actionkamera bäst i test

Test Actionkamera 2021

Ska du köpa en  tålig videokamera för att filma dina eller någon annans äventyr och vill veta vilken actionkamera som är  bäst  idag? Då har du kommit helt rätt!

 

Vi har läst  alla  tester  och dessutom tagit reda på vad   konsumenterna tycker om sina videokameror. Sedan har vi sammanställt resultatet på denna sida. På så vis kan du enkelt se vilken actionvideokamera som är bäst just nu och slippa jobbiga och dyra felköp. 

 

Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig vinnaren NU!

 

Från videokamera till action cam

Intresset för videokameror  är litet idag. Du läser ju visserligen denna text just nu och bevisar  att det fortfarande finns dem som är intresserade av att köpa en riktigt bra videokamera. Men eftersom efterfrågan är liten är också intresset lågt från experterna att utvärdera  nyheter.

 

Tidigare har vi haft "vanliga videokameror" på denna sida, men eftersom testlabben i princip inte  gör några tester av dessa sedan år 2014, finns det idag  inte tillräckligt många relevanta, pålitliga och aktuella tester för att göra en bra sammanställning. Och då avstår vi hellre helt. Det är så vi jobbar här på Bäst i test Guiden.

 

En ny spännande kategori är dock  så kallade "actioncam", speciella videokameror som kan fästas någonstans på filmaren för att spela in aktiviteter så som skidåkning, forsränning, bergsklättring eller motorcykelåkning. Och det är just denna typ av kameror som vi nu ska granska för att komma fram till vilken som är bäst idag.

 

Vilken tillverkare gör den bästa videokameran?

 Vilket märke är det som gäller idag, om man vill ha en  riktigt bra actionkamera? Jo, sedan flera år tillbaka är det en tillverkare, och egentligen en kameramodell, som stått som ensam härskare om du  är intresserad av det bästa. Det handlar om välkända GoPro och deras kameror i Hero-serien. 

 

På senaste tid har dock GoPro fått utmanare, som inte minst tack vare en lägre prislapp, lyckats ta åt sig marknadsandelar från den tidigare ohotade vinnaren. Här är det bland annat Sony som med sina HDR-AS modeller är pigga och försöker springa ifatt GoPro genom riktigt bra actionkameror till attraktiva priser.

 

De märken som inte fått så bra resultat i  testerna är  Liquid Image, Rollei och HTC. Dessa tillverkare kan det alltså vara bra att undvika om du är på jakt efter det som är bäst.

Bäst i test - Actionkamera 2021

Konkurrensen hårdnar bland de populära actionkemerorna och bland annat Garmin och Sony bjuder på starkt motstånd om förstaplaceringen, men åter igen är det den regereande mästaren som hamnar högst på pallen - låt oss presentera GoPro!

Bästa actionkameran - GoPro Hero7 Black

(Klicka på kameran för att läsa om den på GoPro:s hemsida)

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 5 augusti 2021

De bästa priserna på GoPro Hero7 Black


En rad tidningar och tekniksajter har likt tidigare år låtit testa marknadens bästa actionkameror och man är rörande överens: ingen slår GoPro. Nyligen lanserade de uppföljaren till den omåttligt populära modell Hero 6 Black - GoPro Hero 7 Black.

 

Nytt med den uppdaterade sjuan är bland annat möjligheten att livestreama dina filmer samt en avancerad stabiliseringsfunktion, Hypersmooth, som tar bort - i princip - alla skakningar.

 

GoPro Hero 7 Black är en stryktålig vän i såväl skidbacken som i skateboardrampen med en lättanvänd display som du enkelt sveper dig fram på. Liksom föregångarna är den vattentålig ner till 10 meters djup och med den inbyggda gps:en får du exakta taggar på alla dina bilder och filmer.

 

En kul men också viktig funktion (med tanke på när kameran används) är möjligheten till röststyrning. Med frasen "GoPro, start recording" kan du sätta igång kameran på distans. Annars går det förstås även att styra dessa funktioner i mobilappen, över wifi-koppling.


Batterilivet för GoPro Hero 7 Black ska räcka i ca 1h och 45 min. Detta avser kontinuerligt filmande i 1080p/30FPS. 

 

Titta gärna på GoPros genomgång av kameran som bjuder på både en genomgång av nyheterna samt filmsekvenser som får dig att längta bort. 

 

Så säger experterna och konsumenterna

Oavsett forum så är det flesta användare väldigt nöjda, vilket undersökningar från tidigare år visar och i ett stort test utfört av M3 (se länk nedan) skriver man: "Det finns bra alternativ till GoPro, men Hero 6 Black kombinerar fantastiska bilder med smarta funktioner, ett enkelt användargränssnitt och en uppsjö av tillbehör för alla tänkbara användningsområden."

 

Och nu handlar det alltså om sjuan, som Fotosidan.se beskriver enligt följande.

 

"Precis som sin föregångare klarar GoPro Hero 7 Black att filma 4K video med 60 bildrutor per sekund, eller full-HD med 240 bps. Stillbilderna blir 12 megapixel stora. Den stora nyheten är en bildstabilisering som GoPro kallar Hypersmooth och uppges varai klass med att använda en gimbal."

 

Flera testpersoner samt konsumenter är framför allt imponerade av bildkvaliteten och möjligheten till livestreaming.

 

Hos Freeride.se, som tidigare testat och hyllat GoPro Hero 6 Black säger man:"Det är mycket material från cykling, löpning och annat actionfyllt som fylls av små vibrationer som ibland gör materialet olidligtatt titta på, om den nya stabiliseringsfunktionen skulle innebära att inte det mesta av detta material går i papperskorgen så är vi både imponerade och intresserade"

 

Tekniksajten Techradar.se sammanfattar det bäst:

 

"När man använder Go Pro Hero 7 Black" påminns man om varför företaget har dominerat den här marknaden. Den är dyr och inte utan brister men det bra att se att företaget uppmärksamma viktiga områden som videostabilisering. Jättebra video, jättebra bilder och - viktigast av allt - jättekul!"


T3, Juli 2019 ger GoPro Hero 7 Black 5/5 stjärnor och skriver att det är den mest kraftfulla kameran som GoPro hittills har släppt som lyckas väl i en alltmer konkurrenskraftig kategori av produkter. De gillar stabliserings-, live-stream-och TimeWarp-funktionen samt att det finns brett stöd för appen hos olika smartphones. När det kommer till nackdelar så nämner T3 endast en; att det ej gjorts någon förbättring till batterilivet.


Trustedreviews, Feb 2019 testade GoPro Hero 7 Black och blev så imponerade att de korade Hero 7 Black till den bästa actionkameran de hade sett hittills. Vad de framförallt tyckte om var den superba bildstabiliseringen, förbättrad ljudupptagning, livestream-funktionen och att actionkameran nu är vattentät även utan skal


Här är svagheterna med denna kamera

Som alltid här på Bäst i test Guiden berättar vi också om eventuella nackdelar som nämnts bland recensionerna och när det gäller GoPro Hero 7 Black är det två saker som är återkommande.

 

Ibland svarar den inte på röstkommando vilket innebär att du riskerar att missa en bra filmsekvens. Det krävs app eller programvara för att mata ut Slow-motion video.

 

Så köper du actionkameran till bästa pris

Amazon säljer GoPro Hero7 Black just nu för bara 2529.08 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

2529.08 kr är det lägsta priset just nu för GoPro Hero7 Black!

Outnorth säljer GoPro Hero7 Black för 3195 kr. Frakten är inkluderad i priset.


Philip Andrén

Bäst i test: Actionkamera

Testet skrevs och uppdaterades senast