Bästa sängen och också skönaste sängen för bästa sömnen. Säng bäst i test sängar - sängtest med bra sängar bäst i test - råd och rön - bästa sängen, säng bäst i test, sängar bäst i test, bäst i test säng, säng bäst i test - råd och rön, säng bäst i test - råd och rön 2023, test sängar, bäst i test sängar, ikea sultan tafjord ersättare, ikea säng bäst i test, bäst i test bäddmadrass råd och rön, bästa madrassen, bästa sängarna 2023, bästa säng, ikea sultan stamnes ersättare, säng test, bra säng, bästa sängen 2023, bäst i test madrass, bäst säng

Säng bäst i test 2024: Bästa madrassen för sängen

En bra säng är avgörande för en god natts sömn, samt vila och återhämtning. Men vilken är den bästa sängen? Vi har jämfört sängar bäst i test för att utsett säng bäst i test samt bästa madrassen utifrån aktuella sängtester.


Den bästa sängen och den skönaste sängen är inte nödvändigtvis den dyraste (Hästens säng, Dux, Carpe Diem säng och Tempur säng). Kanske ger en billig IKEA säng lika bra komfort? Läs vidare för svaret om vilken som är säng bäst i test!

Hästens säng - inte värd pengarna

Många rutor - men knappast "säng bäst i test".


Bästa madrass och säng 2024

Madrass bäst i test

Emma Original Madrass

Säng / madrass bäst i test Emma Original Madrass
 • Luftcirkulation som bidrar till svalare sömn

 • Utmärkt stöd för ryggrad

 • Prova gratis i 100 dagar

 • Inte så hård som vissa önskar

Bäddmadrass bäst i test

Emma Diamond Bäddmadrass

Säng / madrass bäst i test Emma Diamond Bäddmadrass
 • Reglerar temperatur

 • Formar sig efter kroppen

 • Testvinnare hos Testfakta två år i rad

Resårbotten bäst i test

IKEA Skotterud

Säng / madrass bäst i test IKEA Skotterud
 • Bra komfort

 • Bra byggkvalitet

 • Prisvärd

 • Vissa användare tycker den är för hård

priser i samarbete med Prisjakt


Låna pengar, Bäst i test Guiden hjälper dig
Köpguide: Så köper du bästa madrass och säng

När du ska köpa madrass eller säng är det viktigt att du tar hänsyn till din sovstil, behov och preferenser för att få till den bästa sängen. Detta gör det enklare att avgöra vilken typ av madrass och säng som kommer passa dig allra bäst. Här kommer bland annat hårdhet, storlek och materialval in. 


För att få till den bästa sängen, med bästa möjliga komfort och stöd, bör du ha en sängbotten, (huvud)madrass samt bäddmadrass.


1. Sängbotten

Sängbottnar ger stöd åt huvudmadrassen som ligger ovanpå. Det finns två olika typer: resårbotten som utgör sängens ram och stödstruktur och består av spiralfjädrar ofta fastatta i en ram, samt lamellbotten som består av liggande träribbor (lameller) som är fästa i en ram. 


2. Huvudmadrass

Huvudmadrassen utgör ofta huvuddelen av en säng och ger både komfort och stöd. Den placeras på sängbotten och är tjockare än en bäddmaddrass.


Det finns två typer: resårmadrass som innehåller inbyggda fjädrar eller spiraler som passar de som vill ha fastare sovyta, samt skummadrass som tillverkas av skummaterial och formar sig efter kroppen.


3. Bäddmadrass

Den tunnare bäddmadrassen kan vara tillverkad av olika material som skum, latex, memoryskum eller andra fyllnadsmaterial. Den tillför extra komfort och skyddar den underliggande huvudmadrassen.


Du själv är den viktigaste testaren

Det är också viktigt att du själv känner in vad som är rätt för dig när du genomgår sängtester. Detta är mer sant än någonsin när det gäller just sängar! Det är ju trots allt du som ska sova och trivas i din säng.


Provligg därför många olika sängar. Och inte bara i 30 sekunder med ytterkläderna på (om du inte tänkt använda din säng på det sättet hemma sen). Ett tips inför ditt sängköp är dock att inte välja en alltför mjuk resårbotten.


En hård säng kan förbättras med en mjuk bäddmadrass, men inte tvärt om - en hård bäddmadrass kan inte väga upp en alltför mjuk resårmadrass.


Om du vill göra det enkelt för dig själv kan du köpa en kontinentalsäng som innehåller alla dessa delar - den bästa sängen i ett fullständigt paket. Läs om vilken som är den bästa kontinentalsängen.


Kontrollera garanti och retur

Slutligen är det också viktigt att du läser igenom garantivillkor och returpolicy - framförallt när du köper online. Allra helst vill du ha möjlighet att prova madrassen och sängen för att kunna testa om det är rätt val för dig. Detta ger dig även tryggheten att du kan returnera eller byta ifall det inte är rätt säng för dig.
Madrass bäst i test 2024 - bästa madrassen

Efter att ha sett vad både experter och användare säger är det mycket enkelt att utse den bästa madrassen för ryggen. Det är ingen mindre än Emma Original från Emma Madrass som tar hem titeln som "Madrass bäst i test" här på Bäst i test Guiden. Läs hela testet nedan och ta reda på om denna madrassen är något för dig.


Bästa madrassen just nu - Emma Original

(Klicka på madrassen för det bästa priset just nu!)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 29 februari 2024

De bästa priserna på Emma Original Madrass


Om Emma Madrass

Det som gör Emma Madrass Original till testvinnare hos så många testinstitut är att deras skummadrass ger så bra stöd och luftcirkulation – den bästa madrassen för en god natts sömn.


Formbar komfort och bättre sömnkvalitet

Madrassen formar sig efter din kropp vilket distribuerar vikten jämnt och håller din kropp upprätt genom natten. Tack vare detta bidrar den till ökad komfort och sömnkvalitet oavsett sovposition. Eftersom skummadrassen absorberar fukt och tillåter luft att cirkulera i madrassen får du även en svalare sömn, vilket har en bevisad god effekt på din sömn och välmående.


Tryckavlastning för optimalt stöd

Madrassen är fördelad i 3 tryckavlastande lager. Det första är ett skumlager som absorberar fukten. I det andra lagret finns ett memoryskum som jämnt fördelar kroppsvikten och formar madrassen efter din kropp. Det sista lagret ger stöd och ser till att din ryggrad håller sin naturliga form.


Bra madrass för vuxna

Madrassen passar vuxna som väger mellan 50-130kg. Dess hårdhet beskrivs av T3 som 6 av 10, där 10 är hårdast. Hur mycket du sjunker ner i madrassen beror givetvis på vad du själv väger men tack vare airgocell-skummet som har hög densitet sjunker inte en person med genomsnittsvikt ner mycket.


Hög komfort oavsett sovposition

Att sova på madrassen beskrivs som otroligt komfortabelt, oavsett sovposition. Sover du på sidan kan du förvänta dig väldigt bra stöd för axlar och höfter samtidigt som din ryggrad hålls rak. Eftersom madrassen är väldigt bra på att absorbera rörelser kommer du inte röra lika mycket på dig i sömnen, något som kommer uppskattas om du har en rastlös partner.


Användarnas omdömen och recensioner om bästa madrassen

Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi givetvis veta vad användarna tycker. Det är ju trots allt de som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel på vad användarna säger om Emma Original Madrass:


"Helt supernöjd med min Emma säng! Superhjälten som bekämpar ryggproblem."


"Jag måste säga att vi är väldigt nöjda med hela sängen, bäddmadrassen i kombination med madrassen ger en väldigt bra komfort och vi sover båda två betydligt bättre nu."


"Äntligen fick min rygg en bästa vän. Köpte både madrassen och bäddmadrassen. Bad om ett fastare inlägg som levererades snabbt. Underbara produkter. Förstår verkligen att Emma madrassen får betyget bäst i test."


Här köper du Emma Original Madrass till bästa pris

Eftersom det är ett större paket som levereras köper du den allra lättast på internet med fri frakt direkt hem till dig. Din Emma Madrass levereras hem till dig inom 2–5 dagar. Den anländer i en smart box och paketeras enkelt upp.


Emma madrass säljer just nu Emma Original Madrass för 3681.15 kr. Frakten ingår i priset. Ange Bäst i test Guidens rabattkod GUIDEN för att få detta pris!

3681.15 kr är det lägsta priset just nu för Emma Original Madrass!


Föredrar du en resårmadrass?

Om du gillar en fast eller hård säng med ökat stöd kan en resårmadrass passa dig bättre än en skummadrass. Då kan vi tipsa om Emmas resårmadrasser.


Kombinera med fördel det bästa av två världar och lägg till Emma Bäddmadrass "bäst i test" till din Emma Original Madrass (skummadrass) eller Emma Original resårmadrass.
Bäddmadrass bäst i test 2024 - bästa bäddmadrassen

Vi utser ​Emma Diamond Bäddmadrass till den bästa bäddmadrassen eftersom den har överrösts med positiva kommentarer från användarna som provat och köpt den. Emma Diamond Bäddmadrass utsågs även till "bäst i test" av Testfakta. Ingen slump direkt!


Bäddmadrass bäst i test - Emma Diamond bäddmadrass

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 29 februari 2024

De bästa priserna på Emma Diamond Bäddmadrass


Innovativ bäddmadrass

Med Emma madrass får du en bättre sömnupplevelse som gör att det känns som att sova på moln. Emmas innovativa utvecklingsteam består av sömnexperter, hjärnforskare och psykologer som skapar sängar och madrasser utifrån vetenskapliga bevis för att skapa den bästa madrassen för din säng tillsammans med ingenjörer och produktdesigners. 


Temperaturreglering

Emma bäddmadrass har även ett temperaturreglerande lager som leder bort överskottsvärme för att öka sömnkvalitén, vilket ger optimalt sovklimat.


OEKO-TEX certifierad efter test av madrass

Emma bäddmadrass har genomgått flertalet tester för att hålla i flera år, och har blivit certifierade av OEKO-TEX som säkerställer att materialen är helt godkända och fria från skadliga ämnen.


Användarnas omdömen och recensioner om Emma bäddmadrass bäst i test

"Jag är helnöjd! Madrassen är fast men ger samtidigt efter och formar sig efter min kropp. Låter lite som en paradox men det är så jag upplever det! Sover bättre, vaknar pigg och utvilad och har inte ont i ryggen! Ett utmärkt köp! Rekommenderas!"


"Madrassen är skön att ligga på. Jag var rädd att den skulle kännas varm då den är gjord av konstmaterial. Trots en varm augusti har jag inte upplevt det, utan den har känts sval. Den ligger på plats trots att man snurrar runt flera gånger på natten."


"Bäddmadrassen är av utmärkt kvalitet och väl värd sina kronor. Det är en fördel att den är vändbar och med tvättbart hölje. Ytterligare ett plus i kanten är att man får prova den i 100 dagar och se om man är nöjd eller inte."


Här köper du bästa bäddmadrassen till bästa pris

Emma madrass säljer just nu Emma Diamond Bäddmadrass för 13570.3 kr. Frakten ingår i priset. Ange Bäst i test Guidens rabattkod GUIDEN för att få detta pris!

13570.3 kr är det lägsta priset just nu för Emma Diamond Bäddmadrass!
Säng bäst i test 2024: IKEA resårmadrass bäst i test

Vi utser IKEA:s sängar som bäst i test just nu eftersom deras resårmadrasser vunnit i många tester. I tidigare tester är det ofta IKEAs Sultan madrass som placerat sig bra, med särskilt fokus på madrassen Stamnes. Denna har utgått och därför får vi rikta uppmärksamheten mot uppföljaren som heter Skotterud - numera IKEAS bästa säng. Sängen är alltså en vidareutveckling och ersättare till den tidigare testvinnaren.


IKEA säng bäst i test - IKEA Skotterud

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 29 februari 2024

De bästa priserna på IKEA Skotterud


IKEA Skotterud ger mycket för pengarna

IKEAs bästa säng Skotterud ger en bra balans mellan uthållighet/kvalité och liggkomfort samtidigt som du får 25 års garanti. Och med en prislapp som är riktigt attraktiv. Till denna resårbotten behövs ingen huvudmadrass eller ribbotten - endast en bäddmadrass.


IKEA säng bäst i test med olika storlekar

Enklast köper du IKEA-madrassen via länken ovan så får du förslag på olika storlekar på madrasserna. Priset ovan avser en komplett säng om 80x200 cm säng inklusive bäddmadrass. 


Låga priser

Runt 5000kr för en komplett säng inklusive bäddmadrass är ett riktigt bra pris och det gör att hela familjen kan sova gott på natten. Både med tanke på att de flesta har råd att köpa denna madrass till alla i familjen, men också för att det finns pengar kvar i plånboken efter inköpet. Du kan med fördel boka ett möte med en säljare på IKEA så du får chansen att prova sängarna innan ditt köp.


Här kan du köpa IKEA säng bäst i test 2024

För några hundralappar kan du få sängen hemlevererad med inbärning, eller så hämtar du ut sängen själv i närmsta IKEA-varuhus.


Prisjakt listar sängen / madrassen från 3495 kr.

3495 kr är det lägsta priset just nu för IKEA Skotterud!


Tips: Det är också viktigt att sova på en bra kudde. Du får värdefull hjälp inför ditt val i vårt test om bästa kudden.
Så gjorde vi testet

När vi har utsett bästa säng och madrass har vi lagt mycket fokus på både experternas och användarnas recensioner genom att göra en noggrann undersökning av marknaden just nu, och läst tester och recensioner från olika källor. Tillsammans med experternas och användarnas recensioner har vi därför kunnat utse bästa säng och madrass just nu.


Testvinnarna

Emma Diamond - Bästa bäddmadrassen

Emma Original - Bästa skummadrassen

IKEA Skotterud - Bästa sängen (ersättare till IKEA Sultan och IKEA Stamnes)
Vilken säng ska jag välja: IKEA eller Mio?

Kampen kring titeln bäst i test sängar står främst mellan två märken idag. Det är IKEA och MIO som slåss om tronplatsen i testerna. MIO med sin Bedtime-serie har fått bra betyg de senaste åren. Bedtime-serien har numera dock ersatts av Sense och Dream madrasserna. Här handlar det ofta om en prislapp mellan 4 500-10 000kr inklusive en passande bäddmadrass.


Vilken madrass ska jag välja: Emma eller Tempur?

Både Emma och Tempur har skummadrasser med liknande teknologi. Men vilken är bäst? Det har vi tagit reda på!


Tempur var först ut på marknaden med memory skummadrasser medan Emma är nyare. Båda madrasserna håller hög kvalitet och är bra val för dig som letar efter en ny madrass.


Det som skiljer madrasserna åt är att Emma har en tryckpunktsavlastande skum som fördelar trycket jämnt över hela kroppen. Däremot är rörelseöverföringen lite högre på Emma madrass än på Tempur madrass.


Välj Emmas madrass om:

 • Om du vill ha en mjuk säng med fastare känsla än de flesta mediumvarianter.


Välj Tempur madrass om:

 • Du vill ha en omfamnande känsla när du sover och om priset inte är avgörande för dig.


Experternas omdömen

Experterna har bedömt sängarna och madrasserna efter flera faktorer som komfort, kvalitet och pris. Här har de i sina oberoende testlabb kunnat utföra tekniska tester och kunnat ge en heltäckande bild av varje säng.


Användarnas omdömen

Användarnas åsikter har varit viktiga att ta med eftersom de talar från lång erfarenhet eftersom de faktiskt använder sängen och madrassen varje dag. Ibland är det dessutom så kallade "Uppdragstest" från någon av dessa jättar, och då redovisar tillverkarna förstås bara testresultaten om det är till deras fördel. Därför har användarnas omdömen varit högst ledande för oss.
Källor

Vi kommer här främst att titta närmare på de tester av resårmadrasser och skummadrasser som finns att tillgå. Framförallt är det Testfakta som gör relevanta tester på sängar och dessa refereras sedan i olika dagstidningar som om det vore deras egna tester. Lätt att lura sig med andra ord, men vi tar här testerna direkt från källan.


Även om utvecklingen förstås går framåt när det gäller madrasser och sängar, är det inte samma förändringstakt som när man t.ex. ska köpa tv. Det gör att vi även lyfter in ett par tester som har några år på nacken i förvissning om att de tillverkare som var bra för ett par år sedan, fortfarande har tekniken och kunskapen att producera bra sängar.


Nya sängtester

Test säng 2022

Testfakta utförde i sitt laboratorietest tester på sex olika madrasser där Emma Diamond placerade sig som "bäst i test" i testet om resårmadrasser


T3 gav Emma Madrass Original full pott med 5/5 poäng! De blev väldigt imponerade av Emma Madrass och tyckte att det var en otroligt bra madrass som har utmärkta andningsmöjligheter samtidigt som den ger bra stöd. I slutet av sitt test undrar de ifall det finns en bättre madrass än Emma Original. 


Test säng 2021

Testfakta utförde även ett test om skummadrasser. Bäst i test blev Emma Original som utsågs till den bästa skummadrassen med betyg 8,1 på en tiogradig skala.


Test säng 2020

Testfakta testade sex madrasser år 2020. Redan då hamnade madrassen Emma Original från Emma Madrass på förstaplats. Den hade bäst ergonomiska egenskaper, bäst kvalitet och bäst tryckavlastande förmåga. I deras test beskrevs den som medelhård och uppfyllde dessutom Verified-kraven för alla kroppstyper.


Test säng 2019

Mattress Clarity testade madrassen Emma Original. Joe var väldigt positiv i sin recension och tyckte att madrassen gav bra stöd. Han rekommenderar denna madrassen för dig som vill uppnå bättre sömnkvalitet. Men du måste också vara villig att prova en ny typ av madrass.


Äldre sängtester

Testfakta har testat 11 lite dyrare kontinentalsängar (över 20 000 kronor). Bäst i test och högst betyg fick MIO:s säng Cape Farewell Comfort med bäddmadrassen Fiord Soft medan Carpe Diem Beds kom tätt efter. Se en sammanfattande tabell här


Testfakta presenterar en sammanställning över de ställbara sängar som vunnit bäst i test eller fått utmärkelsen "Verified Quality & Performanc" hos dem. Du ser listan här! 


Testfakta gör ett uppdragstest från MIO och testade 8 kontinentalsängar som kostade max 36 000 kronor. Bara under de senaste tio åren har sängarnas kvalitet och komfort blivit markant bättre. Samtliga sängar i testet rankar bra vad gäller kvalitet och uthållighet. Däremot skiljer sig sängarnas komfortegenskaper.


Cape Farewell Comfort & Fiord Soft tog förstaplatsen med sina 4,26 av 5,0 i betyg, som säljs av MIO som sponsrade detta test. På andraplats kom Jensen Signature J4 & Softline II som fick betyget 4,15. Läs hela MIOs test av sängar hos Testfakta.


Testfakta har gjort ett beställt test av kontinentalsängar från återförsäljaren Sova. Här handlar det om riktigt dyra sängar, de flesta med en prislapp runt 35 000 kronor. Jensen Base Natural 14 blev bäst i test, följt av Kungsängen Lindenäs CB.


Skillnaden mellan de fem bästa madrasserna är dock synnerligen liten; Betygen blev 4,23 4,22 4,21 4,19 och 4,18.


Testfakta har börjat med kvalitetsmärkning av sängar. De madrasser som fått bra betyg i testerna, kan få utmärkelsen "Verified Quality & Performance". Eftersom MIO var beställare av detta Uppdragstest, får företaget 5 av sina sängar i MIO Cape Farewell-serien stämplade med detta emblem. (2014).


Testfakta gjorde ytterligare ett beställningstest, denna gång av Ekornes, vann Ekornes säng Svane Zefir, det vill säga den beställande tillverkarens madrass. Betyget blev 4,22 vilket dock bara var 0,03 (!) poäng mer än Jensen Sign J3 Limited som kostar hälften så mycket.


Testfakta gjorde ett beställningstest från MIO placerade sig sängen Koster från Carpe Diem på förstaplats. På plats 2 och 3 kom sängarna från MIO med nästan lika många poäng, men till halva priset! I särklass sämst var Hästens resårbotten. 


Testfakta konstaterar att betygen för komfort höjts rejält sedan deras tidigare test. Vinnare denna gång blev IKEA Sultan Stamnes, men med nästa samma poäng hittar vi också bl.a. Ekornes Svane Zefir och Jysk Gold B30.


Testfakta konstaterade att sängarna blir allt bättre och placerade Ekornes Svane Zefir som vinnare. Intressant att notera är dock att IKEAs Sultan kommer in på 2:a och 3:dje plats och bara kostar en tredjedel av vad Ekornes säng kostar. Hästens säng kom sist i testet.


madrass bäst i test, mio bäddmadrass bäst i test, ikea sultan sagvåg ersättare, bäst i test sängar 2023, bästa säng 2023, sängtest, madrass test, madrass, bästa sängarna, bästa bäddmadrassen ikea, bäst madrass, säng bäst i test 2023, bästa resårmadrassen, skönaste sängen, resårmadrass bäst i test, bra sängar, bäddmadrass bäst i test, bästa sängar, sängar test, vilken säng är bäst, bästa sängen 2022, bäst säng 2023, ikeas bästa säng, resårbotten, bästa ikea sängen, bästa madrass, sängar bäst i test råd och rön, test av sängar

En bra madrass och säng är viktigt för god sömn!


Tips 1: Du som är med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har sängar rea på ovanstående produkter. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd; Den bästa madrassen och sängen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig i fortsättningen.


Tips 2: Om du vill maximera förutsättningarna för en god natts sömn kan vi tipsa dig om vårt test på tyngdtäcken som har en bevisat god effekt på din sömnkvalitet!
Bäst i test Guidens tester för bättre sömn
Vanliga frågor och svar

 • Hur får man bort gula fläckar på madrassen?
  Gula fläckar på madrassen går bort genom att du strör rikligt med bakpulver på fläckarna och låta bakpulvret verka på fläckarna under drygt 12 timmar får du bort dem. Dammsug sedan bort pulvret.
 • Hur ofta ska man vända på madrassen?
  Du bör vända på din madrass mellan 3-4 gånger per år och det är även bra att skifta på huvud- och fotända för att undvika att madrassen formar sig för mycket efter din kroppsform.
 • Vilken IKEA madrass är bäst?
  Vi har utsett IKEA Skotterud till bästa resårmadrass.
 • Vilken madrass är bäst för ryggen?
  Utifrån experttester är Emma och Tempur bäst i test när det gäller stöd för rygg och axlar.
 • Vilka sängar är bäst i test?
  De allra bästa sängarna just nu är kontinentalsängar. De ger dig bra med stöd i form av flera lager av madrasser. Du kan såklart bygga ihop din egen säng och få bästa sängen, vilket vi tipsar om i vårt säng test.
 • Är det värt att köpa en dyr säng?
  Enligt oss på Bäst i test Guiden och experter inom sängar och sömn är en dyr säng inte alltid bättre än en billig säng. Vi har nämligen utsett en prisvärd säng bäst i test.
Philip Andrén

Bäst i test: Säng / Madrass

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]


Testet uppdaterades senast