löparsko bäst i test - joggingskor

Löparskor test - här är de bästa löparskorna 2022

Ska du köpa nya löparskor och vill veta vilka som är de bästa just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi har läst alla tester som presenterats den senaste tiden i tidningar, från testlabb och på internet. Och inte nog med det!


Vi har också tagit reda på vad användarna tycker om sina köp. Allt för att hitta de bästa löparskorna. Vårt arbete har vi sedan sammanställt till dig på denna sida, så att du kan hitta rätt löparskor och undvika jobbiga felköp.  


I vårt test hittar duBästa löparskorna 2022

Löparsko dam bäst i test

Hoka One One Clifton 7

Löparsko bäst i test Hoka One One Clifton 7
 • Bra stabilitet för häl och hälsena

 • Bra förhållande mellan vikt och dämpning

 • Bekväm och säker överdel för maximal komfort

 • Lite för mjuk för dig som vill springa snabbt

Löparsko herr bäst i test

Hoka One One Mach 4

Löparsko bäst i test Hoka One One Mach 4
 • Mycket responsiv och dämpande

 • Skydd för hälsena

 • Mjuk toppdel ger ökad komfort

 • För långa skosnören

priser i samarbete med Prisjakt


Välj rätt löparskor

När du ska ger dig ut på en härlig löptur är det viktigt att ha rätt utrustning. Att ha fel skor kan kosta dig dyrt, både ekonomiskt för att du måste byta och köpa nya, men även på din hälsa då fel skor kan bidra till belastningsskador på muskler och leder. Detta är framförallt viktigt för dig som inte har tränat förut men även äldre vuxna vars leder inte är lika starka.


Men det är inte bara löparskor som är viktigt när du ska ge dig ut i motionsspåret. Enligt experten Andrew Walker är det lika viktigt att du har en bra löpteknik. Det är t.ex. därför som professionella löpare använder sig av specialister som vet allt om löpteknik och kan guida löparen till rätt teknik, för att göra löpningen effektiv och snäll mot kroppen. 


Förutom löpteknik det komfort, dämpning och färg som är viktigast. Komfort ger bättre stabilitet vilket motverkar att skon roterar, som i sin tur sänker risken för att foten ska vrida sig vid nedslaget, vilket minskar risken för skador i fotleder och knän. Skorna ska sitta bra, vara sköna och låta dig röra fötterna precis så som du vill, och inte forcera fötterna.


Neutrala löparskor

En neutral löparsko passar de som har en springstil där hålfoten håller uppe kroppsvikten för att sedan "rulla" fram över fotsulan. Denna löpstilen innebär att du inte behöver samma stabilitet i skon. Neutralt löpsteg är det allra vanligaste och innefattar nästan hälften av alla löpare. En neutral löparsko är därför mer dämpande än stabil och har oftast en tjock sula.


De andra löpstegen kallas för pronation och supination. Pronation står för ca 40% av alla löpare och innebär en tydlig rullning inåt av foten vid löpning. De som pronerar behöver en stabil sko med stöd på innersidan för att ge dämpning. Supination är motsatsen och innebär att löpstegen tas på utsidan av foten. De som utåt-roterar behöver en sko som är svårare att vrida och med bra dämpning. 


Underlag - detta ska du tänka på

Något som också styr vilken typ av löparsko du ska köpa är underlaget du kommer springa på. Om du mest springer i stadsmiljö, på asfalt och trottoarer, är det viktigt att du har en sko som är mjuk och erbjuder mycket dämpning eftersom asfalten är hård och sliter lättare på kroppen. Ett enkelt sätt att se ifall en löparsko har mycket dämpning är genom att titta på sulans tjocklek, desto tjockare - desto mer dämpning. 


Men springer du blandad terräng kan du satsa på en hårdare och lättare sko eftersom du inte behöver lika mycket dämpning. Samma sak gäller ifall du enbart springer på löpbland, som redan dämpar löpstegen i sig. Och slutligen är det viktigt att välja en grovmönstrad sko ifall du springer mycket i skog eller under vintertid då det är snö. Ett grövre mönster ger nämligen bättre grepp.


De löparskor som vi har utsett till bäst i test är huvudsakligen lätta i vikt och erbjuder bra dämpning. Men vi kommer också att ge dig tips på ett par skor som passar dig som är mer tävlingsinriktad och springer många kilometer varje vecka. 

Löparskor dam bäst i test 2022

De som länge dominerat och legat i toppskiktet är bl.a. joggingskorna från Adidas, Asics, Nike och New Balance men ser vi till vad experter och konsumenter tycker, framträder en tillverkare extra tydligt: Hoka. Med sin modell One One Clifton 7 hyllas de för låg vikt och mjuk stötdämpning som gör det härligt att springa, oavsett underlag! 


Bästa löparskor dam just nu - Hoka One One Clifton 7

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 1 juli 2022

De bästa priserna på Hoka One One Clifton 7


Hoka har funnits ända sedan 2009 och har sedan sin begynnelse tillverkat joggingskor med maximal dämpning. Detta har gjort att de flera gånger har tagit hem priser för de allra skönaste skorna, något som de får än idag. Hoka One One Clifton 7 är en sko som passar för både långa och korta löpturer tack vare utmärkt dämpning. Skons dämpning ger utmärkt chockabort och hanterar alla underlag bra, även om du till stor del springer på asfalt. 


Skon väger endast 201g (dam-modellen) och har en undersula som är tillverkat i EVA-material (används i majoriteten av löparskor). Skon har ett dropp på 5 mm (häldel som är 29mm och framfots-del på 24mm). Vid framfoten får du även generöst med utrymme för tårna. 


Toppdelen består av ett mesh-nät som andas väl, håller god kvalitet och tåler rikligt användande. Något som uppskattas särskilt med denna sko är att tungan (mitten-delen där du knyter snöret) hålls på plats och inte glider omkring, något som är jobbigt att hålla på och rätta till när du är på språng. Vid mittfoten finns det även ett kardborreband som ger ytterligare säkerhet genom att låsa sig så du inte upplever något vred under löpturen.


Längst bak på skon finns ett akillesband som gör det enklare att ta av och på skon men tack vare att detta är rätt hårt så låses din häl fast och får gott om stöd. 


När det gäller skons byggkvalitet är det en välkomponerad sko men bra val när det gäller skons konstruktion. Detta resulterar i att du enkelt kan använda skon i flera hundratals kilometer innan det är dags att byta sko. 


Hoka Clifton 7 är en bra träningsko för dig som springer regelbundet och letar efter en neutral och dämpande löparsko. Men tack vare snabb respons funkar den också bra när du bestämmer dig för att öka takten. 


Detta tycker användarna om Hoka Clifton 7

Som vanligt nöjer vi oss dock inte med att bara se till experttesterna, utan vill också veta vad användarna tycker. Det är ju trots allt dessa som oftast har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel;


"Supersko - riktigt bra löparskor! Den skönaste skon från Saucony som jag provat - mycket bra dämning, underbar passform och fin löpkänsla. Nu hoppas jag verkligen att den håller, att inte hälpartiet trasas sönder. Har inte sprungit så långt ännu 4-5 mil, men är jättenöjd så långt!"


"Dessa skor är den perfekta ledsagaren. Triumph 17 ger inte bara tröst, utan också ett formidabelt svar, som inbjuder till att driva loppet ytterligare."


"Vid min första användning vad det en 14 km lång träning och jag kände mig väldigt bekväm efter steg och bra dämpning. Det är verkligen en utmärkt sko för långa avstånd för maraton."


"Jag rekommenderar varmt dessa sneakers !!! Jag hade nyligen en fotledsbrott och vi letade efter några sneakers som skulle dämpa bra. Jag sökte på Internet efter specialbutiker och fick denna rekommendation. en total framgång. spring startar snart :)"


Köp löparskor dam bäst i test till lägst pris här

Hos dess butiker kan du köpa löparskor Hoka One One Clifton 7 till bäst pris och du får dem även hemskickade.

Outnorth säljer Hoka One One Clifton 7 för 1288 kr. Frakten är inkluderad i priset.

1288 kr är det lägsta priset just nu för Hoka One One Clifton 7!

Löparskor herr bäst i test

När det gäller löparskor för herrar finns det många par att välja mellan. Men en modell som sticker ut är Hoka One One Mach 4, en modell som erbjuder mycket bra dämpning och komfort. Detta passar snitt-löparen väldigt väl, att den dessutom erbjuder stöd vid häl och hälsena är ytterligare bonusar. 


Bästa löpskor herr just nu - Hoka One One Mach 4

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 1 juli 2022

De bästa priserna på Hoka One One Mach 4


Hoka One One Mach 4 är en bra sko för dig som springer på en daglig basis på blandat underlag. Med en mjuk sula ger den dig en stabil grund för fötterna och eliminerar påfrestningar för muskler och leder, framförallt för knä och häl. Och tack vare väl konstruerade sulor spelar det ingen roll ifall du tar steget mer åt vänster eller höger, sulan absorberar nedslaget och ser till att hälen kommer lindrigt undan. Är komfort och stabilitet viktigt för dig så är detta en sko för dig! 


Stödet kommer från inre konstruktioner där det finns band som ser till att skon inte "rör" på sig. Samma sak häller för skons "tunga" (mittendelen där skosnöret sitter) hålls på plats även när du springer snabbt. Här hjälper även mittdelen till att ta bort stelhet och låter skon "rulla" vid varje nedslag. Vidare finns det inga jobbiga sömmar som kan frammana skav.


Skon har ett dropp på 5mm, alltså att bakdelen är 5mm högre än vid tårna. Detta hjälper dig som har breda fötter eller överpronerar (supinerar). Skon väger 232 gram och är väldigt lätt. Och tack vare en mycket komfortabel dämpning är det inget problem med längre löpturer. Du kan fortsätta länge utan att fötterna tröttas ut. 


Mjuk sula med bra dämpning låter jättebra, men ibland kan en för mjuk sula leda till att du inte kan få till det där extra trycket när du vill öka takten. Lyckligtvis ligger Mach 4 i ett bra mellanläge där den är mjuk, men inte för mjuk - vilket tillåter dig öka takten när du än vill. Sulan är även väldigt flexibel och låter dig vrida och vända foten hur du än vill - med komfort!


Skon är något bredare än andra modeller från Hoka, vilket ger dig en stabil grund att springa på. Den kommer dock inte hjälpa till så mycket med pronation eftersom det är en rätt neutral löparsko. Så när du börjar känna dig trött efter att ha sprungit länge kommer skon att hålla dig på rätt bana och ger dig det där lilla extra självförtroendet på dina fötter. Även om skon är något bredare så sitter de enligt användare rätt till storlekarna.


Skon har bra hållbarhet och trots slitage är det ingenting som påverkar skons prestanda. Med denna sko kan du enkelt få ut flera hundra kilometer innan det är dags för ett byte. 


Är allting bara guld och gröna skogar med dessa skorna? Mestadels är allting positivt men det finns en nackdel. Den första är bl.a. skosnörena - som är väldigt låna. Du kommer behöva dubbelknyta dessa för att skosnörena ej ska hänga ut över skon och komma i vägen för dina fötter. 


Detta tycker användarna om One One Mach 4

"Det var en trevlig överraskning, Den svurna Nike löparen bestämde sig för att prova HoKas tofflor och blev förtjust i tofflorna direkt efter den första joggen. Du kanske också vill försöka!"


"Utmärkt lätta och snabba skor!"


"Mycket lätt att köra och hålla farten uppe. Lämplig för en mängd olika joggar. Har lätt men stabil att springa och sitter perfekt på foten. Om supersnygg du letar efter så är Clifton så där."


"Otroligt lätt vilket i kombination med lågt drop möjliggör snabbare cadence. Något smala så jag skulle rekommendera att testa en större storlek."


Köp löparskor herr bäst i test till lägst pris här

Bästa pris på Hoka One One Mach 4 får du när du beställer de online. Då kan du dessutom få dem levererade direkt hem till dörren, vilket är smidigt och bekvämt. 


Outnorth säljer Hoka One One Mach 4 för 1458 kr. Frakten är inkluderad i priset.

1458 kr är det lägsta priset just nu för Hoka One One Mach 4!

Outdoorexperten säljer Hoka One One Mach 4 för 1895 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Experternas omdömen

T3, Oktober 2021: Tycker att Hoka Mach 4 är en bra all-round löparsko som bidrar till en lättare och smidigare löptur, mycket tack vare dess låga vikt - trots att det finns mycket "tech" i sulan. De gillar även att skon ger en känsla av lyx tack vare extra vaddering och ventilation. Tack vare sin goda prestanda får Hoka Mach 4 en "T3 Approved"-stämpel av T3.


Runningshoesguru.com, Juni 2021: Ger full pott till Hoka One One Mach 4 och tycker att det är en bra all-round sko som erbjuder bra dämpning och komfort. De gillar även att dess förstärkta häl förhindrar irritation på leder samt att hälen tar mindre skada när du springer nerför. De riktar dock lite kritik mot skosnörena, som är för långa, samt utsidan av sulan som slits något snabbt. 


Runners World, Mars 2021: Tycker att Mach 4 är Hokas bästa löpsko tack vare dess katapult-liknande energiåterföring. 


SoleReview, Dec 2020: Ger Hoka Clifton 7 ett totalbetyg på 96/100 och tycker att det är en utmärkt sko för både långa och korta löpturer tack vare dess utmärkta dämpning och komfort.


Runningshoesguru, Okt 2020: Testade Hoka One One Clifton 7 och gav den 4,5/5 i totalbetyg. De tycker att skon har en imponerande vikt-till-dämpnings förhållande och erbjuder en säker, komfortabel och lätt ovandel. Men de nämner även några nackdelar; dess mjuka sula är ofördelaktig när du ska springa eftersom den upplevs lite seg när tån lämnar marken för nästa löpsteg. Det är bl.a. en anledning till varför många proffs-springare har sagt att de springer något långsammare i denna sko. 


Testfakta, April 2020: testade 8 löparskor där Saucony Triumph 17 presterade allra bäst och utsågs till "bäst i test". Den fick ett totalbetyg på 8,2 av 10 och presterade bäst i kategorierna "stötdämpning" och "löpegenskaper". På andraplats hamnade Adidas Ultraboost 20 med en totalpoäng på 7,7. Andra skor i testet kom från Nike, New Balance och Asics


Aftonbladet, April 2020: utsåg Saucony Triumph 17 till "bäst i test" i deras nya test. De testade 12 herr- och dammodeller och tittade mycket på vikt, passform, dämpning och pris. De gillade Saucony Triumph 17 pågrund av dess låga vikt, kvicka respons, utmärkta dämpning och komfort. Tätt följt på andraplats hamnade Adidas SL 20 som blev utsedd till "Bästa köp". 


Running Shoes Guru, April 2020: ger Saucony Triumph 17 4,5/5 stjärnor. De tycker att det är en pålitlig bra löparsko som erbjuder överlägsen stötdämpning. De gillar även sulan som ger bra grepp samt att de är väldigt lätta. De menar också att det är en hållbar sko som håller ett bra tag. 
Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har löparskor rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = de bästa löparskorna till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Tips 2: Tränar du mycket är det såklart även bra med god sömn, läs vårt test om bästa madrassen här. Tränar du mycket kan vi också tipsa om de bästa gåstavarna som ökar muskelstyrkan i hela kroppen. Spelar du tennis kan vi tipsa om vårt tennisracket test. Läs även om bästa proteinpulver här. En smart watch kan också hjälpa dig att hålla koll på din träning, läs mer här om bästa smartwatch
Vanliga frågor och svar

 • Vad är pronation?
  Pronation betyder att det finns en vinkeln vid fotsulan upp mot benet. Foten vinklas inåt vilket är ett sätt för foten att skapa en naturlig stötdämpning. Är vinkeln stor kallas det för överpronation. Med hjälp av bra sulor och eller med skor utformade för överpronation undviker du stressfrakturer.
 • Vad är supination?
  Supination betyder att det finns en vinkel vid fotsulan upp mot benet. Foten vinklas där med utåt. Med hjälp av bra sulor eller skor utformade för supination undviker du skador och stressfrakturer.
 • Vilka är de bästa stötdämpande löparskorna?
  Vi utser vår testvinnare Saucony Triumph 17.
 • Hur stora ska löparskor vara?
  Löparskor ska vara större än ett par vanliga promenadskor. Du bör ha en centimeter från den längsta tån fram till skons söm i stående läge. Du kan med fördel justera avståendet med et par gjutna sulor för att minimera skador på fötterna vilket också underlättar om du har olika stora fötter.
 • Hur länge håller löparskor?
  Ett par normaldämpade löparskor håller minst 120 - 150 mil men oftast mycket längre. Dämpningen avtar dock succesivt.
Bäst i test Guidens träningstester
Philip Andrén

Bäst i test: Löparskor

Testet skrevs och uppdaterades senast