Hårfön bäst i test - bästa hårtorken

Hårfön bäst i test 2023

Om du letar efter en hårfön och vill veta vilken hårfön som har blivit utnämnd till bäst i test så har du hittat helt rätt! Vi har läst alla aktuella experttester och självklart hört vad konsumenterna som har köpt sin produkt, säger om sitt köp. 


Allt för att du ska undvika dåliga felköp och köpa den bästa produkten - till allra bästa pris. Med en bra hårfön ökar dessutom chanserna för att du får ditt hår precis som du vill ha det!


I detta hårfön-test har vi tagit fram två testvinnare. En hårfön bäst i test - som är ett lite billigare, men riktigt bra val, och en dyrare hårfön, som blir bästa premiumval. 

 

Bästa hårfönarna 2023

Hårfön bäst i test

Remington AC9140 ProLuxe

Hårfön bäst i test Remington AC9140 ProLuxe
 • 2 hastighetslägen och 3 värmeinställningar

 • Motoreffekt på 2400W

 • OPTIheat-teknologi

 • Högt ljud

Bästa premiumval

Dyson Supersonic

Hårfön bäst i test Dyson Supersonic
 • Väldigt stark

 • Inbyggt skydd för övertemperatur

 • Känslan är lyxig

 • Tyst hårfön

 • Dyr

priser i samarbete med Prisjakt

Köpguide

Därför ska du ha en hårfön

När du fönar håret blir det lättare att forma håret och du får en mer hållbar frisyr. Och med en riktigt bra sådan minskar du även statiskt elektricitet i håret vilket leder till ett glansigt hår och generellt bättre resultat än om du låter håret lufttorka.

 

Så blåser du håret på bästa sätt: 

 • Använd alltid värmeskyddande produkter i håret innan du använder hårfön. Detta hjälper håret att förbli starkt och fint. 
 • Håll inte hårtorken för nära. Ju närmare du håller fönen, desto varmare blir det och då kan du skada håret.
 • Om du använder volym-stylingprodukt, se till att du inte använder så mycket eftersom det väger ned håret - täck alltid från topp till botten för att minimera risken för frizz och maximera hårets naturliga glans.
 • Håll alltid “näbben” på. Detta gör torkandet mer effektivt och håret mindre frissigt. 
 • Rengör hårfönen regelbundet. Stylingrester, hår och damm samlas vilket fönen mindre effektiv och till och med brandfarlig. 


Det finns många flera olika typer av hårfönar på marknaden idag i alla möjliga prisklasser. Läs mer här nedan för att ta reda på vilken modell som är den bästa hårfönen standard och vilken modell som har utsetts till "bästa premiumval.
Remington hårfön - bäst i test

Efter ha läst tester, pratat med experter och självklart hört vad konsumenterna tycker har vi utsett en riktigt bra testvinnare. Hårtork bäst i test är Remington AC9140 ProLuxe.


Bästa hårfönen just nu - Remington AC9140 ProLuxe

(Klicka på hårfönen för att få mer information om det lägsta priset just nu)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Remington AC9140 ProLuxe Visa färre priser Visa fler priser


Högst betyg får alltså Remington AC9140 ProLuxe. Det är en mycket uppskattad fön och det bästa valet för dig som inte vill lägga ner alltför tusentals kronor och ändå få något riktigt bra. Det är en kraftfull fön med en effekt på 2400 watt. Detta är gott om kraft även för tjockt och långt hår. 


Förutom den vanliga tratten får du även med en diffuser vilket är perfekt för dig med lockigt hår som vill föna håret utan friss. Denna hjälper även till att fördela värmen jämnt, vilket i sin tur har en positiv inverkan på dina naturliga lockar.


Tack vare 90% fler joner än tidigare modeller kan du minska statisk elektricitet i håret ytterligare för en perfekt frizz-fri glans. Med ny OPTI heat-teknologi kan fönen smart och effektivt använda värme för styla håret och låsa din frisyr på plats. 


Den exklusiva stylingkoncentratorn som kommer med har specifikt blivit designad för att förbättra luftflödet och värmedistributionen för att få resultat som ska kunna likna salong-kvalitet


Fönen har två hastighetslägen och tre olika värmeinställningar så att du antingen kan genomföra torkningen metodiskt och noggrant om du har längre tid eller torka håret snabbt om du måste skynda dig. Tänk bara på att hög värme gör att håret och skalpen slits och torkar ut snabbare! 


Idag så är det många som undrar om det finns ett medföljande överhettningsskydd. Svaret på denna frågan för AC9140 ProLuxe är tyvärr nej - dock så beskrivs risken för överhettning som väldigt låg! 


Remington AC9140 ProLuxe ger dig möjligheten att ge ditt hår den stil du vill ha - hela dagen! Registrerar du ditt köp hos Remington inom 28 dagar av köpet så ger Remington dig ytterligare 1 års garanti för denna produkt.


Specifikationer

Värmelägen: 3 st

Hastighetslägen: 2 st

Effekt: 2400 W

Egenskaper: Diffuser, fönmunstycke, joniseringsfunktion, kalluftsfunktion, löstagbart luftfilter, upphängningsögla

Sladdlängd: 3 m


Detta konsumenterna om Remingtons hårfön

Experttester för fönar är lite av en bristvara på den svenska marknaden idag. Vi har därför lagt extra mycket fokus på vad konsumenterna säger. Här kommer några exempel; 

 

"Åh jag gillade den här fönen jättemycket! Den starkaste funktionen av blåst torkar håret på seriöst några minuter bara! Sen skadar det ju inte att den är så söt i vitt med guld! Dessutom gillar jag att den är lite mindre så att den är enkel att resa med."


"Inte nog med att den torkar håret på nolltid så är ju designen sååå snygg. Lång sladd vilket är roligt positivt. Enda negativa är att den tar ganska stor plats i lådan. Men det positiva väger upp det negativa.”


"Mycket bra fön som torkar håret snabbare än alla andra jag tidigare testat. Har bara plus att säga om denna produkt, tycker absolut att den är värd att investera i." 


"En fön som verkligen är allt i ett. Jag gillar dom tre munstyckena som följer med och fungerar i alla lägen. Mitt hår som alltid blir väldigt frissigt blir inte alls det utav denna."


"Det som var enda nackdelen var att den var lite stor men tror dom flesta på marknaden är i denna storlek."


"En inte bara snygg och bra fön utan en kraftfull vilket gör mitt hår snabbt torrt. Flera minstycken som gör föningen mer spännande. Den långa sladden är ett stort plus."


"Snygg design, denna får gärna ligga framme. Smidig att hantera, lätt i vikten! Dessutom gillar jag alla olika val på värme/kyla och styrka. Det enda negativa är väl ljudet, men ska man ha fullt blås så ska man ;)."


"Sjukt nöjd med denna! Inte nog med att den är snygg och torkar mitt tjocka hår på ett kick. Använde den också på min stora hund och både han och jag var väldigt nöjda över hur snabbt och smidigt det gick att få han torr."


"Bra hårfön av väldigt bra kvalitet. Trots vikten så ligger den bra i handen. Enkel att använda."

 

Finns det några nackdelar med denna fön?

Det enda som nämns av både konsumenter och experter är att ljudnivån är hög. Om du dock klarar av ett par minuter av lite högre volym skall det inte vara något problem.


Här köper du testvinnaren till bästa pris!

Amazon säljer Remington AC9140 ProLuxe just nu för bara 415 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

415 kr är det lägsta priset just nu för Remington AC9140 ProLuxe!

Apoteket MEDS säljer Remington AC9140 ProLuxe för 449 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

Apotek Hjärtat säljer Remington AC9140 ProLuxe för 449 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Proshop säljer den för 474.09 kr. Frakten ingår i priset.

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 478 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Hemmy.se säljer just nu Remington AC9140 ProLuxe för 674 kr. Frakten ingår i priset.

Boozt säljer Remington AC9140 ProLuxe för 768 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

Shopping4net säljer just nu Remington AC9140 ProLuxe för 799 kr. Frakten ingår i priset.

Dyson hårfön - bästa premiumprodukt

Den fön som är bäst i test när det kommer till ett mer premiumval är utan tvekan Dyson Supersonic hårfön som har öppnat upp för en ny standard i premiumsegmentet med sin utmärkta kvalité och prestanda.

Bästa premiumval - Dyson Supersonic

(Klicka på bilden för att få information om lägsta pris just nu)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 24 september 2023

De bästa priserna på Dyson Supersonic


I klassisk Dyson-manér så har de återigen lyckats leverera en riktigt bra produkt som ser till att du får håret torkat precis som du vill ha det. 


Det första du lägger märke till hos Supersonic är designen. Det råder ingen tvivel om att Supersonic har en cool design. En stor anledning till att "huvudet" kan vara så litet och kompakt är på grund av motorn... som sitter i handtaget. 


Eftersom motorn sitter i handtaget så blir är den mer stabil att hålla i. Kombinerat med en vikt på ca 660g och motorns placering i handtaget känns den robust och är enkel att hålla i.


En av anledningarna till att denna dyson hårtork är så populär hos experter och konsumenter är på grund av dess kraft. Med hjälp av Dysons Air Multiplier-teknologi så sugs luft in och blir "förstärkt". Du kan då, tack vare designen, enkelt rikta luftströmmen och styla håret precis som du vill ha det. 


I många tester och konsumentrecensioner så nämns exempelvis att det; "bara tog hälften av tiden det brukar ta för att få håret torrt". Efter att du fönat klart så berättar många att resultatet är lenare och med mer lyster samt att jobbigt "frizz" inte uppkommit. 


Om du är rädd för att råka slita ut ditt kära hår så kommer du bli väldigt glad av att höra att det finns ett inbyggt system som stoppar temperaturen från att bli för hög och skada ditt hår. 


En annan finess är att alla olika munstycken sätts enkelt på med hjälp av magnet. Aldrig mer krångel av att försöka pussla ihop fönen med tillbehören! 


Den är enkel att använda och knapparna är intuitiva. Det finns 4 olika lägen, både för luftströms-styrkan och värmen. Utöver lägen finns även möjlighet att ändra temperatur med ett knapptryck. Dock måste fönen pausas om ifall du vill ändra temperatur.


Detta är väldigt användbart eftersom det ofta rekommenderas att du avslutar med kall luft för att få frisyren att "sitta på plats" efter stylingen.


Ljudnivån vid användning av Dyson Supersonic är även något som den prisas för - den är betydligt lägre än andra föner på marknaden. Anledningen till att den är tystare är pga att det används 13 blad i fläkten istället för 11 som är det normala. 


Hårfönen ger inte ifrån sig massa oljud. Den är i själva verket såpass "tyst" att det går bra att ha en konversation medan du gör dig redo, och det är också en anledning till varför den kostar lite extra.


Även om priset på en Supersonic är väldigt högt för en fön så sparar den dig tid och mycket möjligt att den kan spara dig ett par frisörbesök också på grund av dess många stylingförmågor. Garanti gäller i 2 år.


Specifikationer

Värmelägen: 4 st

Hastighetslägen: 3 st

Effekt: 1600 W

Egenskaper: Diffuser, fönmunstycke, joniseringsfunktion, kalluftsfunktion, upphängningsögla

Sladdlängd: 3 m

 


Här kan du se en video på Dyson Supersonic

 

Detta säger konsumenterna om Dysons hårfön

Som vanligt här på Bäst i test Guiden så tar vi alltid reda på vad konsumenterna tycker om sin produkt, här kommer några exempel;

 

"Fantastisk, bästa hårtorken nånsin och en innovativ design från både ett estetiskt och funktionellt perspektiv. Tyvärr så är den väldigt dyr!"


"Denna fön är väldigt lätt vilket betyder mycket för oss med mycket hår och som vill spendera så lite tid som möjligt på att hålla upp en fön. Den har halverat tiden det brukar ta för mig att torka mitt hår. Mina armar blir inte lika trötta OCH den är inte lika högljud som andra hårfönar."


"Bästa fönen jag har haft hittills - mycket snabb men ändå mjuk i torkningen. Den enda nackdelen jag har att nämna är att den inte kom i den fina förpackningen som jag såg på TV."


"Jag har haft denna hårtorken i några månader nu och jag använder den fortfarande. Kvaliteten är otrolig och luftflödet är imponerande. Jag gillar också att större delen av vikten ligger i handtaget så att använda den är enkelt."


Här köper du Dysons hårfön till lägst pris

Lyko säljer Dyson Supersonic för 4950 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.

4950 kr är det lägsta priset just nu för Dyson Supersonic!

Amazon säljer Dyson Supersonic just nu för bara 4950 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

Så gjorde vi testet

Vi har tagit reda på vilken hårfön som både de sakkunniga experterna och de vanliga användarna tycker är allra bäst. Givetvis spelar prisklassen alltid en roll vilket är varför vi har tagit med 2 hörfönar i detta test. Den ena ett mycket bra val för en prisvärd hårfön som fungerar i alla lägen, och den andra en mer premiumvariant för dig som vill ha det där lilla extra. 


Enligt experterna är det där "lilla extra" du betalar för hos Dyson något som framförallt ger en snyggare finish än andra hårfönar, t.ex. att du inte får frizzigt hår efter användning samt att den är mycket skonsam - framförallt för dig med längre hår. Här stämmer även användarna in i sina omdömen som du kan läsa mer av här ovan. 


I vårt val av hårfönar har vi sett vad experterna och användarna tycker om framförallt effekt och hastighet då dessa faktorer verkar vara de allra viktigaste. Du ska enkelt kunna reglera effekten och hastigheten för att du dels ska bli klar i tid, men även välja hur varmt du vill ha det, för en typ av temperaturkontroll. 


Utöver dessa faktorer har det även varit viktigt med själva torkningstekniken, alltså hur långt ifrån du måste ha fönen, samt vilka tillbehör du får med som underlättar stylingprocessen.


Här har konsumenterna varit mycket nöjda med den prisvärda vinnaren från Remington, som har god effekt, enkla kontroller och som även kommer med flera tillbehör - utan att kosta alltför mycket. Detta är också varför denna tar priset som bäst i test - eftersom den erbjuder god prestanda till ett mycket bra pris.   


Hårfön test - Experternas omdömen

T3 ger Dyson Supersonic Hair Dryer 4/5 stjärnor och tycker att det är en fantastisk fön som fungerar utmärkt för de med längre hår. De tycker även att det är en välsignelse att Supersonic är så skonsam mot håret, tillskillnad från många andra fönar på marknaden. 


Trustedreviews var i början väldigt skeptiska till fönen från Dyson pga priset. Efter användning så har det skett en hel del förändringar... De ger Supersonic 4,5 stjärnor av 5 och gillar att den bland annat är (förhållandevis) tyst, torkar hår på hälften av tiden och att finishen är lenare och rakare än hos andra produkter. Bland nackdelar så nämner de priset, vikten och att du måste stänga av fönen för att ändra temperatur. 


Business Insider gillar Supersonic och menar att priset gör sig rättvist och att det särskilt gäller folk som har långt och frissigt hår som kräver lite mer underhåll. 


Techadvisor kallar Supersonic för ett "teknologiskt under". Fönen får 4,5 stjärnor av 5 och gillar att den är snällare mot ditt hår, mer komfortabel samt att den är snabbare på att torka och styla ditt hår. De menar att den är såpass bra att du t.o.m. kan spara pengar på hårprodukter eftersom Supersonic gör stylingjobbet så bra. 


TheWifeChoice ger Supersonic 4,6 av 5 poäng. De gillar att det finns digitala sensorer som känner av när värmen är för hög och att ljudnivån är förhållandevis låg. Det bästa med Supersonic är, enligt TheWifeChoice, att den är så enkel och intuitiv att använda så torkandet blir ett nöje. De menar också att det blir stor skillnad med motorn i handtaget vilket resulterar i att hårtorken inte är tung i toppen utan håller sig välbalanserad och jämn i handen.


Glamour gillar Supersonic och skriver mest om hur den avslutade den eviga "fajten mot frizzet". Skribenten Abigail berättar att torkningen av henens hår, som normalt tar ca 35 minuter, var klart på 12 minuter! Abigail skriver även att resultatet var elegant och skinande


För detta test har vi även tagit in två st videorecensioner. Här kan du se en video på Dyson Supersonic in-action. Sen har vi en till video där en riktigt frisör testar Supersonic.


Tidigare har vi haft GHD Air som bäst i test-vinnare. Och värt att nämna är att en GHD hårfön samt OBH Nordica fortfarande står sig bra när det gäller föner bäst i test.

Sammanfattning

Efter att du läst vårt test om den bästa fönen önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den hörfön som passar dig och dina behov bäst.

Testvinnare
Tips 1:Vi kan också tipsa dig om att läsa vårt test om locktång eller testet om plattång.

  

Tips 2: Du som går med i vår Facebook-grupp får  information när någon av de rikstäckande kedjorna har hårfön rea på ovanstående produkter. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa fönen till det lägsta priset. Klicka på GILLA på FaceBook-knapparna ovan så sköter vi bevakningen åt dig!
Vanliga frågor och svar

 • Vilken är den bästa hårfönen?
  Vi på bäst i test har utsett hårfönen Remington AC9140 ProLuxe till bäst i test och Dyson Supersonic till det bästa premiumvalet.
 • Är en hårfön bra för håret?
  En hårfön är perfekt för att torka håret snabbt. Idag står även hårfönen för en stor del av stylingen också. Men som med alla värmeverktyg finns det en risk för att håret tar skada, vilket gör att det är extra viktigt att använda bra värmeskyddande produkter som grund.
 • Vilken effekt ska min hårtork ha?
  Det finns ingen gyllene standard när det gäller effekt, exempelvis har dysons hårfön 1600 watt medan andra har 2100 watt. Dock är en mindre effekt mer skonsamt för ditt hår eftersom det inte blir lika varmt.
 • Hur ofta ska jag byta ut min hårtork?
  De flesta hårtorkar varar mellan 3-5 år beroende på användning och modell.
 • Är dyra hårtorkar verkligen bättre?
  Inte alltid. Men de kan komma med extrafunktioner som kanske inte återfinns på de billigare modellerna.
 • Hur rengör jag min hårtork?
  Koppla ur sladden, ta bort filtret från sidan, och rengör med en mjuk borste.
Bäst i test Guidens tester inom styling


Anita Carlsen

Bäst i test: Hårfön

Anita - redaktör på Bäst i test Guiden sedan 2013. Anita är utbildad frilansjournalist och undersköterska och har i över 20 år djupdykt på inre utveckling, fysiskt och psykiskt välmående och har en gedigen erfarenhet inom hälsa och friskvård.

 

De specialinteressen som Anita djupdyker i på Bäst i test Guiden är inom skönhet & hälsa samt hem & hushåll.


Ursprungstestet skrevs 2019-10-10 och uppdaterades senast