Laddbox bäst i test 2023
Ska du köpa laddbox och vill veta vilken som är bäst i test just nu? Då har du kommit helt rätt - Vi på Bäst i test Guiden har tagit fram detta test för att göra valet av laddbox enkelt!
Som vanligt har vi tittat på de laddboxar som experterna har testat och vägt samman deras betyg med användarnas omdömen för att få en helhetsbild och kunna utse den som presterar bäst just nu.
Bästa laddboxarna just nu
Easee laddbox - bäst i test
Easee är den tillverkare som utmärker sig mest nu när det kommer till design, kvalitet och prestanda. Deras laddboxar kommer med olika effektinställningar och har dessutom en diskret, liten och modern design. Tack vare att maxeffekten är valbar är det en laddbox som går att använda till både hundraprocentiga elbilar och laddhybrider.
Den bästa laddboxen du kan ha hemma just nu är Ease Home Charging!
Bästa laddbox just nu - Easee Home Charging Station Här köper du testvinnaren: Lägsta butikspris per den 21 mars 2023
Easee är praktisk och säker laddbox som lämpar sig bra för vårt nordiska klimat där den klarar av temperaturer från 50 plusgrader till minus 30 grader. Eftersom den har en effekt på 1.4 - 22 kW passar den perfekt för både fullfjädrade elbilar och laddhybrider.
Har du en hybridbil just nu är det därför inget problem om du skulle uppgradera i framtiden till en 100% elbil eftersom du då kommer ha tillgång till ännu högre effekt, vilket leder till snabbare laddningstider. Vid köp har Easee laddstation plats för en bil laddandes men med möjlighet att ladda fler.
Laddboxens maxeffekt bestäms vid installation och kan därefter ändras vid behov, dock skall detta alltid utföras av en professionell installatör.
Den kommer med dynamisk lastbalansering som ser till att strömmen till din bil fördelas jämnt och reduceras vid behov. På så sätt kan du vara säker på att det inte finns någon risk för att säkringar skall gå.
Denna lastbalansering kan dessutom, sedan 2020, skötas trådlöst via Easee Equalizer. Dessutom kan du optimera laddningen när energikonsumtionen i huset är som lägst - helt automatiskt. Du kan även ansluta laddaren till Tibber, som med sin enhet Watty kan göra liknande hantering av lastbalansering.
Dessa trådlösa lastbalanseringar är otroligt behändiga eftersom det hjälper dig ha en så effektiv laddning som möjligt. Och det allra bästa? Dessa kan kopplas till din telefon.
Med smarta lösningar som Tibber och Easee Equalizer kan du ställa in i din telefon att du vill ha din bil fulladdad kl 07 morgonen därpå samt att du vill ha detta gjort på billigast sätt. Tibber ser då till att optimera laddningen för att din order ska bli verklighet.
Givetvis kan du också välja ett auto-läge där din elbil laddas när strömförbrukningen i huset är som lägst, vilket resulterar i snabbare laddning och en mer kostnadseffektiv laddning.
Ansluta laddbox till smartphone
Även Easee Home Laddbox går att ansluta via 4G eller Wi-Fi och är därmed kompatibel med din telefon, laptop eller surfplatta. Enda sladden som går till boxen är den från elcentralen, allt annat sköts direkt från våra telefoner vid dess tillhörande app. I appen kan du välja att sätta igång laddning, pausa och välja maximal laddhastighet.
Detta kan du dessutom göra vart du än befinner dig i världen, så länge du har internetuppkoppling.
Se till att spara ditt kvitto för att ansöka om bidrag till din laddbox. Du hittar information om bidraget här på Skatteverkets hemsida.
Detta tycker konsumenterna om sin Easee Home Charging Station
Som vanligt här på Bäst i test Guiden vill vi gärna veta vad konsumenterna som har köpt denna laddbox tycker. Det är ju trots allt dessa som har bäst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel:
"Har haft laddboxen i ca en månad och den har fungerat perfekt. Jag har boxen ihopkopplad med Tibber vilket gör att den laddar när timpriset för elen är som lägst.
Jag har även Watty effektövervakare som samverkar med laddboxen via Tibbers app och lastbalanserar om det skulle behövas. Easee är gedigen och välbyggd trots dess lilla storlek. Allt har fungerat toppen."
"Funkar perfekt med appen, wifi och tag, rekommenderas!"
"En riktigt genomtänkt laddbox. Appen har både nödvändiga och finlir-inställningar såsom ljusstyrka på leds. Mycket smidigt med rfid, som är kompatibel även med flera olika passerkort som ofta redan finns i hemmet. Vackert yttre och en gedigen byggkänsla."
"Appen är native och funkar perfekt.
+ inbyggd 4g i den, vilket förvånade mig. Så ifall du inte har wifi i garaget så funkar appen ändå.
Vet inte om det kostar extra efter något året?
+ boxen är otroligt liten och robust
+ laddar bilen fort, men går även att styra amperestyrkan
+ prisvärd med tanke på styrkan.
Går även att dra ner styrkan till 13 amp ifall ditt hus inte klarar av.
+ plugg istället för fast kabel.
Detta är kanske en smaksak, men gissar att om något pajar i framtiden så är det nog glapp i kabeln vilket blir dyrt om den är fastmonterad.
- de marknadsför denna som en smart laddbox som kan anpassa laddning efter priserna. Har inte hittat denna funktion än. Misstänker att de har stöd för det i Norge, vars ursprung, men inte i Sverige än.
Så för tillfället får du ladda på som vanligt, alternativt mata in en timer via appen att den ska ladda på kvällar då det "alltid" är lägre pris."
"Grym box med massor av funktioner, riktigt bra support från tillverkaren som fattar hur man utvecklar en bra app och tar tillvara på sina kunders önskemål och behov."
Här kan du köpa Easee till lägsta pris
Evify säljer just nu Easee Laddbox för 7990 kr. Frakten ingår i priset.
7990 kr är det lägsta priset just nu för Easee Laddbox!
Charge Amps Aura - Laddbox dubbla uttag
Om ni äger fler elbilar i familjen eller vill kunna erbjuda laddning åt era gäster som kommer på besök är det bra med en laddbox som har dubbla uttag och dynamisk lastbalansering mellan dessa. Och bästa laddbox som erbjuder detta är Charge Amps Aura.
Bästa laddbox med dubbla uttag - Charge Amps Aura Här köper du testvinnaren: Lägsta butikspris per den 21 mars 2023
Charge Amps är ett svenskt bolag som gör laddboxar av olika typer. De är alla tillverkade i en gedigen konstruktion av återvunnet aluminium som klarar Sveriges klimat och temperaturer från -30 till +45 grader celsius.
Det är en laddbox med dubbla uttag som låter dig ladda två bilar samtidigt. Dessa två uttag med automatisk lastbalans ser till att bilarna laddas effektivt och utan risk för att säkringarna ska gå i huset. Laddboxen har en effekt på 22kw men kan ändras till en mindre effekt ifall du äger en laddhybrid (som kräver sänkt effekt).
Charge Amps ger dig även tillgång till deras molntjänst som finns tillgänglig i din smartphone. Här kan du schemalägga laddning av era bilar. Du kan även helt stänga av laddning för en av bilarna om du så önskar, för att spara på elkostnaden.
Laddboxen ansluts genom Wi-Fi vilket gör informationen tillgänglig för dig, oavsett var du befinner dig. All data synkroniseras i realtid och finns direkt tillgänglig i din smartphone.
Glöm inte att boka in installation av en behörig elektriker då detta är ett krav! Och se till att spara ditt kvitto för att ansöka om bidrag till din laddbox. Du hittar all information om bidraget här på Skatteverkets hemsida.
Detta tycker konsumenterna om Charge Amps
Här kommer några exempel på vad kunderna tycker om Charge Amps och sina köp därifrån. Utöver omdömena går det att läsa att Charge Amps är väldigt serviceminded och ser ständigt till att deras produkter är uppdaterade för att passa alla elbilars olika laddningsinställningar.
"Snabb leverans hem, snabbt ordnat med installation."
"Vad vi verkligen kan lyfta fram är all superb support vid inköp, installation och driftsättning. Verkligen en femstjärnig upplevelse! Mycket värdefullt när rätt beslut måste tas i den komplicerade Elbilsvärlden."
"Bra bemötande o bra tillgänglighet med support!!"
"Vi är mycket nöjda med laddboxen. Funkar enkelt å bra! Rekommenderats varmt."
"Allt installerat och klart ca en vecka efter beställning."
"Helnöjd. Funkar som planerat, inga konstigheter."
Här kan du köpa Charge Amps Aura till bästa pris
Zave säljer Charge Amps Aura för 17591. Frakten hem till dig ingår i priset.
17591 kr är det lägsta priset just nu för Charge Amps Aura!
Evify säljer just nu Charge Amps Aura för 20090 kr. Frakten ingår i priset.
Proffsmagasinet säljer just nu Charge Amps Aura för 25027 kr. Frakten ingår i priset.
Autoexperten säljer Charge Amps Aura för 29995 kr. Frakten är inkluderad i priset.
Proshop säljer den för 31780 kr. Frakten ingår i priset.
Så gjorde vi testet
I vårt omfattande test av laddboxar för elbilar tog vi hänsyn till både experternas och användarnas omdömen. Vi fokuserade på viktiga delar som laddhastighet, säkerhet, användarvänlighet och pris.
Vi började med att undersöka laddhastigheten och jämföra den med andra produkter på marknaden. Detta gav oss en uppfattning om hur snabbt varje laddbox kunde ladda en elbil och hur detta skulle påverka laddtid.
Säkerheten var också en viktig faktor, därför undersökte vi hur varje laddbox har säkrat sig mot strömavbrott och överspänning, detta är viktigt för att bilen inte ska ta skada av laddningen, annars kan det bli onödigt dyrt och ett jobbigt försäkringsärende!
Användarvänlighet är en av de viktigaste faktorerna och därför undersökte vi hur enkelt det är att installera och använda laddboxarna i testet samt vilka hjälpmedel du kan få som kund.
Priset är alltid en stor faktor här på Bäst i test Guiden eftersom vi vill kunna rekommendera den bästa produkten till det bästa priset och vi vill därför säkerställa att det finns bra alternativ för olika budgetar samt om du enbart vill kunna ladda en bil eller ha flexibilitet att ladda fler, exempelvis om du har gäster på besök. Tack vare detta kunde vi komma fram till två alternativ som presterar bra när det gäller kvalitet och pris.
Slutligen har vi som vanligt tagit hänsyn till experternas och användarnas omdömen för att få ett brett perspektiv på laddboxarnas prestanda och kunna rekommendera det allra bästa till er som letar efter den bästa laddboxen just nu. Du hittar experternas omdömen här nedan.
Laddbox test - experternas omdömen
Givetvis vill vi gärna veta vad experterna har att säga om Easee Laddbox, Charge Amps laddbox samt laddboxar överlag. Men dessvärre är laddboxen en produkt som inte har fått mycket uppmärksamhet av testexperter. Vi har därför hittat mycket av vår information från dels kundrecensioner men även bloggar och butikspersonal.
Vi hoppas att experttesterna fylls på snart och då kommer ni hitta dem här nedan:
Aftonbladet: Utsåg Easee till laddboxen bäst i test i deras test från december 2021. Den tar hem förstaplatsen tack vare dess många funktioner som innefattar wifi-stöd, inbyggd elmätare samt ett inbyggt jordfelsskydd.
Vidare får den även höga poäng tack vare dess snygga design, som är tillgänglig i en rad olika färger för att smälta ihop bättre med huset. Slutligen tycker panelen på Aftonbladet att det är en bra laddbox till ett just pris.
Hemmastyrning: Gillar Easee i kombinationen med Tibber, som gör det enkelt med smart laddning för att hålla elkostnaden till minimum. De menar också att det är svårt att hitta en värdig motståndare till Easee laddbox eftersom den har ett väldigt schysst pris, medan dess konkurrenter ofta kostar mycket mer. Dessutom har den smarta funktioner och tycker att den är enkel att placera tack vare sin lilla storlek.
Laddsmart: Tycker att Easee laddbox är den som förtjänar att kandidera för bästa laddbox. Med hög maxladdningseffekt, liten och smart konstruktion, smidig app och både Wi-Fi och 4G uppkoppling tycker de att det är den bästa laddboxen.
Andra laddboxar i deras test var bl.a. Charge Amps Halo och Garo. Dessa faller dock bort lite eftersom du med Garo måste köpa tillägg för att den ska få full funktionalitet. Och med Charge Amps Halo erbjuds endast 11kW maxeffekt.
Andra tillverkare som också håller god kvalitet är bl.a. Garo laddbox och Defa laddbox. Dessa tillverkare gör laddboxar med alla möjliga effektlägen och har även de smarta lösningar med Wi-Fi och 4G uppkoppling. Är du intresserad av Charge Amps har de även sin Halo laddbox, lik Auran fast endast med ett uttag.
Köpguide
Ladda elbil hemma
Att skaffa en elbil är ett mycket smart val eftersom du sparar både på miljön och plånboken. Det är också helt rätt i tiden eftersom flera länder har bestämt sig för att fasa ut traditionella förbränningsbilar år 2030. Att spara på miljön låter bra men att även spara pengar låter givetvis också riktigt bra genom att ladda hemma!
Men för att du ska vara helt säker på att du gör detta rätt är det viktigt att du har rätt laddstolpe. Det är ju denna som kommer göra det möjligt att ladda din elbil och den kommer stå för c 90% av din bils laddning. Därför är det ett viktigt val!
Ladda via eluttaget
Det finns många förespråkare för laddning direkt via eluttaget. Men vad få vet är att detta faktiskt är förbjudet i många länder. Anledningen till detta är att vanliga uttag inte är gjorda för så hög effekt. Som resultat av detta har det uppstått flertalet bränder runtom i världen.
Men förutom att det kan innebära brandrisk är det också väldigt långsamt sätt att ladda sin elbil på. Vill du ha en säker och effektiv laddning är det bäst att satsa på en riktig laddstation med så kallad mode 3-laddning (3 fas).
Fas 3 laddare elbil
Begreppet "fas" när det gäller ström är vanligt i sammanhanget och syftar på den el som dras in till en fastighet. Ett vanligt eluttag med 230 volt kallas för enfas, eller fas 1. När det gäller fas 3, eller trefas, har du istället 400 volt. Fas 3 är bra för prylar som behöver mer ström än normalt, däribland din elbil-laddare.
Med större kapacitet finns inte heller någon risk för överhettning, som vi nämnde här ovan. Med en fas 3 laddare får du en effektiv laddning och låter dig ladda din elbil med ca 5 mil i timmen.
Vilken effekt på laddbox?
Det finns idag flertalet effekter på din laddare att välja mellan. De allra vanligaste är dock 3,7kW och 11kW. Men det är inte alla ladd-hybrider som har batterier som är kompatibla med 11kW-laddare.
Renodlade elbilar kan oftast dock ta emot 11kW. Ta reda på vilken effekt som funkar för din bil innan ditt köp.
Skillnaderna mellan dessa två laddare är simpel. En 3,7kW variant laddar din bil med ca 2 mil per timme medan 11kW laddar din bil med ca 6 mil per timme.
Dynamisk lastbalansering
Ofta kommer vi ladda våra fordon när vi kommer hem från jobbet. Då sätter vi ofta igång och använder fler prylar som vitvaror, lampor, tv-apparater och högtalare. För att allting ska fungera samtidigt utan att säkringar skall gå är det viktigt att laddaren har automatisk lastbalansering. Detta innebär att strömmen fördelas jämnt för att säkringen inte skall gå.
Detta fungerar också när du har fler fordon anslutna till en och samma laddare. Då fördelas strömmen lika mellan dessa. Men om endast ett fordon är anslutet till laddstationen så laddas detta med full styrka.
Våra krav på testvinnarna
När vi har utsett den bästa laddboxen har vi haft en del krav för att säkerställa att testvinnaren är den allra bästa laddboxen som finns tillgänglig för den svenska befolkningen just nu!
- Antal uttag laddbox - de flesta svenska hushåll har 2 bilar. Och sett till trenden kommer alltfler av dessa bytas mot elbilar. En laddbox med två uttag är därför att föredra. Då slipper ni köpa en ny sådan när nästa bil byts ut till elbil. Men det är också praktiskt ifall ni har gäster på besök som också önskar att ladda sin bil. Och slutligen är det billigare med en bra laddbox än två stycken.
- Design av laddbox - eftersom laddaren med stor sannolikhet kommer sitta utomhus på din husvägg är det nice om denna ser schysst ut och smälter in i väggen så mycket som möjligt.
- Byggkvalitet - det är viktigt att laddboxen klarar av temperaturförändringar. Det svenska klimatet är ju känt för att vara allt från jämnt. Därför är det viktigt att laddboxen klarar av snabba temperaturförändringar, även om dessa går långt under 0-strecket.
- App - eftersom nästan allt kan styras från våra telefoner, oavsett om det är belysning eller köksprylar, vill vi också kunna göra detta med vår laddare. Med en tillhörande app till din kan du stänga av och sätta på laddstationen när du vill. Detta är bra för att spara på elräkningen samtidigt som du kan optimera laddningen på bästa sätt och därmed inte slita ut din elbils batteri allt för mycket.
- Konsumentomdöme och expertbetyg - en tydlig indikator på hur bra en tillverkares produkter är ofta att ta en titt på tillverkarens kundrecensioner. Här får man en bra uppfattning om produktens kvalitet samt hur deras kundbemötande är. Vi vill ju gärna att hjälp skall vara enkelt att få tag på!
Grön teknikstöd
Statliga bidrag för miljövänliga fordon är en stor motivationsfaktor för många som tar steget till elbil. Du kan få avdrag för både inköp och arbetskostnader. Detta avdrag får dock inte överstiga 50.000kr per år och innefattar allt som har med grön teknik att göra; laddstationer, solpaneler etc. Grön teknik bidraget liknar rotavdrag där skatteverket står för 50% av installationskostnaden.
För att du ska få rätt till detta bidrag måste du köpa laddbox och installationsservice från samma företag. Detta görs enklast genom att beställa från ett svenskt bolag. Köper du denna från ett annat företag än det som installerar den åt dig har du endast rätt till 30% av den fakturerade kostnaden.
Ofta är bidrag för både installation och köp redan inräknat i priset som visas när du skall köpa denna samt boka installation.
Vanliga frågor och svar
Detta leder i sin tur till det andra problemet; säkerhet. Då vanliga el uttag inte är gjorda för större effekt kan det resultera i skador och eventuella olyckor om det utsetts för hög belastning under en längre tid.
Beställer du både laddbox och installation från samma företag har du rätt till ett avdrag på 50%, likt ett rotavdrag.
Desto högre effekt, desto snabbare laddning. Tänk dock på att det är få hushåll som har nog med spänning för att ackommodera höga effekter som t.ex. 22kW.
Tänk också på att det endast är hundraprocentiga elbilar som kan ta emot mer än 3,7kW. Har du köpt en laddhybrid är det alltså 3,7kW som är maxeffekt för din bil.
Tips 1: Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har laddbox rea på ovanstående testvinnare. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa laddboxen till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Tips 2: Är du intresserad av miljövänliga fordon kan vi tipsa dig om att läsa våra tester om bl.a. den bästa elmopeden, eller testet om den bästa elscootern.
Vi har också utsett den bästa elcykeln just nu. Denna är optimal för dig som bor i stadskärnan och gärna cyklar till jobb och nöjen! Läs mer om bästa elcykel här! För dig som vill låna pengar med låg ränta kan vi tipsa om vårt privatlånetest.
Bäst i test Guidens biltillbehörs- och fordonstester

Bäst i test: Laddbox
Philip AndrénPhilip - redaktör på Bäst i test Guiden.
Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ljud, bild och teknik. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.
Vid sidan av jobbet studerar Philip även inom International Business på Stockholms Universitet. På fritiden umgås han allra helst med vänner och skapar musik.
Ursprungstestet skrevs och uppdaterades senast