Actionkamera bäst i test actionkamera test, bästa actionkameran, gopro kamera bäst i test actionkamera, gopro bäst i test, bästa gopro kameran, bästa actionkamera

Actionkamera bäst i test 2024: bästa actionkameran - GoPro

Vill du köpa en actionkamera för att filma dina eller någon annans äventyr och vill veta vilken som är actionkamera bäst i test? Då har du kommit helt rätt!


Kanske har du hört talas om en GoPro kamera, men undrar: vilken GoPro är bäst, och vilken GoPro är mest prisvärd?


Vi har läst alla tester och dessutom tagit reda på vad konsumenterna tycker om sina videokameror. Sedan har vi sammanställt resultatet på denna sida. Läs mer för att ta reda på bästa actionkameran just nu och slipp dyra felköp. 


Bästa actionkameran 2024

Actionkamera bäst i test

GoPro Hero 9 Black

Actionkamera bäst i test GoPro Hero 9 Black
 • Kan filma i 5K

 • 240FPS vid full HD 1080p

 • Smart mjukvara som ger otroligt stabila videor

 • Skärmen på baksidan kan lagga

priser i samarbete med Prisjakt

Köpguide

Actionkamera test: vilken tillverkare gör den bästa actionkameran?

Vilket märke är det som gäller idag, om man vill ha en riktigt bra actionkamera? Jo, sedan flera år tillbaka är det en tillverkare, och egentligen en kameramodell, som stått som ensam härskare om du är intresserad av det bästa. Det handlar om välkända GoPro och deras kameror i Hero-serien. Därför handlar testet om att ta reda på vilken av alla GoPro-modeller som är GoPro kamera bäst i test.


Bästa actionkameran och konkurrenter

På senare tid har GoPro fått lite konkurrens från Sony, som inte minst tack vare en lägre prislapp, lyckats ta åt sig marknadsandelar från den tidigare ohotade vinnaren, bästa GoPro kameran. Sony med sina HDR-AS modeller är pigga och försöker springa ifatt GoPro genom att tillverka riktigt bra actionkamera till attraktivt pris.


De märken som inte fått så bra resultat i testerna är Liquid Image, Rollei och HTC. Dessa tillverkare kan det alltså vara bra att undvika om du är på jakt efter det som är bäst.
Actionkamera bäst i test ersätter videokamera bäst i test

Tidigare har vi haft "vanliga videokameror" på denna sida, men eftersom efterfrågan är liten och testlabben i princip inte gör några tester av dessa sedan år 2014, finns det idag inte tillräckligt många relevanta, pålitliga och aktuella tester för att göra en bra sammanställning av videokameror. Då avstår vi hellre. Det är så vi jobbar på Bäst i test Guiden.

 

En ny spännande kategori är dock så kallade "actionkamera", speciella videokameror, som kan fästas någonstans på filmaren för att spela in aktiviteter så som skidåkning, forsränning, bergsklättring eller motorcykelåkning. Det är just denna typ av kameror som vi granskar i testet för att komma fram till bästa actionkameran idag.

Actionkamera bäst i test - bästa GoPro kameran

Konkurrensen hårdnar bland de populära actionkamerorna där bland annat Garmin och Sony bjuder på starkt motstånd om förstaplaceringen, men åter igen är det den regerande mästaren som hamnar högst på pallen - låt oss presentera GoPro Hero 9 Black - actionkamera bäst i test! Läs mer här nedan.


Bästa actionkameran - GoPro Hero 9 Black

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 29 februari 2024

De bästa priserna på GoPro Hero 9 Black Visa färre priser Visa fler priser


GoPro kamera bäst i test - svårslagen actionkamera

En rad tidningar och tekniksajter har likt tidigare år låtit testa marknadens bästa actionkameror och man är rörande överens: ingen slår GoPro. Uppföljaren till den omåttligt populära modell Hero 9 Black finns ute på marknaden, och eftersom det redan har gått en tid sedan lanseringen så har priset hunnit gå ner en del, det gillar vi! 


Det som gör GoPro Hero 9 Black till bästa actionkameran just nu är först och främst dess otroliga prestanda - med ny smart teknik får du en stabil bild och har goda alternativ till snabbspolning och slowmotion, allt till ett just pris. Dessutom har kameran en kompakt och snygg design - till bra pris!


Actionkamera med många funktioner

Denna actionkamera är fullspäckad med teknik och ger dig bland annat möjligheten att livestreama dina filmer samt en avancerad stabiliseringsfunktion, Hypersmooth, som tar bort - i princip - alla skakningar och tar bort behovet för en stabilisator, som t.ex. DJI Osmo. Och med nya versionen, Hypersmooth 3.0, finns det inget behov av stabilisatorer, du kan springa, gå eller cykla och fortfarande få en stabil video.


Tidsfördröjning och snabbspolning med Timewarp

Och med funktionen Timewarp 3.0 får du till ännu snyggare snabbspolning. I kombination med Hypersmooth betyder detta att du även kan vara på språng och fortfarande få en stabil video i hög kvalitet. 


Detta gör det möjligt för att Go Pros actionkamera ska ta kreativitet till en ny nivå med häftiga resultat. Och vill du pausa Timewarp kan detta också göras, under inspelning! Att skifta mellan tidsfördröjning, snabbspolning eller normalt läge kan alltså göras utan efterbehandling i mjukvara.


Filminspelning med hög kvalitet

Nytt med denna GoPro kamera är bland annat en ny sensor på 20 megapixel och filmning i 5K på 30 FPS medan 4K går att filma i 60FPS. Väljer du att filma i Full HD 1080p kan du få hela 240FPS.


På den bakre skärmen har du även möjligheter att styra funktioner och se videos du nyligen har filmat. Denna styrs helt med touch och har bra bildkvalitet. Dock har en del experter och användare klagat på att den kan lagga, vilket gör det svårt att manövrera mellan funktionerna. Men det går även att styra kameran från din smartphone.


Actionkamera bäst i test 2023 - bästa actionkamera test 2023, bäst i test actionkamera GoPro Hero test, action camera test, gopro test

Bakre skärmen på actionkameran


Utöver att du kan filma i högre kvalitet och bättre flöde så finns ännu fler funktioner; time-lapse under natten. Denna nya funktion använder smarta algoritmer för att få till perfekta ljusförhållanden och ISO-inställningar när dagen går till natt, eller vice versa. 


Vattentålig actionkamera ner till 10 meter

Kameran är en stryktålig vän i såväl skidbacken som i skateboardrampen med en lättanvänd display som du enkelt sveper dig fram på. Liksom föregångarna är den vattentålig ner till 10 meters djup och med den inbyggda gps:en får du exakta taggar på alla dina bilder och filmer.


Styr kameran med rösten

En kul men också viktig funktion (med tanke på när kameran används) är möjligheten till röststyrning. Med frasen "GoPro, start recording" kan du sätta igång kameran på distans. Annars går det förstås även att styra dessa funktioner i mobilappen, över wifi-koppling.


Trådlös överföring till sociala medier

När du ska få över dina bilder och filmer till din telefon och dela på sociala medier görs detta väldigt enkelt och trådlöst via inställningarna på den medföljande appen. I appen kan du även välja att dela direkt till dina sociala medier. Det som är positivt här är att kvaliteten behålls, så du får exakt samma fina skärpa på instagram och facebook, som när du tittar på klippet i actionkameran eller på din telefon.


Vidare finns det tidsinställd tagning, GPS, röststyrning och USB-C laddning. Och likt de tidigare uppdateringarna har denna också fått ett större batteri. 


Batterilivet för Hero9 Black ska räcka i ca 1h och 20 min enligt GoPro själva. Detta avser kontinuerligt filmande i 1080p/240FPS. Men väljer du att gå ner i FPS, till 60, ska batteriet räcka i hela 1h och 40 min.


Titta gärna på GoPros genomgång av kameran som bjuder på både en genomgång av nyheterna samt filmsekvenser som får dig att längta bort.

 

Användarnas omdömen och recensioner om GoPro bäst i test

Som vanligt på Bäst i test Guiden tar vi hänsyn till vad användarna har att säga om sitt köp. Det är ju trots allt dessa som har bäst och längst erfarenhet av en produkt. Här kommer några exempel: 


"Actionkameran är ett mästerverk. Allt som var bra med 7 o 8 black är än bättre. Menyn på bakreskärmen på kameran kan leva sitt egna liv och är svåranvänd. Krävs lite tålamod."


"Om man använder en mobil med GoPro appen så kan man göra ändringar där, men omständligt. Dock ett aboslut bra köp. Kvaliteten på video och bilder är klart värt priset."


"En trevlig liten välbyggd kamera som tål en del stryk."


"Jag är mycket nöjd med denna kamera. Den har riktigt bra stabilisering av bilden som jag blev riktigt imponerad av. Enda negativa jag kan komma på är att skärmen på baksidan kunde reagera lite bättre. I övrigt kanonbra kamera."


"Väldigt stor uppgradering jämfört med hero 8."


"Glad jag väntat med att köpa actionkamera tills nu, Många funktioner som är bra stabilisering, timewarp- och timelapse och upplösning. Några enstaka sw krascher hittills. Bättre batteriprestanda och en bättre PC mjukvara för redigering hade gett 5 stjärnor från mig."


Nackdelarna med bästa GoPro kameran

Som alltid här på Bäst i test Guiden berättar vi också om eventuella nackdelar som nämnts bland recensionerna och när det gäller Hero 9 Black är det två saker som är återkommande.

 

Ibland svarar den inte på röstkommando vilket innebär att du riskerar att missa en bra filmsekvens. Och sedan gäller det skärmen som kräver lite tålamod då det kan vara klurigt att bläddra i menyer och hamna rätt. 

Här kan du köpa bästa actionkameran från GoPro till bästa pris

Du hittar bra priser på GoPro kameran får du när du beställer den på nätet. Då kan du även få den levererad direkt till dörren, smidigt och bekvämt. 


Amazon säljer GoPro Hero 9 Black just nu för bara 3290 kr när du klickar här, och frakten hem till dig ingår i priset.

3290 kr är det lägsta priset just nu för GoPro Hero 9 Black!

Komplett säljer just nu GoPro Hero 9 Black för 3590 kr. Frakten ingår i priset.

Hos NetOnNet kan du köpa bäst-i-test-vinnaren för bara 3590 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Power säljer just nu GoPro Hero 9 Black för 3590 kr. Frakten ingår i priset.

Clas Ohlson säljer just nu GoPro Hero 9 Black för 3590 kr. Frakten ingår i priset.

Proshop säljer den för 3590 kr. Frakten ingår i priset.

Dustin Home säljer just nu GoPro Hero 9 Black för 3659 kr. Frakten ingår i priset.

Hos Coolshop kan du köpa GoPro Hero 9 Black för 3890 kr. Frakten hem till dig ingår i priset.
Varför Hero 9 istället för den allra senaste GoPro?

GoPro Hero 10 kom ut 2021 och har även den fått mycket höga betyg och med rätta. Dock finns det några nackdelar med denna som bland annat överhettning vid längre inspelningar. Hero10 Black kan rentav slockna ifall du filmar för länge, vilket inte är så kul - särskilt om du vill spela in en konsert eller en längre filmsnutt ute i naturen. 


Skillnaden mellan GoPro Hero 10 och Hero 9 är inte särskilt stor heller. Du får en stabilare bild tack vare Hypersmooth 4.0 (istället för 3.0 hos 9:an). Du får även bättre inspelningsupplösning och frekvens, 5k video i 60 FPS samt 4K i 120 FPS mot 9:ans 30 samt 60 fps. 


Vidare är GoPro Hero 10 fortfarande rätt dyr, vilket gör GoPro Hero 9 till en mycket prisvärd actionkamera. Dessutom har den en batteritid som överstiger de flesta användarrecensionerna av GoPro Hero 10. På Bäst i test Guiden är vårt mål alltid att testvinnaren ska vara bäst i hänseende till både pris och prestanda, därför står Hero 9 fortfarande kvar som GoPro kamera bäst i test.
Så gjorde vi testet om bästa actionkameran

I vår undersökning med målet att utse den bästa actionkameran just nu har vi behövt hämta in information från flera olika håll. Detta har varit viktigt eftersom vi måste undersöka de olika kamerornas specifikationer, funktioner och hur dessa förhåller sig till kamerornas pris. Det viktigaste är att utse den actionkamera som ger dig mest värde för pengarna, vilket inte nödvändigtvis innebär den allra senaste modellen. 


Förutom att jämföra specifikationer har vi även tagit reda på vad experterna inom actionkameror tycker. Genom att ta del av deras tester på internet, i tidningar och på sociala medieplattformar har vi fått en god uppfattning av vilka kameror som experterna gillar allra mest. Detta har varit värdefull information eftersom de har kunnat sätta kamerorna på prov, och bland annat testat ifall deras vattentäthet, batteritid, ljudupptagningsförmåga och dylikt stämmer överens med vad tillverkarna lovar. 


Utöver experterna har vi även tagit del av vad de svenska konsumenterna säger om sina köp av actionkameror. Detta har dels gett oss en god överblick över vilka funktioner och specifikationer som önskas, men också vad användarna tycker om sina köp - och det är ju trots allt vanliga konsumenter som är det riktiga experterna, eftersom de ofta har längre erfarenhet av en produkt. Användarnas recensioner och omdömen har därför också varit ledande för oss när vi har utsett actionkamera bäst i test.


Test actionkamera - experternas omdömen

Test actionkamera 2022

Digital Camera World ger GoPro Hero 9 Black ett betyg på 5/5. Den beskrivs fortfarande som en utmärkt actionkamera som filmar i 5K, har bra stabilisering och ett brett utbud av tillbehör.


Test actionkamera 2021

Techadvisor ger GoPro kameran 4/5 av i totalbetyg och är väldigt nöjda. De tycker att det är den mest kapabla GoPro kameran du kan köpa just nu och gillar bl.a. Hypersmooth, skärmen samt att den erbjuder bra prestanda utomhus. De ogillar dock storleken (är större än föregångarna) samt att skärmen på baksidan kan lagga emellanåt. 


Pocket-link är mycket nöjda med sitt test och hyllar framförallt Hypersmooth och dess förmåga att stabilisera bilder med hjälp av smarta algoritmer. Dessutom gillar de att kameran har stöd för 5K upplösning och filmning i full hd (1080p) med 240FPS. 


Test actionkamera 2020

Techradar testade Hero 9 precis när den kom ut och skrev då i sitt test att det är "den mest kraftfulla och mångsidiga actionkameran du kan köpa, men att för de flesta är dess föregångare bättre värde"


Nu har det ju dock hunnit gå något år sedan GoPro 9 kom ut vilket har sänkt priset. Hursomhelst gillar techradar stödet för 5K, den förbättrade batteritiden samt att det finns lite fler trick med hjälp av smart mjukvara, exempelvis Timewarp och Hypersmooth. När de nämner nackdelar är det även här touch-skärmen på baksidan som kan lagga ibland. Men de kritiserar även kameran för att den inte har stöd för 4K i 120FPS. 


Wired ger Hero 9 ett betyg på 9/10 och är mycket nöjda. De gillar 20 megapixel-kameran och stödet för 5K-video samt att Hypersmooth hjälper till att producera otroligt stabila videos. De väljer även att hylla batteriet som har fått sig en förbättring samt att förpackningen är helt plast-fri. 


Äldre tester på actionkameror

Hos Freeride.se, som tidigare testat och hyllat GoPro Hero 6 Black säger man: "Det är mycket material från cykling, löpning och annat actionfyllt som fylls av små vibrationer som ibland gör materialet olidligtatt titta på, om den nya stabiliseringsfunktionen skulle innebära att inte det mesta av detta material går i papperskorgen så är vi både imponerade och intresserade"


Tekniksajten Techradar.se sammanfattar det bäst: "När man använder Go Pro Hero 7 Black" påminns man om varför företaget har dominerat den här marknaden. Den är dyr och inte utan brister men det bra att se att företaget uppmärksamma viktiga områden som videostabilisering. Jättebra video, jättebra bilder och - viktigast av allt - jättekul!"


Oavsett forum så är det flesta användare väldigt nöjda, vilket undersökningar från tidigare år visar och i ett stort test utfört av M3 (se länk nedan) skriver man: "Det finns bra alternativ till GoPro, men Hero 6 Black kombinerar fantastiska bilder med smarta funktioner, ett enkelt användargränssnitt och en uppsjö av tillbehör för alla tänkbara användningsområden."


Flera testpersoner samt konsumenter är framför allt imponerade av bildkvaliteten och möjligheten till livestreaming.


T3 ger GoPro Hero7 Black 5/5 stjärnor och skriver att det är den mest kraftfulla kameran som GoPro hittills har släppt som lyckas väl i en alltmer konkurrenskraftig kategori av produkter. De gillar stabliserings-, live-stream-och TimeWarp-funktionen samt att det finns brett stöd för appen hos olika smartphones. När det kommer till nackdelar så nämner T3 endast en; att det ej gjorts någon förbättring till batterilivet.


Trustedreviews testade GoPro Hero7 Black och blev så imponerade att de korade Hero7 Black till den bästa actionkameran de hade sett hittills. Vad de framförallt tyckte om var den superba bildstabiliseringen, förbättrad ljudupptagning, livestream-funktionen och att actionkameran nu är vattentät även utan skal.


Och nu handlar det alltså om sjuan, som Fotosidan.se beskriver enligt följande. "Precis som sin föregångare klarar GoPro Hero 7 Black att filma 4K video med 60 bildrutor per sekund, eller full-HD med 240 bps. Stillbilderna blir 12 megapixel stora. Den stora nyheten är en bildstabilisering som GoPro kallar Hypersmooth och uppges varai klass med att använda en gimbal."


Sammanfattning om actionkamera bäst i test

Efter att du läst vårt test om den bästa actionkameran önskar vi att vi kunnat guida dig till ett klokt val så du undviker fallgroparna och kan köpa den kamera som passar dig och dina behov bäst.


Testvinnare - Bästa actionkameran
Gopro hero 9 black - action kamera test, gopro actionkamera jakt, actonkamera bäst i test, gopro kamera test gopro test

En GoPro kamera har tillbehör för alla sporter och aktiviteter!


Bästa GoPro tillbehör

Oavsett vilken sport du utövar och vill ha på film finns det ett tillbehör för dig. Det kan vara allt från handhållna stativ (selfiepinne) till ett GoPro hjälmfäste eller fäste för drönare. Det fina med många av dessa tillbehör är att de passar till tidigare och nya modeller. Så har du gamla tillbehör för GoPro kommer dessa också passa till GoPro 9.


GoPro Hero 10 Black - vad är skillnaden mot Hero 9?

GoPro utvecklar ständigt nya modeller och lanserar nästan en ny varje år. Nu finns GoPro Hero 10 Black på marknaden. Men sett till vad du får för priset är det ett bättre alternativ att köpa Hero 9 då denna är billigare samtidigt som du får alla finesser och funktioner du kan önska dig.


Skillnaden mellan 10 och 9 är inte så stor. Där det skiljer sig åt som mest är att 10:an har en större sensor och processor. Denna kan alltså fånga 5K video i 60 FPS samt 4K i 120FPS, mot 9:ans 30 och 60FPS. Hero 10 har även en bättre kamera, 23,6 mp mot Hero 9's 20 mp.


Utöver Hero 10 finns även GoPro Max, en kamera framtagen för att kunna filma i 360 grader. Denna erbjuder inte riktigt samma prestanda som Hero 9 och 10 men passar dig som gärna filmar i 360 grader.
Bäst i test på Facebook

Du som går med i vår Facebook-grupp får information när någon av de rikstäckande kedjorna har actionkamera rea på ovanstående GoPro. På så sätt kan du göra ett riktigt fynd = den bästa actionkameran till det lägsta priset. Klicka på GILLA så sköter vi bevakningen åt dig!
Vanliga frågor och svar

 • Vilken actionkamera är bäst?
  Den bästa actionkameran just nu är Hero 9 Black. Med fantastisk videokvalitet, smart programvara och kreativa medel kan du få till coola resultat helt utan efterbehandling i redigeringsprogram! Den är enkel att ta med och är dessutom vattentät ner till 10m.
 • Hur får jag över bilder och videos från min GoPro?
  Detta görs enklast via GoPros mobilapp, GoPro Quick App. Här kan du få tips, editera och exportera dina bilder och videos till olika sociala medier eller direkt över till ditt bildbibliotek. Du kan även kontrollera din kamera direkt via appen.
 • Funkar GoPro bäst med PC eller Mac?
  Det finns både mjukvara till Mac och PC för att få över bilder och filmer från din GoPro till din dator. Likaså finns det appar för både android och iPhone.
 • Vilken är den bästa GoPro?
  Många undrar vilken gopro är bäst just nu. Vi säger att GoPro Hero 9 Black fortfarande är den bästa GoPro kameran just nu. Dess efterföljare, Hero 10 Black erbjuder inte tillräckligt mycket för att vara värd ett byte.

  Dessutom kantas Hero 10 Black av användarrecensioner där det beskrivs hur den enkelt överhettas och stängs av. GoPro Hero 9 Black är därför den bästa och mest prisvärda GoPro kameran.
 • Vilken GoPro är mest prisvärd?
  Den mest prisvärda GoPro kameran är GoPro Hero 9 Black eftersom prestandan och bildkvaliteten är suverän, sett till priset.
 • Vilken GoPro ska man köpa?
  Det beror helt på dina behov och din ekonomiska budget. Vår testvinnare är en prisvärd actionkamera och du får en riktigt bra GoPro för priset du betalar. Om du däremot vill ha senaste GoPro kameran med alla nya finesser och den senaste tekniken får du vara beredd på att betala lite mer.
Tips för dina fotoprojekt:


Du hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna blu-ray dvd, foto, hemmabio, högtalare, hörlurar, kameror, tv och telefoni.
Philip Andrén

Bäst i test: Actionkamera

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]


Testet uppdaterades senast