OBS! På denna sida presenterar vi de bästa dubbade vinterdäcken.  Är du på jakt efter friktionsdäck finns det  tester på dubbfria däck här!

 

Bra vinterdäck är en billig livförsäkring på vintern

Vinterdäck med dubbar 2020

Ska du köpa nya dubbdäck till din bil vintern 2020? Då har du kommit helt rätt! Genom att läsa sammanställningen på denna sida, får du ett bra utgångsläge inför ditt köp av de bästa vinterdäcken.

 

På så vis kan du nämligen dra nytta av däckproffsens kunskaper, motortidningarnas testresultat och konsumenternas åsikter. Du köper rätt dubbdäck direkt - och inte nog med det! 

 

Så gör du ditt livs bästa däckköp

Längre ned på denna sida berättar vi också hur du redan om 8 minuter kan ha gjort ditt bästa däckköp någonsin. Dels för att du köpt det bästa vinterdäcket men också för att du fått det lägsta priset. Dessutom har du bokat tid för hjulskifte på orten där du bor. Och allt detta utan att ens resa dig upp från stolen eller lyfta telefonluren!

 

Du kommer att spara både pengar och tid med våra '3 enkla steg' nedan. För som Dagens industri skriver, kan du spara tusenlappar på däckköpet genom att använda internet. Men låt oss börja från början...


 

Jag vet redan allt jag vill veta - visa mig det bästa dubbdäcket NU!


 

Dubb eller inte på vinterdäcken?

Under perioden 1 december - 31 mars måste vinterdäcken enligt lag ligga på bilen om det är vinterväg. Det är dock tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april.

 

Tänk på att det måste vara minst 3 mm mönsterdjup kvar, för att däcken ska vara godkända.

 

Vinterdäck utan dubb har svårt att nå samma goda testresultat som de däck som är beskaffade med dubbar. I alla fall på ren is. I en undersökning av VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) under vintern 2015, visade det sig bl.a. att dubbdäck generellt har ett stort prestandaövertag jämfört med de dubbfria varianterna. Utvecklingen går dock framåt och friktionsdäck närmar sig  prestandamässigt de dubbade däcken, framför allt på snö.

 

Premiumdäck har också överlag tydligt bättre prestanda jämfört med budgetdäck, vilket är anledningen till att vi bara jobbar med premiumdäck på Bäst i test Guiden.

 

Idag kör i genomsnitt 63 procent av svenskarna med dubbdäck enligt VTI. Fördelningen i Sverige varierar dock kraftigt. I Norrland vill 92 procent ha dubbdäck, i Stockholm 56 procent och i Skåne föredrar 35 procent dubbdäck.

 

Klicka här för att läsa vår sammanställning på odubbade vinterdäck!

 

EU däckmärkning - så fungerar den

År 2012 införde EU en obligatorisk däckmärkning som ska göra det lättare för dig som konsument att jämföra egenskaperna hos olika däck. Du känner säkert igen utseendet, då märkningen påminner om den som funnits länge på kylskåp och andra vitvaror.

 

Från 2012 måste alla däck har EU:s däckmärkning

Rullmotstånd (=bränsleförbrukning), bromgrepp på våt asfalt samt bullernivå. Dessa tre testvärden ska bildäck numera märkas med - undantaget är dubbdäck!

 

Däckmärkningen ger information om tre delar som utgör grunden för bedömning av ett däcks prestanda: bränsleeffektivitet, våtgrepp och externt buller. Detta ger förstås inte hela sanningen, speciellt inte när det gäller vinterdäck på snö och is.

 

Därför är dubbdäck undantagna från denna märkning, eftersom det kan vara missvisande och direkt trafikfarligt när det gäller svenska vintervägar. Däck som har bra bromsningsförmåga på våt väg har t.ex. ofta dåligt fäste på snö. Dubbarna gör också att bromssträckan på våt asfalt blir längre och därmed blir märkningen bara förvirrande för just dubbdäck.

 

Om du vill veta vad symbolerna betyder och vilka krav som ställs för de olika bokstäverna, finns det bra information om det här!

 

Varning för dessa dubbade däck

En sak till och detta är viktigt! Låt oss direkt konstatera vad du inte bör köpa för vinterdäck, om du är på jakt efter bra däck. Varningens finger höjs nämligen i nästan samtliga tester för märken som Toyo, Roadstone, Falken, Yokohama och Nankang. Undvik alltså dessa märken och de billigaste däcken.

 

Se till att istället köpa de bästa däcken billigt. Det kan vara ditt viktigaste beslut i år. Och det behöver faktiskt inte ens bli dyrt - när du köper dina dubbdäck på internet. Tack vare nätet finns det nämligen goda förutsättningar för dig att få det lägsta priset på dubbdäck, oavsett vart du bor i Sverige. Mer då?

 

Jo, det bästa av allt är att du varken behöver smutsa ned dig eller ens röra däcken innan de sitter på din bil. Det är med andra ord lika smidigt att köpa däck på internet idag, som att åka till en däckverkstad och beställda.

 


 

Bäst i test - Dubbade vinterdäck 2020

Så - vilket är då det bästa vinterdäcket just nu 2020? Under de senaste åren har kampen främst stått mellan Continental ContiIceContact 2, Nokian Hakkapeliitta 9 och Michelin X-Ice North 4 när det gäller dubbade vinterdäck. 


Beroende på vilka experter som utförde testen brukade dessa tre däck byta plats på tronen. Ovanstående Continentaldäck, Nokian och Michelin är dock alla tre riktigt bra däck och funderar du på att köpa någon av dessa kan det dagsaktuellt priset därför få vara avgörande för dig.
Testvinnare i kategorin dubbade vinterdäck 2019 Michelin X-Ice North 4


Testvinnare i kategorin dubbade vinterdäck 2020
Michelin X-Ice North 4

(Klicka på bilden för mer information om lägsta priset på däcket)


Se dagens aktuella pris

 

 

Här köper du testvinnaren:

Aktuella butikspriser per den 27 september 2020

Priserna avser dimensionen 205/55-16, inkl frakt.

 

 

Vinnaren 2020

Förstahandsvalet vintern 2020 blir enligt oss på Bäst i test Guiden Michein X-Ice North 4. X-Ice North 4 är ett väldigt bra dubbdäck som har presterat väl med genomgående bra testresultat både under 2020, 2019 och 2018. Inte bara i slutsummeringen i tidningarnas tester utan även i delmomenten (t.ex. is, snö, barmark, ljudnivå, miljö osv). Där däcket presterat bäst är när det kommer till dess köregenskaper på is där "inte ens värsta frosthalkan leder till problem" enligt Aftonbladet som testade 22 däck i deras senaste test. Förutom Aftonbladets test har detta däck även placerat sig bäst i Vi Bilägares test  (sep 2020). 


Det som experterna nämner är framförallt däckets köregenskaper på is samt dess stabilitet och bromsförmåga på is. Dessutom är detta dubbdäck ett av de tystaste i testerna, vilket är skönt för både förare och passagerare i vinterväglaget. Tyst och diskret till vardags alltså, men du vet att du också har de bästa förutsättningarna för att klara en snöstorm och blixthalka när det behövs. 


Michelin X-Ice North 4 beskrivs även av Vi Bilägare som det mest stabila däcket på asfalt. Detta är viktigt att ha i åtanke eftersom du inte alltid kommer köra på vinterväglag, även under vintertid. Vi Bilägare beskriver att däcket är det däck som "stannade bäst efter att alla tuffa testmoment hade gåtts igenom och däcket som lyckas bäst i att balansera goda egenskaper på alla typer av underlag och körförhållanden".


Dubbdesignen och dubbprofilen har gjorts så gynnsam som möjligt för att få så bra grepp på is som möjligt men samtidigt respektera dubblagstiftningen som trädde i kraft 1 juli 2013. Denna lagstiftning begränsar antalet tillåtna dubbar till 50 stycken per meter rullomkrets.


När vi tittar tillbaka på förra årets utförda vinterdäckstester kan vi se att det här däcket fick topplaceringar redan då. Tidningen Teknikens Värld gav däcket en delad första plats tillsammans med Continental Ice Contact 2, Aftonbladet gav däcket en klar första plats och norska Motor gav den en stark andraplats, med bara 0,2 poäng mindre än vinnaren.

 

Du kan också läsa här vad bilisterna tycker om Michelin X-Ice North 4, vad de ger för omdömen och vad de delar ut för betyg. Genomsnittsbetyget är just nu 4,5 av 5,0 vilket är riktigt bra (sep 2020).

 

Är du orolig att köpa däck som sedan inte passar på din bil?  Få hjälp att ta fram de däck som passar just din bil genom att skriva in ditt registreringsnummer i sökrutan via denna länken!


Här köper du Michelindäcket till bästa pris

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.


Däckstorlek 17" och uppåt rekommenderar vi


Continental IceContact 3 Flexstud


Continental IceContact 3 Flexstud

(Klicka på bilden för att få mer information om lägsta priset)


Se dagens aktuella pris

 

 

Här köper du bästa 17" däcket":

Aktuella butikspriser per den 27 september 2020

 

 


För däckstorlek 17” och uppåt rekommenderar vi Continental Ice Contact 3 FlexStud som är nytt däck för denna vintersäsong. Däcket befinner sig i toppskiktet av flera experttester och benämns av experterna som "banbrytande".


Däckets gummi är lite mjukare än de flesta dubbdäck (Shore-värde 51) och kan nästan liknas vid ett "dubbat friktionsdäck". Dess likhet till ett friktionsdäck bidrar till att det inte trivs lika bra på asfalt, där det slits snabbare. Tack vare dess "gummidubbar" blir även bullervolymen lägre. Detta däck respekterar dubblagstiftningen. Nytt för detta däcket är FlexStud™-teknologin som enligt Continental ska bidra till ett 7% säkrare grepp. Utöver bättre grepp och därmed bättre körsäkerhet så ska FlexStud™-teknologin även bidra till lägre buller i kupén, upp till 20% minskat vägslitage. 


OBS! FlexStud-teknologin avser däck från storlek 17" och uppåt. Givetvis finns detta däck även tillgängligt i mindre dimensioner men heter då enbart Continental IceContact 3. 


Det som gör däcket till en testvinnare enligt experterna på Vi Bilägare är dess otroliga fokus på vinterväglag. Detta fokus är något som, enligt experterna, tar fram en ny standard för vinterdäck. Däcket presterar mycket bra i delmoment som is (5/5), snö (5/5) och våt väg (4/5). Bromssträckan på vinterväglag blev den kortaste i testet. 


Dock, eftersom däcket är så otroligt fokuserat på vinterväglag så är det lite mer slirigare på asfalt än vår testvinnare, Michelin X-Ice North 4. Detta beror på det mjuka gummit vilket gör det mer svårkört på icke-vinter-väglag, rapporterar Vi Bilägare. Dock så menar de att de positiva aspekterna väger tyngre.


Längre ned på denna sida kan du läsa de däcktest som motortidningarna har gjort under de senaste åren. Genom att klicka på tidningens namn, får du möjlighet att läsa testerna i detalj.


Är du orolig att köpa däck som sedan inte passar på din bil?  Få hjälp att ta fram de däck som passar just din bil genom att skriva in ditt registreringsnummer i sökrutan nedanför eller klicka på denna länk!

 

Här köper du Continentaldäcket till bästa pris

Planerar du att ta ett lån får du hos Advisa en kostnadsfri jämförelse från upp till 40 banker och långivare.


Dackonline säljer dubbdäcket bäst i test för 2199 kr. Frakten ingår i priset.

2199 kr är det lägsta priset just nu för Continental Ice Contact 3 FlexStud!

Bythjul säljer bästa dubbdäcket för bara 2315 kr. Frakten är inkluderad i priset.

Hos Skruvat kan du köpa dubbdäcket för 2316 kr. Frakt ingår i priset.
3 enkla steg för att få de bästa dubbdäcken till det lägsta priset

Steg 1 till nya vinterdäckBestäm vilket dubbdäck du vill ha genom att läsa däcktesten nedan. Väljer du Bäst i test-vinnaren Michelin X-Ice North 4 eller annat vinterdäck? (Om du vill spara ännu mer pengar, kan du behålla dina befintliga fälgar)

 

Steg 2 till bästa bildäcken Ta gärna reda på vilken däckdimension som passar din bil, för att vara på säkra sidan. Det kan du göra genom att titta på dina befintliga vinterdäck eller i instruktionsboken. Vill du inte gå ut till bilen kan du istället titta på Transportstyrelsens hemsida. Skriv bara in ditt registreringsnummer, så får du upp all tänkbar fakta om din bil, även Däckdimension. Det ligger under "Tekniska data" och sedan "Axlar och hjul" och kommer att se ut som något i stil med 195/65 R15.

 

Steg 3 för lägsta priset på dubbdäck Med ditt registreringsnummer eller din däckdimension har du det du behöver för att köpa dina nya vinterdäck på internet. DäckOnline och Bythjul är några av de största däckhandlarna på nätet som dessutom är uppskattade av kunderna. Där är det också smidigt att beställa eftersom du kan få dina däck skickade och monterade på en däckverkstad i din närhet.

 

Så här fungerar det: Dina nya dubbdäck som du beställer, skickas direkt till en lokal verkstad i din närhet. Du får upp en lista och väljer vem du vill anlita när du är i "kassan". Den däckverkstad som du valt ordnar sedan med balansering, montering och byte av däck på din bil.  Tid och datum för detta bokar du direkt när du beställer däcken - smidigt!

 

Du behöver alltså inte hämta eller montera dina nya däck själv, om du inte vill. Bara kör din bil till däckverkstaden på den avtalade tiden och vänta medan de utför sitt arbete (det brukar ta ca 15-20 minuter). Klart! Besök DäckOnline eller Bythjul för att läsa mer.

 

Ska du köpa nya, kompletta vinterdäck på fälg är Svenska Gummihuset ett bra och ofta prisvärt alternativ. Där skickas dina däck bekvämt direkt hem till dig. Balanserade och klara för montering på din bil.

 

 
Vinterdäcktest, dubbat 2020

 • Vi Bilägare: Tester 8 däck i sitt senaste test från september 2020. Denna gång hamnar Michelin X-Ice North 4 på förstaplats medan den tidigare testvinnaren, Continental IceContact 3, får nöja sig med en andraplats. Om Michelins dubbdäck skriver de att det presterar bra på torr asfalt där det även har bäst stabilitet. Däcket levererar även den "krispigaste styrkänslan" och lägst förbrukning. När det kommer till nackdelar nämner de att däcket presterar sämre på våt väg.


Vinterdäcktest, dubbat 2019

 • Vi BilägareMotor: Tidningen testade 7 dubbdäck och en dubbfri "joker". I testet hamnade vår testvinnare Continental IceContact 3 FlexStud, som är en nyhet för säsongen, på förstaplats. Däcket presterade mycket väl på vintervägar men något sämre på asfalt men lyckades ändå kamma hem 88 poäng. Vi Bilägare skriver i testet att "Contintental har tagit vintergreppet till nästa nivå". Något som gillades var att däcket har gummidubbar vilket sänker bullervolymen. Andraplatsen togs hem av Michelin X-Ice North 4, vår testvinnare.

 • Aftonbladet: Tidningen testade 22 vinterdäck (12 dubbade & 10 odubbade). Testet gjordes långt norrut i finska Lappland. Vinnare för dubbdäck blev Michelin X-Ice North 4 vinnare med 8,6 poäng. Andraplatsen gick till Hankook Winter I*Pike RS2 och på tredjeplats kom Nokian Hakkapeliitta 9. Vinnaren för de odubbade däcken blev Continental ContiVikingContact 7.

 • Teknikens Värld: Tidningen testade 18 vinterdäck (8 dubbdäck, 6 dubbfria däck och 4 mellaneuropeiska dubbfria däck). Även i detta test blev det nya Continental IceContact 3 som tog hem förstaplatsen. På andraplats kom Goodyear Ultragrip Ice Arctic som ofta hamnar i toppskiktet. På tredjeplats hamnade Gislaved NordFrost 200. Nytt för i år var att en ny däckdimension testades, 225/50 testades istället för 205/55.

Vinterdäcktest, dubbat 2018

 • Teknikens Värld: Tidningen betygsatte i år 9 stycken dubbdäck. Bästa dubbdäck 2018 är enligt Teknikens Värld Continental IceContact 2 som får 115 poäng. Med samma poäng och där med delad förstaplats kom däcket Michelin X-Ice North 4. Skillnaden mellan däcken är marginell enligt tidningen.

 • Vi Bilägare: Tidningen testade i år 7 stycken dubbdäck i storleken 205/55 R16. Bästa dubbdäck 2018 är enligt Vi Bilägare Continental IceContact 2 som får 86 poäng. Tätt därefter kommer Nokian Hakkapeliitta 9 som får 83 poäng och en hedrande andraplats. Continental IceContact 2 vinner med liten marginal över Nokian Hakkapeliitta 9, eftersom detta dubbdäck presterar bättre på asfalt, både torr och våt.

 • Test World: Återges hos NAF (Norge) / Motor (Norge): Det bästa dubbdäcket 2018 är enligt Test World Nokian Hakkapeliitta 9 som får hela 95,9 poäng och därmed blir bäst i test. Däcket får höga betyg i nästan alla delmoment och det enda negativa är att det låter rätt mycket.
  Det näst bästa vinterdäcket är Michelin X-Ice North 4 som rullar in på en andraplats med 95,7 poäng i detta däcktest.

 • Aftonbladet: Har också utfört sina däcktest hos Test World, men kommit till en lite annan slutsats. Tidningen utser Michelin X-Ice North 4 som vinnare och ger den full pott bland Plus-tecknen; 5 av 5, och 8,7 poäng. Omdömet lyder; "Michelins nya däck är det bästa dubbdäck vi någonsin kört på is. Superlätt att köra även när det är riktigt halt."
  På silverplats kommer Continental IceContact 2 med 8,5 poäng och tredjeplatsen delas av Nokian Hakkapeliitta 9 och Hankook Winter I*Pike RS2 som får 8,4 poäng vardera.

 

Vinterdäcktest, dubbat 2017

 • Vi Bilägare: Bästa dubbdäcken 2017 är Nokian Hakkapeliitta 9. De utsågs till bäst i test efter att tidningen testat 7 dubbdäck i 12 ronder på 4 olika väglag. Hakkapeliitta 9 vann med hela 88 poäng och omdömet lyder; "Jämfört med föregångaren, Hakkapeliitta 8, har Hakka 9 ytterligare förbättrat prestandan på barmark. Bromsträckan på torr asfalt är dessutom bäst i test och bränsleförbrukningen är låg."
  På andraplats kom Goodyear UltraGrip Ice Arctic med 76 poäng.

 • Test WorldÅterges i Aftonbladet / NAF (Norge) / Motor (Norge) / Tekniikan Maailma (Finland): Bästa vinterdäcket med dubb 2017 är enligt Test World Continental IceContact 2 som får 8,8 poäng i årets däcktest. Däcket är bäst av de 15 testade, eftersom det "har ett utmärkt grepp på is. Mycket bra också på snö med grymt bromsgrepp."
  På andraplats kommer Hankook Winter i*pike RS+ som får 8,7 poäng och bronsmedaljen tilldelas Nokian Hakkapeliitta 9 som får 8,4 poäng.

 • Teknikens Värld: Bästa dubbade vinterdäcket 2017 är enligt tidningen Continental IceContact 2 som fick 116 poäng i årets däcktest. På andraplats kom Goodyear UltraGrip Ice Arctic som fick nöja sig med 111 poäng i årets test.
  Observera dock att Nokian Hakkapeliitta 9 inte var med i detta test, då det inte fanns tillgängligt vid tidningens testtillfälle.

 • Auto Motor & Sport: Bäst i test av 8 stycken dubbdäck blev Nokian Hakkapeliitta 9 som vann med hela 9,8 poäng i årets däcktest. Tidningen menar att detta är ett vinterdäck som är lätt att kontrollera på is och snö och det får därför maximala poäng på dessa underlag i alla deltest.
  Silvermedaljen gick till Continental IceContact 2 som fick 9,2 poäng.

 

Vinterdäcktest, dubbat 2016

 • Teknikens Värld: Bästa dubbdäcket 2016 är enligt tidningen Pirelli Winter Ice Zero som fick 115 poäng och utmärkelsen 'bäst i test'. Tätt därefter kom dock Continental ContiIceContact 2 som med 113 poäng får en silvermedalj. Det var för övrigt första gången i tidningens historia, som ett däck från Pirelli vann deras vinterdäcktest.

 • Auto Motor & Sport: I årets test av dubbade vinterdäck i storleken 205/55-16 fick Nokian Hakkapeliitta 8 hela 9,6 poäng av 10 möjliga och blev därmed bäst i test. Tidningen menar att "detta däck är tryggt och säkert på vinterunderlag, men imponerar även på torr asfalt."
  På andraplats kom Continental IceContact 2 som fick 9,3 poäng i detta däcktest. Auto Motor & Sport nämner bland annat att detta är ett "stabilt och konsekvent däck med fina vinteregenskaper".

 • Test World: AftonbladetNAF (Norge) / Motor (Norge) / Tekniikan Maailma (Finland): Har valt ut 10 dubbdäck till årets däcktester. Guldpokalen till bästa dubbdäck just nu, delas mellan två vinterdäck som båda fick 8,6 poäng. Det handlar om Nokian Hakkapeliitta 8 och Continental IceContact 2 som alltså får exakt lika höga betyg i årets test.

 • Vi Bilägare: Av 8 dubbdäck blev i år Nokian Hakkapeliitta 8 utsedd till bäst i test. Den vinner bland annat för att det är testets bästa däck på is. Det accelererar snabbt och har bästa grepp för bromsning på is. Sidgreppet är också mycket bra.

 

Vinterdäcktest, dubbat 2015

 • Vi Bilägare: I 2015 års test av dubbdäck gick utmärkelsen Bäst i test till Nokian Hakkapeliitta 8 som fick 91 poäng. På delad andraplats kom Continental ContiIceContact 2 med 78 poäng, vilket också Pirelli Winter Ice Zero fick.

 • Test World: AftonbladetNAF (Norge) / Tekniikan Maailma (Finland): Bäst i test i årets däcktest blev Nokian Hakkapeliitta 8 med 8,8 poäng. En delad andraplats tilldelades Continental ContiIceContact 2 och Hankook Winter i*pike RS som båda fick 8,6 poäng.

 • Teknikens Värld: Bästa dubbdäck i årets vinterdäcktest blev Continental IceContact 2 med 119 poäng. På silverplats rullade Pirelli Ice Zero in med 116 poäng. Nokian Hakkapeliitta 8 fick 115 poäng i detta test.

 • Auto Motor & Sport: I årets dubbdäcktest blev Nokian Hakkapeliitta 8 bästa vinterdäck med 9,3 poäng. En bra bit efter segraren, med 8,3 poäng, kom Michelin X-Ice North 3.

 • Expressen: Gör inga egna tester, men sammanställer de andra tidningarnas däcktest på sin hemsida.


Här köper du testvinnaren från Michelin:

Aktuella butikspriser per den 27 september 2020

Priserna avser dimensionen 205/55-16, inkl frakt.

 

 
Tips på vägen

När du köpt dina nya vinterdäck så tänk på att dubbade däck mår bra av att köras några mil på barmark innan vintern kommer. Helt nya vinterdäck bör dessutom köras extra lugnt de första 100 milen för att dubben ska hinna "sätta sig" ordentligt.

 

Snåla inte på vinterdäcken! Det är en livsförsäkring du köper, som ska hjälpa dig när du behöver det som mest!

Snåla inte på vinterdäcken! Det är en livsförsäkring du köper, som ska hjälpa dig när du behöver det som mest!

 

Kanske är det intressant att ta reda på vilket bilbatteri som blivit Bäst i test inför vinterns många kallstarter? På Testfakta hittar du ett test av bilbatterier från 2013 och även ett senare test från 2015.

 

Du vill säkert ha den bästa spolarvätskan också, vilket Testfakta testat. (PS. Dyrast är inte bäst!)

 

Behöver du låna pengar  inför ditt däckköp, kan sidan med tester på banklån vara intressant för dig.

 

Tips: Anmäl dig till vårt Nyhetsbrev som utkommer en gång i månaden. Där får du veta vilka nya tester som finns att läsa, även när det gäller dubbdäck. Fyll i uppgifterna under den röda pilen, så sköter vi bevakningen åt dig.