löparsko bäst i test - joggingskor. Bäst löparsko 2023 - löparskor bäst i test, löparskor herr bäst i test, löparskor dam bäst i test, bästa löparskorna, bästa löparskorna dam, löparskor bäst i test 2023, bra löparskor, bra löparskor dam, bästa löparskorna herr, löparskor dam bäst i test 2023, joggingskor bäst i test, joggingskor, bra löparskor herr, löparskor, bäst i test löparskor, test löparskor, löparskor test, joggingskor dam, löparskor dam, löparskor med bra dämpning, bäst i test löparskor dam, hoka bäst i test, neutrala löparskor test, bra joggingskor, bästa löparskorna 2023

Joggingskor bäst i test 2024 - här är de bästa löparskorna

Letar du efter bra löparskor och vill veta vilka som är joggingskor bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt! Vi har läst alla tester om löparskor bäst i test som presenterats den senaste tiden i tidningar och testlabb.


Vi har också tagit reda på vad användarna tycker om sina köp, allt för att hitta de bästa löparskorna som ska få dig ut på språng. 


Läs vidare om löparskor dam bäst i test, samt löparskor herr bäst i test och hitta bästa löparskon för dig!


Bästa löparskorna 2024


Köpguide

Välj rätt löparskor

När du ska ger dig ut på en löptur är det viktigt att ha rätt utrustning, och här finns det väldigt många olika modeller att välja på.


Att ha fel skor kan kosta dig dyrt då fel skor kan bidra till belastningsskador på muskler och leder, som enkelt undviks med rätt sko. Därför är ett par riktigt bra skor viktigt för löpare som vill ta vara på kroppen.


Men det är inte bara löparskor som är viktigt när du ska ge dig ut i motionsspåret. Enligt experten Andrew Walker är det lika viktigt att du har en bra löpteknik. Det är t.ex. varför en van löpare använder sig av specialister som vet allt om löpteknik och kan guida löparen till rätt teknik, för att göra löpningen effektiv och snäll mot kroppen. 


Förutom löpteknik det komfort, dämpning och färg som är viktigast. Komfort ger bättre stabilitet vilket motverkar att skon roterar, som i sin tur sänker risken för att foten ska vrida sig vid nedslaget, vilket minskar risken för skador i fotleder och knän. Skorna ska sitta bra och låta dig röra fötterna precis så som du vill - inte forcera fötterna.


Neutrala löparskor

En neutral löparsko passar de som har en springstil där hålfoten håller uppe kroppsvikten för att sedan "rulla" fram över fotsulan. Denna löpstilen innebär att du inte behöver samma stabilitet i skon. Neutralt löpsteg är det allra vanligaste och innefattar nästan hälften av alla löpare. En neutral löparsko är därför mer dämpande än stabil och har oftast en tjock sula.


De andra löpstegen kallas för pronation och supination. Pronation står för ca 40% av alla löpare och innebär en tydlig rullning inåt av foten vid löpning. De som pronerar behöver en stabil sko med stöd på innersidan för att ge dämpning.


Supination är motsatsen och innebär att löpstegen tas på utsidan av foten. De som utåt-roterar behöver en sko som är svårare att vrida och med bra dämpning. Bra dämpning är viktigt för att du ska kunna orka springa längre.


Underlag - detta ska du tänka på

Något som också styr vilken typ av löparsko du ska köpa är underlaget du kommer springa på. Om du mest springer i stadsmiljö, på asfalt och trottoarer, är det viktigt att du har en sko som är mjuk och erbjuder mycket dämpning eftersom asfalten är hård. Ett enkelt sätt att se ifall en löparsko har mycket dämpning är genom att titta på sulans tjocklek, en tjockare sula gör att skon tar emot stötar bättre.


Men springer du blandad terräng kan du satsa på en hårdare och lättare sko eftersom du inte behöver lika mycket dämpning. Samma sak gäller ifall du enbart springer på löpband, som redan dämpar löpstegen i sig. Och slutligen är det viktigt att välja en grovmönstrad sko ifall du springer mycket i skog eller under vintertid då det är snö. Ett grövre mönster gör det lätt för skon att få bättre grepp.


De löparskor som vi har utsett till bäst i test är huvudsakligen lätta i vikt och erbjuder bra dämpning. Men vi kommer också att ge dig tips på ett par skor som passar dig som är mer tävlingsinriktad och springer många kilometer varje vecka.

 


Löparskor dam bäst i test 2024


De som länge dominerat och legat i toppskiktet är bl.a. joggingskorna från Adidas, Asics, Nike och New Balance men ser vi till vad experter och konsumenter tycker, framträder en tillverkare extra tydligt: Hoka. Med sin modell One One Clifton 8 hyllas de för låg vikt och mjuk stötdämpning som gör det härligt att springa, oavsett underlag! 


Hoka har funnits ända sedan 2009 och har sedan sin begynnelse tillverkat joggingskor med maximal dämpning. Detta har gjort att de flera gånger har tagit hem priser för de allra skönaste skorna, något som de får än idag. Hoka One One Clifton 8 är en sko som passar för både långa och korta löpturer tack vare utmärkt dämpning som ger utmärkt chockabort och hanterar alla underlag bra (även om du till stor del springer på asfalt). 


Skon väger endast 215 g och har en undersula som är tillverkat i EVA-material (används i majoriteten av löparskor). Skon har ett dropp på 5 mm (häldel som är 29mm och framfots-del på 24mm). Vid framfoten får du även generöst med utrymme för tårna. 


Toppdelen består av ett mesh-nät som andas väl, håller god kvalitet och tåler rikligt användande. Något som uppskattas särskilt med denna sko är att tungan (mitten-delen där du knyter snöret) hålls på plats och inte glider omkring, något som är jobbigt att hålla på och rätta till när du är på språng. Vid mittfoten finns det även ett kardborreband som ger ytterligare säkerhet genom att låsa sig så du inte upplever något vred under löpturen.


Längst bak på skon finns ett akillesband som gör det enklare att ta av och på skon men tack vare att detta är rätt hårt så låses din häl fast och får gott om stöd. 


När det gäller skons byggkvalitet är det en välkomponerad sko men bra val när det gäller skons konstruktion. Detta resulterar i att du enkelt kan använda skon i flera hundratals kilometer innan det är dags att byta sko. 


Hoka Clifton 8 är en bra träningsko för dig som springer regelbundet och letar efter en neutral och dämpande löparsko. Och tack vare relativt snabb respons funkar den också bra när du bestämmer dig för att öka takten. Den är dock främst framtagen för att springa längre sträckor och inte några sprint-lopp. Detta visar sig framförallt på energiåterföring, något som Hoka har satsat extra mycket på hos denna sko. 


Av att döma från användarna som har testat skon och Hoka själva ska denna löparskon vara true-to-size (strl 40 är verkligen strl 40).


Specifikationer

Dam eller herr: Dam

Yttermaterial: Mesh

Yttersula: Gummi

Mellansula: EVA

Gore-Tex: NejKöp löparskor dam bäst i test till lägst pris här

Hos dess butiker kan du köpa löparskor Hoka One One Clifton 8 till bäst pris och du får dem även hemskickade.
Användarnas omdömen och recensioner om Hoka Clifton 8

Som vanligt nöjer vi oss dock inte med att bara se till experttesterna, utan vill också veta vad användarna tycker. Det är ju trots allt dessa som oftast har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel;


"Supersköna och väldämpade skor. Funkar såväl som vardagsskor & löparskor."


"Bästa löparskorna! Var väldigt nöjd med föregångaren och nu denna likaså."


"Väldigt lätt med bra "studs", men känns inte så uppbyggd i hålfoten och innersulan går inte heller upp så mycket där, så jag får märken/skavsår av kanten."


"Mycket sköna, perfekta i storleken. Så sköna mjuka skor."


"Supersnygga och sköna löparskor. Bra dämpning."


"Jätte sköna löparskor."


"Väldigt, väldigt dämpad löparsko. Mycket skön komfort. Studsar fram bokstavligen. Lite smal i passformen för min ena fot, men det är ju bara jag."


"Sköna skor att springa i. Bästa skorna."


"Otroligt bra skor, den bästa Hoka jag har haft på foten. Lite smala i modellen som gör att de ser bra ut. Normal i storleken."


Bästa löparskor herr


När det gäller löparskor för herrar finns det många par att välja mellan. Men en modell som sticker ut är Hoka One One Mach 4, en modell som erbjuder mycket bra dämpning och komfort. Detta passar snitt-löparen väldigt väl, att den dessutom erbjuder stöd vid häl och hälsena är värdefulla bonusar.


Hoka One One Mach 4 är ett par bra löparskor för dig som ofta springer på blandat underlag. Med en mjuk sula ger den dig en stabil grund för fötterna och eliminerar påfrestningar för muskler och leder, framförallt för knä och häl. Och tack vare väl konstruerade sulor spelar det ingen roll ifall du tar steget mer åt vänster eller höger, sulan absorberar nedslaget och ser till att hälen kommer lindrigt undan. Är komfort och stabilitet viktigt för dig så är detta en sko för dig! 


Stödet kommer från inre konstruktioner där det finns band som ser till att skon inte "rör" på sig. Samma sak häller för skons "tunga" (mittendelen där skosnöret sitter) hålls på plats även när du springer snabbt. Här hjälper även mittdelen till att ta bort stelhet och låter skon "rulla" vid varje nedslag. Vidare finns det inga jobbiga sömmar som kan frammana skav.


Skon har ett dropp på 5mm, alltså att bakdelen är 5mm högre än vid tårna, vilket hjälper dig som har breda fötter eller överpronerar (supinerar). Skon väger endast 232 gram och mycket komfortabel dämpning som är en fördel vid längre löpturer.


Mjuk sula med bra dämpning låter jättebra, men ibland kan en för mjuk sula leda till att du inte kan få till det där extra trycket när du vill öka takten. Lyckligtvis ligger Mach 4 i ett bra mellanläge där den är mjuk, men inte för mjuk - vilket tillåter dig öka takten när du än vill. Sulan är även väldigt flexibel och låter dig vrida och vända foten hur du än vill - med komfort!


Skon är något bredare än andra modeller från Hoka, vilket ger dig en stabil grund att springa på. Den kommer dock inte hjälpa till så mycket med pronation eftersom det är en rätt neutral löparsko. Så när du börjar känna dig trött efter att ha sprungit länge kommer skon att hålla dig på rätt bana och ger dig det där lilla extra självförtroendet på dina fötter.


Skon har bra hållbarhet och trots slitage är det ingenting som påverkar skons prestanda. Med denna sko kan du enkelt få ut flera hundra kilometer innan det är dags för ett byte. 


Mestadels är allting positivt men det finns en nackdel. Den första är bl.a. skosnörena - som är väldigt låna. Du kommer behöva dubbelknyta dessa för att skosnörena ej ska hänga ut över skon och komma i vägen för dina fötter. 


Även om skon är något bredare så sitter de enligt användare rätt till storlekarna.


Specifikationer

Dam eller herr: Herr

Yttermaterial: Mesh

Yttersula: Gummi

Mellansula: EVA

Gore-Tex: NejKöp löparskor herr bäst i test till lägst pris här

Bästa pris på Hoka One One Mach 4 får du när du beställer de online. Då kan du dessutom få dem levererade direkt hem till dörren, vilket är smidigt och bekvämt.
Användarnas omdömen och recensioner om One One Mach 4

"Det var en trevlig överraskning, Den svurna Nike löparen bestämde sig för att prova HoKas tofflor och blev förtjust i tofflorna direkt efter den första joggen. Du kanske också vill försöka!"


"Utmärkt lätta och snabba skor!""Mycket lätt att köra och hålla farten uppe. Lämplig för en mängd olika joggar. Har lätt men stabil att springa och sitter perfekt på foten. Om supersnygg du letar efter så är Clifton så där."


"Otroligt lätt vilket i kombination med lågt drop möjliggör snabbare cadence. Något smala så jag skulle rekommendera att testa en större storlek."


Så gjorde vi testet

De bästa löparskorna är en högst subjektiv åsikt. Risken att ett par löparskor som någon tycker om men som du inte alls tycker är sköna är hög. Med det sagt finns fortfarande en hel del kunniga experter som kontinuerligt testar löparskor.


Vi har därför tagit reda på vilka löparskor som experterna tycker presterar bäst utifrån faktorer som hjälper till vid löpning, exempelvis dämpning, vikt och hållbarhet. På marknaden finns tydliga favoriter från Asics och Hoka, men i våra senaste undersökningar har det varit Hoka som har tagit hem förstaplatserna. De erbjuder grym dämpning, väger inte mycket och har en bra byggkvalité som gör att de håller länge. 


Detta reflekteras inte minst i experternas omdömen och i de svenska användarrecensionerna. Konsumenterna anser att det är ett par mycket sköna skor som både är lätta och snabba. 


Denna kombination av bra resultat i experternas testlabb och positiva användarrecensioner har varit ledande när vi har utsett våra rekommendationer av de bästa löparskorna just nu.


Testvinnare
joggingskor herr, bästa joggingskorna, bra joggingskor herr, bästa löparskon, löparskor pronation bäst i test, löparskor test 2023, löparsko, löparskor dam pronation, neutrala löparskor dam, löparskor pronation test, löparsko bäst i test, test löparskor 2023, bästa löparskor, joggingskor dam bäst i test, bäst i test löparskor herr, löparskor pronation dam, bästa pronationsskor dam, bästa löparskorna för onda knän, skor pronation dam, skor med bra dämpning dam, bästa stötdämpande skor dam, bästa löparskor herrExperternas omdömen - löparskor bäst i test

Test löparskor 2022

Run Repeat är mycket positiva till Hoka One One Clifton 8 och ger den ett totalbetyg på 90/100. De skriver bl.a. att det är en superb sko ifall du gillar att ge dig ut på långa turer och vill spara på energi och samtidigt erbjuda bra återhämtning för dina fötter; bra för dig som springer mycket och långt!


Outdoor Gearlab gillar fjädringen hos Clifton 8 samt att det är en väldigt responsiv sko som sparar energi och påfrestning under längre löpturer.


Test löparskor 2021

T3 tycker att Hoka Mach 4 är en bra all-round löparsko som bidrar till en lättare och smidigare löptur, mycket tack vare dess låga vikt - trots att det finns mycket "tech" i sulan. De gillar även att skon ger en känsla av lyx tack vare extra vaddering och ventilation. Tack vare sin goda prestanda får Hoka Mach 4 en "T3 Approved"-stämpel av T3.


Runningshoesguru tycker att testvinnaren för damer, Hoka One One Clifton 8 är en multi facetterad träningssko som erbjuder mer flexibilitet än föregående version, Clifton 7. Dessutom tycker de att den hjälper till att spara energi under långa löpturer tack vare bra energiåtergång. 


De ger skon 4/5 och presenterar några nackdelar: att den väger lite mer än föregående version samt att mittensulan känns lite gammaldags. 


Runningshoesguru.com ger full pott till Hoka One One Mach 4 och tycker att det är en bra all-round sko som erbjuder bra dämpning och komfort. De gillar även att dess förstärkta häl förhindrar irritation på leder samt att hälen tar mindre skada när du springer nerför. De riktar dock lite kritik mot skosnörena, som är för långa, samt utsidan av sulan som slits något snabbt. 


Runners World tycker att Mach 4 är Hokas bästa löpsko tack vare dess katapult-liknande energiåterföring. 


Test löparskor 2020

SoleReview ger den tidigare modellen Hoka Clifton 7 ett totalbetyg på 96/100 och tycker att det är en utmärkt sko för både långa och korta löpturer tack vare dess utmärkta dämpning och komfort.


Runningshoesguru testade Hoka One One Clifton 7 och gav den 4,5/5 i totalbetyg. De tycker att skon har en imponerande vikt-till-dämpnings förhållande och erbjuder en säker, komfortabel och lätt ovandel.


Men de nämner även några nackdelar; dess mjuka sula är ofördelaktig när du ska springa eftersom den upplevs lite seg när tån lämnar marken för nästa löpsteg. Det är bl.a. en anledning till varför många proffs-springare har sagt att de springer något långsammare i denna sko.


Testfakta testade 8 löparskor där Saucony Triumph 17 presterade allra bäst och utsågs till "bäst i test". Den fick ett totalbetyg på 8,2 av 10 och presterade bäst i kategorierna "stötdämpning" och "löpegenskaper". På andraplats hamnade Adidas Ultraboost 20 med en totalpoäng på 7,7. Andra skor i testet kom från Nike, New Balance och Asics.


Aftonbladet utsåg Saucony Triumph 17 till "bäst i test" i deras nya test. De testade 12 herr- och dammodeller och tittade mycket på vikt, passform, dämpning och pris. De gillade Saucony Triumph 17 pågrund av dess låga vikt, kvicka respons, utmärkta dämpning och komfort. Tätt följt på andraplats hamnade Adidas SL 20 som blev utsedd till "Bästa köp".


Running Shoes Guru ger Saucony Triumph 17 4,5/5 stjärnor. De tycker att det är en pålitlig bra löparsko som erbjuder överlägsen stötdämpning. De gillar även sulan som ger bra grepp samt att de är väldigt lätta. De menar också att det är en hållbar sko som håller ett bra tag.


Tips: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har löparskor rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = de bästa löparskorna till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!


Tips 2: Tränar du mycket är det såklart även bra med god sömn, läs vårt test om bästa madrassen här. Tränar du mycket kan vi också tipsa om de bästa gåstavarna som ökar muskelstyrkan i hela kroppen. Spelar du tennis kan vi tipsa om vårt tennisracket test. Och för att hålla koll på din träning kan vi tipsa dig om att läsa vårt test om bästa smartwatch.


Råd och Rön har skrivit om att löparskor är billigare att köpa utomlands. Hos oss kan du hitta det lägsta priset på bäst i test löparskor för att få det bästa priset även här i Sverige.


Vanliga frågor och svar

 • Vad är pronation?
  Pronation betyder att det finns en vinkel vid fotsulan upp mot benet. Foten vinklas inåt vilket är ett sätt för foten att skapa en naturlig stötdämpning. Är vinkeln stor kallas det för överpronation.
 • Vad är supination?
  Supination betyder att det finns en vinkel vid fotsulan upp mot benet. Foten vinklas där med utåt. Med hjälp av bra sulor eller skor utformade för supination undviker du skador och stressfrakturer.
 • Vilka är de bästa stötdämpande löparskorna?
  De bästa löparskorna kommer från Hoka. Löparskor dam bäst i test är Hoka One One Clifton 8. Löparskor herr bäst i test är Hoka One One Mach 4.
 • Hur stora ska löparskor vara?
  Löparskor ska vara större än ett par vanliga promenadskor. Du bör ha en centimeter från den längsta tån fram till skons söm i stående läge. Du kan med fördel justera avståndet med ett par gjutna sulor för att minimera skador på fötterna vilket också underlättar om du har olika stora fötter.
 • Hur länge håller löparskor?
  Ett par normaldämpade löparskor håller minst 120 - 150 mil men oftast mycket längre. Dämpningen avtar dock successivt, även för löparskor bäst i test.


Bäst i test Guidens träningstesterPhilip Andrén

Bäst i test: Löparskor

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast