Bästa sängen ger dig bästa sömnen

Tester - Sängar / madrasser

De flesta håller med om att det viktigaste med en säng, är att sova gott, vakna utvilad och känna att kroppen fått den vila och återhämtning som är så viktig för att orka med dagens alla utmaningar.

 

Vi i Norden är det folk som är redo att lägga ned mest pengar på våra sängar, just för att vi värdesätter dessa saker så högt. Kanske är det därför lyxmärken som Hästens, Dux och Tempur lyckats så bra som de gjort. Men får man verkligen mycket för pengarna om man köper något av dessa märken? Enligt tillverkarna - ja. Enligt många av kunderna som haft dessa sängar ett tag - är svaret inte lika klart.

Hästens - inte värd pengarna

Mycket rutor - men inte bäst i någon test

 

Sanningen är istället den att de mest otrogna kunderna i sängen, är just Hästens-ägare! Och då pratar vi förstås lojalitet mot märket 'Hästens' och inte andra saker som kan ske i sovrummet. Har man en gång haft en Hästens, är det mindre än hälften som vill köpa en ny sådan, när det är dags för byte. Det, om något, borde ju säga lite om hur konsumenterna upplever sin vistelse under dygnets mörka timmar.

 

 


Dessa sängtester kan du ta del av

Vi kommer här främst att titta närmare på de tester av resårmadrasser som finns att tillgå. Framförallt är det Testfakta som gör relevanta tester på sängar och dessa refereras sedan i olika dagstidningar som om det vore deras egna tester. Lätt att lura sig med andra ord, men vi tar här testerna direkt från källan.

 

Även om utvecklingen förstås går framåt när det gäller madrasser och sängar, är det inte samma förändringstakt som när man t.ex. ska köpa tv. Det gör att vi även lyfter in ett par tester som har några år på nacken i förvissning om att de tillverkare som var bra för ett par år sedan, fortfarande har tekniken och kunskapen att producera bra sängar.

 

Testfakta, 2009 - Konstaterade att sängarna blir allt bättre och placerade Ekornes Svane Zefir som vinnare. Intressant att notera är dock att IKEAs Sultan kommer in på 2:a och 3:dje plats och bara kostar en tredjedel av vad Ekornes säng kostar. Hästens säng kom sist i testet.

 

Testfakta, 2011 - Konstaterar att betygen för komfort höjts rejält sedan deras tidigare test. Vinnare denna gång blev IKEA Sultan Stamnes, men med nästa samma poäng hittar vi också bl.a. Ekornes Svane Zefir och Jysk Gold B30.

 

Testfakta, 2012 - I ett beställningstest från MIO placerade sig sängen Koster från Carpe Diem på förstaplats. På plats 2 och 3 kom sängarna från MIO med nästan lika många poäng, men till halva priset! I särklass sämst var Hästens resårbotten.

 

Testfakta, 2013 - I ytterligare ett beställningstest, denna gång av Ekornes, vann Ekornes säng Svane Zefir, det vill säga den beställande tillverkarens madrass. Betyget blev 4,22 vilket dock bara var 0,03 (!) poäng mer än Jensen Sign J3 Limited som kostar hälften så mycket.

 

Testfakta, 2014 - Har börjat med kvalitetsmärkning av sängar. De madrasser som fått bra betyg i testerna, kan få utmärkelsen "Verified Quality & Performanc". Eftersom MIO var beställare av detta Uppdragstest, får företaget 5 av sina sängar i MIO Cape Farewell-serien stämplade med detta emblem.

 

Testfakta, 2015 - Återförsäljaren 'Sova' har beställt ett test av kontinentalsängar. Här handlar det om riktigt dyra sängar, de flesta med en prislapp runt 35 000 kronor. Jensen Base Natural 14 blev bäst i test, följt av Kungsängen Lindenäs CB.

Skillnaden mellan de fem bästa madrasserna är dock synnerligen liten; Betygen blev 4,23 4,22 4,21 4,19 och 4,18. Se en sammanfattande tabell här.

 

Testfakta, 2016 - I ett uppdragstest från MIO ingick 8 kontinentalsängar till ett pris av max 36 000 kronor. Testfakta börjar med att konstatera att sängarnas kvalitet och komfort har blivit avsevärt mycket bättre under de senaste 10 åren. Alla sängar i testet håller en hög nivå när det gäller kvalitet och uthållighet. Däremot är det skillnader på sängarnas komfortegenskaper.

Bäst i test blev Cape Farewell Comfort & Fiord Soft som fick totalbetyget 4,26 av 5,0. Denna säng säljs av sponsorn till detta test; MIO. På andraplats kom Jensen Signature J4 & Softline II som fick betyget 4,15.

Se en sammanfattande tabell av hela testet här!

 

Testfakta, 2017 - Presenterar en sammanställning över de ställbara sängar som vunnit bäst i test eller fått utmärkelsen "Verified Quality & Performanc" hos dem. Du ser listan här!


Testfakta, 2017 - Har testat 11 lite dyrare kontinentalsängar (över 20 000 kronor). Bäst i test och högst betyg fick MIO:s säng Cape Farewell Comfort med bäddmadrassen Fiord Soft medan Carpe Diem Beds kom tätt efter. Se en sammanfattande tabell här.


Testfakta, 2019 - Har testat och kommit fram till vilken kontinentalsäng under 17 000 kr som är bäst i test. Se sammanställningen här

 

Testfakta, 2019 - Har även testat vilken premiumsäng som är bäst i test. Vinnaren blev Mio Cape Farewell Comfort Fiord Soft. Följt av Carpe Diem Kornö Prestige. Se sammanställningen här.Du själv är den viktigaste testaren

Eftersom det är få testlabb som utför sängtester, har vi inte lika stort beslutsunderlag som med andra produkter. Dessutom är det förstås viktigast att du själv känner in vad som är rätt för dig. Detta är mer sant än någonsin när det gäller just sängar! Det är ju trots allt du som ska sova och trivas i din säng.

 

Provligg därför många olika sängar. Och inte bara i 30 sekunder med ytterkläderna på (om du inte tänkt använda din säng på det sättet hemma sen). Ett tips inför ditt sängköp är dock att inte välja en alltför mjuk resårbotten. En hård säng kan förbättras med en mjuk bäddmadrass, men inte tvärt om - en hård bäddmadrass kan inte väga upp en alltför mjuk resårmadrass.

 

Bäst i test sängar 2020

Kampen står främst mellan två märken idag; Det är IKEA  och MIO som slåss om tronplatsen i testerna. Ibland är det dessutom så kallade "Uppdragstest" från någon av dessa jättar och då redovisar tillverkarna förstås bara testresultaten om det är till deras fördel.


MIO med sin Bedtime-serie har fått bra betyg de senaste åren. Ta gärna del av testerna här ovan för att se delresultat och betyg på de olika testmomenten. Bedtime-serien har dock ersatts nu av Sense och Dream madrasserna. Här handlar det ofta om en prislapp mellan 4 500-10 000 kr inklusive en passande bäddmadrass.

 

Vi utser dock IKEA:s sängar som bäst just nu. Varför? Givetvis i första hand för att deras resårmadrasser vunnit i många tester. Men också för att det är en bra balans mellan uthållighet/kvalité och liggkomfort. Och med en prislapp som är riktigt attraktiv.

 

I tidigare tester är det ofta IKEAs Sultan-serie som placerat sig bra, med särskilt fokus på madrassen Stamnes. Denna utgick dock under 2015 och därför får vi rikta uppmärksamheten mot uppföljaren som heter Skotterud. Detta är alltså en vidareutveckling och ersättare till den tidigare testvinnaren.Bäst i test Resårbotten - IKEA Skotterud resårmadrass

IKEA Skotterud

 

 

 

Köp bästa IKEA-madrassen här:

Aktuellt pris via Prisjakt per den 5 juli 2020

 


Önskar du låna pengar till sänginköpet, har vi även tips på banklån.

 

Enklast köper du IKEA-madrassen här via länken till Prisjakt så får du förslag på olika storlekar på madrasserna. Du kan för några hundralappar även beställa till hemleverans med inbärning eller så hämtar du ut sängen i närmsta varuhus. Priset ovan avser en 80x200 cm säng med bäddmadrass.

 

3 500 kr inklusive bäddmadrass är ett riktigt bra pris och det gör att hela familjen kan sova gott på natten. Både med tanke på att de flesta har råd att köpa denna madrass till alla i familjen, men också för att det finns pengar kvar i plånboken efter inköpet.

 

Det är också viktigt att sova på en bra kudde och värdefull hjälp inför ditt val, får du i detta test hos Testfakta från 2015. Kanske är du även intresserad av att läsa tester av bäddmadrasser (Testfakta, 2016). Behöver du finansiera ditt inköp, kan det vara idé att titta närmare på vår sida med de bästa banklånen.