Bästa sängen ger dig bästa sömnen

Säng och madrass bäst i test 2023

De flesta håller med om att det viktigaste med en säng, är att sova gott, vakna utvilad och känna att kroppen fått den vila och återhämtning som är så viktig för att orka med dagens alla utmaningar.

 

Vi i Norden är det folk som är redo att lägga ned mest pengar på våra sängar, just för att vi värdesätter dessa saker så högt. Kanske är det därför lyxmärken som Hästens säng, Dux och Tempur lyckats så bra som de gjort. Men får man verkligen mycket för pengarna om man köper något av dessa märken? Enligt tillverkarna - ja. Enligt många av kunderna som haft dessa sängar ett tag - är svaret inte lika klart.

  

Hästens säng - inte värd pengarna

Mycket rutor - men inte bäst i något test

 

Sanningen är istället den att de mest otrogna kunderna i sängen, är just Hästens-ägare! Och då pratar vi förstås lojalitet mot märket 'Hästens' och inte andra saker som kan ske i sovrummet. Har man en gång haft en Hästens, är det mindre än hälften som vill köpa en ny sådan, när det är dags för byte. Det, om något, borde ju säga lite om hur konsumenterna upplever sin vistelse under dygnets mörka timmar.


Bästa madrass 2023

Madrass bäst i test

Emma Original Madrass

Säng / madrass bäst i test Emma Original Madrass
 • Komfortabel

 • Luftcirkulation som bidrar till svalare sömn

 • Utmärkt stöd för ryggrad

 • Prova gratis i 100 dagar

 • Inte så hård som vissa önskar

Resårbotten bäst i test

IKEA Skotterud

Säng / madrass bäst i test IKEA Skotterud
 • Bra komfort

 • Bra byggkvalitet

 • Prisvärd

 • Vissa användare tycker den är för hård

priser i samarbete med Prisjakt


Låna pengar, Bäst i test Guiden hjälper dig
Köpguide: Så köper du bästa madrass och säng

När du ska köpa madrass eller säng är det viktigt att du tar hänsyn till din sovstil, behov och preferenser. Detta gör det enklare att avgöra vilken typ av madrass och säng som kommer passa dig allra bäst. Här kommer bland annat hårdhet, storlek och materialval in. 


Du själv är den viktigaste testaren

Det är också viktigt att du själv känner in vad som är rätt för dig. Detta är mer sant än någonsin när det gäller just sängar! Det är ju trots allt du som ska sova och trivas i din säng.

 

Provligg därför många olika sängar. Och inte bara i 30 sekunder med ytterkläderna på (om du inte tänkt använda din säng på det sättet hemma sen). Ett tips inför ditt sängköp är dock att inte välja en alltför mjuk resårbotten. En hård säng kan förbättras med en mjuk bäddmadrass, men inte tvärt om - en hård bäddmadrass kan inte väga upp en alltför mjuk resårmadrass.


Kontrollera garanti och retur

Slutligen är det också viktigt att du läser igenom garantivillkor och returpolicy - framförallt när du köper online. Allra helst vill du ha möjlighet att prova madrassen och sängen för att kunna testa om det är rätt val för dig. Detta ger dig även tryggheten att du kan returnera eller byta ifall det inte är rätt säng för dig. 
Madrass bäst i test 2023

Efter att ha sett vad både experter och användare säger är det mycket enkelt att utse den bästa madrassen för ryggen. Det är ingen mindre än Emma sängen "Emma Original" från Emma Madrass som tar hem titeln som testvinnare här på Bäst i test Guiden. Läs hela testet nedan och ta reda på om denna madrassen är något för dig. 


Bästa madrassen just nu - Emma Original

(Klicka på madrassen för det bästa priset just nu!)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 6 juni 2023

De bästa priserna på Emma Original Madrass


Emma madrass

Det som gör Emma Madrass Original till testvinnare hos så många testinstitut är deras skummadrass som ger bra stöd och luftcirkulation – de bästa förutsättningarna för en god natts sömn. 


Formbar komfort och bättre sömnkvalitet

Skummadrassen formar sig efter din kropp vilket bidrar till ökad komfort och sömnkvalitet oavsett sovposition. Tack vare att den formar sig efter din kropp distribueras vikten jämt och håller din kropp upprätt genom natten. Eftersom skummet absorberar fukt och tillåter luft cirkulera i madrassen får du även en svalare sömn, vilket har en bevisad god effekt på din sömn och välmående. 

 

Tryckavlastning för optimalt stöd

Madrassen är fördelad i 3 tryckavlastande lager. Det första är ett skumlager som absorberar fukt och tillåter luft cirkulera genom madrassen vilket ger en svalare sömn. I det andra lagret finns ett memory-skum som jämnt fördelar kroppsvikt och formar madrassen efter din kropp. Det sista lagret ger stöd och ser till att din ryggrad håller sin naturliga form.


Bra val för vuxna

Madrassen passar vuxna som väger mellan 50-130kg. Dess hårdhet beskrivs av T3 som 6/10 där 10 är hårdast. Hur mycket du sjunker ner i madrassen beror givetvis på vad du själv väger men tack vare airgocell-skumet med hög densitet sjunker inte en genomsnittsviktig person ner mycket. 


Hög komfort oavsett sovposition 

Sover du på sidan kan du förvänta dig väldigt bra stöd för axlar och höfter samtidigt som din ryggrad hålls rak. Eftersom madrassen är väldigt bra på att absorbera rörelser kommer du inte röra lika mycket på dig i sömnen, något som kommer uppskattas om du har en rastlös partner.  


Testa i 100 dagar

Skulle du mot förmodan vara missnöjd med din madrass har du en testperiod på 100 dagar. Är du inte nöjd inom denna perioden kan du lämna tillbaka madrassen och få pengarna tillbaka inom 14 dagar
Detta tycker användarna om bästa madrassen

Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi givetvis veta vad användarna tycker. Det är ju trots allt de som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel på vad användarna säger om Emma Original:


"Helt supernöjd med min Emma säng! Jag lovar att det är värt!"


"Jag måste säga att vi är väldigt nöjda med hela sängen, bäddmadrassen i kombination med madrassen ger en väldigt bra komfort och vi sover båda två betydligt bättre nu."


"Jättefina härliga madrasser!"


"Jag är helnöjd! Madrassen är fast men ger samtidigt efter och formar sig efter min kropp. Låter lite som en paradox men det är så jag upplever det! Sover bättre, vaknar pigg och utvilad och har inte ont i ryggen! Ett utmärkt köp! Rekommenderas!"


"Madrassen är skön att ligga på. Jag var rädd att den skulle kännas varm då den är gjord av konstmaterial. Trots en varm augusti har jag inte upplevt det, utan den har känts sval. Den ligger på plats trots att man snurrar runt flera gånger på natten. Bra med två olika fasthetsgrader."


"Äntligen fick min rygg en bästa vän. Köpte både madrassen och bäddmadrassen. Bad om ett fastare inlägg som levererades snabbt. Underbara produkter. Förstår verkligen att Emma-madrassen får betyget bäst i test." 


"Emma-madrass = Superhjälten som bekämpar ryggproblem."


"Har inget dåligt att säga om min Emma säng. Leveransen fungerade toppen och tonåringen är SUPERNÖJD med sin nya madrass. Skulle köpa madrass från er när behov uppstår."


"Bäddmadrassen är av utmärkt kvalitet och väl värd sina kronor. Det är en fördel att den är vändbar och med tvättbart hölje. Ytterligare ett plus i kanten är att man får prova den i 100 dagar och se om man är nöjd eller inte."


Här köper du testvinnaren till bästa pris

Eftersom det är ett större paket som levereras köper du den allra lättast på internet med fri frakt direkt hem till dig.


Emma madrass säljer just nu Emma Original Madrass för 2909.51 kr. Frakten ingår i priset. Ange Bäst i test Guidens rabattkod GUIDEN för att få detta pris!

2909.51 kr är det lägsta priset just nu för Emma Original Madrass!
Bäddmadrass bäst i test - Emma Bäddmadrass

Visste du om att Emma Madrass även har en bäddmadrass som också har överrösts med positiva kommentarer från användarna som provat och köpt den. Dessutom utsågs den till "bäst i test" av Testfakta under sommaren 2022.


Resårmadrass

Och vill du ha det bästa av två världar kan du kombinera Emma bäddmadrass med deras Emma Diamond resårmadrassDetta alternativ är dock lite dyrare än vår testvinnare. ​Klicka på denna länken för att komma till resårmadrass bäst i test.

Säng bäst i test 2023 - IKEA säng

Kampen kring titeln bäst i test sängar står främst mellan två märken idag; Det är IKEA och MIO som slåss om tronplatsen i testerna. Ibland är det dessutom så kallade "Uppdragstest" från någon av dessa jättar och då redovisar tillverkarna förstås bara testresultaten om det är till deras fördel.


MIO med sin Bedtime-serie har fått bra betyg de senaste åren. Ta gärna del av testerna här ovan för att se delresultat och betyg på de olika testmomenten. Bedtime-serien har dock ersatts nu av Sense och Dream madrasserna. Här handlar det ofta om en prislapp mellan 4 500-10 000 kr inklusive en passande bäddmadrass.

 

Vi utser dock IKEA:s sängar som bäst just nu. Varför? Givetvis i första hand för att deras resårmadrasser vunnit i många tester. Men också för att det är en bra balans mellan uthållighet/kvalité och liggkomfort samtidigt som du får 25 års garanti. Och med en prislapp som är riktigt attraktiv.

 

I tidigare tester är det ofta IKEAs Sultan madrass placerat sig bra, med särskilt fokus på madrassen Stamnes. Denna har utgått och därför får vi rikta uppmärksamheten mot uppföljaren som heter Skotterud. Detta är alltså en vidareutveckling och ersättare till den tidigare testvinnaren.


IKEA säng bäst i test - IKEA Skotterud

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 6 juni 2023

De bästa priserna på IKEA Skotterud


Önskar du låna pengar till sänginköpet, har vi även tips på banklån.

 

Enklast köper du IKEA-madrassen här via länken till Prisjakt så får du förslag på olika storlekar på madrasserna. Du kan för några hundralappar även beställa till hemleverans med inbärning eller så hämtar du ut sängen i närmsta varuhus. Priset ovan avser en komplett säng om 80x200 cm säng inklusive bäddmadrass.

 

3 500 kr för en komplett säng inklusive bäddmadrass är ett riktigt bra pris och det gör att hela familjen kan sova gott på natten. Både med tanke på att de flesta har råd att köpa denna madrass till alla i familjen, men också för att det finns pengar kvar i plånboken efter inköpet. Du kan med fördel boka ett möte med en säljare på IKEA så du får chansen att prova sängarna innan ditt köp.

Så gjorde vi testet

När vi har utsett bästa säng och madrass har vi lagt mycket fokus på både experternas och användarnas recensioner genom att göra en noggrann undersökning av marknaden just nu, och läst tester och recensioner från olika källor. Tillsammans med experternas och användarnas recensioner har vi därför kunnat utse bästa säng och madrass just nu.


Experterna har bedömt sängarna efter flera faktorer som komfort, kvalitet och pris. Här har de i sina testlabb kunnat utföra tekniska tester och kunnat ge en heltäckande bild av varje säng. Användarnas åsikter har varit viktiga att ta med eftersom de talar från erfarenhet, och har oftast mycket längre sådan än experterna har, de använder ju faktiskt sängen och madrassen varje dag. Därför har användarnas omdömen varit högst ledande för oss.


Dessa sängtester och madrasstester kan du ta del av

Vi kommer här främst att titta närmare på de tester av resårmadrasser som finns att tillgå. Framförallt är det Testfakta som gör relevanta tester på sängar och dessa refereras sedan i olika dagstidningar som om det vore deras egna tester. Lätt att lura sig med andra ord, men vi tar här testerna direkt från källan.

 

Även om utvecklingen förstås går framåt när det gäller madrasser och sängar, är det inte samma förändringstakt som när man t.ex. ska köpa tv. Det gör att vi även lyfter in ett par tester som har några år på nacken i förvissning om att de tillverkare som var bra för ett par år sedan, fortfarande har tekniken och kunskapen att producera bra sängar.


Testfakta: Utförde i sitt laboratorietest tester på sex olika madrasser där Emma Diamond placerade sig som "bäst i test". Det som utmärker Emma Original enligt testet är de höga betygen kring ergonomi och kvalitet. Läs testresultatet här. (2022)


Mattress Clarity: Här testade Joe madrassen Emma Original. Han var väldigt positiv i sin recension och tyckte att madrassen gav bra stöd. Joe rekommenderar denna madrassen för dig som vill uppnå bättre sömnkvalitet. Men du måste också vara villig att prova en ny typ av madrass.


Testfakta: Bäst i test blev Emma Original som utsågs till den bästa skummadrassen med betyg 8,1 på en tiogradig skala. (2021).

 

Testfakta: Testade sex madrasser. I deras test hamnade madrassen Emma Original från Emma Madrass på förstaplats. Den hade bäst ergonomiska egenskaper, bäst kvalitet och bäst tryckavlastande förmåga. I deras test beskrevs den som medelhård och uppfyllde dessutom Verified-kraven för alla kroppstyper. (2020)


Testfakta: Utförde ett test där 6 madrasser testades. Emma Original från Emma Madrass tog hem förstaplatsen. Detta eftersom den har bäst ergonomi, kvalitet och tryckavlastning. Denna madrass uppfyllde också Verified-kraven oavsett kroppsstyp vilket också var viktigt. Madrassen beskriver de som medelhård. (2020).


T3: Gav Emma Original från Emma Madrass full pott med 5/5 poäng! De tyckte att det var en otroligt bra madrass som har utmärkta andningsmöjligheter samtidigt som den ger bra stöd. I sitt test skriver de bl.a. "Otroligt komfortabel och stödjande, att sova på den nya Emma madrassen är som en dröm. Finns det verkligen en bättre madrass än denna?". (2019)


Mattress Clarity: Testaren Joe ger Emma sängen Emma Originamycket gott betyg i sitt test. Han tycker att den ger mycket bra stöd och tryckavlastning. Den rekommenderas för dig som vill sova bättre och är beredd att testa en ny typ av madrass. 


Testfakta: Har testat och kommit fram till vilken kontinentalsäng under 17 000 kr som är bäst i test. Se sammanställningen här. (2019)

 

Testfakta: Har även testat vilken premiumsäng som är bäst i test. Vinnaren blev Mio Cape Farewell Comfort Fiord Soft. Följt av Carpe Diem Kornö Prestige. Läs sammanställningen här. (2019)


T3: Testade Emma Madrass och var väldigt imponerade över deras Emma Original. De gillar att madrassen ger stöd och optimerar andningsmöjligheterna. I slutet av sitt test undrar de ifall det finns en bättre madrass än Emma Original. (2019).


Testfakta: Testade också vilken premiumsäng som är bäst just nu. De utsåg Mio Cape Farewell Comfort Fiord Soft till vinnare. På andraplats hamnade Carpe Diem Kornö Prestige. Här kan du se resultatet. (2019).


Testfakta - Presenterar en sammanställning över de ställbara sängar som vunnit bäst i test eller fått utmärkelsen "Verified Quality & Performance" hos dem. Du ser listan här! (2017).

 

Testfakta - I ett uppdragstest från MIO ingick 8 kontinentalsängar till ett pris av max 36 000 kronor. Testfakta börjar med att konstatera att sängarnas kvalitet och komfort har blivit avsevärt mycket bättre under de senaste 10 åren. Alla sängar i testet håller en hög nivå när det gäller kvalitet och uthållighet. Däremot är det skillnader på sängarnas komfortegenskaper. (2016).


Cape Farewell Comfort & Fiord Soft kom etta och fick totalbetyget 4,26 av 5,0. Denna säng säljs av sponsorn till detta test; MIO. På andraplats kom Jensen Signature J4 & Softline II som fick betyget 4,15. Se en sammanfattande tabell av hela testet här!


madrass bäst i test

En bra madrass och säng är viktigt för god sömn!


Tips 1: Du som är med  i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har sängar rea på ovanstående produkter. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd; Den bästa madrassen och sängen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.


Tips 2: Om du vill maximera förutsättningarna för en god natts sömn kan vi tipsa dig om vårt test på tyngdtäcken som har en bevisat god effekt på din sömnkvalitet! Letar du efter det bästa kreditkortet kan du läsa vår jämförelse. För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.
Bäst i test Guidens tester för bättre sömn
Vanliga frågor och svar

 • Hur får man bort gula fläckar på madrassen?
  Gula fläckar är inte så trevligt. Genom att strö rikligt med bakpulver på fläckarna och låta bakpulvret verka på fläckarna under drygt 12 timmar får du bort dem. Dammsug sedan bort pulvret.
 • Hur ofta ska man vända på madrassen?
  Du bör vända på din madrass mellan 3-4 gånger per år och det är även bra att skifta på huvud- och fotända för att undvika att madrassen formar sig för mycket efter din kroppsform.
 • Vilken IKEA madrass är bäst?
  Vi har utsett IKEA Skotterud till bästa resårmadrass.
 • Vilken madrass är bäst för ryggen?
  Utifrån experttester placerar sig Emma och Temur bäst när det gäller stöd för rygg och axlar.
Philip Andrén

Bäst i test: Säng / Madrass

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och skapar musik.Ursprungstestet skrevs 2018-10-05 och uppdaterades senast