Bästa sängen ger dig bästa sömnen

Tester - Sängar och madrasser

De flesta håller med om att det viktigaste med en säng, är att sova gott, vakna utvilad och känna att kroppen fått den vila och återhämtning som är så viktig för att orka med dagens alla utmaningar.

 

Vi i Norden är det folk som är redo att lägga ned mest pengar på våra sängar, just för att vi värdesätter dessa saker så högt. Kanske är det därför lyxmärken som Hästens, Dux och Tempur lyckats så bra som de gjort. Men får man verkligen mycket för pengarna om man köper något av dessa märken? Enligt tillverkarna - ja. Enligt många av kunderna som haft dessa sängar ett tag - är svaret inte lika klart.

  

Hästens - inte värd pengarna

Mycket rutor - men inte bäst i någon test

 

Sanningen är istället den att de mest otrogna kunderna i sängen, är just Hästens-ägare! Och då pratar vi förstås lojalitet mot märket 'Hästens' och inte andra saker som kan ske i sovrummet. Har man en gång haft en Hästens, är det mindre än hälften som vill köpa en ny sådan, när det är dags för byte. Det, om något, borde ju säga lite om hur konsumenterna upplever sin vistelse under dygnets mörka timmar.


Innehållsförteckning


Bästa madrass 2021

Madrass bäst i test

Emma Original

Säng / madrass bäst i test Emma Original
  • Komfortabel

  • Luftcirkulation som bidrar till svalare sömn

  • Utmärkt stöd för ryggrad

  • Inte så hård som vissa önskar

Resårmadrass bäst i test

IKEA Skotterud

Säng / madrass bäst i test IKEA Skotterud
  • Bra komfort

  • Bra byggkvalitet

  • Prisvärd

  • Vissa användare tycker den är för hård

priser i samarbete med Prisjakt


Dessa madrasstester kan du ta del av

Vi kommer här främst att titta närmare på de tester av resårmadrasser som finns att tillgå. Framförallt är det Testfakta som gör relevanta tester på sängar och dessa refereras sedan i olika dagstidningar som om det vore deras egna tester. Lätt att lura sig med andra ord, men vi tar här testerna direkt från källan.

 

Även om utvecklingen förstås går framåt när det gäller madrasser och sängar, är det inte samma förändringstakt som när man t.ex. ska köpa tv. Det gör att vi även lyfter in ett par tester som har några år på nacken i förvissning om att de tillverkare som var bra för ett par år sedan, fortfarande har tekniken och kunskapen att producera bra sängar.

 

Testfakta, 2020: Testade 6 madrasser. I deras test hamnade madrassen Emma Original från Emma Madrass på förstaplats. Den hade bäst ergonomiska egenskaper, bäst kvalitet och bäst tryckavlastande förmåga. I deras test beskrevs den som medelhård och uppfyllde dessutom Verified-kraven för alla kroppstyper


T3, 2019: Gav Emma Original från Emma Madrass full pott med 5/5 poäng! De tyckte att det var en otroligt bra madrass som har utmärkta andningsmöjligheter samtidigt som den ger bra stöd. I sitt test skriver de bl.a. "Otroligt komfortabel och stödjande, att sova på den nya Emma madrassen är som en dröm. Finns det verkligen en bättre madrass än denna?"


Mattress Clarity: Testaren Joe ger Emma Originamycket gott betyg i sitt test. Han tycker att den ger mycket bra stöd och tryckavlastning. Den rekommenderas för dig som vill sova bättre och är beredd att testa en ny typ av madrass. 


Testfakta, 2019: Har testat och kommit fram till vilken kontinentalsäng under 17 000 kr som är bäst i test. Se sammanställningen här

 

Testfakta, 2019: Har även testat vilken premiumsäng som är bäst i test. Vinnaren blev Mio Cape Farewell Comfort Fiord Soft. Följt av Carpe Diem Kornö Prestige. Läs sammanställningen här.
Du själv är den viktigaste testaren

Eftersom det är få testlabb som utför sängtester, har vi inte lika stort beslutsunderlag som med andra produkter. Dessutom är det förstås viktigast att du själv känner in vad som är rätt för dig. Detta är mer sant än någonsin när det gäller just sängar! Det är ju trots allt du som ska sova och trivas i din säng.

 

Provligg därför många olika sängar. Och inte bara i 30 sekunder med ytterkläderna på (om du inte tänkt använda din säng på det sättet hemma sen). Ett tips inför ditt sängköp är dock att inte välja en alltför mjuk resårbotten. En hård säng kan förbättras med en mjuk bäddmadrass, men inte tvärt om - en hård bäddmadrass kan inte väga upp en alltför mjuk resårmadrass.


Låna pengar, Bäst i test Guiden hjälper dig

Madrass bäst i test 2021

Efter att ha sett vad både experter och användare säger är det mycket enkelt att utse den bästa sängmadrassen. Det är ingen mindre än Emma Original från Emma Madrass som tar hem titeln som testvinnare här på Bäst i test Guiden. Läs hela testet nedan och ta reda på om denna madrassen är något för dig. 


Bästa madrassen just nu - Emma Original

(Klicka på madrassen för det bästa priset just nu!)


Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 18 september 2021

De bästa priserna på Emma OriginalDet som gör Emma Madrass Original till testvinnare hos så många testinstitut är deras skummadrass som ger bra stöd och luftcirkulation – de bästa förutsättningarna för en god natts sömn. 

 

Skummadrassen formar sig efter din kropp vilket bidrar till ökad komfort och sömnkvalitet oavsett sovposition. Tack vare att den formar sig efter din kropp distribueras vikten jämt och håller din kropp upprätt genom natten. Eftersom skummet absorberar fukt och tillåter luft cirkulera i madrassen får du även en svalare sömn, vilket har en bevisad god effekt på din sömn och välmående. 

 

Madrassen är fördelad i 3 tryckavlastande lager. Det första är ett skummlager som absorberar fukt och tillåter luft cirkulera genom madrassen vilket ger en svalare sömn. I det andra lagret finns ett memory-skumm som jämnt fördelar kroppsvikt och formar madrassen efter din kropp. Det sista lagret ger stöd och ser till att din ryggrad håller sin naturliga form.

 

Madrassen passar vuxna som väger mellan 50-130kg. Dess hårdhet beskrivs av T3 som 6/10 där 10 är hårdast. Hur mycket du sjunker ner i madrassen beror givetvis på vad du själv väger men tack vare airgocell-skummet med hög densitet sjunker inte en genomsnittsviktig person ner mycket. 

 

Att sova på madrassen beskrivs som otroligt komfortabelt, oavsett sovposition. Sover du på sidan kan du förvänta dig väldigt bra stöd för axlar och höfter samtidigt som din ryggrad hålls rak. Eftersom madrassen är väldigt bra på att absorbera rörelser kommer du inte röra lika mycket på dig i sömnen, något som kommer uppskattas om du har en rastlös partner.  

 

Madrassen levereras hem direkt till dig inom 2–5 dagar. Den anländer i en smart box och den paketeras enkelt upp. 

 

Emma Original tillverkas i Tyskland av ett team av ingenjörer och produktdesigners som hela tiden strävar efter att göra den bästa madrassen. Kvittot på detta: Bäst i test enligt experter i hela 7 europeiska länder

 

Skulle du mot förmodan vara missnöjd med din madrass har du en testperiod på 100 dagar. Är du inte nöjd inom denna perioden kan du lämna tillbaka madrassen och få pengarna tillbaka inom 14 dagar


Emma Bäddmadrass

Visste du om att Emma Madrass även har en bäddmadrass som kan kompletteras med Emma Original-madrass? Den finns också på deras hemsida och har överrösts med positiva kommentarer från användarna som provat och köpt. Du hittar några av deras omdömen här nedan. 


Detta säger användarna

Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi givetvis veta vad användarna tycker. Det är ju trots allt de som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel: 


"Helt supernöjd! Jag lovar att det är värt!"


"Jag måste säga att vi är väldigt nöjda med hela sängen, bäddmadrassen i kombination med madrassen ger en väldigt bra komfort och vi sover båda två betydligt bättre nu."


"Jättefina härliga madrasser!"


"Jag är helnöjd! Madrassen är fast men ger samtidigt efter och formar sig efter min kropp. Låter lite som en paradox men det är så jag upplever det! Sover bättre, vaknar pigg och utvilad och har inte ont i ryggen! Ett utmärkt köp! Rekommenderas!"


"Madrassen är skön att ligga på. Jag var rädd att den skulle kännas varm då den är gjord av konstmaterial. Trots en varm augusti har jag inte upplevt det, utan den har kännts sval. Den ligger på plats trots att man snurrar runt flera gånger på natten. Bra med två olika fasthetsgrader."


"Äntligen fick min rygg en bästa vän. Köpte både madrassen och bäddmadrassen. Bad om ett fastare inlägg som levererades snabbt. Underbara produkter. Förstår verkligen att Emma-madrassen får betyget bäst i test." 


"Emma-madrass = Superhjälten som bekämpar ryggproblem."


"Har inget dåligt att säga. Leveransen fungerade toppen och tonåringen är SUPERNÖJD med sin nya madrass. Skulle köpa madrass från er när behov uppstår."


"Bäddmadrassen är av utmärkt kvalitet och väl värd sina kronor. Det är en fördel att den är vändbar och med tvättbart hölje. Ytterligare ett plus i kanten är att man får prova den i 100 dagar och se om man är nöjd eller inte."


Här köper du testvinnaren till bästa pris

Eftersom det är ett större paket som levereras köper du den allra lättast på internet med fri frakt direkt hem till dig. 


Emma madrass säljer just nu Emma Original för 3957.01 kr. Frakten ingår i priset. Ange Bäst i test Guidens rabattkod GUIDEN för att få detta pris!

3957.01 kr är det lägsta priset just nu för Emma Original!
Bäst i test sängar 2021 - IKEA säng

Kampen står främst mellan två märken idag; Det är IKEA och MIO som slåss om tronplatsen i testerna. Ibland är det dessutom så kallade "Uppdragstest" från någon av dessa jättar och då redovisar tillverkarna förstås bara testresultaten om det är till deras fördel.


MIO med sin Bedtime-serie har fått bra betyg de senaste åren. Ta gärna del av testerna här ovan för att se delresultat och betyg på de olika testmomenten. Bedtime-serien har dock ersatts nu av Sense och Dream madrasserna. Här handlar det ofta om en prislapp mellan 4 500-10 000 kr inklusive en passande bäddmadrass.

 

Vi utser dock IKEA:s sängar som bäst just nu. Varför? Givetvis i första hand för att deras resårmadrasser vunnit i många tester. Men också för att det är en bra balans mellan uthållighet/kvalité och liggkomfort samtidigt som du får 25 års garanti. Och med en prislapp som är riktigt attraktiv.

 

I tidigare tester är det ofta IKEAs Sultan-serie som placerat sig bra, med särskilt fokus på madrassen Stamnes. Denna utgick dock under 2015 och därför får vi rikta uppmärksamheten mot uppföljaren som heter Skotterud. Detta är alltså en vidareutveckling och ersättare till den tidigare testvinnaren.Bäst i test Resårbotten - IKEA Skotterud resårmadrass

IKEA Skotterud

 

Gilla 5

 

 

Köp bästa IKEA-madrassen här:

Aktuellt pris via Prisjakt per den 18 september 2021

De bästa priserna på IKEA Skotterud

 


Önskar du låna pengar till sänginköpet, har vi även tips på banklån.

 

Enklast köper du IKEA-madrassen här via länken till Prisjakt så får du förslag på olika storlekar på madrasserna. Du kan för några hundralappar även beställa till hemleverans med inbärning eller så hämtar du ut sängen i närmsta varuhus. Priset ovan avser en komplett säng om 80x200 cm säng inklusive bäddmadrass.

 

3 500 kr för en komplett säng inklusive bäddmadrass är ett riktigt bra pris och det gör att hela familjen kan sova gott på natten. Både med tanke på att de flesta har råd att köpa denna madrass till alla i familjen, men också för att det finns pengar kvar i plånboken efter inköpet. Du kan med fördel boka ett möte med en säljare på IKEA så du får chansen att provligga sängarna innan ditt köp.

 

Det är också viktigt att sova på en bra kudde och värdefull hjälp inför ditt val, får du i detta test hos Testfakta från 2015. Kanske är du även intresserad av att läsa tester av bäddmadrasser (Testfakta, 2016). Behöver du finansiera ditt inköp, kan det vara idé att titta närmare på vår sida med de bästa banklånen.

Sängtester

Testfakta, 2009 - Konstaterade att sängarna blir allt bättre och placerade Ekornes Svane Zefir som vinnare. Intressant att notera är dock att IKEAs Sultan kommer in på 2:a och 3:dje plats och bara kostar en tredjedel av vad Ekornes säng kostar. Hästens säng kom sist i testet.

 

Testfakta, 2011 - Konstaterar att betygen för komfort höjts rejält sedan deras tidigare test. Vinnare denna gång blev IKEA Sultan Stamnes, men med nästa samma poäng hittar vi också bl.a. Ekornes Svane Zefir och Jysk Gold B30.

 

Testfakta, 2012 - I ett beställningstest från MIO placerade sig sängen Koster från Carpe Diem på förstaplats. På plats 2 och 3 kom sängarna från MIO med nästan lika många poäng, men till halva priset! I särklass sämst var Hästens resårbotten.

 

Testfakta, 2013 - I ytterligare ett beställningstest, denna gång av Ekornes, vann Ekornes säng Svane Zefir, det vill säga den beställande tillverkarens madrass. Betyget blev 4,22 vilket dock bara var 0,03 (!) poäng mer än Jensen Sign J3 Limited som kostar hälften så mycket.

 

Testfakta, 2014 - Har börjat med kvalitetsmärkning av sängar. De madrasser som fått bra betyg i testerna, kan få utmärkelsen "Verified Quality & Performanc". Eftersom MIO var beställare av detta Uppdragstest, får företaget 5 av sina sängar i MIO Cape Farewell-serien stämplade med detta emblem.

 

Testfakta, 2015 - Återförsäljaren 'Sova' har beställt ett test av kontinentalsängar. Här handlar det om riktigt dyra sängar, de flesta med en prislapp runt 35 000 kronor. Jensen Base Natural 14 blev bäst i test, följt av Kungsängen Lindenäs CB.

Skillnaden mellan de fem bästa madrasserna är dock synnerligen liten; Betygen blev 4,23 4,22 4,21 4,19 och 4,18. Se en sammanfattande tabell här.

 

Testfakta, 2016 - I ett uppdragstest från MIO ingick 8 kontinentalsängar till ett pris av max 36 000 kronor. Testfakta börjar med att konstatera att sängarnas kvalitet och komfort har blivit avsevärt mycket bättre under de senaste 10 åren. Alla sängar i testet håller en hög nivå när det gäller kvalitet och uthållighet. Däremot är det skillnader på sängarnas komfortegenskaper.

Bäst i test blev Cape Farewell Comfort & Fiord Soft som fick totalbetyget 4,26 av 5,0. Denna säng säljs av sponsorn till detta test; MIO. På andraplats kom Jensen Signature J4 & Softline II som fick betyget 4,15.

Se en sammanfattande tabell av hela testet här!

 

Testfakta, 2017 - Presenterar en sammanställning över de ställbara sängar som vunnit bäst i test eller fått utmärkelsen "Verified Quality & Performanc" hos dem. Du ser listan här!


Testfakta, 2017 - Har testat 11 lite dyrare kontinentalsängar (över 20 000 kronor). Bäst i test och högst betyg fick MIO:s säng Cape Farewell Comfort med bäddmadrassen Fiord Soft medan Carpe Diem Beds kom tätt efter. Se en sammanfattande tabell här.


Testfakta, 2019: Tar reda på vilken kontinentalsäng (under 17 000kr) som är bäst i test. Här kan du se resultatet.

 

Testfakta, 2019: Testade också vilken premiumsäng som är bäst just nu. De utsåg Mio Cape Farewell Comfort Fiord Soft till vinnare. På andraplats hamnade Carpe Diem Kornö Prestige. Här kan du se resultatet. 


T3, 2019: Testade Emma Madrass och var väldigt imponerade över deras Emma Original. De gillar att madrassen ger stöd och optimerar andningsmöjligheterna. I slutet av sitt test undrar de ifall det finns en bättre madrass än Emma Original.


Testfakta, 2020: Utförde ett test där 6 madrasser testades. Emma Original från Emma Madrass tog hem förstaplatsen. Detta eftersom den har bäst ergonomi, kvalitet och tryckavlastning. Denna madrass uppfyllde också Verified-kraven oavsett kroppsstyp vilket också var viktigt. Madrassen beskriver de som medelhård.


Mattress Clarity: Här testade Joe madrassen Emma Original. Han var väldigt positiv i sin recension och tyckte att madrassen gav bra stöd. Joe rekommenderar denna madrassen för dig som vill uppnå bättre sömnkvalitet. Men du måste också vara villig att prova en ny typ av madrass.


madrass bäst i test

En bra madrass och säng är viktigt för god sömn!


Tips 1: Du som är med  i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har REA på ovanstående madrass och säng. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd; Den bästa madrassen och sängen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.


Tips 2: Om du vill maximera förutsättningarna för en god natts sömn kan vi tipsa dig om vårt test på tyngdtäcken som har en bevisat god effekt på din sömnkvalitet! För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.


Philip Andrén

Bäst i test: Säng / Madrass

Testet skrevs och uppdaterades senast