löparsko bäst i test - joggingskor

Löparskor test - här är de bästa löparskorna 2023

Ska du köpa nya löparskor och vill veta vilka som är de bästa just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi har läst alla tester som presenterats den senaste tiden i tidningar, från testlabb och på internet. Och inte nog med det!


Vi har också tagit reda på vad användarna tycker om sina köp, allt för att hitta de bästa löparskorna som ska få dig ut på språng. 


Vårt arbete har vi sedan sammanställt till dig på denna sida, så att du kan hitta rätt löparskor och undvika jobbiga felköp.  


Bästa löparskorna 2023

Löparsko dam bäst i test

Hoka One One Clifton 8

Löparsko bäst i test Hoka One One Clifton 8
 • Bra stabilitet för häl och hälsena

 • Bra förhållande mellan vikt och dämpning

 • Bekväm och säker överdel för maximal komfort

 • Inte så responsiv om du ska springa fort

Löparsko herr bäst i test

Hoka One One Mach 4

Löparsko bäst i test Hoka One One Mach 4
 • Mycket responsiv och dämpande

 • Skydd för hälsena

 • Mjuk toppdel ger ökad komfort

 • För långa skosnören

priser i samarbete med Prisjakt

Köpguide

Välj rätt löparskor

När du ska ger dig ut på en löptur är det viktigt att ha rätt utrustning, och här finns det väldigt många olika modeller att välja på.


Att ha fel skor kan kosta dig dyrt då fel skor kan bidra till belastningsskador på muskler och leder, som enkelt undviks med rätt sko. Därför är ett par riktigt bra skor viktigt för löpare som vill ta vara på kroppen.


Men det är inte bara löparskor som är viktigt när du ska ge dig ut i motionsspåret. Enligt experten Andrew Walker är det lika viktigt att du har en bra löpteknik. Det är t.ex. varför en van löpare använder sig av specialister som vet allt om löpteknik och kan guida löparen till rätt teknik, för att göra löpningen effektiv och snäll mot kroppen. 


Förutom löpteknik det komfort, dämpning och färg som är viktigast. Komfort ger bättre stabilitet vilket motverkar att skon roterar, som i sin tur sänker risken för att foten ska vrida sig vid nedslaget, vilket minskar risken för skador i fotleder och knän. Skorna ska sitta bra och låta dig röra fötterna precis så som du vill - inte forcera fötterna.


Neutrala löparskor

En neutral löparsko passar de som har en springstil där hålfoten håller uppe kroppsvikten för att sedan "rulla" fram över fotsulan. Denna löpstilen innebär att du inte behöver samma stabilitet i skon. Neutralt löpsteg är det allra vanligaste och innefattar nästan hälften av alla löpare. En neutral löparsko är därför mer dämpande än stabil och har oftast en tjock sula.


De andra löpstegen kallas för pronation och supination. Pronation står för ca 40% av alla löpare och innebär en tydlig rullning inåt av foten vid löpning. De som pronerar behöver en stabil sko med stöd på innersidan för att ge dämpning.


Supination är motsatsen och innebär att löpstegen tas på utsidan av foten. De som utåt-roterar behöver en sko som är svårare att vrida och med bra dämpning. Bra dämpning är viktigt för att du ska kunna orka springa längre.


Underlag - detta ska du tänka på

Något som också styr vilken typ av löparsko du ska köpa är underlaget du kommer springa på. Om du mest springer i stadsmiljö, på asfalt och trottoarer, är det viktigt att du har en sko som är mjuk och erbjuder mycket dämpning eftersom asfalten är hård. Ett enkelt sätt att se ifall en löparsko har mycket dämpning är genom att titta på sulans tjocklek, en tjockare sula gör att skon tar emot stötar bättre.


Men springer du blandad terräng kan du satsa på en hårdare och lättare sko eftersom du inte behöver lika mycket dämpning. Samma sak gäller ifall du enbart springer på löpband, som redan dämpar löpstegen i sig. Och slutligen är det viktigt att välja en grovmönstrad sko ifall du springer mycket i skog eller under vintertid då det är snö. Ett grövre mönster gör det lätt för skon att få bättre grepp.


De löparskor som vi har utsett till bäst i test är huvudsakligen lätta i vikt och erbjuder bra dämpning. Men vi kommer också att ge dig tips på ett par skor som passar dig som är mer tävlingsinriktad och springer många kilometer varje vecka.

 

Löparskor dam bäst i test 2023

De som länge dominerat och legat i toppskiktet är bl.a. joggingskorna från Adidas, Asics, Nike och New Balance men ser vi till vad experter och konsumenter tycker, framträder en tillverkare extra tydligt: Hoka. Med sin modell One One Clifton 8 hyllas de för låg vikt och mjuk stötdämpning som gör det härligt att springa, oavsett underlag! 


Bästa löparskor dam just nu - Hoka One One Clifton 8

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på Hoka One One Clifton 8


Hoka har funnits ända sedan 2009 och har sedan sin begynnelse tillverkat joggingskor med maximal dämpning. Detta har gjort att de flera gånger har tagit hem priser för de allra skönaste skorna, något som de får än idag. Hoka One One Clifton 8 är en sko som passar för både långa och korta löpturer tack vare utmärkt dämpning som ger utmärkt chockabort och hanterar alla underlag bra (även om du till stor del springer på asfalt). 


Skon väger endast 215 g och har en undersula som är tillverkat i EVA-material (används i majoriteten av löparskor). Skon har ett dropp på 5 mm (häldel som är 29mm och framfots-del på 24mm). Vid framfoten får du även generöst med utrymme för tårna. 


Toppdelen består av ett mesh-nät som andas väl, håller god kvalitet och tåler rikligt användande. Något som uppskattas särskilt med denna sko är att tungan (mitten-delen där du knyter snöret) hålls på plats och inte glider omkring, något som är jobbigt att hålla på och rätta till när du är på språng. Vid mittfoten finns det även ett kardborreband som ger ytterligare säkerhet genom att låsa sig så du inte upplever något vred under löpturen.


Längst bak på skon finns ett akillesband som gör det enklare att ta av och på skon men tack vare att detta är rätt hårt så låses din häl fast och får gott om stöd. 


När det gäller skons byggkvalitet är det en välkomponerad sko men bra val när det gäller skons konstruktion. Detta resulterar i att du enkelt kan använda skon i flera hundratals kilometer innan det är dags att byta sko. 


Hoka Clifton 8 är en bra träningsko för dig som springer regelbundet och letar efter en neutral och dämpande löparsko. Och tack vare relativt snabb respons funkar den också bra när du bestämmer dig för att öka takten. Den är dock främst framtagen för att springa längre sträckor och inte några sprint-lopp. Detta visar sig framförallt på energiåterföring, något som Hoka har satsat extra mycket på hos denna sko. 


Av att döma från användarna som har testat skon och Hoka själva ska denna löparskon vara true-to-size (strl 40 är verkligen strl 40).


Specifikationer

Dam eller herr: Dam

Yttermaterial: Mesh

Yttersula: Gummi

Mellansula: EVA

Gore-Tex: Nej


Detta tycker användarna om Hoka Clifton 8

Som vanligt nöjer vi oss dock inte med att bara se till experttesterna, utan vill också veta vad användarna tycker. Det är ju trots allt dessa som oftast har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel;


"Supersköna och väldämpade skor. Funkar såväl som vardagsskor & löparskor."


"Bästa löparskorna! Var väldigt nöjd med föregångaren och nu denna likaså."


"Väldigt lätt med bra "studs", men känns inte så uppbyggd i hålfoten och innersulan går inte heller upp så mycket där, så jag får märken/skavsår av kanten."


"Mycket sköna, perfekta i storleken. Så sköna mjuka skor."


"Supersnygga och sköna löparskor. Bra dämpning."


"Jätte sköna löparskor."


"Väldigt, väldigt dämpad löparsko. Mycket skön komfort. Studsar fram bokstavligen. Lite smal i passformen för min ena fot, men det är ju bara jag."


"Otroligt sköna för fötterna!!"


"Sköna skor att springa i. Bästa skorna."


"Mina favoritskor, inne på andra paret. Gör underverk för onda fötter."


"Otroligt bra skor, den bästa Hoka jag har haft på foten. Lite smala i modellen som gör att de ser bra ut. Normal i storleken."

Köp löparskor dam bäst i test till lägst pris här

Hos dess butiker kan du köpa löparskor Hoka One One Clifton 8 till bäst pris och du får dem även hemskickade.


Skistart säljer just nu Hoka One One Clifton 8 för 1348 kr. Frakten ingår i priset.

1348 kr är det lägsta priset just nu för Hoka One One Clifton 8!

Outdoorexperten säljer Hoka One One Clifton 8 för 1348 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Outnorth säljer Hoka One One Clifton 8 för 1421 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Bästa löparskor herr

När det gäller löparskor för herrar finns det många par att välja mellan. Men en modell som sticker ut är Hoka One One Mach 4, en modell som erbjuder mycket bra dämpning och komfort. Detta passar snitt-löparen väldigt väl, att den dessutom erbjuder stöd vid häl och hälsena är värdefulla bonusar.


Bästa löpskor herr just nu - Hoka One One Mach 4

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 28 november 2023

De bästa priserna på Hoka One One Mach 4


Hoka One One Mach 4 är ett par bra löparskor för dig som ofta springer på blandat underlag. Med en mjuk sula ger den dig en stabil grund för fötterna och eliminerar påfrestningar för muskler och leder, framförallt för knä och häl. Och tack vare väl konstruerade sulor spelar det ingen roll ifall du tar steget mer åt vänster eller höger, sulan absorberar nedslaget och ser till att hälen kommer lindrigt undan. Är komfort och stabilitet viktigt för dig så är detta en sko för dig! 


Stödet kommer från inre konstruktioner där det finns band som ser till att skon inte "rör" på sig. Samma sak häller för skons "tunga" (mittendelen där skosnöret sitter) hålls på plats även när du springer snabbt. Här hjälper även mittdelen till att ta bort stelhet och låter skon "rulla" vid varje nedslag. Vidare finns det inga jobbiga sömmar som kan frammana skav.


Skon har ett dropp på 5mm, alltså att bakdelen är 5mm högre än vid tårna, vilket hjälper dig som har breda fötter eller överpronerar (supinerar). Skon väger endast 232 gram och mycket komfortabel dämpning som är en fördel vid längre löpturer.


Mjuk sula med bra dämpning låter jättebra, men ibland kan en för mjuk sula leda till att du inte kan få till det där extra trycket när du vill öka takten. Lyckligtvis ligger Mach 4 i ett bra mellanläge där den är mjuk, men inte för mjuk - vilket tillåter dig öka takten när du än vill. Sulan är även väldigt flexibel och låter dig vrida och vända foten hur du än vill - med komfort!


Skon är något bredare än andra modeller från Hoka, vilket ger dig en stabil grund att springa på. Den kommer dock inte hjälpa till så mycket med pronation eftersom det är en rätt neutral löparsko. Så när du börjar känna dig trött efter att ha sprungit länge kommer skon att hålla dig på rätt bana och ger dig det där lilla extra självförtroendet på dina fötter.


Skon har bra hållbarhet och trots slitage är det ingenting som påverkar skons prestanda. Med denna sko kan du enkelt få ut flera hundra kilometer innan det är dags för ett byte. 


Mestadels är allting positivt men det finns en nackdel. Den första är bl.a. skosnörena - som är väldigt låna. Du kommer behöva dubbelknyta dessa för att skosnörena ej ska hänga ut över skon och komma i vägen för dina fötter. 


Även om skon är något bredare så sitter de enligt användare rätt till storlekarna.


Specifikationer

Dam eller herr: Herr

Yttermaterial: Mesh

Yttersula: Gummi

Mellansula: EVA

Gore-Tex: Nej


Detta tycker användarna om One One Mach 4

"Det var en trevlig överraskning, Den svurna Nike löparen bestämde sig för att prova HoKas tofflor och blev förtjust i tofflorna direkt efter den första joggen. Du kanske också vill försöka!"


"Utmärkt lätta och snabba skor!"


"Mycket lätt att köra och hålla farten uppe. Lämplig för en mängd olika joggar. Har lätt men stabil att springa och sitter perfekt på foten. Om supersnygg du letar efter så är Clifton så där."


"Otroligt lätt vilket i kombination med lågt drop möjliggör snabbare cadence. Något smala så jag skulle rekommendera att testa en större storlek."


Köp löparskor herr bäst i test till lägst pris här

Bästa pris på Hoka One One Mach 4 får du när du beställer de online. Då kan du dessutom få dem levererade direkt hem till dörren, vilket är smidigt och bekvämt. 


Outnorth säljer Hoka One One Mach 4 för 509 kr. Frakten är inkluderad i priset.

509 kr är det lägsta priset just nu för Hoka One One Mach 4!Så gjorde vi testet

Skor är otroligt personligt och det finns alltid risken att ett par skor som någon annan tycker om är ett par som du inte alls tycker är sköna. Men det finns fortfarande en hel del kunniga experter som kontinuerligt testar löparskor. Och det finns ett par faktorer som hjälper till när du löper, exempelvis dämpning, vikt och hållbarhet. 


Vi har därför tagit reda på vilka löparskor som experterna tycker presterar bäst utifrån dessa faktorer. Och det finns tydliga favoriter på marknaden från däribland Asics och Hoka, men i våra senaste undersökningar har det varit Hoka som har tagit hem förstaplatserna. De erbjuder grym dämpning, väger inte mycket och har en bra byggkvalité som gör att de håller länge. 


Detta reflekteras inte minst bara i experternas omdömen, men även i de svenska användarrecensionerna. Här tycker konsumenterna att det är ett par mycket sköna skor som både är lätta och snabba. 


Denna kombination av bra resultat i experternas testlabb och positiva användarrecensioner har varit ledande när vi har utsett våra rekommendationer av de bästa löparskorna just nu.


Testvinnare


Experternas omdömen - löparskor bäst i test

Run Repeat, Juli 2022: Är mycket positiva till Hoka One One Clifton 8 och ger den ett totalbetyg på 90/100. De skriver bl.a. att det är en superb sko ifall du gillar att ge dig ut på långa turer och vill spara på energi och samtidigt erbjuda bra återhämtning för dina fötter; bra för dig som springer mycket och långt!


Outdoor Gearlab, Mar 2022: Gillar fjädringen hos Clifton 8 samt att det är en väldigt responsiv sko som sparar energi och påfrestning under längre löpturer. 


T3, Oktober 2021: Tycker att Hoka Mach 4 är en bra all-round löparsko som bidrar till en lättare och smidigare löptur, mycket tack vare dess låga vikt - trots att det finns mycket "tech" i sulan. De gillar även att skon ger en känsla av lyx tack vare extra vaddering och ventilation. Tack vare sin goda prestanda får Hoka Mach 4 en "T3 Approved"-stämpel av T3.


Runningshoesguru, Juni 2021: Tycker att testvinnaren för damer, Hoka One One Clifton 8 är en multi facetterad träningssko som erbjuder mer flexibilitet än föregående version, Clifton 7. Dessutom tycker de att den hjälper till att spara energi under långa löpturer tack vare bra energiåtergång. 


De ger skon 4/5 och presenterar några nackdelar: att den väger lite mer än föregående version samt att mittensulan känns lite gammaldags. 


Runningshoesguru.com, Juni 2021: Ger full pott till Hoka One One Mach 4 och tycker att det är en bra all-round sko som erbjuder bra dämpning och komfort. De gillar även att dess förstärkta häl förhindrar irritation på leder samt att hälen tar mindre skada när du springer nerför. De riktar dock lite kritik mot skosnörena, som är för långa, samt utsidan av sulan som slits något snabbt. 


Runners World, Mars 2021: Tycker att Mach 4 är Hokas bästa löpsko tack vare dess katapult-liknande energiåterföring. 


SoleReview, Dec 2020: Ger den tidigare modellen Hoka Clifton 7 ett totalbetyg på 96/100 och tycker att det är en utmärkt sko för både långa och korta löpturer tack vare dess utmärkta dämpning och komfort.


Runningshoesguru, Okt 2020: Testade Hoka One One Clifton 7 och gav den 4,5/5 i totalbetyg. De tycker att skon har en imponerande vikt-till-dämpnings förhållande och erbjuder en säker, komfortabel och lätt ovandel. 


Men de nämner även några nackdelar; dess mjuka sula är ofördelaktig när du ska springa eftersom den upplevs lite seg när tån lämnar marken för nästa löpsteg. Det är bl.a. en anledning till varför många proffs-springare har sagt att de springer något långsammare i denna sko. 


Testfakta, April 2020: testade 8 löparskor där Saucony Triumph 17 presterade allra bäst och utsågs till "bäst i test". Den fick ett totalbetyg på 8,2 av 10 och presterade bäst i kategorierna "stötdämpning" och "löpegenskaper". På andraplats hamnade Adidas Ultraboost 20 med en totalpoäng på 7,7. Andra skor i testet kom från Nike, New Balance och Asics


Aftonbladet, April 2020: utsåg Saucony Triumph 17 till "bäst i test" i deras nya test. De testade 12 herr- och dammodeller och tittade mycket på vikt, passform, dämpning och pris. De gillade Saucony Triumph 17 pågrund av dess låga vikt, kvicka respons, utmärkta dämpning och komfort. Tätt följt på andraplats hamnade Adidas SL 20 som blev utsedd till "Bästa köp". 


Running Shoes Guru, April 2020: ger Saucony Triumph 17 4,5/5 stjärnor. De tycker att det är en pålitlig bra löparsko som erbjuder överlägsen stötdämpning. De gillar även sulan som ger bra grepp samt att de är väldigt lätta. De menar också att det är en hållbar sko som håller ett bra tag.

 
Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har löparskor rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = de bästa löparskorna till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Tips 2: Tränar du mycket är det såklart även bra med god sömn, läs vårt test om bästa madrassen här. Tränar du mycket kan vi också tipsa om de bästa gåstavarna som ökar muskelstyrkan i hela kroppen. Spelar du tennis kan vi tipsa om vårt tennisracket test. Och för att hålla koll på din träning kan vi tipsa dig om att läsa vårt test om bästa smartwatch.
Vanliga frågor och svar

 • Vad är pronation?
  Vad är pronation? Pronation betyder att det finns en vinkeln vid fotsulan upp mot benet. Foten vinklas inåt vilket är ett sätt för foten att skapa en naturlig stötdämpning. Är vinkeln stor kallas det för överpronation.
 • Vad är supination?
  Supination betyder att det finns en vinkel vid fotsulan upp mot benet. Foten vinklas där med utåt. Med hjälp av bra sulor eller skor utformade för supination undviker du skador och stressfrakturer.
 • Vilka är de bästa stötdämpande löparskorna?
  Hoka One One Clifton 8.
 • Hur stora ska löparskor vara?
  Löparskor ska vara större än ett par vanliga promenadskor. Du bör ha en centimeter från den längsta tån fram till skons söm i stående läge. Du kan med fördel justera avståendet med et par gjutna sulor för att minimera skador på fötterna vilket också underlättar om du har olika stora fötter.
 • Hur länge håller löparskor?
  Ett par normaldämpade löparskor håller minst 120 - 150 mil men oftast mycket längre. Dämpningen avtar dock succesivt.
Bäst i test Guidens träningstester
Philip Andrén

Bäst i test: Löparskor

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och lagar god mat.Testet uppdaterades senast