan år 2012 har EU en obligatorisk däckmärkning som ska göra det lättare för dig som konsument att jämföra egenskaperna hos olika däck. Du känner säkert igen utseendet, då märkningen påminner om den som funnits länge på kylskåp och andra vitvaror.


Från år 2012 måste alla däck, även bästa vinterdäcken, ha EU:s däckmärkning, vinterdäck bäst i test av vinterdäck datum, vinterdäck 2022

Rullmotstånd (=bränsleförbrukning), bromsgrepp på våt asfalt samt bullernivå. Dessa tre testvärden ska alla bildäck, förutom dubbdäck, märkas med.


Däckmärkningen ger information om tre saker: bränsleeffektivitet, våtgrepp och externt buller. Dessa tre delar ger förstås inte hela bilden på hur bra ett däck är. Speciellt inte när det gäller vinterdäck på snö och is.


Därför är dubbdäck helt undantagna från denna märkning då det kan vara missvisande och direkt trafikfarligt att bara förlita sig på bokstäverna när det gäller våra svenska vintervägar. Men EU-märkningen kan fungera som ett komplement till tidningarnas mer utförliga tester, så att du t.ex. kan jämföra friktionsdäck mot varandra.


Om du vill veta vad de olika symbolerna betyder, vilka krav som ställs för bokstäverna och hur denna däckmärkning kan hjälpa dig att spara pengar, finns det bra information om det här.


Värdera ditt liv - köp bra friktionsdäck

Gå inte bara efter billiga friktionsdäck! Varningens finger höjs i flera tester för märken som Toyo, Fulda, Debica, Linglong och Nankang. Undvik dessa och investera istället några 100-lappar på bra odubbade vinterdäck.


Genom att köpa vinterdäck på internet, vare sig du har en äldre bil eller nyare bil, kan du spara pengar. Du får de bästa däcken billigt, istället för att behöva köpa billiga budgetdäck och tumma på säkerheten. Tack vare nätet finns det idag goda förutsättningar att få det lägsta priset på däck, oavsett vart du bor i Sverige.


Och - du behöver varken smutsa ned dig eller röra dina nya däck innan de sitter på bilen. Det är med andra ord lika smidigt att köpa däck på internet idag, som att åka till en däckverkstad och beställa.
Dubbfria vinterdäck bäst i test 2024

I de senaste testerna av friktionsdäck har kampen främst stått mellan ​Nokian Hakkapeliitta R5, ​Goodyear UltraGrip Ice 3  ihop med konkurrenten ​Continental ContiViking Contact 7. Beroende på vilka experter som utförde testerna brukade dessa däck byta plats på tronen mellan varandra. 


Ovanstående Continentaldäck, Goodyeardäck och Nokiandäck är alla riktigt bra friktionsdäck och funderar du på att köpa någon av dessa kan det dagsaktuellt priset därför få vara avgörande för dig. 


Vi på Bäst i test Guiden håller Continental ContiViking Contact 7 som bästa friktionsdäck 2024 då däcket utmärker sig med sitt fina grepp och säkra prestanda.


Odubbat vinterdäck bäst i test


Priserna avser dimensionen 185/65-15, inkl frakt.

 

Continental däck

De egenskaper som experterna anser utmärker testvinnaren Continental VikingContact 7 är prestandan, komforten och styregenskaperna. Det är ett däck som matchar ett dubbdäck på riktigt vinterväglag. Teknikens Värld skriver bland annat i sit test: "vid vägegenskapstester på snö och is går CVC 7 bäst av alla däck, synnerligen imponerande".

 

Här på Bäst i test Guiden samlar vi även in information om vad konsumenterna tycker om en produkt. Continental ContiViking Contact 7 får hela 4,53 stjärnor av totalt fem stycken stjärnor av bilisterna som du kan läsa om här.

 

Mer information om denna testvinnare hittar du på Continentals hemsida.

 

Du som vill fördjupa dig i statistik och testresultat på egen hand, finner mer information och alla tester på dubbfria vinterdäck de senaste åren här nedanför.

 

Är du orolig att köpa däck som inte passar din bil?  Se vilka friktionsdäck som är rätt för just din bil genom att skriva in ditt registreringsnummer i sökrutan här nedanför eller klicka på denna länk.

 

Så köper du de dubbfria vinterdäcken till bästa pris

Här kan du köpa friktionsdäck till bäst pris. Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.


3 enkla steg för att få det bästa friktionsdäcket till det lägsta priset

Steg 1 till nya dubbfria däck - För att hitta bästa vinterdäck 2023 för din bil, titta på våra resultat i vinterdäck bäst i test och friktionsdäck bäst i test. Detta test vinterdäck 2023, ger värdefulla insikter om såväl bra vinterdäck som bästa dubbfria vinterdäck 2023. Vi inkluderar även recensioner från Råd och Rön vinterdäck.

Bestäm vilket däck som du vill köpa. Vill du ha Bäst i test-vinnaren ​Continental ContiViking Contact 7 eller kanske ett annat dubbfritt vinterdäck?

Steg 2 till bästa bildäcken - När det kommer till vinterdäck utan dubb och vinterdäck test odubbade, erbjuder vi Continental ContiVikingContact 7 test, Nokian Hakkapeliitta R3 test och nokian hakkapeliitta r5 test. Test friktionsdäck vinter och bästa friktionsdäck recensioner hjälper dig att göra ett välgrundat val.

Ta gärna reda på vilken däckdimension som är rätt till din bil. Det kan du göra genom att titta på dina befintliga däck eller i instruktionsboken. Vill du inte gå ut till bilen kan du istället titta på Transportstyrelsens hemsida


Skriv bara in ditt registreringsnummer, så får du upp all tänkbar fakta om din bil, även Däckdimension. Det ligger under "Tekniska data" och sedan "Axlar och hjul" och kommer att se ut som något i stil med 195/65 R15.


Steg 3 för lägsta priset på friktionsdäck - När du söker efter bästa vinterdäcket, är det viktigt att överväga dubbfria däck och friktionsdäck för vintern. Vårt test dubbfria vinterdäck ger en översikt över bästa vinterdäck 2023, inklusive modeller som Goodyear UltraGrip Ice 3 test, continental viking contact 7 test och Hankook Winter i*cept iZ2 W616 test.

Med ditt registreringsnummer eller din däckdimension har du det som behövs för att kunna köpa dina nya vinterdäck. På Bythjul är det så smidigt att du får dina däck fixade på en däckverkstad där du bor.


Det fungerar så att när du beställt dina nya däck skickas dessa direkt till en lokal däckverkstad i din närhet. Du väljer själv vilken verkstad du vill anlita i "kassan" innan du betalar.

Den däckverkstad som du valt ordnar sedan balansering, montering och byte av däcken på din bil. Tid och datum för detta bokar du när du beställer däcken. Om du vill kan du behålla dina befintliga fälgar för att spara ännu mer pengar.


Du behöver alltså inte transportera eller montera dina nya däck själv. Bara kör bilen till däckverkstaden på den avtalade tiden och vänta medan de utför arbetet (det brukar ta ca 15-20 minuter). Besök Bythjul för att se vilka verkstäder som finns där du bor.
Så gjorde vi testet om dubbfria vinterdäck

För att utse de bästa friktionsdäcken har vi tagit del av experternas tester. Här har de möjlighet att utföra standardiserade tester på olika underlag för att mäta däckens prestanda. I dessa tester är det väldigt tydligt vilka däck som presterar bäst, eftersom experterna ofta är eniga. Deras tester är därför i hög grad ledande för oss när vi rekommenderar däck. 


Slutligen efter att ha sett vad experterna tycker ser vi till att guida dig till rätt ställe där du kan få de bästa däcken till allra lägsta pris. 


Friktionsdäck test - det säger experterna

Dubbfria vinterdäck test 2023

 • I Aftonbladet testades totalt 23 vinterdäck varav tolv var odubbade däck inklusive ett begagnat odubbat däck. Alla i dimensionen 205/55R16.

  Continental VikingContact 7 får högst betyg (7,7 poäng) och utses därmed till det bästa odubbade däcket i testet. Däcket är lättkört och bromsar bra på is och snö (för att vara odubbat). Bäst på snö, sämre på våtgrepp.

  På andraplats finner vi Goodyear UltraGrip Ice 3 som får 7,5 poäng. Aftonbladet skriver att Goodyeardäcket utmärker sig bland de bästa odubbade däcken. Den långsamma styrningen på torra vägar kompenseras av prestandan på barmark som gör den till en toppfavorit.

  Nokian Hakkapeliitta R5 får 7,1 poäng, följt av Michelin X-Ice Snow som får 7,0 poäng. Nokiandäcket hanterar is och snö väl med bra sidgrepp, trots svagare bromsgrepp. Däcket kämpar på våt asfalt men släpper inte bak. Michelindäcket är bland de bästa odubbade däcken för snö. På is är däcket stabilt, men greppet är sisådär även om det inte släpper bak.

  Det odubbade och begagnade däcket Continental WinterContact S1 från 2015 får 5,2 poäng på grund av att det tappat hälften av mönsterdjupet, vilket i sin tur påverkar isgreppet. Trots påverkat vintergrepp presterar däcket fortfarande bättre på is och snö än Centraleuropeiska och All Seasondäck, som inte rekommenderas. Det poängteras dock att nordiska odubbade däck, oavsett skick, generellt underpresterar jämfört med dubbdäcken.

 • Teknikens värld hyllar Continental ContiVikingContact 7 och skriver att inget annat däck har under de senaste två decennierna varit så normsättande som detta däck. Däcket är dåligt enligt tidningen vid vattenplaning men i övrigt ett grymt däck. Tvåa i testet blev Goodyear UltraGrip Ice 3 följt av Michelin X-Ice Snow. Tidningen skriver om tvåan att däcket är bra men inte når upp till testvinnaren medan trean inte klarar av att utmana toppen.


Dubbfria vinterdäck test 2022

 • Aftonbladet Testade tio olika odubbade däck i sitt vinterdäcktest 2022. På delad förstaplats, med 7,9 poäng vardera, hittar vi Continental Viking Contact 7 och Michelin X-Ice Snow. Continental Viking Contact 7 fick kommentaren:

  "Continentals odubbade däck är mycket lättkört på is. Det styr fint och varnar innan greppet förloras. Samma sak på snö med bra köregenskaper och varningar innan det blir sladd tack vare bra styrning". 

  Sammanfattningsvis för Continental Viking Contact 7 nämner Aftonbladet grepp på snö och is samt att däcket är lättrullat som de bästa egenskaperna. Bland de sämre egenskaparna nämns däckets barmarksegenskaper.

  Michelin X-Ice Snow beröms för dess grepp och de fina köregenskaperna på snö och det fina rullmotståndet. Liksom Continental Viking Contact 7 får Michelin X-Ice Snow en negativ kommentar kring dess barmarksegenskaper.


 • Teknikens Värld utser Continental Viking Contact 7 till bäst i test 2022. De tycker att det är ett däck som ger ett mycket bra vintergrepp och övertygar både på is och snö. Däcket presterar dock dåligt vid vattenplaning vilket sänker helhetsbetyget på däcket.

  • På andraplats hamnade Goodyear UltraGrip Ice 2, som beskrivs med orden "Goodyear har jobbat en hel del med sina vinterdäck och resultatet på nordiska dubbfria UltraGrip Ice 2 syns tydligt".

 • Vi Bilägare gav årets högsta placering till Nokian Hakkapelitta R5 med 87 poäng av 100. Däcket utmärker sig enligt tidningen på is och snö men får inte lika höga poäng på våt väg samt på asfalt som andraplatstagaren Goodyear Ultragrip Ica 2 (som totalt fick 81 poäng av 100). På tredjeplats kom Continental VikingContact 7 med 79 poäng av 100.


Dubbfria vinterdäck test 2021

 • Aftonbladet Testade åtta olika odubbade däck i sitt vinterdäcktest 2021. Högst poäng, med 7,9 poäng, gick till Continental Viking Contact 7med de motiverande egenskaperna "bra grepp och köregenskaper på is och snö". På våt asfalt får däcket inte lika positiva egenskaper men däcket tappar inte greppet. "Stabilt däck på spårig väg".

  • 7,8 poäng erhöll däcket Goodyear UltraGrip Ice 2 följt av Nokian Hakkapeliitta R3 på 7,7 poäng av 10 möjliga.

 • Teknikens Värld utsåg Continental ContiViking Contact 7 till bäst i test 2021. De tycker att det är ett däck som ger ett mycket bra vintergrepp och övertygar både på is och snö. Och i kombination med detta blir de även överraskade över hur bra däcket hanterar ljudvolym samt dess goda komfort med god stötdämpning.

  • På andraplats hamnade Goodyear UltraGrip Ice 2, som beskrivs som ett "riktigt bra och väl fungerande däck".


 • NAF Motor testade 8 däck i sitt test och det vinnande däcket blev Continental Viking Contact 7 med hela 91 poäng. Däcket för pluspoäng för bästa vintergrepp. På andraplats kom Goodyear Ultra Grip 2 med 85 poäng och på tredjeplats kom Pirello IceZero FR med 84 poäng.


Dubbfria vinterdäck test 2020

 • Aftonbladet / Dagbladet: Testade 12 dubbfria däck i sitt senaste test. I år togs förstaplatsen hem av Nokian Hakkapeliitta R3 som förra året tog hem andraplatsen. Det fungerar mycket bra på is och snö där det styr bra och behåller sitt bättre grepp. På asfalt beskrivs däcket som lite långsammare i styrningen men att det behåller greppet även vid en hastig manöver. Det är även tyst och lättrullat.


 • Teknikens Värld: Utser Nokian WR Snowproof som bästa dubbfria däck. De tyckte att däcket kombinerade fina prestationer på vanlig asfalt med helt ok is- och snöegenskaper. De menar också att det är viktigt att beakta hur vintervädret brukar vara där du befinner dig för att köpa bästa möjliga vinterdäck eftersom de flesta däck har olika fokusområden.

 • NAF Motor: Har testat 8 dubbfria vinterdäck och det däck som utsetts till bästa i test är Continental VikingContact 7 med 88 poäng. De ger däcket plus eftersom däcket har bra grepp på is och snö, är lättkört och har lägre ljudnivå och rullmotstånd. Nackdelarna med däcket enligt dem beskriver de med orden "som med många andra dubbfria däck så är det vattenplaningens effekter som skapar störst oro." Andraplatsen med 80 poäng går till Nokian Hakkapeliitta R3.


Dubbfria vinterdäck test 2019

 • Teknikens Värld: Tidningen testade 18 vinterdäck (8 dubbdäck, 6 dubbfria däck och 4 mellaneuropeiska dubbfria däck). Förstaplatsen (dubbfritt) togs av vår testvinnare Continental ContiViking Contact 7. Andraplatsen togs av Nokian Hakkapeliitta R3 som inte riktigt når upp till testvinnarens nivå men som ändå gjorde bra ifrån sig när det kördes på is och snö. Det bästa mellaneuropeiska dubbfria däcket blev Continental WinterContact TS 860. Nytt för i år var att en ny däckdimension testades, 225/50 testades istället för 205/55.


 • Norska motor.no har i sitt stora vinterdäckstest testat 8 dubbfria däck. I testet hamnade vår testvinnare, Continental VikingContact 7, på förstaplats med 89 poäng. Andraplatsen togs av Nokian Hakkapeliitta R3 med 84 poäng. Om vinnaren skrev de att däcket har en av de mjukaste gummiblandningarna av de testade däcken samt att däcket har mycket bra grepp på is och snö. Ett plus i kanten för motor.nu var att det är låg bullernivå jämfört med de andra däcken. 


 • Aftonbladet: Tidningen testade 22 vinterdäck (12 dubbade & 10 odubbade). Testet gjordes långt norrut i finska Lappland. Tidningen utsåg Continental ContiVikingContact 7 som vinnare med 7,8 poäng. Andraplatsen togs av Nokian Hakkapeliitta R3 som fick 7,5 poäng.

Dubbfria vinterdäck test 2018

 • Teknikens Värld: Tidningen utsåg i år Continentals nya nordiska dubbfria däck Continental ContiViking Contact 7 till årets bästa dubbfria vinterdäck. Däcket fick 112 poäng i deras däcktest. Silverplatsen gick i år till Pirelli Ice Zero R som fick 110 poäng följt av Goodyear Ultragrip Ice 2 som fick 108 poäng.

 • Vi Bilägare: Tidningen testade 7 friktionsdäck i dimensionen 205/55 R16 för att se vilket dubbfritt däck som är bäst för vintern 2019. Testvinnare blev Continental VikingContact 7 som fick 92 poäng och omdömet; "Detta är ett vinterdäck som levererar ett bra grepp på både asfalt och vinterväglag. Köregenskaperna är trygga med lugna reaktioner.
  • På andraplats kom Nokian Hakkapeliitta R3 som fick 81 poäng i årets vinterdäckstest.


 • Test World: Återges i Aftonbladet / NAF (Norge) / Motor (Norge) / Tekniikan Maailma (Finland): Enligt årets däcktest hos finska Test World är det bästa dubbfria vinterdäcket 2018 Continental VikingContact 7. Detta däck får 91,3 poäng och omdömet; "Detta friktionsdäck matchar många dubbdäck på riktigt vinterväglag."

  • På andraplats kom Pirelli Winter Ice Zero FR och Goodyear UltraGrip Ice 2 med 90,6 poäng vardera och precis därefter hittar vi även Nokian Hakkapeliitta R3 med 90,3 poäng.


Dubbfria vinterdäck test 2017

 • Auto Motor & Sport (test 1): I det första däcktestet 2017 testade tidningen 10 centraleuropeiska dubbfria däck. Detta är alltså vinterdäck som i första hand är avsedda att köras i mellaneuropeiska länder. Vinnare blev Continental WinterContact TS 850 som fick 9,0 poäng och utsågs till bäst i test. På andraplats kom Dunlop Winter Sport 5 med 8,6 poäng.

 • Test World: Återges i Aftonbladet / Motor (Norge) / Tekniikan Maailma (Finland): Bästa friktionsdäcket 2017 är enligt Test World Continental ContiVikingContact 6 som får 8,1 poäng i årets däcktest. Den blir bäst i test av 11 odubbade vinterdäck för att den har "utmärkta egenskaper på alla väglag, is, snö och asfalt."
  • Det polska däcket Sava Eskimo Ice hamnade på en överraskande andraplats med 7,6 poäng. En delad tredjeplats gick till Nokian Hakkapeliitta R2 och Goodyear UltraGrip Ice 2 som båda fick 7,5 poäng.


 • Vi Bilägare: Under 2017 blev det en hård kamp om guldmedaljen för bästa dubbfria vinterdäcket. Både Nokian Hakkapeliitta R2 och Continental ContiVikingContact 6 fick till slut 86 poäng och får därför dela på förstaplatsen. På andraplats, med 79 poäng, kom Goodyear UltraGrip Ice 2.

 • Teknikens Värld: Bästa Nordiska dubbfria vinterdäcket 2017 är enligt tidningen Goodyear UltraGrip Ice 2 som får 107 poäng i årets däcktest. Silvermedaljen gick till Pirelli Ice Zero R med 104 poäng. Kort därefter kom även Nokian Hakkapeliitta R2 med 103 poäng.

 • Auto Motor & Sport (test 2): Bäst i test av 10 stycken odubbade vinterdäck för Nordiska förhållanden blev Nokian Hakkapeliitta R2 som fick 9,5 poäng i detta däcktest. Detta är ett vinnardäck som får höga poäng på alla delprov, vare sig det gäller bromsning, grepp eller manöverbarhet.
  • Bridgestone Blizzak WS80 kom på andraplats med 9,2 poäng medan Continental ContiVikingContact 6 hamnade utanför topp 3-listan.


Dubbfria vinterdäck test 2016

 • Vi BilägareBästa dubbfria vinterdäcket 2016 blev Continental ContiVikingContact 6 som fick 79 poäng. På andraplats kom Nokian Hakkapeliitta R2 som fick 77 poäng i årets tester.

 • Teknikens värld: Har i år testat friktionsdäck i storleken 205/55-16. Bäst i test blev Goodyear UltraGrip Ice 2 som fick 109 poäng. Andraplatsen, med 103 poäng, gick till Continental ContiVikingContact 6.

 • Auto Motor & Sport: Bästa friktionsdäcket 2016 är enligt tidningen Nokian Hakkapeliitta R2 som fick 9,6 poäng i årets vinterdäcktest. Det handlar om däck i storleken 205/55-16 och "Nokian är klart snabbast på isbanan, men utmärkt även på snö". 
  • På andraplats med 9,2 poäng rullade Continental ContiVikingContact 6 in och tidningen menar att detta däck har "Goda egenskaper på alla underlag, men lite sämre sidogrepp på is och snö än testvinnaren".


 • Test World: AftonbladetNAF (Norge) / Motor (Norge) / Tekniikan Maailma (Finland): Bästa odubbade vinterdäcket 2016 är enligt experterna Continental ContiVikingContact 6 som fick 7,6 poäng i årets däcktest och därmed blev bäst i test. Tätt därefter kommer dock Nokian Hakkapeliitta R2 som med 7,5 poäng tar silvermedaljen. Totalt testades 11 friktionsdäck denna gång.

 

Dubbfria vinterdäck test 2015

 • Test World: Aftonbladet / NAF (Norge) / Tekniikan Maailma (Finland): Bästa friktionsdäcket 2015 är enligt experterna Nokian Hakkapeliitta R2 som fick 7,7 poäng i årets däcktest. På silverplats var det trångt då tre däck fick 7,6 poäng. Dessa var Goodyear UltraGrip Ice 2, Michelin X-Ice Xi3 och Pirelli Winter Ice Zero.

 • Teknikens Värld: I 2015 års test av odubbade vinterdäck blev Continental ContiVikingContact 6 bäst i test med 126 poäng. På andraplats kom Goodyear UltraGrip Ice 2 med 114 poäng.

 • Vi Bilägare: Det bästa dubbfria vinterdäcket 2015 är  Nokian Hakkapeliitta R2 enligt Vi Bilägare. Detta friktionsdäck fick hela 96 av 100 poäng i årets däcktest. På andraplats kom Continental ContiVikingContact 6 som fick 88 poäng.

 • Auto Motor & Sport: Med orden "otroligt välbalanserat och lättstyrt på snö" blev Nokian Hakkapeliitta R2 bäst i årets däcktest med stor marginal. Nokian fick 9,4 poäng av 10 och slog därmed Michelin X-Ice Xi3 som fick silvermedaljen med 8,8 poäng.

 • Expressen: Gör inga egna tester, men sammanställer de andra tidningarnas däcktest på sin hemsida.
Tips på vägen: friktionsdäck bäst i test
Kanske är det intressant att ta reda på vilket bilbatteri som blivit Bäst i test inför vinterns många kallstarter? På Testfakta hittar du ett test av bilbatterier från 2013 och även ett senare test från 2015.


Är du på jakt efter det bästa sommardäcket och vill veta vilket däck som stått som Bäst i test-vinnare de senaste åren, kan du även läsa om det här på Bäst i test Guiden.


Behöver du låna pengar snabbt inför ditt däckköp, kan sidan med jämförelse av banklån vara intressant för dig.


Vilka vinterdäck är bäst? Läs däcktest vinterdäck dubbfria för att se svaret på bäst i test friktionsdäck! Vi gör nordiska vinterdäck test, även kallat nordiska dubbfria vinterdäck test.


Snåla inte när du köper nya friktionsdäck. Det är en livförsäkring som ska hjälpa dig när du behöver det som bäst i vinter.
Du vill säkert ha den bästa spolarvätskan också, vilket även Testfakta testat. (PS. Dyrast är inte bäst). Och även en bil behöver städas då och då - kolla därför in vår sida med dammsugartester.


Tips: Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev som utkommer en gång i månaden. Där får du veta vilka nya tester som finns att läsa, även när det gäller vinterdäck. Fyll i uppgifterna under den röda pilen, så sköter vi bevakningen åt dig!


Bäst i test Guidens bildäckstesterDu hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna bildäck, biltillbehör, fordon & maskiner.
Vanliga frågor och svar

 • Hur länge får man ha dubbfria vinterdäck?
  Fördelen med dubbfria vinterdäck är att du får köra med dem året runt. Medan lagen säger att dubbdäck enbart får användas från och med den första oktober - 15 april.
 • Hur bra är dubbfria vinterdäck?
  Vinterdäck utan dubb är väldigt bra, dock har de sämre egenskaper på is än dubbdäck. Dubbdäck sliter upp hälsofarliga partiklar från asfalten då det är barmark vilket inte odubbade däck gör. Flera städer har därför förbjudit dubbdäck på vissa gator.
 • När får man sätta på dubbfria vinterdäck?
  Du får köra med odubbade vinterdäck året runt. Friktionsdäcken får dock sämre köregenskaper på varmare väglag vilket gör att du ändå bör byta till sommardäck när den perioden kommer.
 • Vad är friktionsdäck?
  Friktionsdäck är ett annat ord för odubbat vinterdäck.
 • Vad är bäst friktionsdäck eller dubbdäck?
  Valet mellan dubbfria vinterdäck utan dubb och dubbade vinterdäck beror på vilket väglag du primärt kör på under vintertid. Friktionsdäcken har en sämre egenskap på isig väg men fungerar bra på snö. Om du bor i en stad och primärt kör i stan är ett friktionsdäck ett bra val eftersom en del gator i storstäder har förbud mot dubbade vinterdäck för klimatet.
 • Var kan jag köpa bra billiga friktionsdäck?
  Undvik att köpa vinterdäck utan dubb för att de är billiga. Vinterdäcken är din livförsäkring, så köp odubbade däck med god kvalité.
 • Vilket vinterdäck utan dubb är bäst?
  Vi på Bäst i test Guiden har utsett Continental ContiViking Contact 7 till "friktionsdäck bäst i test". Även ​Nokian Hakkapeliitta R5 och ​Goodyear UltraGrip Ice 3 är riktigt bra friktionsdäck.

Philip Andrén

Bäst i test: Bästa dubbfria vinterdäcket

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast