Vinterdäck test 2024 med dubb för vinterväglag

Ska du köpa dubbdäck till din bil vintern 2024 och vill ha vinterdäck bäst i test? Då har du kommit helt rätt! Genom att läsa sammanställningen av dubbdäck bäst i test på denna sida, får du ett bra utgångsläge inför ditt köp av de bästa vinterdäcken.


Utforska bästa vinterdäcken 2023 genom vår omfattande guide, inklusive vinterdäck test 2023 och test vinterdäck 2023. Vi har samlat de bästa vinterdäck 2023, med särskild fokus på dubbdäck bäst i test 2023 som levererar exceptionell prestanda i experternas dubbdäck test 2023.


På så vis kan du nämligen dra nytta av däckproffsens kunskaper, motortidningarnas testresultat och konsumenternas åsikter. Köp bra vinterdäck och kör tryggt och säkert på vintervägarna!


Bästa dubbdäck enligt svenska tester 2024: Förstklassiga vinterdäck

Bästa dubbdäck enligt omfattande svenska tester är:


 • Nokian Hakkapeliitta 10, känd för sitt överlägsna väggrepp på is
 • Michelin X-Ice North 4, som erbjuder exceptionell livslängd och komfort
 • Goodyear UltraGrip Arctic 2 framträder med sin innovativa gummiteknologi som ger stabilitet i extrem kyla, vilket gör den till ett utmärkt val för nordiska vinterförhållanden.


Varje modell demonstrerar unika egenskaper som optimerar säkerhet och effektivitet under vintersäsongen.


Bästa vinterdäcken 2024 med dubb - vårt val


OBS! På denna sida presenterar vi de bästa dubbade vinterdäcken. Är du på jakt efter dubbfria vinterdäck eller så kallade friktionsdäck finns det tester på bästa dubbfria vinterdäck!


Köpguide

Så gör du ditt livs bästa däckköp

Få bra vinterdäck med dubb till lägsta priset, samt boka tid för hjulskifte på orten du bor med våra tre enkla tips. Som Dagens industri skriver, kan du spara tusenlappar när du köper dubbdäck på nätet.


Byte till vinterdäck

Under perioden 1 december - 31 mars är det lag på vinterdäck i Sverige om det är vinterväglag. Det är dock tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Vinterväglag innebär att det finns snö eller frost på någon del av vägen eller väggrenen.


Mönsterdjup vinterdäck

Tänk på att det ska vara minst 3 mm mönsterdjup kvar (på lätt fordon), för att däcken ska vara godkända. När du ska mäta mönsterdjupet ska det göras på den mest slitna delen av däckets huvudmönster. Detta gäller även friktionsfria däck. När det istället är dags för sommardäck ska dessa minst ha ett mönsterdjup på 1,6 mm


Vinterdäck med dubb eller utan

Odubbade vinterdäck har svårt att nå samma goda testresultat som de däck som är beskaffade med dubbar. I alla fall på ren is. I en undersökning av VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) visade det sig att dubbdäck generellt har ett stort prestandaövertag jämfört med de dubbfria varianterna. 


Utvecklingen går dock framåt och friktionsdäck närmar sig de dubbade däcken prestandamässigt, framför allt på snö.


Finns det säkra vinterdäck som är billiga?

Premiumdäck har överlag tydligt bättre prestanda jämfört med budgetdäck, vilket är anledningen till att vi bara jobbar med premiumdäck på Bäst i test Guiden.


Idag kör i genomsnitt 63 procent av svenskarna med dubbdäck enligt VTI. Fördelningen i Sverige varierar dock kraftigt. I Norrland vill 92 procent ha dubbdäck, i Stockholm 56 procent och i Skåne föredrar 35 procent dubbdäck.

Bäst i test - Dubbade vinterdäck 2024

Vilket är det bästa vinterdäcket just nu 2024? Under den senaste tiden har kampen främst stått mellan ​Nokian Hakkapeliitta 10 , ​Michelin X-Ice North 4 och ​Goodyear UltraGrip Arctic 2 när det gäller titeln "bästa dubbdäck".


Beroende på vilka experter som utfört dubbdäckstesten brukar dessa tre däck byta plats som bästa dubbdäcken. Ovanstående Goodyeardäck, Nokiandäck och Michelindäck är alla tre riktigt bra vinterdäck med dubb och funderar du på att köpa någon av dessa kan det dagsaktuella priset vara avgörande.


Dubbdäck bäst i test 2024Priserna avser dimensionen vinterdäck 205 55 r16, inkl frakt.

 

Nokian vinterdäck

Det bästa vinterdäcket och vårt förstahandsval vintern 2024 blir enligt oss på Bäst i test Guiden Nokian Hakkapeliitta 10. Det är ett väldigt bra dubbdäck som har presterat genomgående bra i däcktester från de senaste åren, bl.a. plockar däcket hem en förstaplats i Vi Bilägares och Aftonbladets senaste vinterdäck test 2023.


Bra prestanda på snö och is

Däcket presterar oerhört bra på snö och is där styrningen blir helt korrekt men något mindre bra på våt väg. Nytt för detta däck är Double Stud-teknologi som ska bidra till ett mycket säkrare grepp. Utöver bättre grepp och därmed bättre körsäkerhet så ska Double Stud-teknologin även bidra till lägre buller i kupén och mer komfort tack vare bättre stötdämpning.


Bra grepp på vinterväglag

Det som gör däcket till en av de absolut bästa enligt experterna i Aftonbladets test är dess otroliga fokus på vinterväglag. Detta fokus är något som håller dig på vägen oavsett typ av vinterväglag. Och även av Vi Bilägare får däcket beröm med orden "Nokian passar den som söker bästa möjliga vinterfäste på snö och is och uppskattar körglädjen på kurviga vägar. Hög lägstanivå med spetsegenskaper på vintern ger en slutlig testseger totalt".


Dock, eftersom däcket är så otroligt fokuserat på vinterväglag så är det lite mer slirigt på asfaltDetta beror på det mjuka gummit vilket gör det mer svårkört på icke-vinterväglag. Dock väger de positiva aspekterna tyngre än de negativa vilket gör däcket till vinterdäck bäst i test 2024.


Är du orolig att köpa däck som sedan inte passar på din bil?  Få hjälp att ta fram de däck som passar just din bil genom att skriva in ditt registreringsnummer i sökrutan via denna länken!


Här kan du köpa vinterdäck bäst i test till lägst pris

När du ska köpa Nokiandäcket till bästa pris online rekommenderar vi dessa butiker. Planerar du även att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.
Priserna avser dimensionen vinterdäck 205 55 r16, inkl frakt.
Dubbdäck test 2024 - rekommenderat vinterdäck


Priserna avser dimensionen vinterdäck 205 55 r16, inkl frakt.


Michelin vinterdäck

Michelins vinterdäck X-Ice North 4 (numera tillverkningsland EU) har presterat bäst på korta bromssträckor på samtliga typer av underlag. Däcket utmärker sig även när det kommer till dess köregenskaper på is där "inte ens värsta undanmanöver leder till problem" enligt Aftonbladet. Förutom en god placering i Aftonbladets test har detta däck även placerat sig riktigt bra i Vi Bilägares test (sep 2023).


Vi Bilägare skriver i sitt däcktest 2023: "bra mix av högt vintergrepp och fina asfaltsegenskaper gör att Michelin snuddar vid guldmedaljen".


Bra köregenskaper och stabilitet

Det som experterna är eniga om är framförallt däckets köregenskaper på is samt dess stabilitet och bromsförmåga på is. Michelin X-Ice North 4 beskrivs av Vi Bilägare som det mest stabila däcket på asfalt. Detta är viktigt att ha i åtanke eftersom du inte alltid kommer köra på vinterväglag, även under vintertid. Vi Bilägare beskriver att däcket är det däck som "stannade bäst efter att alla tuffa testmoment hade gåtts igenom och däcket som lyckas bäst i att balansera goda egenskaper på alla typer av underlag och körförhållanden".


Dubbdesignen och dubbprofilen har gjorts så gynnsam som möjligt för att få så bra grepp på is som möjligt men samtidigt respektera dubblagstiftningen som trädde i kraft 1 juli 2013. Denna lagstiftning begränsar antalet tillåtna dubbar till 50 stycken per meter rullomkrets.


När vi tittar tillbaka på förra årets utförda vinterdäckstester kan vi se att det här däcket fick topplaceringar redan då. Tidningen Vi Bilägare gav då däcket en delad förstaplats och tidningen Teknikens Värld gav däcket en första plats.


Tyst vinterdäck

Dessutom är detta dubbdäck ett av de tystaste i testerna, vilket är skönt för både förare och passagerare i vinterväglaget. Tyst och diskret till vardags alltså, men du vet att du också har de bästa förutsättningarna för att klara en snöstorm och blixthalka när det behövs. 


Är du orolig att köpa däck som sedan inte passar på din bil?  Få hjälp att ta fram de däck som passar just din bil genom att klicka på denna länk så får du hjälp.

 

Här köper du Michelindäcket till bästa pris

Du kan också läsa vad bilisterna tycker om Michelin X-Ice North 4, vad de ger för omdömen och vad de delar ut för betyg. Genomsnittsbetyget är just nu 4,48 av 5,0 vilket är riktigt bra (sep 2023).
Priserna avser dimensionen vinterdäck 205 55 r16, inkl frakt.
Jämför vinterdäcken med dubb


Typ:
Storlek:
Däckmönster:
Hållbarhet:
Komfort:
Vinterprestanda:
Grepp på is:
Grepp på snö:
Grepp på vått underlag:
Grepp på torrt underlag:
Bäst i test dubbdäcket 2024 - Nokian Hakkapeliitta 10 - Bäst i test
Nokian Hakkapeliitta...
Dubbdäck bäst i te...
Dubbat vinterdäck
Varierar
Riktat
Hög
Mycket bekvämt
Utmärkt
Överlägsen
Hög
Mycket bra
Mycket bra
Bäst i test dubbdäcket 2024 - Michelin X-Ice North 4 - Bäst i test
Michelin X-Ice North...
Rekommenderat dubb...
Dubbat vinterdäck
Varierar
Riktat
Hög
Bekvämt
Utmärkt
Överlägsen
Hög
Bra
Bra
3 enkla steg för att få de bästa dubbdäcken till det lägsta priset

Steg 1 till nya vinterdäck

Bestäm vilket dubbdäck du vill ha genom att läsa däcktesten nedan, då får du tag på vinterdäck bäst i test under de senaste åren. Väljer du Bäst i test-vinnaren ​Nokian Hakkapeliitta 10 eller annat vinterdäck? (Om du vill spara ännu mer pengar, kan du behålla dina befintliga fälgar)


Steg 2 till bästa bildäcken

Ta gärna reda på vilken däckdimension som passar din bil, för att vara på säkra sidan. Det kan du göra genom att titta på dina befintliga vinterdäck eller i instruktionsboken. Vill du inte gå ut till bilen kan du istället titta på Transportstyrelsens hemsida. Skriv bara in ditt registreringsnummer, så får du upp all tänkbar fakta om din bil, även däckdimension. Det ligger under "Tekniska data" och sedan "Axlar och hjul" och kommer att se ut som något i stil med 195/65 R15.


Steg 3 för lägsta priset på dubbdäck

Med ditt registreringsnummer eller din däckdimension har du det du behöver för att köpa dina nya vinterdäck på internet. Bythjul är en av de största däckhandlarna på nätet och ett populärt val. Det är smidigt att beställa eftersom du kan få däcken levererade och monterade hos din lokala däckverkstad.


Så här fungerar det: Dina nya dubbdäck som du beställer, skickas direkt till en lokal verkstad i din närhet. Du får upp en lista och väljer vem du vill anlita när du är i "kassan". Den däckverkstad som du valt ordnar sedan med balansering, montering och byte av däck på din bil. Tid och datum för detta bokar du direkt när du beställer däcken - smidigt!


Du behöver alltså inte hämta eller montera dina nya däck själv, om du inte vill. Bara kör din bil till däckverkstaden på den avtalade tiden och vänta medan de utför sitt arbete (det brukar ta ca 15-20 minuter). Klart! Besök Bythjul för att läsa mer.


Ska du köpa nya, kompletta vinterdäck på fälg är Svenska Gummihuset ett bra och ofta prisvärt alternativ. Där skickas dina däck bekvämt direkt hem till dig. Balanserade och klara för montering på din bil.
EU däckmärkning - så fungerar den

År 2012 införde EU en obligatorisk däckmärkning som ska göra det lättare för dig som konsument att jämföra egenskaperna hos olika däck. Du känner säkert igen utseendet, då märkningen påminner om den som funnits länge på kylskåp och andra vitvaror.


I vårt vinterdäck bäst i test 2023 och test dubbdäck, kan du se vilka märken som dominerar marknaden för bäst i test vinterdäck. Vi täcker allt från bästa dubbdäck 2023 till bra vinterdäck i vårt däcktest vinterdäck.

Rullmotstånd (=bränsleförbrukning), bromsgrepp på våt asfalt samt bullernivå. Dessa tre testvärden ska bildäck numera märkas med - undantaget är dubbdäck!


Däckmärkningen ger information om tre delar som utgör grunden för bedömning av ett däcks prestanda: bränsleeffektivitet, våtgrepp och externt buller. Detta ger förstås inte hela sanningen, speciellt inte när det gäller vinterdäck på snö och is.


Däckmärkningen gäller ej på dubbdäck

Därför är dubbdäck undantagna från denna märkning, eftersom det kan vara missvisande och direkt trafikfarligt när det gäller svenska vintervägar. Däck som har bra bromsningsförmåga på våt väg har t.ex. ofta dåligt fäste på snö. Dubbarna gör också att bromssträckan på våt asfalt blir längre och därmed blir märkningen bara förvirrande för just dubbdäck.


Om du vill veta vad symbolerna betyder och vilka krav som ställs för de olika bokstäverna, finns det bra information om det här!


Varning för dåliga vinterdäck - sämsta vinterdäcken

Låt oss klargöra vad du inte bör köpa för vinterdäck, om du är på jakt efter bra vinterdäck med dubb. Varningens finger höjs nämligen i nästan samtliga tester för märken som Toyo, Roadstone, Falken, Yokohama och Nankang. Undvik alltså dessa märken och de billigaste däcken.


Se till att istället köpa de bästa däcken billigt. Det kan vara ditt viktigaste beslut i år. Och det behöver faktiskt inte ens bli dyrt - om du köper dina nya dubbdäck på internet.


Tack vare nätet finns det nämligen goda förutsättningar för dig att få det lägsta priset på dubbdäck, oavsett vart du bor i Sverige. Det bästa av allt är att du varken behöver smutsa ned dig eller röra däcken innan de sitter på din bil. Det är med andra ord lika smidigt att köpa däck på internet idag, som att åka till en däckverkstad och beställa.
Så gjorde vi däcktestet

När vi utser de bästa vinterdäcken förlitar vi oss alltid på vad experterna säger eftersom dessa har möjlighet att testa däcken på flera olika underlag och ge en träffsäker bild över vilka däck som presterar bäst, samt vilka däck du ska akta dig för. Förutom god testförmåga brukar experterna även vara överens över vilka däck som presterar allra bäst just nu, vilket gör det enkelt att välja de vinterdäck som erbjuder bästa prestanda och säkerhet till lägsta pris. Resultaten i experternas tester är därför i hög grad vägledande för oss när vi utser bästa dubbdäck. 


Testvinnare - bäst i test dubbdäck

Test - experternas utlåtanden

Här nedan kan du läsa de däcktest som motortidningarna har gjort under de senaste åren. Genom att klicka på tidningens namn, får du möjlighet att läsa testerna i detalj.


Test vinterdäck 2023 - dubbdäck

 • Vi Bilägare 2023 testade åtta stycken dubbdäck där ett av däcken var ett begagnat premium-däck från 2015 (Nokian Hakkapeliitta 8) i sitt stora dubbdäckstest.

  Anledningen till att tidningen tog med ett begagnat däck i testet beror på den rådande höga inflationen som gjort att många hushåll fått det ekonomiskt tufft och där med kanske inte har råd att köpa de bästa däcken men funderar på att behålla sina gamla.

  Vinterdäck bäst i test år 2023 är ​Nokian Hakkapeliitta 10 som får 84 poäng. "Nokian Hakkapeliitta 10 är bäst på vintervägar och isiga kurvor. Den passar dig som letar efter bästa möjliga grepp på snö och is och tycker om att köra på slingrande vägar."

  Andraplatsen går till ​ Michelin X-Ice North 4, som får 82 poäng. Detta däck ger fortfarande de bästa resultaten med kortast bromssträcka på alla underlag.

  När det kommer till det begagnade däcket från 2015, Hakkapeliitta 8, skriver Vi Bilägare att däcket inte är lika bra som de nya premiumdäcken, men avsevärt mycket bättre än kinesiska budgetdäck som de verkligen varnar för att köpa.


 • Aftonbladet 2023 testade totalt 23 stycken vinterdäck i årets test - åtta nya dubbade däck och ett begagnat dubbdäck. Alla i dimensionen 205/55R16.

  “Dubbdäck bäst i test” blir Nokian Hakkapelliita 10 som får 8,1 i betyg med motiveringen att däcken är utmärkta på is. De konstaterar att “greppet är enastående och köregenskaperna om möjligt ännu bättre.”. Det släpper aldrig bak på snö. Barmarksegenskaperna är dock i linje med snittet.

  Continental IceContact 3 tar andraplatsen med 7,9 i betyg. Däcket är lättkörd och har bra stabilitet på is, trots att det finns mer att önska vad gäller bromsgreppet enligt Aftonbladet. På snö är dubbdäcket det bästa bland samtliga testdäck. Däcket har dock högt rullmotstånd.

  Michelin X-Ice North 4 hamnar på en tredjeplats med 7,7 i betyg med Goodyear UltraGrip Actic 2 hack i häl med 7,6 i betyg.

  Slutsatsen är att ett nytt dubbdäck bromsar bäst på vinterväg, medan det slitna begagnade dubbdäcket (Nokia Hakka 8 som var testvinnaren år 2016) bromsar betydligt sämre - i linje med ett bra odubbat däck, men sämre än många av de nya odubbade däcken.

 • Teknikens Värld 2023/2024testade sju olika dubbdäck i sitt stora däcktest. Däck som presterat uselt i deras test har fått minuspoäng för att just premiera de däck som är riktigt bra. Utöver en testvinnare inom kategorin dubbdäck utsåg tidningen även en vinnare inom kategorin bästa nordiska dubbfria samt bästa mellaneuropeiska dubbfria däcket.

   

  I år utsågs ​Goodyear UltraGrip Ice Arctic 2 till det bästa dubbade däcket följt av Bridgestone Blizzak Spike 3 och Nokian Hakkapelitta 10.


Test vinterdäck 2022 - dubbdäck

 • Aftonbladet 2022 testade bästa och sämsta vinterdäcken 2022 i dimensionen 205/55 16. Totalt testades 20 däck.

  Bäst i test, med 8,6/10 poäng, blev även i årets test ​Nokian Hakkapelitta 10. Detta däck har totalt 220 dubbar som ser till att du håller dig på vägen vid vinterlag. De positiva aspekterna med däcket enligt Aftonbladet är just dubben och att dessa medför att däcket styr exakt med en bra känsla på både is- och snöväglag.

  Kombinationen av gummi-, mönster- och dubbgrepp är också något som nämns som den största positiva egenskapen. Bland de negativa omdömen nämns bland annat att däcket är lite för mjukt på asfalt.

  På andraplats kom däcket Hankook I*Pike RS2 som fick 8,4 poäng följt av Continental Ice Contact 3 som fick 8,3 poäng tillsammans med däcken Michelin X-Ice North 4 och Goodyear Ultra Grip Arctic 2.

 • Teknikens värld 2022utsåg tre olika vinnare i sitt test vinterdäck bäst i test inom kategorierna bästa dubbade vinterdäck, bästa nordiska dubbfria samt bästa mellaneuropeiska dubbfria. 

   

  Vinnare inom kategorin bästa dubbdäck 2022 blev ​Michelin X-Ice North 4 med kommentaren ”bäst av alla på is, mycket bra på snö och är överlag ett bra däck”. På andraplats kom däcket Goodyear UltraGrip Ice Artic 2 följt av ​Pirelli Ice Zero 2.
   
 • Vi Bilägare 2022 testade åtta däck i sitt 2022 års test av dubbdäck. Vinterdäck bäst i test är på delad förstaplats däcken Michelin X-Ice North 4 och Nokian Hakkapeliitta 10. Båda däcken samlade ihop 82 poäng vardera i testet.

  Därefter kom däcken Goodyear UltraGrip Artic 2, Pirelli Scorpion IceZero 2 och Continental IceContact 3.


Test vinterdäck 2021 - dubbdäck

 • Vi Bilägare 2021, NAF Motor Testade åtta däck i sitt 2021 års test av dubbdäck. Vinterdäck bäst i test år 2021 enligt Vi Bilägare är Goodyear Ultra Grip Artic 2 . Däcket får hela 87 totalpoäng i jämförelse med Michelin X-Ice North 4 (andraplats), som fick 81 totalpoäng. Det som gör Goodyear Ultra Grip Arctic 2 till en vinnare är främst dess isgrepp och korta stoppsträckor på samtliga väglag.

  Kurvgreppet är tyvärr något sämre än det bästa. "En jämn hög nivå på alla underlag toppat med klassledande isgrepp ger en klar testseger till Goodyear", enligt Vi Bilägare. Nokian Hakkapelitta 10 pacerade sig på tredjeplats i testet. ​Continental IceContact 3 fick 73 totalpoäng och anses vara årets besvikelse.


 • Aftonbladet 2021 utsåg en testvinnare bland bästa och sämsta vinterdäcken 2021 i dimensionen 205/55 16. Totalt testades 16 däck. Testet gjordes som vanligt uppe i norra Finland och täckte både dubbfria och dubbade däck. Bäst i test, med 8,8/10 poäng, blev Nokian Hakkapelitta 10. Detta däck har totalt 220 dubbar som ser till att du håller dig på vägen vid vinterlag.

  Testpanelen på Aftonbladet tycker att däcket styr fantastiskt bra på is och snö med ett betryggande grepp. Nackdelen med detta däck är något sämre köregenskaper på torr asfalt, dock kommer du inte förlora någon kontroll.

  På andra plats kom däcket Goodyear Ultra Grip Arctic 2 som får 8,7 poäng följt av däcket Michelin X-Ice North 4 med 8,6 poäng. Continental IceContact 3 får 8,2 poäng.


 • Teknikens Värld 2021 utsåg i sitt test vinterdäck bäst i test inom kategorierna bästa dubbade vinterdäck, bästa friktionsdäck samt bästa mellaneuropeiska vinterdäck. Vinnare för bästa dubbdäck blev Pirelli Ice Zero 2, ett däck som uppvisade utmärkta bromsegenskaper på både is och snö, men något sämre på vanligt vägunderlag.

  På andraplats kom däcket Nokian Hakkapeliitta 10, ett däck som har varit mycket populärt i årets vinterdäcks tester. Detta däck uppvisade allra bäst vägegenskaper på snö- och isväglag. Det presterade så väl att det blev korat till årets mästare på is. Det som drar ner Nokian till en andraplats, enligt Teknikens Värld, är dess något lägre komfort.

  På tredjeplats kom Michelin X-Ice North 4 , som fick mycket bra betyg när det gällde dess vägegenskaper på vinterväglag. Detta däck prisades också för sin låga volym och goda komfort. Anledningen till att detta däck inte tar sig förbi däcket från Nokian är pga dess sämre prestanda på vått väglag samt att det rullar tungt.


Test vinterdäck 2020 - dubbdäck

 • Aftonbladet / Dagbladet Utser Michelin X-Ice North 4 och Continental IceContact 3 till vinterdäck bäst i test inom kategorin bästa dubbdäcken för vintern 2020. Michelin X-Ice North 4 beskrivs som överlägset bäst bland däcken när det gäller köregenskaper på isig väg men att det presterar något sämre än IceContact 3 när det gäller torr asfalt. 


 • Vi Bilägare / NAF Motor: Testade 8 däck för nordiska förhållanden i sitt senaste test från september 2020. Denna gång hamnar Michelin X-Ice North 4 på förstaplats medan den tidigare testvinnaren, Continental IceContact 3, får nöja sig med en andraplats. 
  • Om Michelins dubbdäck skriver de att det presterar bra på torr asfalt där det även har bäst stabilitet. Däcket levererar även den "krispigaste styrkänslan" och lägst förbrukning. När det kommer till nackdelar nämner de att däcket presterar sämre på våt väg.


 • Teknikens värld: Utser Michelin X-Ice North 4 till bästa dubbdäck. De tycker att däcket ger ett mycket bra grepp på snö och is. De inflikar även att detta däck presterade lika bra på snö som den nordiska dubbfria totalvinnaren som i detta test blev Goodyear Ultragrip Ice 2. 


Test vinterdäck 2019 - dubbdäck

 • Vi Bilägare / Motor: Tidningen testade 7 dubbdäck och en dubbfri "joker" i sitt vinterdäckstest. I testet hamnade vår testvinnare Continental IceContact 3 FlexStud, som är en nyhet för säsongen, på förstaplats. Däcket presterade mycket väl på vintervägar men något sämre på asfalt men lyckades ändå kamma hem 88 poäng.

  Vi Bilägare skriver i testet att "Contintental har tagit vintergreppet till nästa nivå". Något som gillades var att däcket har gummidubbar vilket sänker bullervolymen. Andraplatsen togs hem av Michelin X-Ice North 4, vår testvinnare.

 • Aftonbladet: Tidningen testade 22 vinterdäck för nordiska förhållanden (12 dubbade & 10 odubbade). Testet gjordes långt norrut i finska Lappland. Vinnare för dubbdäck blev Michelin X-Ice North 4 vinnare med 8,6 poäng. Andraplatsen gick till Hankook Winter I*Pike RS2 och på tredjeplats kom Nokian Hakkapeliitta 9. Vinnaren för de odubbade däcken blev Continental ContiVikingContact 7.

 • Teknikens Värld: Tidningen testade 18 vinterdäck (8 dubbdäck, 6 dubbfria däck och 4 mellaneuropeiska dubbfria däck). Även i detta test blev det nya Continental IceContact 3 som tog hem förstaplatsen. 
  • På andraplats kom Goodyear Ultragrip Ice Arctic som ofta hamnar i toppskiktet. På tredjeplats hamnade Gislaved NordFrost 200. Nytt för i år var att en ny däckdimension testades, 225/50 testades istället för 205/55.

Test vinterdäck 2018 - dubbdäck

 • Teknikens Värld: Tidningen betygsatte i år 9 stycken dubbdäck. Bästa dubbdäck 2018 är enligt Teknikens Värld Continental IceContact 2 som får 115 poäng. Med samma poäng och där med delad förstaplats kom däcket Michelin X-Ice North 4. Skillnaden mellan däcken är marginell enligt tidningen.

 • Vi Bilägare : Tidningen testade i år 7 stycken dubbdäck i storleken 205/55 R16. Bästa dubbdäck 2018 är enligt Vi Bilägare Continental IceContact 2 som får 86 poäng. Tätt därefter kommer Nokian Hakkapeliitta 9 som får 83 poäng och en hedrande andraplats. Continental IceContact 2 vinner med liten marginal över Nokian Hakkapeliitta 9, eftersom detta dubbdäck presterar bättre på asfalt, både torr och blöt.

 • Test World : Återges hos NAF (Norge) /  Motor (Norge) : Testvinnaren 2018 är enligt Test World Nokian Hakkapeliitta 9 som får hela 95,9 poäng och därmed blir bäst i test. Däcket får höga betyg i nästan alla delmoment och det enda negativa är att det låter rätt mycket. Det näst bästa vinterdäcket är Michelin X-Ice North 4 som rullar in på en andraplats med 95,7 poäng i detta däcktest.

 • Aftonbladet : Har också utfört sina däcktest hos Test World, men kommit till en lite annan slutsats. Tidningen utser Michelin X-Ice North 4 som vinnare och ger den full pott bland Plus-tecknen; 5 av 5, och 8,7 poäng. Omdömet lyder; "Michelins nya däck är det bästa dubbdäck vi någonsin kört på is. Superlätt att köra även när det är riktigt halt."
  • På silverplats kommer Continental IceContact 2 med 8,5 poäng och tredjeplatsen delas av Nokian Hakkapeliitta 9 och Hankook Winter I*Pike RS2 som får 8,4 poäng vardera.

 

Test vinterdäck 2017 - dubbdäck

 • Vi Bilägare : Bästa dubbdäcken 2017 är Nokian Hakkapeliitta 9. De utsågs till bäst i test efter att tidningen testat 7 dubbdäck i 12 ronder på 4 olika väglag. Hakkapeliitta 9 vann med hela 88 poäng och omdömet lyder; "Jämfört med föregångaren, Hakkapeliitta 8, har Hakka 9 ytterligare förbättrat prestandan på barmark. Bromsträckan på torr asfalt är dessutom bäst i test och bränsleförbrukningen är låg."
  • På andraplats kom Goodyear UltraGrip Ice Arctic med 76 poäng.

 • Test World Återges i Aftonbladet / NAF (Norge) / Motor (Norge) / Tekniikan Maailma (Finland) : Bästa vinterdäcket med dubb 2017 är enligt Test WorldContinental IceContact 2 som får 8,8 poäng i årets däcktest. Däcket är bäst av de 15 testade, eftersom det "har ett utmärkt grepp på is. Mycket bra också på snö med grymt bromsgrepp."
  På andraplats kommer Hankook Winter i*pike RS+ som får 8,7 poäng och bronsmedaljen tilldelas Nokian Hakkapeliitta 9 som får 8,4 poäng.

 • Teknikens Värld : Bästa dubbade vinterdäcket 2017 är enligt tidningen Continental IceContact 2 som fick 116 poäng i årets däcktest. På andraplats kom Goodyear UltraGrip Ice Arctic som fick nöja sig med 111 poäng i årets test. Observera dock att Nokian Hakkapeliitta 9 inte var med i detta test, då det inte fanns tillgängligt vid tidningens testtillfälle.


 •  

  Test vinterdäck 2016 - dubbdäck

  • Teknikens Värld: Bästa dubbdäcket 2016 är enligt tidningen Pirelli Winter Ice Zero som fick 115 poäng och utmärkelsen 'bäst i test'. Tätt därefter kom dock Continental ContiIceContact 2 som med 113 poäng får en silvermedalj. Det var för övrigt första gången i tidningens historia, som ett däck från Pirelli vann deras vinterdäcktest.

 • Test World:Aftonbladet / NAF (Norge) / Motor (Norge) / Tekniikan Maailma (Finland): Har valt ut 10 dubbdäck till årets däcktester. Guldpokalen till bästa dubbdäck just nu, delas mellan två vinterdäck som båda fick 8,6 poäng. Det handlar om Nokian Hakkapeliitta 8 och Continental IceContact 2 som alltså får exakt lika höga betyg i årets test.
 • Vi Bilägare: Av 8 dubbdäck blev i år Nokian Hakkapeliitta 8 test utsedd till bäst i test. Den vinner bland annat för att det är testets bästa däck på is. Det accelererar snabbt och har bästa grepp för bromsning på is. Sidgreppet är också mycket bra.


Test vinterdäck 2015 - dubbdäck

 • Vi Bilägare : I 2015 års test av dubbdäck gick utmärkelsen Bäst i test till Nokian Hakkapeliitta 8 som fick 91 poäng. På delad andraplats kom Continental Conti IceContact 2 med 78 poäng, vilket också Pirelli Winter Ice Zero fick.
 • Test World:Aftonbladet / NAF (Norge) / Tekniikan Maailma (Finland) : Bäst i test i årets däcktest blev Nokian Hakkapeliitta 8 med 8,8 poäng. En delad andraplats tilldelades Continental Conti IceContact 2 och Hankook Winter i*pike RS som båda fick 8,6 poäng.
 • Teknikens Värld: Bästa dubbdäck i årets vinterdäcktest blev Continental IceContact 2 med 119 poäng. På silverplats rullade Pirelli Ice Zero in med 116 poäng. Nokian Hakkapeliitta 8 testet fick 115 poäng i detta test.
 • Expressen: Gör inga egna tester, men sammanställer de andra tidningarnas däcktest på sin hemsida.

Tips på vägen

När du köpt dina nya vinterdäck så tänk på att dubbade däck mår bra av att köras några mil på barmark innan vintern kommer. Helt nya vinterdäck bör dessutom köras extra lugnt de första 100 milen för att dubben ska hinna "sätta sig" ordentligt.


Vinterdäck 2023 test består bland annat av goodyear ultragrip arctic 2 test, nokian hakkapeliitta 10 test, råd och rön vinterdäck bäst i test, hankook vinterdäck test, nokian nordman 8 test och nokian nordman north 9 test vinterdäck aftonbladet.

Snåla inte på vinterdäcken! Det är en livsförsäkring du köper, som ska hjälpa dig när du behöver det som mest!


Du vill säkert ha den bästa spolarvätskan också, vilket Testfakta testat. (PS. Dyrast är inte bäst!). Har du svårt att välja mellan antingen dubbade eller odubbade däck får du gärna läsa våra tester om både dubbade och odubbade däck och se vilket som passar dig bäst. Vi har även test på sommardäck bäst i test här.


Behöver du låna pengar med låg ränta inför ditt däckköp ska du läsa vårt test om lån.


Tips: Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev som utkommer en gång i månaden. Där får du veta vilka nya tester som finns att läsa, även när det gäller dubbdäck. Fyll i uppgifterna under den röda pilen, så sköter vi bevakningen åt dig.


Bäst i test Guidens bildäckstesterDu hittar även fler relaterade tester inom underkategorierna bildäck, biltillbehör, fordonmaskiner.
Frågor och svar om dubbdäck

 • När måste man ha vinterdäck?
  Det är lag på att du använder vinterdäck vid vinterväglag under perioden 1 december - 31 mars. Du får använda dubbdäck under perioden 1 oktober - 15 april.
 • När är det förbjudet att köra med dubbdäck?
  Det beror på väglaget, men det är förbjudet att använda dubbdäck under perioden 16 april - 30 september om det inte är eller förväntas vara vinterväglag som is och modd.
 • När bör man köpa nya vinterdäck?
  Du bör byta ut vinterdäcken när mönsterdjupet är 3 mm på lätta fordon och 5 mm på tunga fordon. Även tidsaspekten spelar roll. Är dina vinterdäck 10 år eller äldre bör du byta ut dem även om mönsterdjupet är bättre än 5 mm för att vara på säkra sidan.
 • Hur mycket lufttryck ska jag ha i vinterdäck?
  Vinterdäck bör ha 0,2 bar mer än vad tillverkaren rekommenderar till dina sommardäck.
 • Vad är det för böter om man kör med vinterdäck?
  Vinterdäck ska du definitivt inte köra med på sommaren då det både är olagligt samtidigt som dubben drar upp ohälsosamma partiklar från asfalten. Om du kör med dubbdäck under fel period kostar det 500 kronor i böter och har däcken för litet mönsterdjup så får du böta 1200 kronor. Är det vinter och du kör med sommardäck får du böta 1200 kronor.
 • När måste man ha vinterdäck på släp?
  Har du dubbdäck på bilen (när det råder vinterväglag) som drar släpet måste du också ha dubbdäck på släpet. Kör du med odubbade friktionsdäck får släpet ha antingen dubbdäck eller odubbade friktionsdäck.
 • Vad räknas som vinterväglag?
  Finns det snö eller frost på någon del av vägen eller väggrenen räknas det som vinterväglag.
 • Vilket vinterdäck med dubb är bäst enligt Bäst i test Guiden?
  Vi har utsett de två bästa vinterdäcken 2024. Dubbdäck bäst i test går till Nokian Hakkapeliitta 10 följt av Michelin X-Ice North som också är ett bra dubbdäck.
Philip Andrén

Bäst i test: Bästa dubbdäck

Philip - redaktör på Bäst i test Guiden.


Här på Bäst i test Guiden djupdyker Philip inom områdena ekonomi och teknik - bland annat inom ljud och bild. Släng gärna iväg en fråga till Philip om ni undrar över finansiella produkter, snabba datorer, schyssta hörlurar eller smarta hushållsapparater.


Philip har en utbildning inom International Business på Stockholms Universitet samt inom Corporate Finance & Investment Banking från Politecnico di Milano i Milano, Italien. 


På fritiden umgås Philip allra helst med vänner och lyssnar på musik.


Vill du komma i kontakt med mig kan du maila till [email protected]

Testet uppdaterades senast