Hitta det bästa samlingslånet för dig idag! Samla lån och sänk dina kostnader.

Bästa samlingslånet 2023 - samla lån och krediter med bäst ränta

Sitter du på flera dyra lån och krediter och letar efter det bästa samlingslånet? Då har du kommit rätt! Med ett samlingslån hos en långivare kan du i stället sänka din månadskostnad och komma till rätta med dina gamla dyra lån. 


Syftet med ett samlingslån är att du ska kunna ta ett nytt billigare privatlån för att just lösa befintliga dyra krediter och eventuella snabblån. 


På denna sida får du reda på vilken långivare som erbjuder dig att samla lån till bäst ränta just nu, allt för att du ska kunna fatta ett klokt beslut och undvika dyra fällor. 

Jämför samlingslån

10000 - 600000 kr

Lånebelopp

3.25 - 33.75 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • 40 anslutna långivare

 • Låna med betalningsanmärkning

 • 1 UC

5000 - 600000 kr

Lånebelopp

2.95 - 39 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • Hög poäng på Trustpilot

 • Snabba svar & utbetalningar

 • 1 UC

5000 - 600000 kr

Lånebelopp

3.06 - 29.99 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • 40 anslutna långivare

 • Låna med betalningsanmärkning

 • 1 UC

15000 - 600000 kr

Lånebelopp

4.95 - 15.95 %

Individuell ränta från

20 år

Åldersgräns

 • Första månaden amorteringsfri

 • Coop-medlem ger rabatt

 • 3 månaders låneskydd

5000 - 600000 kr

Lånebelopp

3.06 - 29.99 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • Bra omdömen hos Trustpilot

 • Fler än 40 långivare

 • Enkelt att samla lån

5000 - 600000 kr

Lånebelopp

3.25 - 29.4 %

Individuell ränta från

18 år

Åldersgräns

 • Hög poäng på Trustpilot

 • Jämför även bolån & billån

 • 1 UC


Vad är ett samlingslån?

Ett samlingslån kallas även för omstartslån, saneringslån eller skuldfinansieringslån. I grund och botten innebär ett samlingslån att du tar ett nytt, större privatlån, för att kunna betala av alla dina andra lån och krediter. 


Detta nya lån löser dina tidigare skulder och krediter. 


Eftersom du tar ett större lån för att betala av dina mindre lån får du oftast bättre villkor än vad alla smålånen för med sig.


Äger du en bostad kan du använda bostaden som säkerhet när du ansöker om lån. Bostadslån har alltid en lägre ränta än ett privatlån. Äger du inte en bostad får du använda din privatekonomi som säkerhet åt långivaren när du ansöker om ett privatlån.


Att samla lån kan kännas som långvarigt och ansträngande arbete - men i själva verket är det inte så klurigt. Vi har därför gjort denna sidan för att informera dig om hur du kan samla dina lån på enklast, snabbast och framförallt säkraste sätt. 


Lån till bil, renoveringar och andra dyra saker som krävs för att livet ska gå ihop är exempel där mindre lån och krediter kan vara nödvändigt och berättigat. 


Men tyvärr medföljer ofta höga räntor till flera mindre lån, avbetalningar och krediter vilket kan kosta dig dyrt i längden. 


Med ett samlingslån kan du därför samla ihop lånen till ett stort lån och på så sätt få en bättre ränta och även förlänga lånets löptid. 


Få bästa räntan på samlingslånet

Precis som med alla andra lån måste långivaren genomföra en UC så långivaren kan se ifall du har tillräckligt god ekonomi för att kunna betala tillbaka pengarna du lånat. 


Det är även i detta skede dina ränta bestäms som du kommer erbjudas. Observera att samlingslån utan UC inte finns.


Hur låg ränta du kan få beror på hur stora skulder samt mängden betalningsanmärkningar du har - har du många kan även räntan för samlingslånet bli hög. Dock, eftersom du tar ett större lån brukar räntan oftast bli lägre än räntan för dina mindre lån. 


Detta är varför samlingslån kan innebära en välbehövlig, ekonomisk nystart. Flera långivare erbjuder samlingslån med låg kreditvärdighet, det vill säga för dig med anmärkning. Det finns även goda tips kring hur du förbättrar din kreditvärdighet hos långivarna.


Här hittar du den bästa räntan för ditt samlingslån.


Så fungerar ett samlingslån

När du ansöker om ett samlingslån tar bankerna stor hänsyn till ditt kreditbetyg. Mindre lån, krediter och avbetalningar är något som sänker ditt kreditbetyg och försvårar för dig att ta ett större lån med schysst ränta. 


Det är därför viktigt att ditt kreditbetyg hålls på en bra nivå. 


Att ta ett samlingslån kan höja ditt kreditbetyg eftersom ett större lån ser mycket bättre ut än flera smålån och krediter. När du har haft samlingslånet en längre tid och skött avbetalningen visar detta på ansvarstagande vilket kan höja ditt kreditbetyg än mer. 


Om du dock redan har betalningsanmärkningar innan du ska ansöka om ett samlingslån eller vill ansöka om ett större lån, till exempelvis en bostad, är det bra att få bort dessa anmärkningar för att få ner räntan så mycket som möjligt, bättre kreditbetyg = bättre ränta. 


Jämför samlingslån - Bästa samlingslånet 

Att jämföra samlingslån är en enkel, kostnadsfri och snabb process. Speciellt när du går via en låneförmedlare


Populära Lendo, Enklare och Advisa är låneförmedlare som erbjuder samlingslån och har mycket bra tjänster för detta liksom erkända Zmarta och Sambla. Via dem kan du låna upp till 600 000 kr.

 

Genom att använda dessa förmedlare hittar du enkelt ett samlingslån (du får svar från flera banker och långivare samtidigt samt att enbart en kreditupplysning tas hos UC) som ger dig bästa räntan efter din ekonomiska situation och dina förutsättningar för att kunna betala av dina mindre lån och krediter! 

 

I låneförmedlarnas enkla verktyg på deras sajter anger du det belopp du vill låna samt hur stora dina mindre lån är och därmed hur mycket du behöver samla. När detta är klart skickar du in din ansökan helt kostnadsfritt. 


Då tas det en UC (kreditupplysning) för att se hur din återbetalningsförmåga ser ut. 

 

Under förutsättningen att kreditupplysningen accepteras av bankerna presenteras förslag på de långivare som kan bevilja dig ett lån samt till vilken ränta. 


När du ser alla förslag framför dig är det enkelt att välja den långivare som passar dig och din ekonomi bäst. Det är kostnadsfritt att göra en ansökan och du betalar enbart sen räntan till den långivare du väljer.

 

Är du redan kund hos exempelvis Lendo kan de även hjälpa dig att förhandla ner räntan ytterligare på dina lån med högre räntor. 


För att detta ska hända krävs det dock att du har skött betalningarna, så bankerna ser att du kan betala tillbaka det du lånat. Har du en aktuell skuld hos Kronofogden får du dock inte denna möjlighet.

 

Utöver låneförmedlarna här ovan erbjuder även Coop Med Mera Bank bra samlingslån. Så vi tipsar om att läsa mer hos dem. 


Lånar du hos Coop Med Mera Bank kan du även som medlem hos Coop få ränterabatt vilket leder till en än lägre nominell ränta vilket är bra att tänka på då du jämför olika långivare och de olika lånen från dem. 

 

Besök förmedlarna här ovan och gör en enkel och kostnadsfri jämförelse på samlingslån för att hitta det bästa samlingslånet för dig. 

 

Läs även här om bästa: bolån - billån & kreditkort.
Vanliga frågor och svar

 • Vad påverkar min ränta inför ett samlingslån?
  Det som påverkar din ränta beror på hur stort samlingslånet är samt ditt tidigare kreditbetyg.
 • Hur höjer jag mitt kreditbetyg?
  Det bästa sättet för att höja ditt kreditbetyg är att betala av dina skulder. Har du höga månadskostnader till följd av många smålån kan ett samlingslån vara ett sätt att sänka din ränta samtidigt som du höjer ditt kreditbetyg, under förutsättningen att du sköter betalningarna!
 • Hur sker utbetalningen av samlingslånet?
  Antingen betalas lånet ut till ditt privata bankkonto och så får du sedan själv ansvara för att betala av dina mindre lån och krediter.

  Eller så sköter långivaren betalningen av dina lån och krediter - du får då alltså aldrig in pengarna på ditt egna bankkonto.
Bäst i test Guidens låneguider


Christopher Holmerin

Bäst i test: Samlingslån - samla lån

Christopher - VD på Bäst i test Guiden är utbildad civilekonom och systemvetare med över 20 års erfarenhet inom medier, marknadsföring och kommunikation. Christopher har ansvarat över flera svenska och internationella sajter inom bland annat nyheter till hem & trädgård, inredning, båtliv med flera andra intresseområden. 


Utöver erfarenheten inom medier har Christopher också arbetat som universitetslärare. De specialintressen som Christopher djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom privatekonomi, teknik, hem & trädgård samt träning.


Ursprungstestet skrevs 2020-07-23 och uppdaterades senast