Glassmaskin bäst i test

Test: Bästa glassmaskin 2023

Ska du köpa glassmaskin och vill veta vilken som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt. Vi har tagit reda på vilka som presterar bäst just nu. Detta har vi gjort genom att gå igenom alla tidningar, sajter och experternas tester. Men inte nog med det. 


Vi har även tagit reda på vilken maskin som konsumenterna tycker om allra mest, det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt. Allt för att du ska göra ett så klokt val som möjligt och undvika dåliga och dyra felköp. 


Bästa glassmaskinerna 2023

Wilfa glassmaskin - Bäst i test

Wilfa ICMS-C15

Glassmaskin bäst i test Wilfa ICMS-C15
 • Enkel att använda

 • 1,5L kapacitet

 • Inbyggd kompressor - kräver ingen frys

 • Kan vara svårt att få ur glassen ur behållare

Sage glassmaskin - Bästa premiumval

Sage Smart Scoop

Glassmaskin bäst i test Sage Smart Scoop
 • 12 olika inställningar

 • LCD skärm

 • Automatisk nedkylning

 • Inbyggd kompressor

 • Dyr

 • Tung

 • Endast 1 liter kapacitet

priser i samarbete med Prisjakt

Köpguide

Därför ska du ha en glassmaskin

Det är få saker som slår hemmagjord glass. Det är mycket bättre än paketen du köper i frysdisken och du har full kontroll över vad du stoppar i din glass. Dessutom är det otroligt enkelt att få bra resultat, den bästa maskinen gör nämligen allt arbete åt dig med endast ett knapptryck!


Det är också bättre för magen. Ofta är glass köpt från butik full av konserveringsmedel som inte står högt upp på listan av dagligt rekommenderat intag. Utöver detta är de även fullproppade med socker... visst det krävs socker för att göra glass, men inte så mycket som finns i paketen på ICA. 


Du har större valfrihet - med egen maskin kan du göra glass som är fri från mjölk. Istället kan du exempelvis använda kokosmjölk, cashewmjölk eller havremjölk för att minska intag av mejeriprodukter. 


Du kan även minska matsvinn, framförallt frukt. Exempelvis är övermogna bananer en perfekt och krämig bas för din glass. 


Förutom glass kan du göra en stor variation av frysta godheter så som mjölkfri sorbet, slush-drinkar och frysta cocktails.
Glassmaskin bäst i test 2023

Efter att ha tagit del av vad experter och användare har att säga är valet enkelt. Det är Wilfa ICMS-C15 som med fina placeringar i experternas tester och goda omdömen från användarna som tar hem priset som bäst i test. 


Bästa glassmaskin just nu - Wilfa ICMS-C15

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Wilfa ICMS-C15 Visa färre priser Visa fler priser


Wilfa ICMS-C15 är en favorit i Sverige just nu och toppar listorna på populära glassmaskiner, vilket inte är svårt att förstå varför. Wilfa har positionerat sig väl med en kompetent, snygg och användarvänlig glassmaskin som ger garanterat bra resultat på endast 60 minuter och med kapacitet för 1,5L glass.


Enkel användning med bra resultat

Det är en otroligt enkel maskin att använda som kräver få knapptryck för att användas... egentligen är det bara ett knapptryck du behöver bry dig om: START-knappen. Rör ihop din glassblandning och häll ner, sedan gör maskinen resten av jobbet!


Den kräver inte att någon bunke eller ingredienser är nedfrusna från början, detta sköter maskinen själv då den har en inbyggd kompressor. Maskinen fryser alltså ned ingredienserna under omrörning, vilket ser till att processen går relativt fort. 


Tydlig skärm med timer

På skärmen ser du temperatur och återstående tid. Här kan du antingen öka på tiden ifall du vill ha en fastare glass eller dra ned på tiden ifall du vill ha en mjukare konsistens, t.ex. om du vill göra en sorbet. 


Smart håll kall funktion

Efter att glassen är färdig hålls den kall i 60 minuter till, vilket underlättar med timingen ifall du har middagsbjudning.


Detta tycker användarna om Wilfa glassmaskin

Som vanligt här på Bäst i test Guiden tar vi alltid hänsyn till vad användarna har att säga, det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel på vad användarna säger om Wilfa ICMS-C15:


"Lättskött och bra maskin. Så enkel att barn själv kan sköta den efter en enkel introduktion. Skönt att slippa alla förberedelser med frysta skålar och ihopavispningar. Maskinen står alltid redo och glassen blev fantastisk god!"


"Fungerar bra och gör exakt vad man kan förvänta sig. Var noga med glassblandningen och låt den kallna över natten innan du kör så blir det bäst!"


"Riktigt snygg i borstad stål. Lätt att använda. God glass!"


"Maskin som gör riktigt god glass! Enkelt och smidigt på under en timme."


"Har haft maskinen en vecka. Den är fantastisk, man slipper krångla och vänta på att saker ska för-frysas och greja. Favoriten hemma är helt klart sorbet med olika färska frukter och bär efter säsong. Den tar lite plats, men är smidig att köra, rengöra och sköta."


"Funkar faktiskt riktigt bra och fixar glass galant, krämig och mjuk."


"Super. Lätt att förstå och använda. Glassen smakar gott."


"Äntligen "riktig" glass hemma! Den är inte för stor, ganska snygg och så går det snabbare än väntat att göra glassen. Perfekt!"


"Det absolut enklaste o snabbaste sättet att göra glass på. En otroligt bra maskin med enkla funktioner, lätt att rengöra och håller verkligen måttet - väl värd pengarna."


Här kan du köpa glassmaskin bäst i test till bästa pris

Bästa pris på Wilfa ICMS-C15 får du när du beställer den online och då kan du även få den levererad direkt till dörren, enkelt och bekvämt!

Glassmaskin bästa premiumval

Om ni önskar fler funktioner har vi även tagit med en premiumvinnare. Denna är dyrare men gör det samtidigt enklare att göra en större variation av glass och gör det enklare att bestämma hur hård/mjuk glassen ska bli. Dessutom kan du även lägga till så kallade mix-ins, t.ex. frukt och choklad som ska ge lite extra knaprighet i glassen. 


Vår premiumvinnare kommer från Sage och heter Smart Scoop. Utanför Europa heter den Breville Smart Scoop.


Bästa premumval just nu - Sage Smart Scoop

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Sage Smart Scoop


Sage Smart Scoop är en högpresterande maskin med många inställningar, smarta funktioner och volym för 1L glass. Dess design är en snygg rostfri/krom-färg som ger den ett modernt utseende som osar kvalitet. Allra mest uppskattat är dock att det är en självfrysande glassmaskin med inbyggd kompressor där inga delar måste ställas in i frysen innan användning.


Flera program för den kräsne

Sage Smart Scoop har 12 inställningar som låter dig finjustera mjukheten på glassen. Inställningarna är enkla att förstå och du skrollar enkelt mellan inställningarna som är synliga på skärmen. För att hjälpa dig på traven finns sorbet, fryst yoghurt, gelato och ice cream markerade. 


Snabbt går det också. Den inbyggda kompressorn gör en funktion som heter "Pre-Cool" möjlig. Detta gör att glassens ingredienser fryser snabbare vilket gör att du snabbt kan ha färdig glass på bordet. Denna inställningen drar dock en aning mer ström. 


Bjuder in till kreativitet

Innan glassen är helt klar får du en liten notis i form av ett pling som säger till dig att det är dags att lägga i de sista ingredienserna till din glass (Mix-in). Detta kan vara allt från fruktbitar till chokladflarn som ska ge lite extra knaprighet. Att glassen är helt färdig får du reda på i form av att maskinen spelar en liten melodi. 


Lång "håll kall"-funktion

En uppskattad inställning hos Smart Scoop är att det går att hålla glassen kall upp till tre timmar. Detta är perfekt ifall du har middagsservering hemma och måste förbereda. 


Utanför Europa heter Sage Breville. Du får 2 års garanti vid köp av Smart Scoop.


Detta har användarna att säga om Sage Smart Scoop

Här kommer några exempel på vad de har att säga om Sage Smart Scoop:


"Toppenmaskin som gått varm här hemma. Enkel att förstå sig på och väldigt tyst. Lätt att få ur all glass. Bra funktion att en kan hålla glassen kall i 3 timmar så en slipper passa precis när den är klar. Lätt att hålla ren."


"Nu har jag provkört maskinen några gånger och tycker den känns mycket bra, är nöjd med resultatet och kvalitén på maskinen."


"Uppfyller förväntningarna."


"Det är en fröjd att laga glass i denna maskin! Enkelt och gelato blir jättefin i konsistensen. Bra med automatiken och att den håller glassen kall i Keep cool läge om man har svårt att få till timing som dessert."


"Dyr men suverän maskin. Gediget bygge men hade varit bättre med vidare och grundare frysbägare då det är lite trångt att få ur den färdiga varan. Väldigt bra med fryshållningen då maskinen kan stå vid bordet och leverera när det blir dags."


"Grymt bra maskin! Både sorbet och glass har blivit riktigt bra! Dessutom färdigt inom 1h!"


"Snabbare än jag förväntade mig med hjälp av pre-cool, alternativ med rolig melodi på slutet, lätt att rengöra, och gör en bra mängd glass. Den är ungefär lika högljudd som min köksfläkt på max, så det är bra att kunna ha den lite vid sidan av. Sjukt skönt att inte hantera frysblock, och hinken är bekväm att använda. Gillar att den plingar till när det är bra läge att tillsätta "mix-ins". Min favoritmaskin just nu."


"Ett av mina bästa köp. Sage gör mig aldrig besviken."


Här köper du Sage Smart Scoop till bästa pris

Bästa pris på Sages glassmaskin får du när du beställer den online och då kan du även få den levererad direkt till dörren, enkelt och bekvämt!


Hos Cervera kan du köpa Sage Smart Scoop för 4999 kr. Frakt ingår i priset.

4999 kr är det lägsta priset just nu för Sage Smart Scoop!

Bagaren och Kocken säljer Sage Smart Scoop för 5069 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.


Jämför glassmaskin - specifikationer

Glassmängd:
Tid till färdig glass:
Håll kall funktion:
Display:
Timer:
Bredd:
Djup:
Höjd:
Vikt:
Wilfa ICMS-C15
Wilfa ICMS-C15
Wilfa glassmaskin...
1,5 liter
60 min
1 timme
Ja
Ja
45,5 cm
45,5 cm
35,5 cm
12,3 kg
Sage Smart Scoop
Sage Smart Scoop
Sage glassmaskin -...
1 liter
30 min
3 timmar
Ja
Ja
39 cm
26 cm
23 cm
13,6 kg

Så gjorde vi testet

Med målet att utse den bästa glassmaskinen just nu har vi gjort en grundlig undersökning av marknaden. Detta har inneburit att vi har behövt se över de olika glassmaskinernas specifikationer och jämfört dessa med priset, allt för att kunna utse den glassmaskin med mest värde för pengarna. 


Den bästa glassmaskinen ska dock vara den som uppfyller användarnas krav till lägsta pris. Och för att ta reda på detta fick vi ta en lite annorlunda approach. Vi har här börjat med att ta reda på vad användarna verkligen vill ha. Här har vi undersökt forum och andra medieplattformar där användare har delat med sig av sina recensioner och upplevelser av glassmaskiner. 


Därefter har vi tagit del av experternas tester för att se vilka glassmaskiner som uppfyller användarnas krav, och vilka som får högst betyg av dessa. Här har vi även fått vidare information på vilka faktorer som är viktigast för en bra glassmaskin, t.ex. ifall det är möjligt att göra flera typer av glass, hur lång tid det tar att göra en batch, ljudnivå samt hur enkel maskinen är att rengöra efter användning. 


Efter att ha samlat in alla information var det enkelt att jämföra de olika glassmaskinerna och välja ut de som presterade allra bäst.


Test glassmaskin - experternas omdömen

Råd & Rön, 2021: Wilfa ICM-C15 tar hem 73 poäng i Råd o Röns test, men får även stämpeln "Bra Köp". Med bra betyg i alla delmoment, men framförallt i "Glasstillverkning" var det en klar favorit hos Råd o Rön. Vår premiumvinnare Sage Smart Scoop tar hem en andraplats i Råd & Röns senaste test. Den tar hem en 8:a i alla delmoment vilket är väldigt bra.


Food and Wine, 2021: Här vinner Breville (Sage) Smart Scoop hela testet som bästa glasmaskin överlag. De gillar bl.a. dess "pre-cool" funktion, att den automatiskt känner av mjukhet samt den kan ställas in för olika sorter av glass, däribland sorbet och gelato. 


The Spruce Eats, 2021: I detta test tog Breville Smart Scoop (Sage utanför EU) hem platsen som bästa premium-maskin. De gillar dess inställningar där du kan bestämma mjukhet själv samt dess "pre-cool" inställningar som ser till att temperaturen är helt rätt direkt från början. De tycker dock att den tar lite för mycket plats.


Independent, 2021: Utsåg Sage Smart Scoop till bästa "själv-frysande" maskin tack vare dess inbyggda kompressor. De gillar att den är busenkel att använda eftersom du bara behöver lägga i ingredienserna och sedan välja vilken typ av glass du vill ha och sedan klicka på start. 


Good House Keeping, 2021: Rankar Sage Smart Scoop på en fjärdeplats. De gillar den för att den inte kräver något moment av pre-freezing, dvs att delar måste ställas i frysen innan maskinen kan användas. Vidare tycker de att den är enkel att använda och att de många funktionerna gör det enkelt att få till önskat resultat. Det som drar ner maskinens total betyg är dess lilla kapacitet samt att den stor och tung. 


Aftonbladet, 2021: Utser Sage Smart Scoop till bäst i test där den får full pott (5/5) i betyg. 
Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om den bästa glassmaskin önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den maskin som passar dig och dina behov bäst.

Testvinnare - Bästa glassmaskin

Göra egen glass

Gör din favoritglass med den bästa glassmaskinen

Glassmaskin recept

Att göra glass är förvånansvärt enkelt tack vare de smarta maskinerna. Men för att hjälpa lite på traven har vi listat vårt favoritrecept för kaffeglass här nedan:


Du behöver: 2,5 dl mjölk, 2,5 dl vispgrädde, salt, 1 vaniljstång, 1,2 dl socker, 1/2 dl hela kaffebönor och 3-4 äggulor. 


 1. Blanda mjölk, salt och grädde i en bunke.
 2. Ta bort fröna från vaniljstången, tillsätt stången tillsammans med hälften av sockret och kaffebönorna till bunken med grädden och mjölken. Lägg sedan allt i en kastrull och dra det nästan till kokpunkten, täck sedan över kastrullen och låt allt sjuda i 10 minuter (ta bort från värmen).
 3. Vispa ihop resten av sockret med äggulorna i en bunke. 
 4. Häll över mjölkblandningen i små steg till bunken med sockret och äggulorna. Här är det viktigt att du hela tiden blandar. 
 5. Häll ner allt i en kastrull igen och låt denna fusion av ingredienser få tjockare konsistens. Sätt den på låg värme och blanda konstant. Det får absolut inte koka, idealtemperaturen är 85 grader. 
 6. När kastrullen har nått 85 grader ska du hälla av blandingen till en skål i isbad så det får kyla ner sig. Häll över med hjälp av sil och fortsätt vispa för att det ska bli helt jämnt. Målet är att blandningen ska nå 4 grader, kolla med en digital termometer!
 7. Nu ska blandningen vara relativt tjock och ha en temperatur på omkring 4 grader och den är redo att åka ner i maskinen. Och som med båda våra vinnare i detta test är det bara att klicka på start. 
 8. Njut!
Tips 1: Är ni intresserad av fler tidssparande och smarta köksmaskiner kan vi tipsa dig om att läsa bakmaskin test eller vårt test om bästa matberedaren. Letar du efter det bästa kreditkortet kan du läsa vår jämförelse.


Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har glassmaskin rea på ovanstående produkter. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa produkten till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Vanliga frågor och svar

 • Vilken glassmaskin är bäst?
  Wilfa ICMS-C15 är bästa glassmaskin just nu. Den har inbyggd kompressor så du behöver inte frysa ner några delar i förväg. Dessutom är den enkel att använda, endast ett knapptryck krävs. Och slutligen har den en schysst prislapp.
 • Hur gör man glass med glassmaskin?
  Detta är det fina med glassmaskinen. Efter att du har vispat ihop din glassblandning är det bara att hälla ner och klicka på start. Efter ca 1h har du god, hemmagjord glass.
 • Hur fungerar en glassmaskin?
  Maskinen rör om ingredienserna samtidigt som dessa kyls ner till optimal temperatur. En del modeller, som våra två vinnare, har inbyggda kompressorer i sig och kan kyla ner glassen själv. Andra använder sig av en bunke som har fått stå i frysen. När ingredienserna blandas av maskinen i denna bunke fryser de till den temperatur som bunken har.
Ett urval av Bäst i test Guidens tester av köksmaskiner


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna barn, dammsugare, grill, gräsklippare, inredning, klimat, klädvård, köksmaskiner & kökstillbehör, mat, trädgård, vitvaror, väskor & övrigt till hemmet.
Philip Andrén

Bäst i test: Glassmaskin

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Ursprungstestet skrevs 2022-02-16 och uppdaterades senast