Säng bäst i test, bästa sängen, bästa madrassen, bäddmadrass bäst i test, sängar bäst i test

Säng och madrass bäst i test 2024: Bästa madrassen för sängen

Vad är hemligheten bakom en återhämtande nattvila? Svaret ligger ofta i grunden för din vila: sängen. Med en stor variation av sängar på marknaden, från prisvärda till lyxiga modeller, är det viktigt att välja rätt. Men vilken säng är bäst i test just nu? 


Vi undersöker de bästa sängarna och madrasserna

I vår undersökning har vi inte bara fokuserat på priset i vår jakt på bästa säng och madrass. Verkligheten är att den skönaste vilan inte alltid finns hos de mest kostsamma sängarna (tänk Hästens och Tempur). Ibland kan en oväntad hjälte i form av en IKEA-säng erbjuda samma härliga komfort för en bråkdel av priset. 


För dig som är intresserad av lyxigare sängar kan vi rekommendera vårt test på den bästa kontinentalsängen.


I vår sökning efter den bästa sängen har vi inte enbart stött oss på prislappar. Från de senaste innovationsdrivna skummadrasserna till de klassiska och pålitliga fjädrarna, vår guide är den ultimata hjälpen för dig som letar efter en kvalitativ vila. Fortsätt läsa och upptäck vilka sängar och madrasser som verkligen ger dig mest vila för pengarna. 


Bästa säng och madrass just nu: Våra toppval


Köpguide: Så väljer du bästa madrass

Att välja rätt madrass är avgörande för god sömnkvalitet. Fokusera på din sovstil, behov och preferenser för att hitta den perfekta madrassen. Några viktiga aspekter du bör tänka på här framförallt hårdhet, storlek och material. 


Huvudmadrass

Välj en huvudmadrass som ger bra stöd och komfort. Resårmadrasser erbjuder fast stöd medan skummadrasser anpassar sig efter kroppens konturer. 


Bäddmadrass

En bäddmadrass ökar komforten och skyddar din huvudmadrass. Titta på material som skum, latex eller memoryskum för bästa sömnen. 


Prova madrasser

När du ska välja madrass är det viktigt att prova dessa för att säkerställa att de möter dina förväntningar, framförallt vid onlineköp. Exempelvis erbjuder Emma Madrass möjligheten att prova madrasser i 100 nätter så du kan känna dig säker att du har gjort ett bra val.


När du ska köpa madrass eller säng är det viktigt att du tar hänsyn till din sovstil, behov och preferenser för att få till den bästa sängen. Detta gör det enklare att avgöra vilken typ av madrass och säng som kommer passa dig allra bäst. Här kommer bland annat hårdhet, storlek och materialval in. 


För att få till den bästa sängen, med bästa möjliga komfort och stöd, bör du ha en sängbotten, (huvud)madrass samt bäddmadrass.


Läs även vårt test där vi utser den bästa kontinentalsängen.


Låna pengar, Bäst i test Guiden hjälper dig


Jämförelse av madrasser

Material:
Fasthet:
Tjocklek:
Lager:
Provperiod:
Tvättbar:
Typ:
Bäst i test sängen / madrassen 2024 - Emma Original Madrass - Bäst i test
Emma Original Madras...
Madrass bäst i tes...
Polyester och spandex
Medium
25 cm
5 st
100 nätter
Ja i 40 grader
Skummadrass
Bäst i test sängen / madrassen 2024 - Emma Diamond Bäddmadrass - Bäst i test
Emma Diamond Bäddmad...
Bäddmadrass bäst i...
Viskoelastist skum
Medium
8 cm
3 st
100 nätter
Ja i 40 grader
Bäddmadrass
Bäst i test sängen / madrassen 2024 - IKEA Skotterud - Bäst i test
IKEA Skotterud
Bästa resårbotten
Polyester och bomull
Medium
34 cm
90 dagars bytesrätt
Nej
Resårmadrass

Emma Madrass: Bästa madrassen för de flesta


Emma madrass skummadrass

Efter noggrann genomgång av experttester och användarrecensioner har Emma Original ofta utsetts till den bästa madrassen för ryggstöd. Dessutom är de ett mycket populärt val tack vare deras erbjudande där du får prova madrassen under 100 nätter. Vår recension djupdyker i dess funktioner och prestanda för att ge dig en klarare bild innan ditt köpbeslut. 


Emma Original Specifikationer

 • Material: Polyester och spandex
 • Fasthet: Medium 
 • Tjocklek: 25 cm
 • Lager: 7 st
 • Temperaturreglering: Leder bort värme
 • Provperiod: 100 dagar
 • Tvättbar: Ja i 40 grader


Därför är Emma Original madrass bäst i test

Emma Original är känd för sin förmåga att kombinera perfekt stöd och utmärkt luftcirkulation, vilket gör den till ett populärt val för de som söker en madrass som främjar god nattsömn. 


Madrassteknologin i Emma Original anpassar sig efter kroppens konturer, vilket hjälper till att jämnt fördela vikten och bibehålla korrekt kroppshållning under natten. Dessutom ser dess fuktabsorberande material och luftcirkulerande egenskaper att du får en sval och behaglig sömn.


Skummadrass med flera lager

Med tre dedikerade lager designade för tryckavlastning, ger Emma Original skummadrass ett balanserat stöd över hela madrassen. Varje lager spelar en kritisk roll, från fuktabsorberande skum till stödjande memoryskum som anpassar sig efter din kropp och underlättar ryggradens naturliga position.


Bästa madrass, Emma skummadrass original

Mångsidig madrass för alla vuxna

Denna madrass är idealisk för personer som väger mellan 50-130 kg. Med en medelhårdhet på skalan bidrar dess högdensitets airgocell-skum till en stabil men bekväm känsla oberoende av kroppsvikt i detta spann. 


Bekväm madrass i alla lägen

Oavsett sovställning beskriver användare av Emma Original den som mycket bekväm, oavsett sovposition. Sover du på sidan kan du förvänta dig bra stöd för axlar och höfter samtidigt som din ryggrad hålls rak. Och tack vare att madrassen absorberar rörelser är det dessutom en stor fördel ifall du delar säng med någon som rör sig mycket under natten. 


Detta tycker användarna om Emma Original

Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi givetvis veta vad användarna tycker. Det är ju trots allt de som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel på vad användarna säger om Emma Original Madrass:


"Helt supernöjd med min Emma säng! Superhjälten som bekämpar ryggproblem."


"Jag måste säga att vi är väldigt nöjda med hela sängen, bäddmadrassen i kombination med madrassen ger en väldigt bra komfort och vi sover båda två betydligt bättre nu."


"Äntligen fick min rygg en bästa vän. Köpte både madrassen och bäddmadrassen. Bad om ett fastare inlägg som levererades snabbt. Underbara produkter. Förstår verkligen att Emma madrassen får betyget bäst i test."


Här köper du Emma Original Madrass till bästa pris

Eftersom det är ett större paket som levereras köper du den allra lättast på internet med fri frakt direkt hem till dig. Din Emma Madrass levereras hem till dig inom 2–5 dagar. Den anländer i en smart box och paketeras enkelt upp.
Alternativ till skummadrass: Utforska resårmadrasser

 • Föredrar du en resårmadrass? Om du gillar en fast eller hård säng med ökat stöd kan Emmas resårmadrasser vara ett bättre alternativ för dig än en skummadrass. Dessa erbjuder olika egenskaper som kanske bättre matchar dina personliga sovbehov.


 • Du kan dessutom med fördel kombinera det bästa av två världar och lägg till Emma Bäddmadrass "bäst i test" till din Emma Original Madrass (skummadrass) eller Emma Original resårmadrass.

Emma Diamond: Bästa bäddmadrassen just nu


Bäddmadrass av hög kvalitet

​Emma Diamond Bäddmadrass har erkänts som marknadens främsta val enligt flera oberoende tester, inklusive ett prestigefyllt erkännande från Testfakta. Användarrecensionerna vittnar om madrassens överlägsna komfort och stöd, vilket reflekterar dess designade syfte att maximera kundnöjdhet. Och även här uppskattas möjligheten av 100 nätters provsömn. Denna madrass kombinerar högkvalitativa material och avancerad teknik för att erbjuda en sömnupplevelse som överträffar standarden. 


Emma Diamond Specifikationer

 • Material: Viskoelastist skum, fordral av polyester och elastan
 • Fasthet: Medium 
 • Tjocklek: 8 cm
 • Lager: 3 lager
 • Temperaturreglering: Leder bort värme
 • Provperiod: 100 dagar
 • Tvättbar: Ja i 40 grader


Bäddmadrass med bra stöd

Designen av denna madrass involverar en unik sammansättning av viskoelastist skum som anpassar sig efter kroppens värme och tryckpunkter. Teamet bakom Emma Madrass inkluderar branschledande sömnexperter, hjärnforskare och psykologer som har samarbetat för att skapa en madrass som inte bara stöder kroppen, utan även förbättrar sömnkvaliteten genom att minimera tryckpunkter och maximera avkoppling. 


Bäddmadrass med temperaturreglering

Flera faktorer kan döda en god sömn, men att vara för varm kan vara frustrerande, allra helst ska det ju vara svalt. Därför är Emma Diamond utrustad med ett temperaturreglerande lager bestående av ett skum som effektivt ventilerar bort överskottsvärme. Detta är framförallt värdefullt under varmare månader och för personer som tenderar tenderar att bli varmare under sömnen. Med denna kontroll över klimatet i sängen säkerställs en behaglig temperatur genom hela natten. 


Emma madrass bäddmadrass bäst i test


Hållbarhet och säkerhet: OEKO-TEX Certifierad madrass

Förutom komfort och teknologiska innovationer är Emma Diamond bäddmadrass även OEKO-TEX certifierad. Detta innebär att alla komponenter, från de yttre tygerna till de inre skummen, är testade för skadliga ämnen och är säkra för både miljön och hemmet. Certifieringen visar på madrassens långsiktiga hållbarhet och försäkran om att den är tillverkad utan användning av skadliga kemikalier. 


Användarnas omdömen och recensioner om Emma bäddmadrass bäst i test

"Jag är helnöjd! Madrassen är fast men ger samtidigt efter och formar sig efter min kropp. Låter lite som en paradox men det är så jag upplever det! Sover bättre, vaknar pigg och utvilad och har inte ont i ryggen! Ett utmärkt köp! Rekommenderas!"


"Madrassen är skön att ligga på. Jag var rädd att den skulle kännas varm då den är gjord av konstmaterial. Trots en varm augusti har jag inte upplevt det, utan den har känts sval. Den ligger på plats trots att man snurrar runt flera gånger på natten."


"Bäddmadrassen är av utmärkt kvalitet och väl värd sina kronor. Det är en fördel att den är vändbar och med tvättbart hölje. Ytterligare ett plus i kanten är att man får prova den i 100 dagar och se om man är nöjd eller inte."


Här köper du bästa bäddmadrassen till bästa pris
Säng bäst i test 2024: IKEA madrass bäst i test


Bästa IKEA sängen: Skotterud

Efter framgångarna med Sultan madrassen, som ofta rankades högt i tester tack vare för sin hållbarhet och komfort, har IKEA lanserat Skotterud, en resårbotten. Denna nya modell är inte bara en uppföljare utan också en betydande förbättring med moderna innovationer som förstärker både komfort och kvalitet. Skotterud har redan blivit erkänd som IKEAs bästa sängval, en värdig ersättare till den populära Sultan. 


Mästerskap i sängkvalitet till minipris

IKEA resårbotten Skotterud bjuder på en oslagbar kombination av robusthet och bekvämlighet. Med 25 års garanti som visar på långvarig hållbarhet och en design som endast kräver en bäddmadrass, är detta en ekonomiskt smart säng som inte kompromissar med kvalitet. 


IKEA resårmadrass erbjuder flera storlekar

Det finns många storlekar att välja mellan som passar dina behov. Exempelvis kostar en komplett säng i storleken 80 x 200 cm, inklusive bäddmadrass, ungefär 5000 kronor. Detta inkluderar dessutom alla delar som behövs för en komplett sänglösning, vilket gör det till en attraktiv investering. 


IKEA resårmadrass med prisvärd kvalitet

Med sitt konkurrenskraftiga pris gör Skotterud det möjligt för familjer att förse varje rum med en kvalitativ sänglösning som inte tömmer plånboken. Dessutom erbjuder IKEA möjligheten att personligen testa i butik, vilket ger trygghet före köp. Rekommenderat är att boka ett möte med en säljare på IKEA för att slippa köa. 


Här kan du köpa IKEA säng bäst i test 2024


Tips: Det är också viktigt att sova på en bra kudde. Hos oss får värdefull hjälp inför ditt val i vårt test om bästa kudden.
Så gjorde vi testet om de bästa madrasserna

När vi har utsett bästa säng och madrass har vi lagt mycket fokus på både experternas och användarnas recensioner genom att göra en noggrann undersökning av marknaden just nu, och läst tester och recensioner från olika källor. Tillsammans med experternas och användarnas recensioner har vi därför kunnat utse bästa säng och madrass just nu.


Testvinnarna

Emma säljer just nu Emma Diamond Bäddmadrass för 2544.79 kr. Frakten ingår i priset. Ange Bäst i test Guidens rabattkod GUIDEN för att få detta pris!

2544.79 kr är det lägsta priset just nu för Emma Diamond Bäddmadrass!


Emma säljer just nu Emma Original Madrass för 3637.5 kr. Frakten ingår i priset. Ange Bäst i test Guidens rabattkod GUIDEN för att få detta pris!

3637.5 kr är det lägsta priset just nu för Emma Original Madrass!


 • IKEA Skotterud - Bästa sängen (ersättare till IKEA Sultan och IKEA Stamnes)

Prisjakt listar sängen / madrassen från 3495 kr.

3495 kr är det lägsta priset just nu för IKEA Skotterud!
IKEA bästa säng vs. Mio madrass - vilken passar dig bäst?

Om du letar efter en ny säng, är det viktigt att jämföra vad IKEA och Mio erbjuder inom olika prisklasser. IKEA är kända för sina prisvärda lösningar och erbjuder ett brett utbud av sängar som passar många budgetar, från enklare modeller till mer avancerade lösningar. Mio å andra sidan tenderar att fokusera på lite dyrare alternativ med betoning på lyx och komfort.


 • IKEA: sängar Bra för dig som söker prisvärda, hållbara lösningar. 
 • Mio sängar: Bra val för dig som vill investera i högre komfort och kvalitet.


Vilken skummadrass är bäst: Emma eller Tempur

Både Emma och Tempur är välkända för sina kvalitetsmadrasser, men de har några viktiga skillnader:


 • Emma Madrasser: Kända för sin balans mellan mjukhet och stöd, och erbjuder tryckavlastande skum som hjälper till att distribuera kroppsvikten jämnt. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för de som lider av ryggproblem eller ofta vaknar stela.
 • Tempur madrasser: Dessa madrasser erbjuder en unik "omfamnande" känsla och väljs ofta för sin förmåga att anpassa sig efter kroppens form. De är dyrare, men är ett bra val för de som prioriterar maximal komfort och har en högre budget.
Dessa sängtester och madrasstester kan du ta del av

Vi kommer här främst att titta närmare på de tester av resårmadrasser och skummadrasser som finns att tillgå. Framförallt är det Testfakta som gör relevanta tester på sängar och dessa refereras sedan i olika dagstidningar som om det vore deras egna tester. Lätt att lura sig med andra ord, men vi tar här testerna direkt från källan. Tidigare har även Råd och Rön gjort tester på madrass och säng, men nu är det främst Testfakta som utför dessa.


Även om utvecklingen förstås går framåt när det gäller madrasser och sängar, är det inte samma förändringstakt som när man t.ex. ska köpa tv. Det gör att vi även lyfter in ett par tester som har några år på nacken i förvissning om att de tillverkare som var bra för ett par år sedan, fortfarande har tekniken och kunskapen att producera bra sängar.


Vilken är den bästa resårmadrassen 2024?

I laboratorietestet där sex olika madrasser testades placerade sig Emma Diamond som den bästa resårmadrassen bland de testade resårmadrasserna. Madrassen fick 8 i betyg på en 10-gradig skala. Emma Diamond skiljer sig från konkurrenterna när det kommer till dess fjädring och robusta konstruktion.


Läs mer hos: Testfakta


Vilken är den bästa skummadrassen 2024?

I laboratorietestet där sex olika skummadrasser testades placerade sig Emma Original som den bästa skummadrassen bland de testade skummadrasserna. Emma Original fick betyg 8,1 på en tiogradig skala. Högst betyg fick madrassen gällande kvalitet och uthållighet.


Läs mer hos: Testfakta


Vilken är den bästa madrassen?

Emma Original-madrassen utmärker sig som den bästa madrassen och vann förstaplatsen efter omfattande tester av sex olika modeller. Den är framstående inom ergonomi, kvalitet och tryckavlastande förmågor, vilket har gett den titeln ”bästa madrassen”. Erkänd som medelhård uppfyller Emma Original ”Verified-kraven” för alla kroppstyper, vilket gör den till det främsta valet på en konkurrenskraftig marknad.


Läs mer hos: Testfakta 2020


Vilken är bäst madrass?

I testet fick Emma Original full pott med 5/5 poäng och utsågs till bäst madrass just nu! Testpanelen blev väldigt imponerade av Emma Original och tyckte att det var en otroligt bra madrass som har utmärkta andningsmöjligheter samtidigt som den ger bra stöd. Testpanelen frågade sig själva om det finns en bättre madrass än Emma Original.


Läs mer hos: T3


Bäst i test madrass

Experterna testade madrassen Emma Original. De var väldigt positiva i sin recension och tyckte att madrassen gav bra stöd. Experten rekommenderar denna madrassen för dig som vill uppnå bättre sömnkvalitet. Men du måste också vara villig att prova en ny typ av madrass.


Läs mer hos: Mattress ClarityFrågor och svar om sängar / madrasser

 • Hur ofta ska man vända på madrassen?
  För att förlänga livslängden och bibehålla komforten bör man vända på sin madrass var tredje till sjätte månad. Detta inkluderar att rotera madrassen 180 grader och vända den från sida till sida om möjligt.
 • Vilken IKEA madrass är bäst?
  IKEA Skotterud, uppföljaren till IKEA Sultan och IKEA Stamnes är den bästa madrassen från IKEA just nu.
 • Hur tjock bäddmadrass ska man ha?
  Tjockleken på en bäddmadrass bör anpassas efter personliga preferenser och befintlig sängkomfort, men vanligtvis rekommenderas en tjocklek på mellan 5 och 10 centimeter.
 • Är skummadrass bättre?
  Om en skummadrass är bättre beror på individuella behov och preferenser. Skummadrasser erbjuder bra stöd och tryckavlastning, vilket kan vara fördelaktigt för personer med ryggproblem.
 • Vilken sovställning är bäst för ryggen?
  Att sova på sidan med knäna lätt böjda eller i ryggläge med en kudde under knäna anses vara de bästa sovställningarna för ryggen. Dessa positioner hjälper till att minska belastningen på ryggraden och förbättra ryggens hälsa.
 • Hur bra är Emma madrass?
  Emma Madrass är mycket uppskattade av deras kunder och har vunnit flera tester och kammat hem fina priser. Deras madrasser håller väldigt god kvalitet och har dessutom schyssta priser.
 • Hur länge ska man ha samma madrass?
  En madrass bör generellt bytas ut var 7 till 10 år. Denna rekommendation beror på faktorer som madrassens kvalitet, användning och hur väl den underhålls.
 • Vad är viktigast madrass eller bäddmadrass?
  Madrassen är viktigare än bäddmadrassen eftersom den ger grundläggande stöd och komfort för ryggraden. Bäddmadrassen kan förbättra komforten men ersätter inte en kvalitetsmadrass.
 • Vilken är den bästa madrassen?
  I vårt test har vi kommit fram till att Emma Original är den bästa madrassen.ikeas bästa säng, bästa ikea sängen, ikea säng bäst i test bäddmadrass råd och rön, mio bäddmadrass bäst i test

En bra madrass och säng är viktigt för god sömn!


Tips 1: Du som är med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har sängar rea på ovanstående produkter. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd; Den bästa madrassen och sängen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.


Tips 2: Om du vill maximera förutsättningarna för en god natts sömn kan vi tipsa dig om vårt test på tyngdtäcken som har en bevisat god effekt på din sömnkvalitet!Bäst i test Guidens tester för bättre sömn
Philip Andrén

Bäst i test: Säng / Madrass

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast