OBS! På denna sida presenterar vi de bästa dubbade vinterdäcken. Är du på jakt efter dubbfria vinterdäck eller så kallade friktionsdäck finns det tester på dubbfria däck!

 

Bra vinterdäck är en billig livförsäkring på vintern

Vinterdäck test 2021 med dubb

Ska du köpa dubbdäck till din bil vintern 2021? Då har du kommit helt rätt! Genom att läsa sammanställningen på denna sida, får du ett bra utgångsläge inför ditt köp av de bästa vinterdäcken.

 

På så vis kan du nämligen dra nytta av däckproffsens kunskaper, motortidningarnas testresultat och konsumenternas åsikter. Du köper rätt dubbdäck direkt - och inte nog med det! 

 

Så gör du ditt livs bästa däckköp

Längre ned på denna sida berättar vi också hur du redan om 8 minuter kan ha gjort ditt bästa däckköp någonsin. Dels för att du köpt det bästa vinterdäcket men också för att du fått det lägsta priset. Dessutom har du bokat tid för hjulskifte på orten där du bor. Och allt detta utan att ens resa dig upp från stolen eller lyfta telefonluren!

 

Du kommer att spara både pengar och tid med våra '3 enkla steg' nedan. För som Dagens industri skriver, kan du spara tusenlappar på däckköpet genom att använda internet. Men låt oss börja från början...


Bästa vinterdäcken 2021 med dubb

Dubbdäck bäst i test

Nokian Hakkapeliitta 10

Dubbdäck bäst i test Nokian Hakkapeliitta 10
 • Mästare på isigt väglag

 • Maximal kontroll

 • Något sämre på vått underlag

Rekommenderat dubbdäck

Michelin X-Ice North 4

Dubbdäck bäst i test Michelin X-Ice North 4
 • Toppbetyg på snö & is

 • Ljudnivå

 • Inte toppbetyg på våt väg

priser i samarbete med Prisjakt

 

Byta till vinterdäck

Under perioden 1 december - 31 mars är det lag på vinterdäck om det är vinterväglag. Det är dock tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april.

 

Tänk på att det ska vara minst 3 mm mönsterdjup kvar, för att däcken ska vara godkända.

 

Vinterdäck utan dubb har svårt att nå samma goda testresultat som de däck som är beskaffade med dubbar. I alla fall på ren is. I en undersökning av VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) under vintern 2015, visade det sig bl.a. att dubbdäck generellt har ett stort prestandaövertag jämfört med de dubbfria varianterna. 


Utvecklingen går dock framåt och friktionsdäck närmar sig  prestandamässigt de dubbade däcken, framför allt på snö.

 

Premiumdäck har också överlag tydligt bättre prestanda jämfört med budgetdäck, vilket är anledningen till att vi bara jobbar med premiumdäck på Bäst i test Guiden.

 

Idag kör i genomsnitt 63 procent av svenskarna med dubbdäck enligt VTI. Fördelningen i Sverige varierar dock kraftigt. I Norrland vill 92 procent ha dubbdäck, i Stockholm 56 procent och i Skåne föredrar 35 procent dubbdäck.

 

Klicka här för att läsa vår sammanställning på odubbade vinterdäck!

 

EU däckmärkning - så fungerar den

År 2012 införde EU en obligatorisk däckmärkning som ska göra det lättare för dig som konsument att jämföra egenskaperna hos olika däck. Du känner säkert igen utseendet, då märkningen påminner om den som funnits länge på kylskåp och andra vitvaror.

 

Från 2012 måste alla däck har EU:s däckmärkning

Rullmotstånd (=bränsleförbrukning), bromgrepp på våt asfalt samt bullernivå. Dessa tre testvärden ska bildäck numera märkas med - undantaget är dubbdäck!

 

Däckmärkningen ger information om tre delar som utgör grunden för bedömning av ett däcks prestanda: bränsleeffektivitet, våtgrepp och externt buller. Detta ger förstås inte hela sanningen, speciellt inte när det gäller vinterdäck på snö och is.

 

Därför är dubbdäck undantagna från denna märkning, eftersom det kan vara missvisande och direkt trafikfarligt när det gäller svenska vintervägar. Däck som har bra bromsningsförmåga på våt väg har t.ex. ofta dåligt fäste på snö. Dubbarna gör också att bromssträckan på våt asfalt blir längre och därmed blir märkningen bara förvirrande för just dubbdäck.

 

Om du vill veta vad symbolerna betyder och vilka krav som ställs för de olika bokstäverna, finns det bra information om det här!

 

Varning för dessa dubbade däck

En sak till och detta är viktigt! Låt oss direkt konstatera vad du inte bör köpa för vinterdäck, om du är på jakt efter bra däck. Varningens finger höjs nämligen i nästan samtliga tester för märken som Toyo, Roadstone, Falken, Yokohama och Nankang. Undvik alltså dessa märken och de billigaste däcken.

 

Se till att istället köpa de bästa däcken billigt. Det kan vara ditt viktigaste beslut i år. Och det behöver faktiskt inte ens bli dyrt - när du köper dina dubbdäck på internet. Tack vare nätet finns det nämligen goda förutsättningar för dig att få det lägsta priset på dubbdäck, oavsett vart du bor i Sverige. Mer då?

 

Jo, det bästa av allt är att du varken behöver smutsa ned dig eller ens röra däcken innan de sitter på din bil. Det är med andra ord lika smidigt att köpa däck på internet idag, som att åka till en däckverkstad och beställda.

 


Dubbade däck

 
Bäst i test - Dubbade vinterdäck 2021

Så - vilket är då det bästa vinterdäcket just nu 2021? Under den senaste tiden har kampen främst stått mellan ​Nokian Hakkapeliitta 10 , ​Michelin X-Ice North 4 och ​Goodyear UltraGrip Arctic 2 när det gäller dubbade vinterdäck.


Beroende på vilka experter som utförde testen brukade dessa tre däck byta plats på tronen. Ovanstående Goodyeardäck, Nokiandäck och Michelindäck är dock alla tre riktigt bra däck och funderar du på att köpa någon av dessa kan det dagsaktuellt priset därför få vara avgörande för dig.


Testvinnare i kategorin dubbade vinterdäck -

Nokian Hakkapeliitta 10

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 18 oktober 2021

De bästa priserna på Nokian Hakkapeliitta 10


Priserna avser dimensionen vinterdäck 205 55 r16, inkl frakt.


Dubbdäck bäst i test 2021 - Nokian vinterdäck

Förstahandsvalet vintern 2021 blir enligt oss på Bäst i test Guiden Nokian Hakkapeliitta 10. Det är ett väldigt bra dubbdäck som har presterat väl med genomgående bra i tester från de senaste åren, bl.a. plockar däcket hem en förstaplats i Aftonbladets senaste vinterdäck test.


Däcket presterar oerhört bra på snö och is där styrningen blir helt korrekt. Nytt för detta däck är Double Stud-teknologi som ska bidra till ett mycket säkrare grepp. Utöver bättre grepp och därmed bättre körsäkerhet så ska Double Stud-teknologin även bidra till lägre buller i kupén och mer komfort tack vare bättre stötdämpning.


Det som gör däcket till en av de absolut bästa enligt experterna i Aftonbladets test är dess otroliga fokus på vinterväglag. Detta fokus är något som håller dig på vägen oavsett vinterväglag. Och även i Teknikens Värld får däcket beröm där det beskrivs som "årets mästare på is" med allra bäst köregenskaper på vinterväglag.

 

Dock, eftersom däcket är så otroligt fokuserat på vinterväglag så är det lite mer slirigt på asfaltDetta beror på det mjuka gummit vilket gör det mer svårkört på icke-vinter-väglag. Dock väger de positiva aspekterna tyngre.


Längre ned på denna sida kan du läsa de däcktest som motortidningarna har gjort under de senaste åren. Genom att klicka på tidningens namn, får du möjlighet att läsa testerna i detalj.

 

Är du orolig att köpa däck som sedan inte passar på din bil?  Få hjälp att ta fram de däck som passar just din bil genom att skriva in ditt registreringsnummer i sökrutan via denna länken!


Här kan du köpa vinterdäck bäst i test till lägst pris

När du ska köpa Nokiandäcket till bästa pris online rekommenderar vi dessa butiker. Planerar du även att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 36 banker och långivare.Priserna avser dimensionen vinterdäck 205 55 r16, inkl frakt.
Dubbdäck test 2021 - rekommenderat vinterdäck

Rekommenderat däck i kategorin dubbade vinterdäck -
Michelin X-Ice North 4

Här köper du testvinnaren:

Lägsta butikspris per den 18 oktober 2021

De bästa priserna på Michelin X-Ice North 4


Priserna avser dimensionen vinterdäck 205 55 r16, inkl frakt.


Michelin vinterdäck

Där Michelins vinterdäck X-Ice North 4 har presterat bäst är när det kommer till dess köregenskaper på is där "inte ens värsta undanmanöver leder till problem" enligt Aftonbladet som testade 16 däck i deras senaste test. Förutom Aftonbladets test har detta däck även placerat sig bäst i Vi Bilägares test (sep 2020) samt på andraplats i Vi Bilägarens test 2021. 


Det som experterna nämner är framförallt däckets köregenskaper på is samt dess stabilitet och bromsförmåga på is. Dessutom är detta dubbdäck ett av de tystaste i testerna, vilket är skönt för både förare och passagerare i vinterväglaget. Tyst och diskret till vardags alltså, men du vet att du också har de bästa förutsättningarna för att klara en snöstorm och blixthalka när det behövs. 


Michelin X-Ice North 4 beskrivs även av Vi Bilägare som det mest stabila däcket på asfalt. Detta är viktigt att ha i åtanke eftersom du inte alltid kommer köra på vinterväglag, även under vintertid. Vi Bilägare beskriver att däcket är det däck som "stannade bäst efter att alla tuffa testmoment hade gåtts igenom och däcket som lyckas bäst i att balansera goda egenskaper på alla typer av underlag och körförhållanden".


Dubbdesignen och dubbprofilen har gjorts så gynnsam som möjligt för att få så bra grepp på is som möjligt men samtidigt respektera dubblagstiftningen som trädde i kraft 1 juli 2013. Denna lagstiftning begränsar antalet tillåtna dubbar till 50 stycken per meter rullomkrets.


När vi tittar tillbaka på förra årets utförda vinterdäckstester kan vi se att det här däcket fick topplaceringar redan då. Tidningen Teknikens Värld gav däcket en delad första plats tillsammans med Continental Ice Contact 2, Aftonbladet gav däcket en klar första plats och norska Motor gav den en stark andraplats, med bara 0,2 poäng mindre än vinnaren.

 

Du kan också läsa här vad bilisterna tycker om Michelin X-Ice North 4, vad de ger för omdömen och vad de delar ut för betyg. Genomsnittsbetyget är just nu 4,36 av 5,0 vilket är riktigt bra (sep 2021).


Är du orolig att köpa däck som sedan inte passar på din bil?  Få hjälp att ta fram de däck som passar just din bil genom att klicka på denna länk så får du hjälp.

 

Här köper du Michelindäcket till bästa pris

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 36 banker och långivare.Priserna avser dimensionen vinterdäck 205 55 r16, inkl frakt.

3 enkla steg för att få de bästa dubbdäcken till det lägsta priset

Steg 1 till nya vinterdäck

Bestäm vilket dubbdäck du vill ha genom att läsa däcktesten nedan. Väljer du Bäst i test-vinnaren ​Nokian Hakkapeliitta 10 eller annat vinterdäck? (Om du vill spara ännu mer pengar, kan du behålla dina befintliga fälgar)

 

Steg 2 till bästa bildäcken

Ta gärna reda på vilken däckdimension som passar din bil, för att vara på säkra sidan. Det kan du göra genom att titta på dina befintliga vinterdäck eller i instruktionsboken. Vill du inte gå ut till bilen kan du istället titta på Transportstyrelsens hemsida. Skriv bara in ditt registreringsnummer, så får du upp all tänkbar fakta om din bil, även Däckdimension. Det ligger under "Tekniska data" och sedan "Axlar och hjul" och kommer att se ut som något i stil med 195/65 R15.

 

Steg 3 för lägsta priset på dubbdäck

Med ditt registreringsnummer eller din däckdimension har du det du behöver för att köpa dina nya vinterdäck på internet. DäckOnline och Bythjul är några av de största däckhandlarna på nätet som dessutom är uppskattade av kunderna. Där är det också smidigt att beställa eftersom du kan få dina däck skickade och monterade på en däckverkstad i din närhet.

 

Så här fungerar det: Dina nya dubbdäck som du beställer, skickas direkt till en lokal verkstad i din närhet. Du får upp en lista och väljer vem du vill anlita när du är i "kassan". Den däckverkstad som du valt ordnar sedan med balansering, montering och byte av däck på din bil. Tid och datum för detta bokar du direkt när du beställer däcken - smidigt!

 

Du behöver alltså inte hämta eller montera dina nya däck själv, om du inte vill. Bara kör din bil till däckverkstaden på den avtalade tiden och vänta medan de utför sitt arbete (det brukar ta ca 15-20 minuter). Klart! Besök DäckOnline eller Bythjul för att läsa mer.

 

Ska du köpa nya, kompletta vinterdäck på fälg är Svenska Gummihuset ett bra och ofta prisvärt alternativ. Där skickas dina däck bekvämt direkt hem till dig. Balanserade och klara för montering på din bil.

 

 Test vinterdäck 2021 - dubbdäck

 • Vi Bilägare 2021, NAF Motor Testade åtta däck i sitt 2021 års test av dubbdäck. Bäst i test enligt Vi Bilägare är år 2021 ​Goodyear Ultra Grip Artic 2. Däcket får hela 87 totalpoäng i jämförelse med ​Michelin X-Ice North 4, andraplatsvinnaren, som fick 81 totalpoäng. Det som gör Goodyear Ultra Grip Artic 2 till en vinnare är främst dess isgrepp och korta stoppsträckor på samtliga väglag.

  Kurvgreppet är tyvärr något sämre än det bästa. "En jämn hög nivå på alla underlag toppat med klassledande isgrepp ger en klar testseger till Goodyear", enligt Vi Bilägare. ​Nokian Hakkapelitta 10 placerade sig på tredjeplats i testet. Continental IceContact 3 fick 73 totalpoäng och anses vara årets besvikelse.


 • Aftonbladet 2021 testade bästa och sämsta vinterdäcken 2021 i dimensionen 205/55 16. Totalt testades 16 däck. Testet gjordes som vanligt uppe i norra Finland och täckte både dubbfria och dubbade däck. Bäst i test, med 8,8/10 poäng, blev Nokian Hakkapelitta 10. Detta däck har totalt 220 dubbar som ser till att du håller dig på vägen vid vinterlag.

  Testpanelen på Aftonbladet tycker att däcket styr fantastiskt bra på is och snö med ett betryggande grepp. Nackdelen med detta däck är något sämre köregenskaper på torr asfalt, dock kommer du inte förlora någon kontroll.

  På andra plats kom däcket Goodyear Ultra Grip Arctic 2 som får 8,7 poäng följt av däcket Michelin X-Ice North 4 med 8,6 poäng. Continental IceContact 3 får 8,2 poäng.


 • Teknikens Värld 2021 testade bästa dubbade vinterdäck, bästa friktionsdäck samt bästa mellaneuropeiska vinterdäck. Vinnare för bästa dubbdäck blev Pirelli Ice Zero 2, ett däck som uppvisade utmärkta bromsegenskaper på både is och snö, men något sämre på vanligt vägunderlag.

  På andraplats kom däcket Nokian Hakkapeliitta 10, ett däck som har varit mycket populärt i årets vinterdäcks tester. Detta däck uppvisade allra bäst vägegenskaper på snö- och isväglag. Det presterade så väl att det blev korat till årets mästare på is. Det som drar ner Nokian till en andraplats, enligt Teknikens Värld, är dess något lägre komfort.

  På tredjeplats kom Michelin X-Ice North 4, som fick mycket bra betyg när det gällde dess vägegenskaper på vinterväglag. Detta däck prisades också för sin låga volym och goda komfort. Anledningen till att detta däck inte tar sig förbi däcket från Nokian är pga dess sämre prestanda på vått väglag samt att det rullar tungt.


Test vinterdäck 2020 - dubbdäck


 • Vi BilägareNAF Motor: Testade 8 däck för nordiska förhållanden i sitt senaste test från september 2020. Denna gång hamnar Michelin X-Ice North 4 på förstaplats medan den tidigare testvinnaren, Continental IceContact 3, får nöja sig med en andraplats. Om Michelins dubbdäck skriver de att det presterar bra på torr asfalt där det även har bäst stabilitet. Däcket levererar även den "krispigaste styrkänslan" och lägst förbrukning. När det kommer till nackdelar nämner de att däcket presterar sämre på våt väg.


 • Teknikens värld: Utser Michelin X-Ice North 4 till bästa dubbdäck. De tycker att däcket ger ett mycket bra grepp på snö och is. De inflikar även att detta däck presterade lika bra på snö som den nordiska dubbfria totalvinnaren som i detta test blev Goodyear Ultragrip Ice 2. 


Test vinterdäck 2019 - dubbdäck

 • Vinterdäck test Vi BilägareMotor: Tidningen testade 7 dubbdäck och en dubbfri "joker". I testet hamnade vår testvinnare Continental IceContact 3 FlexStud, som är en nyhet för säsongen, på förstaplats. Däcket presterade mycket väl på vintervägar men något sämre på asfalt men lyckades ändå kamma hem 88 poäng. Vi Bilägare skriver i testet att "Contintental har tagit vintergreppet till nästa nivå". Något som gillades var att däcket har gummidubbar vilket sänker bullervolymen. Andraplatsen togs hem av Michelin X-Ice North 4, vår testvinnare.

 • Aftonbladet: Tidningen testade 22 vinterdäck för nordiska förhållanden (12 dubbade & 10 odubbade). Testet gjordes långt norrut i finska Lappland. Vinnare för dubbdäck blev Michelin X-Ice North 4 vinnare med 8,6 poäng. Andraplatsen gick till Hankook Winter I*Pike RS2 och på tredjeplats kom Nokian Hakkapeliitta 9. Vinnaren för de odubbade däcken blev Continental ContiVikingContact 7.

 • Teknikens Värld: Tidningen testade 18 vinterdäck (8 dubbdäck, 6 dubbfria däck och 4 mellaneuropeiska dubbfria däck). Även i detta test blev det nya Continental IceContact 3 som tog hem förstaplatsen. På andraplats kom Goodyear Ultragrip Ice Arctic som ofta hamnar i toppskiktet. På tredjeplats hamnade Gislaved NordFrost 200. Nytt för i år var att en ny däckdimension testades, 225/50 testades istället för 205/55.

Test vinterdäck 2018 - dubbdäck

 • Teknikens Värld: Tidningen betygsatte i år 9 stycken dubbdäck. Bästa dubbdäck 2018 är enligt Teknikens Värld Continental IceContact 2 som får 115 poäng. Med samma poäng och där med delad förstaplats kom däcket Michelin X-Ice North 4. Skillnaden mellan däcken är marginell enligt tidningen.

 • Vi Bilägare: Tidningen testade i år 7 stycken dubbdäck i storleken 205/55 R16. Bästa dubbdäck 2018 är enligt Vi Bilägare Continental IceContact 2 som får 86 poäng. Tätt därefter kommer Nokian Hakkapeliitta 9 som får 83 poäng och en hedrande andraplats. Continental IceContact 2 vinner med liten marginal över Nokian Hakkapeliitta 9, eftersom detta dubbdäck presterar bättre på asfalt, både torr och våt.

 • Test World: Återges hos NAF (Norge) / Motor (Norge): Det bästa dubbdäcket 2018 är enligt Test World Nokian Hakkapeliitta 9 som får hela 95,9 poäng och därmed blir bäst i test. Däcket får höga betyg i nästan alla delmoment och det enda negativa är att det låter rätt mycket.
  Det näst bästa vinterdäcket är Michelin X-Ice North 4 som rullar in på en andraplats med 95,7 poäng i detta däcktest.

 • Aftonbladet: Har också utfört sina däcktest hos Test World, men kommit till en lite annan slutsats. Tidningen utser Michelin X-Ice North 4 som vinnare och ger den full pott bland Plus-tecknen; 5 av 5, och 8,7 poäng. Omdömet lyder; "Michelins nya däck är det bästa dubbdäck vi någonsin kört på is. Superlätt att köra även när det är riktigt halt."
  På silverplats kommer Continental IceContact 2 med 8,5 poäng och tredjeplatsen delas av Nokian Hakkapeliitta 9 och Hankook Winter I*Pike RS2 som får 8,4 poäng vardera.

 

Test vinterdäck 2017 - dubbdäck

 • Vi Bilägare: Bästa dubbdäcken 2017 är Nokian Hakkapeliitta 9. De utsågs till bäst i test efter att tidningen testat 7 dubbdäck i 12 ronder på 4 olika väglag. Hakkapeliitta 9 vann med hela 88 poäng och omdömet lyder; "Jämfört med föregångaren, Hakkapeliitta 8, har Hakka 9 ytterligare förbättrat prestandan på barmark. Bromsträckan på torr asfalt är dessutom bäst i test och bränsleförbrukningen är låg."
  På andraplats kom Goodyear UltraGrip Ice Arctic med 76 poäng.

 • Test WorldÅterges i Aftonbladet / NAF (Norge) / Motor (Norge) / Tekniikan Maailma (Finland): Bästa vinterdäcket med dubb 2017 är enligt Test WorldContinental IceContact 2 som får 8,8 poäng i årets däcktest. Däcket är bäst av de 15 testade, eftersom det "har ett utmärkt grepp på is. Mycket bra också på snö med grymt bromsgrepp."
  På andraplats kommer Hankook Winter i*pike RS+ som får 8,7 poäng och bronsmedaljen tilldelas Nokian Hakkapeliitta 9 som får 8,4 poäng.

 • Teknikens Värld: Bästa dubbade vinterdäcket 2017 är enligt tidningen Continental IceContact 2 som fick 116 poäng i årets däcktest. På andraplats kom Goodyear UltraGrip Ice Arctic som fick nöja sig med 111 poäng i årets test.
  Observera dock att Nokian Hakkapeliitta 9inte var med i detta test, då det inte fanns tillgängligt vid tidningens testtillfälle.

 • Auto Motor & Sport: Bäst i test av 8 stycken dubbdäck blev Nokian Hakkapeliitta 9 som vann med hela 9,8 poäng i årets däcktest. Tidningen menar att detta är ett vinterdäck som är lätt att kontrollera på is och snö och det får därför maximala poäng på dessa underlag i alla deltest.
  Silvermedaljen gick till Continental IceContact 2 som fick 9,2 poäng.

 

Test vinterdäck 2016 - dubbdäck

 • Teknikens Värld: Bästa dubbdäcket 2016 är enligt tidningen Pirelli Winter Ice Zero som fick 115 poäng och utmärkelsen 'bäst i test'. Tätt därefter kom dock Continental ContiIceContact 2 som med 113 poäng får en silvermedalj. Det var för övrigt första gången i tidningens historia, som ett däck från Pirelli vann deras vinterdäcktest.

 • Auto Motor & Sport: I årets test av dubbade vinterdäck i storleken 205/55-16 fick Nokian Hakkapeliitta 8 hela 9,6 poäng av 10 möjliga och blev därmed bäst i test. Tidningen menar att "detta däck är tryggt och säkert på vinterunderlag, men imponerar även på torr asfalt."
  På andraplats kom Continental IceContact 2 som fick 9,3 poäng i detta däcktest. Auto Motor & Sport nämner bland annat att detta är ett "stabilt och konsekvent däck med fina vinteregenskaper".

 • Test World: AftonbladetNAF (Norge) / Motor (Norge) / Tekniikan Maailma (Finland): Har valt ut 10 dubbdäck till årets däcktester. Guldpokalen till bästa dubbdäck just nu, delas mellan två vinterdäck som båda fick 8,6 poäng. Det handlar om Nokian Hakkapeliitta 8 och Continental IceContact 2 som alltså får exakt lika höga betyg i årets test.

 • Vi Bilägare: Av 8 dubbdäck blev i år Nokian Hakkapeliitta 8 test utsedd till bäst i test. Den vinner bland annat för att det är testets bästa däck på is. Det accelererar snabbt och har bästa grepp för bromsning på is. Sidgreppet är också mycket bra.

 

Test vinterdäck 2015 - dubbdäck

 • Vi Bilägare: I 2015 års test av dubbdäck gick utmärkelsen Bäst i test till Nokian Hakkapeliitta 8 som fick 91 poäng. På delad andraplats kom Continental ContiIceContact 2 med 78 poäng, vilket också Pirelli Winter Ice Zero fick.

 • Test World: AftonbladetNAF (Norge) / Tekniikan Maailma (Finland): Bäst i test i årets däcktest blev Nokian Hakkapeliitta 8 med 8,8 poäng. En delad andraplats tilldelades Continental ContiIceContact 2 och Hankook Winter i*pike RS som båda fick 8,6 poäng.

 • Teknikens Värld: Bästa dubbdäck i årets vinterdäcktest blev Continental IceContact 2 med 119 poäng. På silverplats rullade Pirelli Ice Zero in med 116 poäng. Nokian Hakkapeliitta 8 testet fick 115 poäng i detta test.

 • Auto Motor & Sport: I årets dubbdäcktest blev Nokian Hakkapeliitta 8 bästa vinterdäck med 9,3 poäng. En bra bit efter segraren, med 8,3 poäng, kom Michelin X-Ice North 3.

 • Expressen: Gör inga egna tester, men sammanställer de andra tidningarnas däcktest på sin hemsida.


De bästa priserna på Michelin X-Ice North 4


Priserna avser dimensionen vinterdäck 205 55 r16, inkl frakt.

Tips på vägen

När du köpt dina nya vinterdäck så tänk på att dubbade däck mår bra av att köras några mil på barmark innan vintern kommer. Helt nya vinterdäck bör dessutom köras extra lugnt de första 100 milen för att dubben ska hinna "sätta sig" ordentligt.

 

Snåla inte på vinterdäcken! Det är en livsförsäkring du köper, som ska hjälpa dig när du behöver det som mest!

Snåla inte på vinterdäcken! Det är en livsförsäkring du köper, som ska hjälpa dig när du behöver det som mest!

 

 

Du vill säkert ha den bästa spolarvätskan också, vilket Testfakta testat. (PS. Dyrast är inte bäst!). Har du svårt att välja mellan antingen dubbade eller odubbade däck får du gärna läsa våra tester om både dubbade och odubbade däck och se vilket som passar dig bäst. Vi har även test på bästa sommardäcket här.

 

Behöver du låna pengar inför ditt däckköp, kan sidan med tester på banklån vara intressant för dig.

 

Tips: Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev som utkommer en gång i månaden. Där får du veta vilka nya tester som finns att läsa, även när det gäller dubbdäck. Fyll i uppgifterna under den röda pilen, så sköter vi bevakningen åt dig.
Vanliga frågor och svar

 • När måste man ha vinterdäck?
  Det är lag på att du använder vinterdäck vid vinterväglag under perioden 1 december - 31 mars. Du får använda dubbdäck under perioden 1 oktober - 15 april.
 • När är det förbjudet att köra med dubbdäck?
  Det beror på väglaget, men det är förbjudet att använda dubbdäck under perioden 16 april - 30 september om det inte är eller förväntas vinterväglag som is och modd.
 • När bör man köpa nya vinterdäck?
  Du bör byta ut vinterdäcken när mönsterdjupet är 5 mm. Även tidsaspekten spelar roll. Är dina vinterdäck 10 år eller äldre bör du byta ut dem även om mönsterdjupet är bättre än 5 mm.
 • Hur mycket lufttryck ska jag ha i vinterdäck?
  Vinterdäck bör ha 0,2 bar mer än vad tillverkaren rekommenderar till dina sommardäck.
 • Vad är det för böter om man kör med vinterdäck?
  Vinterdäck ska du definitivt inte köra med på sommaren då det både är olagligt samtidigt som dubben drar upp ohälsosamma partiklar från asfalten. Men kör du med dubbdäck under fel period kostar det 500 kronor i böter och har däcken för litet mönsterdjup så får du böta 1200. Är det vinter och du kör med sommardäck får du böta 1200 kronor.
 • När måste man ha vinterdäck på släp?
  Har du dubbdäck på bilen (när det råder vinterväglag) som drar släpet måste du också ha dubbdäck på släpet. Kör du med odubbade friktionsdäck får släpet ha antingen dubbdäck eller odubbade friktionsdäck.

Philip Andrén

Bäst i test: Vinterdäck- dubb

Testet skrevs och uppdaterades senast